- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Orlando & parkerna.
Fakta...
Land: Florida, USA
Grundad: 1857
Invånare: 255 000
Flygplats: Orlando International (16 km sydost)
Utflyktstips: Cypress Island, Silver Springs, Ocala National Forest
Bästa tid: November-maj
Prisnivå: Medel
Mer info: www.visitorlando.com

Sevärt kring Orlando


Orlando
SeaWorld Orlando
Discovery Cove
Universal Orlando
International Drive
Walt Disney World
   Typhoon Lagoon | Blizzard Beach
   Disney Springs | Magic Kingdom
   Epcot | Hollywood Studios |
   Animal Kingdom
Gatorland
Legoland Florida
Området där Orlando ligger var från början boskapsmark, men blev på 1800-talet känt för sina citrusodlingar. Från början hette staden Jernigan efter nybyggaren Aaron Jernigan, men fick sitt nuvarande namn av soldaten Orlando Reeves, som dödades av indianer vid Eolasjön.
Fram till 1960-talet var Orlando bara en liten by, men med grundandet av Kennedy Space Center och Disney World växte staden så det knakade och har nu blivit en av USA:s snabbast växande städer och den internationella flygplatsen har tjugofaldigat passagerarantalet på 30 år. Den har med sin högteknologiska industri också blivit Floridas Silicon Valley, med en specialicering på simuleringsteknologi.
Området kring Orlando är rikt på sjöar, och utbudet av vattensporter är stort trots avståndet till havet.
Men det är ju egentligen inte staden Orlando som är den stora turistmagneten, utan det är alla temaparker utanför staden som de flesta vill se. Disney World, Sea World, Universal Studios och ett antal vattenparker är samlade i ett enormt område sydväst om staden. När Walt Disney World öppnade 1971 fick Tampas nöjespark Busch Gardens bygga till rejält och staden satsar hårt på att få turisterna att lämna Orlando-området. Nu tävlar Disney World och Universal Studios om publiken och parkerna blir ständigt större och större och fler och fler.

Orlando


Dale Chihuly's "Cobalt and Citrine Tower" på Orlando Museum of ArtHarry P Leu Gardens

Downtown Orlando är stadens historiska hjärta med ett antal byggnader byggda mellan 1880 och 1940. Utforskandet av downtown börjas lämpligen på huvudgatorna Church Street och Orange Avenue, med sina olika arkitekturstilar. De vackra 1800-talsbyggnaderna vid 129 West Church Street renoverades på 1970-talet och inrymmer numera Church Street Station, ett stort nöjeskomplex med hotell, affärer, restauranger, diskotek och olika musikklubbar med livemusik från rock till dixieland och country. Man betalar ett inträde för alla klubbar och diskotek.
North Orange Avenue, mellan Colonial Drive och Lake Ivanhoe, kallas Ivanhoe Village och består av charmiga hus med antikaffärer, gallerier, secondhand- och juvelerarbutiker, restauranger, barer och nattklubbar.
Mellan det gamla och nya Orlando ligger den fridfulla Lake Eola Park (North Rosalind Avenue/East Washington Street). Parken centreras av Lake Eola som kantas av en promenadväg varifrån man har en fin utsikt över stadens skyline. Man kan också hyra trampbåtar och åka runt på sjön. Här ligger några gamla trähus som byggdes av de första vita nybyggarna i staden. Intill ligger Thornton Park med unika butiker och trendiga caféer och restauranger.

Strax norr om Downtown ligger natur- och kulturområdet Loch Haven Park med ett antal intressanta konstcenter och museer. Orlando Science Center (777 East Princeton Street) är ett interaktivt vetenskapsmuseum där man kan testa olika experiment som handlar om exempelvis människokroppen, fossiler, film, antika kulturer, marinbiologi och astronomi. Mer info: www.osc.org
Orlando Museum of Art (2416 North Mills Avenue) grundades 1924 och har bl.a. afrikansk konst, antik sydamerikansk konst, amerikanska 1800-1900-talsmålningar och samtida konst. Mer info: www.omart.org
Orlando har hela 50 stadsparker och Harry P Leu Gardens (1920 North Forest Avenue) är ett 20 hektar stort område med underbara trädgårdar, exempelvis en örtträdgård och Floridas största rosen- och kameliaträdgårdar, samt två skogar, North och South Woods, med virginiaekar, lönnar och träskcypresser. Det k-märkta 1800-talshemmet Leu House är öppet som museum och guidade visningar erbjuds varje halvtimme. Mer info: www.leugardens.org

Drygt 2 mil norr om downtown ligger det välbärgade Orlando, framför allt i Winter Park som började bebyggas på 1880-talet när rika invånare från norra USA ville komma bort från den kalla vintern. Längs huvudgatan Park Avenue ligger flera flotta restauranger, caféer, butiker och konstmuseer som Charles Hosmer Morse Museum of American Art (445 North Park Avenue) med utsökt glasutställning av Louis Comfort Tiffany. Mer info: www.morsemuseum.org
Här ligger också Central Park, en underbar oas med fontäner, en vacker rosenträdgård och mycket aktiviteter som klassiska konserter, jazzkonserter och filmfestivaler.
Från Morse Boulevard vid Lake Esceola utgår Scenic Boat Tour, en båttur i sjöarna och kanalerna bland vackra blommor, buskar och träd och med utsikt över de pampiga villorna. Mer info: www.scenicboattours.com


Church Street Station
Lake Eola Park
Orlando Science Center
Park Avenue, Winter Park

     
SeaWorld Orlando


Dolphin Cove


Journey to Atlantis


Aquatica

7007 Sea World Drive, Orange County
Sea World Orlando ligger en kvarts bilresa från Orlandos centrum och fungerar som kombinerad djurpark och temapark. Parken öppnade 1973 och liksom sina namnar i San Diego och San Antonio finns här fantastiska djurshower.
Dolphin Cove, en av världens största delfinbassänger, utformad som en karibisk strand. Man kan se de charmiga djuren från ovan eller i närbild på underwater viewing area och man kan även få chansen att klappa dem och mata dem. I Dolphin Nursery får man se hur delfinmammorna tar hand om sina små babydelfiner. På Dolphin Stadium kan man se uppvisningen Dolphin Adventures som presenterar delfinen och dess beteende.
Orca Encounter är en uppvisning av späckhuggare och intill finns ett "Underwater Viewing area" där man kan se späckhuggarna under vattnet.
Stingray Lagoon är hem för över 120 stingrockor som man kan klappa. Manatee Rehabilitation Area tar hand om skadade eller sjuka havsdjur som manater, sköldpaddor och fåglar.
Manta Aquarium har 10 olika akvarier med över 3000 djur som rockor, jättebläckfiskar, tusentals färgglada korallrevsfiskar och flikfiskar. Här finns också berg- och dalbanan Manta där man sitter horisontellt på en stingrockas mage som dyker genom vatten och flyger.
Åkattraktionen Kraken, uppkallad efter ett mytiskt jättehavsmonster, en snabb och hög berg- och dalbana som är golvlös och erbjuder ingenting att hålla sig i när man kastas runt i vilda loopar och i ett 44 m högt fritt fall. Sidan om ligger Journey to Atlantis, en kombinerad båttur och berg- och dalbana med ett fritt fall på 18 m var man slåss för den försvunna ön Atlantis. Här finns också det vackra Jewel of the Sea Aquarium med koraller, maneter och tropiska fiskar.
Mittemot finns Penguin Trek, en ny berg- och dalbana där man sitter i en snöskoter och åker genom ett simulerat Antarktis.
Sea Lion & Otter Stadium får man en rolig och lärorik presentation av om sjölejon och uttrar och i Pacific Point Reserve, som är byggt som en kopia av norra Stilla Havs-kusten med stränder och klippor, finns sjölejon och sälar.
I Shark Encounter Aquarium kan man gå genom en 18 m lång undervattenstunnel omgärdad av hajar och andra rovfiskar. Intill finns åkattraktionen Mako, döpt efter världens snabbaste haj, som är Orlandoregionens snabbaste (117 km/h) och högsta (61 m) berg- och dalbana.
Infinity Falls är ett forsränningsäventyr i en tropisk miljö med vattenfall, gejsrar och ruiner och som avslutas med världens högsta riverrapidsstup.
Sesame Street Land har lekplatser och åkattraktioner för de minsta barnen. Man kan också träffa karaktärerna från det kända TV-programmet.
Wild Arctic är en simulerad helikopterfärd som utspelar sig på Nordpolen bland snöstormar och laviner. När man når fram till ändstationen får man träffa levande vitvalar, sälar och valrossar.
Här finns också nya berg- och dalbanan Ice Breaker som bjuder på branta stup, höga hastigheter och skarpa skruvar och den nya Pipeline: The Surf Coaster där man står på en surfbräda och åker som på vågor.
Från det 122 m höga SkyTower intill sjön i mitten har man en fantastisk utsikt över parken.
Mer info: seaworld.com/orlando

Intill SeaWorld ligger Aquatica (5800 Water Play Way), ett vattenland med Söderhavstema som öppnade 2008 och har vågpooler, vattenruschkanor och forsränningsattraktioner. Mer info: aquaticabyseaworld.com


SpäckhuggarePacific Point ReserveInfinity FallsPingviner, Wild ArcticPipeline: The Surf Coaster

     
Discovery Cove


Delfinsim

6000 Discovery Cove Way, Orange County
Discovery Cove öppnade 2001 och ligger strax söder om Sea World. Till skillnad från övriga temaparker i Orlando har den en begränsad kapacitet på 1 200 besökare samtidigt och man måste boka långt i förväg. Inträdet, som även gäller på SeaWorld och Aquatica, är mycket dyrt, men allt ingår som mat, handdukar och solkräm. Biljett inklusive delfinsim kostar $200 extra. Ett annat möjligt tillägg är Sea Venture, en undervattensupplevelse där man får en scuba-hjälm och går på botten omgiven av tusentals fiskar och genom glasrutor kan man se hajar.
Parken är ett tropiskt paradis med vita sandstränder, laguner, vattenfall, grönskande oaser, korallrev och naturligtvis åtskilliga tropiska djur.
Det finns sju olika områden inom Discovery Cove. I The Grand Reef kan man snorkla med bland tropiska fiskar och stora stingrockor genom korallrev, grottor och ett konstgjort skeppsvrak. Ett plexiglas skiljer en från stora hajar och barracudor.
Serenity Bay är en härlig pool omgärdad av fin sandstrand.
Det kanske populäraste området är Dolphin Lagoon där man i en halvtimme får simma och leka med ett antal flasknosdelfiner efter avklarat orienteringsprogram.
Wind-Away River är en tropisk flod som slingrar sig förbi sandstränder och genom en härlig regnskog med vattenfall och en underjordisk grotta. Man kan simma och snorkla längs hela floden och i vattenfallet och grottan var man har utsikt över Coral Lagoon.
Underbara Explorer's Aviary har strimmande bäckar, broar, vackra fontäner och ett fågelaviarium med över 300 små och stora tropiska fåglar. De små kan man mata från handen.
Den nyaste attraktionen, Freshwater Oasis, är en kristallklar sötvattenskälla under en regnskogshimmel. Här kan man vada genom vattnet och möta uttrar och apor.
Discovery Cove erbjuder också en möjlighet att bli tränare för en dag. Då får man följa med de olika djurtränarna och komma närmre bl.a. fåglar, tropiska fiskar, hajar och delfiner.
Mer info: www.discoverycove.com


Discovery Cove

Explorer's Aviary

     
Universal Orlando
  6000 Universal Boulevard
Universal Orlando var en gång en enda nöjespark med film som tema. Idag är det ett gigantiskt område med två temaparker, Universal Studios Florida och Islands of Adventure (se nedan), vattenparken Volcano Bay och tre hotellresorter och nöjeskomplexet Universal City Walk med restauranger, caféer, biografer, nattklubbar, hotell och affärer. Mer info: www.citywalkorlando.com

Vattenparken Volcano Bay, som öppnade 2017, har ett tropiskt tema och kretsar kring den 61 m höga konstgjorda vulkanen Krakatau. Här finns bl.a. USA:s högsta body slide, härliga vågpooler, relaxområden och en mängd andra vattenrutschkanor och forsränningsäventyr. Mer info: www.universalorlando.com/web/en/us/theme-parks/volcano-bay
Mer info: www.universalorlando.com


Volcano Bay

     
  Universal Studios Florida  


The Simpson Ride, Springfield


San Francisco


Transformers The Ride 3-D, Production Central

Universal Studios byggdes med Steven Spielberg som kreativ konsult och invigdes 1990. Parken har mycket gemensamt med sin föregångare i Hollywood, men är något större. Entréområdet ska efterlikna en Hollywood-filmstudio från 1940-talet.
Parken delas upp i sju områden: New York har välgjorda kulisser av kända New York-byggnader som Guggenheimmuseet, New York Public Library och Macy's. Här finns flera häftiga åkattraktioner. Revenge of the Mummy - The Ride, baserad på filmerna "The Mummy" och "The Mummy Returns", är en tur till antika Egypten med mycket avancerade specialeffekter inklusive en skrämmande mumie. Race Through New York starring Jimmy Fallon är en åktur i 3D baserat på kändisracet i Fallons "Tonight Show".
I New York kan man också se musikshowen The Blues Brothers som bjuder på duons största hits och visar utdrag från filmen.
I Hollywood har man byggt upp Hollywood Boulevard och Rodeo Drive som man anser att det såg ut på Hollywoods guldålder på 1920-1950-talen. Här saknas varken Walk of Fame, Pantages Theater eller Regent Beverly Wilshire Hotel. Den största attraktionen är stunttricksimulatorn Terminator 2: 3-D som designats med hjälp av Terminator-filmernas regissör James Cameron och har Arnold Scharzenegger i huvudrollen. I Universal Orlando's Horror Make-Up Show får man se hur man i filmer använder makeup för att skapa monster, sår och andra skrämmande effekter. Här finns två shower: action-musikalen Marilyn and the Diamond Bellas och stuntshowen The Bourne Stuntacular som baseras på filmerna om Jason Bourne.
Arkitekturen i World Expo har inspirerats av Los Angeles-OS 1984 och Expo-86 i Vancouver. Här finns Men in Black - Alien Attack, en interaktiv tur där man jagar utomjordingar med Will Smith.
I Springfield finns simulatorn The Simpsons Ride där man får följa med den tecknade familjen Simpson till temaparken Krustyland och den snurrande Kang & Kodos' Twirl 'n' Hurl.
San Francisco har kopierat hamnkvarteren vid Fisherman's Wharf i San Francisco. Här finns Fast & Furious: Supercharged, en mörk busstur baserad på filmen.
The Wizarding World of Harry Potter - Diagon Alley öppnade 2014 och baseras på romanerna och filmerna om Harry Potter. Här finns åkattraktionen Harry Potter and the Escape from Gringotts, en inomhusberg- och dalbana med specialeffekter. Tåget Hogwarts Express förbinder området med Hogsmeade på Islands of Adventure (se nedan).
Woody Woodpecker's Kid Zone är, som namnet antyder, avsedd för små barn. Åkattraktioner är bl.a. Woody Woodpecker's Nuthouse Coaster för de minsta och ET Adventure där man åker till ET:s hemplanet. Det finns också ett par lekplatser som Fievel's Playland och Curious George Goes To Town. Animal Actors on Location är en rolig show där hundar spelar filmhundarna Lassie och Beethoven.
Production Central har amfiteatern Music Plaza Stage, där konserter hålls, och flera åkattraktioner. Hollywood Rip Rid Rockit är ett uppskjut som blir en berg- och dalbana full av specialeffekter och Despicable Me Minion Mayhem är en rolig 3D-film med de populära minionerna. Enligt många är supermoderna Transformers The Ride 3-D var man åker i ett fordon genom olika actionscener, världens bästa åkattraktion.
Mer info: www.universalorlando.com/web/en/us/theme-parks/universal-studios-florida


Universal Studios
New York
Hollywood
The Wizarding World of Harry Potter -
Diagon Valley

     
  Islands of Adventure  


Popeye & Bluto's Bilge-Rat Barges, Toon Lagoon

Jurassic Park River Adventure

The Lost Continent

Universal Orlandos andra temapark öppnade 1999, har ännu fler och häftigare åkattraktioner och är en av världens mest tekniskt avancerade nöjesparker. Parken är uppdelat i åtta öar kring en central sjö. Man anländer i Port of Entry som har flera butiker och restauranger. Till vänster når man sedan Marvel Super Hero Island som tillägnas Marvel Comics superhjältar. Här finns en av Floridas allra bästam berg- och dalbanor: Incredible Hulk Coaster, som accelererar till 65 km/h på bara två sekunder, kör sedan upp på 33,5 meters höjd och slungas ned i ett 32 meters fritt fall i olika hål som verkar vara vattenfyllda. I Storm Force Accelatron får man vara med när två superhjältar slåss med varandra. Den mycket avancerade 3-D-filmen Amazing Adventures of Spider-Man har spektakulära specialeffekter som bl.a. ett simulerat 122 m högt fritt fall. I katapulten Doctor Doom's Fearfall skjuts man 46 m upp i luften och sedan tillbaks.
I Toon Lagoon kan man träffa kända seriefigurer som Karl-Alfred och Betty Boop. Roliga åkattraktioner är flumeriden Dudley Do-Right's Ripsaw Falls och forsränningsäventyret Popeye & Bluto's Bilge-Rat Barges där man exempelvis får möta en jättebläckfisk.
Skull Island: Reign of Kong öppnade 2016 och är baserad på filmen King Kong (2005). Här finns en spektakulär attraktion där man åker i en stor safaribuss och får uppleva en kamp mellan King Kong och en dinosaur.
Jurassic Park är en frodig tropisk ö vars attraktioner är baserade på "Jurassic Park"-filmerna. Jurassic Park River Adventure börjar som en behaglig flodkryssning där man får träffa vänliga dinosaurier, men sedan spårar det ur och man måste fly från en galen T-Rex i ett 26 m fritt fall ned i en lagun. VelociCoaster är en berg- och dalbana baserad på en velociraptor. Jurassic Park Discovery Center är en interaktiv utställning med kopior av dinosaurier, spel och frågesporter. Här kan man också se vad som händer om man blandar DNA från olika arter, inklusive människan. Små barn gillar lekplatsen Camp Jurassic som centreras kring ett 15 m högt banyanträd och Pteranodon Flyers är en berg- och dalbana var man hänger i gungor. Endast barn och deras föräldrar får åka p.g.a. den låga kapaciteten.
The Wizarding World of Harry Potter - Hogsmeade öppnade 2010 och är andra halvan av det Harry Potter-världen Diagon Alley på Universal Studios (se ovan). De båda förbinds med tåget Hogwarts Express. Här får man uppleva Hogwarts-skolan med sina korridorer och klassrum. Harry Potter and the Forbidden Journey är en magisk åktur genom och över Hogwarts. Dessutom finns olika gång- och dansshower med Harry Potter-tema.
Flight of the Hippogriff är en berg- och dalbana för barn och Hagrid's Magical Creatures Motorbike Adventure är berg- och dalbana där man åker på motorcyklar.
The Lost Continent är en magisk värld inspirerad av mytiska och övernaturliga varelser, t.ex. mystiska spåtanter, en talande fontän och Poseidons antika tempel. Poseidon Fury är en specialeffektshow som handlar om ett slag mellan Poseidon och Zeus där man går i en tunnel omgärdad av en gigantisk virvelpool där vågorna slåss med gudarnas eldkulor.
Seuss Landing är baserad på barnböckerna om Dr Seuss och tilltalar mindre barn. Här finns något lugnare åkattraktioner, lekplatser, spel och barnaktiviteter.
Mer info: www.universalorlando.com/web/en/us/theme-parks/islands-of-adventure


Islands of Adventure
Incredible Hulk Coaster, Marvel Super Hero Island
Hogwarts Castle, The Wizarding World of Harry Potter - Hogsmeade
Seuss Landing

     
International Drive


Medieval Times

Mitt emellan Disney World och Downtown Orlando ligger den 5 km långa gatan International Drive med restauranger, hotell, butiker, teatrar etc. Några exempel på de populäraste attraktionerna:
Ripley's Believe It or Not! (8201 International Drive) är en museumskedja som visar otroliga men verkliga händelser och saker. Museet är byggt så att det ska se ut som att det håller på att sjunka ned i ett slukhål. Mer info: www.ripleys.com/orlando
Titanic - The Artifact Exhibition (7324 International Drive) är en imponerande utställning om Titanic med föremål som hittats ombord, en 3 ton tung del av fartygsskrovet (den näst största del av Titanic som någonsin bärgats) och fullskaliga modeller av den stora trappan, en förstaklasshytt m.m. Tre dagar i veckan arrangeras även en dinner show där man firar Titanic-kaptenen Edward John Smiths pension, som han dock aldrig fick uppleva. Mer info: titanicorlando.com
Att se en show medan man äter har blivit stort i Orlando, och flera av dessa krogshower är samlade längs International Drive och i Kissimee längre söderut. Några exempel: Capone's Dinner Show (4740 West Irlo Bronson Memorial Highway) som utspelar sig på en Chicago-lönnkrog från 1931. Mer info: www.alcapones.com. Pirate's Dinner Adventure (6400 Carrier Drive) utspelar sig vid ett sjörövarskepp med båttävlingar och akrobatik. Mer info: www.piratesdinneradventure.com/orlando. I samma byggnad hålls cabaréshowen Treasure Tavern Dinner & Show med akrobatik och dans. Mer info: www.treasuretavern.com.
Sleuth's Mystery Dinner
(8267 International Drive) har med åtta olika shower med mystiska dödsfall och ett smart slut. Mer info: www.sleuths.com
I ett medeltida slott får man i Medieval Times (4510 West Vine Street) se tornerande riddare till häst kämpa med lansar och svärd. Mer info: www.medievaltimes.com/orlando

Längs International Drive finns även många stora shoppingcenter. En av USA:s bästa outlets är Premium Outlets som har två filialer i Orlando, en i södra delen vid Lake Buena Vista (8200 Vineland Avenue) och en vid Universal Orlando (4951 International Drive). Mer info: www.premiumoutlets.com/outlet/orlando-international
Pointe Orlando (9101 International Drive) är ett annat köpcentrum med restauranger, nattklubbar och en gigantisk biograf med 21 salonger. Mer info: www.pointeorlando.com. Här ligger också experimentariet Wonderworks (9067 International Drive) ser ut som ett nyklassicistiskt trevåningshus landat ovanpå ett lagerhus. Här finns virtuella idrottsspel och lasersport, och med interaktiv datateknologi kan man utforska olika vetenskapliga fenomen som simulerade jordbävningar och orkaner. I WonderCoaster kan man i en simulator skapa sin egna berg- och dalbana. Wonderworks har The Outta Control Magic Comedy Dinner Show, en hysteriskt rolig show som blandar magi, komedi och imitationer. Mer info: www.wonderworksonline.com/orlando


Ripley's Believe It or Not!
Titanic - The Artifact Exhibition
Premium Outlets
Wonderworks

     
Walt Disney World
Orlandos nöje nummer 1 är självklart Disney World, världens största nöjespark, på 122 km², belägen ca 30 km sydväst om staden. Parken öppnade 1971, då endast Magic Kingdom, och var Disneys andra temapark efter Disneyland i Californien. Idag är den avsevärt större och består inte bara av en park utan fyra och alla har skilda entréer. Priserna är hisnande, men det finns kombinationsbiljetter och flerdagarspass. Eftersom parkerna tillsammans får 40-45 miljoner besökare årligen (!) är det bra att ha i åtanke att högsäsong är sommar, thanksgiving, jul och påsk.
För att minska köerna har de populäraste attraktionerna ett system kallat Fastpass där man med sin entrébiljett kan skaffa förtur till en attraktion senare under dagen. Gäller båda parkerna.
Den enorma nöjesområdet består av fyra separata temaparker: Magic Kingdom, Epcot, Disney's Hollywood Studios och Animal Kingdom (se respektive park nedan).

Till Disney World hör också två vattenparker, Typhoon Lagoon och Blizzard Beach (se nedan).
De övriga delarna av Disney World är nöjes- shoppingkomplexet Disney Springs (se nedan), utbildningscentret Disney Institute där man kan gå på olika kurser, idrottcentret Disney Wide World of Sports, en racerbilbana, samt en stor mängd hotell och golfbanor.
Mer info: www.disneyworld.com


Statyn "Partners" föreställande Walt Disney och Musse Pigg på Magic Kingdom


 
  Typhoon Lagoon  

Miss Tilly, Typhoon Lagoon


1145 E Buena Vista Blvd
Typhoon Lagoon, som ligger intill Disney Springs, är världens största äventyrsbad och ska föreställa en tropisk badort efter en stor storm. Parken är vacker med trädgårdar, en vit sandstrand och en rund flod där man kan flyta igenom grottor, en regnskog och en lagun med vågor, Wave Pool. Dess landmärke är skeppsvraket "Miss Tilly" som under en hård storm landat på toppen av Mount Mayday. Här uppifrån finns tre forsränningrutschkanor: Gang Plank Falls, den extremt höga och vilda Mayday Falls och den lugnare Keelhaul Falls. Dessutom finns Humunga-Kowabunga, rutschkanor med fall på 15 m i nästan 50 km/h. Inuti berget snirklar sig tre kanor, Storm Slides.
I parken finns en surfpool som med sina 18 406 kubikmeter är världens största. En vågmaskin skapar perfekta vågor för surfing. Man kan även ta surflektioner innan parken öppnar för dagen. Castaway Creek är en stilla vacker bassäng där man kan flyta omkring och njuta.
För de små finns lekplatsen Ketchakiddee Creek och hela familjen har stor glädje av det konstgjorda korallrevet, Shark Reef där man kan snorkla bland 4 000 tropiska fiskar och små hajar.
Mer info: disneyworld.disney.go.com/destinations/typhoon-lagoon


Shark Reef

     
  Blizzard Beach  
  1534 Blizzard Beach Drive
Intill Animal Kingdom ligger Blizzard Beach, vars tema är en alpin skidort med sittliftar som går upp till det "snöklädda" berget Mount Gushmore. På toppen finns ett hopptorn där man kan kasta sig nerför 36 m höga Summit Plummet, som är en av världens högsta och snabbaste rutschbanor med en toppfart på 96 km/h. Slush Gusher är en lugnare variant med två gupp. I Runoff Rapids åker man inuti ett rör.
Snow Stormers är en rutschkana som utformats som en parallellslalombana och Downhill Double Dipper är som parallellstörtlopp i gummiring, delvis i mörker, med tidtagning.
I Toboggan Racers åker man på en matta med huvudet före och åtta personer kan tävla mot varandra.
Teamboat Springs
är en forsränningstur förbi vattenfall och i Runoff Rapids åker man gummibåt nedför Mount Gushmore och landar i en pool. Meltaway Bay är en vågpool med vattenfall och en sandstrand. Ski Patrol Training Camp är en hinderbana för större barn.
Blizzard Beach påminner om Typhoon Lagoon men är mer spännande och lockar äldre barn och vuxna.
Mer info: disneyworld.disney.go.com/destinations/blizzard-beach


Summit Plummet, Blizzard Beach

     
  Disney Springs

 


Drake i lego, The Marketplace

1486 Buena Vista Drive
Disney Springs är ett stort nöjes- och shoppingområde intill Buena Vista Lagoon. Det öppnade 1975 som Lake Buena Vista Shopping Village, ett shoppingcentrum för Disney Worlds invånare, men har förändrats mycket genom åren. Det håller för närvarande på att byggas ut och 2015 ändrades namnet från Downtown Disney till Disney Springs.
I nuläget består området av tre olika delar: The Marketplace, The Landing och West Side. The Marketplace har flera specialbutiker, t.ex. World of Disney, världens största Disney-butik, och The LEGO Store, en interaktiv affär där man kan bygga med lego, och ett stort antal matställen, gärna med särskilda teman som T-Rex Cafe med dinosaurier och Rainforest Cafe med en artificiell regnskog med tillhörande djur och ljudeffekter. Fantastisk glass och choklad finns på Ghirardelli Soda Fountain & Chocolate Shop.
Det som idag kallas The Landing hette tidigare Pleasure Island och var framför allt för nattlig underhållning med komediklubbar och nattklubbar. Idag har klubbarna stängt och nu ligger mest pubar och restauranger här, t.ex. Fulton's Crab House ombord den konstgjorda hjulångaren The Empress Lilly, och den eleganta italienska restaurangen Portobello.
West Side har de största attraktionerna, som Cirque du Soleil-showen La Nouba i ett permanent cirkustält, DisneyQuest, en interaktiv temapark inomhus och Characters in Flight, en stor luftballong som sitter fast i marken med ett långt rep. Här finns också det stora biografkomplexet AMC Disney Springs 24 och specialbutiker som Orlando Harley-Davidson, en butik för motorcykelälskare där kan man köpa diverse HD-prylar och se filmer och utställningsföremål. Några restauranger är Planet Hollywood, Wolfgang Puck Cafe, House of Blues med levande musik och sydstatsmat samt sångerskan Gloria Estefans Bongos Cuban Cafe som ska efterlikna en nattklubb i Havanna på 1950-talet.
Mer info: www.disneysprings.com


T-Rex Cafe, The Marketplace

West Side, Disney Springs

 

Magic Kingdom  


Askungens slott, Fantasyland

Enchanted Tiki Room, Adventureland

Splash Mountain, Frontierland

1180 Seven Seas Drive
Magic Kingdom var den första parken som öppnades och är precis som Disneyparkerna i Californien, Japan och Paris, men större. De sex olika länderna är desamma:
På huvudgatan Main Street USA, som är en version av en amerikansk viktoriansk småstad under förra sekelskiftet, äger en parad med alla Disneyfiguer rum varje dag. På kvällarna även den spektakulära Main Street Electrical Parade. På Town Square Theater har Musse Pigg magishow och det är även här man får träffa de olika Disneykaraktärerna. Main Street USA leder fram till Cinderella Castle som inspirerats av slottet i tecknade filmen Askungen från 1950. Här ligger restaurangen Cinderella's Royal Table. Slottet tillhör Fantasyland, som är en sagans värld med sagokaruseller som Cinderella's Golden Carrousel från 1917. Stillsamma åkturer i sagornas värld är t.ex. Peter Pan's Flight, Snow White's Scary Adventures, The Many Adventures of Winnie the Pooh och It's a small world där man åker båt bland sjungande dockor från hela världen. Här finns också 3D-filmen Mickey's PhilharMagic med fantastisk musik. På senare år har Fantasyland byggts ut rejält. Storybook Circus är en avdelning baserat från Dumbos och Musse Piggs värld med åkattraktioner som Dumbo The Flying Elephant och The Barnstormer. Enchanted Forest har en kopia av slottet från "Beauty and the Beast" och den mörka åkturen Under the Sea - Journey of The Little Mermaid, baserat på filmen.
Liberty Square ska efterlikna en kolonial stad från Amerikanska Frihetskriget. Här finns bl.a. Haunted Mansion, en tur genom ett hemsökt hus, Hall of Presidents, en multimediashow om den amerikanska historien och verklighetstrogna dockor föreställande de amerikanska presidenterna samt hjulångaren Liberty Square Riverboat som flyter fram kring indianbyar och timmerstugor.
Adventureland ska efterlikna djungeln i Afrika, Asien och Sydamerika och en karibisk stad med tropisk grönska, rytmiska trummor och charmiga hus i kolonialstil. Jungle Cruise är en båttur genom en tropisk regnskog med scener från Indien, Afrika och Sydamerika. I Pirates of the Caribbean får man uppleva ett karibiskt sjörövarslag med mäktiga specialeffekter och The Magic Carpets of Aladdin är populär bland lite mindre barn. Enchanted Tiki Room är en musikshow med polynesiskt tema med konstgjorda tropiska fåglar, tikigudar och vackra blommor. Från det vackra Swiss Family Treehouse har man en fin utsikt över området.
Frontierland är som ett vilda västernland med cowboys, indianer och salooner. De största attraktionerna är berg- och dalbanan Big Thunder Mountain Railroad och Flumeriden Splash Mountain fylld av specialeffekter. Mindre barn uppskattar den musikaliska djurshowen Country Bear Jamboree och den enorma lekplatsen på Tom Sawyer's Island.
Tomorrowland är som en intergalaktisk stad med framtids- och rymdtema. En av parkens häftigaste berg- och dalbanor är Space Mountain där man åker genom en tunnel och ut i rymden och andra attraktioner där man visar den tekniska utvecklingen och vetenskapliga experiment. Till parkens bästa attraktioner hör också Stitch's Great Escape! som inspirerats av filmen "Lilo and Stitch" om Stitchs resor i yttre rymden, Astro Orbiter, en rymdraket som man kan styra upp och ner medan den åker runt och Buzz Lightyear's Space Ranger Spin som är en resa genom olika serietidningsmiljöer där man sitter i styrbara vagnar och skjuter på måltavlor med en laserstråle. Monsters, Inc. Laugh Floor är en komedishow för barn och Tomorrowland Speedway är en miniracingbilbana för barn. Mycket populär är 360 gradersfilmen Walt Disney's Carousel of Progress som visar hemlivet från dåtid till nutid. Hit kommer mycket folk men salongen rymmer 1000 personer.
Mer info: disneyworld.disney.go.com/destinations/magic-kingdom


Parad, Main Street USALiberty Square Riverboat, Liberty SquareTomorrowland

  Epcot  


Test Track, World Discovery


Norge, World Showcase


Kina, World Showcase


Japan, World Showcase


Marocko, World Showcase

200 Epcot Center Drive
EPCOT står för Experimental Prototype Community Of Tomorrow och ligger 5 km från Magic Kindom. Det öppnades 1982 och var från början tänkt att vara en utopisk framtidsstad där 20 000 invånare levde med den senaste teknologin. Men det blev inte så utan snarare en utställning om framtiden, upptäckter, vetenskaper och olika kulturer.
Epcot består av fyra delar: World Celebration, World Discovery, World Nature och World Showcase. World Celebration är parkens huvudentré och handlar om "nya upplevelser som förenar oss med varandra och världen kring oss". Symbolen för parken är den 55 m höga silverfärgade globen Spaceship Earth, som är en tidsmaskin där små vagnar för besökaren 40 000 år tillbaka i tiden och framåt i utvecklingen från grottmålningar till datasamhället.
I paviljongen Imagination finns interaktiva utställningen ImageWorks: The What-If Labs, åkturen Journey Into Imagination with Figment om hur de fem sinnena kontrollerar fantasin samt Disney & Pixar Short Film Festival som visar tre tecknade filmer i 4-D.
World Nature handlar om den vackra naturen och hur man bäst förstår och bevarar den. Här finns paviljongen The Seas with Nemo & Friends som hyser ett akvarium med fiskar, korallrev, delfiner, sköldpaddor, hajar och stingrockor. Här finns också en åktur där man följer med de kända fiskarna som letar efter Nemo. Paviljongen The Land handlar om människans förhållande till jorden, hur man kan utnyttja den och förstöra den. Man utforskar också framtida teknologier för att bevara jorden på ett bättre sätt. Här finns jordbruksattraktionen Living with the Land, en båttur genom levande laboratorier i regnskog, afrikansk öken, amerikanska slätter och förbi växthus var man odlar en mängd olika grödor som frukter, grönsaker och ris för EPCOT:s restauranger. Den fantastiska Soarin' är en simulator får skärmflyga över t.ex. Kinesiska muren, Colorado och slätterna i Afrika.
World Discovery handlar om "rymden , vetenskap, teknologi och intergalaktiska äventyr". Här finns den häftiga åkattraktionen Mission: SPACE, en vild verklighetstrogen simulatorresa från raketuppskjutning till en kraschlandning på Mars. Mittemot ligger en av Epcots populäraste attraktioner, Test Track där man får vara med på att testa sportbilar i en mycket avancerad, snabb och teknisk berg- och dalbana.

World Showcase är som en världsutställning där 11 olika länder har egna paviljonger runt en sjö, World Showcase Lagoon, som korsas av båtar. Paviljongerna består av kända byggnader från det aktuella landet och dess personal, med samma ursprung, visar typiska saker för landet, som filmer, mat, konst, souvenirer och kläder. Vid vissa tidpunkter bjuder man också på speciella shower utanför paviljongerna. Länderna som är representerade är Mexico, Norge, Kina, Tyskland, Italien, USA, Japan, Marocko, Frankrike, Storbritannien och Canada. USA ligger i mitten och huvudattraktionen är den patriotiska showen The American Adventure om landets historia. Mexicos paviljong är ett meso-amerikansk pyramid med ett mexikanskt torg med marknadsstånd, butiker, restauranger, en aktiv vulkan och den härliga båtresan Gran Fiesta Tour starring the Three Caballeros baserad på Disneyfilmen från 1944.
Norge visar upp en stavkyrka, ett trolland, trähus från Bergen och en kopia av Akershus fästning var man kan äta en norsk middag i den vackra Royal Banquet Hall med Disney-prinsessor som sällskap. Här finns även åkattraktionen Frozen Ever After som reser genom scener från filmen "Frost". Kinas paviljong har en vacker trädgård med dammar och näckrosor och en fantastisk kopia av Himmelska Palatset som har ett museum med antika kinesiska föremål som kopior av terrakottaarmén och Circle Vision-filmen Reflections of China. I trädgården kan man se unga akrobater uppträda.
Tyskland har samlat typiska tyska byggnader kring ett centralt torg med ett klockspel som slår varje timme. Här finns naturligtvis också en Biergarten, flera prestentbutiker och ett miniatyrtåg och -by. Man kan också möta Snövit och de sju dvärgarna. Italien är ett mini-Venedig med gondoler och kopior av Dogepalatset och Kampanilen, men man ser också florentisk och romersk arkitektur. Här finns naturligtvis flera italienska restauranger och delikatessbutiker som säljer pasta, vin etc.
Japan har en traditionell japansk trädgård, ett samurajslott, en pagoda, ett stort varuhus och flera utmärkta restauranger. En stor attraktion är godiskonstnären Miyuki som skapar konstverk av het sockermassa som sedan stelnar. Marocko är en kopia av en gammal marockansk medina med traditionell arkitektur och kopior av kända byggnader som Koutoubiamoskén i Marrakech, porten Bab Boujeloud i Fes och Chellahnekropolen i Rabat. Här finns också nordafrikanska palmer, citrus- och olivträd, magdans, marknader, marockanska restauranger, fantastiskt hantverk och arabisk rockmusik.
Frankrike ska efterlikna en parisisk by, komplett med en kopia Eiffeltornet, med vackra Belle Epoque-hus, fina restauranger, små patisserier och exklusiva butiker. Filmen Impressions de France visar det vackra landet ackompanjerat av fransk klassisk musik. Här finns dessutom Beauty and the Beast sing-Along och åkattraktionen Remy's Ratatouille Adventure. Storbritanniens paviljong har en engelsk trädgård och kullerstensgator med en byggnad från varje århundrade av brittisk historia, t.ex. en stuga med halmtak, tuderhus och Hampton Court Castle. Här ligger också puben The Rose and Crown som serverar traditionell engelsk mat, öl och whisky. Bandet The British Revolution spelar musik av t.ex. Beatles, The Police och Rolling Stones. Här finns också butiker med te, sportartiklar, leksaker och Beatlesminnessaker och man kan få möta kända Disney-karaktärer som Nalle Puh, Alice och Mary Poppins.
Canada visar upp en indianby med 9 meter höga totempålar, en timmerstuga och en bergsklyfta samt en kopia av Chateau Laurier Hotel i Ottawa. Circle Vision-filmen Canada: Far and Wide visar upp Canadas natur, städer och folk i 360 grader. Det finns också ett antal butiker med olika specialiteter, bl.a. indianskt och inuitiskt hantverk.
Den fantastiska ljusshowen Harmonious med fyrverkerier, vattenspel och laser till musik avslutar varje kväll på Epcot vid World Showcase Lagoon.
Mer info: www.disneyworld.eu/destinations/epcot


Spaceship Earth, World Celebration
Living with The Land, World Nature
Imagination, World Celebration
Mexico, World Showcase
Italien, World Showcase
Frankrike, World Showcase
Storbritannien, World Showcase
Canada, World Showcase

     
  Disney's Hollywood Studios  


Toy Story Land

The Twilight Zone of Terror, Sunset Boulevard

Beauty and the Beast - Live on Stage, Sunset Boulevard

351 S Studio Drive
Hollywood Studios öppnade 1989 och är Disneys egen variant av Universal Studios, men mindre. Parken var från början en fullfjädrad film- och TV-produktionsfabrik, men 2004 lades animationsavdelningen ned och inte mycket återstår av filmskapandet, men parken är fortfarande en stor attraktion.
Entrén utgörs av en kopia av Pan-Pacific Auditorium, en mässhall i Art Deco-stil som en gång låg i Los Angeles.
Parken är uppdela i sju delar. Direkt efter entrén har man byggt upp Los Angeles Hollywood Boulevard som det kunde ha sett ut på 1930- och 1940-talen, med vackra Art Deco-byggnader och en kopia av Chinese Theater med riktiga hand- och fotavryck på gårdsplanen. I teatern kan man åka Mickey & Minnie's Runaway Railway som är en tågresa baserat på Musse Piggs kortfilmer.
Runt en liten sjö bredvid Hollywood Boulevard ligger Echo Lake, uppkallat efter området i Los Angeles med samma namn, och ska efterlikna den lustiga arkitekturen i området. Här finns Star Tours - The Adventures Continue, en häftig 3D-simulator baserad på "Stjärnornas Krig"-filmerna. Jedi Training: Trials of the Temple är en filmupplevelse med karaktären Jedi i huvudrollen. Jedi Training: Trials of the Temple är en liveshow där barn får delta som "padawan-lärlingar". En annan liveshow är Indiana Jones Epic Stunt Spectacular! där man visar stunts från filmen "Raiders of the Lost Ark" (1981). I Hyperion Theater hyser musikalshowen For the First Time in Forever: A Frozen Sing-Along Celebration baserad på filmen "Frost" (2013).
Grand Avenue ska föreställa det gentrifierade historiska distriktet med samma namn i Los Angeles. Här finns Muppet*Vision 3D, en 4D-film där man får en känsla av att träffa Mupparna i verkligheten.
Star Wars: Galaxy's Edge öppnade 2019 och återskapar Stjärnornas Krigs värld på planeten Batuu. Här finns attraktionerna Star Wars: Rise of the Resistance, som är en kamp mellan First Order och motståndsrörelsen, och Millenium Falcon: Smugglers Run, en simulator där passagerarna får flyga farkosten i Stjärnornas Krig.
Toy Story Land utspelar sig hemma hos Andy och har tre attraktioner: berg- och dalbanan Slinky Dog Dash, snurrande tekopparna Alien Swinging Saucers och den interaktiva 4D-åkturen Toy Story Mania! där man åker runt i en vagn genom en slags spelarkad, ledda av olika Toy Story-karaktärer, var man bl.a. ska skjuta på olika föremål.
Animation Courtyard har attraktioner baserade på tecknade Disney-karaktäer och -filmer, t.ex. två liveshower: Voyage of The Little Mermaid med höjdpunkterna från filmen "Den lilla sjöjungfrun" (1989) och Disney Junior Dance Party! , en musikal med Disney-karaktärer. Walt Disney Presents är två olika utställningar, en om Walt Disney Company och dess parkers historia och framtid och Walt Disney: One Man's Dream, en hyllning till  Walt Disney liv och hans stora drömmar.
På andra sidan Hollywood Boulevard har man anlagt ett 1940-talets Sunset Boulevard kantad av palmer, teatrar, matställen och affärer. De största attraktionerna är den hisnande The Twilight Zone Tower of Terror som äger rum i hissen på The Hollywood Tower Hotel och den snabba inomhusberg- och dalbanan Rock 'n' Roller Coaster Starring Aerosmith. Sunset Boulevard har också två utomhusscener: den enorma Hollywood Hills Amfitheater med den spektakulära kvällsshowen Fantasmic! fylld av musik, animationer, fyrverkeri, ljus- och ljudeffekter och Theater of the Stars med den vackra och mycket populära musikalföreställningen Beauty and the Beast - Live on Stage. Inomhusscenen Sunset Showcase hyser Lightning McQueen's Racing Academy där man får se bilarna från filmen "Bilar" lära ut sina racingtekniker.
Mer info: www.disneyworld.eu/destinations/hollywood-studios


Entrén till Disney's Hollywood Studios
Chinese Theater, Hollywood Boulevard
Echo Lake
Muppet*Vision 3-D, Grand Avenue
Star Wars: Galaxy's Edge

     
  Animal Kingdom  


Oasis med vattenfall och papegojor
Tree of Life, Discovery Island

2901 Osceola Parkway
Animal Kingdom öppnades 1998 och är med sina 230 hektar världens största temapark (fem gånger större än Magic Kingdom). Den tillägnas natur- och djurskydd och delas upp i sex områden.
Man hamnar först i det lummiga Oasis med skogar, vattenfall och bäckar. The Oasis Exhibits är en tropisk trädgård med djur som vallabyer, myrslok, muntjaker, trädkängurur, leguaner, skedstorkar och andra exotiska fåglar. Här finns inte så många attraktioner och de flesta rusar vidare till de andra områdena. Rakt fram ligger den frodiga ön Discovery Island som centreras av parkens landmärke, The Tree of Life, ett enormt konstgjort baobabträd med över 325 insnidade djur. Inuti stammen visas den komiska 4D-filmen It's tough to be a bug. Här finns också djur som papegojor, svanar, lemurer, kängurur, flamingor, storkar, uttrar, galapagosköldpaddor m.fl.
Det största landet är Africa som man når genom att passera den kenyanska byn Harambe. Härifrån utgår Kilimanjaro Safaris, en rundtur i jeep genom ett östafrikansk landskap där man kan få se afrikanska djur som flodhästar, lejon, giraffer, apor, strutsar, geparder, nilkrokodiler, elefanter, zebror, antiloper och noshörningar vilka strövar fritt på savannen. Gorilla Falls Exploration Trail leder till ett vackert område med bäckar, vattenfall, fågelaviarium och chans att se gorillor, boaormar, surikater och okapi. I Harambe Theater kan man se den fantastiska musikalshowen A Celebration of Festival of the Lion King som bjuder på allsång, dans och vackra dräkter.
Wildlife Express är ett typiskt afrikanskt tåg som kör till Rafiki's Planet Watch, ett forskningscenter där man får se hur man räddar djur och natur. Utanför finns Affection Section får man kela med husdjur som getter, får, åsnor, kor och grisar. Habitat Habit! är en promenadstig där man får möta utrotningshotade primater som bomullshuvudtamarinen.
Asia är uppbyggt som en indisk by kallad Anandapur. Här kan man se Feathered Friends of Flight! där vackra fåglar som arapapegojor, kakaduor, hornugglor, hökar, krontranor och näshornsfåglar demonstrerar sina naturliga beteenden. Strax utanför byn ligger forsränningsäventyret Kali River Rapids var får man en chans att bli genomvåt i en asiatisk regnskog med forsande vattenfall. Intill startar Maharaja Jungle Trek som leder genom en skog med en antik indisk palatsruin var kan man möta tapirer, komodovaraner, olika asiatiska fåglarter, antiloper, gipponapor, vattenbufflar, fruktfladdermöss och framför allt tigrar som man kan se på nära håll genom glasväggar.
Längre bort hittar man Forbidden Mountain med berg- och dalbanan Expedition Everest som erbjuder en hisnande resa i ojämn terräng och längs isiga backar.
I DinoLand USA får man se dinosaurier leva och dö. Det är speciellt populärt bland barn och alla dinosaurälskare. Den populäraste attraktionen är simlatorn DINOSAUR där man både ska försöka fånga dinosaurier och rädda sig undan köttätande sådana. Utanför kan man se en avgjutning av fossilen Sue, den mest kompletta Tyrannosaurus Rex-fossil som någonsin hittats. För mindre barn finns den snurrande berg- och dalbanan Primeval Whirl och TriceraTop Spin, en berg- och dalbana med hysteriskt snurrande bilar samt lekplatsen The Boneyard där man kan gräva efter dinosaurben. Disney Kite Tails är en ny show med Disney-karaktärer som tredimensionella drakar. Cretaceous Trail är en promenadstig genom en förhistorisk skog där man bl.a. kan se växter och djur som överlevt dinosaureran. I Theater in the Wild, som ligger mellan DinoLand USA och Asia, visas musikshowen Finding Nemo - The Musical baserad på den populära animerade filmen.
2017 öppnade Pandora - The World of Avatar baserat på filmen "Avatar" (2009). Området ska föreställa månen Pandora en generation efter händelserna i filmen. Här finns två attraktioner:  3D-simulatorn Flight of Passage där man får flyga på ryggen av rovdjuret Mountain Banshee och Na'Vi River Journey, en mörk båttur genom en regnskog som visar Pandoras flora, fauna och bioluminiscens.
Mer info: www.disneyworld.eu/destinations/animal-kingdom


Kilimanjaro Safaris, Africa

Tiger, Maharaja Jungle Trek, Asia

Expedition Everest, Asia

DINOSAUR, DinoLand USA


Pandora - The World of Avatar

     
Gatorland
  14501 South Orange Blossom Trail, Orange County
Gatorland grundades 1949 som en farm med tillstånd att föda upp alligatorer för sitt kött och skinn. Farmen har senare blivit en temapark där man kan gå omkring och beskåda både alligatorer och flera arter av krokodiler inklusive en albino. 2011 invigdes en linbana som spänner över alligatorsjön.
Men man har även fåglar som papegojor och flamingor, sköldpaddor och ormar. För små barn finns ett litet zoo var de kan klappa djur.
Parken bjuder på shower som Gator Jumparoo där alligatorer hoppar upp ur vattnet för att fånga en kycklingar från sin tränares hand och Gator Wrestling Show med alligatorbrottning.
Dessutom kan man se en interaktiv demonstration av Floridas giftormar och insekter.
Som pricken över i kan man smaka alligatorkött i restaurangen eller köpa med sig alligatorstuvning hem.
Mer info: www.gatorland.com


Albinoalligator, Gatorland

     
Legoland Florida


New York, Miniland USADriving school, LEGO City

1 Legoland Way, Winter Haven
Legoland grundades i Billund, Danmark, 1968, och idag finns fem i hela världen. Legoland Florida öppnade hösten 2011 på platsen där Orlando-regionens första temapark, Cypress Gardens, låg mellan 1936 och 2009. Legoland har dock behållt en historisk del, en botanisk trädgård som man kallar Cypress Gardens. Här återfinns lokala växtarter och det banjanträd som planterades som fröplanta 1939.
Parken riktar sig till barn mellan 2 och 12 år och har åkattraktioner, shower och legominiatyrer.
Efter entrén når man The Beginning där man hittar Island in the Sky, en roterande plattform där man har fin utsikt över hela parken.
Duplo Valley är för de allra minsta barnen och i Fun Town finns en fabrik där man kan se hur Lego tillverkas och en 4D-biograf. Heartlake City är baserat på LEGO Friends-leksakerna och har bl.a. åkattraktionen Mia's Riding Adventure där man sitter fast på en häst och snurrar på en platta på en platta runt en bana. LEGO Movie World har bl.a. Battle of Bricksburg, en interaktiv båttur var man ska kriga med vattenkanoner, och The Lego Movie: Masters of Flight, en flygande teater där man får se experter bygga lego. I Lego Kingdoms finns ett stort medeltida slott och en berg- och dalbanan The Dragon.
I Miniland USA har man byggt upp amerikanska miniatyrländer: Florida med bl.a. St Augustine, Kennedy Space Center, Florida Keys, Everglades, Miami och Daytona, California med bl.a. San Franciscos skyline och kända Los Angeles-byggnader, New York med bl.a. Frihetsgudinnan, Central Park Zoo, Times Square och Empire State Building, Washington DC med t.ex. Vita Huset, Capitol Building, Washington Memorial och Georgetown, Las Vegas med de berömda casinona längs The Strip, Pirates med piratskepp samt Star Wars med sju av de mest kända scenerna från filmerna.
Imagination Zone handlar om kreativitet och utforskande, där man bl.a. får bygga olika saker och testa dem.
I Land of Adventure finns träberg- och dalbanan Coastersaurus, Safari Trek en safaritur var man kan se djur i Lego och åkattraktionen Last Kingdom Adventure där man ska leta efter en skatt. I LEGO City kan barnen lära sig att släcka en brand, köra båt och bil och ta körkort. Här finns också berg- och dalbanan Flying School där man hänger i stolar under spåret.
LEGO Ninjago World har en interaktiva 3D-attraktion där man får ninjakrafter.
LEGO Technic har de mest extrema åkattraktionerna, t.ex. den häftiga berg- och dalbanan The Great Lego Race och Aquazone Wave Racers, en slags karusell där man åker runt och skjuter vatten. I Pirate's Cove har man en stuntshow med vattenskidåkning, jetski och snabba båtar.

2012 öppnades LEGOLAND Water Park med vattenrutschkanor, lekplatser, vågpool och en Build-A-Raft, där man får bygga en egen flotte och åka längs en flod.
Mer info: www.legoland.com/florida


Cypress Gardens
Lego Kingdoms
Safari Trek, Land of Adventure
LEGOLAND Water Park