Frankrike | Italien | Schweiz | Sverige | USA/Canada | Österrike | Restipset | Omdömen | Förstasidan

AVORIAZ - Rekord i pistlängd
Höjd över havet:
Högsta åkhöjd:
Total pistlängd:
Längsta pist:
Svarta pister:
Röda pister:
Blå pister:
Gröna pister:
Antal liftar:
Restauranger:
Nattklubbar/barer:
Liftkort:

Arrangörer:
Mina omdömen:

Mer info:
1800 m
2250 m
650 km
11,5 km
29
111
108
31
211
25
17
Vuxen 6 dagar €219, 16-19 och 64+ år €197, 5-15 år €164
Nortlander, Sembo, Slopetrotter
Bra skidåkning, barnvänligt, snowboard
www.avoriaz.com

Det finns ingen skidort i världen som slår Avoriaz med sina 290 nedfarter och 650 km pistlängd. Här åker man i det enorma skidområdet Les Portes du Soleil som omfattar 12 skidorter i gränsområdet mellan Frankrike och Schweiz, förbundna anting-en med transportsträckor, liftar eller bussar. I allmänhet är den franska sidan brantare. Några exempel är Crozats och Arête des Intrets och den legendariska puckelpisten Le Mur i Les Crosets vilken räknas till en av Europas tuffaste, 850 m lång och 45 graders lutning. Men här finns naturligtvis rikligt av alla typer av pister. Långa sköna åk är baksidan från Linga ner till Morgins

i Schweiz och Ripaille ned mot den gulliga schweiziska byn Champéry som bjuder på stora off pist-områden. De lätta och mysiga pisterna finns mellan Les Gets och Morzine samt vid La Turche.
För pudersnöåkning är det bäst att åka bort mot Champoussin.
Avoriaz kan dessutom skryta med att vara en idyllisk ort för barn, Villages des Enfants är barnens egen by med lekhus och barnbacke. Snowboard- och friåkare trivs också här, med tanke på den stora satsningen på funparker med half-pipes, boardercross-banor m.m. I Leg Gets-Mont Chéry finns en stor freestyle-
park med quarter-pipes och stora hopp. En annan fördel med Avoriaz är att man ger rabatt till åkare som bara håller till i funparkerna.
Byn skiljer sig från andra franska orter eftersom de rörigt, men genomtänkt, placerade husen är byggda i trä istället för betong, och bilar är bannlysta. Det enda sättet att ta sig fram är till fots eller med häst och släde. Och du behöver aldrig gå långt; liftar och nöjen startar precis utanför husdörren.
La Cabana och The Place, med bra ös och livemusik, är givna för en perfekt After Ski och vill du prova på bowling finns det på Le Studio 9. Bra restauranger finns här många, som t.ex. Le Bistro och Brin de Folie. För de som orkar är Le Festival och Midnight Express de bästa discoteken.