- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Nationalparker.

Nationalparker

Grand Canyon
Yellowstone
Yosemite
Bryce Canyon
Zion
Antelope Canyon
Canyonlands
Arches
Sequoia och Kings Canyon
Everglades

USA har några av världens största och mest häpnadsväckande nationalparker. Det var också här den första nationalparken instiftades, Yellowstone 1872.
De flesta är lättillgängliga med bra vägar och bjuder på fantastiskt växt- och djurliv och storslagna vyer.
Man betalar en avgift per bil, ofta omkring 20 dollar, för att köra in i de olika parkerna. Cykel- eller hästuthyrning är vanligt och ibland finns även turbussar.
Det finns oftast campingplatser och enkla stugor, men vissa har även lyxhotell. Utanför parkerna finns ofta billiga motell som många gånger bara kostar som ett vandrarhem.


Grand Canyon


Desert View, South RimGrand Canyon Skywalk

Arizona
Grand Canyon ligger i nordvästra Arizona och är utan tvekan ett av världens största turistmål med sina dryga 5 miljoner besökare varje år. Kanjonen är ofattbart stor, 446 km lång, 1600 m djup och upp mot 30 km bred. Men den är inte djupast i landet, det är Kings Canyon i Californien (se Sequoia och Kings Canyon).
Grand Canyon har skapats under 6 miljoner år genom Coloradoflodens erosion, förkastningar i jordskorpan samt vind- och vattenerosion. Från början var området täckt av hav som sakta arbetade sig nedåt medan jordlagret sprack och steg uppåt. Kanjonen blir fortfarande långsamt djupare och djupare och visar nu 1,7 miljarder år av geologisk historia med stenlager som, på grund av järn- och manganoxider, skiftar i olika färgnyanser efter vädret och solens förflyttning. Den är som vackrast under solnedgång och -uppgång och under höst och vår är färgsceneriet mäktigast. På sommaren är det något disigare, och om ska man vandra ned i kanjonen dessutom mycket varmt.
Man kan nå Grand Canyon till fots, med båt/flotte, på mula eller från luften med flyg eller helikopter. Två populära vandringsleder är den 12,5 km långa Bright Angel Trail som utgår från besökscentret på South Rim, och South Kaibab Trail, som utgår från Yaki Point. Det finns flera buss- och flygbolag i Las Vegas, Flagstaff och flera andra orter i närheten, som har både dagsturer och längre turer till Grand Canyon.
Nationalparken brukar delas upp i South Rim och North Rim. Den förstnämnda är lättast att nå och lockar också de flesta besökare. North Rim är beläget 300 m högre och har något vildare natur, men är stängt från mitten av oktober till mitten av maj då hela området är täckt av snö. Nära besökscentret ligger utsiktspunkten Bright Angel Point var man har en panoramavy över klyftan. En naturskön väg är Cape Royal Road där man når några av de vackraste utsiktspunkterna i North Rim, Cape Royal och Point Imperial på 2 398 respektive 2 684 m.ö.h., Grand Canyons högsta punkt.
South Rim har ett besökscenter, hotell och butiker, och här ligger utsiktspunkterna Yavapai och Mather Point. Väster om besökscentret går Hermit Road med vackra utsiktspunkter som Hopi, Mohave och Pima Point. Desert View Drive följer kanjonen 40 km österut och längs vägen ligger Yaki Point var man kan se Wotans Throne och Vishnu Temple, Grandview Point med vyer av huvudkanjonen och Horseshoe Mesa, Lipan Point där det är som djupast och Desert View där man kan gå upp i ett 21 m högt utsiktstorn från 1932.
I västra Grand Canyon ligger Havasupaiindianernas Havasu, varigenom Havasu Creek passerar turkosa sjöar, smaragdgröna poppelträd och majestätiska vattenfall som Mooney Falls, Navajo Falls och det 30 m höga Havasu Falls. Dessvärre är det tämligen besvärligt att ta sig hit.
I ett otillgängligt område i Grand Canyon West, nationalparkens västra ände, finns Grand Canyon Skywalk, en hästskoformad utsiktsplattform i glas som sträcker sig 20 m ut över kanjonen för att skapa en känsla av att flyga över. Den ligger på en höjd av 1450 m.ö.h. medan floden nedanför ligger på 350 m. Den invigdes i mars 2007 och ägs av hualapai-indianerna. Mer info: www.grandcanyonskywalk.com
Mer info: www.nps.gov/grca, www.grandcanyon.com


South Rim


Point Imperial, North Rim


Havasu Falls

Yellowstone


Lower Falls

Wyoming
Yellowstone blev världens första nationalpark 1872, och det är också en av världens största med sina 9 000 km². Den ligger i Klippiga Bergen, i delstaten Wyoming, men sträcker sig även lite in i Montana och Idaho. Dess natur är varierande och sagolik. Parken är Nordamerikas största vulkaniska område och har haft flera enorma vulkanutbrott, dock inte de senaste 640 000 åren. Men här finns 300 varma källor, flest i världen, som sprutar vatten med jämna och ojämna mellanrum. Den mest berömda gejsern är Old Faithful Geyser som sprutar vatten 40 m upp i luften var 78:e minut. Men parkens - och världens - största är Steamboat Geyser som sprutar vatten upp till 91 m, men utbrotten är oregelbundna. Källorna är belägna i den västra delen av parken samt i Mammoth Hot Springs i norr.
Yellowstone har 290 vattenfall och en av världens största skogar av förstenade träd. Träden var för länge sedan begravda under aska och jord och förvandlades från trä till mineral.
Yellowstone Lake är Nordamerikas största insjö belägen över 2000 m.ö.h. Den är populär för båtfärder under sommaren. Härifrån rinner Yellowstone River norrut och blir till två vackra vattenfall, 33 m höga Upper Falls och 94 m höga Lower Falls, innan den når Grand Canyon of the Yellowstone, som är ca 38 km lång och upp till 366 m djup. Floden har även skapat Black Canyon längre norrut.
Yellowstone har ett mycket rikt djurliv, som grizzlybjörn, svartbjörn, bison, buffel, älg, hjort, rådjur, puma, prärievarg och antilop.
För att ta sig runt i parken kan man köra bil, cykla, paddla kanot, vandra eller rida (häst finns att hyra).
Mer info: www.nps.gov/yell, www.yellowstone.net, www.yellowstonepark.com


Old Faithful Geyser
Björn i Yellowstone

Yosemite


Yosemite Falls

Californien
Yosemite National Park ligger vid bergskedjan Sierra Nevada i nordöstra Californien, ca 29 mil öster om San Francisco, och är mest känt för sina branta granitväggar och vattenfall som skapades under istiden. De högsta topparna reser sig nästan 4 000 m upp i luften. Parken är över 3 080 km² stor, men själva Yosemite-dalen, dit de flesta besökare kommer, är bara 10 km lång och ett par km bred. Nästan 95% av nationalparken räknas som vildmark.
Mitt i Yosemite Valley ligger Yosemite Village är parkens centrum med affärer och logi. Om man kommer från parkens södra infart kör man genom Wawona Tunnel. Där tunneln slutar har man en av de vackraste och mest fotograferade vyerna i Yosemite, kallad Tunnel View. Härifrån får man en panoramavy över El Capitán, Half Dome, Clouds Rest, Cathedral Rocks och Bridal Veil Falls.
1 370 m höga El Capitán anses vara världens största synliga granitklippa. Det är en av världens populäraste klättringsplatser tack vare sina varierade klätterrutter och att den är tillgänglig året runt.
En av de populäraste utsiktsplatserna i parken är Glacier Point som erbjuder en storslagen utsikt över Yosemite. Härifrån får man en perfekt vy av det 1 444 m höga Half Dome, en granitmonolit som klövs i två delar av istidens glaciärer. Man ser även Yosemite Falls, Nordamerikas högsta vattenfall som faller ner 739 m i två stora språng, Vernal Falls och Nevada Falls, med en fallhöjd på 180 m. För att komma till Glacier Point kan man under sommar och höst köra, åka turbuss eller vandra 7,5 km långa Four Mile Trail och/eller 13,5 km långa Panorama Trail. På vintern och våren kan man endast komma hit på längdskidor.
I södra delen finns 200 enorma amerikanska Sequoia-träd i Mariposa Grove. Några av träden är över 3000 år gamla, 75 m höga och 9 m i diameter.
Mer info: www.nps.gov/yose, www.yosemitepark.com


Tunnel View
Mariposa Grove

Bryce Canyon


Jordpelare, Claron Formation

Utah
Bryce Canyon ligger i Utah, nära gränsen till Arizona och inte långt från Las Vegas. Bryce Canyon fick sitt namn av mormonen Ebenezer Bryce och karaktäriseras av sina sandstenspelare i rött och gult. Färgerna kommer av järnoxider och pelarna har skapats av vatten, kyla och vind som under miljoner år spolat bort jord och lösa jordlager. Det är som vackrast under soluppgång och -nedgång.
I norra delen av nationalparken ligger Bryce Amphitheater som är dess största attraktion. Några kilometer söder om besökscentret finns flera utsiktsplatser med fantastiska vyer över amfiteatern: Sunrise Point, Sunset Point, som fått sitt namn av det vackra färgspelet under eftermiddagen, Inspiration Point och Bryce Point varifrån man kan se nästan hela amfiteatern och är som vackrast i soluppgången.
Norr om amfiteatern ligger Fairyland Canyon är yngre. Här kan man se tallskog och flera stenpelare.
Söder om amfiteatern passerar man Swamp Canyon på väg till Farview Point, var man kan se de platåer som bildar den s.k. Grand Staircase. Vid klar sikt kan man se så långt som till Grand Canyons North Rim.
Natural Bridge är ett 42 m högt stenvalv som passeras före Agua Canyon med sina berömda stenpelare, Ponderosa Canyon och Black Birch Canyon.
Längst söderut ligger den skogiga Rainbow Point på 3 035 meters höjd och Yovimpa. Nedanför ligger branta terrasser i alla olika färger, kallade Grand Staircase.
Man kan både vandra och köra bil i parken och det finns vandringar med ledare.
Mer info: www.nps.gov/brca


Inspiration Point, Bryce AmphitheaterNatural Bridge

Zion


The Narrows

Utah
Zion National Park ligger i södra Utah, inte långt från Bryce Canyon och bara 25 mil från Las Vegas. Mormonska stigfinnare kallade området "Guds naturliga tempel" och parken är otroligt vacker med sina färgsprakande klippraviner och grönskande dalar.
Den består av två delar, Kolob Plateau i nordväst och Zion Canyon, den del som drar flest besökare, i söder. Sandstenen i den 800 m djupa ravinen har under miljontals år formats av vattenerosionen i Virgin River, och skapat detta naturens mirakel.
Genom Kolob går den 8,3 km långa Kolob Canyons Road från en dal öster om Kolob Visitor Center upp till en topp på 3 000 m.
Vid södra entrén i Zion Canyon utgår två vägar: den 20,8 km långa Zion Mount Carmel Highway och den 11,2 km långa och kurviga Zion Canyon Scenic Drive, varifrån ett antal stigar leder upp och ner. Stigarna passerar vattenbassänger och trånga klyftor. Några av de mest spektakulära vyerna är de tre stenhuvudena Three Patriarchs, klippan Weeping Rock där vatten sipprar från kanten, den stora amfiteatern Temple of Sinawava och den smala klyftan The Narrows.
Zion Mount Carmel Highway leder till den östra entrén och passerar Pine Creek med Canyon Overlook varifrån man har en obeskrivlig utsikt över Street Wall och West Temple.
Mer info: www.nps.gov/zion


Zion Canyon

Antelope Canyon


Solstråle i Upper Antelope Canyon

Arizona
Antelope Canyon ligger i Navajo Nation 12 km öster om staden Page i norra Arizona. Den smala och djupa kanjonen är en av USA:s mest fotograferade tack vare det vackra ljuset, färgerna och formerna.
Kanjonen formades genom erosionen av Navajosandsten, framför allt på grund av översvämningar. Regnvattnet rinner i hög hastighet över platån, drar med sig sand och tränger igenom till de smala passagerna som eroderas och de de vågiga formerna i sandstenen bildas.
Man kan endast besöka Antelope Canyon genom organiserade turer, delvis på grund av för översvämningsrisken. 1997 omkom elva turister av en plötslig översvämning orsakad av ett tidigare regnfall över en mil längre bort. Översvämningar är vanligast på sommaren.
Turerna utgår från Page och man åker till kanjonen med fyrhjulsdriven bil.
Det är bäst att boka i god tid då turerna kan bli fullbokade veckor, eller ibland månader, i förväg.
Antelope Canyon delas upp i Upper och Lower Canyon. Den mest välbesökta är Upper Antelope Canyon som ligger på markplan och innebär att man slipper klättra. Här är också fenomenet med starka solstrålar som tränger igenom kanjonen vanligare. Fenomenet är klart vanligast på sommaren och mitt på dagen då det krävs att solen står högt.
Lower Antelope Canyon, som är formad som ett V, är besvärligare att besöka då man tvingas klättra ned på metallstegar och det är en längre och mycket smalare vandring. Betydligt fler fotografer än vanliga turister lockas till denna del. För bäst ljus ska man komma hit på morgonen och förmiddagen.
Mer info: antelopecanyon.az och www.antelopecanyon.com

Drygt 6 km söder om Page ligger den fotogeniska Horseshoe Bend, som fått sitt namn av den hästskoformade meander Coloradofloden gör här. Man kan se formen om man går längst ut på klippan som tronar 300 m ovanför floden. Bäst ljus får man i soluppgången och fram till förmiddagen. Mer info: horseshoebend.com


Antelope Canyon


Horseshoe Bend

Canyonlands


Confluence Overlook, Needles

Maze

Utah
Canyonlands National Park består av en mängs kanjoner, och högplatåer som skapats av Colorado River, Green River och dess bifloder. Den delas in i tre sektioner: Island in the Sky, Needles och Maze. De två första är de överlägset populäraste. Avstånden är stora i parken och att köra mellan de olika sektionerna tar flera timmar.
Island in the Sky ligger i norra delen, mellan de två floderna, och är ett område med högplatåer med branta sidor. Det är den sektion som är lättast att besöka och man kan nå de flesta sevärdheterna med vanlig bil. Strax efter den norra parkentrén ligger Shafer Canyon Lookout. 10 km längre in finns Mesa Arch, en stenvalvbåge med en djup kanjon bakom. Den mest magiska tidpunkten är i soluppgången då valvbågen ser ut att glöda. Promenaden från parkeringen är 1 km tur och retur.
Strax efter delar sig vägen 8 km norrut och 10 km söderut. Där vägen tar slut i norr ligger Upheaval Dome, en eroderad 5 km bred krater med bergstoppar som sticker upp i mitten. Från parkeringen är det en tuff 2,5 km lång vandring tur och retur.
En mindre väg leder från korsningen till Green River Lookout. Vägen söderut leder förbi Buck Canyon Lookout till Grand View Point varifrån man ser hela nationalparken.
I sydöstra Canyonlands ligger Needles, som fått sitt namn efter de rödvita stenpelare av Cedar Mesa-sandsten vilka dominerar området. Men här finns även kanjoner, grytor och stenvalvbågar. Det bästa stället att se stenpelarna är ängsområdet Chesler Park som man bl.a. kan nå genom en 18 km lång vandringsled från Elephant Hill Trailhead.
Vackra vyer får man från Big Spring Canyon Overlook och har man fyrhjulsdriven bil kan man nå Colorado River Overlook och Confluence Overlook, var man se Green River och Colorado River mötas. Den senare når man också genom en 16,5 km lång vandringsled från Big Spring Canyon Overlook.
I sydvästra Canyonlands ligger Maze, som är en av USA:s mest otillgängliga områden. För att besöka området krävs flera dagar och det enda sätt att ta sig runt på är att vandra eller med fyrhjulsdriven bil. Här finns grytor, valvbågar och andra stenformationer.
Mer info: www.nps.gov/cany

Strax utanför parkens gränser, väster om Green River, ligger Horseshoe Canyon som är känd för sin klippkonst, både hällristningar och sten- och grottmålningar. Great Gallery hör till den bäst bevarade klippkonsten i Nordamerika. Här finns även stenvalvbågar, vackra vildblommor och branta sandstensklippor.
Parken erbjuder möjligheter för vandring, cykling, forsränning i Cataract Canyon och kajakpaddling.
Strax nordost om Canyonlands ligger Dead Horse Point State Park (se bild överst) varifrån man har fin utsikt över Canyonlands och Gooseneck, Colorado Rivers skarpa U-sväng.


Mesa Arch, Island in the Sky, i soluppgången
Upheaval Dome, Island in the Sky
The Needles

Arches


The Organs

Three Gossips

Utah
Arches National Park har världens största samling naturliga sandstensvalv; över 2000 samt andra formationer som naturen skapat. Havsvatten drog in här för 300 miljoner år sedan, avdunstades och kvar blev salt och sand. Mängder av rester från eroderade berg drog in med hjälp av vind och vatten och trycktes ihop till sten i olika lager. Tyngden från stenen fick saltet att smälta och flytta sig för att så småningom stöta upp stenlagren till kupoler. Förkastningar gjorde ytan instabil och skapade vertikala sprickor där vatten läckte in. Is bildades, expanderade och tryckte på den omgivande stenen så att bitar bröts av. Sedan tog vinden med sig småbitarna och valv, spiror och monoliter av alla de slag blev kvar. De olika lagren man ser idag från olika tidsperioder; de laxfärgade lagren stammar från Entrada-sandsten och de mattgula från Navajo-sandsten.
Runt parken finns en 58 km lång Scenic Drive, varifrån kortare eller längre vandringsleder passerar många av valven.
Närmast entrén kan man bl.a. se höga stenformationer som The Organs, Three Gossips och Tower of Babel.
Efter drygt 15 km kommer man till Balanced Rock, en stenpelare med en sten uppe på toppen. Härifrån fortsätter en väg som leder till The Windows. Här finns en 1,6 km lång vandringsled som passerar tre stora valv: North Window, South Window och Turret Arch. Längs samma väg kan man också ta en kort promenad till Double Arch, två bågar som möts i ena änden, och Parade of the Elephants, en stenformation som ser ut som en elefanthjord som håller varandras svansar.
Nästa avstickare leder till den vackraste av alla valvbågarna, Delicate Arch, en fristående smäcker 20 m hög valvbåge som blivit en symbol för Utah. Den står vid slutet av en 2,4 km lång vandringsled som utgår från Wolfe Ranch. Det finns även utsiktspunkter för att se den på håll om man inte vill vandra så långt.
Därefter når man Fiery Furnace, ett område med en mängd stenpelare tätt ihop som en labyrint med smala gångar emellan. Man rekommenderas att gå med en guidad tur eftersom det är lätt att gå vilse.
Längre norrut kan man t.ex. se Sand Dune Arch i ett område fullt av sand, och Broken Arch som kollapsade 2008. Inte långt härifrån finns Devil's Garden, ett sammanhängande område med en rad stenformationer. Här finns en 11 km lång vandringsled, Devil's Garden Trail, som går förbi flera valvbågar, t.ex. Double-O Arch, ett valv i två våningar och Landscape Arch, möjligtvis den längsta naturliga valvbågen i världen med ett spann på 88 m. Efter att en stor bit föll ner 1991 är området intill avspärrat p.g.a. rasrisken. En sidoled passerar Dark Angel, en fristående 46 m hög stenpelare.
I ett otillgängligt område i nordvästra parken, Klondike Bluffs, finns Tower Arch, ett valv med en stenpelare ovanför. En 2,4 km lång vandringsled når hit.
Mer info: www.nps.gov/arch


Double Arch
Delicate Arch
Landscape Arch

Sequoia and Kings Canyon National Parks


General Sherman Tree, Sequoia National Park

Californien
Dessa två nationalparker ligger intill varandra i bergskedjan Sierra Nevada i östra Californien. Den allra största delen består av vildmark och det enda sättet att ta sig runt här är till fots eller till häst.
Här finns lummiga skogar, granitberg, raviner, rikt djurliv, älvar, sjöar och stora redwood och sequoia-träd, världens största levande art. Flera av bergstopparna sträcker sig över 4200 m, och vid den östra gränsen av Sequoia National Park ligger 4 421 m höga Mount Whitney, kontinentala USA:s högsta berg. Den 56 km långa vandringsleden High Sierra Trail leder hit från Giant Forest.
I Giant Forest växer fem av världens 10 största träd, t.ex. General Sherman Tree som är världens största levande träd med en diameter på 8 m, omkrets på 31 m och en höjd av 84 m. Sequoia-trädet är mellan 2300 och 2700 år gammalt.
Det bästa sättet att ta sig runt i parken är den 3 km långa vandringsleden Congress Trail, som börjar vid General Sherman Tree.
Parken har över 240 kända grottor, t.ex. Lilburn Cave, över 32 km lång och Californiens längsta. Den enda som är öppen för besökare är dock den näst längsta, Crystal Cave, knappt 6 km lång. Man hittar dessutom nya grottor varje år.
Vid parkens södra entré ligger ett låglandsområde intill det 520 m höga Ash Mountain. Här finns ett rikt växt- och djurliv.
I mitten av parken ligger Moro Rock, en 2 050 m hög granitklippa, som man kan klättra upp på med hjälp av en trappa som anlades 1931.

Kings Canyon National Park delas i två delar. 10% utgörs av General Grant Grove som består av stora sequoiaträd, t.ex. det 81,5 m höga General Grant Tree, som utsetts till landets julgran, och Redwood Mountain Grove med världens största naturliga skog av jättesequoia-träd. Här ligger också besökscentret.
Övriga 90% består av källfloderna av södra och mellersta grenen av Kings River och södra grenen av San Joaquin River. Den södra grenen av Kings River skär 2500 m ner i Kings Canyon och är USA:s djupaste kanjon. Mellersta grenen har skapat Tehipite Valley, en kanjon med flera grottsystem, t.ex. Boyden Cave som är öppen för besök.
Österut ligger bergskedjan Sierra Crest med North Palisades, parkens högsta topp på 4 343 m.ö.h.
I västra delen, vid Cedar Grove, ligger den vackra Zumwalt Meadow, som är betydligt grönare och frodigare än resten av dalen.
Mer info: www.nps.gov/seki


Crystal Cave, Sequoia National Park

Zumwalt Meadow och North Dome, Kings Canyon National Park

Everglades


Great Blue Heron

Florida
Everglades National Park, USA:s näst största efter Yellowstone, är ett 5 600 km² stort, nästan orört, vattenområde som upptar en femtedel av hela Everglades-området.
Parken har ett rikt och mycket varierat djur- och växtliv som härstammar från de tempererade, subtropiska och tropiska klimatzonerna. Pumor, hjortar, tvättbjörnar, floridapantern, alligatorer, krokodiler, manater, delfiner, örnar, ormar och otaliga arter fåglar är några av alla djurarter som lever här.
Bästa tid att besöka parken är på vintern då det är svalare, mindre regnigt och myggen är inte lika efterhängsna. Det finns olika promenadvägar, drygt en mil långa, som sträcker sig på pålverk genom parken.
I Royal Palm finns en palmsort som kan bli 100 år gammal och 30 m hög. Härifrån leder också några promenadvägar, som den 2 km långa Anhinga Trail där man kan se alligatorer, krokodiler, ormar, ödlor, fåglar och sköldpaddor. 1 km långa Gumbo-Limbo Trail leder in i en tropisk urskog med bl.a. orkidéer, palmer, mahognyträd och Gumbo-Limboträd.
Long Pine Key är ett område med flera unika växtarter, t.ex. ett stort bestånd elliottall som bara finns i södra Florida. Härifrån utgår bl.a. Pineland Trail.
Pahayokee Trail leder till Pahayokee Overlook varifrån man har en utmärkt utsikt över havet och gräset. Genom en tät tropisk skog sträcker sig Mahogany Hammock Trail där man kan se USA:s största mahognyträd.
I nordöstra delen av parken ligger Shark Valley. Man kan gå, cykla eller ta en guidad busstur längs den 27 km långa stig, som leder till det 18 m höga Shark Valley Observation Tower, varifrån man har en fantastisk utsikt över parken.
Flamingo, i södra Everglades, är parkens största turistcentrum med småbåtshamn, museum, affärer, camping, restauranger, barer och hotell. Här ordnas båtturer i parken.
En typisk Evergladesattraktion är att åka med de s.k. airboats som lätt kan köras på det grunda vattnet eftersom de istället för en undervattenspropeller drivs av en stor fläkt som sitter uppe på båtens akter.
Mer info: www.nps.gov/ever


Alligator i Everglades

Anhinga Trail