Frankrike |Italien | Schweiz | Sverige | USA/Canada | Österrike | Restipset | Omdömen | Förstasidan

ZERMATT - Intill vackra Matterhorn
Invånare:
Höjd över havet:
Högsta åkhöjd:
Största fallhöjd:
Antal pister:
Längsta pist:
Total pistlängd:
Svarta pister:
Röda pister:
Blå pister:
Antal liftar:
Restauranger:
Nattklubbar/barer:
Liftkort:Arrangörer:
Mina omdömen:
Mer info:
5600
1620 m
3899 m
2279 m
78
25 km
200 km
50 km
119 km
31 km
54
80
50
Vuxen 7 dagar CHF 417 (480), 65+ år CHF 392 (451), 18-21 år CHF 354 (408), 11-17 år CHF 209 (240)
Inkl. Cervinia inom parentes.
Sportresor, Alpresor
Bra skidåkning, vacker by
www.zermatt.ch

I Zermatt har man åkt skidor i 100 år. De första skidåkarna kom 1898 och orten utvecklades till vintersportort 1927. Här finns den äkta stämningen i en klassisk alpby, man möts av vänlighet och hästslädar. Hela byn är bilfri och huvudgatan av butiker (exklusiva klock- och juvelerarbutiker ligger på rad), caféer, restauranger och barer samt många mysiga små gränder och vackra hus, smyckade med ornamentala mönster. Zermatt är en lugn och mogen ort, och det är här Europas mest kända och vackraste berg finns: Matterhorn, 4478 m.ö.h. Att den schweiziske alpmålaren Ferdinand Hodler vägrade måla av berget, för att han inte trodde sig kunna fånga dess mäktighet och intrycksfullhet på bild, säger väl det mesta.
Zermatt är ett paradis för den medelgode åkaren. På skidor eller med buss tar man sig mellan de tre skidområdena:
Sunnega/Rothorn, dit du kommer med ett snabbtåg genom berget och en gondol upp till toppen. Sedan väntar långa, härliga pister med sol och perfekt snö. Sen är det bara att åka ner hela vägen till byn på skidorna.
Gornergrat är området med de tuffare backarna, bl.a. finnes puckelpisten Triftji. Ett kugghjulståg går från stationen upp till toppen på 3100 m.ö.h.

Klein Matterhorn är det största området där man med kabinliften kommer upp till 3883 m - högst skidåkning i Europa - och en fantastisk utsikt. Här
ligger också Europas högst belägna restaurang, Matterhorn Glacier Restaurant. Åk härifrån ner till byn och njut av 1620 m åkning. Härifrån tar man sig också till grannorten, italienska Cervinia, som fått sitt namn av det italienska namnet på Matterhorn: Cervino. Medan Zermatt har kallsnön har Cervinia solen. Här kan du susa nerför kilometerlånga pister, som hör till världens bästa.
Zermatt är även känt för sina fina lunchställen i backarna, exempelvis Fluhalp vid Gant-liften med god mat och fantastisk utsikt. Populärast afterski finns på Papperla Pub och Hennu Stall mellan i backen mellan Furi och Zermatt.
I byn finns också massor av fina och internationella restauranger, till och med en McDonald´s! Hotel Post har pub, italiensk restaurang och två diskotek och besök också kändisjazzpuben The Pink Bar. T-bar på Hotel Pollux har liftstolar och livemusik. Vernissage är ett annat populärt ställe som även har biograf.
Glöm inte att du i Zermatt även kan prova kälkåkning, curling, helikopterskidåkning, isklättring, isdykning eller skridskoåkning.