Frankrike |Italien | Schweiz | Sverige | USA/Canada | Österrike | Restipset | Omdömen | Förstasidan

VAL THORENS
- 600 pistkilometer
Invånare:
Höjd över havet:
Högsta åkhöjd:
Total pistlängd:
Svarta pister:
Röda pister:
Blå pister:
Gröna pister:
Antal liftar:
Restauranger:
Nattklubbar/barer:
Liftkort:


Arrangörer:

Mina omdömen:
Mer info:
250
2350 m
3226 m
600 km
30
108
129
51
200
180
40
Vuxen 6 dagar €241/€244,40, 65-74 år €207/209,90, 5-12 år €181,50/184 (inkl. Tre Dalarna)
Ving, Lion Alpin, Nortlander, Sembo, Langley Travel, Slopetrotter
Bra skidåkning, bra uteliv
www.valthorens.com

Det räcker egentligen med att säga att Val Thorens ingår i Les Trois Vallées, "Tre Dalarna", som är världens största samman-hängande skidområde. Här finns nästan 300 pister som utgör 600 km tillsammans. Det är i princip omöjligt att hinna åka alla under en vecka, i så fall skulle måste man avverka 8 mil per dag!
Val Thorens är den högst belägna skidorten i området, 2300 m.ö.h. och här faller 10 meter snö varje år. Dessutom är man besparad från liftköer. De tre dalarna är Courchevel, Meribel
och Menuires. Något som är lätt att komma ihåg är att backarna blir svårare och svårare ju längre bort man kommer. Börja med att prova Cime de Caron på hela 3200 m, där man kan välja vilken typ av skidåkning man vill. Off pist-områden finns det många och är särskilt lätt illgängliga tack vare att det inte finns träd i orten. Glacier de Péclet och Aiguille är två bra exempel, men glöm inte att ta med en bergsguide.
Snowboardåkare samlas helst vid La Masse, som man passerar när man åker från den fjärde dalen, Maurienne, mot Meribel. Cruisingpisten Mont du Vallon i Meribel ska man välja om man gillar puder. Där finns även Cham-
pagnol och Combe du Vallon - men akta dig, för här är benbrott och stukningar vanliga!
Längst bort i dalarna finns Courchevel med bl.a. off pist och skogs-skidåkning. Och det är alltid nära hem. Byn är liten och man kan åka skidor fram till dörren. Om du inte är totalt slut efter dagens skidäventyr väntar After Skin. Tango, Frog och The Roastbeef lär vara bäst. Såvida du inte hellre motionerar lite till. I sportcentret finns gym, tennis, squash, inline-hockey m.m.
Middagen intages exempelvis på Le Scapin, Fitz Roy, La Bergerie - en stor favorit - eller Chabichou i Courchevel, och La Bouitte är dalens bästa. Alla vet vi ju hur gott fransk mat är, så du lär inte bli besviken.
Underground och Agora är discoteken man inte får missa.
Val Thorens är ingen vacker och charmig by, med det köper vi - man kan ju inte få allt...