- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Graz.
Fakta...
Land: Steiermark, Österrike
Grundad:
1189
Areal: 128 km²
Invånare: 265 000
Flygplats: Thalerhof (9 km syd)
Utflyktstips: Piber, vinorten Leibnitz
Bästa tid: April-oktober
Mer info: www.graztourismus.at

Sevärt i Graz

Västra Altstadt
Östra Altstadt och Stadtpark
Universalmuseum Johanneum
Schloßberg
Nedanför Schloßberg

Hollywoodstjärnan och forne Californien-guvernören Arnold Schwarzeneggers födelsestad Graz torde vara Österrikes mest underskattade stad och har fått en undanskymd roll bland landets besökare, trots att det är dess näst största stad och har så mycket att erbjuda där den ligger inbäddad i ett vackert kullandskap. Hela 70% av staden är grönområden.
Området där Graz ligger började bebyggas under bronsåldern. Namnets ursprung härleds av det slaviska ordet för "liten borg", Gradec som senare blev Grad (stad). Steiermark upphöjdes till hertigdöme 1180 och 1379 blev Graz residensstad i Innerösterreich (Steiermark, Kärnten och delar av nuvarande Italien och Slovenien). Silver- och järnindustri ökade välståndet och många vackra byggnader i italiensk stil uppfördes. När protestantismen bredde ut sig uppförde habsburgarna åtskilliga kyrkor och det blev viktigt att utbilda sig, vilket gjorde att Graz blev en viktig lärdomstad och universitetet grundades 1586.
Då hovet centraliserades till Wien 1619 falnade Graz glans och under Napoleon-krigen ockuperades staden två gånger, men på 1850-talet började en ny storhetstid och Graz har idag en viktig position som kulturstad. 2003 titulerades Graz dessutom Europas kulturhuvudstad. 1999 upptogs den gamla stadskärnan på UNESCO:s världsarvslista och 2010 inkluderades även Schloss Eggenberg. 2011 utnämnde UNESCO Graz även till City of Design. Graz står årligen värd för flera festivaler, som Spring-festival för elektronisk musik och konst, Styriarte för klassisk musik, filmfestivalen Diagonale och Steirischer Herbst som omspänner alla konstarter.

Västra Altstadt


Luegg-Haus

Stadtpfarrkirche

På floden Murs östra sida ligger tätbebyggda Altstadt, en av Centraleuropas bäst bevarade stadskärnor och upptagen på UNESCO:s kulturarvslista.
Det triangulära Hauptplatz är Graz hjärta. Torget omvandlades från en sumpig betesmark till ett stadstorg av resande köpmän 1164. Idag omgärdas det av gamla gårdshus i original från olika tidsperioder. Ett exempel är Luegg-Haus (nr 11-12) med pelargångar, renässansfresker och barockstuckaturer. Huset byggdes i slutet av 1600-talet. På nummer 4 finns stadens äldsta apotek i ett hus från 1534.
På norra sidan ligger Rathaus, som byggdes på 1880-talet som ersättning för den tidigare renässansbyggnaden från 1550. I mitten av torget står den imponerande fontänen Erzherzog Johann Brunnen till minne av den store härskaren som var högst delaktig i stadens utveckling.

Väster om torget, bredvid Rathaus, ligger ett gammalt palats som 1980 gjordes om till Grazer Congress (Sparkassenplatz 1), ett modernt kongresscenter med stora konferensrum, moderna nöjesutrymmen och stadens största konserthall, Stefaniensaal.

Gågatan Herrengasse, som kantar Hauptplatz östra sida, har många vackra byggnader. Herzoghof (Herrengasse 3) som byggdes 1360 och även kallas Gemaltes Haus, för sina väggmålningar från 1742 föreställande romerska och grekiska gudar. Ärkehertig Ferdinands bror Maximilian bodde här på 1600-talet. I det märkliga Landhaus (Herrengasse 16) har Steiermarks parlament sitt säte. Huset byggdes för Steiermarks riksdag i lombardisk renässansstil av en italienare 1557-67, och räknas som den viktigaste renässansbyggnaden i Steiermark. Det skulle vara ett centrum för administration och som samlingsplats för de delegerade. Den vackra innergården omgärdas av tre våningar höga pelargångar och i mitten står en fontän från 1500-talet krönt av en kopparkupol. 1642-1645 lade man till Landeszeughaus, en arsenal med vapen som skulle delas ut till lokalbefolkningen under kriget mot turkarna. Den blev en viktig försvarspunkt då Graz gick i täten för försvaret av de hotade provinserna Steiermark och Kärnten. Idag är det den rikligast utrustade och bäst bevarade arsenalen i världen. Landeszeughaus fyra våningar inrymmer en samling på över 32 000 vapen och rustningar från krigen mot Turkiet både på 1500- och 1600-talen. Mer info: www.museum-joanneum.at/de/landeszeughaus
Mittemot Landhaus ligger Stadtpfarrkirche (Herrengasse 23), en vacker kyrka från tidigt 1500-tal, men vars barockfasad och spira kom senare. Kyrkan förstördes svårt under andra världskriget.
Vid Hauptbrücke ligger den gotiska Franziskanerkirche (Franziskanerplatz 14) som byggdes 1240, men koret är från 1300-talet, mittskeppet från 1500-talet och tornet från 1600-talet. Efter andra världskriget byggdes kyrkan om och fick sina vackra målade fönster.


Rathaus
Grazer Kongress
Landhaus

Östra Altstadt och Stadtpark


GlockenspielhausGrazer Oper

I östra delen av Altstadt ligger den vackra sengotiska domkyrkan, Grazer Dom (Burggasse 3), som byggdes 1439-1464 för kejsar Friedrich III och var från början en försvarskyrka i stadens utkanter. Den har bevarats i stort sett intakt och har flera originalutsmyckningar som gotiska fresker, men den största delen härstammar från barocken. Intill domkyrkan ligger Katharinenkirche och Mausoleum, som 1614 lät byggas av hertig Ferdinand som grav för honom själv och hans familj. Men 1619 valdes han till kejsare och flyttade till Wien. 1637 dog han och begravdes i det halvfärdiga mausoleet. Hans sonson, kejsar Leopold I, anlitade en ung Graz-arkitekt till att färdigställa mausoleets interiör. Han blev senare en av Österrikes främste barockarkitekter, Johann Bernhard Fischer von Erlach. De två byggnaderna anses vara ett perfekt exempel på manneriststilen inom österrikisk arkitektur. Mer info: www.domgraz.at

Mittemot ligger Priesterseminar (Bürgergasse 2) som började byggas 1572 och är en av de viktigaste jesuitbyggnaderna i Österrike. Efter att en protestantisk skola grundats i Graz lät den katolske ärkehertigen Karl II jesuiterna bygga denna katolska skola, kallad Jesuitenkollegium, och 1585 grundades Graz universitet. När jesuitorden upplöstes 1773 stängde universitetet och byggnaden huserade därefter bl.a. militärbaracker och fängelse. Kejsar Franz I startade upp universitetet igen 1827, men sedan slutet av 1800-talet ligger det strax öster om centrum. Idag tillhör byggnaden återigen katolska kyrkan och är prästseminarium. Intill ligger Alte Universität (Hofgasse 14) som öppnade 1609. Det används idag till representation och fester. Mer info: www.alte-universitaet.at
På ett litet torg, ett kvarter söder om Prästseminariet, kan man se Glockenspiel (Glockenspielplatz 4), ett klockspel med träfigurer som dansar till folkmelodier. Huset i jugendstil köptes 1884 av spritproducenten Gottfried Mauer som installerade klockorna i tornet på taket. De började ringa på julafton 1905, men tystnade under Andra världkriget då de användes för att tillverka vapen. 1956 var de tillbaka igen och nu ringer de tre gånger om dagen, 11:00, 15:00 och 18:00. Mer info: www.glockenspielhaus.at

Strax norr om domkyrkan ligger resterna av Grazer Burg (Hofgasse 15) som byggdes av kejsar Friedrich III 1438-1453 som kejserligt palats. Merparten av palatset revs 1850, men en kvarvarande del är den arkitektoniskt magnifika dubbeltrappan från 1499. Sedan 1922 är byggnaden säte för Steiermarks regering. Intill står porten Burgtor som är en av de två kvarvarande delarna av Graz gamla gotiska stadsmur från 1200-talet.
Härifrån når man snabbt Stadtpark, en underbar oas som mer är inhägnad natur än anläggning. När man började riva stadsmuren kring Altstadt i slutet av 1700-talet användes de östra fältvallarna till militärparader. 1869 beslutade Graz borgmästare 1869 att militären skulle flytta och fältvallarna bli en naturpark i engelsk stil med stora träd, gräsmattor, promenadstigar och bänkar. Parken öppnade 1873 och idag rymmer den även statyer av framstående Graz-personligheter.
Intill Stadtparks sydvästra hörna ligger bl.a. det vackra Grazer Oper (Kaiser-Josef-Platz 10), som byggdes 1898-1899 och är Österrikes näst största operahus. Mer info: www.theater-graz.com/oper


Katarinenkirche och Grazer Dom

Alte Universität

Stadtpark

Universalmuseum Johanneum

 

Ärkehertig Johann, sonson till Maria Theresia, hade en viktig roll i Österrikes politik och deltog i många militärkampanjer innan han slog sig ned i Graz för att ägna sig åt sina vetenskapliga undersökningar. Han grundade Tekniska universitetet och Johanneum, Österrikes första statliga museum. Idag har museet 17 avdelningar i elva olika byggnader. Huvudsätet, det helt om- och tillbyggda Johanneumsviertel (Kalchbergasse), rymmer de naturvetenskapliga avdelningarna, multimediasamlingar och Neue Galerie med målningar, teckningar och skulpturer från 1800- och 1900-talen. 2013 öppnade Naturkundemuseum med utställningar inom botanik, zoologi, geologi och paleontologi och mineralogi. Mer info: www.joanneumsviertel.at

2003, då Graz var Årets kulturhuvudstad, öppnades Kunsthaus Graz (Lendkai 1) med österrikisk och internationell modern konst, arkitektur, foto, film och design från 1960 och framåt.

Barockpalatset Schloss Eggenberg (Eggenbergen Allee 90), på flodens västra sida 3 km väster om staden, är en annandel av universalmuseet. Här finns en samling med mynt och medaljer, en arkeologisk utställning med skatter från Steiermark, Egypten och Romarriket samt Alte Galerie med europeiska mästerverk från Medeltiden till barocken på slutet av 1700-talet.
Eggenbergdynastin hade det ursprungliga slottet som residens på 1400-talet, och det nuvarande lät Hans Ulrich Furst von Eggenberg byggas runt det gamla 1625. Här finns, förutom museet, spelrum, kyrka, tre inre arkader och praktfulla salar. De flesta av salarna har astronomiskt tema och den vackra Prunksaal med stuckatur och fresker används på sommaren till kammarkonserter med levande ljus. En stor park med hjortar och påfåglar omsluter slottet. 2010 utökade UNESCO Altstadts världsarvsstatus till att även gälla Schloss Eggenberg.

Andra avdelningar i Graz är Landeszeughaus (se Västra Altstadt), Volkskundemuseum (Paulustorgasse 11-13A) som öppnade 1913 med en stor samling föremål och fotografier som skildrar vardagskultur och levnadssätt i Steiermark och Museum im Palais (Sackstrasse 16) med drygt 35 000 kulturhistoriska föremål från Medeltid och framåt inrymt i 1600-talspalatset Herberstein, uppkallat efter sin senaste adliga ägare, med sin praktfulla barockinteriör.

7 km söder om Graz, vid flygplatsen, ligger den 7 hektar stora Österreichischer Skulpturenpark (Thalerhofstrasse 85) som också invigdes 2003. Har finns drygt 60 skulpturer av framför allt österrikiska konstnärer, men även ett verk av Yoko Ono, samt dammar, rosenträdgård och en labyrint.
Mer info: www.museum-joanneum.at


Kunsthaus Graz
Schloss Eggenberg
Spiegelsaal, Museum im Palais

Schloßberg


Glockenturm

Schloßberg ligger strax norr om Altstadt, reser sig 123 m över staden och erbjuder naturligtvis en fantastisk utsikt över Graz och omgivningarna. Man når upp hit med den nybyggda hissen inne i berget, till fots via stentrappan Kriegstieg från Schloßbergplatz eller med linbanan Schloßsbergbahn från Kaiser Franz Josef-kajen vid floden.
Uppe på toppen byggdes 1125 en romersk borg som 1544 byggdes om till en mäktigare och ointaglig renässansborg med fästningsvallar för att förhindra de invaderande turkarna från att marschera genom Murdalen mot Wien. Dessa fanns kvar ända till 1809 då av Napoleon monterade ner dem efter att ha vunnit över österrikarna, med man lyckades mot en stor lösensumma behålla det 35 m höga åttkantiga Glockenturm från 1588 med den 4 ton tunga klockan Liesl, samt Graz landmärke, det 28 m höga Uhrturm från 1561, vars fyrsidiga urtavla syns över hela staden. Men märkligt nog visar den stora visaren timmen och den lilla minuterna.
Drygt 30 år efter att borgen revs skapade Ludwig Freiherr von Welden en vacker och populär park med promenadstigar och sydländska växter, och i borgens gamla valv har man byggt en utomhusteater som har opera- och teaterföreställningar på sommaren.
Under Andra Världskriget byggde man ett system med gångar inne i berget. De användes som kommandocentral och skyddsbunker och är delvis öppna idag.
Schloßbergs namn stammar från habsburgarna som kallade alla sina palats Hofburg. När man byggde sitt Grazer Burg döpte man så om försvarsborgen på toppen till Schloß och berget blev Schloßberg.Uhrturm

Nedanför Schloßberg


Kriegstieg från Schloßbergplatz

Nedanför sydvästra Schloßberg leder Sackstrasse med flera palats.
Inte långt från Kriegstig och Schloßbergplatz ligger Palais Attems (Sackstrasse 17), som byggdes 1702-1716 och är Graz vackraste barockpalats. Dess främsta sevärdheter är den storslagna trappan med fresker och stuckatur, och den rikt ornamenterade fasaden. Den enhetliga möbleringen med takstuckaturer och vackra eldstäder och mosaikkaminer anses som bevis för den österrikiska överklassens levnadsstandard under barocken. Palatset rymmer idag kontor.
Mittemot ligger Palais Khuenburg (Sackstrasse 18) där ärkehertig Franz Ferdinand, som sköts i Sarajevo 1914, föddes 1863. I palatsen finns nu Graz Museum som visar Graz historia. Mer info: www.grazmuseum.at
Sidan om ligger Palais Herberstein (Sackstrasse 16) som rymmer Museum im Palais (se Universalmuseum Johanneum).

Nedanför sydöstra sidan av Schloßberg ligger ett annat palats, Palais Saurau (Sporgasse 25), som byggdes 1566. På 1700-talet byggdes det om från renässans till barockstil och ståtar med en rikt ornamenterad gjutjärnsgrind och vackra salar. Dess mest kända detalj är den halvfigur som sticker ut under taksprånget, en turban- och mustaschprydd turk med svärd och sköld. Palatset är stängt för allmänheten.

Från Schloßbergplatz når man floden och den flytande plattformen Murinsel, som byggdes till kulturhuvudstadsåret 2003. Den ritades av New York-konstnären och designern Vito Acconci och skulle rivas efter året, men den var så populär att den blev kvar. Plattformen består av en 50 m lång och 20 m bred musselliknande byggnad med amfiteater, café och lekplats. Två gångbroar förbinder byggnaden med båda sidor om floden. Mer info: www.murinselgraz.at


Murinsel