- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Wien.
Fakta...
Land: Österrike
Grundad: 100-tal
Areal: 415 km²
Invånare: 1,7 miljoner
Flygplats: Schwechat (18 km sydost)
Utflyktstips: Wienerwald, Wachau, Tulln, Mayerling, Klosterneuburg, Baden, Bratislava
Bästa tid: April-sept, dec
Prisnivå: Medel
Mer info: www.wien.info

Sevärt i Wien

Stephansdomen och
Medeltidskvarteren

Ringstrasse
Hofburg
MuseumsQuartier Wien
Schloss Belvedere
Schönbrunn
Grinzing
Pratern
Hundertwasser Haus
Karlsplatz
Caféer



Wien är en mycket speciell stad. Här samsas den moderna popkulturen med det gamla klassiska och exklusiva. Det var längesedan staden var ett kejsardöme, men atmosfären finns kvar och man kan lätt kalla Wien Europas musikhuvudstad. För man påminns om de kända tonsättarna Mozart, Beethoven, Schubert och Strauss överallt. Vid 12-slaget på nyårsafton dansar man inte till det senaste, utan här dansas det vals till "An der schönen blauen Donau", och det är svårt att inte bli hänryckt av de toner som Strauss så vackert satte ihop för 150 år sedan. Wien erbjuder, förutom musik, magnifika palats, mäktiga kyrkor, rika museer och vackra parker - hela 42 km² av stadens yta är grönområden. I centrala Wien shoppas det exklusivt på Graben, Kärntner Strasse och Kohlmarkt. De något billigare butikerna finns på den långa Mariahilfer Strasse.
Wien grundades på 100-talet av romarna som ett militärläger, kallat Vindobona, på en tidigare keltisk bosättning. På 800-talet dök det nya namnet Venia upp, som sen blev Wienne och till slut Wien. Då Österrike, upphöjdes till hertigdöme 1156 utnämndes Wien till residensstad och fick stadsprivilegier 1221. Under denna tid var Wien också en viktig knutpunkt för handeln mellan Öst- och Västeuropa tack vare sitt gynnsamma läge vid Donau.
Efter att Habsburgarna tagit över tronen och halva Europa blomstrade Wien, men hotades av pesten, religiösa motsättningar och en 200-årig konflikt med osmanska riket. Staden belägrades av turkarna 1529 och 1683, men lyckades hålla undan. Maria Theresias styre på 1700-talet räknas till de gyllene åren då också Wien utvecklades som Europas musikaliska huvudstad. En tillfällig ekonomisk kris drabbade Wien under Napoleons belägring 1806-1809, men blomstrade på nytt kulturellt och intellektuellt då Österrike efter Wien-kongressen 1814-1815 fick tillbaka tidigare förlorade landområden.
Wien bombades Wien svårt under Andra världskriget och 30% av staden förstördes.
Wien blev 1979 FN:s tredje säte efter New York och Geneve och 2001 sattes dess stadskärna upp på UNESCO:s världsarvslista.


Stephansdomen och Medeltidskvarteren


Stephansdomen







Mozarthaus Vienna

Stephansplatz 3
Denna fantastiska medeltidskatedral är Wiens främsta landmärke och byggdes i romersk stil över resterna av en gammal 1100-talskyrka, av vilken huvudingången Riesentor och tornen Heidentürme finns kvar i den nuvarande kyrkan. I mitten på 1300-talet lät hertig Rudolf IV av Habsburg restaurera kyrkan i gotisk stil.
Det 137 m höga Sydtornet, kallat "Steffl", stod klart 1433 och man kan gå upp på utsiktsplatsen via 343 trappsteg, och beundra den vackra utsikten över centrala Wien.
En legend säger att det norra tornet aldrig blev fullbordat eftersom byggmästaren skapade en pakt med djävulen, för att denne skulle hjälpa honom bygga klart tornet. Villkoret var att han inte fick uttala ett heligt namn under byggandet, men när han av misstag gjorde det kastades han nerför tornet och dog. Den mer sanna historien är dock att pengarna tog slut och den gotiska stilen blev omodern så man färdigställde tornets topp i renässansstil 1579.
Den stora Pummerinklockan i norra tornet stöptes av nedsmälta kanoner som lämnades kvar när turkarna flydde staden 1683. Den 8 april 1945 stod katedralen i lågor och klockan föll ner genom taket. Utsmyckningen och värdefulla konstverk gick förlorade, men genom en massiv insamling över hela världen kunde man återuppbygga kyrkan och av återstoden av den gamla klockan stöpte man en ny större som väger 21 ton.
I katakomberna under kyrkan finns en massgrav med offer från pesten, ett benhus och urnor med Habsburgarnas inre organ. En av de begravda är Habsburgaren Friedrich III, som gjorde Wien till ärkebiskopssäte 1453 och vars ambition var att göra Österrike till hela världens kejsarrike.
Mer info: www.stephansdom.at

Bakom Stephansdomen ligger Wiens charmiga medeltidskvarter (Blutgasse, Grünangergasse, Domgasse, Schönlaterngasse, Sonnenfelsgasse och Bäckerstrasse) med gamla hus, kyrkor och gränder byggda på 1300-talet. I en fastighet på Domgasse 5 hyrde Mozart in sig från 1784 till 1787. Här skrev han bl.a. "Figaros bröllop". Huset inrymmer nu museet Mozarthaus Vienna, grundat 2006 i samband med 250-årsjubileet av kompositörens födelse. Mer info: www.mozarthausvienna.at
Ett par kvarter längre nordöst ligger två vackra barockkyrkor. Jesuitenkirche (Dr-Ignaz-Seipel-Platz 1) byggdes 1823-1827 som jesuiternas högkvarter. Kyrkan ritades om 1703-1705 och fick då sina tvillingtorn, barockfasad och en magnifik trompe l'oeil, en takfresk som er ut som insidan på en kupol men målad på en plan yta. Mer info: www.jesuitenwien1.at
Dominikanerkirche (Postgasse 4) var Wiens första barockkyrka och byggdes 1631-1634. Den är rikt utsmyckad med målningar, guld och ornamenteringar. Mer info: www.dominikaner-wien.at


Stephansdomen




Schönlaterngasse




Jesuitenkirche

     
Ringstrasse


Mozart, Burggarten







Neues Rathaus







Burgtheater

Denna 4 km långa hästskoformade paradgata, som dock egentligen har nio olika namn, börjar och slutar vid Donaukanalen och kantas av barock- och renässansskapelser från början till slut. Den byggdes då man rev den gamla stadsmurarna 1857-1865 och utgör den gamla stadens gräns. Längs gatan byggdes palats efter palats under andra halvan av 1800-talet.
1862 invigdes den vackra Stadtpark (Parkring) med jugendportaler, fontäner och monument över konstnärer och musiker, bl.a. ett av Wiens mest fotograferade: den förgyllda statyn av valskungen Johann Strauss d.y. I parken ligger också nyrenässansbyggnaden Kursalon, som byggdes för konserter, baler och valser på 1860-talet. Här hålls valskonserter varje dag från april till november.
Staatsoper (Opernring 2) byggdes 1861-1869 i nyrenässans och var den första byggnad som fullbordades på den nya boulevarden. Den är känt som en av de bästa operascener i världen och det är också här den berömda Operabalen äger rum i slutet på februari. Operan förstördes svårt av en bomb 1945, men är helt återuppbyggd. Foajén och stora trappan är magnifik. Ett operabesök här är att rekommendera, det finns billiga ståplatsbiljetter för 2 Euro. Mer info: www.wiener-staatsoper.at
Mellan Staatsoper och Neue Hofburg (se Hofburg) ligger Burggarten (Burgring/Opernring), förr endast avsedd för hovet och höga officiella personer, men öppnades för allmänheten 1918. Området frilades då Napoleon rev delar av stadsmuren, varpå Habsburgarna anlade en trädgård var man planterade olika trädarter. Mittemot trädgården byggdes det vackra växthuset, Schmetterlinghaus, i jugendstil 1907. Vid ingången till Hofburg står en ryttarstaty från 1780 av kejsar Frans I, och vid Ringstrasse ett Mozartmonument från 1896 med staty och en blomsterplantering i form av en g-klav. På andra sidan Burgring ligger Maria Theresien Platz, en barockträdgård centrerad av en stor staty av kejsarinnan Maria Theresia. På ömse sidor ligger två identiska palats, Kunsthistorisches Museum och Naturhistorisches Museum, båda invigda 1889 (se MuseumsQuartier Wien).
Mellan Heldenplatz och Burgtheater ligger Volksgarten (Dr-Karl-Renner-Ring), som också frilades när när delar stadsmuren revs. När den fullbordades 1820 öppnades den, till skillnad från Burggarten, direkt för allmänheten. Här finns vackra planteringar, framför allt en underbar rosenträdgård, fontäner, monument och en imitation av Theseustemplet i Aten. Båda parkerna är fulla av folk varma sommardagar. Mer info: www.volksgarten.at
Mittemot Volksgarten ligger Parlamentet (Dr-Karl-Renner-Ring 3), sätet för Österrikes regering, Förbundsrådet och Nationalrådet. Det byggdes 1874-1884 i nygrekisk stil, eftersom demokratin föddes i Grekland, och på framsidan står Athenebrunnen, en fontän med staty av Pallas Athena, vishetens gudinna. På södra sidan ligger Justitiepalatset, byggd i tysk renässansstil och säte för Högsta domstolen.
Snart kommer vi till sätet för Wiens stadsfullmäktige och landsting, Neues Rathaus (Friedrich-Schmidt-Platz 1), som är en enorm gotisk byggnad från 1872-83, med tre torn, det mittersta 102 m högt, och sju innergårdar. Gratis guidade visningar måndag, onsdag och fredag. På torget framför rådhuset är det oftast någon aktivitet, som filmfestival på sommaren eller julmarknad på vintern. Brevid torget finns en park.
Mittemot ligger Burgtheater (Dr-Karl-Lueger-Ring) som är Österrikes nationalteater och den mest prestigefyllda scenen i den tysktalande världen. Dagens byggnad i italiensk renässansstil från 1888 ersatte originalteatern. Burgtheater förstördes också av en bomb 1945 och bara sidoflyglarna med de vackra trapporna klarade sig, men allt är nu uppbyggt exakt som det var förut. Mer info: www.burgtheater.at
Slutligen kommer vi till Universitetet (Dr-Karl-Lueger-Ring 1) som grundades 1365 och är ett av Europas största med cirka 70 000 studenter. Den nuvarande byggnaden från 1883, också i italiensk renässans, har en vacker innergård kantad av pelargångar och byster av de mest ansedda professorerna.
Ett romantiskt tips är att åka med häst och vagn längs Ringstrasse, men det är dyrt. Ett billigare alternativ är att ta spårvagn 1 eller 2 som går hela vägen runt.


Valskungen Strauss, Stadtpark





Staatsoper





Volksgarten





Parlamentet

     
Hofburg


Schweizertor





Prunksaal, Hofbibliothek





Neue Burg

Detta enorma palatskomplex var de habsburgska kejsarnas officiella vinterresidens i 640 år, från Rudolf I 1279 till Karl I 1918, och under tidens gång har nya delar i olika arkitektoniska stilar periodvis lagts till. De flesta av tillbyggnaderna ägde rum mellan andra halvan av 1800-talet fram till Första världskriget. Den äldsta delen, Schweizertrakt, härstammar från en fästning som började byggas 1275. På 1500-talet byggdes den om i renässansstil. Här finns bl.a. gotiska 1400-talskapellet Burgkapelle och Hofmusikkapelle, där den världsberömda gosskören Wiener Sängerknaben uppträder, och Schatzkammer (Skattkammaren) med sekulära och eklektiska samlingar juveler, kronor, smycken, regalier etc från tusentals år av europeisk historia. Renässansporten Schweizertor leder från Schweizerhof till innergården In der Burg med ett stort monument av kejsar Franz II i dess mitt. 1893 byggdes Michaelertrakt som då förenade Winterreitschule med Reichskanzleitrakt. Denna är, med sin svängda fasad krönt av en vacker kopparkupol, den vackraste av Hofburgs flyglar. Direkt bakom ligger Reichskanzleitrakt som byggdes 1723-1730 och rymmer Silberkammer där man får se en stor del av det silver, glas, porslin, dukar och även köksutrustning som användes när hovet serverades middag. Kejsarfamiljen bodde runt om i hela Hofburgkomplexet och de flesta våningarna har idag andra funktioner, men i Reichskanzleitrakt och intilliggande Amalienburg, kan man besöka våningarna som Franz Joseph och Elisabeth bodde i.
Över In der Burg mittemot Reichskanzleitrakt ligger Leopoldinische Trakt som byggdes på 1660-talet och rymmer sedan 1946 Österrikes presidents kontor.
Winterreitschule (Vinterridskolan), som byggdes 1729-1735, hyser Spanska Ridskolan (Josefsplatz 1), som grundades redan 1572. Här får se högsta ridkonsten på vackra Lipizzanerhingstar till Straussmusik under kristallkronorna i ett balsalsliknande ridhus. Biljetter till Spanska Ridskolan är inte billiga, men ett tips är att gå på den billigare förmiddagsträningen 4-5 gånger i veckan (ej juli-augusti). Mer info och biljettbeställning: www.srs.at
Stallburg (Reitschulgasse 2), mittemot Ridskolan, byggdes i mitten av 1500-talet för ärkehertig Maximilian. Det blev senare Hofburgs stallar och tillhör numera Spanska Ridskolans Lipizzanerhästar. I anslutning till stallarna ligger Lipizzanermuseet som innehåller föremål från den kejserliga samlingen och visar hästarnas historia, uppfödning och konster.
Mellan Stallburg och Schweizertrakt ligger Redoutensaaltrakt, som byggdes som operahus 1705, men gjordes bal- och konsertsalar i mitten av 1700-talet. Flygeln gränsar till det forna Hofbibliothek som stod klart 1735 och rymmer den den vackra barocksalen Prunksaal med en fantastisk takmålning, statyer och pelare. Biblioteket flyttade till Neue Burg 1966.
Närmast Ringstrasse ligger Neue Burg (Burgring) som byggdes 1881-1913 som ett monument från Habsburg-erans sista storhetstid; fem år efter dess färdigställande kollapsade imperiet. Neue Burg inrymmer bl.a. Nationalbiblioteket, det etnografiska museet Weltmuseum Wien, Ephesos-Museum med antikviteter från den staden Efesos i Turkiet, Hofjagd- und Rüstkammer med vapen och rustningar, en samling med gamla musikinstrument och Papyrussammlung und Papyrusmuseum Wien, ett av världens främsta museeri sitt slag med med runt 180 000 objekt från 3 000 år av egyptisk historia.
Mellan Schweizertrakt och Neue Burg ligger en flygel vars salar stammar från olika tider. De används till konserter, konferenser, banketter och otaliga baler. Zeremoniensaal, som var avsedd som tronsal, är Hofburgs praktfullaste sal och byggdes i klassicistisk stil 1802-1806. Den pryds av 26 kristallkronor som hänger i ett magnifikt kassettak uppburen av konstgjorda marmorpelare. Festsaal, som uppfördes 1910-1923, är Hofburgs största sal, och har en fantastisk takmålning.
Framför Neue Burg ligger Heldenplatz med grönområden, den yttre porten Burgtor (mot Ringstrasse) och en stor ryttarstaty av prins Eugen av Savojen (1865).
Flera av Wiens berömda baler äger rum på Hofburg, inte minst den stora nyårsbalen Le Grand Bal som är starten på balsäsongen. Biljetter till nyårsbalen kostar från ca €150 för en dansbiljett upp till runt €500 om man även vill ha middag och champagne.
Mer info: www.hofburg-wien.at


Michaelertrakt





Kaiserappartements, Reichkanzleitrakt





Spanska Ridskolan






Zeremoniensaal

     
MuseumsQuartier Wien


Kunsthistorisches Museum









Wiener Secession

Messeplatz 1
MuseumsQuartier Wien öppnade officiellt 2001 och är ett av världens största kulturcentrum med ett stort antal inrättningar som konstmuseer, konsert-, teater-, film- och danslokaler, nya medier, affärer, caféer, utbildningscentrum för internationella musei- och utställningsstudier, lokaler för seminarier, workshops, föreläsningar och mycket annat. Området hyser de kejserliga stallen, vagnhusen och Vinterridskolan som nu används för staden Wiens kulturevenemang, framför allt Wienfestivalen som arrangerats sedan 1951. Mer info: www.mqw.at
Kunsthalle Wien visar utställningar av internationell modern och samtida konst, framför allt inom arkitektur, video, foto och film. Mer info: www.kunsthallewien.at
Leopold Museum inrymmer Rudolph Leopolds konstsamling med över 5000 konstverk, däribland världens största samling konst av Egon Schiele samt flera andra berömda österrikiska konstnärer som Loos, Klimt, Hoffman, Waldmüller och Otto Wagner. Mer info: www.leopoldmuseum.org
Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien
(MUMOK) har en av Europas största samlingar modern och samtida konst, som amerikansk popkonst, kubism, expressionism, futurism, konstrukturism, surrealism, wiensk aktionskonst m.m.
Art Cult Center har en utställning om tobak och Architektur Zentrum Wien har tillfälliga utställningar om modern arkitektur och arkitekturhistoria, samt en permanent utställning om österrikisk arkitektur under 1900-talet.
I Tanzquartier Wien visas dans och scenkonst med både träningslokaler och uppträdanden.
I ZOOM Kinder-museum kan barn leka, utforska och studera olika ämnen. Mer info: www.kindermuseum.at
Mellan MuseumsQuartier och Ringstrasse ligger de två identiska museer. Kunsthistorisches Museum är ett av Europas främsta konstmuseum, som årligen får över en och en halv miljon besökare. Föremålen består till stora delar av den samling Habsburgarna byggt upp under sitt 640 år långa kejsarstyre. När Ringstrasse anlades uppfördes dessa två byggnader till samlingarna som flyttades från Hofburg och Belvedere. Byggnadernas renässansinteriör är magnifik med sina takmålningar och stuckaturer. De flesta konstverken är från 1400-1700-talen och målningarna är uppdelade i Flamländskt, Holländskt, Brittiskt och tyskt, Italienskt, Franskt och Spanskt måleri. Övriga indelningar är Orientaliska och egyptiska fornfynd, Grekiska och romerksa fornlämningar, Skulptur ock konsthantverk samt Mynt och medaljer. Mer info: www.khm.at
Naturhistorisches Museum omfattar arkeologiska, antropologiska, mineralogiska, zoologiska och geologiska utställningar. På första våningen finns bl.a. utställningar om människans historia, en av Europas främsta ädelstenssamlingar och världens största uppvisade samling meteoriter, Jordens historia och fossiler, avgjutningar av dinosaurieskelett, ovärderliga uppstoppade djur av utdöda arter och mycket utrotningshotade arter, samt ett planetarium. På andra våningen finns utställningar om djur uppdelade i ryggradsdjur; krabbor, insekter och spindlar; urdjur, koraller och blötdjur samt mikrodjur som larver och encelliga djur. Mer info: www.nhm-wien.ac.at
Några kvarter sydost om MuseumsQuarier ligger Wiener Secession (Friedrichstrasse 12), som grundades 1897 av en grupp konstnärer som dragit sig ur Wiens Konstnärsförening, inrymd i Wiener Künstlerhaus, för att de tyckte att de blivit för konservativa. Man ville istället föra fram en mer modern rörelse, framför allt impressionism och jugend. Deras uppseende-väckande byggnad med sitt stora klot täckt av guldlöv uppfördes 1898 och är världens äldsta konstgalleri för självständiga konstnärer. Galleriet har permanenta och tillfälliga utställningar med samtida konst. Mer info: www.secession.at


Kunsthalle Wien






Kunsthistorisches Museum






Naturhistorisches Museum

     
Schloss Belvedere


Marmorsalen, Oberes Belvedere

Prinz-Eugen-Strasse 27 respektive Rennweg 6 A
Belvedere byggdes som sommarresidens för prins Eugen av Savojen, som besegrade turkarna 1683 och 1718. Barockpalatset ritades av hovarkiteken Johann Lukas von Hildebrandt, en annan av Österrikes främsta arkitekter.
Palatset har två avdelningar, Oberes och Unteres Belvedere (1714-16), som skiljs åt av en fransk sluttande trädgård med ett vattenfall, fontäner, statyer och planteringar. Söder om Oberes Belvedere finns en mindre alpin trädgård med 3 500 olika sorters växter samt en bonsaiavdelning, och norr om denna finns en större botanisk trädgård, som tillhör Wiens universitet.
Oberes Belvedere byggdes 1721-23 och användes från början till statsbesök, banketter och baler. 1955 signerades det österrikiska statsfördraget i Marmorsalen. Nu inrymmer byggnaden 1800- och 1900-talsmålningar. Habsburgarna var irriterade över att prins Eugens residens nästan överträffade Hofburg och nöjd kunde Maria Theresia 1752 köpa slottet efter prinsens död. Den senaste invånaren var ärkehertig Franz Ferdinand som sköts i Sarajevo 1914.
Unteres Belvedere byggdes 1714-16 och var prins Eugens vardagsbostad. 1765 blev det kaserner för de militära vakterna. Numera är det museum för österrikisk barockkonst. Intill ligger Orangeriet som från början användes till att förvara känsliga växter under vintern, men har nu medeltidsmuseum och galleri för konst inom gotik och tidig renässans.
Mer info: www.belvedere.at


Oberes Belvedere

Schönbrunn


Große Galerie








Runde Chinesische Kabinette

Schönbrunner Schloss Strasse 47
På denna plats byggde Ferdinand II 1637 ett jaktslott, som förstördes av turkarna 1683. 12 år senare beordrade Leopold I den kända arkitekten Johann Bernhard Fischer von Erlach att rita ett än pampigare barockslott som skulle överträffa Versailles i Paris. Planerna sattes i verket, men blev p.g.a. pengabrist inte lika stort som det var tänkt, ett "mindre" palats fullbordades istället år 1700. Namnet fick det av en vacker fontän, Schöner Brunnen, som var byggt kring en källa som kejsar Matthias fann under en jakt.
Habsburgarna använde det som sommarresidens och vid Maria Theresias trontillträde gjorde hon det till bas för familjen och hovet. 1744-1749 lät hon renovera och bygga till slottet. Fasaden målades i hennes favoritfärg gult, interiören gjordes om i rokoko och ett kapell och en teater tillades.
Napoleon bodde i slottet som under sin ockupation 1806 och 1809, och 1918 abdikerade Karl I, den siste Habsburgkejsaren, i Blauer Chinesischer Salon (Blå Kinasalongen), varpå slottet överlämnades i den nya republikens händer.
Rummen på första våningen är öppna för allmänheten och man kan välja på två guideturer, en med 22 rum (45-60 min.) och en med 40 (ca 1,5 timme). Rummen är överdekorerade med takmålningar, kristallkronor, stuckaturer och guldsniderier. Det vackraste rummet är Große Galerie (Stora Galleriet) som är drygt 40x10 m stort och användes till kejserliga banketter, bl.a. för delegaterna under Wienkongressen 1814-15. Salen används fortfarande till mottagningar samt konserter. I det mindre Kleine Galerie, som byggdes under samma tid, hölls lite mindre familjefester.
I det Runde Chinesische Kabinette (Runda kinesiska kabinettet) hade Maria Theresia privata diskussioner med statskanslern, och härifrån leder en hemlig dörr till dennes våning. Den 6-årige Mozart spelade sin första hovkonsert inför Maria Theresia och kejsarfamiljen i Spiegelsaal (Spegelsalen) 1762. Som änka bodde Maria Theresia i det vackra Vieux-Lacque-Zimmer med orientaliska lackpaneler.

Runt slottet breder en enorm barockpark ut sig med bl.a. den vackra Neptunbrunnen, badhus, japansk trädgård, konstgjorda romerska ruiner, barockteater, orangeri, Palmenhaus med exotiska växter och vagnmuseet Wagenburg, som inryms i Spanska Ridskolans gamla lokaler. Mer info: www.kaiserliche-wagenburg.at
En av parkens främsta sevärdheter är Tiergarten som grundades som menageri 1752 och är världens äldsta zoo. Idag är dess främsta uppgift att bevara utrotningshotade arter och är en av få djurparker i världen som hyser jättepandor. Andra djur är elefanter, apor, zebror, isbjörnar, hästar, renar, bisonoxar, lejon, geparder, koalor, tigrar, maneter samt små däggdjur, fåglar, fiskar, reptiler, insekter och grodor av en mängd olika arter. Mer info: www.zoovienna.at
Längst upp på kullen med en fantastisk utsikt över slottet, parken och Wien, ligger den nyklassicistiska paviljongen Gloriette från 1775.
Mer info: www.schoenbrunn.at


Schönbrunn





Panda, Tiergarten





Neptunbrunnen och Gloriette

     
Grinzing


Kaasgrabenkirche

Denna mysiga stadsdel norr om Wien ligger uppe bland skogarna i Wienerwald. Den är känd för sina Heurigen, dvs små vintavernor där man säljer årets vin och must (druvjuice) från den egna odlingen. Heurigertraditionen började redan under Medeltiden, men det var Joseph II som 1784 tillät vinproducenterna att sälja sitt vin direkt från sina egna odlingar, och wienborna upptäckte att det var billigare att åka till vinet än att vinet transporterades till staden. På en Heuriger är stämningen hög och drycken och musiken flödar. En typisk Wien-dryck är G'Spritzter som är en blandning av lika delar vin och mineralvatten.
Grinzing förstördes svårt under turkarnas belägringar 1529 och 1683 samt av Napoleons armé 1809. Huvudgatan Cobenzlgasse har flera av ortens Heurigen.
Sevärdheter i Grinzing är bl.a. nybarockkyrkan Kaasgrabenkirche (Ettingshausengasse 1) från 1910 och Grinzinger Pfarrkirche (Himmelstraße 25) byggd 1417-1426 av lokala vinodlare.
Kahlenberg, 484 m, är Wienerwalds högsta topp och har har man en vacker utsikt över Wien och vingårdarna nedanför. Promenaden ner till Nussdorf och Heiligenstadt är något att rekommendera, särskilt i skymningen.


Cobenzlgasse, Grinzing

     
Wiener Prater
  Leopoldstadt
Denna park ligger längs med Donau och består av Hauptallee, en 5 km lång kastanjeallé, nationalarenan Ernst Happel-Stadion, travbanan Krieaus Trabrennbahn som också används till konserter, idrottsplaner, golfbana och friluftsbad. Området var förr kejserlig jaktmark där kejsar Franz Josef tog sin dagliga ridtur och bara aristokraten hade tillträde. 1766 öppnades den för allmänheten och kejsaren tillät att man öppnade caféer och restauranger. 1873 hölls Världsutställningen i parken. Området är idag mässhallar. Ökad folktillströmning ledde snart till etableringen av världens första nöjesfält 1895. "Venedig in Wien" bestod av en konstgjord lagun som skulle efterlikna Venedigs kanaler med gondoler och venetianska hus. Det var en stor succé men lades ner redan efter sex år. Först 1920 upphörde jakten på området. Nöjesfältet Wurstelprater ersatte "Venedig in Wien" och är en av Wiens populäraste besöksmål, både för turister och wienarna själva. Här finns ponnyridning, karuseller, berg- och dalbanor, marknadsstånd, spelhallar, radiobilar, spökhus, gokart, minigolf, Planetarium, Pratermuseum, Madame Tussaud's vaxmuseum och det berömda 65 m höga pariserhjulet Wiener Riesenrad. Hjulet byggdes 1897 för att fira 50-årsjubileet av kejsar Frans Josef I:s trontillträde 1848 och det är det enda som finns kvar av områdets första nöjesfält "Venedig in Wien". Pariserhjulet var dock ingen vinstmaskin och fick rivningstillstånd 1916, men då man saknade resurser för att transportera bort resterna fick det stå kvar. Hjulet snurrar långsamt och man har en vacker utsikt över staden under den 10 minuter långa turen. Riesenrad har synts i flera filmer och TV-serier. En nyckelscen i filmen "Den tredje mannen" (1949) utspelas på hjulet och man kan även se det i James Bond-filmen "Iskallt uppdrag" (1987). Mer info: www.wienerriesenrad.com
En märklig sevärdhet är Kugelmugel, ett sfäriskt hus byggt av konstnären Edwin Lipburger som skapat sig en egen republik och vägrat betala skatt till den österrikiska staten. Huset stod ursprungligen på landet i Niederösterreich, men flyttades hit av myndigheterna som också satte taggtråd runt det. Wurstelprater har också flera berömda traditionella wienerrestauranger, t.ex. Schweizerhaus som sägs legat här före 1766.
Mer info: www.prater.at


Prater med Wiener Riesenrad





Schweizerhaus

     
Karlsplatz


Karlskirche

Wiens tunnelbana började byggas under slutet av 1800-talet och huvudansvarig för utformningen av konstruktionen var en av de främsta wienarkitekterna under förra sekelskiftet, Otto Wagner. Ett av hans främsta mästerverk är de två solrossmyckade jugendpaviljongerna, byggda 1898-1899, vid tunnelbanans utgång. Den ena är numera café och den andra museum.
Karlsplatz är dock inte bara en viktig knutpunkt för tunnelbanan. Dess mitt utgörs av Resselparken som är en populär samlingsplats för framför allt affärsfolk och studenter från det intilliggande Tekniska universitetet. Härifrån har man en strålande vy över den magnifika barockkyrkan Karlskirche. Under pestepedemin i Wien 1713 svor kejsar Karl VI att han, om pesten upphörde, skulle låta bygga stadens vackraste kyrka helgad åt Milanos förre ärkebiskop Carlo Borromeo, skyddshelgon mot pesten. När pesten var över utlyste han en arkitekttävling som vanns av den kända barockarkitekten Johann Bernhard Fischer von Erlach. Mästerverket stod klart 1737 och kombinerar olika arkitektoniska element, som den antika grekiska pelarentrén, den 72 m höga nyromerska kupolen, de antika romerska kolonnerna, nywienesiska tornen på vardera sida och porthusen som påminner om kinesiska pagoder.
På östra sidan av Karlskirche ligger Historisches Museum Wien, som visar Wiens utveckling från förhistoria till idag, och inrymmer bl.a. förromerska och romerska föremål, handmålat glas från Stephansdomen, porträtt, bilder, kartor, målningar, rekonstruerade rum, originalritningarna för Schönbrunn, utställningar om balett, teater och operett och ett stort antal Wien-bilder från de senaste 100 åren. Mer info: www.museum.vienna.at
Mittemot Resselparken ligger Musikverein (Bösendorferstrasse 12), huvudkontor för föreningen Musikens Vänner. Byggnaden, som är en blandning av olika stilar, ritades 1867-1869 och är mest berömd som hemmascen för Wienerfilharmonikerna, vars nyårskonserter är världsberömda och direktsänds i TV på Nyårsdagen varje år. Konserten hålls två gånger och man ansöker om biljetter hos orkestern den 2 januari för året därpå. Men det finns också möjlighet att köpa biljetter av reseföretag som arrangerar nyårsresor till Wien. Mer info: www.musikverein.at, www.wienerphilharmoniker.at
Bredvid Musikverein ligger det renässanspalatset Künstlerhaus (Karlsplatz 5) från 1868, som är utställningslokal för medlemmarna i Wiens konstnärsförening. Mer info: www.kuenstlerhaus.at


U-Bahn Karlsplatz




Musikverein




Kunstlerhaus

     
Hundertwasser Haus


Kunsthaus Wien

Löwengasse/Kegelgasse
Få kommunala hyreshus lockar så många turister som denna märkliga byggnad ritad av bildkonstnären och formgivaren Friedensreich Hundertwasser. Hundertwasser var redan på 1950-talet en stark kritiker till den rådande arkitekturens funktionalism och brist på konstnärlighet. Han började arbeta på ett antal byggnadsprojekt som skulle bli raka motsatsen mot andra byggnader i samhället. Hundertwasser Haus byggdes 1983-1985 och den 1 mars 1986 kunde de första hyresgästerna flytta in. Det är byggt av endast naturmaterial och har inga räta linjer. Hundertwasser ansåg att huset motsvarar människornas behov av naturliga former och att räta och långa linjer är ett brott mot naturupplevelsen. Fasaden består av lökkupoler och oregelbundna rutor i olika färger. På taket finns 16 privata och 3 allmänna trädgårdar med resliga träd och buskar. Fastigheten rymmer 52 lägenheter i storlekar från 36 till 150 m², fyra kontor, affärer och café.
Vid husets 20-årsjubileum 2005 var huset den fjärde största sevärdheten i Wien.
Mer info: www.hundertwasser-haus.info

1991 öppnade Hundertwasser sitt eget museum, KunstHausWien (Untere Weißgerberstraße 13). Här kan man beskåda hans målningar, grafiska konst, tapisseri, filosofi, ekologi och arkitektur. Även huset är skapat av Hundertwasser. Mer info: www.kunsthauswien.com


Hundertwasser Haus

     
Caféer


Sachertårta

Wien är kaffehusens stad och cafékulturen har varit viktig i skapandet av stadens kultur. Ryktet säger att epitetet kommer av att turkarna glömde kvar hundratals säckar kaffebönor efter sin andra belägring av staden 1638. Caféerna är historiskt inredda, ofta med kristallkronor, ekstolar och små runda bord med marmorskiva. Här brukar finnas ett rikt utbud av olika dagstidningar och folk kan sitta här hela dagen och läsa, spela kort eller bara konversera i gott sällskap. Många böcker och dikter har författats på caféer och en del författare fick även sin post sänd till favoritcaféet.
På 1950-talet tvingades många kaffehus stänga pga konkurrensen av TV:n och moderna espressobarer. På senare tid har dock kulturen återuppväckts och lockar turister.
Ett av de mest kända kaffehusen är Café Sacher (Philharmonikerstrasse 4) där den delikata klassiska Sachertårtan med chokladtårta med aprikoskräm skapades 1840. Mer info: www.sacher.com/sacher-cafes/sacher-cafe-vienna
Andra exempel är Café Central (Herrengasse 14), Café Demel (Kohlmarkt 14), Café Schwartzenberg (Kärntner Ring 17), Café Landtmann (Dr-Karl-Leuger Ring 4), bl.a. Sigmund Freuds och Gustav Mahlers favoritcafé, Café Sperl (Karolinengasse 13) som var Hitlers favoritcafé och Café Hawelka (Dorotheergasse 6) som drevs av Leopold och Josefine Hawelka från 1939 till Josefines död 2005. Mer info: www.hawelka.at
Guide till kaffeutbudet: Brauner (lite mjölk), Melange (blandning kaffe och varm mjölk), Verlangerter (svagt kaffe), Einspänner (svart kaffe med vispgrädde i höga glas), Mokka (mycket starkt i små koppar), Türkischer (svart turkiskt kaffe, tjockt och sött), Kaisermelange (svart kaffe med äggula och konjak), Pharisäer (starkt kaffe med vispgrädde serverad med rom i likörglas), Kapuziner (svart med en skvätt skummad mjölk).


Café Sacher




Café Central