- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
New York.
Fakta...
Land: New York, USA
Grundad: 1624
Areal: 1214 km²
Invånare: 8,5 miljoner
Flygplats: Newark (25 km väst), JFK (24 km sydost)
Utflyktstips: Long Island, Atlantic City, Staten Island Ferry, The Hamptons, Sleepy Hollow
Bästa tid: Mars-juni, sept-dec
Prisnivå: Hög
Mer info: www.nycgo.com

Sevärt i New York

Frihetsgudinnan
Ellis Island
World Trade Center
Wall Street
Battery Park och Bowling Green
City Hall Park
South Street Seaport
Brooklyn Bridge

5th Avenue
Museum Mile
Empire State Building
Bryant Park och NY Public Library
Rockefeller Center
Times Square
Chrysler Building
American Museum of Natural History
High Line
SoHo-TriBeCa-Greenwich Village
United Nations (FN)
Central Park
Lincoln Center
Harlem
The Bronx
Brooklyn

New York, och i synnerhet Manhattan, är smockfull med sevärdheter och det går inte att nämna alla. Det finns precis allt man kan tänka sig inom shopping, arkitektur och kultur som museum, teater, film, konst och musik.
New York City består av fem s.k. boroughs: Manhattan, The Bronx, Brooklyn, Queens och Staten Island. Det är en av få städer i USA där det faktiskt är lättare att åka kollektivt än att köra bil. Tunnelbanan täcker hela Manhattan och mer därtill. Att promenera är ett trevligt sätt att ta sig runt, men Manhattan är 22 km långt och 3 km brett.
New York var USA:s första huvudstad (1785-1790) och räknas som en av de äldsta storstäderna. Den första europén som anlände var florentinaren Giovanni da Verrazano 1524. Ett år senare sändes en grupp holländare dit för att etablera den första handelsstationen i området. Peter Minuit köpte ön Manhattan av indianerna för glaspärlor och tyg till ett värde av 24 dollar och kolonin döptes till Nieuwe Amsterdam. 1664 erövrades den av britterna, som döpte om kolonin till New York för att hedra kung George II:s bror, hertigen av York. Namnet behölls då den tillföll amerikanerna 1783. Under 1800-talet växte staden så det knakade, inte minst p.g.a. alla immigranter som reste hit från Europa. Men samtidigt härjade dödliga epidemier, bränder och våldsamma rasuppror. 1898 slogs Manhattan ihop med grannkommunerna The Bronx, Brooklyn, Staten Island och Queens, och blev en enda stor metropol med 3,5 miljoner invånare. Nu är den en av världens mest mångkulturella stad med invånare som talar 80 olika språk. Och inte någon gång har invånarnas sammanhållning varit så stor som efter terrorattacken den 11 september 2001 då staden förändrades för alltid.
Hösten 2012 drabbades man hårt av orkanen Sandy som orsakade översvämningar och långvariga strömavbrott.

Frihetsgudinnan


Frihetsgudinnan

Liberty Island
Frihetsgudinnan, eller Statue of Liberty som den kallas på engelska, skänktes av Frankrike för att fira 100-årsminnet av USA:s självständighetsförklaring och invigdes den 28 oktober 1886. Det officiella namnet är Liberty Enlightening the World (Friheten upplyser världen) oc statyn föreställer Libertas, frihetens gudinna för slaveri, förtryck och tyrani ur den romerska mytologin, med strålande krona, fotsid dräkt och brutna slaverikedjor under fötterna. I högra handen sträcker hon upp en fackla som symboliserar upplysning och i vänstra håller hon en tavla, som symboliserar kunskap, med texten "July IV MDCCLXXVI", 4 juli 1776, dagen då USA blev självständigt.
Det tog skulptören Frédéric-Auguste Bartholdi 21 år att skapa statyn, vilken skulle vara ett monument över den frihet han saknade i sitt eget land. Han valde att placera den på Bedloe's Island, idag Liberty Island, eftersom alla fartyg på väg till New York måste segla förbi den.
Metallskelettet gjordes av järnvägsingenjören Alexandre Gustave Eiffel, som är mer känd för Eiffeltornet i Paris, och skalet är i 2,37 mm tjock kopparplåt. Gåvan var till en början inte så välkommen och först efter påtryckninga från det franska folket tog man emot den. Sockeln ingick dock inte och den betalades med hjälp av en insamling av det amerikanska folket. Som tack skulle de, oavsett summa, få sitt namn tryckt i den stora tidningen "The World", vilket många nappade på. Det förklarar även varför de allra flesta donationerna var mindre än en dollar.
Statyn är 93 m hög från sockel till fackla. Sockeln byggdes inuti det stjärnformade Fort Wood och består av betong täckt av granitblock.
Efter en explosion på närliggande Black Tom Island 1916 skadades armen och facklan, som då ersattes. Men den nya facklan läckte ständigt vatten och inför Frihetsgudinnans 100-årsjubileum 1986 genomgick statyn en totalrenovering och facklan byttes ut till en exakt kopia av ursprungsfacklan och är förgylld av 24 karats guld.
Den gamla facklan kan man se i den tillhörande museet i Fort Wood.
Det finns två utsiktsplattformar, längst upp på sockeln och i kronan. Fram till 1916 kunde man även besöka balkongen kring facklan.
Från kronan har man en vidunderlig utsikt över New Yorks skyline.
Man kommer hit med en färja från Castle Clinton i Battery Park. Det finns tre olika biljettyper: Reserve ticket som endast tillåter landstigning och audio tour, Pedestal reserve ticket som ger tillgång till sockeln och museet samt Crown reserve ticket som även ger tillgång till statyns krona. Den senare har begränsat antal och kan ta slut flera månader i förväg. Biljetterna gäller även Ellis Island. Mer info: www.statuecruises.com
Mer info: www.nps.gov/stli


Liberty Island

Utsiktsplattformen inne i kronan

Ellis Island


Great Hall, Immigration Museum

Ön, som är granne med Frihetsgudinnan, tjänstgjorde som New Yorks främsta immigrationscentrum från 1892 till 1954. Över 12 miljoner människor har passerat här, i genomsnitt 5000 om dagen. Man räknar med att en tredjedel av USA:s befolkning härstammar från dessa immigranter.
Ellis Island var från början mycket mindre än idag och hyste försvarsanläggningen Fort Gibson från 1812. Ön förblev militär tills det beslutades att det skulle bli en federal immigrationsstation istället för Castle Clinton i Battery Park. Mellan 1892 och 1934 dubblades också ytan med landfyllnad. Den första träbyggnaden på ön brann ner 1897 och dagens tegelbyggnad i fransk nyrenässans stod klar 1900. Året efter hade man även byggt byggnader för kök och tvätt, elcentral och sjukhus.
Idag inrymmer huvudbyggnaden Immigration Museum, vars gallerier visar öns historia och hur det gick till när immigranterna kom. Här finns fotografier, svenska färjebiljetter, biblar och passhandlingar, och man får gå runt i sovsalar, bagagerum, valutaväxlingskontor och det vackra Registry Room, där immigranterna intervjuades och läkarundersöktes. Polygamister, kriminella, anarkister, fattighjoner och människor som haltade, bar på någon smittsam sjukdom eller hade besvär med andedräkten skickades direkt hem. Övriga hoppade i vattnet och försökte simma till Manhattan.
Det visas också en film om immigranternas upplevelser och en halvtimme lång teaterpjäs, Embracing Freedom, som uppförs fem gånger om dagen. På muren The American Immigrant Wall of Honor, samt i en databas, är över 200 000 namn på immigranter samlade.
Ön fick förfalla ända fram till 1990 då den öppnades efter en omfattande renovering. Färjan till Frihetsgudinnan stannar även här och biljetten gäller till båda.
Mer info: www.ellisisland.org


Ellis Island

World Trade Center


Three World Trade Center


Four World Trade Center


One World Trade Center och Brookfield Place

World Trade Center är New Yorks viktigaste finanscentrum, beläget på nedre västra Manhattan. Det bestod av sju byggnader, varav två var de 415 respektive 417 m höga Twin Towers, byggda 1968-1971 och världens högsta byggnader fram till 1973. Men på morgonen den 11 september 2001 förvandlades hela nedre Manhattan till ett rykande inferno då Twin Towers träffades av två kapade flygplan och senare rasade likt enorma korthus. 2753 människor dödades och Manhattans karaktäristiska skyline hade totalförändrats inom loppet av en och en halv timme. Det tog åtskilliga månader att transportera bort den enorma hög bråte som återstod av byggnaderna.
Idag är man i full gång med att bygga upp World Trade Center igen; det kommer bli fem nya byggnader samt återuppbyggnaden av 7 World Trade Center (färdig 2006). För närvarande är tre av de fem nytillskotten färdigbyggda: Komplexets flaggskepp One World Trade Center, det 329 m höga Three World Trade Center (175 Greenwich Street) som byggdes 2010-2018 och det 298 m höga Four World Trade Center (150 Greenwich Street) som stod klart 2013.
One World Trade Center (285 Fullerton Street), som i starten kallades Freedom Tower, byggdes 2006-2014 på platsen där 6 World Trade Center tidigare stod. Byggnadens takhöjd är 417 m och inklusive spiran blir totalhöjden 541 m (eller 1776 ft för att representera året för USA:s självständighet), vilket gör den till världens sjunde högsta byggnad. På våningarna 100-102 finns utsiktsplatsen One World Observatory, med bl.a. Sky Portal, en rund platta som visar real time-bilder på gatorna nedanför. Mer info: oneworldobservatory.com

Platsen där Twin Towers stod upptas nu av National September 11 Memorial & Museum (200 Liberty Street) som öppnade den 12 september 2011 och består av en skog av träd med två bassänger med vattenfall som rinner nedför dess sidor. På kanterna sitter bronsplattor med namnen på offren i alla attackerna den 11 september 2001 samt de som dödades i bomben i World Trade Centers källare 1993. Bassängerna är placerade exakt på Twin Towers grund.
Museet, som är beläget 21 m under jord, öppnade den 21 maj 2014 och visar upp 23 000 bilder, 10 300 föremål och nästan 2 000 muntliga historier om dem som dödats under attackerna samt hundratals timmar video. Några av föremålen som visas är t.ex. den sista stålbiten av tornen som avlägsnades från platsen och totalförstörda räddningsfordon.
För att besöka National September 11 Memorial & Museum bör man köpa biljetter på Internet i förväg (max tre månader). Besöket är gratis på tisdagar efter 17:00, men biljetterna är begränsade och kan reserveras max två veckor i förväg. Mer info: www.911memorial.org
Mer info: www.wtc.com

Bakom World Trade Center Site ligger Brookfield Place (230 Vesey Street), som fram till 2014 hette World Financial Center, ett kontorskomplex bestående av fyra torn som omringar Winter Garden, ett glasatrium med palmträdgård, konstgalleri, butiker och restauranger. Sommartid hålls ofta gratiskonserter. Mer info: bfplny.com


Sky Portal, One World Observatory


National September 11 Memorial & Museum


Wintergarden, Brookfield Place

Wall Street


Federal Hall

Det var i Financial District staden New York föddes, och i kvarteren blandas historiska sandstens- och marmorhus med moderna skyskrapor i glas och betong.
Världsberömda finansgatan Wall Street fick sitt namn av den barriär holländarna byggde på platsen för att skydda Nya Amsterdam från brittiska och amerikanska attacker. Här ligger New York Stock Exchange (11 Wall Street) som grundades 1792, men den nyklassicistiska byggnaden med sina korintiska marmorpelare uppfördes 1903. Man kunde tidigare bevittna den hektiska aktiehandeln från en läktare, men sedan 11 september-attackerna är byggnaden stängt för allmänheten. Mer info: www.nyse.com
Snett mittemot ligger Federal Hall (26 Wall Street), som uppfördes 1842 på platsen för New Yorks första rådhus som revs i början av 1800-talet. Det är ett av USA:s främsta exempel på klassicistisk stil och inrymmer ett museum om postkoloniala New York och erbjuder guidade turer gratis. På trappan står en staty av George Washington på samma ställe där han svor eden som landets första president 1789. Mer info: www.nps.gov/feha
Om man vill veta mer om amerikansk finanshistoria kan man besöka American Museum of Finance (48 Wall Street) som grundades 1988 och flyttade till nuvarande byggnad, det forna Bank of New York, 2008. Mer info: www.moaf.org
Vid Wall Streets västra ände ligger den vackra nygotiska kyrkan Trinity Church (75 Broadway), från 1846. Den första kyrkan byggdes redan 1698, men förstördes i den stora branden 1776. Den nuvarande kyrkan är den tredje som uppfördes. Det 85 m höga tornet var stans högsta byggnad fram till 1860. Mer info: www.trinitywallstreet.org


New York Stock Exchange

Battery Park och Bowling Green


The Sphere

Längst ned på Manhattan ligger Battery Park som anlades på landutfyllnad under 1800-talet. Den dåvarande kustlinjen kantades av en strandpromenad kallad The Battery efter Fort Amsterdams artilleribatteri som stod här.
Parken rymmer minnesmärken som East Coast Memorial till minne av servicemän som dödades i västra Atlanten under Andra Världskriget och Hope Garden till minne av AIDS-offer. Intill Hope Garden står The Sphere, en bronsskulptur av den tyske konstnärern Fritz Koenig, som ursprungligen stod på plazan mellan Twin Towers. Den överlevde mirakulöst terrorattackerna med endast några bucklor och hål. I mars 2012 flyttades skulpturen hit och nyinvigdes som minnesmärke för offren tillsammans med en evig låga.
Sidan om ligger Castle Clinton som byggdes som West Battery Fort på en konstgjord ö utanför kusten 1808-1811 för att skydda Manhattan från britterna. 1840 byggdes ett tak över byggnaden och gjordes om till operahus och teater kallad Castle Garden, där svenska sopranen Jenny Lind hade sitt första amerikanska uppträdande 1850. 1855 införlivades Castle Garden med Manhattan genom landfyllnad och var fram till 1890 immigrationsstation. 1896-1941 låg det populära New York City Aquarium här. Fortet räddades från rivningshot 1946 och på 1970-talet återställdes det i ursprungsskick och rymmer idag museum och Statue of Liberty-färjans biljettkontor. Mer info: www.nps.gov/cacl

Där Broadway börjar, vid nordöstra hörnan av Battery Park, ligger Bowling Green, stadens första allmänna park, anlagd 1733. Den användes tidigare som boskapsmarknad, senare exercisfält och bowlsbana och omgärdas av ett staket. Innanför finns träd, bänkar och en stor fontän. Vid dess södra sida ligger Alexander Hamilton U.S. Customs House (1 Bowling Green), ett vackert granitpalats i Beaux Arts-stil byggt 1901-1907 på samma plats där Fort Amsterdam låg fram till 1790. Det var här Peter Minuit köpte Manhattan av indianerna 1626 och staden så småningom började anläggas. Bygganden inrymmer bl.a. Museum of the American Indian med föremål och fotografier om Amerikas äldsta kulturer samt nutida konst. Mer info: www.nmai.si.edu


Castle Clinton, Battery Park
Alexander Hamilton U.S. Customs House

City Hall Park

 


Woolworth Building

Vid gränsen till Chinatown ligger City Hall Park med historiska gaslyktor, fontäner och schackbord. I dess centrum ligger det georgianska City Hall, sätet för New Yorks regering sedan 1812. Andra vackra byggnader kring parken är Old New York County Courthouse, eller Tweed Courthouse (52 Chambers Street) uppförd 1861-1881, tempelliknande New York State Supreme Court (60 Centre Street) från 1913-1927, Manhattan Municipal Building (1 Centre Street) i renässansstil från 1907-1914 och Surrogate's Courthouse (31 Chambers Street) som byggdes i Beaux Arts-stil 1899-1907 och rymmer rättssalar och Hall of Records med offentliga arkiv från 1664 och framåt.
Vid parkens sydvästra hörn ligger Woolworth Building (233 Broadway), en praktfull skyskrapa som bekostades kontant av handlaren Frank Winfield Woolworth, som ville ha ett nytt huvudkontor inspirerat av de gotiska byggnaderna i Europa, framför allt Parlamentet i London. Resultatet blev en av New Yorks finaste kontorsbyggnader med den katedralliknade gotiska entrén, den magnifika marmorklädda lobbyn, vars tak är klätt med en vacker mosaik, och Woolworths privata kontor som utformades efter Napoleons slott i Compiègne. Då den stod klar 1913 var den, med sina 241 m, världens högsta byggnad samt en förebild för de stora skyskraporna som senare poppade upp.

Ett par kvarter söderut ligger det georgianska St Paul's Chapel (209 Broadway), ritad 1764 efter St-Martin-in-the-Fields på Trafalgar Square i London. Det är stadens äldsta offentliga byggnad som än är i bruk och den enda kvarvarande kyrkan på Manhattan som byggts före frihetskriget.


City HallCity Hall Park

South Street Seaport

 

På Lower Manhattans östra sida ligger det gamla hamnområdet South Street Seaport, som från 1600- till 1800-talet var en viktig del av New Yorks sjöfart. Nu har flottan flyttat västerut till djupare kajanläggningar och det 11 kvarter stora området har fått ett lyft med renoveringen av de historiska byggnaderna, bryggorna och kullerstensgatorna. Här är också fullt av caféer, restauranger, affärer och ett sjöfartsmuseum, och vid kajen på Pier 16 ligger flera gamla fartyg, bl.a. järnsegelfartyget Wavertree från 1885, skonaren Pioneer från 1885 och fyrskeppet Ambrose från 1907. Här finns också Titanic Memorial Lighthouse (Water/Fulton Street), ett vitt fyrtorn som restes till minne av fartyget Titanics undergång 1912.
På södra sidan av Fulton Street uppfördes 1811 en länga vackra röda tegelhus i gregoriansk stil, Schermerhorn Row, vilka från början var magasin, men är nu restauranger och affärer.
Området förstördes svårt i orkanen Sandy 2012. En del byggnader tvingades rivas, t.ex. det ikoniska shoppingcentret Pier 17, medan andra har byggts upp igen.
Mer info: www.southstseaport.org


Pier 16, South Street Seaport

Brooklyn Bridge


Brooklyn Bridge

Strax norr om South Street Seaport börjar Brooklyn Bridge, som är en av världens vackraste broar och ansågs som ett tekniskt underverk när den byggdes 1869-1883. Då var den också världens längsta hängbro, totalt 1,5 km, och förband Brooklyn med Manhattan som då var två olika städer. Från bron, som man kan nå från City Hall Park, har man en fantastisk utsikt över Manhattan.

Längs East River på Brooklyn-sidan sträcker sig den 2,1 km långa Brooklyn Bridge Park som börjar vid Atlantic Avenue, passerar under både Brooklyn Bridge och Manhattan Bridge, och slutar vid John Street.
Området fungerade tidigare som hamn för fraktfartyg och färjorna mellan Manhattan och Brooklyn. På 1970-talet minskade frakttrafiken och lades ned 1983. Man rev de gamla lagerlokalerna och beslutade att omvandla området till park. Projektet startade 2008 och är uppdelad i 11 sektioner. Under Brooklyn Bridge ligger Fulton Ferry Landing, där Brooklyns första färjeläge öppnade 1642. Här hittar man bl.a. East River Ferry och den eleganta restaurangen The River Café. Söderut ligger Pier 1 med gräsmattor, lekplats och en bred promenad längs floden. Härifrån leder gångbron Squibb Park Bridge leder upp till Brooklyn Heights. Pier 2 hyser sportanläggningar för basket, boule, handboll, shuffleboard och styrketräning. Pier 3 Greenway Terrace har stora gräsmattor och Granite Terrace, en öppen stenyta av återvunnen granit, med stolar, bord och hylla för låneböcker. Pier 4 är en strand var man skapat hällkar för att locka till sig fåglar. Pier 5 har tre fotbollsplaner, lekplatser, picknickområde och en stor marina. Pier 6, längst i söder, har beachvolleybollplaner, lekplatser och färjan till Governor's Island.
Direkt norr om Brooklyn Bridge ligger sektionen Empire Fulton Ferry som har en stor gräsmatta och en boardwalk längs floden. I en glaspaviljong står den gamla karusellen Jane's Carousel från 1922. I ett gammalt tobakslager från 1800-talet hittar man Max Family Garden och teatern St Ann's Warehouse. Intill ligger Empire Stores, ett gammalt kafferosteri som numera rymmer butiker, restauranger. affärer och kontor.
Norr om ligger Main Street med magnifik utsikt över broarna Manhattan. Här finns dessutom stranden Pebble Beach, gräsmattor, lekplatser, klätterväggen DUMBO Boulders och konstinstallationer.
Norr om Manhattan Bridge avslutas Brooklyn Bridge Park med sektionen John Street. Här finns gräsmattor och gångbroar över en tidvattenssälta.
Mer info: www.brooklynbridgepark.org


Granite Terrace, Pier 3 Greenway Terrace
Main Street, Brooklyn Bridge Park

5th Avenue


Trump Tower

Flatiron Building

Den ikoniska Fifth Avenue sträcker sig längs Central Park östra sida och söderut. Det var först societetens aveny, framför allt sträckan mellan 34th och 50th Street, och palatsen byggdes på rad av exempelvis Vanderbuilt och Astor i början på 1900-talet. 1917 köpte Cartier ett av palatsen var man öppnade en modebutik. De andra butikerna var inte sena att flytta efter, och Fifth Avenue (samt Madison Avenue) har nu blivit märkesbutikernas och lyxhotellens aveny, främst från 49th Street till Central Park. Societeten flyttade istället vidare till bättre kvarter i Uptown. Flertalet överklasspalats har nu blivit museer eller institutioner.
Vid sydöstra hörnan av Central Park, mellan 58th och 60th Street, ligger Grand Army Plaza, ett vackert torg som anlades 1916. På den norra delen står den förgyllda statyn Sherman Monument från 1902, föreställande en man till häst och en ängel. På den södra delen står fontänen Abundance med bronstatyn av den romerska gudinnan Pomona, invigd 1916. På torgets sydvästa sida ligger det världsberömda lyxhotellet Plaza från 1907.
Strax söderut byggde miljardären Donald Trump 1979-1983 sitt dyra och 202 m höga Trump Tower (725 5th Avenue) med lyxbutiker, kontor och lägenheter. Butiksvåningarna är smyckade med italiensk röd marmor, ett fem våningar högt vattenfall, planteringar, speglar och glitter. Mer info: www.trumptowerny.com

Ett stenkast från 5th Avenue ligger, Museum of Modern Art (11 West 53rd Street), eller MoMA, som inrymmer några av världens bästa och största samlingar modern konst. Museet öppnade 1929 och har avdelningar inom Måleri och skulptur från olika tidsepoker, Teckningar, Tryck och illustrerade böcker, Fotografi, Film, Arkitektur och formgivning. Man kan bl.a. se verk av Paul Cézanne, Marc Chagall, Salvador Dalí, Paul Gauguin, Henri Matisse, Jean Metzinger, Claude Monet, Pablo Picasso, Vincent van Gogh och Andy Warhol. Mer info: www.moma.org
Mittemot Rockefeller Center ligger USA:s största katolska kyrka, St Patrick's Cathedral (50th/5th Avenue), byggd i nygotik 1878, vid denna tidpunkt långt utanför stadens gränser. 1885-1888 tillkom de två tornen. Taket är byggt som ett kors och insidan har vackra statyer och skulpturer samt ett magnifikt rosettfönster ovanför en enorm orgel med 7000 pipor. Mer info: saintpatrickscathedral.org
Vid West 34th Street hittar vi den berömda Empire State Building (se nedan).
Längre söderut, vid Broadway och 23rd Street, ligger en av New Yorks vackraste byggnader, trekantiga Flatiron Building (175 5th Avenue) i renässansstil. Även denna var med sina 87 m världens högsta byggnad vid dess uppförande 1902, och det var också denna som inledde skyskrapans era eftersom det var ett av de första hus som byggdes med stålskelett. Byggnaden hette ursprungligen Fuller Building efter George A Fuller, grundaren av Fuller Company och "skyskrapans fader". Lokalbefolkningen envisades dock med att kalla den The Flatiron för sin likhet med ett strykjärn, och sedan dess har namnet blivit officiellt.


Grand Army Plaza och Plaza HotelMuseum of Modern ArtSt Patrick's Cathedral

Museum Mile


European Sculpture Court, Metropolitan Museum of Art
Jewish Museum

Museum Mile kallas den delen av 5th Avenue som sträcker sig längs 82nd Street och 110th Street. Här ligger flera av stadens främsta museer.
Det främsta museet är tveklöst Metropolitan Museum of Art (1000 5th Avenue) som lockar över 5 miljoner besökare varje år och är en av New Yorks största sevärdheter. Konstmuseet har över 2 miljoner föremål och är ett av världens rikaste och mest omfattande. Verken sträcker sig från förhistorisk tid till nutid och omfattar samlingar från alla delar av världen. Avdelningarna är Europeiskt måleri, skulptur & konsthantverk med verk från flera av de största konstnärerna, Konst från Afrika, Oceanien & Amerika, Forntida konst från Främre Orienten, Islamisk konst, Modern och samtida konst från framför allt europeiska och amerikanska konstnärer, Medeltida konst, Amerikansk konst med verk från 1700-talet till tidigt 1900-tal, Asiatisk konst med över 35 000 föremål, Egyptisk konst med en samling som tillhör de största utanför Kairo, Grekisk och romersk konst, Musikinstrument med drygt 5 000 instrument från hela världen, Teckningar och tryck, Fotografi, Vapen & rustningar med över 14 000 föremål inklusive europeiska medeltidsrustningar och vapen från romarriket, Costume Institute med över 35 000 dräkter och accessoarer från de stora modehusen samt den privata konstsamlingen Lehman Collection och tillfälliga utställningar. På andra våningen finns även en skulpturträdgård som byts ut varje år. Mer info: www.metmuseum.org

Ett par kvarter längre norrut ligger Solomon R Guggenheim Museum (1071 5th Avenue), som har en synnerligen intressant spiralformad arkitektur och är kanske än intressantare än samlingen modern och samtida konst. Byggnaden stod klar på 1950-talet och under renoveringen 1992 tillades de 10 våningar höga tornet med verk från 1800- och 1900-talen. Museet innehåller ca 5000 verk av konstnärer som Chagall, Van Gogh, Monet, Picasso och Kandinsky, samt tillfälliga utställningar. Man har dessutom öppnat filialer i SoHo och Venedig, Italien. Mer info: www.guggenheim.org

I ett Beaux-Arts townhouse i nästa kvarter ligger National Academy Museum and School of Fine Arts (1083 5th Avenue), en sammanslutning för amerikanska konstnärer med över 8 000 verk från 1800-talet och framåt. Mer info: www.nationalacademy.org

Cooper-Hewitt, Smithsonian Design Museum (2 East 91st Street) grundades 1896 och har en stor samling design- och dekorationsföremål som möbler, kläder, krukmakeri, konst, musikinstrument, trä- och metallhantverk. Sedan 1970 inryms museet i det vackra georgianska Andrew Carnegie Mansion från 1903. Mer info: www.cooperhewitt.org

Vid 92nd Street ligger Jewish Museum (1109 5th Avenue), världens äldsta museum för judisk konst och kultur. Med över 30 000 föremål är det också det största utanför Israel. Museet inryms i det vackra Felix M Warburg House i fransk nyrenässans från 1908. Mer info: www.jewishmuseum.org

Vid 103rd Street, i södra delen av Harlem, ligger Museum of the City of New York (1220-1227 5th Avenue) som grundades 1923 och tillägnas New York och dess invånare. Museet inrymdes från början i Gracie Mansion, borgmästarens officiella residens, men flyttade in i sin nuvarande byggnad i nygeorgiansk stil 1932. Samlingen består av över 1,5 miljoner objekt som ritningar, målningar, böcker, manuskript, fotografier, möbler, kläder och antika leksaker samt teater-, militär-, polis- och brandkårsföremål. Mer info: www.mcny.org
Omedelbart norrut ligger El Museo del Barrio (1230 5th Avenue) som grundades 1969 och fokuserar på latinamerikansk och karibisk konst, i synnerhet från Puerto Rico. Mer info: www.elmuseo.org


Metropolitan Museum of ArtSolomon R Guggenheim MuseumCooper-Hewitt, Smithsonian Design MuseumMuseum of the City of New York

Empire State Building


Empire State Building

350 5th Avenue
Empire State Building är förmodligen New Yorks mest kända byggnad och har fått sitt namn efter smeknamnet på New York, Empire State.
Åtskilliga filmer har utspelat sig här, den mest kända är kanske "King Kong" från 1933.
Byggandet kostade 41 miljoner dollar och tog totalt 410 dagar. Då skyskrapan stod klar 1931, efter bara 13 månader, hade man svårt att få lokalerna uthyrda p.g.a. börskraschen, men utsiktsplattformarnas popularitet räddade den från konkurs. Den är byggd i den på 1930-talet populära Art Deco-stilen och var med sina 382 m (443 m med antenn) världens högsta byggnad (antenner och master undantagna) fram till World Trade Center byggdes 1972. Antennen på toppen var från början tänkt som förtöjningsmast för zeppelinare, men Hindenburgkatastrofen satte stopp för de planerna. Även Empire State Building har träffats av flygplan. Det var dock en olycka då ett B25-plan, en dimmig dag i juli 1945, kraschade rakt in på 79:e våningen och dödade 14 personer.
De 30 översta våningarna är vackert upplysta i olika färger vid olika högtider och festivaler. Utsiktsplatser finns på både 86:e och 102:e våningen, men med ca 5 500 besökare dagligen är köerna ofta mycket långa.
1994 öppnade New York Sky ride, en simulatorflygtur över New York ledd av skådespelaren Kevin Bacon som pilot. Många hävdar dock att den inte är värd pengarna.
Förbise inte den vackra marmorklädda lobbyn när du ändå är här.
Mer info: www.esbnyc.com


Lobbyn i Empire State Building

Bryant Park och NY Public Library


Bank of America Tower från Bryant Park

6th Avenue mellan West 42nd Street och West 40th Street
Centralt i Midtown ligger denna park som öppnade 1847 efter att tidigare varit gravplats för fattiga. Under Amerikanska Inbördeskriget användes den bl.a. till militärövningar. 1889 började bygget av New York Public Library (5th Avenue/W 42nd Street) som gränsar mot parkens östra ände. Den vackra byggnaden, som kallas Stephen A Schwarzman Building, i Beaux Arts-stil rankades, när den invigdes 1911, som den största marmorbyggnaden någonsin i USA. Det är ett av världens förnämsta bibliotek och USA:s näst största med nästan 53 miljoner föremål inklusive 2 miljoner böcker, 10 000 tidskrifter, historiska manuskript och världens främsta samling kartor. På översta våningen hittar man McGraw Rotonda med sina vackra takmålningar och den magnifika Rose Main Reading Room som nyligen renoverats. I Children's Center kan man träffa den riktiga Nalle Puh och hans vänner, som inspirerade A. A. Milne att skapa den populära barnboken. Åtskilliga filmer har spelats in här, t.ex. "Ghostbusters" (1984), "The Day After Tomorrow" (2004) och "Sex and the City" (2008). Mer info: www.nypl.org
På 1970-talet hade Bryant Park tagits över av droghandlare, hemlösa och prostituerade, men på 1980-talet tog en intressegrupp över och renoverade parken, öppnade caféer, blomster- och bokmarknader. Samtidigt byggde man ett boklager till biblioteket under parken.
2002 öppnade Holiday Shops, som ska efterlikna Europas julmarknad er och 2003 återöppnade Reading room, en utomhusläsesal där man gratis kan låna böcker och tidningar, en facilitet som först startade 1935 men stängdes ner under Andra Världskriget 1944.
Sedan 2005 kan man också åka skridsko på The Pond.

Snett mittemot parken ligger Bank of America Tower (6th Avenue/West 42nd Street) som stod klar 2009 och är med sina 366 m stadens fjärde högsta byggnad. Inomhusträdgården Urban Garden Room på bottenvånigen är öppen för allmänheten och har cafébord, planteringar och höga buskar av murgröna.
Mer info: www.bryantpark.org


Stephen A Schwarzman Building,
New York Public Library
Rose Main Reading Room, New York Public Library

Rockefeller Center


Prometheus vid Lower Plaza

W 49st Street
Detta privatägda byggnadskomplex byggdes på 1930-talet på initiativ av USA:s rikaste man John D. Rockefeller, och var det första projektet som kombinerade detaljhandel, nöje och kontorsutrymme. Komplexet består idag av 19 byggnader utspridda över flera kvarter, förbundna av underjordiska gator, Rockefeller Concourse. Här finns ca 200 affärer, ett 30-tal restauranger, trädgårdar, nöjesställen och ca 1 200 företag med 60 000 anställda.
Den högsta byggnaden, Comcast Building i Art Deco-stil, är 266 m hög och mest känd för Top of the Rock, observationsdäcket på 70:e våningen, designad för att likna däcket på en oceanångare, och av många ansedd vara New Yorks bästa utsiktsplats. Top of the Rock upptar tre våningar, den 67:e och 69:e har utomhusterrasser med panoramafönster och 70:e våningen är helt öppen. Mer info: www.topoftherocknyc.com
I Comcast Building ligger också NBS Studios huvudkontor. De erbjuder guidade turer och man kan få biljetter till en av många TV-shower, exempelvis "Saturday Night Live" och "Tonight Show starring Jimmy Fallon", som spelas in här. Mer info: www.thetouratnbcstudios.com
Det var vid byggandet av Cromcast Building det berömda fotot "Lunch atop a Skyscraper", med 11 byggarbetare sittande på en stålbalk 260 m över marken utan livlinor, togs i september 1932.
Channel Gardens, en promenad med fontäner och blomdekorationer, sträcker sig från 5th Avenue till Lower Plaza nedanför Comcast Building. Här kan man vinterntid åka skridskor nedanför statyn Prometheus och den berömda skyhöga julgranen. På sommaren finns här istället ett café.
Tillhör Rockefeller Center gör också Art Deco-skapelsen Radio City Music Hall (51st Street/6th Avenue), världens största och mest överdådiga biograf/konserthall med plats för 6 000 personer. Den totalrenoverades 1999 och interiören, med sammetssäten och -möbler, gjordes om precis som det såg ut vid invigningen 1932. Här bjuds på högklassig underhållning året runt, men om man inte vill se en konsert eller show kan man följa med på en guidad tur. Mer info: www.radiocity.com
Mer info: www.rockefellercenter.com


Utsikt från Top of the Rock
Radio City Music Hall

Times Square


Times Tower-bollen

Inte långt från Rockefeller Center ligger Times Square, området mellan 40th-53rd Street och 6th-9th Avenue. Under slutet av 1800-talet hette torget Long Acre Square och bestod av hästhandlare, smeder och stall. Vid sekelskiftet byggdes flera teatrar och det platsen teaterdistriktets hjärta. 1904 tog man sitt nuvarande namn från tidningen New York Times som på Nyårsafton flyttade in i det 25 våningar höga Times Tower under stora fyrverkerier. Firandet har fortsatt varje år med nedräkning till midnatt då en enorm ljusboll sänks ner för att fira det nya året. Händelsen har blivit en stor attraktion, direktsänd i TV över hela landet, och Times Square fylls av tusentals människor. Tidningen lämnade dock byggnaden redan 1913.
På 1910-talet blev Times Square centrum för teaterdistriktet och lockade mängder av besökare, vilket gjorde platsen till ett perfekt ställe för reklamskyltar. På Times Tower satte man 1917 upp världens första elektriska reklamskylt och 1928 kom den första rörliga skylten för att kungöra Herbert Hoovers seger i presidentvalet. På grund reklamskyltarnas enorma populäritet krävs det numera att byggnaderna kring Times Square ska vara täckta med reklamskyltar! Neonljuset från de hundratals TV-skärmarna och ljustavlorna får nu platsen att likna Las Vegas.
Depressionen på 1960-talet ledde till minskade teaterbesök och många av de eleganta teatrarna och biograferna tvingades slå igen. Lokalerna togs snabbt över av porrbutiker, porrfilmsbiografer och stripklubbar, och platsen förvandlades till nedgångna slumkvarter med prostitution, ficktjuvar och knarkhandel. En ny blomstring kom efter andra världskriget för att återigen förslummas på 1960-talet.
Sedan 1980-talet har man försökt återuppliva guldåren, men inte förrän senare år har man lyckats genom att förbjuda porrbutikerna, minska antalet porrbiografer och ge skattelättnader åt företag som flyttar hit. En av dem var Walt Disney som renoverade den nedgångna New Amsterdam Theater (214 W 42nd Street) och gjorde den till bolagets premiärbiograf och musikalscen. Times Square genomgick en enorm renässans med tillströmning av restauranger, hotell och stora företag som Virgin Megastore, ABC, MTV och Reuters.


Times Square med Times Tower i mitten

Amsterdam Theater

Chrysler Building


Chrysler Building

405 Lexington Avenue
Empire State Buildings största konkurrent på skyskrapornas stjärnhimmel är den 319 m höga Chrysler Buildning, också i Art Deco-stil och om än vackrare än Empire State. Den byggdes som huvudkontor för bilfirman Chrysler 1930 och hela byggnaden påminner om bilindustrins guldålder. Spiran ska likna kylaren på en bil och pryds av kylarmärken, hjul och stiliserade bilar, och vattenkastarna är utformade som kylarprydnaden på 1929 års Chrysler Plymouth.
I början av 1900-talet blev det en kapptävling om att slå Eiffeltornet som världens högsta byggnad. Striden stod mellan arkitekterna till Bank of Manhattan och Chrysler, och det verkade som om Bank of Manhattan skulle bli högst med sina 283 m mot Chryslers 230. Men inuti Chrysler Building konstruerades i hemlighet den 61 m höga spiran och en vecka efter Bank of Manhattan stod klar lyftes spiran upp genom taket och Chrysler hade tagit över tronen. Ett år senare stod dock den ännu högre Empire State Building klar.
Besökare har bara tillträde till den vackra marmor- och granitsmyckade lobbyn som tidigare var utställningslokal för bilarna. Takmålningen, med trafikmotiv, sägs vara världens största.
 
American Museum of Natural History
  Central Park West/79st Street
Ska man gå på något naturhistorisk museum i sitt liv bör det bli American Museum of Natural History, som grundades redan 1869 och är världens största i sitt slag. Det består av 19 byggnader, är tre kvarter stort och inrymmer över 36 miljoner föremål uppdelade i exempelvis Fåglar, Fiskar, Däggdjur, Ryggradslösa djur, Amfibier och reptiler, Dinosaurier och andra fossila ryggradsdjur, Miljö och ekologi, Livet i havet, Mineraler, meteorer och ädelstenar (med ett totalt värde av 50 miljoner dollar), Mänskliga kulturer, Minnessaker och Arternas mångfald med t.ex. ett regnskogsdiorama och Spectrum of Life, som visar naturens mångfald under 3,5 miljarder år.
Inom de olika avdelningarna finns bl.a. en kopia av en blåval i naturlig storlek, världens största stjärnsafir, ett Sequoia-träd som mäter 4,5 m i diameter och ett fjärilskonservatorium med 600 fjärilar från hela världen.
2000 öppnade man Rose Center for Earth & Space med bl.a. IMAX-teater och en 3D-show om stjärnor i Hayden Planetarium. Här finns också utställningar om solen, solsystemet och jordens utveckling med bl.a. laser och specialeffekter. Fredagkvällar har man dessutom levande jazzuppträdanden. Mer info: www.amnh.org


American Museum of Natural History

High Line


Whitney Museum of American Art

Start/slut: Gansevoort Street och West 34th Street
High Line är en 2,33 km lång park som anlagts på den södra delen av den övergivna järnvägssträckan West Side Line. Den upphöjda järnvägen byggdes på grund av de många olyckor som inträffade mellan godstågen och den övriga trafiken. Linjen invigdes 1934 och löpte genom fabriks- och lagerlokalerna vilket gjorde att tågen kunde lastas inomhus och transporteras vidare utan att störa övrig trafik. Under 1950-talet ökade användandet av lastbilar för att transportera gods och den södra halvan av linjen revs 1960. Det sista tåget på resterande sträcka gick 1980.
Efter flera års diskussioner om rivning beslöt man till slut att det skulle anläggas en park efter inspiration av ett liknande projekt i Paris. Projektet påbörjades 2006 och den första fasen öppnade 2009. Den tredje och sista fasen öppnade i september 2014.
High Line börjar vid korsningen Gansevoort Street/Washington Street i Meatpacking District och sträcker sig genom stadsdelen Chelsea och slutar vid den västligaste delen av West 34th Street. Den består av ett trädäck kantat av planteringar, bänkar och konstverk.
Parken har blivit succé med nästan 5 miljoner besökare årligen och en boost för fastighetsprojekten längs linjen.
Mer info: www.thehighline.org
I en splitterny byggnad vid High Lines södra ände ligger Whitney Museum of American Art (99 Gansevoort Street) som grundades 1931 och fokuserar på amerikansk konst från 1900- och 2000-talen. Den permanenta samlingen består av över 20 000 målningar, skulpturer, teckningar, fotografier, tryck, videor, filmer och digital media. Museet, som tidigare låg på Upper East Side, flyttade hit till West Village 2015. Mer info: whitney.org


High Line

SoHo-TriBeCa-Greenwich Village


Chinatown
Jefferson Market Library

SoHo (South of Houston Street) var ett rivningshotat industriområde på 60-talet, men den fantastiska gjutjärnsarkitekturen från 1800-talet gjorde att planerna upphörde och istället flyttade konstnärer in, och därefter kom gallerierna, caféerna och affärerna. Hyrorna ökade markant och konstnärerna fick flytta till TriBeCa (Triangle Below Canal Street) istället. Men nu har detta område gått mot samma öde som SoHo, dvs. blivit trendigt, fått höga hyror och att fler och fler gallerier, barer och restauranger flyttat hit. Eftersom TriBeCa låg granne med World Trade Center drabbade 11 september-attacken stadsdelen svårt, men man kunde snabbt återhämta sig med hjälp av stöd från myndigheterna. Enligt statistiken är TriBeCa New Yorks säkraste område och den egna postkoden är stadens dyraste.
Den typiska gjutjärnsarkitekturen i SoHo finns mellan West Houston Street och Canal Street, framför allt längs Greene Street, och på Harrison Street, mellan West och och Greenwich Streets i TriBeCa, ligger åtta nyklassicistiska radhus byggda mellan 1804 och 1828. De användes länge som lagerlokaler och undkom lyckligtvis rivningshotet på 1960-talet. Nu är de restaurerade och privatägda.

Direkt öster om SoHo och TriBeCa ligger de färgstarka kvarteren i Chinatown och Little Italy. I Chinatown är den asiatiska andelen av befolkningen mycket hög, vilket innebär mängder av prisvärda asiatiska restauranger, butiker och gallerier. Omringat av Chinatown ligger Little Italy, som krymt avsevärt under åren och den italienska befolkningen är inte längre så stor, men den har bevarat sin atmosfär med italienska restauranger och mataffärer. I september arrangeras San Gennaro-festivalen, till minne av Neapels skyddshelgon, med parader, karuseller och mat.

Norr om SoHo ligger charmiga Greenwich Village, som blivit populärt bland trendiga ungdomar och homosexuella. Området är fullt av små teatrar, hantverksbutiker, caféer och kuriosaaffärer. Tillhör Greenwich Village gör också New York University och Washington Square Park med sin vackra triumfbåge från 1895. Den nuvarande bågen i sten ersatte den gamla i trä, vilken byggdes till 100-årsjubileet av George Washingtons tillträde som president. Längs parkens norra sida ligger de vackraste nygrekiska husen i landet. Flera kvarter i stadsdelen har förärats titeln Historic District för att bevara de gamla byggnaderna. En av de vackraste byggnaderna är Jefferson Market Library (425 Avenue of the Americas), som byggdes i venetiansk-gotisk stil 1874-1877 och var ursprungligen domstol.
Öster om Greenwich Village ligger East Village, som istället blivit bohemernas nya näste, men på 1800-talet var det societens område. Området är slitet och invånarna är framför allt arbetare, ungdomar och invandrare från Östeuropa.


Gjutjärnsarkitektur, TriBeCa

Washington Square Park, Greenwich Village

United Nations (FN)


United Nations

1st Avenue/46th Street
New York har varit säte för FN:s högkvarter sedan 1946. Från början var det tänkt att det skulle ligga i Queens, på platsen för 1939 års världsutställning, men när plötsligt en 7 hektar stor tomt på östra Manhattan blev ledig, köptes den av John D. Rockefeller för 8,5 miljoner dollar och donerades till FN. De fyra byggnaderna - General Assembly Building, Secretariat Building, Conference Building och Dag Hammarskjöld Library - stod klara 1952 och bekostades av ett räntefritt lån från USA på 65 miljoner dollar. Högkvarteret är inte amerikansk mark utan internationell frizon med egen polisstyrka, brandväsen, frimärken och postkontor. Framför komplexet svajar alla 191 medlemsländers flaggor i bokstavsordning.
Årligen kommer ca 400 000 besökare och under de 45 minuter guidade visningarna (finns även på svenska) får man se General Assembly (Generalförsamlingen), Security Council Chamber (Säkerhetsrådet) och Economic & Social Council Chamber (Ekonomiska och sociala rådet) samt en mängd dyra gåvor från medlemsländerna. Man kan också få äta lunch med FN-delegaterna om man bokar bord i Delgate's Dining Room. På bottenvåningen kan man bl.a. köpa böcker, souvenirer och FN-frimärken.
I en rosenträdgård söder om komplexet finns ett flertal skulpturer med fredstema, däribland den kända Låt oss hamra svärden till plogbillar från 1958, vilken skänktes av Sovjet 1959 och symboliserar FN:s målsättning, och Non-Violence, en revolver med knuten pipa, skänkt av Luxemburg 1988 och skulpterad av den svenske konstnären Carl Fredrik Reuterswärd.
Mer info: visit.un.org


Skulpturen Non-Violence

Central Park


Bethesda Fountain
Strawberry Fields

Denna 340 hektar (4 km lång, 800 m bred) stora park anlades 1858 och låg då i stadens utkant bland svinfarmar, träsk och stenbrott. Fem miljoner träd och buskar planterades och sjöar, fontäner, kullar, stigar och ängar anlades. Varje år besöks parken av 16 miljoner människor och de stressade New York-borna kan koppla av med båtturer, inlines, jogging, skridsko, cykling, ridning, tennis, fotboll, krocket eller schack. Ända sedan parken anlades har de hästdragna vagnarna varit ett populärt inslag, numera dock främst bland turisterna.
Runt parken går den 10 km långa Central Park Drive som har filer för cyklister, joggare och inlineåkare, och stängs av för trafik hela helgen och flera timmar dagligen under veckorna.
I södra delen ligger bl.a. den ikoniska skridskobanan Wollman Rink, den romantiska Gapstow Bridge från 1896, vilken erbjuder en vacker utsikt över parken och skylinen i bakgrunden, och Central Park Zoo som grundades som menagerie 1864 och har ett hundratal djur, exempelvis apor, pingviner och sjöfåglar, sjölejon, röd panda, grizzlybjörnar, snöleoparder och en tropisk zon med t.ex. grodor, ormar, lemurer och kronduvor. Man har också ett barnzoo och 4D-biograf. Mer info: centralparkzoo.com
The Mall är en elegant promenad kantad av bänkar och 150 amerikanska almar, den största samlingen i landet. Där promenaden slutar ligger den berömda terrassen och fontänen Bethesda Fountain and Terrace. Vid The Lakes nordöstra strand ligger den berömda restaurangen The Loeb Boathouse som synts i många filmer och TV-serier och lockar åtskillinga kändisar. Mer info: www.thecentralparkboathouse.com
Över The Lake leder den vackra gjutjärnsbron Bow Bridge till skogsområdet The Ramble, som är populärt bland fågelskådare. Norr om The Rambles ligger stenslottet Belvedere Castle, som byggdes på 1800-talet och inrymmer Central Park Learning Center, där barn kan lära sig allt om parkens rika djurliv. Härifrån har man också en fantastisk utsikt över staden. Strax intill ligger Delacorte Theater, som håller kostnadsfria Shakespeareföreställningar varje sommar. På andra sidan sjön, på Great Lawn, hålls både gratiskonserter och årliga föreställningar av New York Philharmonic och Metropolitan Opera i juni och juli. I den lilla stugan Swedish Cottage, strax väster om Belvedere, finns Marionette Theater, som har populära föreställningar.
Vid parkens västra kant ligger Strawberry Fields, byggt till minne av Beatles-medlemmen John Lennon som bodde på andra sidan gatan. Det är en internationell fredsträdgård med 161 olika växter, en från varje land.
Sevärdheterna i den norra delen av parken är färre, men populärt bland New York-borna är Lasker Rink som fungerar som utomhuspool på sommaren och två isrinkar för skridsko respektive ishockey på vintern.
Våningarna i husen kring Central Park inbringar miljontals dollar. Dakota Building (1 W 72nd Street) var New Yorks första lyxbygge och är fortfarande en av stadens finaste adresser. Det var även här John Lennon sköts 1980 och hans fru Yoko Ono bor ännu kvar. Längs Central Park West ligger ett flertal lyxiga bostadshus byggda runt 1930 innan depressionen satte stopp för fortsatt byggande. Till de mest eleganta hör San Remo (145 Central Park West) med sina vackra tvillingtorn.
Mer info: www.centralparknyc.org


Central ParkBelvedere CastleBow Bridge med San Remo i bakgrunden

Lincoln Center


Lincoln Center Plaza med David Geffen Hall

Columbus Avenue vid West 63rd Street
Lincoln Center for the Performing Arts är New Yorks kulturhjärta med en mängd berömda kulturinstitutioner.
Centret skapades under initiativ av framför allt John D Rockefeller III med privata insatser.
Kring det centrala torget, Lincoln Center Plaza, ligger David H Koch Theater till vänster, Metropolitan Opera House i mitten och David Geffen Hall till höger. Den byggnad som stod klar först var David Geffen Hall som öppnade 1962 och är hemvist för New York Philharmonic, USA:s äldsta orkester. Sedan starten har konserthuset haft problem med akustiken. Renoveringar 1976 och 1992 kunde inte åtgärda problemen helt och en ny renovering kommer påbörjas 2017. David H Koch Theater uppfördes 1964 och är sedan starten hemvist för New York City Ballet, men används även av andra balett- och dansgrupper. Något försenat stod Metropolitan Opera House klar 1966. Det är publikmässigt världens största operahus och har en av de tekniskt mest avancerade scenerna i världen. I lobbyn finns två enorma muralmålningar av Marc Chagall och de fantastiska kristallkronorna i både lobbyn och auditoriet var en gåva från Wiener Staatsoper som tack för USA:s hjälp med Wiens återuppbyggnad efter Andra Världskriget.
Bakom David Geffen Hall ligger Vivian Beaumont Theater (150 West 65th Street), stadens enda Broadwayteater som inte ligger vid Theater District vid Times Square. Byggnaden ritades av den finske arkitekten Eero Saarinen och öppnade 1965. På taket öppnade Clair Tow Theater 2012, en teater för nya dramatiker och regissörer. Intill ligger New York Public Library for the Performing Arts (40 Lincoln Center Plaza) med stadens största samling inspelat ljud, originalnoter, program, video och böcker om film och teater. Kulturcentret erbjuder guidade turer dagligen.
På andra sidan gatan ligger Juilliard School (60 Lincoln Center Plaza), som grundades 1905 och räknas bland världens främsta skolor för estetisk konst. Den nuvarande skolan byggdes 1969 och rymmer konserthallen Alice Tully Hall.
2004 öppnade Jazz at Lincoln Center (3 Columbus Circle), som är en del av Lincoln Center men ligger i Time Warner Center några kvarter söderut, vid Central Parks sydvästra hörna. Här finns tre konserthallar: Rose Theater för jazzframträdanden, amfiteatern The Apple Room och jazznattklubben Dizzy's Club Coca Cola. Mer info: www.jazz.org
Mer info: www.lincolncenter.org


Metropolitan Opera HouseAlice Tully Hall, Juilliard School

Harlem


St Nicholas Historic District


James Bailey House

I norra Manhattan ligger Harlem, som grundades som en holländsk by 1658 och har fått sitt namn efter staden Haarlem i Nederländerna. Det har sedan 1920-talet främst tillhört New Yorks afroamerikaner, men numera är endast drygt 40% av invånarna svarta.
Stadsdelen blev efter börskraschen på 1920-talet och Andra Världskriget på 1940-talet hård drabbat av kriminalitet och fattigdom eftersom många jobb försvann från New York. Sedan slutet av 1900-talet har området förändrats och statistiken för brott som mord, rån, våldtäkter och inbrott har minskat radikalt. Arbetslösheten är dock fortfarande mycket högre här än resten av Manhattan.
På 1920- och 1930-talen öppnades mängder av teatrar, den mest kända är Apollo Theater (253 West 125th Street) som öppnade i en gammal burleskteater 1934. Området har också flera hundra kyrkor.
Eftersom rivningsmaskinerna inte använts så flitigt i Harlem finns här många historiska byggnader. Mount Morris Park Historic District, som avgränsas av West 118th och West 124th Streets, Fifth Avenue och Adam Clayton Powell Jr. Boulevard, har en mängd bevarade byggnader i olika stilar från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, vilket är unikt för Manhattan. Ett par kvarter norrut ligger Langston Hughes House (20 East 127th Street) ett brownstonehus från 1869. Poeten Langston Hughes hade sitt kontor på översta våningen 1947-1967.
St Nicholas Historic District (West 138th Street och West 139th Street mellan av 7th och 8th Avenues), även kallat Striver's Row, består av radhus byggda 1891-1893 och ansedda som enastående exempel på stadsarkitektur från slutet av 1800-talet.
I stadsdelen Sugar Hill i norra Harlem hittar man vackra James Bailey House (10 St Nicholas Place) som byggdes i nyromansk stil 1886-1888 för cirkusmagnaten James Anthony Bailey. Mellan Fifth Avenue och Lenox Avenue sträcker sig Astor Row (West 130 Street), en länga med 28 radhus byggda 1880-1883 och är unika för Manhattan då trädgårdarna är placerade framför husen istället för bakom.

I Washington Heights, strax norr om Harlem, ligger The Cloisters (Fort Tryon Park) som byggdes 1934-1938 och består av delar från fem europeiska kloster, nedmonterade och skeppade till New York, tillsammans med nya byggnader i medeltidsstil med romanska och gotiska inslag. Kring byggnaden skapades en trädgård i medeltidsstil med hjälp av hortikulturella dokument och föremål från Medeltiden.
Fort Tryon Park, där museet ligger, skapades av John D Rockefeller Jr 1917. 1925 köpte han skulptören George Barnards medeltida konstsamling av arkitektoniska fragment och skulpturer som han samlat på sig under sina resor i Europa. Rockefeller donerade samlingen, samt en del av hans egen samling, och senare även denna tomt, till Metropolitan Museum of Arts. Det är nu ett av världens främsta museer för europeisk medeltida konst, inkluderat gobelänger, målningar, skulpturer, manuskript, böcker, metallarbeten m.m. Mer info: www.metmuseum.org/cloisters
Astor Row


The Cloisters

The Bronx


Haupt Conservatory, New York Botanical Gardens

Gorilla på Bronx Zoo

The Bronx, norr om Manhattan, är uppkallat efter den holländska bondefamiljen Bronck, som ägde en stor bit mark här. Stadsdelen, som har 1,3 miljoner invånare, är en av de fattigaste i New York City och också den enda som sitter ihop med fastlandet. Mer info: www.ilovethebronx.com
Här ligger den världsberömda baseballarenan Yankee Stadium (E 161st & River Avenue) där stadens stolthet The Yankees spelar april-oktober.
Men dess största turistattraktioner är New York Botanical Garden och Bronx Zoo. New York Botanical Garden (2900 Southern Boulevard) grundades 1891 och är en av världens största och äldsta botaniska trädgårdar. Här finns ett enormt växthus, forskningsbibliotek, barrträdslund, azalealund, den vackra Peggy Rockefeller Rose Garden, en familjeträdgård med olika örtplanteringar, en alpin stenträdgård med vattenfall, bäckar och växter från världens bergsområden samt ett stort orört skogsparti som är de sista resterna av New Yorks urskog.
Det vackra växthuset Enid A Haupt Conservatory från 1902 består av 11 paviljonger med egna botaniska teman som palmer, tropisk låglands- respektive höglandsregnskog, ökenväxter, vattenväxtdammar och växter från tempererade klimat.
Nära entrén ligger LuEsther T Mertz Library som grundades 1899 och är det största och mest omfattande botaniska biblioteket på de två amerikanska kontinenterna. Framför den vackra byggnaden i nyrenässans från 1901 står den magnifika fontänen Fountain of Life från 1905.
Parken är även ett centrum för miljöforskning och ekologiska studier. Mer info: www.nybg.org
Bronx Zoo (2300 Southern Boulevard), en av landets största stadsdjurparker, grundades 1899 och lockar årligen över 2 miljoner besökare. Här lever över 4 000 djur i en bekväm och naturlig miljö och man arbetar hårt för att bevara utrotningshotade djur.
Parken är uppdelad i olika delar: I African Plains springer zebror, lejon och gaseller fritt på slätten och i Congo Gorilla Forest kan man se en stor samling låglandsgorillor och andra apor. World of Birds exotiska fåglar i regnskogsmiljö, Tiger Mountain hyser tigrar, Big Bears olika björnarter och djuren i Baboon Reseve kommer från de etiopiska bergen. JungleWorld är en regnskog insluten i en glaskupa med tropiska växter och djur som däggdjur, fåglar och reptiler från Sydasien och Himalayan Highlands har utrotningshotade djur som röd panda och snöleopard. Den äldsta delen av parken är Astor Court som har historiska byggnader och sjölejon. Här finns också Madagascar! var man återskapat naturen på Madagaskar och hyser djur som lemurer, fossar, ciklidfiskar, nilkrokodiler, sköldpaddor och ringsvansmanguster.
Djurparken har också aviarier med sjöfåglar och rovfåglar, Butterfly Garden med fjärilar, Mouse House med små däggdjur, Barnens zoo, 4D-biograf, World of Reptiles med reptiler och Bison Range med bisonoxar. Mer info: bronxzoo.com


Yankee Stadium


Astor Court, Bronx Zoo

Brooklyn
Brooklyn har 2,4 miljoner invånare (Manhattan 1,5 miljoner) och närmar sig snabbt "storebror" på andra sidan East River beträffande restauranger, klubbar, konst, arkitektur och historia.
Stadsdelen grundades av holländare på 1600-talet och fick sitt namn av det holländska ordet för sumpmark, breucklen. Brooklyn bestod länge av lantbruksbyar och invånarna levde huvudsakligen självständigt fram till Brooklyn Bridge stod klar 1883, och 1898 sade man upp sin självständighet helt när man med knapp marginal röstade ja till att förenas med New York. De västra delarna, Brooklyn Heights, har blivit bostadsområden för Manhattans höginkomsttagare, medan de innersta och östra delarna främst befolkas av invandrare från Karibien, f.d. Sovjet och Östeuropa.
Brooklyn Heights utvecklades som Lower Manhattans färjeterminal i början av 1800-talet och är nu ett av New Yorks mest fashionabla adresser med de historiska sandstenshusen, palatsen och de små kyrkorna. Från Brooklyn Heights Promenade har man en strålande utsikt över Lower Manhattans skyline och Brooklyn Bridge Park (se Brooklyn Bridge).
Brooklyn Children's Museum (145 Brooklyn Avenue) var världens första museum för barn då det grundades 1899, och är fortfarande förebild för alla övriga. Det ligger i en högteknologisk underjordisk byggnad och är ett av de mest fantasifulla och avancerade barnmuseer i världen. Tanken är att barnen ska utforska själv genom lek, eget skapande och beröring av föremålen. Utställningar och arrangemang ska även lära barnen om Jorden, miljötänkande, historia, andra kulturer och hjälpa dem bli av med olika rädslor.
Prospect Park, anlades 1866 av samma skapare som designade Manhattans Central Park. Mycket har de gemensamt, som stora öppna gräsytor, skridskorinkar, musik- och dansuppträdanden, statyer, karuseller och små zoo. I Prospect Park finns även en damm med sjölejon, Lefferts Homestead Children's Historic House Museum och torget Grand Army Plaza, med Soldiers' and Sailors' Monument, en triumfbåge och skulpturer som byggdes 1892 för att hedra inbördeskrigets Nordstatsarmé. På somrarna inrymmer bågen konstgalleri. Mer info: www.prospectpark.org. I norra delen av parken ligger Brooklyn Botanical Garden (1000 Washington Avenue) med över 12 000 växter i 15 olika trädgårdar. Den främsta är den japanska med stenpartier, Shinto-helgedomar, tehus, dammar, 45 olika sorters, körsbärsträd och landets största och äldsta samling bonsaiträd. I slutet april arrangeras Sakuri Matsuri, Cherry Blossom Festival, som firar körsbärsträdens blomning med japansk kultur, mat och dryck. Mer info: www.bbg.org
Brooklyn Museum (200 Eastern Parkway), även denna inom parkens gränser, är landets näst största konstmuseum, endast överskuggad av Metropolitan Museum of Art (se ovan). Museet, som inryms i en vacker beaux arts-byggnad från 1895, rymmer bl.a. afrikansk, islamsk och asiatisk konst samt en imponerande antik egyptisk samling med bl.a. mumieomslag. Mer info: www.brooklynmuseum.org
Strax väster om parken, mellan 9th och 7th Avenue, ligger Park Slope Historic District med vackra viktorianska hus från 1880-talet. I kvarteren bodde den övre medelklassen som började pendla till Manhattan efter Brooklyn Bridge byggts. I området finns flera restauranger, butiker och caféer.
Längst ned på Brooklyns södra strand ligger den välkända nöjesparken Coney Island (Boardwalk/W 8th Street). Under 1920-talet började ön marknadsföras som "världens största lekplats" med de tre sammanväxta nöjesfälten byggda mellan 1887 och 1904. De häftiga karusellerna och långa sandstränderna lockade folk i massor, framför allt då tunnelbanan drogs hit 1920 och efter anläggandet av strandpromenaden året därpå. Numera är Coney Island lite nedgånget, men fortfarande mycket populärt med sin strand, loppmarknad, gocartbana, klättervägg, den hisnande träberg- och dalbanan Cyclone, och den berömda Nathan's Famous, som sålt varmkorv sedan 1916. Det var dessutom här på Coney Island som varmkorven uppfanns 1874. Mer info: www.coneyislandusa.com
På Coney Islands strandpromenad ligger USA:s äldsta akvarium, New York Aqarium (602 Surf Avenue), som grundades 1865 och flyttade hit från Castle Clinton i Battery Park 1957. Här finns delfinshower och 10 000 andra djurarter som valar, hajar, sjölejon, pingviner m.m. Mer info: nyaquarium.com


Brooklyn HeightsBrooklyn MuseumConey Island