Frankrike | Italien | Schweiz | Sverige | USA/Canada | Österrike | Restipset | Omdömen | Förstasidan

BANFF - hjärtat i en nationalpark
Invånare:
Höjd över havet:
Högsta åkhöjd:
Högsta fallhöjd:
Total pistlängd:
Längsta pist:
Svarta pister:
Röda pister:
Blå pister:
Antal liftar:
Restauranger:
Nattklubbar/barer:
Liftkort:

Arrangörer:
Mina omdömen:
Mer info:
10 000
1393 m
2729 m (Sunshine Village)
1070 m
252 km
8 km
30%
45%
25%
26
31
40
Vuxen 6 av 8 dagar $553 kr, 13-17 och 65+ år $474, 6-12 år $176
Nortlander
Bra skidåkning, bra uteliv, snowboard
www.banff.com, www.skibig3.com
 
Den lilla västernstaden Banff, 130 km från Calgary, ligger mitt en nationalpark och får ibland sällskap av älgar som gått vilse och strövar runt på gatorna.
Banff kan skryta med sin suveräna torra pudersnö, den s.k. "champagne powder", som uppstår av mixen av de tre klimattyper som möts här.
Service är något man förstår sig på i Banff och mixen av vänligheten mot turisterna, det välskötta liftsystemet med varierade pister, orörda grytor och gläntor samt bristen på liftköer gör Banff till ett utmärkt resmål.
På samma liftkort ingår tre orter som förbinds med bussar.
Närmast Banff, 6 km, ligger Mount Norquay, där skidturismen började. Första stolliften invigdes 1948. Detta är det minsta av de tre och pisterna går från lätta till mycket branta. Upper Lone Pine, Memorial Bowl och Gun Run är några av de tuffaste i Klippiga Bergen. Här finns också en utmärkt snowboardpark och även kvällsskidåkning.
Västernstad som Banff är serveras åtskilliga T-bone-steaks och hamburgare, men också gourmeträtter och framför allt finns ett stort antal internationella kök representerade: franska Le Beaujolais, italienska Giorgio's Trattoria och Guido's, mexikanska Magpie and Stump, grekiska El Toro och Balkan, koreanska Seol Country, den prisbelönta Maple Leaf med kanadensisk mat, kinesiska Silver Dragon och japanska Kyoto/Sukiyaki. Eden på Rimrock Resort Hotel har en meny komponerad för att ge en av de största matupplevelserna i världen... Fairmont Banff Springs Hotel och har också ett antal restauranger. De mest välbesökta pubarna och barerna ligger vid Caribou Street och Beaver Street. After Skin tillbringar du på t.ex. Tommy's Neighbour-hood Pub, St James Gate innan du mellanlandar på Hard Rock Café och avslutar kvällen på Rose and Crown, en irländsk pub där du finner det bästa trycket. Andra bra exempel är Eddy's Back Alley, Silver City, Barbary Coast med blues- och rockmusik eller Vilda Västern-inspirerade Wild Bill's Legendary Saloon.
Lake Louise, Canadas största skidsystem, ligger 56 km från Banff och är det mest kända området. Här finns superb skidåkning i varierade 106 pister samt en hel del off pist på de tre bergen Ptarmigan Paradise, Mount Whitehorn och Lipalian Mountain. Lake Louise har en spännande terräng och den tuffaste pisten heter Goats Head Soup. Med Canadas största snökanonsystem gäller snögaranti från november till maj. Ett antal trevliga restauranger finns på Fairmont Chateau Lake Louise Hotel.

Sunshine Village
ligger 16 km från Banff, är högst beläget och har Klippiga Bergens högsta fallhöjd. Det är också det mest snösäkra området och den 100% naturliga snön har utnämnts till Canadas bästa snö. Sunshine Village har också den längsta säsongen i Klippiga Bergen och den torra mjuka pudersnön medför härlig off pist. Här har man också huggit ut mysiga pister i skogen och för extremåkaren erbjuder Delirium Dive en unik upplevelse. De lättaste pisterna finns på Goat's Eye Mountain som har få branta och utmanande överraskningar.
Bra restauranger i Sunshine är charmiga Lookout Pasta Company på översta våningen i Daylodge, The Chimney Corner Lounge med öppen spis och god mat till bra priser, The Eagle's Nest som har gott rykte för sin utmärkta mat. Mad Trapper's Saloon i Old Sunshine Lodge har avslappnad atmosfär, god mat och populär After Ski.

Banff var först i världen med helikopterskidåkning, och den lär dessutom vara oöverträffad här. För 5 000 kr får du tre lyft.
Andra nöjen som erbjuds i Banff är hundspann, hästslädturer, bowling, biljard, golf, forsränning, kanot, ridning, spa, klättring, danslektioner till countrymusik och lassokastning med kalvar. Ett hett tips när man ändå är i närheten är att se en match med NHL-laget Calgary Flames. Och missa för allt i världen inte att ta en rundtur i den makalöst vackra Banff National Park som är ett av världsarven!