- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Washington DC.

Fakta...
Land: District of Columbia, USA
Grundad: 1791
Areal: 176 km²
Invånare: 650 000
Flygplats: Dulles (43 km väst)
Utflyktstips: Mount Vernon, Gettysburg, Williamsburg
Bästa tid: Mars-maj, sept-okt
Mer info: www.washington.org

Sevärt i Washington DC

Vita Huset
Capitol Building
US Supreme Court & Library of Congress
The Mall - Smithsonian Institute
Washington Monument
Jefferson & Lincoln Memorials

National Archives
FBI Building
Arlington National Cemetery
Pentagon
Georgetown

USA: huvudstad, Washington DC, är som en tårta med vita marmorbyggnader, breda avenyer, parker och den blå Potomacfloden. På våren då tulpanerna och körsbärsträden står i full blom är staden obeskrivligt vacker. De flesta sevärdheterna ligger inom gångavstånd från varandra och koncentreras kring parkstråket The Mall. Sevärdheter utanför centrum når man lättast med buss eller den effektiva metron.
1790, 14 år efter USA:s födelse, beslutade amerikanska kongressen att man skulle hitta ett nytt självständigt område, som inte tillhörde någon stat, där en nya huvudstad skulle grundas. President George Washington valde ut ett område som donerades av delstaterna Maryland och Virginia. Staden kom att döpas efter presidenten själv och distriktet, Columbia, var ett poetiskt smeknamn på USA under denna tid. 1791 planlade fransmannen Pierre Charles L'Efant staden som ett regelbundet rutmönster med genom- skärande diagonalgator. Året därpå började började Vita Huset byggas och ytterligare ett år senare Capitolium. 1800 flyttade regeringen till den nya staden från Philadelphia och 1802 fick Washington stadsprivilegier.
1814 invaderades staden av brittiska styrkor och många officiella byggnader raserades och brann ned.
Den 11 september 2001 drabbades Washington av en terrorattack då Pentagon träffades av ett kapat flygplan. Sedan dess har säkerheten på alla offentliga instutitioner stärkts rejält. Utanför turiststråken är tyvärr brottsligheten hög med knark, rasbråk och mord. Men som turist är man ganska säker om man håller sig till sunt förnuft.


Vita Huset


Oval Office

Red Room

St John's Church, Lafayette Square

1600 Pennsylvania Avenue NW
Vita Huset är Washingtons äldsta officiella byggnad och också den mest besökta. Man utlyste en arkitekttävling om vem som skulle få rita presidentpalatset och vann gjorde James Hoban, som inspirerats av de georgianska godsen i hans hemland Irland.
I oktober 1792 började huset, som då hette President's House, att byggas. Men brist på pengar och skickliga stenhuggare försenade projektet. På George Washingtons beordran ritade Hoban om sin plan ett år senare. Den tredje våningen slopades och hela byggnaden gjordes mindre.
Första hyresgästen, USA:s andra president Johan Adams, flyttade in 1800 trots att det ännu inte var riktigt färdigt. I kriget mot England 1814 sattes Vita Huset i brand, men ett plöstligt åskväder drog förbi och besparade det från total förstöring.
Hoban fick leda restaureringen, som påbörjades 1815, och beordrade att de förkolnade väggarna skulle målas vita, vilket senare gav huset sitt nuvarande namn.
1902, under Theodore Roosevelts tid, renoverades Vita Huset grundligt och den västra flygeln med Cabinet Room, Appointments Lobby, Roosevelt Room och Oval Office började byggas. På 1920-talet byggdes den tredje våningen som fanns med i Hobans ursprungliga ritning. Östra flygeln kom till 1942 på Franklin D. Roosevelts order. I slutet av 1940-talet, under Harry S. Trumans tid, krävdes ytterligare en totalrenovering som avslutades 1952. När John F. och Jacqueline Kennedy flyttade in 1961 gjorde man om interiören till sin forna prakt.
Vita Huset har 132 rum, varav fem är öppna för allmänheten: East Room, Green Room, Blue Room, Red Room och State Dining Room. Rundturer börjar i östra flygeln och passerar bl.a. biblioteket, China Room och Diplomatic Reception Room. East Room i vitt och guld är sparsamt möblerat och används för exempelvis konserter och dans efter middagar och formella mottagningar. Här står ett gammalt Steinwaypiano och på väggen hänger ett stort porträtt av George Washington, det enda föremål från det ursprungliga Vita Huset, som räddades undan branden av president James Madisons fru Dolley. Green Room var från början tänkt som matsal och är möblerat med 1800-talsmöbler. De gröna sidentygerna som täcker väggarna valdes av Jacqueline Kennedy. Historiska silverföremål ställs ut här. Blue Room är ett litet ovalt rum i fransk empirstil som presidenten ofta använder till mottagningsrum för besökare. Red Room används av presidentfruarna för att roa sina gäster. State Dining Room hade från början endast plats för sex middagsgäster, men i renoveringen 1902 byggde man till det så att 140 gäster fick plats. Nio rum på andra våningen är presidentens privata och är därmed stängda för allmänheten.
Sedan 11 september 2001 har möjligheterna att besöka Vita Huset minskats drastiskt, men man kan ansöka om biljetter hos sin ambassad minst två månader i förväg.
Övriga kan besöka White House Visitor Center (1450 Pennsylvania Avenue), som är öppet dagligen 7.30-16.00 och har bl.a. utställningar och en film, "Whitin These Walls", om Vita Huset.
Mer info: www.nps.gov/whho eller www.whitehouse.gov

Vid Vita Husets västra sida står den magnifika Eisenhower Executive Office Building (1650 Pennsylvania Avenue NW) byggd 1871-1888 i fransk empirstil. Den har varit säte för många historiska möten och militära och politiska händelser, men idag hyser den regeringsbyråer inklusive White House Office, vicepresidentens kontor, Nationella Säkerhetsrådet och Office of Managment and Budget. Guidade turer erbjuds.
Östra sidan upptas av Treasury Building (1500 Pennsylvania Avenue NW), världens största nyklassicistiska byggnad som tog över 60 år att bygga och är avbildad på baksidan av 10 dollarsedeln. Den stod klar 1833 och mellan 1863 och 1880 användes den till att trycka sedlar, men under inbördeskriget var den lagerlokal för mat och rustningar. Idag är den hem för Department of the Treasury, som sköter regeringens finanser och skyddar det amerikanska finanssystemet. Treasury Building Mer info: www.ustreas.gov
Omedelbart bakom Vita Huset ligger Lafayette Square, en lummig park kantad av 1800-talshus i Federal Style och den historiska kyrkan St John's Church från 1816. I mitten av parken står en ryttarstaty i brons av USA:s sjunde president, Andrew Jackson. Lafayette Square var förut en del av Vita Husets privata trädgård fram till 1822 då Pennsylvania Avenue byggdes och delade den mitt itu.


Vita Huset

Blue Room

Eisenhower Executive Office Building

Treasury Building

Capitol Building


The Rotunda

Independece Mall
Denna enorma kongressbyggnad i nyklassicistisk stil är säte för USA:s regering. I en arkitekttävling lämnades 16 bidrag in och Dr William Thorntons förslag vann. George Washington lade den första grundstenen till byggnaden 1793. Men man tvivlade på Thorntons kompetens att slutföra byggnaden och tvåan i tävlingen fick ta över, men han godkändes inte heller. Då kallade man in arkitekten som ritat Vita Huset, James Hoban. År 1800 var Capitolium tillräckligt klar för att kongressen skulle kunna hålla sitt första möte i norra flygeln. En fjärde arkitekt, Benjamin Henry Latrobe, fick leda uppförandet av södra flygeln.
Capitolum var nästintill klart då engelsmännen den 24 augusti 1814 satte hela byggnaden i brand och kvar återstod endast en ruin. 1815 sattes Latrobe att återuppbygga Capitolium enligt Thorntons ritningar, men han avgick och Charles Bulfinch slutförde det hela samt lade till en 17 m hög kupol.
1850 blev byggnaden för liten för kongressen och man beordrade en expansion som inkluderade en större kupol. Dagens marmormålade järnkupol påbörjades 1851 och kunde fortgå trots inbördeskriget då sårade soldater behandlades under den. 1863, två år före krigsslutet, färdigställdes kupolen då man placerade den 5,8 m höga bronsstatyn Statue of Freedom på toppen. Den 55 m höga rotondan, The Rotunda, under kupolen har fantastiska vägg- och takmålningar. Under rotondan finns en krypta som skulle inrymma George Washingtons grav, men hans anhöriga ville att han istället skulle begravas i hans hem i Mount Vernon. Men här finns bl.a. en byst av Abraham Lincoln och ett landmärke i golvet som markerar nollpunkten från var stadens avstånd mäts.
I flyglarna på ömse sidor finns representanthuset respektive senaten. I östra entrén får man fribiljetter till guidade turer. Man får då vandra runt i t.ex. Old Senate Chamber, Old Supreme Court Chamber, National Statuary Hall var de 50 delstaterna placerat ut vars två statyer av prominenta medborgare, Hall of Columns, som är kantad av statyer som blev över från Statuary Hall samt Hall of Capitols, som är dekorerad med muralmålningar föreställande historiska och vardagliga händelser i USA.
Det är bestämt att inga byggnader får vara högre än Capitolium, förutom Washington Monument, och därför kommer staden aldrig få en sådan typisk skyskrapeskyline som nästan alla amerikanska städer numera har.
Mer info: www.aoc.gov och www.visitthecapitol.gov


Capitol Building


National Statuary Hall

US Supreme Court och Library of Congress


Great Hall, Library of Congress

US Supreme Court Building (1 First Street NE), Högsta Domstolen, är ännu en av Washingtons många nyklassicistiska byggnader. Den byggdes 1935 i Vermontmarmor och påminner om ett grekiskt tempel med sin kolonnprydda fasad och fantastiska bronsdörrar. En utställning visar bl.a. rättssystem i olika delar av världen. Måndagar-onsdagar vintertid finns möjligheter att följa rättegångar och när inte domstolen sammaträder hålls föreläsningar i rättsalen varje halvtimme.
Mer info: www.supremecourt.gov
Bredvid Supreme Court Building ligger Library of Congress (101 Independence Avenue SE), världens största bibliotek som har över 150 miljoner böcker, unika manuskript, kartor, noter, instrument, musikinspelningar, filmer, fotografier m.m. utplacerade på totalt 965 bokhyllskilometer. Några av de främsta föremålen är en Gutenberg-bibel, ett utkast från Jeffersons Declaration of Independence och Lincolns Gettysburg-tal.
Det första biblioteket grundades i Capitol Building år 1800, men förstördes då byggnaden brann 1814. Thomas Jefferson erbjöd sin egen samling som ersättning och 1897 flyttades det nya biblioteket till den nya huvudbyggnaden i italiensk renässans, idag kallad Thomas Jefferson Building. De vackraste platserna i biblioteket är Great Hall med sina marmorvalvbågar och -pelare, trappa, bronsstatyer, mosaiker, målade fönster och väggmålningar samt Main Reading Room med sina marmorpelare, statyer och mahognybord under ett kupoltak som tronar 49 m ovanför.
I Library of Congress-komplexet ingår också de närliggande John Adams Building bakom huvudbyggnaden och James Madison Memorial Building mittemot, som inrymmer personalkontor.
Mer info: www.loc.gov


US Supreme Court Building
Jefferson Building, Library of Congress

The Mall - Smithsonian Institute


Star Spangled Banner, National Museum of
American HistorySmithsonian Castle

Detta 1,6 km långa parkstråk mellan Capitolium och Washington Monument kantas av flera museum med fria inträden. 15 av dem lyder under Smithsonian Institute, som etablerades 1846 efter den engelske vetenskapsmannen James Smithsons sista önskan: att hans arv på en halv miljon dollar skulle användas till att sprida kunskaper inom konst och vetenskap. Det största och världens mest besökta (över 10 miljoner besökare/år) är National Air and Space Museum (601 Independence Avenue SW), som öppnades på nationens 200-årsdag den 4 juli 1976 och innehåller allt som har med flyg och rymden att göra. Här finns bl.a. en rymdfärja i naturlig storlek, en bit av månen, Amelia Earharts flygplan, bröderna Wrights flygmaskin Flyer från 1903, Spirit of Saint Louis, som Charles Lindbergh korsade Atlanten med och och landningskapseln från månraketen Apollo 11. Dessutom hyser museet en IMAX-biograf, ett planetarium, en affär, gallerier, forskningsbibliotek och flygsimulatorer man kan agera pilot i. Mer info: www.nasm.si.edu
National Museum of American History (Constitution Avenue/14th Street NW) har samlat nationens främsta klenoder. Här finns exempelvis den handskrivna originaltexten till nationalsången Star Spangled Banner och flaggan som inspirerade författaren till att skriva texten, presidentfruarnas balklänningar, Judy Garlands rubintofflor från Trollkarlen från Oz, en T-Ford från 1913, George Washingtons löständer, ett postkontor från mitten av 1800-talet, världens äldsta skrivmaskin, landets äldsta fungerande ånglok, en glassbar och en utställning om olika amerikanska uppfinningar. Mer info: www.americanhistory.si.edu
National Gallery of Art (Constitution Avenue NW/4th Street) ryms i två byggnader. Den äldsta, nyklassicistiska West Building, öppnade 1941 och rymmer europeisk och amerikansk konst från 1200-1800-talet. Den den nyaste, East Building, ritad av den berömde arkitekten I.M. Pei, stod klar 1978 och räknas till de främsta moderna byggnaderna i landet. Här ryms 1900- och 2000-talskonst och tillfälliga utställningar. Väster om West Building finns en skulpturträdgård som öppnades 1999. På vintern görs den om till en skridskobana. Mer info: www.nga.gov
National Museum of Natural History (Constitution Avenue/10th Street) öppnade 1910 och har utställningar om jordens olika kulturer och samlingar med fossiler och levande djur från land och hav, t.ex. en dinosaurhall, däggdjur från istiden och ett insektszoo med gigantiska kackorlackor och spindlar. Några av museets höjdpunkter är den enorma uppstoppade afrikanska elefanten mitt i rotondan vid entrén och den mer än 1 miljard gamla klarblå Hope-diamanten, världens största diamant. Den väger 45,52 karat och tillhörde kung Ludvig XVI av Frankrike på 1700-talet. Museet har drygt 124 miljoner föremål, men bara en del ställs ut. Mer info: www.nmnh.si.edu
Smithsonian Castle, ett rött sandstensslott från 1855, fungerar som Smithsonians huvudkontor och informationscentrum med broschyrer, interaktiva kartor m.m. I en krypta ligger James Smithson begravd. Mer info: www.si.edu
Andra museer kring The Mall är bl.a. US Holocaust Memorial Museum (1000 Raoul Wallenberg Place SW) med utställningar om förintelsen under Andra världskriget, Sackler Gallery (1050 Independence Avenue SW) med asiatisk konst, Freer Gallery of Art (1050 Independence Ave SW) med asiatisk och amerikansk konst, National Museum of African Art (950 Independence Avenue SW) med afrikansk konst och kultur, Hirshhorn Museum and Sculpture Garden (700 Independence Ave SW) med modern konst och National Museum of the American Indian (4th Street/Independence Avenue SW) som öppnade 2004 och har utställningar om Amerikas urinvånare, indianerna.


National Air and Space Museum
West Building, National Gallery of Art
National Museum of Natural History
National Museum of African Art

Washington Monument


Washington Monument

2 15th Street NW
The Malls västra punkt markeras av det ståtliga Washington Monument. Redan 1783 beslöt kongressen att man skulle uppföra en staty för att hedra George Washingtons heoriska insatser i frihetskriget. Men pengar fattades och ingenting hände förrän 1836 då en grupp privatpersoner bildade Washington National Monument Society och tiggde 1 dollar från varje levande amerikan. När man fått ihop $28 000 lades 1848 grundstenen till monumentet, men inbördeskriget och brist på pengar avbröt byggandet. Donationer av stenblock från organisationer och andra delstater och länder gjorde att man kunde fortsätta 1876 och 1888 stod monumentet äntligen klart.
Den 169 m höga obelisken i vit marmor är Washingtons högsta byggnad och kommer så förbli eftersom inga byggnader får vara högre. Utsikten från toppen sträcker sig ända bort till grannstaterna Virginia och Maryland. Biljetterna är gratis men de tar oftast slut omkring 9 på morgonen.
Mer info: www.nps.gov/wamo

 

Lincoln och Jefferson Memorials


Reflecting Pool, Lincoln Memorial

Den 600 m långa Reflecting Pool skiljer Washington Monument och Lincoln Memorial (23rd Street NW), som byggdes 1914 till minne av Abraham Lincoln, USA:s 16:e president som sköts på Ford's Theater efter inbördeskriget 1865. Monumentet, som invigdes 1922, ser ut som ett grekiskt tempel omgärdad av 36 kolonner, vilka symboliserar det antal stater som fanns vid hans död. Hela Lincolns Gettysburgtal finns att läsa på väggen vid den 5,8 m höga marmorstatyn. Det var på trapporna framför Lincoln Memorial Martin Luther King 1963 höll sitt berömda tal "I have a dream" framför 200 000 åskådare. Mer info: www.nps.gov/linc
På Reflecting Pools nordsida ligger Vietnam Veterans Memorial, som består av två 75 m långa spegelblanka granitmurar sammansatta i vinkel och pekar mot Washington Monument och Lincoln Memorial. På de 3 m höga murarna står namnen i kronologisk ordning, från 1959 till 1975, på de 58 229 krigshjältar som antingen dödats eller rapporterats saknade i Vietnamkriget. Mer info: www.nps.gov/vive

Vid sjön Tidal Basins kant ligger Jefferson Memorial (13 East Basin Drive SW), som invigd president av Franklin D. Roosevelt 1943 för hylla USA:s tredje president. Pantheon i Rom stod för inspirationen till den grekiska rotondan med 54 joniska kolonner, vald eftersom Jefferson var så förtjust i klassisk arkitektur. I mitten står Jeffersons 5,8 m höga bronsstaty och delar av hans tal och skrifter är inristade i väggarna runtomkring. Mer info: www.nps.gov/thje
På våren, då körsbärsträden kring Tidal Basin blommar, får Jefferson Memorial en underbar inramning. Träden skänktes av Japan 1912 och i månadsskiftet mars/april firas National Cherry Blossom Festival för att fira blomningen.


Lincoln Memorial
Jefferson Memorial

National Archives


Charters of Freedom

700 Pennsylvania Avenue NW
National Archives ligger precis norr om The Mall i en magnifik nyklassicistisk marmorbyggnad, som öppnades 1935 för att bevara landets mest värdefulla dokument. Vid senaste räkningen fanns här ca 3,2 miljarder textdokument, 1,6 miljoner kartor, 14,9 miljoner fotografier och en stor mängd filmer och ljudinspelningar.
Mitt i en kupolkrönt rotonda förseglade i heliumfyllda bronsskrin förvaras Charters of Freedom, nationens grundstenar: Declaration of Independence och Constitution of the United States, samt en kopia av Englands Magna Charta från 1297. På natten sänker säkerhetspersonal ned tronen i ett bombsäkert valv under golvet.
I National Archives finns också vapnet som sköt John F. Kennedy och Watergatebanden. Även militär-, immigrant- och slavdokument, dödsattester samt skatteinformation finns här och man kan gå in och söka i databaser för att exempelvis hitta sina släktrötter.
Mer info: www.archives.gov


National Archives

FBI Building
  935 Pennsylvania Avenue
FBI:s högkvarter stod klar 1975 och heter egentligen J. Edgar Hoover FBI Building efter dess forne chef som satt på sin post i otroliga 44 år (1928-1972).
FBI (Federal Bureau of Investigation) har domsrätt över organiserad brottslighet, terrorism, industrispionage, knarklangning m.m. och blev känd på 1920-talet då den gjorde alkoholförsäljning till ett brott. I byggnaden arbetar ca 8000 anställda och rundturen är en av de mest populära i Washington. Man leds runt av en äkta FBI-agent och får se vapen som burits av kända brottslingar. Man får en inblick i FBI:s historia, de mest berömda fallen man löst, en livedemonstration av FBI:s skjutvapen, "Ten Most Wanted", de tio mest efterlysta i landet, hur man kommer att lösa brott i framtiden med DNA-analys och avancerad fingeravtrycksteknik. Turen avslutas med en frågestund.
Mer info: www.fbi.gov
Arlington National Cemetery


Arlington National Cemetery

Arlington
En av Washingtons största sevärdheter är denna kyrkogård, som varit USA:s nationalkyrkogård sedan 1883. Här vilar ca 250 000 krigsveteraner från frihetskriget till Irakkriget. Dessutom finns här en stor grav som hedrar alla de tusentals som aldrig identifierats. Graven innehåller fyra valv, för första och andra världskriget, Vietnamkriget samt Koreakriget, och vaktas dygnet runt av en soldat från tredje infanteriet.
På kyrkogården står också en romersk-grekisk amifteater och hus där general Robert E Lee bodde. Det är nu hans minnesmärke.
Landets mest besökta grav är John F Kennedys. Han ligger bredvid sin fru Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis under en evig låga. Andra som är begravda här är Robert Kennedy och Pierre L'Enfant, som planlade staden.
Det kanske mest kända minnesmärket är 24 m höga Iwa Jima Statue, som är världens största bronsskulptur. Det blev klart 1954 och skildrar den mest dramatiska händelsen under andra världskriget då den amerikanska flaggan restes på Mount Suribachi i Japan.
Mer info: www.arlingtoncemetery.org


Iwa Jima Statue

Pentagon


Pentagon Memorial

1000 Defense Pentagon, Arlington
USA:s femstjärniga försvarshögkvarter Pentagon är världens största kontorsbyggnad. På de 60 000 kvadratmetrarna arbetar över 30 000 militära och civila anställda och det finns café, restauranger och varuhus. I mitten finns en femstjärnig innergård som fick smeknamnet "ground zero" då man befarade att Sovjet skulle använda den som måltavla i händelse av ett kärnvapenkrig under Kalla kriget.
Byggnaden ritades av arkitekten George Bergstrom och började byggas den 11 september 1941. Till konstruktionen använde man sand och grus som muddrats upp ur Potomac River och blandats i betong. Den invigdes den 15 januari 1943.
På dagen 60 år sedan första spadtaget, den 11 september 2001, förstördes Pentagon delvis i en terroristattack när ett Al Qaida-kapat flygplan störtade in i byggnadens västra del. 189 personer dödade, alla 59 på planet och 125 i Pentagon. Lyckligtvis var den delen av byggnaden bäst rustad för bombattacker och många av kontoren var stängda p.g.a. av renovering.
Den 11 september 2008 invigdes Pentagon Memorial, strax sydväst om Pentagon, för att hylla offrena av attacken. Här står 184 upplysta bänkar med offrens namn och rangordnade efter åren då offren föddes. Mer info: pentagonmemorial.org
Även inuti byggnaden finns ett minnesmärke och kapell.
Guidade drygt en timme lĂ„nga turer i Pentagon erbjuds av uniformerad militär personal. Bokning krävs.
Mer info: pentagontours.osd.mil


Pentagon

Georgetown


Typiskt Federal style townhouse i Georgetown

John F Kennedys hus på
3307 N Street

Oak Hill Cemetery Chapel

Om man är sugen på att ge sig utanför turistfällorna är ett tips är att besöka den pittoreska och finare stadsdelen Georgetown i nordvästra Washington. Den har blivit ett populärt nöjesdistrikt och är utmärkt att promenera omkring i. Här finns mysiga parker, gallerier, små butiker och vacker arkitektur. Området utvecklades på Potomac Rivers sandbankar 1703, långt före Washingtons grundande. Själva staden grundades 1751 och namnet tror man kommer från kung George II av England eller möjligtvis stadens grundare, George Beall och George Gordon.
Staden hade en blomstrande hamn var man skeppade tobak och mjöl till hela världen. Den befolkades snabbt av plantageägare från Virginia och Maryland, handelsmän från England och Skottland, ett stort antal slavar och arbetare. När huvudstaden skulle planeras drog Georgetown till sig arkitekter, guvernörer och storheter som George Washington, Thomas Jefferson och John Adams, alla så småningom presidenter. De byggde stora vackra bostäder och 1780 grundades Georgetown Seminary som sedan blev Georgetown University, landets äldsta katolska college. Året därpå blev Georgetown en del av Washington och området försummades. Men 1950 förklarades det som National Historic District och många av de ursprungliga Federal Style-byggnaderna restaurerades. Idag är Georgetown Washingtons populäraste bostadsområde och många av stadens politiker, företagsledare och diplomater bor här.

Wisconsin Avenue och den historiska M Street är huvudgatorna med av butiker, gallerier, restauranger, pubar och caféer. Old Stone House (3051 M Street NW) är den enda av stadens byggnader från före frihetskriget. Det byggdes 1765 och användes som snickeriaffär och bostad av sina ursprungliga ägare. Det är öppet för allmänheten onsdag-söndag. Mer info: www.nps.gov/rocr/stonehouse
N Street kantas 1700-talshus i American Federal Style med de typiska dörrarna som ser ut att vara hämtade i Dublin, Irland. Många berömda personer har bott här, som John F. Kennedy, Jackie Kennedy och Robert Todd, Abrahamn Lincolns son.
En av de vackraste residensen är Tudor Place (1644 31st Street NW), en georgiansk byggnad som lät byggas av Martha Washingtons barnbarn och hennes man. Huset stannade i släkten från 1805 till 1983. Några av föremålen som ställs ut kommer från Mount Vernon, George Washingtons hem. Mer info: www.tudorplace.org
Strax norr om Tudor Place ligger Dumbarton Oaks (1703 32nd Street NW), ett bostadshus från 1801, vars ägare samlade bysantinsk och förcolombiansk konst. 1940 donerades egendomen, konstsamlingen och biblioteket till Harvard University, som öppnade det för allmänheten. 1944 samlades representanter från USA, Storbritannien, Kina och Sovjetunionen i Music Room för en diskussion som ledde till bildandet av FN. Museet har bl.a. gamla grekisk-romerska mynt, egyptiska tyger, romerskt glas och olika bronsföremål. 1962 byggde man åtta glaspaviljonger för att rymma samlingen med förcolombiansk konst, stenmasker, juveler och jadestatyer. Här finns också en vacker trädgård med blommor, terrasser, nio fontäner, ett orangeri, en romersk amfiteater 10 pooler. Mer info: www.doaks.org
Strax österut ligger Oak Hill Cemetery (3001 R Street), en kyrkogård och botanisk trädgård, som grundades 1848. Här finns två listade historiska landmärken, Van Ness Mausoleum från 1833 och nygotiska Oak Hill Chapel från 1849.
Chesapeake and Ohio Canal kan man åka kanalbåtar dragna av mulor och från Washington Harbor (3000-3020 K Street NW) utgår sightseeingbåtar till The Mall och tillbaka. Här finns även en strandpromenad där restauranger ligger tätt. Och alldeles intill, på en av Washington mest attraktiva tomter ligger House of Sweden (2900 K Street NW), som bl.a. rymmer svenska ambassaden. Byggnaden, som ritades av den kända arkitekten Gert Wingårdh, invigdes av kungaparet 2006.
Metron drogs aldrig hit eftersom då man ansåg att det skulle bli svårt att anlägga den under Potomacfloden med dess branta lutning. Georgetowns invånare var också rädda att gatorna skulle fyllas med "slöddret" från stan. Antingen får man promenera ca 20 minuter från den närmaste metrostationen, Foggy Bottom, eller ta DC Circulator-bussarna från Foggy Bottom (riktning Georgetown) eller Dupont Circle (riktning Rosslyn).
Mer info: www.georgetowndc.com


Georgetown University


Old Stone House


Tudor Place


Dumbarton Oaks


Chesapeake and Ohio Canal


House of Sweden