Frankrike | Italien | Schweiz | Sverige | USA/Canada | Österrike | Restipset | Omdömen | Förstasidan

CHAMONIX - Originalorten för alpinister
Invånare:
Höjd över havet:
Högsta åkhöjd:
Största fallhöjd:
Total pistlängd:
Längsta pist:
Svarta pister:
Röda pister:
Blå pister:
Gröna pister:
Antal liftar:
Restauranger:
Nattklubbar/barer:
Liftkort:Arrangörer:

Mina omdömen:
Mer info:
13 000
1035 m
3892 m
2807 m
170 km
9,4 km
11
25
26
16
49
100
30
Vuxen 6 dagar €213 (258,60), 4-15 och
65-74 år €181 (220,10)
Priser inom parentes inkl. hela Mont Blanc-området.
Sembo, Alpresor, Langley Travel, Sportresor, Slopetrotter
Bra skidåkning, bra uteliv, snowboard
www.chamonix.com


Fram till 1741 var Chamonix en okänd liten by i landskapet Haute Savoie vid Europas högsta berg, Mont Blanc, 4807 m.ö.h. Det var innan två engelska äventyrare kommit hit för efter att ha hört om en vild och vacker dal bakom berget. Utrustade till max klättrade de uppför berget och möttes av trevliga bönder, fåraherdar och den vackra naturen.
Nu är Chamonix en blandning mellan vresig bergsbestigarby, gammalfransk småstad och välmående turistcentrum, förmodligen
världens mest omtalade skidort och särskilt känt för bergsklättring, sommarsäsongen är faktiskt större än vintersäsongen. Det sägs att det är hit man ska åka för att få det rätta åket. Pisterna tycks aldrig ta slut, varken på längden eller till antalet.
 
Staden är utförsåkningens och alpinismens Mecka. Här finns två kvalificerade skolor som utbildar skidlärare och bergsguider.
Det finns ett flertal skidområden: Le Grand Montets, 3275 m.ö.h, har obegränsat med skidåkning och tillhör extremåkarnas favorit med de största fallhöjderna, puckelpisten Pylones, eller La Herse, med 600 meters fallhöjd, samt bäst off-piståkning, exempelvis den klassiska 22 km långa turen Vallée Blanche som utgår från Aguille du Midi. Under sportlovsveckorna är det dessvärre mycket köer i detta område.
Le Brévent ligger nära Chamonix centrum med mer varierad skid-åkning, ihopbyggt med Le Flégère, som kallas Chamonix sol-terrass eller Chamonix Beach. Mest röda backar och snowboard-
åkarnas favorit. Les Houches och Le Tour bjuder på lättare backar samt en naturlig halfpipe. Häng med på en guidad off pist-tur till Schweiz härifrån.
I Les Bossoms hittar man barnbackarna. Om du inte får nog av backarna i Chamonix får man italienska Courmayeur med på liftkortet mot några hundralappar extra. Det tar 30 minuter dit via Mont Blanc-tunneln. Här finns all typ av härlig skidåkning.
Chamonix är en stad, vilket innebär att det finns massor att göra förutom att åka skidor. Shoppingen är billig och vild After Ski hittar du på t.ex. Bar du Moulin. 100 restauranger kan du välja mellan och Aguille du Midi vid toppstationen på världens högsta linbana, 4000 m.ö.h. är att rekommendera - god mat och fantastisk utsikt. Efter maten väntar nattklubbar och disco. Bästa discot i stan heter Dick's Tea Bar.