- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Nya Zeeland.
Fakta...
Huvudstad: Wellington (396 000 inv.)
Statsskick: Monarki
Generalguvernör: Cindy Kiro
Premiärminister: Chris Hipkins
Nationaldag: 6 februari
Invånare: 5,1 miljoner
Areal: 270 534 km²
Religion: Ingen (45%), kristendom (49%)
Språk: Engelska och maori
Valuta: Nyzeeländsk dollar (ca 6,40 kr)
Prisnivå: Medium
Pass/visum: NZeTA-visum krävs. Söks på nzeta.immigration.govt.nz
Kända nyzeeländare: Peter Jackson, Russell Crowe, Katherine Mansfield, Sam Neill, Lucy Lawless, Rachel Hunter, Sir Edmund Hillary, Kiri Te Kanawa
Mer info: www.newzealand.com/int

Sevärt i Nya Zeeland


Auckland
Rotorua & Taupo Volcanic Zone
Wellington
Övriga Nordön
Christchurch
Dunedin
Övriga Sydön

Mina resor

Nya Zeeland är så långt ifrån Sverige man kan komma geografiskt, men knappast kulturellt. Folket har många likheter med australiensare, även om de älskar att hata varandra, och naturen och vädret påminner en del om Skandinavien. Men just för att det är så långt bort har man en tendens att bli mer imponerad än vi skulle blivit hemma.
Liksom Australien har vi svenskar numera också möjlighet att resa till Nya Zeeland med Working Holiday-visum och det är många som tar chansen. Nästan lika backpackervänligt och ännu billigare. Och till skillnad från Australien behöver man inte vara rädd för farliga djur för det finns det inga.
Nya Zeeland består av två huvudöar: bördiga och vulkantäta Nordön, med största staden Auckland och huvudstaden Wellington, och den grönskande och bergiga Sydön.
Nya Zeeland är ju också äventyrssporternas hemland och åk helst inte härifrån utan att ha testat någon av dem, t.ex. bungyjump, skydiving, speedboating, rafting, glidflygning, zorbing, glaciärvandring eller klättring.