- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Salzburg.
Fakta...
Land: Salzburg, Österrike
Grundad: 696
Areal: 66 km²
Invånare: 150 000
Flygplats: WA Mozart (5 km väst)
Utflyktstips: Salzkammergut, Burg Hohenwerfen
Bästa tid: April-Oktober
Mer info: www.salzburg.info

Sevärt i Salzburg

Hohensalzburg & Nonnberg
Altstadt
Residenz
Festspielhäuser
Schloss Mirabell
Mozarts Geburtshaus &
Wohnhaus

Schloss Hellbrunn



Salzburg
är en av de städer i Europa man bör besöka. Dess gamla stad, Altstadt, är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, och det är inte svårt att förstå varför.
Det var i denna bedårande barockpärla som familjen von Trapp sprang runt och sjöng i filmen Sound of Music, som spelades in här 1965. Filmen var en stor flopp i Österrike, men desto mer populär i resten av världen.
Musikaler i all ära men staden är dock ännu mer känd för att det är Mozarts födelsestad.
Salzburg var attraktivt redan på romarnas tid tack vare sitt gynnsamma geografiska läge vid en naturlig handelskorsväg vid floden Salzach.
På 600-talet tog kristendomen över och staden gjordes till biskopssäte. Den riktiga storhetstiden började på 1100-1400-talen och barocken började färga gator och torg.
På 1800-talet hamnade staden i en svacka, men Mozart har onekligen hjälpt till att lyfta staden ur den och gjort den till det kulturcentrum det är idag. I juli-augusti hålls Salzburger Festspiele, Europas största och viktigaste opera- och teaterfestival, som grundades 1918 för att hedra Mozarts minne.
Inte långt från Salzburg ligger en stor mängd skidorter och vill man vila från skidåkningen en dag är det en perfekt dagsutflykt.

Hohensalzburg och Nonnberg


St Georgskirche, Hohensalzburg




Nonnberg

Hohensalzburg är Europas största och bäst bevarade medeltidsfästning, och räknas till stadens viktigaste sevärdhet. Det ligger på toppen av det 508 m höga Festungsberg och omfattar omfattar 30 000 m². Fästningen lät byggas av ärkebiskop Gebhard von Helfenstein 1077, mitt under Investiturstriden mellan Heliga Romerska imperiet och påvedömet som stöddes av ärkebiskopen. Det fungerade som skyddstillhåll för stadens ärkebiskopar när de kände sig hotade. Fästningen expanderades gradvis under de följande århundraden. Ringmuren och tornen tillkom 1462 och de nuvarande yttre bastionerna byggdes under 1500- och 1600-talen då man fruktade en turkisk invasion. 1498-1501 lät ärkebiskop Leonhard von Keutschach bygga Sankt Georgskirche och de vackra gotiska bostads- och representationssalarna på tredje våningen. Dessa räknas till Europas vackraste gotiska profana rum.
Hohensalzburg stod emot angrepp från många olika fiender genom århundradena, men uppgavs till fransmännen 1800 utan att ett enda skott avlossats. I början av 1900-talet användes det till att förvara italienska krigsfångar under Första världskriget och nazistiska aktivister under 1930-talet. Tortyrkammaren användes så sent som 1893.
I Festungcardbiljetten ingår Fürstenzimmer där man får se Keutschachs gotiska salar: Goldenen Saal, Goldene Stube och Schlafstube, fotoutställning, det upplysta Unterkapelle och tre museer. Festungmuseum visar byggnadens historia och livet däri samt arkeologiska fynd, historiska musikinstrument och vapen och rustningar. Marionettenmuseum hyser marionettdockor från det berömda Salzburger Marionettentheater. Reiner Regimentsmuseum, som inhysts i Hohensalzburg sedan 1924, har utställningar om Salzburgska infanteriregementet "Ärkehertig Rainer" Nr 59 med vapen, uniformer, foton och andra minnesföremål. Mer info: www.rainer-regimentsmuseum-salzburg.at
Det tar ca 20 minuter att promenera upp, men det finns också en linbana från Festungsgasse 4.
Mer info: www.salzburg-burgen.at/de/hohensalzburg

En knapp kilometer österut ligger benediktinerklostret Nonnberg (Nonnberggasse 2), grundat av S:t Rupert 714. Den största delen av klostret och kyrkan förstördes under en brand 1423, men byggdes upp på samma plats senare samma århundrade. Nonnberg var Maria von Trapps kloster både i verkligheten och i filmen och man hör än idag nunnorna sjunga.


Hohensalzburg





Goldene Stube, Fürstenzimmer

Altstadt


Kapitelschwemme





Residenzbrunnen

Stadsdelen är Salzburgs hjärta och här finns vackra torg, trånga gränder, mysiga caféer, shopping, gamla kyrkor och katedraler, fontäner och statyer.
Franziskanerkirche (Franziskanergasse 5) är en av Salzburgs äldsta kyrkor och har sitt ursprung i 700-talet. Den är intressant eftersom den är en av få kyrkor i staden som inte är i barock, även om man försökte göra om den utan att lyckas. Därför är den en blandning av många olika stilar: romansk, sengotisk, renässans och barock.
Kollegienkirche (Universitätsplatz) ritades av Fischer von Erlach och stod klar 1707. Den räknas till en av de största och vackraste barockbyggnaderna i Salzburg.
Domkyrkan Sankt Rupert-katedralen (Kapitelplatz 1a) byggdes på 700-talet, men efter ombyggnationer och en eldsvåda, beslöt ärkebiskoparna att det skulle byggas en nästan helt ny kyrka ritad av den italienske arkitektern Santino Solari. Den nya domkyrkan, som invidges 1628 blev den första barockkyrkan norr om Alperna. Den ritades för att rymma 10 000 personer och är mycket imponerande. Ett museum visar kyrkans skatter.
På Kapitelplatz södra sida står Kapitelschwemme som byggdes i början av 1600-talet för tvätt av hästar. Brunnen som man ser idag byggdes i barockstil 1732 då man byggde en ny fasad till pumphuset bakom. Pumphuset finns inte kvar, men det gör den ornamenterade fasaden med en nisch var statyn av havsguden Neptunus står på en häst med sin treudd. Därifrån rinner vattnet nedför en trappa till den balustradkantad dammen.
På västra sidan av Kapitelplatz ligger stiftkyrkan Sankt Peter (Kapitelplatz) som är en av de vackraste i staden. Kyrkan och det tillhörande benediktinerklostret byggdes i romersk stil på 1100- och 1200-talen, men byggdes om i senbarock på 1600- och 1700-talen.
Residenzplatz, vid Domkyrkans norra sida, lät anläggas av Wolf Dietrich Raitenau 1587. Mitt på torget står Residenzbrunnen, en magnifik barockfontän i marmor skapad 1656-1661. Vid torgets sydöstra hörna (bakom Domkyrkan) ligger Panorama Museum (Residenzplatz 9) som hyser en fantastisk cirkulär panoramamålning med en omkrets på 26 m. Målningen föreställer Salzburgs historiska stadskärna och dess omgivningar och skapades av Johann Michael Sattler 1825-1829. Vid nordöstra hörnan av Residenzplatz ligger Neue Residenz som sedan 2005 rymmer Salzburg Museum (Mozartplatz 1) med utställningar om Salzburgs konst- och kulturhistoria. På första våningen finns Salzburg Persönlich, en utställning om invånare som influerat staden inom områden som musik, konst, vetenskap, arkitektur, litteratur och hantverk. På andra våningen finns utställningen Mythos Salzburg med byggnadens representationsvåningar, arkeologiska skatter från Medeltiden och utställningar om moderna Salzburgs utveckling inom historia, konst och kultur. I en underjordisk passage mellan Neue Residenz och Panorama Museum finns arkeologiska fynd från utgrävningarna i Neue Residenz inklusive en målad mur romersk mur. Mer info: www.salzburgmuseum.at
Getreidegasse i västra delen av Altstadt är Salzburgs mest kända gata, inte minst för att Mozart föddes här på nummer 9 (se Mozarts Geburtshaus och Wohnhaus). Men den är också känd för de hundratals smideskyltar som hänger utanför de små köpmanshusen från 1400-1700-talen. Till och med McDonald's har fått en.


Kollegienkirche





Sankt Rupert-katedralen





Getreidegasse

Residenz
  Residenzplatz 1
Biskopspalatset, Residenz, fanns redan på 1100-talet men det vi ser idag byggdes för ärkebiskop Wolf Dietrich von Raitenau 1596-1619.
Det byggdes dock ut kontinuerligt under hela 1700-talet och omfattar idag 180 rum, varav 15 praktrum, och tre innergårdar, varav en har en stor barockfontän.
Man kan på en självguidad tur besöka de praktfulla receptionssalarna som visar den höga status ärkebiskoparna hade.
Palatset största sal, Carabinierisaal, byggdes år 1600 och funderade som uppehållsrum för ärkebiskoparnas livvakter. Härifrån når man den rikt smyckade Riddarsalen, Rittersaal, som ofta användes som konsertsal och här hålls forfarande, tack vare dess utmärkta akustik, konserter då och då. Här finns en passag till domkyrkan. Nästa sal är Konferenzzimmer där Mozart som 6-åring höll sin första hovkonsert. Den vackraste av salarna är den fantastiska Audienzsaal med originalmöbler från 1775, flamländska gobelänger från 1500-talet och ett magnifikt parkettgolv av ek, lönn och valnöt. Tronsalen, Thronsaal, användes av biskoparna som festsal. Här finns bl.a. en kakelugn i nyklasscistisk stil och franska tapeter i sidendamast från 1775. Genom en portal i den västra väggen kunde man tidigare nå Toskanatrakten, ärkebiskoparnas privata våningar. Dessa utnyttjas idag av Salzburgs universitet. Via Weisser Saal och Grüner Salon når man Kejsarsalen, Kaisersaal, där porträtt av 14 Habsburgregenter hänger. Härifrån finns en direktpassage till Franziskanerkirches kor. Mer info: www.salzburg-burgen.at/de/residenz
På den tredje våningen i den östra flygeln ligger Residenzgalerie som öppnade 1923. Här finns målningar från 1500-talet till 1700-talet och österrikiska målningar från 1800-talet. Mer info: residenzgalerie.at


Audienzsaal




Thronsaal

Festspielhäuser
  Hofstallgasse 1
Mozarteum-stiftelsen arrangerade musikfestivaler i Salzburg vid olika tillfällen mellan 1877 och 1910. 1917 beslutades det att Salzburg skulle bli värd för en teater- och operafestival med tonvikt på Mozarts verk. Tre år senare invigdes de första festspelen med Hugo von Hofmannsthals "Jedermann" på trappan till S:t Rupert-katedralen. Det har nu blivit en tradition och pjäsen spelas på Domplatz under varje festspel.
Vid Mönchsbergs norra sida byggdes 1925 den första teatern, nuvarande Haus für Mozart, på platsen där ärkebiskopens gamla hovstallar från 1606 låg.
1926 hade festivalen blivit så stor att man behövde fler scener och man byggde om den intilliggande Felsenreitschule till teater. Denne byggdes på ett gammalt stenbrott var man bröt sten till bygget av S:t Rupert-katedralen i början av 1600-talet. 1693 anlitade ärkebiskopen den berömde barockarkitekten Fischer von Erlach till att bygga det nya hovstallet och sommarridskolan på platsen. Ur berget högg han ut 96 arkader över tre våningar där publiken satt. Under 1700-talet användes den som utomhusscen för sport-, dans- och teaterföreställningar. Familjen von Trapp uppträdde på Felsenreitschule 1936 och deras historia skildrades senare i filmen "Sound of Music". Teatern byggdes om 1968-1970 och har numera ett tak som kan öppnas.
Intill ligger den berömda dammen, Pferdeschwemme, där man tvättade hästar. Marmordammen, som byggdes 1695, kantas av fantastiska hästmålningar och en staty.
1960 öppnade den stora Großes Festspielhaus med plats för upp till 2 170 åskådare.
Mer info: www.salzburgerfestspiele.at


Felsenreitschule




Pferdeschwemme

Schloss Mirabell


Dreifaltigkeitskirche

Mirabellplatz
1606 lät ärkebiskop Wolf Dietrich von Raitenau bygga ett slott utanför stadsmurarna, som gåva till sin älskarinna Salome Alt. Han kallade slottet Altenau, men efter hans död döptes det om till Mirabell av hans efterträdare Markus Sittikus von Hohenems. Den kända arkitekten Lukas von Hildebrandt byggde, på prins och ärkebiskop Franz Anton von Harrachs order, om slottet grundligt i barockstil mellan 1721 och 1727.
1818 skadades slottet svårt av en förödande brand, men det stora marmortrappan som leder till slottet och Marmorsalen undkom lyckligtvis branden. Dess nuvarande nyklassicistiska utseende skapades av hovarkitekten Peter de Nobile.
När Salzburg återigen blev österrikiskt 1816 blev Mirabell kejsarens sommarresidens. Idag inrymmet slottet kontor för borgmästaren och kommunen. I orangeriets södra flygel finns ett barockmuseum.
Marmorsalen, från början ärkebiskopens bankettsal där Mozart med sin far Leopold och systern Nannerl en gång uppträdde, är med sin gyllene stuckatur känd för att vara världens vackraste bröllopssal, men den används också för andra ceremonier, konferenser och konserter.
Runt slottet breder en av Europas vackraste slottsparker ut sig och flera scener ur "Sound of Music" spelades in här. Parken anlades 1690 och är i typisk tidig barockstil med sina geometriska former, blomsterornament, figurklippta träd, prydnadsvaser och balustrader. Man hittar också vackra fontäner som Pegasusbrunnen installerad 1913, statyer, friluftsteater, en rosenträdgård och Zwergelgarten, Europas äldsta dvärgträdgård som ursprungligen pryddes av 28 dvärgar av vit untersbergmarmor,
samt ett orangeri som idag används som palmhus.

Vid slottets södra ingång ligger torget Markatplatz med lyxhotell, restauranger, Mozarts Wohnhaus (se nedan) och Fischer von Erlachs vackra barockkyrka Dreifaltigkeitskirche (Dreifaltigkeitsgasse 14) från 1694.


Schloss Mirabell




Marmorsaal

Mozarts Geburtshaus och Wohnhaus


Mozarts Geburtshaus

Getreidegasse 9 och Markartplatz 8
Den 27 januari 1756 föddes Wolfgang Amadeus Mozart i ett gult smalt hus, kallat Hagenauer Haus, på Getreidegasse 9, var hans familj bodde på tredje våningen 1747-1773. Wolfgangs musikintresse gick i arv från fadern som själv var kompositör. Mozart komponerade pianokonserter redan vid 4 års ålder och första symfonin när han var 6. Vid samma ålder uppträdde han för kejsarinnan Maria Theresia i Schönbrunn i Wien. Fem år senare hade han komponerat operan "Bastien och Bastienne". Han turnerade runt i hela Europa med sin storasyster Nannerl. Som 17-åring flyttade Wolfgang med familjen till det rymligare huset på Markartplatz 8 och 1781 gick flyttlasset till Wien där han bodde till sin död 1791.
Internationale Stiftung Mozarteum grundade museet i Mozarts Geburtshaus 1880, vilket drar tusentals besökare varje år. Samlingen i huset inkluderar en barndomsfiol, en konsertfiol, ett klavikord, pianon, noter, manuskript, souvenirer, böcker, porträtt och brev från familjen. Samlingen skänktes till Internationale Stiftung Mozarteum av Mozarts änka Konstanze Nissen och hennes söner. 1985 gjordes grannlägenheten om till en typisk arbetarbostad i Salzburg under Mozarts tid. Här visas tidstypiska möbler och tre olika teman: "Mozart och Salzburgs universitet", "Mozarts vänskap till Salzburgfamiljer" och "Helig musik och helgonens vördnad".
Andra våningens tema är "Mozart och teatern". Ett antal dioramor illustrerar historian av mottagandet av Mozarts operor. Bilder från sent 1700-tal till 1900-talet visar de många olika tolkningarna av Mozarts arbeten. Första våningen har olika Mozartutställningar varje år. Mer info: www.mozarteum.at/museen/mozarts-geburtshaus.html
I Mozarts Wohnhaus, även kallat Tanzmeisterhaus, komponerades många av Mozarts verk. 1938 hyrde Mozart-stiftelsen tre rum i lägenheten till utställningar och musicerande, men 1944 förstördes huset svårt av ett bombanfall. 1989 köpte man tomten, där en kontorsbyggnad uppförts. Här återuppbyggdes och restaurerades Mozarts Wohnhaus 1994-95, finansierat av ett japanskt försäkringsbolag. 1996 invigdes huset, som inrymmer en stor autografsamling, Mozarts ton- och filmmuseum och en omfattande utställning, med olika teman, som ska göra besökaren förtrogen med den stora kompositören. Mer info: www.mozarteum.at/museen/mozart-wohnhaus.html

Ytterligare ett museum är Mozarteum (Schwarzstrasse 26), som grundades av Internationale Stiftung Mozarteum 1870, för att marknadsföra hans musik. Här finns en samling av Mozarts brev samt en av Europas främsta musikskolor. Mer info: www.mozarteum.at


Mozarts Geburtshaus







Mozarts Wohnhaus

Schloss Hellbrunn


Fürstentisch Wasserspiel






Neptungrotte

Fürstenweg 37, Hellbrunn
6 km söder om Salzburg ligger lustslottet Schloss Hellbrunn. 1612 beordrade Salzburgs ärkebiskop Markus Sittikus von Hohenems att ett landsortsresidens skulle byggas vid foten av det vattenrika berget Hellbrunn. Då han var en stor beundrare av italiensk konst och kultur gick uppdraget till den berömda domkyrkoarkitekten Santino Solari. Det skulle inte vara ett stort representativt slott, utan ett litet sommarresidens utanför staden för korta vistelser och tidsfördriv, men som matchade elegansen och rymligheten i den italienska arkitektur han beundrade. Resultatet blev ett mästerverk som hör till en av de vackraste renässansbyggnaderna norr om Alperna. Vatten var huvudtemat för slottets design och de många källorna i Hellbrunnberget gav byggnaden ett sprudlande liv.
Slottet användes bara som residens under särskilda tillfällen. Det var främst tillhåll för baler, fester, högtidligt firande, viktiga tilldragelser och kulturella höjdpunkter.
Inredningen är även den italienskinspirerad och har bl.a. en magnifik bankettsal, ett oktagonformat musikrum med perfekt akustik och ett kinesiskt rum med handmålade tapeter.

Men den största attraktionen har under 400 år varit den stora parken med dess unika Wasserspiele, fontäner som sprutar vatten från alla möjliga håll, gömda i buskar, träd, stenstolar och hjorthorn. Vattnet strömmar från golv och tak och från grottorna hörs djurläten och fågelsång. Den mest spektakulära är Fürstentisch där middagsgästerna överraskades av de plötsligt påsatta vattenspelen som gjorde dem dyblöta.
Parken gjordes om runt 1730 för att passa den nya modernare trenden. De mytiska och historiska statyerna är från början av 1600-talet. Markus Sittikus gjorde om det naturliga stenbrottet till en scen och skapade Steintheater, Europas äldsta utomhusscen. Den fantastiska Mechanische Theater från 1750 består av 200 träfigurer som rör sig automatiskt i sin lilla stad, endast driven av vattenkraft och luft.
Parken har också ett zoo med flygande gamar och alpina djur.
I parken finns också den paviljong som syntes i "Sound of Music".
Jaktstugan Hellbrunner Monatsschlösschen, som fått sitt namn för att det byggdes på bara en månad 1615, inrymmer Salzburger Volkskundemuseum, ett folkloremuseum med föremål från olika folkseder, möbler, folkmedicin och vackra Trachten, folkdräkter från Salzburgområdet.
Förr kom besökare kom hit för nöjen, jakt, utflykter och de eleganta festerna, och nu kommer de för möten, seminarier och glamourösa tilldragelser.
Mer info: www.hellbrunn.at


Schloss Hellbrunn




Theatrum med Fürstentisch




Mechanische Theater