Frankrike | Italien | Schweiz | Sverige | USA/Canada | Österrike | Restipset | Omdömen | Förstasidan

SAALBACH - Skidcirkusen
Invånare:
Höjd över havet:
Högsta åkhöjd:
Största fallhöjd:
Total pistlängd:
Längsta pist:
Svarta pister:
Röda pister:
Blå pister:
Antal liftar:
Restauranger:
Nattklubbar/barer:
Liftkort:

Arrangörer:

Mina omdömen:
Mer info:
3 100
1003 m
2096 m
1020 m
200 km
7 km
6
40
28
62
68
38
Vuxen 6 dagar €212/201,50, 16-18 år €159/151, 6-15 år €106/101
Sportresor, Ving, Nortlander, Sembo, Alpresor, Slopetrotter, Lion Alpin
Bra uteliv, vacker by, barnvänligt, snowboard
www.saalbach.com, www.skicircus.at


Saalbach
tillhör Europas mest genuina skidorter. Folk återkommer år efter år och de flesta hamnar här förr eller senare. Orten är liten och man har nära till allting. Skidområdet är dock inte litet. Det är snarare Österrikes största sammanhängande liftsystem och man kan åka runt hela dalen och till andra sidan utan att ta skidbussen en enda gång. Det är därför det passande fått namnet Ski Circus. Saalbach är dessutom en bra familjeort med massor av barnaktiviteter och många fina, välpreparerade backar. Strax nedanför den karaktäristiska gula kyrkan ligger Kirchewiese, ett utmärkt ställe för skidåkarens första svängar. Därefter kan man ta steget över till Turmwiese precis ovanför kyrkan.
De övriga, som har åkt skidor förr, bör börja dagen med att ta gongolen Schattberg X-press upp till Schattberg Ost varifrån man kan välja om man vill direkt nedför den svarta pist nr. 1 tillbaka till liften, ta den långa blåa pisten Jausernabfahrt med Saalbachs högsta fallhöjd (1100 m) ned till Vorderglemm eller vidare mot grannorten Hinter-glemm via Saalbachs högsta berg, Schattberg West, på

2096 m.
Hinterglemm har ett stort barnområde och en gondol som leder upp till Zwölferkogel med flera härligt långa röda och blå pister. Härifrån kan man också, via den svarta - och ofta isiga - Nordabfahrt ta sig ned till dalens innersta, Lengau, och upp till Spieleckkogel, solsidan av dalen. Från toppen tar man sig lätt tillbaka till Hinterglemm via Reiterkogel och vidare till Saalbach via Bernkogel och den 7 km långa sköna pist 46. En kort promenad över huvudgatan leder till Turmwiese och den röda gondolen Kohlmaisbahn som snabbt tar en upp till Kohlmaiskopf. Här tog Pernilla Wiberg VM-guld 1991. Här finns långa soldränkta backar, men det är mycket folk så det blir fort uppåkt. Från toppen kan man via Wildenkarkogel ta sig vidare till grannbyn Leogang, som man också når från Vorder-glemm med Schönleitenbahn. Leogang har mycket varierad och ganska snäll åkning. Pisterna 88 och 89 under Asitzbahn är suveräna carvingbackar och pist 90 har en rolig storslalombana där man gratis kan tävla mot varandra.
Efter denna dag genom hela Skicircus är det dags att ta sig en åter-ställare på den dundrande After Skin Saalbach är berömt för. Hinterhag Alm ovanför Turmwiese är ett av Alpernas mest kända After Ski-ställen med glühwein, joddling, pjäxdans och riktigt ös. Många kommer inte härifrån förrän det är dags att gå på nattklubb.
För de andra som önskar en middag dessförinnan kan jag rekommen-dera Bäckstätt Stall vid Bernkogelliften. De är bl.a. kända för sin fondue. Pizzeria Haider sägs ha
Saalbachs bästa pizza och pasta. Gourmetrestauranger finns på Bauer och Alpenhotel, som även har en av de populäraste mexikanska restaurangerna.
Spielberghaus uppe i berget kan man äta en middag, dricka några drinkar och sedan åka rodel ned till byn igen.
Därefter är det dags att känna på Saalbachs nattliv. Svenska Under-Bar har i stort sett bara skandinaviska gäster och mittemot ligger den mycket populära Bobby's, som lockar mycket britter och säsongare, inte minst för sina goda och billiga pizza. Andra populära barer är Spitz Bar och Zum Turm, en gammal fängelsehåla belägen intill kyrkan i Saalbachs äldsta byggnad. På Castello i källaren på Saalbacher Hof spelar ofta liveband och här är också mycket skandinaver. Den bästa nattklubben i Saalbach sägs vara Classic. För den mer mogna publiken eller danslystna rekommenderas Tanztaverna, i källaren på Hotel Neuhaus, vars liveband spelar latinamerikansk musik.
Saalbach är min absoluta favoritskidort som jag rekommenderar till alla!