Frankrike | Italien | Schweiz | Sverige | USA/Canada | Österrike | Restipset | Omdömen | Förstasidan

VAIL - En av världens bästa och dyraste skidorter
Höjd över havet:
Högsta åkhöjd:
Total pistlängd:
Största fallhöjd:
Längsta pist:
Svarta pister:
Röda pister:
Blå pister:
Gröna pister:
Antal liftar:
Liftkort:

Mina omdömen:
Mer info:
2475 m
3527 m
317 km
1052 m
5,6 km (Beaver Creek)
39
43
39 (82)
2
33 (46)
Vuxen 6 dagar $510/480, 5-12 år $330/324, 65+ år $450/420
Bra uteliv, bra skidåkning, snowboard
www.vail.com
Siffrorna inom parentes är inkl. Beaver Creek

Vail har Nordamerikas näst högsta skidberg, efter Whistler / Blackcom, som till skillnad från andra inte är en gammal industri-ort utan uppbyggd just för skidåkning.
Hit kommer tävlingsåkare, pionjärer, skidfotografer, skidmodeller, festprissar etc. för att känna på backarna och åka i det annorlunda klimatet med de stora, lätta och torra snö flingorna som erbjuder bättre puderåkning. Vail är den ort i USA som haft flest besökare de senaste tio åren. Förra året kom hela 1,7 miljoner hit - och alla kan knappast ha fel.
Vails historia är endast 40 år gammal. Då var bergen och dalarna betesmark för får. När Earl Eaton från Vail Valley visade berget för Pete Siebert, som snabbt konstaterade att det måste vara världens bästa skidberg, öppnades Vail som skidort fyra år senare.
Liftarna i Vail är mycket snabba, vilket innebär att att köerna reduceras rejält. Det finns väldigt många pister och det är en bedrift att hinna åka alla på en vecka. The Black Bowls är något Vail kanske är mest känt för hos seriösa skidåkare. Det är ett gigantiskt offpist-område med stora grytor och branta raviner med den lättaste pudersnön.
Servicen är något Vail kan skryta med och de särskilt trevliga skidlärarna är handplock för att erbjuda bästa möjliga under-visning. Mycket shopping väntar efter skiddagens slut, allt från möbler och smycken till konst och porslinsdockor.
På kvällen och natten är det inte svårt att hitta något att göra. After Ski-ställena nedanför huvudliften är ständigt fullpackade. Några av de populäraste barerna är Trails End, Garfinkel's, McCoys och Red Lion.
I Adventure Ridge, på berget vid kabinens toppstation, finner du shoppingcentrum, restauranger och en actioncirkus med tubing hill, skridskobana, snöskoter, snowbikes etc.
Grannbyarna Beaver Creek, Breckenridge och Keystone är också värda ett besök. Vails liftkort gäller även i Beaver
Creek, vars skidområde är ordentligt utbyggt. Dessutom har man byggt en enorm konsert- och showanläggning, Vilar Centre for Arts, som visar film, har roliga föredrag om expeditioner etc.
Många anser att Vail bara drar till sig förmögna snobbar och visst finns här massor av företagsledare, politiker och kändisar, vilket har lett till att allt är väldigt dyrt. Vid jul kan lägenheterna nära backen kosta 12000 kr / dag! Det byggs ut hela tiden och husen blir bara större och större. Fördelen med detta är att det finns gott om jobb och höga löner. Nu är det bara att hoppas att Vail får behålla sitt rykte som skidparadis och inte blir en nedsmutsad exploaterad stad.