- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Barcelona.
Fakta...
Land: Katalonien, Spanien
Areal: 101 km²
Invånare: 1,6 miljoner
Flygplats: El Prat (12 km väst)
Utflyktstips: Tibidabo, Sitges, Girona, Costa Brava
Bästa tid: April-november
Mer info: www.barcelonaturisme.comSevärt i Barcelona


Barri Gòtic
La Rambla
Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera
Parc de la Ciutadella
Museo Picasso
Sagrada Família
Casa Batlló
Casa Milà
Palau Güell
Parc Güell
Montjuïc
Museu Nacional d'Art de Catalunya
Port Vell och La Barceloneta
CosmoCaixa Barcelona

Spaniens andra stad Barcelona är ett av landets främsta turistmål och besökarna lockas av den fantastiska arkitekturen, maten, stränderna och fotbollslaget FC Barcelona.
Troligtvis börjar Barcelonas historia när romarna år 10 f.Kr. byggde en militärförläggning kallad Barcino på kullen Mons Taber. Denna blev snart en handelsstation för varor som transporterades från iberiska halvön till romarriket.
Staden erövrades genom åren av visigoterna, morerna och kristna franker. 1150 förenades Katalonien och Aragonien och Barcelonas tillväxtperiod inleddes. Under 1300-talet tillhörde staden Medelhavets främsta handelscentrum, men till slut konkurrerades man ut av Genua och Venedig och staden drabbades av arbetslöshet, naturkatastrofer, inbördeskrig och pestepedemier.
På 1600-talet förenades Aragonien med Kastilien och hovet flyttade från Barcelona. En orolig tid med konflikter och krig följde, i synnerhet under Spanska tronföljdskriget 1705-1716. Under Spanska inbördeskriget 1936-1939 var Barcelona högkvarter för den republikanska sidan. Staden drabbades då av åtskilliga flygbombningar och förlorade till slut kriget.
Katalonien blev till slut ett autonomt område och 1977 utsågs Barcelona till dess huvudstad.
1888 och 1929 hölls Världsutställningen i Barcelona och 1992 var man värd för sommar-OS.


Barri Gòtic


Bron över Carrer del Bisbe

Catedral de la Santa Creu i
Santa Eulàlia

Plaça del Pi

Barri Gòtic är Barcelonas äldsta kvarter och karaktäriseras av sitt medeltida labyrintliknande gatuplan, mysiga torg och vacker gotisk arkitektur. Här finns flera av stadens viktigaste sevärdheter och ä:r ett måste för varje besökare. Området avgränsas av Plaça de Catalunya i norr, La Rambla i söder, Via Laietana i norr och hamnen i öster.
Många av byggnaderna stammar från Medeltiden och på sina ställen kan man se rester av den gamla romerska stadsmuren.
Mitt i Barri Gòtic ligger Barcelonas - och Kataloniens - administrativa hjärta, Plaça Sant Jaume, som också var centrum i den romerska staden Barcino. Dagens rektangulära form stammar från mitten av 1800-talet då stora öppna ytor var ovanliga.
Nordvästra sidan upptas av Palau de la Generalitat de Catalunya, sätet för Kataloniens regionstyre som grundades 1289. År 1400 köpte man byggnaden som snart byggdes ut. 1596 byggdes renässansfasaden man ser idag. I slutet av 1800-talet tillkom några nygotiska särdrag, t.ex. den berömda bron över Carrer del Bisbe, vilken förbinder palatset med Casa de les Canonges, presidentens officiella residens.
Mittemot ligger Barcelonas stadshus, Casa de la Ciutat, som byggdes för stadens första regering, Consell de Cent, 1369. De höll sina sammanträden i den stora hallen, Saló de Cent, fram till 1714 då den upplöstes. Salen används idag till bröllop och andra stora evenemang. Den vackra Saló de la Reina Regente används idag som plenarsal, men byggdes 1860 som sällskapsrum för drottning Maria Kristina. Lobbyn och den gotiska trappan har flera magnifika skulpturer av kända Barcelona-konstnärer. Den nyklassicistiska fasaden som vetter mot torget byggdes 1847, men på Calle de la Ciudat kan man se den gamla gotiska fasaden som färdigställdes 1399. Palatset är öppet för allmänheten på söndagar. På bottenvåningen finns även en turistbyrå.
En av de främsta sevärdheterna i Barri Gòtic är Barcelonas gotiska domkyrka, Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia (Pla Seu 3), som byggdes 1298-1420. Då finanser saknades kunde fasaden färdigställas först 1889 och och spiran 1913. Kyrkan tillägnas martyren Sankta Eulalia, Barcelonas skyddshelgon, vars rester ligger begravda i kryptan. Intill kyrkan finns ett kloster med 13 gäss, vilka symboliserar åldern på Sankta Eulalia då hon marterades. Mer info: www.catedralbcn.org
Bakom kyrkan når man torget Plaça del Rei, som anlades på 1300-talet och omgärdas av gotiska byggnader som Palau Reial Major, residens för grevarna av Barcelonas och senare kungarna av Aragonien. Palatset består av de tre byggnaderna Saló del Tinell från 1362, Capella Reial de Santa Àgata från 1302 och Palau del Lloctinent från 1549. På torgets södra sida ligger Casa Padellàs, ett 1500-tals plats som flyttades hit 1931. Sedan 1943 rymmer det Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), ett museum som Barcelonas historia från grundandet på romartiden till idag. Från källaren når man de utgrävningar från romartidens Barcelona som sträcker sig under hela torget. De övre planen har tillfälliga utställningar. Från museet har man även tillträde till både Saló del Tinell och Capella Reial de Santa Àgata. Mer info: www.barcelona.cat/museuhistoria
I sydvästra Barri Gòtic, strax intill La Ramla (se nedan) ligger det nyklassicistiska torget Plaça Reial, som anlades på 1800-talet. Det kantas av vackra byggnader, vars arkader inrymmer restauranger, caféer, barer och flera av stadens mest berömda nattklubbar. Torget är också plats för utomhuskonserter, festivaler, nyårsfirande och andra folkliga sammankomster. De vackra lyktorna designades av Antoni Gaudí och i mitten står fontänen Font de les Tres Gràcies, som tillägnas de tre gudinnorna i grekisk mytologi.
Ett par kvarter norrut ligger ett annat vackert torg, Plaça del Pi, som fått sitt namn efter den tall som planterades här 1568. Tallen förstördes i kriget mot Frankrike, men ersattes av ett nytt och än idag planteras ett nytt så fort det gamla dör. Sydöstra sidan upptas av den gotiska 1300-talskyrkan Basílica de Santa Maria del Pi.


Palau de la Generalitat de Catalunya

Saló de Cent, Casa de la Ciutat

Plaça del Rei

Plaça Reial

     
La Rambla


Gran Teatre del Liceu

Som gräns mellan stadsdelarna Barri Gòtic och El Raval sträcker sig den 1200 m långa La Rambla, Barcelonas mest folktäta boulevard. Den börjar vid Columbusmonumentet nere i hamnen och slutar vid Plaça de Catalunya i stadsdelen Eixample.

Namnet kommer av det arabiska ordet "ramla", flodbädd, och var ett avrinningsdike som fylldes av regnvatten från bergen. När staden växte rann dess avlopp ut i diket och så småningom byggdes det om till avlopp. Ytan som därmed skapades blev en direkt genomfartsled til hamnen och ett populärt stråk för promenader, marknader, sport och festivaler. Flera kloster anlades också längs gatan.
Efter att Barcelonas stadsmur rivits 1704 blev boulevarden så småningom ännu bredare och flera lända byggnader uppfördes, som stadens äldsta teater, Teatre Principal (La Rambla 27) byggt 1601, det vackra operahuset Gran Teatre del Liceu (La Rambla 51-59) från 1847 och barockpalatset Palacio de la Virreina (La Rambla 99) från 1778, som idag rymmer ett kulturcentrum. De stora platanträden planterades 1859.
Idag kantas gatan av butiker, konstgallerier, caféer och stånd som säljer blommor, souvenirer och tidningar.
La Rambla är också ökänd för att vara ett av Europas största tillhåll för ficktjuvar.


La Rambla

     
Palau Güell


Palau Güells huvudfasad

Carrer Nou de la Rambla 3-5
Knappt 100 m in på en av La Ramblas tvärgator i stadsdelen El Raval ligger Palau Güell som byggdes som residens för den förmögne affärsmannen Eusebi Güell 1886-1888. Det var en av den berömda arkitekten Antoni Gaudís första projekt och han såg verkligen till att folk skulle veta vem han var efter detta.

Palatset har en medeltida stil med mörkt trä, grå marmor, målade fönster och dekorationer i gjutjärn och snidat trä. Det centreras kring en stor hall som användes för att roa societetsgäster. De anlände till den stora vestibulen med häst och vagn genom två stora gjutjärnsportar. Via en ramp togs hästarna ner hästarna till stallet i källaren medan gästerna tog trapporna upp till den stora hallen.
På ett mezzaninplan hade Eusebi Güell sitt kontor och arkiv. En halvtrappa upp når man huvudplanet med den stora hallen som är krönt av en stor kupol med små öppningar som ger naturligt ljus. Gästerna kunde underhållas med konserter och här finns både orgel och ett kapell. Kring den stora hallen finns mindre rum gästerna fick passera på vägen in, eller där de kunde gå iväg för att röka, småprata och pudra sig. Längre in hittar man den vackra matsalen, biljardrummet och famljens privata terrass.

På tredje våningen finns familjens sovrum och badrum. På vinden ovanför fanns kök, tvättrum och personalens sovrum. Idag är det en öppen yta för tillfälliga utställningar.
Taket är särskilt intressant för sina 20 skorstenar, som Gaudí - som vanligt - fått att se mer ut som skulpturer, och det centrala 15 m höga tornet som sitter ovanpå kupolen över stora hallen.
Mer info: palauguell.cat


Stora Hallen

Taket på Palau Güell

     
Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera


Basílica de Santa Maria del Mar

Arc de Triomf

Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera består av tre sammanslagna stadsdelar och ligger omedelbart norr om Barri Gòtic med avenyn Via Laietana som gräns.
Längst i norr ligger Sant Pere och Santa Caterina som redan på 1800-talet var ett överbefolkat arbetarklassområde. På senare år har det putsats upp något och Sant Pere stoltserar med hela stadsdelens vackraste byggnad, det rikt smyckade konserthuset Palau de la Música Catalana (Carrer Palau de la Música 4-6), uppförd i katalansk modernism 1905-1908. Utsidan är spektakulär, men insidan är ännu vackrare. Konsertauditoriet är det enda i Europa som dagtid belyses helt av naturligt ljus, tack vare sina målade fönster. Trots det vackra arkitekturen har byggnaden varit rivningshotad flera gånger på grund av den dåliga akustiken. Mer info: www.palaumusica.cat
Ett par kvarter längre sydost ligger Mercat de Santa Caterina (Avinguda de Francesc Cambó 16), en saluhall från 1845, täckt av ett färgglatt böljande kakeltak. Mer info: www.mercatsantacaterina.com

La Ribera, längst i söder, har bebyggelse som stammar från Medeltiden och under 1200-1400-talen var det ett välbeställt område intill havet. Här ligger bl.a. Museu Picasso (se nedan) och Basílica de Santa Maria del Mar (Plaça de Santa Maria 1) som byggdes 1329-1383 och räknas som stadens främsta kyrkliga exempel på katalansk gotik. Mer info: www.santamariadelmarbarcelona.org
El Born Centre Cultural i de Memòria (Plaça Comercial 12) inryms i El Borns gamla marknadshall från 1876. Sedan 2013 rymmer det ett kulturcentrum som ska påminna om viktiga händelser, som den svåra tiden i Barcelona under det Spanska tronföljdskriget 1701-1714. I marken upptäcktes spår av gator och hus från 1700-talet, vilka visas upp på bottenvåningen. Centret hyser en mängd kulturella evenemang som konserter, konferenser, utställningar och debatter.
Mer info: elbornculturaimemoria.barcelona.cat

En stor del av stadsdelen utgörs av Parc de la Ciutadella (se nedan) som var värd för Världsutställningen 1888. Huvudentrén, belägen i östligaste delen av Sant Pere, utgjordes av Arc de Triomf, en magnifik triumfbåge i rött tegel byggd i neo-mudejárstil. Härifrån sträcker sig den breda boulevarden Passeig de Lluís Companys hela vägen fram till parken.


Palau de la Música CatalanaAuditoriet, Palau de la Música CatalanaMercat de Santa Caterina

     
Parc de la Ciutadella


Cascada

Barcelona Zoos berömda och sällsynta albinogorilla, som dog 2003

Parc de la Ciutadella, som ligger i nordöstligaste delen av Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera, har fått sitt namn efter det citadell som lätt byggas 1715 av den spanska kungen Felipe V efter att ha slagit de katalonska rebellerna i Spanska tronföljdskriget. Med Europas största fästning skulle man hålla fortsatt kontroll över staden och förhindra framtida uppror.
1848 hade citadellet förlorat sin betydelse och de flesta byggnader förstördes - till invånarnas glädje. 1869 överlät general Prim det som fanns kvar av citadellet till staden med kravet att ytan skulle ombildas till park. Tre byggnader bevarades och ligger nu i parkens mitt. Kapellet är idag militärkyrka och Guvernörspalatset, från 1718-1727, hyser en skola. Citadellets vackra arsenal, som byggdes 1716-1748, är sedan 1980 säte för Kataloniens parlament, Parlament da Catalunya.
Parken började anläggas 1872, men ritningarna ändrades då Barcelona 1885 valdes till värd för Världsutställningen 1888. Flera av byggnaderna som uppfördes då finns kvar längs den sydvästra sidan utmed Passeig de Picasso. Längst i norr ligger Castell dels Tres Dragons som byggdes 1887-1888 och fungerade som café och restaurang. Den har formen som ett medeltidsslott och stilen är en blandning av nygotik och modernisme. Idag rymmer det El Laboratori de Natura som hyser Naturvetenskapsmuseets zoologiska och geologiska samlingar för forskning och dokumentation. Sidan om ligger Hibernáculo, en vinterträdgård i gjutjärn och glas. Nästa byggnad är Museu Martorell, Barcelonas första museum, byggt i nyklassicistisk stil 1878-1882. Den rymmer ett geologiskt och paleontologiskt museum. Umbracle i trä och tegel hyser en mängd subtropiska skuggälskande palmer.
I norra delen ligger den spektakulära Cascada, en triumfbåge med vattenfall och fontän Den invigdes 1881, men då utan skulpturer och utsmyckningar. Dessa tillfördes 1882-1888 inför Världsutställningen.
Mittemot fontänen står en stor stenskulptur föreställande en mammut och konstgjord sjö där man kan hyra roddbåtar.
Den östliga delen av parken utgörs av Barcelona Zoo som öppnade 1892 i några av byggnaderna som använts under Världsutställningen. Parken har över 7 500 djur som apor - med en specialavdelning om gorillor - kängurur, kameler, lejon, jättesköldpaddor, zebror, giraffer, flodhästar, varaner, elefanter, noshörningar, brunbjörnar och sjölejon samt ett reptilhus och en palmlund med fågelvoljärer. Det finns också ett barnzoo med getter, kor, hästar, får, grisar och en katalansk åsna. Mer info: www.zoobarcelona.cat


Parlament da CatalunyaCastell dels Tres Dragons

     
Museu Picasso


Självporträtt (1896)


Palau Baró de Castellet

Carrer Montcada 15-23
I stadsdelen La Ribera ligger Museu Picasso som hyser en av världens största och mest kompletta samlingar av den spanska 1900-talskonstnären Pablo Picasso. Museet, som öppnade 1963, är världens första Picassomuseum och det enda som öppnade medan han levde. Det var Picassos vän Jaume Sabartés som grundade museet med hjälp av de 574 målningar, teckningar och tryck han mottagit av vännen sedan deras första möte. Resten av samlingen utgjordes av verk som staden Barcelona fått av Picasso och tidigare ställts ut på museet för modern konst. Till minne av Sabartés död 1968 donerade Picasso hela samlingen Las Meninas till museet. Inför sin flytt till Paris donerade Picasso 1970 de totalt 921 verk, skapade i sina unga år, som hans familj förvarat åt honom. Sedan dess har museet ständigt utökats, dels genom inköp och dels med hjälp av donationer.
Den permanenta samlingen består av över 4 000 verk i tre avdelningar: målningar och teckning, gravyrer och keramik. De första fyra rummen har målningar från Picassos tidiga år i Malaga, Madrid och Barcelona från 1890 till 1900. Rum 5-7 har verk från hans första år i Paris 1900-1901. Den blå perioden 1901-1904 visas i rum 8 och i rum 9 visas verk från den rosa perioden 1905-1906. Rum 10-11 visar flera verk från ännu en period i Barcelona 1917. I rum 12-15 visas Las Meninas, en samling från 1957 där Picasso i 44 olika målningar tolkar och återskapar den berömda målningen av Diego Velázquez från 1656. Ytterligare 14 målningar som målades samtidigt hör till samlingen. I rum 16 visas keramik och verk från Picassos sista år.
Museet inryms i fem angränsande medeltida gotiska palats med centrala innergårdar. Det var i Palau Aguilar museet öppnade. 1200-talspalatset har tillhört flera adelsfamiljer genom åren och den vackra innergården har vackra valv och gotiska skulpturer från 1300-talet.
1970 utökades museet med ett annat adelspalats är Palau Baró de Castellet, också från 1200-talet. På andra våningen finns en magnifik barocksal från slutet av 1700-talet.
Palau Meca byggdes på 1200- till 1300-talet, men byggdes, likt de andra palatsen, om på 1700-talet, då innergården i barockstil tillkom. Palatset anslöts till museet 1982 och det är här museets entré ligger.
1999 byggdes museet ut ordentligt med Casa Mauri och Palau Finestres, som hyser museets tillfälliga utställningar. Casa Mauri byggdes på 1700-talet, delvis ovanpå ruiner från romartiden. 1872 byggdes det ihop med Palau Finestres som har delar som stammar från 1200-talet. Palatset byggdes ovanpå resterna av en nekropol från romartiden. På bottenvåningen finns ett kassettak från 1200-talet bevarat.
2011 öppnade ett kunskaps- och forskningscenter i en ny byggnad på Plaza Sabertés. Bottenvåningen hyser utbildningscentrum och på andra våningen finns museets arkiv och ett bibliotek med dokumentsamling, litteratur om Picasso och konstnärsböcker illustrerade av honom.
Mer info: www.museupicasso.bcn.cat


Las Meninas
Las Meninas
Palau Aguilar

     
Sagrada Família


Födelsefasaden

Passionsfasaden

Carrer de Mallorca 401
Den ännu ofullbordade katolska basilikan Sagrada Família, eller Temple Expiatori de la Sagrada Família, är Barcelonas största sevärdhet och lockar 2,5 miljoner besökare årligen. Bygget, som pågått i över 140 år, budgeteras till €25 miljoner/år och finansieras helt av donationer och av entréavgifterna, inget annat tillåts. Det som återstår att bygga är bl.a. huvudfasaden och den centrala tornet. Man beräknar att hela kyrkan ska stå klar år 2026.
Det var bokhandlaren Josep Maria Bocabella som låg bakom planerna på ett tempel åt sitt nybildade trossamfund. Templet ritades av arkitekt Francisco del Villar och första stenen lades, på den nyinköpta tomten i den nya stadsdelen Eixample, den 19 mars 1882. Men snart blev arkitekten och trossamfundet oense om finansieringen och del Villars före detta elev Antoni Gaudí tog över arbetet i slutet av 1883. Han ritade om kyrkan helt och istället för stram nygotik fick den influenser från gotik, naturalism och jugend och den blev också mycket större och mer komplicerad. Vid hans död 1926 var bara en Födelsefasaden, absiden, kryptan och ett torn färdigställda, men Gaudís intention var också att bygget skulle pågå under flera hundra år. Eftersom han ständigt improviserade och ändrade designen fanns få ritningar och modeller. Det mesta av det som fanns förstördes dessutom i Spanska inbördeskriget 1936.
Enligt ritningarna ska kyrkan ha 18 torn, det högsta hela 172,5 m högt, och tre fasader. Den rikt dekorerade Födelsefasaden (Carrer de la Marina) uppfördes 1891-1930 och handlar om Jesu födelse och de gudomliga dygderna. Passionsfasaden (Carrer de Sardenya) på motsatt sida, handlar om Jesus lidande och människans frälsning och år mer strikt och enkel med raka linjer, vilka ska symbolisera skelettben. Bygget påbörjades 1954 och dess fyra torn stod klara 1976, men arbetet med de olika skulpturerna är inte klart. Huvudfasaden, Ärofasaden (Carrer de Mallorca) handlar om vägen till gud och påbörjades 2002. För att den ska kunna färdigställas måste hela kvarteret mittemot rivas.
Kyrkans plan är som ett latinskt kors med fem hav. Det centrala navet har en höjd av 45 m. Insidan av kyrkan ska efterlikna en katalansk medelhavsskog där pelarna ska likna träd som förgrenar sig upp mot taket. Belysning i taket är konstruerad så att den ska efterlikna dagsljus och Gaudí använde sig av hyperbolisk geometri för att maximera ljusspridningen.
Den 7 november 2010 invigdes Sagrada Família av påve Benedictus XVI inför en församling på 6 500 personer.
Antoni Gaudí ligger begravd i kryptan, som besökare också har tillgång till.
www.sagradafamilia.org/en


Detalj av Födelsefasaden


Insidan av Sagrada Família

     
Casa Batlló


Casa Batlló

Passeig de Gràcia 43, Eixample
Casa Batlló, som ligger på paradgatan Passeig de Gràcia i stadsdelen Eixample, är ett av arkitekten Antoni Gaudís mest berömda verk och en av de främsta exemplen på stilen katalansk modernisme.
Det var industrimagnaten Josep Batlló Casanovas som år 1900 anlitade Gaudí för att rita hans nya hus. På platsen stod ett hus från 1877 som han tänkt skulle rivas. Men Gaudí övertygade Batlló om att istället renovera byggnaden. 1904-1906 totalrenoverade Gaudí fastigheten. Väggar flyttades och hisshallen gjordes större för att maximera insläpp av dagsljus. Raka linjer eliminerades nästan helt och de olika rummen har istället böljande former och skulpturala utsmyckningar. Huset fick en ny fasad täckt av sten från Montjuïc och färgglad mosaik av kakelskärvor, stora oregelbundna fönster, pelare som påminner om benknotor och balkonger som liknar masker. Taket, som också består av färgglatt kakel, liknar ryggen på en drake. Tornet med korset ska representera helgonet Sant Jordis svärd, stucket i draken.
Familjen Batlló bodde i Planta Noble, den 700 m² stora våningen en trappa upp, med stora fönster ut mot Passeig de Gràcia och en privat terrass på baksidan. Huset stannade i familjen fram till 1954 då ett försäkringsbolag köpte det för att öppna ett mer central beläget kontor. 1993 såldes det vidare till nuvarande ägare som totalrenoverade huset och återställde det till sin forna glans. Nu hyrs ut lokalerna för olika event och Planta Noble, vinden och taket är öppna för allmänheten.
Mer info: www.casabatllo.es

På Casa Batllós vänstra sida ligger Casa Amatller (Passeig de Gràcia 41), en annan magnifik byggnad i katalansk modernisme, ritad av Josep Puig i Cadafalch som bostad för chokladtillverkaren Antoni Amatller och uppförd 1898-1900.


Skorstenar och korset på taket
Planta Noble, Casa Batlló

     
Casa Milà


Vinden

La Pedrera Apartment

Passeig de Gràcia 92, Eixample
Vid korsningen Passeig de Gràcia/Carrer de Provença, 500 m från Casa Batlló, ligger ett annat av Antoni Gaudís verk, Casa Milà, även kallat La Pedrera (katalanska för "stenbrottet") på grund av fasadens avsaknad av plana ytor.
Det var efter Casa Batlló stod färdigt som Josep Batlló Casanovas vän Pere Milà i Camps kontaktade Gaudí för att rita ett hus som skulle överträffa Casa Batlló och bli Barcelonas mest spektakulära byggnad.
Huset uppfördes 1906-1912 och var den andra byggnaden i Barcelona som konstruerades med ett stålskelett och den första med underjordiskt garage. Kalkstensfasaden fästes direkt i stålskelettet och bär inte upp byggnaden alls. Från ovan ser den ut som en asymmetriskt åtta med två innergårdar som skulle bjuda in dagsljuset i lägenheterna.
Innerväggarna har heller ingen bärande konstruktion, vilket Gaudí utnyttjade och skapade olikformade rum med böljande former och olika takhöjder.
På taket har skorstenar, ventilationstrummor, vattentankar och trapphus designats som skulpturer.
Det blev flera kontroverser mellan Gaudí och Milà och efter Gaudís död 1926 gjorde Milà sig av med de flesta av möblerna Gaudí formgivit och täckte över delar av husets design med nya dekorationer. 1936 övertogs huset av generalsekreteraren för Kataloniens socialistiska enhetsparti, men han tvingades fly efter förlusten i Spanska inbördeskriget 1939. Milà tar åter över huset, men hans änka säljer det 1947. På 1950-talet delar man upp de två lägenheterna på andra våningen och skapar 13 nya lägenheter i tvättrummen på vinden för att kunna tjäna mer pengar.

1986 köptes Casa Milà av Caixa Catalunya för att öppnas som kulturcentrum. Byggnaden totalrenoverades 1987-1996 och några av Milàs ändringar kunde återställas. 1990 öppnas familjen Milàs forna hem på andra våningen som utställningshall och 1994 öppnas ett auditorium i det före detta garaget, som även fungerade som bunker under Spanska inbördeskriget. 1996 öppnades Espai Gaudí, en utställning om Gaudí och hans arbete, på vinden med sitt magnfika välvda tak. 1999 öppnades en lägenhet, kallad La Pedrera Apartment, inredd som ett borgerligt hem från början av 1900-talet.
Casa Milà hyser fortfarande privata lägenheter och kontor, men är framför allt högkvarter för Catalunya-La Pedrera Foundation som håller utställningar, kulturevent och administrerar allmänhetens tillträde till huset.
Man kan gratis besöka tillfälliga utställningar i Milàs forna hem och mot en avgift kan man besöka taket, Espai Gaudí, innergårdarna och La Pedrera Apartment.
Mer info: www.lapedrera.com/en


Casa Milà
Taket
Ena innergården på Casa Milà

     
Parc Güell


Casa Museu Gaudí

Promenadstig av Gaudí

Carrer d'Olot, Gràcia
En annan av Antoni Gaudís många skapelser i Barcelona är Parc Güell, som han ritade och anlade tillsammans med assistenten Josep Maria Jujol 1910-1914. Projektet var dock inte avsett som park från början. Det var affärsmannen Eusebi Güell som köpte upp två bondgårdar på berget Muntanya Pelada, där han tänkte skapa ett exklusivt bostadsområde med den senaste teknologin i en parkstad med fin utsikt över Barcelona.

Det byggdes en huvudingång med två portvaktsstugor, saluhall, ett torg och eleganta terrasser. Projektet blev dock ett fiasko då tomterna var alltför dyra, låg långt från staden och hade för många restriktioner gällande hur husen och tomterna skulle utformas.
I slutändan byggdes endast två hus, Casa Martí Trias i Domènech och det som var tänkt som visningshus, båda färdigställa 1905. Då visningshuset saknade köpare övertygade Güell Gaudí om att köpa det, vilket han gjorde och flyttade 1906 in med sin far och systerdotter. Han bodde kvar här till slutet av 1925, då han flyttade till sin studio i Sagrada Família. Sedan 1963 hyser det Casa Museu Gaudí med möbler, skulpturer, målningar, ritningar och andra föremål som Gaudí skapat samt personliga tillhörigheter från tiden han bodde här. Mer info: www.casamuseugaudi.org
Güell lade ned sitt projekt 1914 och hans arvingar sålde området till staden som öppnade den som offentlig park 1926.
De vackra sagoliknande portvaktsstugorna vid entrén på Carrer d'Olot, har böljande tak täckta av färgglatt kakel och unika ornamenterade spiror. Det vänstra skulle fungera som vakthus och det högra som residens för portvakten. Det senare rymmer Museu d'Història de Barcelona - Park Güell med utställningen "Güell, Gaudí i Barcelona, l'expressió d'un ideal urbà" om huset självt, parken och staden. Mer info: museuhistoria.bcn.cat/en/node/654
Efter parkens entré når man en monumental trappa i tre nivåer. I mitten av trappan ligger en stor mosaiktäckt salamander som är en del av ett avrinningssystem för regnvattnet från terrassen ovanför. Trappan leder upp till Sala Hipóstila, en hall med 86 pelare, tänkt som saluhall för bostadsområdets invånare. Innertaket är smyckat med runda mosaiker. Taket på Sala Hipóstila utgörs av parkens mest berömda attribut, den stora terrassen med den serpentinformade bänken klädd med färgglad mosaik. Den var tänkt fungera som en utomhusshower. Härifrån har man en fantastisk utsikt över staden.
Gaudí designade också viadukter som tillfartsvägar till villorna. Under leder gångstigar i välvda arkader.
Mer info: www.parkguell.cat/en


Trappan och Sala Hipóstila

Gaudís salamander

Terrassen

     
Montjuїc


Castell de Montjuïc
Jardí Botànic

Montjuïc är ett 185 m högt berg strax söder om Barcelonas stadskärna. Namnet betyder "Judarnas berg" på medeltida katalanska och syftar på den judiska nekropol som tidigare låg här.
Sedan år 1022 har det funnits ett försvarsverk på toppen av Montjuïc. Dagens Castell de Montjuïc uppfördes 1751 för att skydda staden, men har ironiskt nog används mer mot den egna befolkningen än mot yttre fiender. Man har t.ex. beskjutit staden flera gånger härifrån. På 1800-talet inrättades ett fängelse där anarkister, separatister och andra med udda åsikter torterades och avrättades. 1960 överläts kastellet till staden och var länge militärmuseum, men används numera för kulturevenemang.
1929 blev Barcelona återigen värd för Världsutställningen och den här gången förlade man området på Montjuïc. Flera av byggnaderna finns ännu kvar och används till museer och utställningshallar. Poble Espanyol (Avenida Francesc Ferrer i Guardia 13) är ett friluftsmuseum över spanska arkitekturstilar med 117 kopior av kända spanska byggnader. Museet skulle rivas efter utställningen, men eftersom det blev så populär blev det kvar. Här finns också ett konstmuseum och en barnteater. Mer info: www.poble-espanyol.com
Den tyska paviljongen, även kallad Barcelonapaviljongen, ritad av Ludwig Mies van der Rohe, revs efter utställnnigen, men återuppbyggdes efter originalritningarna 1983-1986. Den anses vara ett av de mest framstående exemplen på modernism med sina rena linjer, öppna planlösning och exklusiva material med väggar av glas, marmor, röd onyx och travertin. Mies van der Rohe formgav även inredningen, däribland den berömda Barcelonastolen som finns i paviljongen.
Utställningens huvudbyggnad var Palau Nacional som uppfördes i spansk renässansstil 1926-1929. Den användes för att visa spansk konst under Världsutställningen och rymmer idag Museu Nacional d'Art de Catalunya (se nedan). Framför palatset leder en trappa nedför bergets sluttning, centrerad av ett antal vattenfall. Vid foten av trappan står Font Màgica de Montjuïc (Plaça Carles Buigas), en fontän som också byggdes inför Världsutställningen. Den restaurerades inför OS 1992 och på helgen hålls en spektakulär vattenakrobatisk show kompanjerad av ljusspel och musik. Mer info: w110.bcn.cat/portal/site/FontMagica
Bakom Palau Nacional ligger Palauet Albéniz som byggdes som residens för den spanska kungafamiljen under Världsutställningen. Det fungerar fortfarande som kungligt officiellt residens, men används oftare för stadens formella ceremonier.
Montjuïc var huvudsäte för OS 1992 och inför detta skapades Anella Olímpica, Olympiska Ringen, med ett flertal nya sportanläggningar.
Huvudarenan var Estadi Olímpic som byggdes redan 1929, men totalrenoverades inför OS och endast fasaden bevarades. Mer info: www.estadiolimpic.cat/en
1989-1991 uppfördes det 136 m höga Torre de Comunicacions de Montjuïc, kommunikationstornet som ritades av den berömde spanske arkitekten Santiago Calatrava.
På Montjuïc finns också flera trädgårdar, t.ex. Jardí Botànic (Carrer del Doctor Font i Quer 2), en botaniskt trädgård med växter från hela världen med medelhavsklimat, och Jardins de Mossèn Costa i Llobera (Carretera de Miramar/Paseo de Josep Carner) med över 800 olika kaktusarter, palmer och andra växter från öken- och halvökenklimat.


Poble Espanyol

Barcelonapaviljongen

Font Màgica

Anella Olímpica

     
Museu Nacional d'Art de Catalunya


Romansesk fresk från Església de Sant Climent
de Taüll
Sala de la Cúpula

Mirador del Palau Nacional
Museu Nacional d'Art de Catalunya, MNAC, är Kataloniens största museum och har konst, framför allt från Katalonien, som spänner från Medeltiden till mitten av 1900-talet.

Den vackra byggnaden, kallad Palau Nacional, byggdes inför Världsutställningen i Barcelona 1926-1929 och från 1934 blev det säte för Museu d'Art de Catalunya. 1990 fick det ställning som Nationalmuseum och slogs ihop med Museu d'Art Modern. Det nya museet öppnade upp kontinuerligt mellan 1995 och 2004 och rymmer nu 5000 verk i avdelningar som Medeltida romansk konst, Medeltida gotisk konst, Renässans och barock, Modern konst, Fotografi, Mynt och medaljer och Teckningar och tryck.
Höjdpunkten är avdelningen för romansk konst, där kyrkokonsten från tidiga Medeltiden räknas som världens främsta. Den består av väggfresker, träsniderier och altartavlor som räddats från försummade kyrkor från norra Katalonien under början av 1900-talet. Ett par enastående exempel är freskerna från absiden i Església de Sant Climent de Taüll från början av 1100-talet och från Església de Santa Maria de Taüll från ungefär samma tid.
Den gotiska avdelningen visar konst från slutet av 1200-talet till 1400-talet, mycket från Katalonien och Aragonien, men också från t.ex. Mallorca och Italien.
Samlingen med renässans- och barockkonst härrör framför allt från privata samlingar och andelen icke-spansk konst är större. Här finns Thyssen-Bornemisza-samlingen, med framför allt italienska målningar och skulpturer från gotiken till rokokon, och Llegat Cambó, en samling med 50 målningar, testamenterade till museet av den katalanske politikern Fransesc Cambó. Samlingen spänner från 1300-talet till tidigt 1900-tal och innehåller t.ex. verk av italienska Titian och Tiepolo, flamländske Rubens, franske Fragonard och spanske Goya.

Härefter når man Sala Oval, den stora ovala hallen som återöppnades inför OS 1992, och ibland används till konserter. Härifrån åker man upp till andra våningen där man hittar den vackra Sala de la Cúpula rakt under byggnadens största kupol. Intill, och ovanför entrén, ligger den gamla tronsalen som var palatsets mest utsmyckade sal. Det var här kung Alfonso XIII invigde Världsutställningen. Salen byggdes om helt 1990 och rymmer idag en restaurang.

På båda sidorna om Sala de la Cúpula ligger avdelningen för modern konst. Den spänner från 1800-talet till 1950-talet med bl.a. verk av Gaudí, Jujol, Picasso, Miró och Dalí.
I den gamla tesalongen, Saló del Té, finns ett bibliotek med över 150 000 volymer. Det är öppet för allmänheten.
På taket har man öppnat en utsiktsplats och bar med magnifik vy över centrala Barcelona.
Mer info: www.museunacional.cat/en


Palau Nacional

El Minuet (Tiepolo), Llegat Cambó

Sala Oval

     
Port Vell och La Barceloneta


Mirador de Colom
Port Olímpic

Före OS var Port Vell stadens gamla uttjänta hamn med tomma lagerbyggnader, fabriker, soptippar och bangårdar. En total omvandling inleddes och hamnen fick en marina för mindre båtar, nöjeskomplex och strandpromenader medan staden öppnades upp mot havet.
Längst in i hamnen ligger Palau de Mar, den enda av de gamla lagerlokalerna som överlevde. Det byggdes i slutet av 1800-talet och hyser kontor, fiskrestauranger och Museu d'Historia de Catalunya med utställningar om Kataloniens historia från förhistorien till idag. Mer info: www.mhcat.cat

Mitt i hamnen har man anlagt en halvö, Moll d'Espanya, som också nås från La Rambla via träbron La Rambla del Mar. Här hittar man det stora shopping- och nöjeskomplexet Màremagnum, IMAX-biograf och L'Aquàrium, som öppnade 1995 och ett av Europas största akvarier med över 8 000 marina djur. Här finns tio olika tankar med marina djur från Medelhavet, från musslor, sjöborrar, sjöstjärnor, plattfiskar och muränor på grunt vatten till djuphavsfiskar. Det finns även tankar med koraller och tropiska fiskar från Röda Havet, Stora Barriärrevet och Hawaii. Det stora mittpunkten är runda Oceanarium med Medelhavets största arter inklusive sandtigerhaj och högfenad haj, rockor, muränor och klumpfiskar. Genom en 80 m lång tunnel kan man se fiskarna från nära håll. På andra våningen finns Planeta Aqua, med en utställning om hur marina djur har anpassat sig till extrema miljöer som arktisk kyla, tropisk hetta och mörkret i djupaste havet. Man kan bl.a. se pingviner, rockor och leguaner, sköldpaddor, pirayor och maneter. Mer info: www.aquariumbcn.com
Där La Rambla slutar står det 60 m höga Mirador de Colom (Plaça Portal de la Pau), Columbusmonumentet , som uppfördes 1882-1888 för att hedra Columbus första resa till Nya Världen. Längst upp toppen finns en utsiktsplattform som erbjuder fantastisk utsikt över staden och havet.
På torget mellan monumentet och hamnen hittar man Hamnmyndighetens vackra byggnad från 1907. På andra sidan torget ligger Duana de Barcelona (Passeig de Josep Carner 27), det gamla tullhuset i eklektisk stil uppfört 1896-1902. Mittemot ligger Museu Marítim (Avinguda de les Drassanes) med utställningar om katalansk sjöfart med fartygsmodeller, nautiska instrument, kartor, den historiska skonaren Santa Eulàlia från 1918 och en fullskalig kopia av den kungliga galären som användes i slaget vid Lepanto 1571. Mer info: www.mmb.cat

La Barceloneta ligger direkt norr om Port Vell och byggdes åt de invånare i stadsdelen La Ribera som fått sina hem rivna inför uppförandet av Citadellet (se Parc de la Ciutadella).
Norr om La Barceloneta ligger Port Olímpic som öppnade 1991 och var platsen för seglingstävlingarna under OS 1992. Här finns, förutom småbåtshamn, Barcelonas casino, ett flertal restauranger och butiker samt den berömda 35 x 55 meter stora fiskskulpturen, Peix, skapad av den kanadensiske konstnären Frank O Gehry inför OS. Mer info: www.portolimpic.es
Längs kusten både norr och söder om Port Olímpic sträcker sig Barcelonas långa, härliga stränder, vilka starkt bidrar till stadens enorma populäritet.
Den sista stranden - innan hamninloppet tar vid - kantas av rekreationsområdet Plaça del Mar, som öppnade 2009, och avslutas med det 5-stjärninga Hotel W Barcelona, som är 99 m högt och efterliknar ett segel av glas.


Port Vell med Moll d'Espanya
L'Aquàrium
Hamnkontoret
Plaça del Mar, Platja de Sant Sebastià
och Hotel W

     
CosmoCaixa Barcelona


Trappan och amazonträdet

Carrer d' Isaac Newton 26
Vetenskapsmuseet CosmoCaixa Barcelona, som ligger vid foten av berget Tibidabo i västra Barcelona, öppnade 2005 och blev snabbt utsett till ett av Europas bästa museer.
Här finns flera permanenta och tillfälliga utställningar inom vetenskap, natur, miljö och rymden samt ett planetarium och inteaktiva utställningar för små barn.
En av museets kännetecken är den breda spiraltrappan med stammen av ett stort amazonträd hängande i mitten.
Den imponerande utställningen Bosc Inundat, Översvämmade skogen, är en återskapad Amazonasregnskog med kapokträd och över 100 levande djurarter som grodor, sköldpaddor, pirayor, insekter, ormar, alligatorer, vattensvin och fåglar.
Mur Geològic, Geologiska väggen, hänger stora stenformationer som visar erosion, vulkanism, sedimentation och förkastningar.
Sala de la Matèria
, Materiahallen, handlar om evolutionen med början vid Big Bang och i fyra sektioner visar materias ursprung, de första levande organismerna, utvecklingen av människans intelligens och kunskap samt civilisationens födsel. Ämnen som kaosforskning, gravitationsvågor, biologi, nervceller, intelligens och mänsklig evolution tas upp.


CosmoCaixa BarcelonaBosc Inundat