- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Prag.
Fakta...
Land: Tjeckien
Grundad: ca 965
Areal: 500 km²
Invånare: 1,3 milj.
Flygplats: Ruzyne (15 km väst)
Utflyktstips: Konopiste, Terezín, Karlovy Vary, Karlstejn
Bästa tid: April-sept
Prisnivå: Låg
Mer info: www.prague.eu

Sevärt i Prag


Karlsbron
Staré Mesto
Gamla Stadens torg
Nové Mesto
Václavplatsen
Malá Strana
Petřínkullen
Hradčany
Pragborgen
Wallensteinpalatset
Josefov
Vyšehrad
Troja

Prag tillhör Europas absolut vackraste städer. Eftersom den aldrig bombades under Andra världskriget har stadens byggnader bevarats i århundraden.
Rakt genom staden rinner floden Moldau, eller Vltava, som förenar Gamla staden med den s.k. Lillsidan via flera broar. Den äldsta och vackraste, Karlsbron, är Prags kännemärke.
Där Prag nu ligger bildade Moldau ett vadställe där man tidigt byggde fursteborgar och små samhällen. Det första Pragborgen grundades 870 och 973 grundades biskopsstiftet Prag. Karl IV hade stort inflytande över Prags utveckling under 1300-talet och grundade många byggnader i Gamla staden, som Karlsbron, S:t Veitskatedralen, universitetet samt den fjärde stadsdelen, Nové Mesto, vilket gjorde Prag till en av de medeltida Europas största städer. Han blev 1355 kejsare över det stora heliga tyskromerska riket som sträckte sig över hela Centraleuropa.
Efter kung Luis död 1526 tillföll kronan Habsburgarna och Ferdinand I. 1576 flyttade kejsar Rudolf II hovet från Wien till Prag, som blev ett centrum för vetenskapsmän och konstnärer. 1618 utbröt det 30-åriga kriget och tjeckernas uppror mot Habsburgarna. Upproret krossades 1620, de förlorade sin självständighet och hovet flyttade tillbaka till Wien. 1748 förenades de fem städerna Staré Mesto, Malá Strana, Josefov, Hradčany och Nové Mesto till en stad.
På 1800-talet dominerade tyskarna Prag, men den tjeckiska arbetarklass som växte fram visade sitt motstånd mot Habsburgarna i revolutionen 1848, då de krävde rätten till sitt eget språk och kultur. Österrikarna slog återigen ned tjeckernas uppror, men 1866 tog kriget mellan Österrike och Preussen slut och Böhmen drog sig ur den tyska alliansen.
Under första världskriget gav de allierade löfte om tjeckisk-slovakisk självständighet om man stod på deras sida mot Centralmakterna, och den 28 oktober 1918 utropades republiken Tjeckoslovakien. Efter andra världskriget ockuperades landet av Sovjet och kommunismen drog fram som en våg.
Sammetsrevolutionen ledd av massdemonstrationer och strejker tvingade regeringen att avgå 1989. Václav Havel blev president i den nya demokratiska regeringen som bannlyste kommunisterna. 1993 delades landet fredligt och Prag blev nu huvudstad i republiken Tjeckien.


Karlsbron
  Karlsbron, Karlův Most, är 520 m lång och började byggas 1357, på initiativ av kejsar Karl IV, som bron döpts efter. 15 år tidigare hade den första stenbron, Juditbron från 1100-talet, sköljts bort av en flodvåg. Rester av Juditbron finns bevarade i Karlsbron. De ännu tidigare broarna var byggda i trä, men de stod inte emot högvattnets tryck.
Karlsbron byggdes i gotisk stil med murbruk blandat med kalk, vin, mjölk, mjöl och ägg och längs räckena står 30 helgonskulpturer i barock, som dock inte lades till förrän på 1700- och 1800-talen.
Under medeltiden användes bron till affärsverksamhet, till att kasta ner brottslingar i floden, tornerspel m.m. De båda brotornen byggdes som försvar och det var vid det östra tornet som den svenska armén slutligen besegrades under Trettioåriga kriget. Sommartid är det möjligt att gå upp och beundra utsikten från båda tornen.
Bron har skadats många gånger, inte minst av svenskarna 1648, och 1890 rasade den nästan samman helt av en översvämning. 1962 stängdes bron för trafik i samband med att den blev nationellt minnesmärke, och är nu endast gångbro fullbelastad av turister, konstnärer och souvenirförsäljare.


Karlsbron

     
Staré Mesto


KrutportenS:t Jakobskyrkan

På Moldaus östra strand ligger stadsdelen Staré Mesto, Gamla staden, som är över 1000 år gammal och var från början en egen stad som var den viktigaste i kungariket Böhmen. Den har behållit sin medeltida prägel med passager, gränder, arkader och portar mellan gatorna. Området är underbart att promenera omkring i och här finns flertalet restauranger, caféer och souvenirbutiker.
Staden växte fram runt Starometské námestí, Gamla stadens torg (se nedan).
Österut från torget sträcker sig en av Prags äldsta gator, gågatan Celetná, med många vackra hus och mysiga restauranger och butiker. Vid gatans slut står den 65 m höga gotiska Krutporten, Prašná Brána (Námestí Republiky), som byggdes 1475 och är en del av den gamla stadsmuren. Namnet kommer av att man förvarade krut i tornet på 1600-talet, men när det byggdes fungerade det endast som utgångspunkt för kröningsprocessionerna till Pragborgen.
Tornet skadades svårt under den ryska ockupationen 1737, med renoverades under 1800-talet. Man har fin utsikt från tornets topp som är öppen på sommaren.

Bredvid Kruttornet, på samma plats för det tidigare Kungapalatset, ligger Kommunalhuset, Obecní Dům, som byggdes i jugendstil 1906-1912. På husets framsida finns en vacker mosaik kallad "Hyllning till Prag". I Överborgmästarens salong ropades den självständiga staten Tjeckoslovakien ut i oktober 1918. Här finns också Prags främsta konsertlokal, Smetanasalen, nattklubbar, restaurang, konstutställningar, vinkällare och café.

Vid en parallellgata till Celetná ligger den vackra S:t Jakobskyrkan, Kostel Sv Jakuba (Malá Stupartská). Den var ursprungligen ett gotiskt högkor i ett minoritkloster, men byggdes om i barockstil 1689 efter en brand. Strax till vänster om entrén hänger en mumifierad arm högt upp på väggen. Den har hängt där i 400 år och det sägs att den tillhör en tjuv som försökte stjäla madonnans juveler, men jungfrun tog hans arm och så hårt att man tvingades skära av den.
Orgeln, gravvalvet, altaret, väggarna och taken är magnifika, men då kyrkan är helig är det förbjudet att både fotografera och säga ett ord.


Celetná

Obecní Dům

     
Gamla Stadens torg


Astronomiska uret, Gamla
Stadens rådhus


Ministeriet för Regional Utveckling

Gamla Stadens torg, Staromětské námestí, är ett av Europas största och vackraste torg. Det användes som marknadsplats under medeltiden och var 1621 scen för ett av de blodigaste händelserna i Tjeckiens historia då kejsar Ferdinands katolska styrkor avrättade 27 protestantiska motståndare.
Den största turistmagneten på torget det astronomiska uret på Staromětská Radnice, Gamla Stadens rådhus. Varje timme slår Döden i en klocka, två dörrar öppnas och ut kommer Jesus och de tolv apostlarna. Det installerades 1410 och är världens äldsta ännu fungerande astronomiska ur. Då Kung av Luxemburg beviljade Prags invånare en stadsfullmäktige 1338 beslöt man att bygga ett rådhus som finansierades av en skatt på vin. Grunden till rådhuset blev ett gotiskt hörnhus som tillhörde en rik köpman. 1360 lade man till ett andra hus till rådhuset och 1364 byggdes det 69,5 m höga tornet. 1458 köpte man ett privat bostadshus (där författaren Franz Kafka bodde som barn), Dům U Minuty med sin vackra renässanssgraffito, och inlemmade det i rådhusets södra sida. 1784 enades Prags fyra städer (Staré Mesto, Nové Mesto, Malá Strana och Hradcany) och rådhuset blev administrativt centrum för hela Prag. Under 1800-talet byggdes det ut flera gånger till och därefter har det fortsatt byggts om, förstörts och byggts till och nu består den av ett flertal färgstarka hus i olika byggnadsstilar som inrymmer representationslokaler och ett konstgalleri. Det främsta rummet är Rådssalen från 1400-talet. Från tornet har man en strålande utsikt.
På torgets nordvästra sida ligger S:t Nikolauskyrkan, som byggdes 1732-1735 i barockstil. I kyrkan arrangeras ofta klassiska konserter. På norra sidans mitt ligger Ministeriet för Regional Utveckling, Ministerstvo Pro Místní Rozvoj (Staromětské námestí 6), i ett vackert jugendhus. Huset ritades för Prags försäkringsbolag 1898.
På östra sidan ligger det vackra rokokopalatset Golz-Kinský som byggdes 1755-1765 med ett antal medeltidshus som grund. Det är en del av Nationalgalleriet och har tusentals föremål från gamla kulturer i Asien, Europa och Nordamerika.
Bakom palatset ligger Huset med stenklockan, Dum U Kamenneho zvonu, som byggdes i gotikstil under andra halvan av 1200-talet. Sedan 1988 hyser byggnaden City Prague Gallery och används till konstutställningar, konserter och föredrag.
Vid sydöstra torget ligger den enorma Týnkyrkan, som började byggas 1365 och stod klar 1511. De två gotiska tornen, som symboliserar Adam och Eva - manligt och kvinnligt, höjer sig 80 m över torget och syns från hela Prag. Kyrkans inre är i bland-ning mellan gotik- och barockstil och här ligger den danske astronomen Tycho Brahe begravd. Kyrkan är bara öppen under gudstjänst och vid konserter.
Den södra sidan av torget kantas av vackra färgglada hus byggda i gotisk och romansk stil.
På torgets mitt står Jan Hus-monumentet, som avtäcktes 1915 för att hedra nationalhjälten och reformatorn Jan Hus som brändes på bål för kätteri 500 år tidigare.


S:t Nikolauskyrkan

Golz-Kinskýpalatset

Staromětské námestí med Týnkyrkan

     
Nové Mesto


St Ignatiuskyrkan
Tančící dum

Söder om Staré Mesto ligger Nové Mesto, Nya Staden, som grundades av Karl IV 1348. Men 1875 rev man stora delar av stadsdelen och det är bara några kyrkor, rådhuset, stadsplanen och delar av stadsmuren som finns kvar från denna tid. Övrig bebyggelse byggdes om från grunden fram till början av 1900-talet.
Karlstorget, Karlovo náměstí, är med sina dryga 70 000 m² ett av världens största torg. Det anlades som det centala torget i samband med grundandet av Nya Staden. Då fungerade det som boskapsmarknad, men fick sitt nuvarande parkliknade utseende på 1860-talet. Här ligger Novoměstká Radnice, Nya stadens rådhus, som byggdes 1377-1418, men det nuvarande husets äldsta delar är det 23 m höga gotiska tornet från 1456 och den arkadkantade gården från 1500-talet. Rådhuset användes som domstol och fängelse efter 1784, men nu används det vid kulturella och sociala evenemang. Tornet är öppet för allmänheten under sommaren.
På torget ligger även St Ignatiuskyrkan, Kostel svatého Ignáce, som byggdes i barockstil av jesuiterna 1655-1677, och Emmausklostret som grundades 1347. Klostret totalförstördes av de allierades bombningar under Andra Världskriget 1945 och den nuvarande byggnaden är ett resultat av en stor renovering 1967. En av höjdpunkterna är klostergångens väggfresker som stammar från 1360-talet och är den största samlingen av medeltida väggmålningar utanför Italien.

Vid Moldaus strand ligger Nationalteatern, Národní Divadlo (Narodní trída 2), som är en symbol för Tjeckien. Det tjeckiska folket nekades en egen teater, men efter en riksomfattande insamling kunde den byggas. Nyrenässansbyggnaden uppfördes mellan 1868 och 1881, men brann ner två månader efter den stod klar. 1883 kunde man dock öppna den nya teatern, delvis med allmänhetens bidrag. Teatern används främst till balett och opera. Mer info: www.narodni-divadlo.cz
Bakom den gamla teatern ligger Nya scenen, Nová Scéna (Národní 4), uppförd 1983 i stål, glas och kubansk marmor. Den nya byggnaden förbinds med den gamla via en underjordisk tunnel. Mer info: www.novascena.cz

Längre söderut ligger den moderna kontorsbyggnaden Tančící dům, Dansande huset (Rasinovo nábrezi 18), som stod klar 1996. Namnet har den fått eftersom det ser ut som om den dansar, och den går därmed även under namnet Ginger & Fred. I de de två översta våningarna ligger Prags mest omtalade restaurang La Perle de Prague med parisiskt kök. Mer info: www.tancici-dum.cz


Karlstorget med Novoměstká Radnice
Nationalteatern
Nya scenen

     
Václavplatsen


Grand Hotel Evropa

Den viktigaste sevärdheten i Nové Mesto är Václavské náměstí, Václavplatsen, ett 750 m långt och 60 m brett torg, som mer ser ut som en paradgata med ett blomsterstråk i mitten. Torget grundades på Karl IV:s tid då man hade hästmarknader här. I mitten av 1800-talet byggdes den om till den boulevard den nu är, och de nuvarande byggnaderna, de flesta i jugendstil, är från 1848 till början av 1900-talet. Vid torget södra ände står det imponerande Nationalmuseet, Národní muzeum, byggt i nyrenässans 1885-1891. Museet inrättades dock redan 1818 och har historiska och naturvetenskapliga samlingar, exempelvis en zoologisk avdelning med en stor samling uppstoppade djur. Museet är stängt för renovering till 2016. Mer info: www.nm.cz
Framför museet står en ryttarstaty av S:t Václav, Tjeckiens skyddshelgon. Statyn restes 1912 efter 30 års planering och utformning, och sedan dess har den varit platsen för demonstrationer, stora tillkännandegivanden och samlingar, som Pragvåren 1968 och Sammetsrevolutionen 1989. Men de värsta exemplen är de två studenter som avled efter att ha satt eld på sig själva i protest mot kommunismen 1969.
På torgets norra sida ligger tre casinon och ett antal hotell, bl.a. det kända Grand Hotel Evropa (Václavské náměstí 826/25) från 1906. Hotellet är ett utmärkt exempel på jugendarkitekturen från denna tid. I övrigt kantas torget av affärer, shoppinggallerior, banker, caféer, barer, nattklubbar och restauranger.


Nationalmuseet och Vaclavplatsen

     
Malá Strana


S:t Nikolauskyrkan


Kaisersteinpalatset


Vrtbaträdgården

Malá Strana, eller "Lillsidan", ligger uppe på en kulle med en fantastisk utsikt över Staré Mesto. Stadsdelen grundades 1257 av kung Ottokar II och här byggdes bostäder och butiker för mjölnare, bryggare, advokater, läkare och rika borgare. Området har knappt förändrats alls de senaste 300 åren och det är mycket vackert med de gamla husen, kullerstensgatorna och torgen.
Om man anländer till Malá Strana via Karlsbron anländer man till den historiska Mostecká ulice, Brogatan, som kantas av vackra färgglada hus. Så småningom når man Lillsidans centrum, torget Malostranské náměsti, som centreras av S:t Nikolauskyrkan, ansedd vara en av de vackraste barockbyggnaderna norr om Alperna. Den byggdes 1703-1761 och har en 74 m hög kupol. Insidan har magnifika väggmålningar samt Europas största takfresk.
I mitten av torget står en kolonn som skapades 1715 och tillägnas slutet på Medeltidens böldpest. Runt torget ligger också flera vackra barock- och renässanspalats. Intill S:t Nikolauskyrkan ligger Grömlingpalatset byggt i rokoko 1786.
Längs norra sidan ligger Smirickýpalatset och Sternbergpalatset som båda används av tjeckiska parlamentets deputerandekammare. På östra sidan ligger det vackra Malostránská Radnice, Lillsidans Rådhus (nr 35/21) från 1478 och Kaisersteinpalatset från 1700-talet. Längs hela västra sidan ligger Prags första stora barockbyggnad, det ljusblå Liechtensteinpalatset, Lichtenštejnský palác, som byggdes kring år 1600 genom att flera äldre hus slogs ihop. 1620 togs det över av Böhmens guvernör, Karel av Liechtenstein och efter 30-åriga kriget, då Prag var ockuperat av Sverige användes palatset som militärt högkvarter. 1791 togs det över av Habsburgarna som byggde om hela interiören och skapade dagens klassicistiska fasad. Under 1800- och 1900-talen var det högkvarter för först den österrikiska och sedan den tyska militären. Idag hyser palatset en musikakademi. De 27 pelarna på trottoaren framför palatset föreställer de 27 manshuvud som dömdes till döden av Karel av Liechtenstein och avrättades på Gamla Stadens torg.
På torgets södra sida börjar gatan Karmelitská där man hittar en av Prags främsta barockträdgårdar, Vrtbaträdgården (Karmelitská 25), belägen på Petřínkullens nedre sluttningar. Trädgården, som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, anlades till Vrtbapalatset 1720 och är uppdelad i tre terrasser förbundna med trappor. Längst upp har man fantastisk utsikt över hela centrala Prag. Vackra fontäner, statyer och häck- och blomsterplanteringar pryder trädgården som totalrenoverades 1990-1998. Den är öppen mellan april och oktober. Mer info: www.vrtbovska.cz
Härifrån leder en tvärgata till två andra torg kantade av vackra palats. På Maltézské náměsti ligger bl.a. Nostitzpalatset, byggt i barock 1662-1675 och Turbapalatset (Japanska ambassaden) i rokoko från 1767. På Velkoprevorské náměsti hittar man t.ex. Buquoypalatset (Franska ambassaden) i barockstil från 1720-talet och Malteserriddarnas storpriors forna residens från samma tid. Detta torg leder direkt till Kampa, en konstgjord ö belägen vid Moldau, nedanför Karlsbrons fäste. 1489 grävde man en kanal, kallad Djävulsströmmen, som skiljde den från fastlandet för att få vatten till vattenkvarnarna. På torget Na Kampe ligger ett antal dyra restauranger och caféer. Utmed floden ligger Liechtensteinpalatset (U Sovových mlýnů 506/4) som ursprungligen byggdes på 1500-talet, men det nuvarande utseendet stammar från ombyggnaden 1864. Det ägs av staten och används för officiella funktioner och för att inhysa internationella gäster. Flera presidenter och europeiska kungar och drottningar har bott här.
I parken, som täcker halva ön, samlas lokalbefolkningen för att koppla av. Ön är också känd för sina keramikmarknader.

Från västra Malostranské Námesti upp till Pragborgen leder den branta och trånga gatan Nerudova, som är en del av den Kungliga vägen där kröningsparader ägde rum. Den är döpt efter den tjeckiska poeten, författaren och journalisten Jan Neruda, som bodde här på 1800-talet. Den pittoreska gatan kantas av caféer, restauranger och små butiker och de flesta av husen byggdes på 1500-talet, efter den stora branden, och har vackra och unika skyltar som känntecken eftersom man på 1700-talet ännu inte introducerat husnummer. Längs gatan ligger också barockpalats på rad, de vackraste är Morzinskýpalatset (Rumänska ambassaden, nr 5), Thun-Hohensteinpalatset (Italienska ambassaden, nr 20) från 1720-talet och Bretfeldskýpalatset (nr 33) där flera baler och konserter ägde rum på 1700-talet. På parallellgatan, nedanför Petřínkullen, ligger Schönbornpalatset (Tržiště 15) som byggdes 1643-1656 inrymmer den amerikanska ambassaden och Lobkovickýpalatset (Tyska ambassaden, Vlasská 19) som byggdes ca 1704 och har en vacker trädgård som delvis är öppen för allmänheten.


Brogatan, Mostecká ulice

Malostránská Radnice

Liechtensteinpalatset

Kampaön

Lobkovickýpalatset

     
Petřínkullen


Rozhledna, Petřín

St Vavřineckatedralen

Petřínkullen, 327 m.ö.h., reser sig ovanför Malá Strana och kan nås med en kabelspårvagn. Härifrån har man en underbar utsikt över staden. Kullen täcks framför allt av en stor park som är en populär rekreationsplats för pragborna. Namnet kommer av det latinska ordet för sten, petra, som det finns riktligt av här. Många av stadens byggnader är byggda av sten bruten i Petřínkullen, inte minst den medeltida försvarsmuren Hladová zeď, Hungersmuren, som byggdes 1360-1362 för att förstärka försvaret av Pragborgen och Malá Strana mot attacker från söder och väster. En av de bevarade bastionerna står som grund till kupolen på Štefánikova hvězdárna, Štefániks observatorium, som grundades 1928 och bär den slovakiska astronomen Milan Rastislav Štefániks namn. Mer info: www.observatory.cz

På toppen står observationstornet Rozhledna som byggdes till Prags jubileumsutställning 1891, och är influerat av Eiffeltornet i Paris, men är bara 63,5 m hög. Mer info: www.petrinska-rozhledna.cz
Intill ligger St Vavřineckatedralen som uppfördes i romansk stil, men byggdes om i barock på 1700-talet. Mittemot katedralen ligger Maze Bludiste Na Petríne (Petřínské sady 1), Spegellabyrinten, ett vackert slottsliknande hus som ursprungligen byggdes som paviljong för Czech Tourist Club på jubileumsutställningen 1891. I den centrala hallen finns ett diorama som föreställer Prags invånare i slaget mot svenskarna på Karlsbron 1648. Senare installerades speglar i sidohallarna, både traditionella och sådana som förvränger spegelbilden.
Nedanför nordvästra sidan av Petřínkullen ligger Strahovklostret (Strahovské nadvorí 1) som grundades av prins Vladislav II 1140. Det totalförstördes under en brand 1258 och byggdes därefter upp i gotik, men den nuvarande byggnaden, huvudsakligen i barock, är från slutet av 1600-talet. Kommunistregimen stängde klostret 1952 och gjorde om det till ett museum för tjeckisk litteratur. Samlingarna finns i de två vackra bibliotekssalarna, Teologisalen (från 1671) och Filosofisalen (från 1783). De berömda böckerna Silverbibeln och Djävulsbibeln stals av svenskarna under 30-åriga kriget, och finns sedan 1669 på bibliotek i Uppsala respektive Stockholm. I St Rochuskyrkan finns en rik konstsamling. Mer info: www.strahovskyklaster.cz


Maze Bludiste Na Petríne


Teologisalen, Strahovklostret

     
Hradčany


LoretaCernínpalatset

Halva Hradčany högst uppe på kullen på Lillsidan består endast av S:t Veits-katedralen omringad av den stora Pragborgen. Andra halvan, som växte fram omkring 1320, består av palats, kyrkor och kloster. Upp till Hradčany och borgen kommer man via Slottstrappan (Zámecké shcody) från Nerudova, varifrån man har en fantastisk utsikt över staden, eller Den gamla slottstrappan (Staré zámecké shcody) från tunnelbanestationen Malostranská.
Vid Borgens västra entré ligger torget Hradcanské námestí, som var en del av processionsvägen vid kröningen av de böhmiska kungarna och centrum för den ursprungliga staden Hradčany. Förr låg flera borgarhus här, men efter en brand 1541, då området totalförstördes, byggde man palats åt adelsmän och högt folk inom kyrkan. På norra sidan ligger Arcibiskupský Palác, Ärkebiskopspalatset (Hradcanské námesti 16), som byggdes i renässansstil 1562-1563, men byggdes om i barockstil 1676 och slutligen i rokoko 1764. Insidan är magnifik med sina stuckaturer, träsniderier, kristallkronor och franska gobelänger från 1700-talet. Bakom ligger Sternbergpalatset, Šternberský Palác (Hradcanské námestí 57/15) som byggdes i barockstil omkring 1698 och är numera en del av Nationalgalleriet med europeisk konst från antiken till barocken. Mittemot ligger Schwarzenbergpalatset (Hradcanské námestí 185/2) som byggdes 1545-1567 i vacker florentisk renässansstil med sgraffito-utsmyckning. Palatset inrymde Militärhistoriska museet fram till 2002, men tillhör idag Nationalgalleriet och visar renässans- och barockkonst från Böhmen. Mer info Nationalgalleriet: www.ngprague.cz
Vid torgets västsida ligger Toscanapalatset, Toskánský palác, som fått sitt namn av hertigen av Toscana, som ägde det i början av 1700-talet. Barockpalatset byggdes under slutet av 1600-talet och är numera av utrikesministers bostad. I nordvästra hörnet av torget ligger renässanspalatset Martinic, Martinický palác (Hradčanské náměstí 67/8), som byggdes som en miniatyrkopia av Pragborgen i slutet av 1500-talet. Efter att Martinic-familjen dött ut i slutet av 1700-talet användes det till flerfamiljsbostadshus. Det totalrenoverades 1966-1972 och är idag i privat ägo. Det är dock öppet för allmänheten och man kan hyra lokaler etc. Mer info: www.martinickypalac.cz
Om man från Hradcanské Námestí följer gatan Loretánská kommer man så småningom till den vackra helgedomen Loreta (Loretánské námestí) på höger sida. Den byggdes 1626-1631 som ett motdrag mot reformationen och för att befrämja legenden Santa Casa i den italienska staden Loreto. I Skattkammaren förvaras många värdefulla rikedomar, som konstverk och smycken. Mittemot Loreta ligger det enorma Cernínpalatset som byggdes i 1668 som bostad för Humprecht Johann, greve av Czernín. Barockalatset fungerade som militärsjukhus under Napoleonkrigen och SS-högkvarter under andra världskriget, men är nu säte för utrikesministeriet. Palatset är stängt för allmänheten, men den vackra trädgården kan besökas med ingång mittemot Loreta. Mer info: www.mzv.cz
Bakom de båda byggnaderna ligger en vacker del av gamla Prag, Nový Svét, Nya världen, där de slottsanställda bodde på 1300-talet. Då även detta området brann 1541 är de nuvarande stugorna från 1600-talet.


Ärkebiskopspalatset
Schwarzenbergpalatset
Toscanapalatset
Nový Svét

     
Pragborgen


 S:t Veitskatedralen
Inne i S:t Veitskatedralen
Vladislavsalen, Gamla Kungaslottet
Diethallen, Gamla Kungaslottet


S:t Georgskyrkan

Pragborgen, Pražsky Hrad, är en av världens största antika borgar, 570 m lång och i genomsnitt 128 m bred. Prins Borivoj grundade borgen på 800-talet som en befäst bosättning i trä omgiven av en vallgrav, men efter ett flertal ombyggnader finns inget kvar av det ursprungliga. Då biskopsstiftet Prag grundades 973 gjordes Borgen till biskopssäte.
Karl IV gjorde Prag till en av Europas viktigaste städer, byggde om borgen från grunden och lät bygga S:t Veitskatedralen. 1541 drabbades området av en förödande brand och borgen byggdes om i renässansstil. Borgen blev hovresidens på slutet av 1500-talet, då Rudolf II flyttade hovet till Prag, men när Böhmen förlorade sin självständighet 1620 flyttades det tillbaka till Wien. 1648 erövrades borgen av svenskarna, som tog stora delar av Rudolf II:s konstsamlingar, och borgområdet förföll.
Den nuvarande fasaden i nybarock och nyklassicistisk stil tillförde kejsarinnan Maria Theresias på 1700-talet. 1918 återfick Tjeckoslovakien sin självständighet och Borgen blev återigen regeringssäte och presidentens bostad. Vaktombytet, som äger rum på Första borggården varje timme, är en stor attraktion. Försök komma klockan 12 då ceremonin är längre och ackompanjerad av fanfarer från fönstren på andra våningen.

Första borggården byggdes ovanpå den tidigare vallgraven 1756-1574 under Maria Theresias regeringstid. Via Matthiasporten, Matyášova braná, når man Andra borggården med Nya Kungaslottet som ursprungligen byggdes på 1500-talet, men dagens utseende härrör från ombyggnaden på 1700-talet. Palatset hör till Pragborgens mest utsmyckade och det är här presidenten har sitt kontor och mottagningssalar. I södra flygeln ligger Tronsalen där de statens viktigaste tilldragelser äger rum. I norra flygeln ligger Rudolfgalleriet som byggdes i slutet av 1500-talet av för att rymma Rudolf II:s konstsamling. Den magnifika Spanska Salen intill byggdes 1602-1606 och rymde Rudolf II:s skulpturer. Salen, som pryds av gyllene kristallkronor och väggar täckta av stuckaturer och speglar, används till statliga ceremonier och presidentmottagningar. Nya Kungaslottet är endast öppen för allmänheten ett par dagar om året.
Under Spanska Salen ligger de forna hovstallarna som idag rymmer Borggalleriet (Obrazarna Prazskeho hradu) med delar av kejsar Rudolf II:s förstklassiga konstsamling. Flera målningar följde dock med när hovet flyttade till Wien och ännu fler togs av svenskarna i krigsbyte 1648. Men sedan dess har samlingen utökats med verk från 1500- till 1700-talet.
Till höger om Borggalleriet leder en passage och en bro till Ridskolan, Jizdárna, som byggdes i slutet av 1694 och används idag till tillfälliga utställningar med modern konst. Härifrån kommer man även till den Kungliga trädgården, Královská zahrada, som anlades av Ferdinand I 1535 och användes både som rekreation och odling av tropiska växter, t.ex. den första tulpanen i Europa. Trädgården öppnade för allmänheten först 2002 och är numera av engelsk stil med inslag av renässans och barock. I parken finns flera intressanta byggnader, som presidentens f.d. officiella residens, den vackra renässansbyggnaden Bollhuset från 1569, där habsburgarna spelade en primitiv form av badminton innan det blev stall, och i trädgårdens norra hörn ligger Det kungliga sommarslottet, Belvedér. Det byggdes 1538-1564 i italiensk renässans av Ferdinand I som gåva till sin hustru. I den italienska trädgården framför står den Sjungande fontänen från 1568. Dess namn kommer av det ljud som uppstår då vattendropparna träffar bronskaret.
Inne på Tredje borggården, mitt i borgområdet, ligger den gotiska S:t Veits-katedralen, Chrám svatého Vita, som började byggas av Karl IV 1344 då Prag utsågs till ärkebiskopssäte. Man fortsatte bygga på kyrkan under flera århundraden och den stod inte klar förrän 1929. Med sina 99 m i höjd och 124 m i längd är den Prags största kyrka. I kapellet har Prags ärkebiskopar begravts och i Skattkammaren ovanför förvaras de tjeckiska kronjuvelerna. Flera kejsare är begravda i kryptan under kyrkan, och här kan man också se rester av de kyrkor som stått på denna plats tidigare.
På Tredje borggården ligger också borgens äldsta del, Gamla Kungaslottet (Starý Královský palác), som var de böhmiska kungarnas säte på 1000-talet. 1041 brann slottet ned men byggdes upp igen 1135. Därefter har ett flertal ombyggnader ägt rum. Den stora sengotiska Vladislavsalen från 1502 har varit scen för kröningsfester, rådsmöten, riddarspel och konstmarknader. Ryttartrappan gjorde det möjligt för riddare att komma in i salen till häst. I salen väljs numera presidenten av parlamentsledamöterna. Vid salens ände kan man nå romerska kapellet Kostel Všech svatých som byggdes på 1300-talet och rymmer bl.a. helgonet St Procopius av Sázava. Till höger om ingången till kapellet ligger Diethallen, som byggdes 1541 och användes till statliga samlingsmöten. Man kan bl.a. se den gamla kejsartronen i änden av rummet.
Från den sydvästra delen av Vladislavsalen når man Böhmiska kansliet (České kanceláře) som var scenen för det böhmiska upproret mot habsburgarna 1618, då 100 protestantiska adelsmän marscherade in i protest och slängde ut två katolska ståthållare och deras sekreterare genom fönstret. De överlevde dock eftersom de landade i en gödselhög i slottets vallgrav, men händelsen ledde till Trettioåriga kriget och slutet för Böhmens självständighet.
På våningen ovanför ligger Kejserliga Hovkansliet, varifrån hela imperiet styrdes under Rudolf II:s regering. Möblerna i rummet är från 1500- till 1700-talet och på väggarna hänger porträtt av habsburgregenterna.
Mittemot kungaslottet ligger borgområdets äldsta kyrka, S:t Georgskyrkan, Bazilika svatého Jirí, som byggdes i romansk stil 915-921, men det man ser är främst ombyggnader från 1887-1908. Det intilliggande S:t Georgsklostret grundades 973 och inrymmer nu Nationalgalleriets böhmiska samling med 1300-1700-talskonst. Mer info Nationalgalleriet: www.ngprague.cz
I Pragborgens västra del ligger Lobkowiczpalatset (Jirská 3) som byggdes på 1570-talet och är sedan 2002 åter i Lobkowicz-familjens ägo efter att tillsammans med dess ägodelar ha konfiskerats av först nazisterna och sedan kommunistregimen. Här finns nu ett museum som handlar om adelsfamiljens historia samt flera europeiska historiska föremål som konstmästerverk, möbler, musikintrument och noter som tillhört Mozart och Beethoven. Den vackra bankettsalen används till uppträdanden och dagliga klassiska konserter. Mer info: www.lobkowicz.cz
En av borgområdets mest besökta sevärdheter är Gyllene Gränden (Zlatá ulicka), en smal kullerstensgata med 16 små färgglada hus från 1500-talet, inbyggda i borgens fästningsvallar. I husen bodde borgvakter på medeltiden och senare konstnärer och författare, exempelvis Franz Kafka, som bodde i nummer 22 mellan 1916 och 1917. Nu inrymmer husen små souvenirbutiker och museer.
Borgens hela södra sida kantas av de Södra trädgårdarna. Den äldsta, Paradisträdgården, är från 1562. De vackraste är dock Ledeburg och Fürstenberg som båda sträcker sig över terrasser med planteringar och lusthus.
Mer info: www.hrad.cz


Första borggården och Nya Kungaslottet


Spanska Salen, Nya Kungaslottet


Belvedér, Kungliga trädgården


Gamla Kungaslottet


Lobkowiczpalatset


Gyllene Gränden


Ledeburgträdgården

     
Wallensteinpalatset


Hlavní sál, Stora salen

Valdštejnské námestí 17/4
Bakom en hög mur nedanför Pragborgen ligger det vackra Wallensteinpalatset, Valdštejnský palác. Barockpalatset byggdes 1624-1630 för general Albrecht av Wallenstein som ledde sin armé till flera segrar mot protestanterna i 30-åriga kriget. Hans mål var att överskugga Pragborgen och överta Böhmens krona, men dödades på kejsarens befallning. Palatset plundrades två gånger, 1648 av svenskarna och 1742 av fransmannen. Därför finns få originalmöbler och -konstverk kvar.
Palatset låg i familjen Wallensteins ägo fram till 1945 då det blev statligt och idag är det säte för den tjeckiska senaten. På helgerna är det öppet för besökare.
Den tillhörande trädgården, som anlades på 1600-talet, är öppen dagligen mellan april och oktober. Här finns vackra blomsterplanteringar, fontäner, dammar och statyer. Längs en gång som leder till trädgårdspaviljongen, Sala Terrena, står kopior av de bronsstatyer som Sverige tog i krigsbyte 1648. Originalen skapade av den nederländske skulptören Adriaen de Vries står numera på Museum de Vries och Nationalmuseum i Stockholm.
På andra sidan trädgården ligger Ridskolan, som nu används av Nationalgalleriet för specialutställningar.
Mer info: www.senat.cz


Sala Terrena och trädgården, Wallensteinpalatset

     
Josefov


Gammalnya synagoganJudiska Rådhuset

Norr om Staré Mesto ligger Josefov, den gamla judiska stadsdelen som fram till andra världskriget gjorde Prag till en av världens ledande judiska städer. Efter kriget var invånarna nästan helt utrotade.
Stadsdelen är uppkallad efter kejsar Josef II som gav judarna religionsfrihet 1784. Från början bodde judarna i hela staden men på 1500-talet samlades de i ett getto som låstes med kedjor på kvällen fram till upproret 1848. Därefter fick judarna bosätta sig var de ville och Josefov blev fattigkvarter. 1850 införlivades stadsdelen med Prag och på 1890-talet rivdes hela området p.g.a. sanitära hälsorisker och ersattes av nya byggnader i jugendstil, men kvar finns sex synagogor, judiska kyrkogården och det judiska rådhuset. Översvämningarna sommaren 2002 skadade dock vissa delar av Josefov svårt.
Den judiska kyrkogården, Starý Zidovsky Hrbitov (U Starého hrbitova), är den viktigaste sevärdheten i Josefov. Gravplatsen var under 300 år den enda kyrkogård som var tillåten för judar och den användes fram till 1787. Den är en märklig syn eftersom gravarna ligger i tolv lager, detta var nämligen den enda plats där judar kunde begravas. Man kan se 12 000 gravstenar huller om buller, några halvligger och några står; troligen finns här dock närmare 100 000 gravar. Gravplatsen är en del av Judiska Museet (U Staré školy 1) som också innefattar tre synagogor och Ceremonibyggnaden, Obradní sín, med utställningar om de judiska traditionerna.
Intill gravplatsen ligger Pinkassynagogan, Pinkasova Synagóga (Siroká 3), som byggdes 1535 och fungerar som minnesmärke över förintelsen. På väggarna står namnen på de 77 297 tjeckiska judar som dog i koncentrationslägren. Intill Ceremonibyggnaden ligger Klausensynagogan, Klauzová Synagóga, som är ett museum med gamla hebreiska böcker, manuskript och en utställning med teckningar av de barn som satt i koncentrationslägret Terezín. Spanska synagogan, Španelská synagoga (U staré školy 141/1) byggdes i morisk stil 1868 och används till utställningar och konserter. Mer info: www.jewishmuseum.cz
Gammalnya synagogan, Staronová Synagóga (Cervená 1), byggdes i gotisk stil omkring 1270 och är Europas äldsta synagoga. Sidan om ligger Judiska rådhuset, Zidovská Radnice (Maislova 18), som byggdes 1570-1577 och fick en vacker senbarockfasad 1763. På ena gaveln finns en hebreisk klocka vars visare går motols eftersom hebreiska läses från vänster till höger. I rådhuset har nu Rådet för judiska församlingar sitt säte.
I Josefov ligger också nyrenässansbyggnaden Rudolfinum (Alsovo Nábrezi 12) som byggdes 1876-1784 och är hem för Tjeckiens filharmoniska orkester. Här finns ett flertal konsertlokaler, bl.a. den vackra Dvořaksalen, och emellanåt används byggnaden också till konstutställningar. På taket står statyer av flera kompositörer, t.ex. Mendelsohn och Richard Wagner.
Mellan 1918 och 1939 användes Rudolfinum som parlamentsbyggnad för den nya republiken Tjeckoslovakien. Mer info: www.rudolfinum.cz/en


Judiska kyrkogården

Spanska synagogan

Rudolfinum

     
Vyšehrad


S:t Martins rotonda

Vyšehrad (Slottet på höjden), strax söder om Nové Mesto, anses vara Prags mytologiska födelseplats. Enligt legenden byggde hövding Krok en borg här på 600-talet. Hans dotter Libuše förutspådde att en storstad skulle växa upp här, och grundade med sin kung, lantarbetaren Premysl, staden Prag och ätten Premyslid, som styrde staden i 500 år fram till 1306. Men enligt utgrävningarna byggdes inte det första slottet förrän på 900-talet. I mitten av 1000-talet fanns en befäst stad här. Vratislav II flyttade hit från Hradčany under slutet av 1000-talet och byggde Laurentiuskyrkan (Bazilika sv Vavrince), den lilla romanska kyrkan S:t Martins rotunda (Rotunda sv. Martina), som är Prags äldsta bevarade byggnad, en borg och den kända stenkyrkan Petrus och Paulus kyrka (Bazilika svatého Petra a Pavla). Kyrkan byggdes ut år 1129, brann ner under mitten av 1200-talet och ersattes av en ny kyrka i tidig gotisk stil. Sedan dess har det byggts om flertalet gånger och 1885 i dess nuvarande nygotiska stil. Tvillingtornen lades till 1902.
1140 flyttade Vratislav II tillbaka till Hradčany och Vyšehrad förföll tills dess att Karl IV på 1300-talet reparerade murarna och portarna, förenade dem med Nové Mesto och byggde till ett palats. Nästan hela området förstördes under husitkrigen 1420 och palatset och alla byggnader förblev ruiner till efter Trettioåriga kriget då Leopold I återförstärkte den. 1869 renoverade man området, borgruinen revs och man gjorde om församlingskyrkogården till nationalkyrkogård, Vyšehradský hřbitov, då man ansåg att det var en symbol för den tjeckiska historien. Här ligger nu flera berömda kulturpersonligheter begravda. En vacker panteon, Slavín, byggdes 1894 för de största stjärnorna.
Sedan 1920-talet har området varit en stillsam park med fantastisk utsikt över Moldau-dalen.
Mer info: www.praha-vysehrad.cz


Vyšehrad med Petrus och Paulus kyrka på kullenVyšehradský hřbitov

     
Troja


Przewalskihästar, Prag Zoo

I norra Prag invid Moldau ligger Troja med zoo och Prags mest storslagna barockslott. Prag Zoo (U trojského zámku 120/3) öppnade 1931 och har över 4 000 djur av drygt 670 olika arter. Det anses vara ett av världens bästa zoo och man är känd för sin avel av Przewalskihästar, som är stamrasen för nutidens hästar. Här finns också stora kattdjur som lejon, leoparder, geparder och tigrar, en indonesisk djungel, australiska djur som kängurur, kassuarer och emuer, en stor mängd olika fågelarter, pandor, giraffer, gavialer (en ovanlig krokodilart), elefanter, isbjörnar, sjölejon och pingviner, sköldpaddor, öken- och präriedjur som kameler, bisonoxar och präriehundar samt en mängd olika afrikanska djur. Mer info: www.zoopraha.cz

Trojaslottet, Trojský zámek (U trojské zámku 1), ligger ovanför ingången till den zoologiska parken och byggdes 1679-1691 som sommarbostad åt adelsfamiljen Sternberg. Sedan 1989 används slottet av City Gallery som ställer ut 1800-talskonst. Den stora hallen täcks av barockfresker som anses tillhöra världens främsta.
Runt slottet ligger en fantastisk fransk barockträdgård med statyer, fontäner, terrasser och rabatter. Mer info: www.ghmp.cz
Bakom slottet ligger Botaniska trädgården, Botanicka Zahrada (Nádvorní 134) med t.ex. tropiskt växthus, japansk trädgård, nordamerikansk halvöken och prärie, medelhavsväxter, östasiatiska och nordamerikanska skogar, en vingård och en ornamental trädgård. Dessutom erbjuds en underbar utsikt över slottet och hela Troja. Mer info: www.botanicka.cz


TrojaslottetBotaniska trädgården