- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Honolulu.
Fakta...
Land: Hawaii, USA
Areal: 177 km²
Invånare: 345 000
Flygplats: Honolulu International (10 km väst)
Bästa tid: Hela året

Sevärt i Honolulu


Capitol Historic District
'Iolani Palace
Ali'Iolani Hale
Downtown och Chinatown
Bishop Museum
Manoa-Makiki och Ala Moana
Pearl Harbor
Waikiki
Diamond Head och Kapi'olani Park
Honolulu, som betyder "Skyddad Bukt", är Hawaiis enda storstad med sina 345 000 invånare. Den är mycket kosmopolitisk och det polynesiska och amerikanska blandas friskt med det asiatiska och europeiska.
Redan på 1000-talet bodde polynesier i en liten fiskeby, kallad Kou, där Honolulus hamn ligger idag. Den första utlänningen som anlände var britten William Brown 1794 och fler följde vilket gjorde Honolulu till brännpunkt för handelsfartygen mellan Asien och Nordamerika.
Efter att kung Kamehameha I erövrat Oahu flyttade han sitt hov från Hawaii - The Big Island till Waikiki 1804 och 1809 flyttade man vidare till dagens downtown. Men huvudstaden flyttades tillbaka till Kailua-Kona 1812 och till Lahaina 1820 för att återigen flyttas till Honolulu 1845. Under de följande åren moderniserades staden, flera viktiga byggnader uppfördes och ättlingar till amerikanska missionärer startade företag.
1941 vaknade ett slumrande Honolulu upp då japanerna anföll flottbasen i Pearl Harbor och USA:s inträde Andra Världskriget började.
Idag är Honolulu, och i synnerhet Waikiki, framför allt ett viktigt turistmål för både fastlandsamerikaner och övriga världen.

Capitol Historic District


Cathedral Church of St AndrewKawaiaha'o Church

Den historiska stadskärnan utgörs av det koloniala Capitol District som avgränsas av Beretania, Richards, King, Queen, Punchbowl och Kawaiahao Streets. I dess mitt ligger den unika State Capitol ( 415 South Beretania Street). Regeringsbyggnaden från 1969 står mitt i en damm, vilket symboliserar öarnas uppkomst ur Stilla Havet, och de 40 pelarna som omger den symboliserar kokospalmer som var den huvudsakliga källan för t.ex. mat, vatten och byggnadsmaterial för de tidiga hawaiianerna. Framför står en staty av Drottning Liliuokalani, Hawaiis sista monark. Mer info: www.ehawaiigov.org
Över Beretania Street ligger Eternal Flame, som hedrar soldaterna under andra världskriget.
Intill ligger Washington Place (320 South Beretania Street), ett vackert georgianskt hus i korallsten och trä, byggt av den amerikansk sjökaptenen John Dominis 1841-1847. Då han omkommit till havs 1846 hyrde hans fru ut rum för att försörja henne och sonen. En av hyresgästerna var en representant för president James K Polk, som bildade den amerikanska legationen i huset och döpte det efter George Washington. Dominis son gifte sig med blivande drottning Lili'uokalani, och huset blev kungligt residens. 1893 arresterades drottningen för att ha vägrat acceptera den nya republiken Hawaii. Efter fängelsevistelsen i 'Iolani Palace hölls hon inspärrad på Washington Place, var hon dog 1917. Idag är huset museum och officiellt residens för Hawaiis guvernör. Mer info: www.washingtonplacefoundation.org
Bredvid ligger den anglikanska Cathedral Church of St Andrew (229 Queen Emma Square) som byggdes på uppdrag av kung Kamehameha IV och hans fru Emma 1867. Kyrkan i fransk-gotisk stil monterades ihop i England och skeppades över i bitar. Mer info: www.thecathedralofstandrew.org
Bredvid Ali'Ionali Hale (se nedan) ligger King David Kalakaua Building (335 Merchant Street), som byggdes 1921-1922 i spansk missionsstil. Byggnaden har tidigare fungerat som postkontor, tullhus och domstol, men rymmer idag kontor för Hawaii State Department of Commerce and Consumer Affairs.
Ett par kvarter längre bort ligger Honolulu Hale, City Hall (530 South King Street), Honolulus rådhus, byggdes 1927 i spansk missionsstil. Den har vackra mosaiktak, balkonger, valvbågar och pelare, och innergården, trappan och öppna innertak inspirerades av Bargello i Florens. 1951 byggdes en flygel på tre våningar till. Gården används ibland till konserter och konstutställningar.
Mittemot, på andra sidan Punchbowl Street, ligger Hawaii State Library (478 South King Street) som byggdes 1911-1913 och har en vacker kolonnfasad.
Mittöver korsningen hittar man Kawaiaha'o Church (957 Punchbowl Street), en av Hawaiis äldsta kristna kyrkor. Den byggdes 1836-1842 av korallsten från rev utanför Oahus sydkust. Det var Hawaiis nationella kyrka och de flesta kungliga döptes, vigdes och kröntes här.
Mission Houses Museum (553 South King Street) intill grundades 1923 av Hawaiian Mission Children's Society. Museet samlar och bevarar föremål och dokument från missionsperioden. Här finns tre byggnader där de första missionärerna bodde och arbetade: Frame House är det enda kvarvarande timmerhuset på Hawaii och skeppades hit från Boston 1820. Chamberlain House användes till magasin och byggdes av korallsten 1831. Printing Office byggdes också av korallsten 1841 och rymmer en kopia av den första tryckpressen som togs till Hawaii. Här producerades Hawaiis första böcker och tryckta material. Både kyrkan och Mission Houses är tillsammans registrerade som National Historic Landmark.
Mer info: www.missionhouses.org


State Capitol

Washington Place

Honolulu Hale

Mission Houses Museum

     
'Iolani Palace
  364 S King Street
State Capitol (se ovan) och 'Iolani Palace, som ligger bakom varandra, utgör hjärtat av Capitol Historic District. Namnet betyder "Kunglig hök", och är USA:s enda kungliga residens. 1844 byggdes det första palatset på samma plats. Det blev officiellt residens för kungarna Kamehameha IV, Kamehameha V, Lunalilo och Kalakua. Det användes dock mest som möteslokaler och mottagningssalar för utländska dignitärer; kungarna bodde i gräshytter på gårdsplanen. Då kung Kalakua tog över tronen var palatset i dåligt skick och termitskadat. Han rev det och lät bygga ett nytt, inspirerat av de viktorianska kungapalats han sett under sina resor i framför allt Storbritannien. Det stod klart 1882, men var endast kungligt i 11 år fram till 1893 då Hawaii blev republik. Därefter togs det över av regeringen fram till State Capitol stod klart 1969. Efter en totalrenovering och återförande av ursprungliga möbler och konstverk öppnade palatset som museum 1978. Guidade turer erbjuds. I trädgården står Royal Bandstand, en vacker rotonda som byggdes för Kung Kalakauas kröning 1883. Idag används den till guvernörsinstallationen och varje fredag för konserter med Royal Hawaiian Band.
Mer info: www.iolanipalace.org


'Iolani Palace

     
Ali'Iolani Hale


King Kamehameha Statue

417 S King Street
Mittemot 'Iolani Palace ligger det vackra Ali'Iolani Hale, "Himmelska konungens hus", som byggdes som kungligt palats åt kung Kamehameha V 1872-1874. Han insåg dock att man behövde en ny regeringsbyggnad och ändrade sina planer. Det fungerade som säte för regering, lagstiftande och domstol fram till 1893, då det endast blev domstolsbyggnad. 1911 byggdes byggnaden om för att anpassas till sin funktion, då den ursprungliga palatsinteriören hade för små ytor. Insidan var också angripen av termiter så man brände allt innanför ytterväggarna och byggde det man ser idag.
En ny flygel byggdes till 1944 och en extra våning lades till 1949. Så småningom flyttade de olika domstolarna till andra byggnader och idag är Ali'Iolani Hale säte för Högsta Domstolen. Här finns också King Kamehameha V Judiciary History Center, en utställning om Hawaii som rättshistoria och om kända domstolsfall. Inträde är gratis och den är öppen måndag-fredag 8.00-16.00. Mer info: www.jhchawaii.net
Framför palatset står en bronsstaty, delvis täckt av bladguld, av den vördade Kung Kamehameha I, som styrde öarna från 1795-1819. Statyn invigdes av Kung Kalakua 1883 och är en kopia då originalet försvann i en storm vid Kap Horn under transporten från Frankrike. Den hittades dock några veckor senare och restes istället i Kamehamehas födelseort Kapa'au på The Big Island.
Den 11 juni firas Kamehameha Day med blomsterparader, och på statyn hängs långa band av lokala blommor.


Ali'Iolani Hale

     
Downtown och Chinatown


First Hawaiian CenterOld Police StationAloha Tower

Honolulus downtown är dess finansiella och kommersiella centrum och består, som de flesta stora amerikanska städer, av höga blanka skyskrapor, närmare 500 till antalet. Den högsta byggnaden är 131 m höga First Hawaiian Center (999 Bishop Street) som byggdes 1996 och hyser bl.a. First Hawaiian Bank, Hawaiis största och äldsta bank, Innovation Center Pacific och The Contemporary Museum för hawaiiansk samtida konst (se Moana-Makiki och Ala Moana nedan).
Merchant Street och Fort Street är två av stadens äldsta gator och många historiska byggnader ligger är. På Merchant Street, som förbinder Downtown och Chinatown, ligger bl.a. den vackra baren Royal Saloon från 1890, Old Police Station från 1930, Yokohama Specie Bank Building från 1909, Kamehameha V Post Office från 1870, Bishop Bank Building från 1877, Bishop Estate Building från 1896 och Judd Building från 1898.
Längs Fort Street, som korsar Merchant Street, ligger bl.a. katolska Cathedral of Our Lady of Peace från 1843, Sacred Hearts Convent School från 1901, McCorriston Building från 1914 och C Brewer & Co Building från 1930.
Fort Street Mall var Honolulus första shoppingområde och det är en idag en gågata och öppen marknad på tisdagar och fredagar. Mer info: fortstreetmall.org
I hamnen står det imponerande 56 m höga Aloha Tower (Pier 9), byggt 1926 som ankomsthall för turisterna som på den tiden anlände med båt. Uppe i tornet finns en utsiktsplats som erbjuder en 360 graders vy över Honolulu. Idag är tornet en del av det stora nöjeskomplexet Aloha Tower Marketplace med affärer, restauranger och ett bryggeri. Mer info: www.alohatower.com
På Pier 7 ligger Falls of Clyde, ett 80 m långt järnskrovsskepp, byggt i Glasgow 1878, och världens enda kvarvarande fullriggade fyrmastade segelfartyg. Det är dock för närvarande stängt för allmänheten och väntar på renovering.
I västra delen av Honolulus centrum, mellan Nu'uano Stream och Nu'uano Avenue, ligger Chinatown som utvecklades efter det att ett stort antal kineser anlände till Oahu 1852 för att arbeta på sockerplantagen. De flesta byggnader förstördes av de stora bränderna 1886 och 1900, den senare startad av hälsodepartementet för att utrota böldpest. Många av dagens byggnader är från 1901 och består, istället för trä, av tegel och sten. Området är livligt med restauranger, marknader, konstgallerier, butiker och nattklubbar.
Vid gränsen till downtown ligger den nyklassicistiska Hawaii Theater (1130 Bethel Street), som öppnade som varietéteater och biograf 1922 och fick smeknamnet "Pride of the Pacific" av lokaltidningar. Den blev mycket betydelsefull under Andra Världskriget och fram till 1960-talet fungerade den som deluxe-biograf. Under 1970- och 1980-talen förföll biografen mer och mer och 1984 tvingades man stänga då småbiografer blev alltmer utbrett. En omfattande renovering ägde rum på 1990-talet och 1996 öppnade den återigen som scen för dans-, drama- och musikföreställningar. Mer info: www.hawaiitheatre.com
Mer info: chinatownhonolulu.org
I utkanten av Chinatown ligger två botaniska trädgårdar i stort sett intill varandra. Foster Botanical Gardens (50 North Vineyard Boulevard) har avdelningar för palmer, orkidéer, giftiga växter, kryddväxter, fridlysta träd och förhistoriska växter. Lili'uokalani Botanical Garden är en yngre botanisk trädgård som ska innehålla endast hawaiianska växter.


Fort Street Mall

Wo Fat Building, Chinatown

Hawaii Theater

Foster Botanical Gardens

     
Bishop Museum
  1525 Bernice Street
Ca 3 km nordväst om Downtown ligger detta historie- och vetenskapsmuseum, som är Hawaiis största. Det har även världens största samling av polynesisk kultur och historiska föremål.
Bishop Museum grundades 1889 av den amerikanska affärsmannen och filantropen Charles Reed Bishop till minne av sin fru, Prinsessan Bernice Pauahi, den sista kungliga ättlingen av Kamehameha. Samlingen var tänkt att innehålla arvegods från hennes ätt, men har under årem utökats och inkluderar nu över 25 miljoner historie-, natur- och kulturföremål från hela Hawaii samt andra Söderhavsöar.
Museet inryms i Kamehameha Schools, en privat skola för hawaiianska barn, också grundad av Bishop.
Hawaiian Hall fokuserar på Hawaii och dess folk; gudar, legender, tro, historia och deras liv i symbios med naturen.
Pacific Hall fokuserar på det vidsträckta Oceanien, med kulturföremål, utställningar om deras migration och språk samt hur olika, men ändå lika, folken är.
Richard T. Mamiya Science Adventure Center öppnade 2005 och har intressanta interaktiva utställningar för barn med fokus på hawaiiansk miljö och vetenskap.
Museet har även konstgallerier, planetarium, ett mycket omfattande bibliotek och en botanisk trädgård med hawaiianska växter.
Mer info: www.bishopmuseum.org


Bishop Museum
Hawaiian Hall

     
Manoa-Makiki och Ala Moana


"Jewel of Thailand",
Lyon ArboretumAla Moana Center

Manoa-Makiki ligger nordväst om Honolulus downtown, Manoa vid bergen i norr och Makiki i söder.
National Memorial Cemetery of the Pacific (2177 Puowaina Drive) är belägen i den utdöda vulkankratern Punchbowl Crater strax norr om Capitol Historic District. Militärkyrkogården invigdes 1949 och har ca 35 000 gravar med soldater från främst andra världskriget inklusive offer från Pearl Harbor-attacken, men också från Koreakriget och Vietnamkriget. Honolulu Memorial invigdes 1966 och består av ett kapell, en marmorplatta med namn på 28 000 soldater som saknas i strid samt en trappa krönt av minnesstatyn Columbia. Mer info: www.cem.va.gov/cems/nchp/nmcp.asp

Honolulu Museum of Art (900 South Beretania Street) har permanenta utställningar om asiatisk, europeisk, amerikansk och stillahavskonst. Museet har även tre filialer: Spalding House (2411 Maikiki Heights Drive), som är en blandning av asiatisk och västerländsk arkitektur, stod klar 1925 och erbjuder en vacker utsikt över staden. Här finns bl.a. en permanent installation av David Hockeys "L'Enfant et les sortilèges". Omkring byggnaden finns ett café och en trädgård med vackra växter. First Hawaiian Center (se Downtown och Chinatown ovan) med samtida verk av hawaiianska konstnärer samt Shangri La (4055 Papu Circle), byggt av Doris Duke 1937 och ett av Hawaiis vackraste hem. Här visas Dukes privata samling islamisk konst. Shangri La ligger strax öster om Diamond Head. Mer info: www.shangrilahawaii.org
Till museet hör också Honolulu Museum of Art School som öppnade 1990 i den historiska Linekona Building (1111 Victoria Street) och erbjuder besökarna en bakom kulisserna-tur på konstutbildningen. Mer info: www.honolulumuseum.org
På Manoas skogklädda sluttningar, ligger Lyon Arboretum (3860 Manoa Road), en tropisk botanisk trädgård som grundades 1918 för att försöka återplantera skog på land som blivit ofruktsamt på grund av boskapsbete. Nu finns här över 7 000 växtarter, både inhemska och importerade. Man lägger stora resurser på att bevara hawaiianska växter och man skyddar över 80 utrotningshotade arter. Här finns också omkring 600 olika palmarter. Mer info: www.hawaii.edu/lyonarboretum Härifrån leder en 2,4 km lång vandring till det 46 m höga Manoa Falls.
Från den stora Pu'u Ualaka'a Park har man fantastisk utsikt över hela Honolulu och Diamond Head. Solnedgången är magisk.
Söder om Manoa-Makiki, vid gränsen till Waikiki ligger stadsdelen Ala Moana, som är mest känt för Ala Moana Center, Hawaiis största shoppingcenter med över 300 butiker. Mer info: www.alamoanacenter.com
Utanför breder Ala Moana Beach Park ut sig. Här är det lugnare än i Waikiki och har en fantastisk gyllene sandstrand, tennis-, softball- och volleybollbanor och lummiga träddungar.


Honolulu Memorial

Honolulu Museum of Art

Pu'u Ualaka'a Park

     
Pearl Harbor


USS Arizona Memorial
Chinese Social Building,
Plantation Village

1 Arizona Memorial Place
11 km väster om Honolulu ligger Pearl Harbor, vilken var den största anledningen till att Honolulu blev Hawaiis huvudstad. Hamnen uppkallades efter de ostron man fångade här för sina pärlors skull. 1887 hyrdes den ut till USA och användes militärt först 1898 under spansk-amerikanska kriget för båtar som stred omkring Guam och Filippinerna. Idag används den för moderna krigsskepp, militärmuseer och minnesmärken. World War II Valor in the Pacific National Monument skildrar de olika händelserna under kriget i Stilla Havet. Den främsta minnesmärket är USS Arizona Memorial (1 USS Memorial Drive) som byggdes 1962 ovanför det sjunkna skeppet USS Arizona som sänktes med 1 177 besättningsmän av japanerna den 7 december 1941. Attacken kom som en chock och man förlorade totalt 2 388 soldater och civil personal, 21 fartyg och nästan 350 flygplan. Man kan se fartyget som ligger 2,4 m under havsytan. Mer info: www.ussarizona.org
Innan man går ombord båten som tar en ut till USS Arizona Memorial får man se en 23 minuter lång dokumentärfilm om attacken och upprinnelsen till den.
Väntetiden till att komma in till biografen kan vara flera timmar lång och medan man väntar kan man besöka det intressanta ubåtsmuseet USS Bowfin Submarine Museum and Park (11 Arizona Memorial Drive). Mer info: www.bowfin.org
En annan attraktion är USS Missouri, ett 266 m långt stridsfartyg, som blev det sista av detta slag som någonsin byggdes. Det sjösattes 1944 och den 2 september 1945 ägde den formella japanska kapitulationen, som avslutade andra världskriget, rum på fartygets däck. Under Gulfkriget på 1990-talet användes fartyget för sista gången innan det den 7 december 1991 seglade in i Pearl Harbor för att delta i 50-årsjubileet av attacken. 1999 öppnades Battleship Missouri Memorial (63 Cowpens Street). Man kan gå ombord båten, se hur besättningen levde och besöka Surrender Deck, där Japans kapitulering ägde rum. Mer info: www.ussmissouri.org
Av säkerhetsskäl är ryggsäckar, handväskor, plastpåsar, videokameror och stora kameraväskor förbjudna på alla ovanstående platser. Det finns skåp att låsa in dem mot en avgift.
Mer info: www.nps.gov/valr
I Waipahu, 11 km norr om Pearl Harbor Visitor Center, ligger Hawaii's Plantation Village (94-695 Waipahu Street), en anläggning som återskapar en typisk plantageby under början av 1900-talet. De olika husen är inredda för att spegla livsstilen i de åtta olika etniska grupper (hawaiiansk, japansk, okinawansk, kinesisk, koreansk, portugisisk, puertoricansk och filippinsk) som invandrade för att arbeta på de hawaiianska sockerplantagen. Man får en guidad tur, demonstrationer och aktiviteter, smaka etnisk mat och lära sig olika hantverk, musik, danser och seder. Mer info: www.hawaiiplantationvillage.org


Ombord USS Arizona MemorialUSS Bowfin Submarine Museum and ParkUSS Missouri

     
Waikiki


Duke Kahanamoku Statue


King's Village

Waikikis historia började när hövding Kamehameha, senare kung Kamehameha I, anlände 1795 för att starta en invasion. När han besegrat Oahus hövdingar byggde han en hydda med havsutsikt. Då bestod Waikiki endast av sumpmarker med taroodlingar och risfält. På 1920-talet fyllde man igen stora landområden och Ala Wai-kanalen grävdes för dränering. Turismen fick en rejäl uppsving då det första lyxhotellet byggdes 1901 och turistströmmarna ökade ytterligare då både Royal Hawaiian Hotel och flygplatsen öppnande 1927.
Idag är den 4 km långa Waikiki Beach en av världens mest berömda stränder. Den är dock hårt drabbad av erosion och man fyller ständigt på med importerad sand från andra öar.
Waikiki Beach är egentligen flera stränder med olika namn. Från Central Waikiki Beach och österut sträcker sig t.ex. Kuhio Beach, en lugnare strand som inte är lika fullpackad som Waikiki. Här står brons statyn av Duke Kahanamoku, den hawaiianska hjälten som i början av 1900-talet var en av världens främsta "vattumän" och mästare i simning, surfing och outrigger canoe-paddling.
Royal Hawaiian Hotel (2259 Kalakaua Avenue), även kallat "Pink Palace", uppfördes i mitt en kokosnötlund var Kamehameha V ha haft en sommarstuga på 1870-talet. Byggnaden är i spansk-morisk stil och nästan allting är i rosa: fasaden, takkupolerna, blommorna, parasollerna, hand-dukarna, telefonerna och mattorna. När det öppnade 1927 blev det känt bland de rika och berömda för sina fester. Under depressionen på 1930-talet gick det sämre och under andra världskriget hyrdes det ut till amerikanska marinen som vilo- och avkopplingshem för sjömännen i Stilla Havs-flottan. Efter en renovering återöppnade hotellet 1947 och är återigen näste för de rika och berömda. Mer info: www.royal-hawaiian.com
Bakom hotellet ligger Royal Hawaiian Center, ett modern köpcentrum med exklusiva butiker och snabbmatsrestauranger. Mer info: www.royalhawaiiancenter.com
Nästan sidan om Royal Hawaiian Hotel ligger Waikikis äldsta hotell, Moana Surfrider (2365 Kalakaua Avenue). Det byggdes i kolonialstil 1901 och blev snabbt känt för sina galaevenemang som lockade filmstjärnor och polospelare. Hotellet ställer ut foton på kända gäster, ett gästregister från 1950 m.m. Mer info: www.moana-surfrider.com
Ett par kvarter bort ligger King's Village (131 Ka'iulani Avenue), stort köpcentrum som återskapar David Kalakauas tid. Han var Hawaiis sista kung och satt på tronen 1874-1891. Han var den förste av kungarna som reste runt i världen och imponerades främst av det brittiska imperiet. Centret består av små hus i 1800-talsstil med butiker som säljer souvenirer, kläder, guld och tyger, samt restauranger och en engelsk pub. "Celebrity Circle" är Waikikis version av Hollywoods Walk of Fame med berömda hawaiianers handavtryck. Klockan 18:15 varje kväll hålls vaktombyteceremonin "Changing of the King's Guard" med vakter som bär exakta kopior av de uniformer Hawaiian Royal Palace Guard bar 1875. Tre gånger i veckan följs denna av en hulashow. Mer info: www.kings-village.com
Mer info: waikiki.com


Waikiki Beach med Diamond Head i bakgrunden


Royal Hawaiian Hotel


Moana Surfrider Hotel

     
Diamond Head och Kapi'olani Park


Vandring mot Diamond HeadWaikiki Aquarium

Där Waikiki slutar i öster reser sig den utdöda vulkankratern Diamond Head, 232 m hög och 1 073 m bred. Det är Hawaiis mest kända landmärken och utsikten här uppifrån är magnifik. Det finns en 1,1 km lång vandringsled, som bl.a. leder genom en 69 m lång mörk tunnel och två trappor med 99 respektive 76 trappsteg, upp till toppen. I kraterns insida låg Fort Ruger, som byggdes 1909 och var USA:s första militäranläggning på Hawaii. Idag finns endast delar kvar, t.ex. entréport, stenbunkrar och gångtunneln.
Mellan Diamond Head och Waikiki sträcker sig Kapi'olani Park med stora gröna ytor, näckrosdammar, joggingslingor, tennisbanor, baseball-, rugby-, fotboll- och basketplaner, grillplatser och Waikiki Shell, en amfiteater som används till konserter och andra tillställningar. Parken är också hemmaarena för Hawaiis enda cricketklubb.
På 1870-talet fick Kung Kalakua i uppgift att hitta en torr plan för hästkapplöpningar och valet föll på det oanvända området intill Diamond Head, som han döpte efter sin fru, drottning Kapi'olani. 1914 började man samla in djur för utställningar i parken och 1947 startades planerna för ett zoo i norra delen. Dagens Honolulu Zoo (151 Kapahulu Avenue) stammar från 1984 då nya planer för en tropisk zoologisk trädgård tog form. Utställningarna organiserades i tre tropiska ekologiska zoner: Afrikansk savann, Asiatisk och amerikansk tropisk skog och Stilla Havs-öar. Här finns idag över 1200 djur som tigrar, tropiska fåglar, elefanter, sköldpaddor, reptiler, komodovaraner och flera aparter. På den afrikanska savannen finns djur som zebror, giraffer, lejon, vårtsvin, noshörningar, geparder, reptiler, flodhästar, krokodiler och olika fåglar. Mer info: www.honoluluzoo.org
Intill havet, väster om Kapi'olani Park, ligger Waikiki Aquarium (2777 Kalakua Avenue) som grundades 1904 och ligger nära ett levande korallrev på Waikikis kust. Här finns över 460 arter och utställningar om växter och havsdjur i Stilla Havet. Inomhus finns olika tankar med t.ex. maneter, giftiga havsdjur, hajar och andra rovfiskar, djur som rör sig med hjälp av jetdrift samt fiskar och andra djur som lever i korallrev. Utomhus visas bl.a. den utrotningshotade hawaiianska munksälen, typiska hawaiianska korallfiskar i Edge of the Reef-bassängen och ett världsunikt akvarium där man föder upp koraller och musslor. Mer info: www.waquarium.org


Diamond Head craterHonolulu Zoo