Frankrike |Italien | Schweiz | Sverige | USA/Canada | Österrike | Restipset | Omdömen | Förstasidan

SCHLADMING - Schwarzeneggers hemort
Invånare:
Höjd över havet:
Högsta åkhöjd:
Största fallhöjd:
Total pistlängd:
Längsta pist:
Svarta pister:
Röda pister:
Blå pister:
Antal liftar:
Restauranger:
Nattklubbar/barer:
Liftkort:

Arrangörer:
Mina omdömen:
Mer info:
4500
745 m
2700 m
1306 m
175 km
7,7 km
17 km
108 km
50 km
81
25
15
Vuxen 6 dagar €210/195,50, ungdom €168/156,50, barn €107/99,50
Alpresor, Sportresor, Sembo, Lion Alpin
Vacker by
www.schladming.com

Schladming är en av Österrikes vackraste, charmigaste och mest oexploaterade skidorter, beläget inte långt från det natursköna Salzkammergut. Orten utgör centrum i en lång och vacker dal och stadskärnan, som grundades på 1300-talet, är mycket pittoresk med ett bytorg från 1700-talet. Här föddes Hollywoodskådisen - och numera guvernören - Arnold Schwarzenegger och bli inte förvånad om du träffar på den store Terminator på gatan eller i backen. Kanske i sällskap med den store Herminator (alpinstjärnan Hermann Maier), som kommer från närliggande Flachau.
Eftersom Schladming står värd för alpina VM 2013 har orten modern-

iserats med nya liftar, en stor skidstadion och hotell.
Skidområdet passar den medelgoda åkaren och är ett eldorado för snowboardåkare. Det ingår i Ski Amadé som består av 25 orter, 270 liftar och 860 km pist. Berget rakt ovanför Schladming heter Planai och erbjuder reda röda pister. Härifrån tar man sig lätt över till berget Hauser Kaibling som tronar över den vackra byn Haus im Ennstal. Väster om dalen ligger bergen Hochwurzen och Reiteralm och längre österut ligger Galsterbergalm med ytterligare pister. Glaciäråkning erbjuds på Dachstein Gletscher på norra delen av dalen, drygt 50 min. bort med skidbuss. Området är dock inte öppet under hela säsongen.
Möjligheter till kvällsskidåkning finns på Planai och Hochwurzen. Dessutom finns isklättring, rodel, paragliding, och upplevelsebad. I närliggande Ramsau finns också ett av Österrikes främsta områden för längdskidåkning.
Bra restauranger är Wintergarten, Alte Post, gemytliga Talbachschenke, Papa Joe's med tropiska drinkar och amerikansk, karibisk och mexikansk mat, köttrestaurangerna Landstuberl Friesacher och Royer Grill, mexikanska Maria's Mexican, österrikiska Schwalbenbräu med eget bryggeri, och Charly Kahr's med sin speciella Salzburgmat.
Bästa After Ski finns på nybyggda Tenne, som är fem våningar högt och ligger intill Planais kabinlift., Hotel Steyerischer Hof och Onkel Willis Hütte på Planai.
På kvällen väntar pubarna Charly's Treff, La Porta med livemusik och cocktailbar, rockbaren Szenario och Hanglbar, en sportbar med karaoke och bowlingbana. För dem som orkar vidare finns populära discon som Cult Club eller Erlebniswelt i Rohrmoos.