- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Innsbruck.
Fakta...
Land: Tirol, Österrike
Grundad:
1187
Areal: 105 km²
Invånare: 125 000
Flygplats: Innsbruck (4 km väst)
Utflyktstips: Bergisel, Tratzberg Schloss, Hall in Tirol, Europabrücke, klostret Stams
Bästa tid: Hela året
Mer info: www.innsbruck-tourism.com

Sevärt i Innsbruck

Goldenes Dachl
Herzog Friedrich Strasse
Maria Theresien Strasse
Hofburg och Hofgarten
Hofkirche
Tiroler Landesmuseum
Schloss Ambras
Hafelekar

Innsbruck
ligger vackert omslutet av Karwendels- massivet i norr och Stubai- och Tuxeralperna i söder, i den smala västra delen av Österrike. Staden har stått värd för vinter-OS två gånger, 1964 och 1976, och är naturligtvis en perfekt utgångspunkt för skidåkning och andra vintersporter.
De bayerska grevarna av Andechs insåg ortens strategiska läge, där Inndalenkorsas av de viktigaste sydgående vägarna, byggde 1187 en borg vid flodstranden och grundade en marknadsplats på Inns norra strand. Denna kunde expandera till den södra stranden tack vare bron som gav Innsbruck (=bron över Inn) dess namn. 1248 tillföll staden grevarna av Tyrolen, vilka flyttade hit hertigsätet från Merano 1420. Staden blomstrade tack vare saltet i Hall och gruvorna i Schwaz. Kejsare Maximiliam I byggde många av de monument som finns kvar idag.
1665 dog den tyrolska grenen av Habsburg-ätten ut och hovlivet slocknade. Därefter styrdes Innsbruck från Wien.
1806 blev Tyrolen bayerskt och frihetskämpen Andreas Hofer försökte 1809 återvinna självständigheten i det s.k. Tiroler Volksaufstand, men han lyckades inte helt. Först under Wienkongressen 1815 återfick Österrike Tyrolen. 1867 invigdes Brennerjärnvägen mot Italien, vilket ökade Innsbrucks tillväxt på nytt.

Goldenes Dachl


Goldenes Dachl

Herzog Friedrich Strasse 15
En av Innsbrucks mest kända sevärdheter är Goldenes Dachl, som är namnet på den gotiska balkong som sitter på det forna habsburgska residenset Fürstenberg som uppfördes för hertig Friedrich IV 1420. På uppdrag av kejsare Maximiliam I utformades balkongen och loggian 1494-1496 för att han skulle kunna betrakta de tornerspel och skådespel som ägde rum på torget nedanför. Namnet kommer av de 2657 förgyllda kopparplattor som pryder dess 3,7 m höga tak. I början av 1700-talet byggdes balkongen om och till och endast loggian och alkoven är original. Vapensköldarna under burspråkets första våning, vilka representerar Österrike, Ungern, Bourgogne, Milano, Romarriket, Steiermark, Tyrolen och Tyskland, är kopior. Originalen finns i Museum Ferdinandeum. Balustraden på andra våningen har reliefer av Maximiliam I med sina två fruar, Maria av Bourgogne och Bianca Maria Sforza, samt en som visar kejsaren omringad av hovnarrar.
Numera inrymmer byggnaden museet Maximilianeum, till minne av den forne tysk-romerske kejsaren. Sedan 2003 är huset också säte för den internationella Alpkonventionens ständiga sekretäriat. Konventionen är ett avtal mellan de åtta alpgrannländerna med målet att garantera Alpernas utveckling på ett bestående och miljövänligt sätt.
Mer info: www.goldenes-dachl.at

 
Herzog Friedrich Strasse


Helblinghaus

Altstadt, gamla staden, har med sina många rikt smyckade byggnader i barock- och renässansstil inte förändrats speciellt mycket de senaste 400 åren. Den koncentreras kring den arkadkantade Herzog Friedrich Strasse, där de flesta byggnaderna är från 1400- och 1500-talen.
Från toppen av det 56 m höga Stadtturm (nr. 21) har man en fantastisk utsikt över staden. Rådhustornet byggdes 1442-1450 och inrymde förut fängelseceller. På 1560-talet fick det sin nuvarande renässansexteriör. Mittemot ligger det rosavita Helblinghaus (nr. 10) som byggdes i sengotisk stil 1560, men restaurerades i rokoko 1730. Fasaden har detaljrik stuckatur med snäckskal, keruber, byster, blommor och slingor. 1979-1980 totalrenoverades huset efter Sebastian Heibling, som hade ett litet café här fram till 1833.
Innsbrucks äldsta och mest berömda hotell är Goldener Adler (nr. 6) som fått besök av många berömda personer. I stort sett alla kungar, kejsare, poeter, hertige och författare som besökt Innsbruck har bott här. Några exempel är Gustav III, drottning Silvia, kejsar Josef II, Mozart, Metternich, Ludwig I och Goethe. I hotellet finns också en lika berömd restaurang. Mer info: www.goldeneradler.com

Där Herzog Friedrich Strasse slutar utmed floden Inn, ligger det fyra våningar höga Ottoburg (nr 1) som byggdes 1494 och är en av stadens äldsta byggnader. Det var förmodligen ett försvarstorn tillhörande en gammal borganläggning från omkring 1200. 1460 byggdes den om och 1498 skänkte kejsar Maximilian I den till sin fru. 1588 köptes huset, som då fått namnet Öttburg, av den venetianska köpmannen George Ritter. 1999 totalrenoverades Ottoburg till sin forna glans och idag inrymmer det en vinbar. Mer info: www.ottoburg.at
Passa på att promenera ut mot Inn och bron Innbrücke varifrån man har en fin utsikt över de karakteristiska färgglada husen på andra sidan floden.


Ottoburg




Mariahilfstrasse vid floden Inn

Maria Theresien Strasse


Annasäule

Söderut går Herzog Friedrich Strasse över till affärsgatan Maria Theresien Strasse med butiker, caféer och vackra 1600-och 1700-talshus. I mitten står en röd marmorkolonn, Annasäule, som uppfördes 1704-1706 till minne av bayrarnas utdrivande i spanska tronföljdskriget 1703. På toppen står en staty av Jungfru Maria.
Strax söderut ligger Altes Landhaus (Maria Theresien Strasse 43), som byggdes 1725-1728 och anses vara en av Österrikes vackraste profana byggnader. Här finns en fin innergård, takfresker, en vacker konferenssal i rokokostil och en magnifik trappa kantad av marmorstatyer och byster av grekiska och romerska gudar. Byggnaden säte för Tyrolens regering.

Vid Maria Theresien Strasses slutpunkt ligger Triumphpforte (Salurnerstrasse), en triumfbåge som uppfördes 1765 för att fira minnet av den blivande kejsaren Leopold II:s bröllop. Dennes far, Franz I, dog under firandet. Därför är ena sidan dekorerad med motiv av världslig prakt och den andra med symboler av sorg.


Triumphpforte

Hofburg och Hofgarten


St Jakob

Rennweg 1
Det vackra gulvita Hofburg lät byggas i gotisk stil 1453 av ärkehertig Sigismund, som önskade ett fursteresidens i Innsbruck. Under senare delen av 1400-talet byggdes slottet om och till ordentligt, och då kejsar Maximilian I levde sitt storstilade hovliv i salongerna hade det fått dagens storlek. Hofburgs nuvarande utseende kom till 1755, under Maria Theresias styre, då det renoverades i två stadier till ett monumentalt residens i senbarock och rokoko.
En av utställningsrummen, Riesensaal, betraktas som de vackraste fest- och högtidssalarna i Alperna. Den är 31 m lång, totalt hela 426 m², och har vackra takfresker från 1700-talet, tidstypiska möbler och marmor-, guld- och porslinsutsmyckning. På väggarna hänger målningar som föreställer Maria Theresia, hennes 16 barn och andra dåvarande medlemmar ur kejsarfamiljen.
Gardesaal fungerade som förrum till Riesensaal och har utsmyckats med målningar från turkkrigen.
De flesta rummen i slottet har rokokomöbler från 1800-talet, och knappt något finns kvar sedan Maria Theresias tid.
Representationssalarna är idag museum och man kan dessutom hyra dem för privata fester. Andra rum fungerar bl.a. som kontor och lägenheter.
Mer info: www.hofburg-innsbruck.at
Intill Hofburg ligger domkyrkan St Jakob (Domplatz) som byggdes i barockstil 1714-1724 för att ersätta tidigare kyrkor. Under Maria Theresias styre byggdes den till och fick sin överdådiga rokokointeriör. Taket är magnifikt målat och framme vid altaret finns Lukas Cranach dä:s berömda verk Madonna med barnet från 1520. Kyrkan skadades allvarligt under andra världskriget, men byggdes upp igen på 1950-talet, då man bl.a. placerade statyn av St Jakob på byggnadens tak.

Strax norr om Hofburg ligger Hofgarten (Rennweg 2), Innsbrucks enda park. Den anlades på 1400-talet var ärkehertig Leopold IV och ärkehertig Friedrich IV hade sina trädgårdar. Den utökades de följande 200 åren och i början av 1800-talet gjordes trädgårdarna om till offentlig park. I dess mitt ligger en vacker musikpaviljong från ca 1830, som fortfarande används för konserter under sommartid. Kunstpavillion, som en gång var ett elegant tehus, används som utställningshall. I parken finns också ett utomhusschackbräde, fontäner, lekplats, café, ett palmhus med en intressant samling exotiska växter samt ett monument över ärkehertig Eugene, den sista i Habsburg-ätten bosatt i Innsbruck.


Hofburg







Riesensaal

Hofkirche


Hofkirche

Universitätsstrasse 2
Sengotiska Hofkirche, som ligger intill Hofburg, lät byggas 1553-1563 av Ferdinand I som ett mausoleum åt sin farfar Maximilian I. Den storslagna renässanssarkofagen i svart marmor designades av Maximiliam själv. På toppen står en knäböjd Maximilian och sidorna är omgärdade av 24 marmorrelifer föreställande kejsarens uträttanden och 28 bronsstatyer, större än verklig storlek, föreställande hans förfäder, t.ex. Kung Arthur av England. Sarkofagen är dock tom då Maximilian begravdes i Wiener Neustadt utanför Wien. Andra som är begravda här är bl.a. den tyrolska frihetshjälten Andreas Hofer och flera andra frihetskämpar.
Det var i denna kyrka den svenska drottning Kristina konverterade till katolicismen 1655.
Silveraltaret och silvermadonnan har gett namn åt Silberne Kapelle från 1500-talet, där ärkehertig Ferdinand II med fru är begravd. Mer info: www.hofkirche.at

I det gamla fransiskanerklostret, intill Hofkirche, ligger Tiroler Volkskunstmuseum (se Tiroler Landesmuseum nedan).


Hofkirche med Maximilians sarkofag i centrum

Tiroler Landesmuseum


Dräkter, Tiroler Volkskunstmuseum

Museumsstrasse 15
Tiroler Landesmuseum, även kallat Museum Ferdinandeum efter ärkehertig Ferdinand, grundades 1823 och inryms i en vacker nyrenässansbyggnad från 1845. Museet skildrar Tyrolens historia från förhistorisk och romersk tid till Medeltiden och modern tid. Här finns en imponerande samling konst från stenåldern fram till idag. Det finns romanska och gotiska mästerverk, en stor nederländsk samling musikinstrument och konst från barocken till 1800-talet samt en Biedermeier-samling och ett modernt galleri. Här förvaras också originalvapensköldarna från Goldenes Dachl.

I Tiroler Landesmuseum ingår även fyra andra museer: Zeughaus, Tirol Panorama mit Kaiserjägermuseum, Tiroler Volkskunstmuseum och Hofkirche (se ovan).
Militärarsenalen Zeughaus (Zeughausgasse 1) hyser Tyrolens kulturhistoria där man får veta allt om silverbrytning, saltutvinning, Tyrolens kamp för självständighet, turism och de två världskrigen.
Tirol Panorama mit Kaiserjägermuseum (Bergisel 1-2) handlar dels om den drygt 1000 m² stora, panoramamålningen "Mythos Tirol" som skildrar Tyrolens frihetskam, dels om Tyrolens militärhistoria från 1700- och 1800-talen. De två delarna förbinds med en underjordisk passage.
Tiroler Volkskunstmuseum (Universitätsstrasse 2) inryms i det gamla fransiskanerklostret som ligger intill Hofkirche. Det anses vara ett av Europas bästa folkloremuseer och hyser den viktigaste samlingen kulturföremål från Tyrolen. Man kan bl.a. se konst- och hantverksföremål, julkrubbor, glas och keramik, musikinstrument, traditionella dräkter, möbler, verktyg, textilier, hushållssaker, samt hela rum från gamla bondgårdar och värdshus, inredda i stilar från gotik till rokoko.
Mer info: www.tiroler-landesmuseum.at


Tiroler Landesmuseum




Zeughaus

Schloss Ambras


Rüstkammer

Schlosstrasse 20
Slottet, som ligger 4 km sydost om Innsbruck, är ett av de vackraste och bäst bevarade slotten i Österrike. Den gamla 900-talsborgen ägdes av grevarna av Ambras på medeltiden och då ärkehertigen, och blivande tyrolske regenten, Ferdinand II tvingades flytta utanför staden sedan han gift sig med en ofrälse kvinna, renoverade han borgen till ett palats i två delar som blev klart 1556. Han skänkte slottet till sitt gemål, patricierdottern Philippine Welser från Augsburg, då det förvandlats till Tyrolens vackraste och ståtligaste renässansslott.
Ferdinand grundade ett eget museum med föremål han insamlat, men stora delar av samlingen har hamnat på diverse museer i Wien. Det finns dock fortfarande mycket att se. I hans sovrum i högslottet hänger, på tre våningar, en porträttsamling av habsburgska kejsare från Albrecht III (1300-talet) till kejsar Franz I (1700-1800-talet). På botten-våningen visas senmedeltida konst, i Rüstkammer finns stridsrustningar och vapen, och i Kunst und Wunderkammer finns många vackra och en del märkliga föremål.
Konserter ges i den vackra 43 långa Spanische Saal som är insprängd i berget och förenar den undre med den övre delen av slottet. Renässanssalen byggdes 1571 och har ett inlagt tak av trä och på väggarna fresker av tyrolska adelsmän. I parken på gården finns bl.a. en kyrkogård med jordbitar från 18 slagfält runt om i världen.
Mer info: www.schlossambras-innsbruck.at


Schloss Ambras

Hafelekar


Stenbock, Alpenzoo

En stor bidragande orsak till Innsbrucks skönhet är de snöklädda bergen som omger staden. Att åka upp och beundra utsikten här uppifrån är därför ingen dum idé (även om det är dyrt). Den främsta utsiktsplatsen är Hafelekar vid Hafelekarspitze (2 334 m.ö.h.), en av de högsta topparna på Nordkettekedjan som är den sydligaste delen av Karwendelbergen. Man tar sig upp med Hungerburgbahn och sedan gondolen Nordkettenbahn. Mer info: www.nordkette.com
Bergbanan Hungerburgbahn (Rennweg 3) invigdes 1906, men ersattes av en modernare 2007. Den sträcker sig till upp till Hungerburg på 860 m.ö.h. Stationen före är Alpenzoo (Weiherburggasse 37), Europas högst belägna zoo (727 m.ö.h.), med över 2 000 djur och 150 olika alpina arter, flera av dem utrotningshotade. Här finns bl.a. björnar, stenbockar, lodjur, bäver, bisonoxar, hjort, varg, murmeldjur, uttrar, vildsvin, sköldpaddor, reptiler, grodor, fåglar som ugglor, örnar, gamar och ibisar samt ett kallvattenakvarium med unika fiskarter.
Djurparkens specialitet är beskrivningen av alpin livsform ur historiskt och nutida perspektiv. Mer info: www.alpenzoo.at
Från Hungerburg tar man gondolen Seegrubebahn upp till andra stationen, Seegrube (1 905 m.ö.h.), och vidare med Hafelekarbahn upp till toppen vid Hafelekar (2 256 m.ö.h.). Här erbjuds en fantastisk utsikt över Innsbruck, Inndalen och Karwendelbergen.

På vintern är det många som kommer till Innsbruck för att åka skidor. Det finns fem skidområden omkring staden som alla är förbundna med skidbussar. Seegrube-Hungerburg är det område som ligger närmast centrum. De andra ligger söderut och västerut: Igls, Mutters, Tulfes och Axamer Lizum. På Stubai- och Hintertuxglaciärerna kan man åka skidor året runt.


Hungerburgstationen




Hafelekar