Frankrike | Italien | Schweiz | Sverige | USA/Canada | Österrike | Restipset | Omdömen | Förstasidan

ALPE D'HUEZ - Flest soltimmar
Höjd över havet:
Högsta åkhöjd:
Total pistlängd:
Längsta pist:
Svarta pister:
Röda pister:
Blå pister:
Gröna pister:
Antal liftar:
Restauranger:
Nattklubbar/barer:
Liftkort:

Arrangörer:
Mina omdömen:

Mer info:
1860 m
3 330 m
250 km
14,4 km
16
40
34
43
81
32
15
Vuxen 6 dagar €218,
5-12 år och 65-71 år €163,50
Nortlander, Langley Travel, Sembo
Bra uteliv, barnvänligt, bra skidåkning
www.alpedhuez.com

Är du soldyrkare har du hamnat rätt. I Alpe d' Huez skiner solen mest i hela Alperna och det vill inte säga lite. Fantastiskt nog är dessutom är tillgången på snö riklig.
Byn är också oerhört genuin och har en äldre mysig del med smågator, gamla hus i trä och sten. I den moderna delen är allt man behöver samlade på en liten yta, här finns bl.a. shopping-center, en uppvärmd utomhuspool, ett stort antal barer, curling-

och isracingbana.
Alpe d' Huez sammanlänkar byarna Vaujany, Oz, Villard-Reculas och Auris-en-Oisans och är därmed Frankrikes 5:e största. Skidsystemet är mycket bra planerat med de lättaste pisterna lämpligen nära byn och de svårare längre bort. Ett måste för de avancerade åkarna är Sarenn-routen, över 14 km lång och Europas längsta svarta pist. Den utgår från toppen av Pic Blanc, 3 330 m.ö.h. och leder genom Gorges de Sarenne. En ny lift leder upp till toppen.

På andra sidan ligger Villard-Reculas som har mjukare pister. Intill byn finns också ett gigantiskt nybörjarområde.
Alpe d' Huez erbjuder dessutom nattskidåkning, vilket är ganska ovanligt i Alperna. I konstgjort ljus kan man på tisdagar, torsdagar och lördagar mellan 17.30 och 19.30 åka skidor på Signal Slalom Stadium. Här finns också en 100 m lång pipe.
Dessutom ingår skidorten Les 2 Alpes i liftkortet, men man måste åka bil dit.
En rekommendation är restaurangen La Cremaillere som är lugn och mysig och har bra priser. Andra trevliga alternativ är Au Petit Creux och Genepi den äldre delen av byn. Smithys Tavern har stark mexikansk mat.
Bästa bar i Alpe d' Huez är Underground på Hotel Chamois med livemusik flera gånger i veckan. Om du gillar engelska barer kan du besöka Crowded House Bar.