Frankrike | Italien | Schweiz | Sverige | USA/Canada | Österrike | Restipset | Omdömen | Förstasidan

SÖLDEN - Big 3
Höjd över havet:
Högsta åkhöjd:
Största fallhöjd:
Total pistlängd:
Länsta pist:
Svarta pister:
Röda pister:
Blå pister:
Antal liftar:
Restauranger:
Nattklubbar/barer:
Liftkort:

Arrangör:
Mina omdömen:
Mer info:
1377 m
3250 m
1680 m
151 km
14 km
7
18
16
34
35
20
Vuxen 6 dagar €208,50/231,50, senior €191,50, 15-19 år €161,50, 8-14 år €125,50
Nortlander, Lion Alpin, Sembo, Slopetrotter
Bra skidåkning, bra uteliv
www.soelden.com


Sölden
, som alltid är premiärort för den alpina Världscupen, är en av de solsäkraste orterna i Alperna då de flesta pisterna ligger på över 2000 m. Den mysiga byn, som delas längs mitten av floden Ötztaler Ache, ligger utspridd på över 2 km längs huvudvägen i Ötzdalen i sydvästra Tyrolen.
Skidsystemet är mycket välutvecklat och effektivt och det
finns ett stort antal pister i olika svårighetsgrader, men som bäst trivs medelåkaren och den något mer avancerade. Man åker skidor i tre sammanbundna skidområden: Giggijoch, Gaislachkogl och Gletscher-området.
Giggijoch är det lättaste området och det är här skidskolorna håller till.

Här finns breda blå pister och hög liftkapacitet. Dessutom har man byggt en terrängpark i världsklass med half-pipe, bordercross, hopp och olika hinder.
I andra delen av byn ligger Gaislachkogl som har flera avancerade pister och betydligt fler restauranger.
Via ett par gondoler som man når från Giggijoch kan man ta sig till Gletscherområdet med de två glaciärerna Rettenbach och Tiefen-bach. Dessa har byggts ihop via Europas längsta skidtunnel.
Något som Sölden marknadsför flitigt är Big 3, tre bergstoppar med pister belägna på över 3000 meters höjd. Man har dessutom byggt
utsiktplattformar på alla tre och man ska definitivt besöka den alla. Den högsta är den som är jobbigast att ta sig till: Schwarze Schneide på Rettenbach på 3340 m.ö.h. Tiefenbachkogl på 3250 m ligger intill liften och till toppen av Gaislachkogl, 3058 m, når man med gondolen från byn.
Från Schwarze Schneide kan man åka ända ned till dalen, en tur på nästan 14 km med en fallhöjd på 1880 m!
Utelivet i Sölden är i världsklass. Den bästa after skin hittar man på Marco's, Schirmbar och Almrausch. När det gäller restauranger behöver man inte leta länge vare sig man är ute efter pizza, grillat eller gourmet. Den mest exklusiva är förmodligen Mangia Bene, andra trevliga alternativ är Marco Polo, Hacienda, s'Pfandl och Rauthalm. Den irländska puben Chris & Co har sanslöst god pizza och hamburgare.
De bästa nattklubbarna Fire and Ice, Snow Rock Cafe, Mogul, The Lucky Shag, Skylights och Partyhaus. För lite lapdance bege dig till Rodelhütte.
Om man vill vila sig från skidåkningen en dag finns en Freizeit Arena i Sölden, men i grannbyn Langenfeld ligger det ännu bättre nya ultramoderna Aqua Dome med sporthallar och äventyrsbad.