- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Hawaii.
Fakta...
Land: USA
Huvudstad: Honolulu
Landareal: 16 635 km²
Invånare: 1,4 miljoner
Flygplats: Honolulu International, O'ahu
Bästa tid: Hela året
Prisnivå: Hög
Mer info: www.gohawaii.com

Sevärt på Hawaii


Sydöstra O'ahu
North Shore O'ahu
Centrala Maui
Lahaina och västra Maui
Tropiska östra Maui
Moloka'i
Lana'i
Södra och östra Kaua'i
Norra Kaua'i
Västra Hawai'i
Östra Hawai'i
Hilo, Hawai'i
Hawaiiöarna i östra Stilla Havet är de senaste av de amerikanska förenta staterna, men geografiskt tillhör de Oceanien.
Ögruppen har en fantastisk natur med vulkaner, vattenfall, gröna hedar, palmer, stränder, korallrev och ett rikt fågelliv. Dessutom anses öarna vara en av världens bästa surfingplatser med sina höga tunnelvågor.
Hawaii sträcker sig över 2500 km och består av 137 öar. De åtta största öarna är Hawai'i - Big Island, Maui, Lana'i, Moloka'i, O'ahu med huvudstaden Honolulu, Kauai, Niihau och Kahoolawe (obebodd). De olika öarna har säreget utseende och har man möjlighet att besöka fler än O'ahu, där den internationella flygplatsen finns, ska man göra det.
Klimatet på Hawaii är tropiskt och vindsidan av öarna får rikligt med nederbörd året runt. Läsidan är betydligt torrare. Generellt regnar och blåser det mer på vintern än sommaren, men det är behagligt året runt.
Hawaiiöarna upptäcktes först av polynesierna som troligen anlände från Marquesasöarna omkring 300 e. Kr. Man bildade ett stamsamhälle och livnärde sig på fiske och jordbruk.
Den förste europén som med säkerhet besökte Hawaii var britten James Cook som döpte ögruppen till Sandwichöarna 1778. Vid avresan av hans andra besök 1779 knivmördades han under en strid med hawaiianerna på Big Island. Under 1700-talet bestod ögruppen av flera riken och 1790 startade hövding Kamehameha sin blodiga erövring av öarna och 1810 enades Kungadömet Hawaii under sedemera kung Kamehameha I.
1893 störtas monarkin och drottning Lili'uokalani av en grupp amerikanska businessmän som försökte få USA att annektera Hawaii. 1894 utropades Republiken Hawaii och första president blev amerikanen och förre kunglige rådgivaren Sanford Ballard Dole. 1898 annekterades slutligen Hawaii av USA och två år senare blev det amerikanskt territorium. 1959 blev Hawaii så USA:s 50:e delstat. 1993 bad USA:s regering, med president Clinton, officiellt om ursäkt för det olagliga störtandet av monarkin.

Sydöstra O'ahu


Pinapple Garden Maze,
Dole PlantationMakapu'u Point

Oahu är bara Hawaiis tredje största ö, men ändå den överlägset mest befolkade och också den ö man kommer till när man anländer från utlandet. Ön bildades av två vulkaner som bildar Waianaebergen i väster och Koolau-bergen i nordost. 1795 erövrades Oahu av Kung Kamehameha som ville ena Hawaiiöarna. På 1800-talet började man odla ananas och sockerrör, vilka blev stora industrier. Idag är det inte längre lika stort, men det kan ändå vara intressant att besöka Dole Plantation (64-1550 Kamehameha Highway, Hwy 99, Wahiava) med Dole Cannery, som byggdes 1903 som världens största fruktkonservfabrik. Nu används den som distributionslager och det finns en presentbutik som säljer ananasprodukter. Plantation Garden Tour är en lärorik guidad vandring där man får se plantor som banan, kaffe, kakao, mango, papaya, hibiskus etc. och Pinapple Express är en guidad tågresa genom ananasfälten. Man kan också besöka Pineapple Garden Maze, världens största labyrint med över 11 400 färgglada Hawaiianska växter som hibiskus, helikonia, kroton, panax och ananas. Ett pris ges till den som på kortast tid hittar de sex hemliga stationer placerade runt om i labyrinten. Mer info: www.dole-plantation.com

Sydöstra Oahu domineras av stadsmiljö, i synnerhet storstaden Honolulu med Waikiki (se Honolulu). På Oahus sydöstra spets, 16 km öster om Waikiki, ligger Hanauma Bay som är känd för sin fina snorkling. Man kan se över 400 olika fiskarter, varav några är endemiska, och det är även tillhåll för yngre sköldpaddor. Det stora turistantalet förstörde marinlivet i bukten och idag är antalet besökare reglerat och det är stängt på tisdagar för att fiskarna ska få en dags vila från snorklare. Mer info: www.hanauma-bay-hawaii.com
Strax norrut ligger Oahus östligaste udde, Makapu'u Point med en fyr varifrån man har en fin utsikt över havet och klipporna. Intill Makapu'u Beach ligger Sea Life Park (41-202 Kalanianaole Highway) som har en stor tank med ett hawaiianskt rev med tropiska fiskar, hajar, sköldpaddor och stingrockor och uppvisningar av pingviner, sjölejon och delfiner. För mellan $100 och 250 finns olika program för möten eller simturer med delfiner, hajar, sjölejon och rockor. Mer info: www.sealifeparkhawaii.com
Kusten norr om Makapu'u Point har flera fantastiska badstränder som den 5 km långa Waimanalo Beach, Kailua med exklusiva Lanikai Beach och pittoreska Kailua Beach och Kane'ohe Bay som skyddas av Hawaiis enda barriärrev.
Mer info: www.gohawaii.com/islands/oahu


Hanauma Bay
Waimanalo Beach

     
North Shore O'ahu


Waimea FallsKahana Bay

North Shore, norra kusten, är berömd för sina enorma vågor, framför allt på vintern då surfare flockas här. Det största samhället är lilla Haleiwa, som en gång var en plantagestad men är numera mer av hippiekaraktär och huvudort för surfarna i området. Här finns en pittoresk båthamn, restauranger, affärer, gallerier, surfmuseum (North Shore Marketplace) och både surf- och bad-stränder. På Matsumoto's kan man prova den hawaiianska specialiteten "shave ice", en saftis bestående av tunna isflagor med olika exotiska smaker.
Oahus västligaste punkt, Ka'ena Point söder om Haleiwa, har en klippig kust med skyhöga vågor, fantastiska solnedgångar och många unika växtarter. Man har stora möjligheter att se delfiner, sköldpaddor, munksälar, knölvalar och olika fågelarter som albatrossen.
9 km norr om Haleiwa ligger Waimea Bay med Waimea Beach Park som har en lång och bred vit sandstrand perfekt för bad och snorkling under sommaren, medan vintermånaderna erbjuder surfare Hawaiis högsta vågor. Intill ligger Waimea Valley (59-864 Kamehameha Highway, Hwy 83), en botanisk park med olika trädgårdar med ovanliga tropiska växter, antika stenterrasser och det 14 m höga vackra vattenfallet Waimea Falls. Guidade turer finns. Mer info: www.waimeavalley.net
Strax norr om Waimea Bay ligger surfingstranden Banzai Pipeline, som setts i många filmer och TV-serier och är känd för sina enorma och farliga tunnelvågor.
Efter att vägen passerat Oahus nordligaste punkt når man orten Laie, som grundades av mormoner 1864. Här finns ett mormonskt tempel och en polynesisk temapark, Polynesian Cultural Center (55-370 Kamehameha Highway), en av Hawaiis mest besökta turistattraktion med sina 1 miljon besökare om året. Den grundades 1963 av en kyrka för att bekosta utbildningen på dess närliggande college. Parken är uppdelad i sju olika byar som representerar Tonga, Hawai'i, Samoa, Tahiti, Fiji, Nya Zeeland respektive Marquesasöarna. Här finns en hantverk- och konstmarknad, IMAX-teater, en luau var varje gäst får en egen blomsterlei, kanotshower och uppvisningar med musik och olika danser. Den största attraktionen är den 90 minuter långa showen "Horizons" som startar efter solnedgången på en stor amfiteater med plats för 2 770 personer. Här får man se 100 polynesier uppträda i ackompanjemang av eldiga vulkaner, vattenfall och häftiga specialeffekter. Mer info: www.polynesia.com
12 km söderut ligger lilla Kahana Bay, en mycket vacker plats med en fin strand omgiven av höga berg och regnskog.


Haleiwa

Surfare på Banzai Pipeline

Horizons, Polynesian Cultural Center

     
Centrala Maui


'Iao ValleyKamaole Beach, KiheiSolnedgång över Wailea

Maui är Hawaiis näst största ö, men har bara en tiondel av dess befolkning. Ön består främst av sockerrörs- och ananasplantage, regnskogar och boskapsgårdar. Men längs kusterna breder vita sandstränder ut sig och lockar otaliga badare, snorklare och surfare.
Maui erövrades 1795 av Kamehameha I i sitt försök att ena Hawaiiöarna och år 1800 placerade han sitt kungliga säte i Lahaina.
Nordkusten, har frodig grönska, fruktplantager och fantastiska surfstränder, medan sydvästra kusten är soligare och perfekt för bad med sina gyllene sandstränder och lugnare vatten.
Mauis största stad är Wailuku, belägen på norra sidan vid foten av West Maui Mountains. Några av sevärdheterna är Bailey House Museum (2375A Main Street), som visar missionslivet på 1800-talets Hawaii och Maui Tropical Plantation (1670 Honoapi'ilani Highway, Hwy 30), med tropiska växter som brödfrukt, banan, kokos, taro, orkidéer, papaya, makadamianötter och carambole. Det finns en Country store där man förutom frukt och blommor kan köpa kaffe, marmelad, dressingar, oljor etc. och en trolley kör besökarna runt bland odlingarna. Mer info: www.mauitropicalplantation.com
Strax utanför staden ligger också Alexander and Baldwin Sugar Museum (3957 Hansen Road, Pu'unene) som berättar om en av Hawaiis största industrier genom tiderna - sockret.

Väster om Wailuku, och omgärdad av West Maui Mountains, ligger 'Iao Valley, en historisk och helig plats där ett av de viktigaste slagen i Mauis historia ägde rum. Det var också här man en gång begravde kungar. Här finns bl.a. den botaniska trädgården Tropical Gardens of Maui, Kepaniwai County Park som visar Hawai'is skiftande etniska arv, utbildningscentret Hawaii Nature Center och den natursköna 'Iao Valley State Park belägen mitt bland bergen. Den sträcker sig bort till Pu'u Kukui, Mauis högsta, 1764 m.ö.h., och våtaste punkt. Enligt legenden uppkallades dalen efter 'Ioa, Mauis dotter. Hon hade en hemlig älskare som togs tillfånga av Maui och förvandlades till sten. Stenen, den 366 m höga spetsiga bergstoppen 'Iao Needle, användes som ett naturligt altare och är numera parkens största sevärdhet. Den ligger vackert omgiven av en å och branta klippor.

Rakt söderut från Wailuku startar den soliga sydvästra kustremsan med Ma'alea Bay. På dess västra sida ligger Maui Ocean Center (192 Maalaea Road), USA:s största tropiska akvarium. Akvariets grundare, den israeliske dykaren Morris Kahn som punkterade sin trumhinna i en dykolycka, ville skapa en spektakulär marin miljö utan riskerna som medförs vid dykning. Han lyckades. Här finns över 40 olika akvarium och både inomhus- och utomhusutställningar med marina djur från Stilla Havet. Living Reef-byggnaden har tusentals levande koraller, muränor, färgglada revfiskar, sjöhästar, humrar, räkor, hajar och en bläckfisk. På gården utanför finns tre utomhusutställningar: Turtle Lagoon med sköldpaddor, The Tide Pool där man kan få röra sjöstjärnor, snäckor och sjögurkor samt Hammerhead Harbor kan man se de märkliga hammarhajarna. Marine Mammal Discovery Center har en intressant interaktiv utställning om knölvalar, den utrotningshotade munksälen och delfiner. I "Bubble Net" får man känna av hur det är att vara krill som blir uppäten av knölvalar i Alaska. I samma byggnad finns utställningen Hawaiians & the Sea om hawaiianernas relation till havet. Men den största magneten är nog Hawaiis största tank med sin undervattenstunnel var man kan gå igenom omringad av 2 000 fiskar som hajar, rockor och korallfiskar. Mot en extra kostnad har man möjlighet att dyka med fiskarna. Mer info: www.mauioceancenter.com

På Ma'alea Bays östra sida ligger Kihei, som i snabb fart utvecklats till en budgetturistort med billigare lägenhetshotell och rikt uteliv. Stränderna, framför allt i söder, är däremot av högsta klass och det är mycket solsäkert. Söder om Kihei ligger lyxorten Wailea med femstjärniga hotell, gourmetrestauranger och långa vackra stränder.
Makena Beach är en av Mauis vackraste stränder. Den består av den långa svepande Big Beach, den lilla nudiststranden Little Beach och den lilla bukten Secret Cove som är populär plats för bröllop. I norra Makena ligger Maluaka Beach som är känt för sina många sköldpaddor.
Mer info: www.gohawaii.com/islands/mauiMaui Tropical Plantation
Maui Ocean Center
Makena Beach

     
Lahaina och västligaste Maui


Baldwin Home
Lahaina Courthouse


Wo Hing Temple

Längst västerut ligger en av Mauis mest populära och kommersiella resmål, den gamla valfångarstaden Lahaina, som betyder "obarmhärtig sol". Lahaina fungerade som Hawaiis huvudstad 1820-1845 och är den förklarad som National Historic Landmark. Men en förödande brand i augusti 2023 förstörde nästan hela Lahaina.
Den historiska huvudgatan Front Street kantades av butiker, caféer, restauranger, konstgallerier och bostadshus i pionjärstil. Ett exempel är Lahainas äldsta hus, Baldwin Home (120 Dickenson Street), byggt 1834 och bostad för den protestantiska missionären Dwight Baldwin. Första våningen är öppet för allmänheten och visar tidstypiska möbler, några i original från Baldwins hemstad i Connecticut.
I den lilla, men livliga, hamnen låg det grönvita Pioneer Inn (658 Wharf Street), som byggdes av en engelsman 1901 och var Lahainas första hotell.
I hamnen står också Stilla Havets äldsta ännu fungerande fyr, byggd 1840.
Old Lahaina Courthouse (648 Wharf Street) från 1859 hade en gång guvernörskontor, tullhus, postkontor, rättssal och ett fängelse. Det senare inrymmer idag ett galleri som tillhör Lahaina Arts Society, markplanet har ett annat galleri samt turistbyrå och souvenirbutik och ovanvåningen hyser ett litet museum om den lokala historian.
Intill Intill Old Lahaina Courthouse ligger Banyan Tree Square som uppkallats efter ett av världens största banyanträd, 18 m högt och 61 m brett, som planterades här 1873 för att fira 50-årsjubileet av ankomsten av de första missionärerna. Mittemot ligger Lahaina Wharf Cinema Center (658 Front Street), ett charmigt shoppingcenter med souvenirbutiker, några restauranger och biograf.
Det finns flera kinesiska tempel på Hawaiiöarna eftersom många kineser invandrade hit för att arbeta på plantagen under 1800-talet. En av templen, Wo Hing Temple (858 Front Street), byggdes i Lahaina som möteslokal för en kinesisk välgörenhetsförening 1912. Templet förföll när den större delen av de kinesiska befolkningen flyttade till Oahu, men den renoverades och gjordes om till museum 1983. På första våningen finns fotografier och kulturella föremål och ovanvåningen hyser en taoistisk helgedom. På bakgården har man av ett hönshus gjort en liten biograf som visar gamla filmer om Hawaii gjorda av Thomas Edison under hans besök här 1898-1906.
Hur många av byggnaderna som eventuellt kommer återuppbyggas är ännu oklart.
Mer info om Lahaina: www.visitlahaina.com

Ett av Mauis största semestermål är Ka'anapali, 8 km norr om Lahaina och öns västligare punkt. Mellan de två städerna kan man åka med de gamla ångloken genom vackra omgivningar. En 5 km lång vit sandstrand, ett par golfbanor, flera hotellresorts, tennisbanor och den årliga lökfestivalen bidrar stort till Kaanapalis populäritet. Keka'a Point, eller Black Rock, ligger strax intill stranden och erbjuder bra snorkling. Man har bl.a. stor chans att se några av Mauis många sköldpaddor. Köpcentret Whalers Village (2435 Ka'anapali Parkway) har ett intressant och välbesökt valfångarmuseum.
Ytterligare 10 km norrut ligger Kapalua, en annan populär ort med lyxhotell, marina parker, fantastiska stränder och en berömd golfbana som står värd för en PGA-turnering i januari varje år. Mer info: www.kapaluamaui.com


Lahaina


Pioneer Inn


Ka'anapali

     
Tropiska östra Maui


Makahiku Falls, Oheo Gulch

Östra delen av Maui upptas till stor del av den aktiva vulkanen Haleakala, som är mittpunkt i Haleakala National Park (Haleakala Crater Road, Hwy 378). Vulkanens senaste utbrott var 1790. Här finns olika vandringsleder som passerar det ena unika landskapet efter det andra. Från utsiktsplatsen på Pu'u Ula'ula Summit, 3055 m över havet och Mauis högsta punkt, har man den mest hänförande utsikten. Vid klart väder kan man se så långt som till Big Island, Lana'i, Moloka'i och O'ahu. Att se soluppgången eller -nedgången härifrån ska vara en magisk upplevelse. Mer info: www.nps.gov/hale

Från Kahului i norr, via vindsurfing- och hippiestaden Pa'ia, till Kipahulu på östkusten sträcker sig den smala och kurviga Hana Highway (Hwy 30) som byggdes av straffångar 1927. Rutten tar 2-3 timmar enkel väg och passerar totalt 54 enkelriktade broar och över 600 hårnålskurvor. Kusten är en av världens regnigaste, men vyerna över havet, regnskogarna, vattenfallen och klipporna är fantastiska. Utanför Wailua ligger Garden of Eden Arboretum (10600 Hana Highway) fyllde med inhemska växter samt exotiska växter, träd, blommor från hela Stilla Havsområdet och regnskogar över hela världen. Mer info: mauigardenofeden.com
Hana har kallats Hawaiis mest hawaiianska stad och har ett underbart klimat. Sevärdheter är bl.a. Hana Cultural Center (Uakea Road), som ställer ut historiska föremål om området, och Wananalua Church, som byggdes av korallblock 1838. Söder om Hana passerar man bl.a. spektakulära vattenfall som Wailua Falls, Paihia Falls och den vackra kyrkan Palapala Ho'omau Congregational Church där flygaren Charles Lindbergh är begravd.
Där Haleakala National Park börjar i sydöstra Maui ligger Oheo Gulch, ett vackert naturområde med vandringsleder och 24 pooler där man kan bada. En vandringsled leder förbi det 60 m höga Makahiku Falls, tropiska fruktlundar och en bambuskog till det 121 m höga Waimoku Falls.


Haleakala National Park


Garden of Eden Arboretum

     
Moloka'i


St Damien Church

Moaula Falls, Halawa Valley

Kahiwa Falls

Vy från Waikolo Overlook

De två öarna Molokai och grannön Lanai (se nedan) får inte alls lika många besökare som grannarna Oahu och Maui. Därför är de mycket lugnare och mindre exploaterade.
Molokai är Hawaiis femte största ö. Den västra halvan av ön är torr och ofruktbar och den östra är bergig och mycket blötare.
Öns huvudort är Kaunakakai, som byggdes i slutet av 1800-talet som administrativt centrum för sockerplantagen på ön.
Från Kaunakakai leder en fantastiskt vacker väg, 88 km lång, längs sydkusten och upp till Halawa Valley på Molokais östra utpost. Den kantas av tropiska blommor, regnskogar, vattenfall och stränder, t.ex. den vackra stranden Murphy's Beach, även kallad Twenty-Mile Beach, som erbjuder utmärkt snorkling och är öns enda säkra strand vintertid. Här ligger också Molokais två äldsta bevarade kyrkor, Our Lady of Seven Sorrows (Kalua'aha) och St Damien Church (Kamalo), som båda byggdes av den belgiske missionären Fader Damien år 1874 respektive 1876. Längs denna kust sträcker sig också Hawaiis längsta sammanhängande strandrev.
Halawa Valley på nordöstra spetsen är kanske Molokais största attraktion med sin frodighet, stupande klippor och vackra två vattenfall, Moaula Falls och Hipuapua Falls.
Väster om Halawa Valley sträcker sig North Shore Pali, världens högsta havsklippor, över 1000 m höga. Härifrån kastar sig även Hawai'is högsta vattenfall, Kahiwa Falls (533 m), nedför klipporna.

I centrum av öns östra del ligger det bergiga Kamakou med det stora naturområdet Kamakou Preserve som har ett inhemskt ekosystem med molnskog, myrar, buskland och unika växter, 219 av ca 250 arter finns endast på Molokai. Det är också hemvist för många utrotningshotade växter och djur. Två av fågelarterna finns endast här. I parken finns också flera vandringsleder och vid dess västra ände ligger Waikolu Lookout på 1100 meters höjd. Härifrån har man en spektakulär utsikt över Waikolu Valley och ut mot havet.

En halvö mitt på nordkusten utgör Moloka'is nordligaste punkt. Här ligger ligger Kalaupapa National Historical Park som har vandringleder i vacker natur. Halvön användes som spetälskkoloni fram till 1969. Vill man göra ett närmare besök måste man gå med på de guidade turer som erbjuds för att minimera inverkan på invånarna. Längst ut på halvön står Kalaupapa Lighthouse som byggdes 1909. Mer info: www.nps.gov/kala
Bästa utsikten över hela Kalaupapa-halvön får man från Kalaupapa Overlook i Pala'au State Park, strax väster om halvön.

20 km västerut ligger Mo'omomi Beach, en av Hawai'is mest orörda kustområden där den forntida sanden förstenats. Här finns utrotningshotade växter som inte finns någon annanstans och det är en av få platser kvar på Hawaii där havssköldpaddor funnit ro att lägga sina ägg. Nästa bukt västerut, Kawa'aloa Bay, har en vacker hästskoformad badstrand.

På Molokais västkust ligger Papohaku Beach som sägs vara Hawaiis största strand, 3,2 km lång och 91 m bred. Den är oerhört vacker med sin gyllene sand, men trots detta är den ganska folktom på grund av blåsten och att vattnet oftast är för förrädiskt för att bada i.
5 km söderut ligger Dixie Maru Beach som uppkallats efter ett skepp som sjönk i området. Stranden ligger skyddad i Kaunala Bay och är öns populäraste badstrand.
Norr om Papohaku Beach ligger Kaluakoi med tre ensliga och pittoreska stränder.
Närmast lägenhetshotellen i byn ligger Kepuhi Beach, en fin sandstrand kantad av lavaklippor och bougainvillea. Runt udden når man Pohakumauliuli Beach, även kallad Make Horse Beach, som består av två breda sandstränder delade av en kulle. Än mer enslig och svåråtkomlig är Kawakiu Beach, en bred halvmånformig strand med vit sand och turkost vatten. Man bör inte bada vid dessa stränder när vattnet inte är lugnt.
Mer info: www.gohawaii.com/islands/molokai


Murphy's BeachHalawa Beach, Halawa ValleyUtsikt österut från Kalawao, Kalaupapa National Historical ParkKalaupapa från Kalaupapa OverlookPapohaku BeachKepuhi Beach

     
Lana'i


Luahiwa Petroglyphs

Dole Park, Lanai City

Lanai ligger drygt 14 km söder om Molokai. I över 50 år styrde Dole Company ön som sitt eget - och världens största - ananasplantage. Nästan en femtedel av världens ananas kom härifrån, men konkurrensen från billigare odlare utomlands ökade och 1991 såldes ön till Castle & Cooke Corporation som gjorde om ön till ett exklusivt turistmål under slagorden "Hawaiis privata ö". Man öppnade två lyxhotell med varsin 18 håls golfbana och återanställde öns farmare som hotellpersonal.
Klimatet på Lana'i är ganska milt och torrt eftersom Moloka'i i norr och Maui i öster drar till sig det mesta regnet innan det når hit.
Lana'is natur består av skogiga raviner, vita sandstränder, röd jord och svala dimmiga högländer. Branta havsklippor kantar den sydvästra kusten, medan öns nordvästra sida är torr och karg och sluttar mjukt ned mot kusten.
En lång bergsrygg, Lanaihale Ridge, sträcker sig från nordväst till sydost. Den 32 km långa grusvägen Munro Trail leder längs ryggen och erbjuder en spektakulär utsikt över Hawai'iöarna.
Ön har också många arkeologiska platser och petroglyfer. De främsta exemplen, Luahiwa Petroglyphs, finns i den utdöda vulkankratern Palawai Basin vid Hoike Road, fortsättningen på Munro Trail.

De flesta av öns invånare bor i Lanai City, som är belägen på en sval centralplatå nedanför Lana'ihale Ridge. Det är en prydlig liten stad med färgglada hus med lummiga trädgårdar på framsidan. I stadens centrum, mellan de två huvudgatorna Fraser Avenue och Lanai Avenue, ligger Dole Park kantad av Norfolk- och Cook Island-tallar, som planterades i början av 1900-talet för att de skulle suga upp vattenångorna från bergsluften. Här finns ett lyxhotell med golfbana samt trevliga butiker och restauranger.

Nordväst om Lanai City ligger Kanepu'u Preserve, en inhemsk torrskog som är den sista av sitt slag på hela Hawai'i. Denna typ täckte en gång 80% av hela Lana'i samt delar av andra öar, men förstördes av vilda getter och kor.
På andra sidan vägen kommer strax Keahiakawelo, eller Garden of the Gods, ett torrt och kargt rostrött landskap med lustiga ockra-, rosa- och brunfärgade stenskulpturer som formats av väder och vind.
En stenig, och något besvärlig, väg leder vidare mot kusten och Polihua Beach, en vit sandstrand med fin utsikt över Molokai.
På Lanais nordkust ligger Shipwreck Beach, en 13 km lång strand som fått sitt namn av ett rostande fartyg från Andra världskriget som gått på grund här. Längre ut ligger också en oljetanker. Ingen av stränderna är lämpliga för bad.

På sydkusten ligger de två bukterna Hulopo'e och Manele Bays som är rika på marint liv, man kan bl.a. se delfiner. Hulopo'e Bay är en svagt rundad bukt med en lång och bred vit sandstrand kantad av palmer och skyddad av en stenudde. Hulopo'e Beach, som tillhör USA:s vackraste, är lugn och perfekt för bad. Vid buktens östra sida finns Hulopo'e Bay Marine Sanctuary, en öns bästa snorklingsställen. På en platå intill havet i norra delen av bukten ligger en av öns lyxhotell, Four Seasons, med en förstklassig golfbana.
Manele Boat Harbor är en vacker halvmånformig naturlig hamn belägen nedanför branta klippor.
Mellan bukterna ligger Pu'u Pehe, eller Sweetheart Rock, en klippa som fått sitt namn av en legend som berättar om en kvinna som hölls tillfånga i en grotta av hennes svartsjuke man tills den dag hon drunknade under en storm. Han begravde henne på denna klippö och störtdök sedan i havet. Intill klippan finns den mycket populära snorklings- och dykplatsen First Cathedrals.

På Lanais sydvästra spets ligger Kaunolu, en tidig hawaiiansk fiskeby som övergavs på1880-talet. Hit kom kung Kamehameha the Great på semester och det finns ett stort antal stenruiner, petroglyfer och höga havsklippor, t.ex. den 24 m höga Kahekili's Jump var kungen testade sina krigare genom att låta dem hoppa ut i det våldsamma havet. För att köra hit krävs en fyrhjulsdriven bil.
Mer info: www.gohawaii.com/islands/lanai


Keahiakawelo

Shipwreck Beach

Hulopo'e Bay

Kahekili's Jump, Kaunolu

     
Södra och östra Kaua'i


Wailua Falls

Opaeka'a Falls

Kauai är Hawaiis äldsta och nordligast belägna ö. Den anses vara den vackraste i ögruppen och det är inte särskilt underligt att de flesta filmer och TV-serier från Hawaii är inspelade här. "Garden Island", Trädgårdsön, har förutom förtjusande växter även vita vackra sandstränder och hisnande klippor.
Öns mest besökta del är kring staden Po'ipu i söder, var de vackraste stränderna, det soligaste klimatet och de dyraste hotellen finns. Den mest populära stranden är Po'ipu Beach Park med livräddare, lekplats, snorkling och säkert bad.
6 km österut ligger Kawailoa Bay med en av Kaua'is vackraste stränder, Maha'ulepu beach. Det var här Kung Kalaunuio Hua av Hawaii landsteg i sitt försök att ta över alla hawaiianska öar på 1300-talet. Stranden är populär bland kite- och vindsurfare tack vare den starka vinden. Det finns också ett snorklingsområde och Makauwahi Cave, Hawaiis största kalkstensgrotta. Mer info: www.cavereserve.org
1,5 km väster om Po'ipu ligger Spouting Horn, ett naturligt blåshål i en svart lavaklippa. Vågorna pressas upp ur blåshålet i upp till 15 m höga fontäner.

På västra sydkusten ligger Waimea, en av öns mest historiska städer. Det var här kapten James Cook, som förste europé, landsteg på Hawaii 1778. Hans staty och ett minnesmärke märker ut platsen där han landsteg.
Östkusten har billigare hotell och inte lika fina stränder. Här ligger Kaua'is huvudort Lihue som grundades i mitten på 1800-talet som bas för Lihu'e Sugar Mill, som fortfarande är stadens dominerande industri. Lär dig mer om öns historia och unika ekosystem på Kaua'i Museum (4428 Rice Street). Östkustens säkraste och mest familjevänliga strand är Kalapaki Beach, strax söder om staden.
8 km nordväst om Lihu'e ligger Wailua Falls, "Två vatten", ett fantastiskt 24 m högt vattenfall som kastar sig utför klippan i dubbla kaskader. Ett annat "dubbelt" vattenfall är Opaeka'a Falls norr om Wailua Falls.
Strax söder om Wailua Rivers utlopp ligger Lydgate Beach Park, östra Kauais mest populära strand. Här finns två bassänger som skiljs åt från havet med stora stenbumlingar och erbjuder säkert bad för både barn och vuxna.
6 km norrut ligger Kapa'a, en turistfälla med restauranger, souvenirbutiker och uthyrning av diverse utrustningar. Norr om Kapa'a ligger flera fina stränder, som Kealia Beach och den lite ödsliga Paliku Beach, även kallad Donkey Beach, känd som Hawaiis främsta nudiststrand och lockar många homosexuella. Stranden är perfekt för surfing men inte för bad på grund av den hårda blåsten vintertid.
Mer info: www.gohawaii.com/islands/kauai


Maha'ulepu beach


Spouting Horn


Paliku Beach

     
Norra Kaua'i


Kalihiway FallsKe'e Beach

Kauai's norra kust är som gjort för en aktiv semester med utmärkt surfing, golf, kanot och vandring. Kaua'is och hela Hawaiis nordligaste punkt är Kilauea Point. Hela området inklusive öarna utanför kusten går under Kilauea Point National Wildlife Refuge, ett reservat för Stilla Havs-sjöfåglar. I närheten av Kilauea Point ligger den ensliga gula sandstranden Secret Beach, eller Kauapea Beach, var man har fantastiska vyer över den rödvita fyren Kilauea Point Lighthouse från 1913 och de vilda vågorna som slår in mot North Shore. Strax västerut ligger den vackra surf- och badstranden Kalihiwai Beach och det fantastiska Kalihiwai Falls, populära snorklings- och badstranden 'Anini Beach samt den exklusiva semesterorten Princeville med golfbanor och långgrunda familjestränder.
Mitt på norra kusten ligger Hanalei Bay med flera populära badstränder. Namnet betyder "halvmånformig bukt", vilket passar bra då den är stor och perfekt formad. Runt udden ligger en av öns vackraste stränder, Lumahai Beach, som är nästan folktom och oftast olämplig för bad. Ute på en udde strax västerut ligger Tunnels Beach, öns populäraste snorklingsplats tack vare sitt stora korallrev. Vägen tar slut vid vackra Ke'e Beach där den klippiga Na Pali Coast, som helt enkelt betyder "klipporna", börjar. De reser sig upp till 1 200 meters höjd och kan nås från vattnet, luften eller från vandringsleden Kalalau Trail. Den 35 km (tur och retur) långa natursköna, men svåra, vandringleden börjar vid Ke'e Beach och slutar vid Kalalau Beach. Den är uppdelad i tre delar: Ke'e Beach-Hanakapiai Beach (3,2 km), Hanakapiai-Hanakoa Valley (6,4 km) och Hanakoa-Kalalau Beach (8 km). Det finns dessutom tre avstickare, en till Hanakapi'ai Falls, en till Hanakoa Falls och en genom Kalalau Valley, en underskön dal formad som en amfiteater. Tillstånd krävs för vandringen. Mer info: dlnr.hawaii.gov/dsp/parks/kauai/napali-coast-state-wilderness-park
Söder om Kalalau Valley ligger Stilla Havets Grand Canyon, Waimea Canyon. Den skapades av en jordbävning som nästan delade ön i två bitar. Under åren har sedan våldsamma skyfall hjälpt till att forma den 915 m djupa klyftan. Mer info: dlnr.hawaii.gov/dsp/parks/kauai/waimea-canyon-state-park
I norra delen ligger Koke'e State Park med flertalet vandringsleder och utsiktspunkter samt ett museum om platsens historia och djurliv. Från Kalalau Lookout och Pu'u O Kila Lookout har man fantastiska vyer över Kalalau Valley. Mer info: dlnr.hawaii.gov/dsp/parks/kauai/kokee-state-park
I öns centrum ligger det 1 570 m höga Mount Wai'ale'ale, en av Jordens blötaste platser, därav namnet ("översvämmande vatten"). I genomsnitt regnar det 11 000 mm om året! Den stora regnmängden gör att det kan vara besvärligt att ta sig hit.
Mer info: www.gohawaii.com/islands/kauai


Lumahai Beach


Na Pali Coast


Waimea Canyon

     
Västra Hawai'i


Moku'aikua Church,
Kailua-KonaHapuna Beach

Hawaii är den största av Hawaiiöarna, hela dubbelt så stor som de övriga tillsammans. Det är också den yngsta, endast 1 miljon år gammal, och den enda som fortfarande växer. Här finns ett flertal aktiva vulkaner, t.ex. Mauna Kea, Mauna Loa och Kilauea. Ön är en av Hawaiiöarnas lugnaste och erbjuder sina besökare stora öppna ytor, små pittoreska städer, vänlig befolkning, svarta lavastränder och fantastisk natur.
Västra sidan är öns torraste och soligaste. Den största staden här är Kailua-Kona som också utgör öns största resmål. Staden grundades av kung Kamehameha I som säte för sin regering och huvudstad för det nya enade Kungadömet Hawaii. Det forna kungapalatset Hulihe'e Palace (75-5718 Ali'i Drive) är numera ett museum om monarkins glanstid. Mer info: www.huliheepalace.net
Andra sevärdheter är bl.a. det numera slitna 1800-talstemplet Ahu'ena Heiau och den vackra kyrkan Moku'aikaua Church (75-5713 Ali'i Drive) från 1837.
Kailua-Kona är också centrum för sportfiske och utanför staden finns vackra stränder för både snorkling, dykning och bad. Öns snorklingsstrand nummer 1 är Kahalu'u Beach, 7 km söder om Kailua.

Kealakekua Bay var den plats där James Cook landsteg vid sitt andra besök på Hawaii 1779, och också den plats där han dödades en månad senare. Ett monument pekar ut platsen.
Bukten, som är en undervattenspark och marint konservationsområde, är rik på marint djurliv. Några av de skyddade och ofta synbara arterna är spinnerdelfinen. Norra sidan är en skyddad vik med en av öns bästa dyknings- och snorklingsplatser.
Strax söderut ligger Pu'uhonua O Honaunau National Historical Park, som från 1500-talet till 1819 fungerade som boplats för hövdingen och tillflyktsort för förbrytare under det kapu-system (tabu), som hade vansinniga lagar och våldsamma dödsstraff för de som inte följde dem. Om man lyckades simma eller springa förbi hövdingens krigare kunde man undgå dödsstraffet och hamna här. Mer info: www.nps.gov/puho

Hawaiis familjevänligaste plats är Waikoloa Beach på nordvästra kusten. Här finns vackra stränder, grottor, petroglyfer, fiskdammar och naturliga salt- och sötvattenpooler. Dessutom erbjuds vindsurfing- och dykkurser, segelbåt- och kajakuthyrning och det enorma, fantastiska Hilton Waikoloa Village (425 Waikoloa Beach Drive) med kanalbåtar, konstutställning, golfbana, konstgjord strand, lagun och vattenfall samt en pool där gästerna kan simma med tränade delfiner. Mer info: www.hiltonwaikoloavillage.com
Andra lyxanläggningar med vita sandstränder och golf- och tennisbanor ligger i Mauna Lani, strax norr om Waikoloa Beach.
Öns populäraste och vackraste strand är Hapuna Beach State Park i Hapuna Bay, norr om Mauna Lani, perfekt för bad, surfing och snorkling. Det är också en av öns få vita sandstränder.


Hulihe'e Palace, Kailua-KonaKealakekua Bay med
James Cook MonumentPu'uhonua O Honaunau National Historical ParkWaikoloa Beach

     
Östra Hawai'i


'Akaka Falls


Umauma Falls

Östra Big Island är mycket regnig och därmed grön och frodig. På nordöstra kusten ligger Waipi'o Valley, "Kungarnas dal", som är 1,5 km bred, 10 km lång och består av sju amfiteaterliknande dalar med branta väggar. Fantastiska vattenfall kastar sig utför väggarna; t.ex. det 600 m höga Hi'ilawe Falls. Genom hela dalens botten rinner Waipi'o Stream ut till den svarta lavastranden vid kusten.
Mitt på östkusten ligger 'Akaka Falls State Park, var några av Hawai'is vackraste vattenfall ligger. En kort vandringsled sträcker sig förbi det 120 m höga Kahuna Falls och det 130 m höga 'Akaka Falls. I parken finns också tropiska växter.
Mellan Waipi'o Valley och 'Akaka Falls State Park sträcker sig Hamakua Coast, en kuststräcka med gröna branta klippor och raviner. Här och var ligger små plantagebyar, vandringsstigar och stränder. I slutet av vägen ligger Hawaiis största botaniska trädgård, World Botanical Gardens, anlagd 1995 på ett gammalt sockerrörsfält på Mauna Keas sluttning. Här finns regnskog, över 5 000 växtarter, en stor labyrint kallad Children's Maze och två vattenfall: det 90 m höga Umauma Falls och 30 m höga Kama'e'e Falls. Mer info: botanicalworld.com

Strax innanför Hawaiis sydöstra kust ligger Hawaii Volcanoes National Park, som omfamnar vulkanerna Mauna Loa (Långa Berget, 4169 m.ö.h och totalt 9150 m från basen på havsbotten) och Kilauea (1247 m.ö.h.), världens mest aktiva vulkan. I parken finns totalt 24 mil vandringsleder, lavatunnlar, antika petroglyfer och ett unikt djur- och växtliv. Parkens höjdpunkt är de två vägarna, Crater Rim Drive och Chain of Craters Road, som slingrar sig runt respektive över Kilauea. Nationalparken utökas ständigt på grund lavan som strömmar ut ur Kilauea och begraver allt i sin väg. Det nuvarande utbrottet startade 1983. För att komma ännu närmare vulkanen kan man välja någon av vandringslederna. Spektakulära bilvägar och vandringsleder finns även kring Mauna Loa, som senast hade utbrott 1984. Mer info: www.nps.gov/havo

Längre norrut ligger öns högsta berg, Mauna Kea (Vita Berget), 4 205 m.ö.h, totalt 10 203 m från basen och tekniskt sett även världens högsta berg. Man kan ta sig upp hit med bil (upp till toppen endast med fyrhjulsdrift) eller till fots. Tack vare den rena luften och mörka himlen utan ljusförorening utgör den världens bästa observatorieplats. Därför byggde man teleskopen Keck I och II på 1990-talet och numera finns här 13 teleskop som administrerars av länder från hela världen. På vintern finns möjlighet at åka skidor.
Besökscentret på Onizuka Center for International Astronomy (Saddle Road, Hwy 200) anordnar turer i observatoriet och på vulkanen. Mer info: www.ifa.hawaii.edu


Waipi'o Valley


Kilauea


Mauna Kea

     
Hilo, Hawai'i


Rainbow Falls

Hilo ligger strax söder om 'Akaka Falls State Park och är Hawaiis äldsta och näst största stad efter Honolulu, men är betydligt lugnare och tystare. Att turismen inte har slagit rot kan bero på att det regnar 278 dagar om året. Men tack vare detta är växtrikedomen stor och man har vackra parker med tropiska växter som orkidéer och olika palmer. Hilo är en av världens största makadamianötproducenter och staden är också en viktig hamn- och fiskestad. Av de 44 000 invånarna härstammar ett stort antal från Japan, Filippinerna och Korea.
Hilos centrum består av charmiga gamla hus från början av 1900-talet och på Lyman House Memorial Museum & Mission House (276 Haili Street) får man bl.a. veta allt om det forna livet på Hawaii. Man har också en högklassig mineralsamling från observatoriet på Mauna Kea och utställningar om öns immigranter och deras liv. Mer info: www.lymanmuseum.org
'Imiloa Astronomy Center of Hawaii (600 'Imiloa Place) är ett intressant astronomi- och kulturutbildningscentrum med utställningar och shower ur två olika kulturers synvinkel: de infödda hawaiianerna och 2000-talets astronomer, t.ex. astronomers och polynesiers syn på Jordens begynnelse och på navigering. 'Imiloa, som betyder "utforska ny kunskap" på hawaiianska, öppnade 2006 och är en del av University of Hawaii at Hilo. Byggnaden med sina tre koner representerar de tre vulkanerna Mauna Kea, Maunda Loa och Hualalai. Ett planetarium visar bl.a. världens enda 3D-planetariumshow. Utanför finns en stor trädgård med inhemska växter och växter som polynesierna hade med sig. Mer info: www.imiloahawaii.org
Inrymt i den historiska First Hawaiian Bank-byggnaden från 1930, är Pacific Tsunami Museum (130 Kamehameha Avenue), som visar hur tsunamier bildas och har särskilda utställningar om de tsunamier som drabbade Big Islands östkust 1946 och 1960. Mer info: www.tsunami.org

På halvön Waiakea mitt i Hilo Bay finns bl.a. en nio-håls golfbana, hotell, stränder, friluftsön Coconut Island och den japanska trädgåren Lili’uokalani Gardens. Den öppnade 1919 för att hylla de japanska immigranterna och är den största ornamentala trädgården i Edo-stil utanför Japan. Här bjuds på fiskdammar, pagoder, skulpturer, valvbroar och ett underbart tehus.
3 km väster om Hilos centrum ligger det vackra 24 m höga vattenfallet Rainbow Falls kantat av banyanträd, palmer och afrikanska tulpanträd.
Ytterligare ett par km västerut ligger Pe'epe'e Falls och Boiling Pots, vattenfall som stupar nedför en brant klippa, passerar en serie basaltsänkor och bildar bubblande pooler på botten.


Mission House

'Imiloa Astronomy Center

Lili'uokalani Gardens