- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Dunedin.

Fakta...
Land: Otago, Nya Zeeland
Grundad: 1848
Areal: 255 km²
Invånare: 117 400
Flygplatser: Dunedin International (22 km sydväst)
Bästa tid: November-mars
Mer info: www.dunedinnz.com

Sevärt i Dunedin


The Octagon
Anzac Square
Cadbury World
Speight's Brewery
North Dunedin
Olveston House
North East Valley
Södra Otago Peninsula
Norra Otago Peninsula

Otagos huvudstad Dunedin är till folkmängden Sydöns näst största stad, men endast Nya Zeelands sjunde största. Den rankas dock bland landets fyra främsta städer av historiska, kulturella och geografiska orsaker. Namnet kommer av Dùn Èideann, som är det skotsk-gaeliska namnet på Edinburgh. Det är också den mest skotska staden utanför Skottland.
Området kring Dunedin befolkades av maorier på 1250-1300-talen. 1770 seglade James Cook förbi och den första europén som bosatte sig här var William Tucker 1815. Området blev en viktig valfiskehamn på 1830-talet. 1844 anlände ett skepp som kommit för att finna en bosättning för den planerade Free Church of Scotland. Man grundade Nya Edinburgh 1848 och lantmätare Charles Kettle beordrade att den nya staden skulle efterlikna sin namne i Skottland. Under guldruschen på 1860-talet blev Dunedin Otagos kommersiella centrum och 1865 slog man rekord som Nya Zeelands till folkmängden största stad. Flera magnifika stenhus i viktoriansk stil uppfördes och stora fabriker lockades hit vilket dessutom gjorde Dunedin till landets första industristad. Här grundades bl.a. landets första universitet, läkarutbildning och dagstidning. Tack vare universitetet är drygt 22% av stadens befolkning mellan 15 och 24 år, till skillnad på snittet för hela landet som är 14%.
Staden är utspridd på kullar som omger Otago Harbour med en stadskärna på en platt platå däremellan.


The Octagon


First Church

Stadens hjärta har sedan planläggningen varit torget The Octagon som omringas av den åttakantiga gatan Moray Place och genomkorsas av George Street och Stuart Street. Platsen kantas av flera historiska byggnader och har varit scen för många festivaler, parader, demonstrationer, sporthyllningar och kungliga statsbesök. Högt upp på en platå i det nordvästra hörnet tronar den anglikanska St Paul's Cathedral som byggdes i nygotisk stil 1915-1919 och ersatte samtidigt en mindre kyrka som byggdes 1863. Intill katedralen ligger Municipal Chambers, Kommunfullmäktige, som ritades av Robert Lawson (se nedan) och byggdes 1880 av lokal sten från Oamaru. Första våningen rymmer även stadens turistbyrå.
I sydöstra hörnan ligger Dunedin Public Art Gallery, ett konstmuseum med en av landets bästa samlingar europeisk konst samt tidig och samtida nyzeeländsk konst. Museet är modernt men har ritats för att passa in bland de äldre byggnaderna kring The Octagon. Mer info: www.dunedin.art.museum

På sydöstra sidan utanför The Octagon ligger den vackra viktorianska kyrkan First Church (415 Moray Place), som är den främsta presbyterianska kyrkan i Otago. Den invigdes 1873 och anses vara av den skotske arkitekten Robert Lawsons främsta bidrag till stadens vackra arkitektur. Kyrkan har bl.a, ett fantastiskt rosettfönster och en 56 m hög spira. För att ge plats för kyrkan tvingades man sänka Bell Hill, där kyrkan ligger, med 12 m.
Precis utanför västra sidan ligger Fortune Theatre (231 Stuart Street) som inryms i den gamla nygotiska kyrkan Trinity Methodist Church från 1870. Mer info: fortunetheatre.co.nz


St Paul's Cathedral och Municipal Chambers
på The Octagon

     
Anzac Square


Dunedin Railway Station

På det vackra torget Anzac Square ligger en av Dunedins mest berömda byggnader, Dunedin Railway Station (Anzac Avenue), troligtvis den vackraste järnvägsbyggnaden på södra halvklotet. Den byggdes 1904-1906 i flamländsk renässansstil med väggar av mörk basalt från centrala Otago och magnifik utsmyckning i beige kalksten från Oamaru. Insidan är lika magnifik som utsidan. Mosaikgolvet består av 725 000 porslinsplattor med bilder av ånglok, vagnar och New Zealand Railways logo.
På andra våningen ligger New Zealand Sports Hall of Fame där minnessaker och troféer från olika nyzeeländska sportstjärnor finns representerade. Mer info: www.nzhalloffame.co.nz

På andra sidan Anzac Square ligger det vackra nygotiska Law Courts (1 Stuart Street) som bygges 1901-1902 av brecciasten från närliggande Port Chalmers och ljus oamarusten. Det rymmer fyra rättssalar inklusive den rikt smyckade High Court. Byggnaden totalrenoverades 2002, men 2011 beslutade man att flytta rätten p.g.a. jordbävningsrisk. Det har ännu inte beslutats om man ska flytta tillbaka eller inte.
Bredvid ligger Dunedin Prison (2 Castle Street), ett före detta fängelse som byggdes 1896 i den för Nya Zeeland ovanliga Queen Anne-stilen. Fängelset stängde 2007, men guidade turer på en timme erbjuds på lördagförmiddagar. Mer info: www.dunedinprisontrust.co.nz
Strax söder om Anzac Square ligger hembygdsmuseet Toitu Otago Settlers Museum (31 Queens Gardens) visar nybyggarnas liv i Dunedin och Otago på 1800-talet. Man får bl.a. se foton från Dunedins utvecklig till hamnstad, interiörer från typiska bostäder, ett porträttgalleri och redogörelser för hur man skötte transporterna, inte minst uppför stadens branta gator. Här finns gamla bilar och två ånglok, det enda Nya Zeelands äldsta från 1872. Mer info: www.otago.settlers.museum


Dunedin Railway Station

Law Courts

     
Cadbury World
  280 Cumberland Street
Ett kvarter öster om The Octagon ligger Cadbury World, en dröm för chokladälskare. Chokladfabriken har varit igång sedan 1930-talet och producerar mer än 85% av Nya Zeelands konsumtion. Turistattraktionen Cadbury World öppnade 2003 och erbjuder två olika guidade turer i fabriken.
Cadbury World Experience tar 60 minuters och inkluderar historian om Cadbury och choklad i besökscentret och sedan en vandring i Sensory Lab där man får provsmaka olika stadier i chokladtillverkningsprocessen, från kakaoböna till färdig choklad. Man får också se chokladen tillverkas. Finalen på turen är en silo som öppnas och hundratals liter choklad i flytande form faller ner inför ögonen på besökarna. Efteråt får man tillbringa en stund i souvenirbutiken som bl.a. säljer rabatterad choklad och olika prylar som en chokladdoftande nalle.
Centre Tour är en självguidad tur på 15 minuter i besökscentret där man bl.a. får se historia och TV-reklamsfilmer.
Antalet besökare per dag är begränsat så det är nödvändigt att boka innan.
Mer info: www.cadburyworld.co.nz


Chokladfall, Cadbury World

     
Speight's Brewery
  200 Rattray Street
Om choklad inte är favoriten kan man besöka ett ölbryggeri. Det främsta bryggeriet är Speight's Brewery som bryggt öl sedan 1876. Visningen tar 1 timme och 45 minuter och provsmakning av någon av de sex olika ölsorter som bryggs här ingår. Boka på hemsidan.
Efteråt kan man för en extra avgift avnjuta en trerätters lunch eller middag på puben sidan om.
Mer info: www.speights.co.nz


Speight's Brewery

     
North Dunedin


Tangata Whenua Gallery,
Otago Museum

North Dunedin, strax norr om centrum, är ett lugnt område med bostäder, skolor och flera parker. Stadsdelen domineras av University of Otago (364 Leith Walk) som grundades 1869 och är landets äldsta universitet. Det består av en mängd vackra 1800-talsbyggnader i nygotisk stil, den främsta är registreringsbyggnaden med sitt vackra klocktorn byggd 1878 i mörk basalt och ljus Oamarusten. Mer info: www.otago.ac.nz
Mittemot universitetsområdet ligger det naturhistoriska och etnografiska Otago Museum (419 Great King Street) som öppnades 1877 och lockar 480 000 besökare varje år. Här får man bl.a. se utställningar om Nya Zeelands fåglar, havsdjur och forntida reptiler, en avdelning om de första europeiska nybyggarna. En av de viktigaste avdelningarna är Southern Land, Southern People om Otagos geologi- och naturhistoria. Här finns bl.a. Nya Zeelands största fossil. I Tangata Whenua Gallery, som handlar om maorikulturen, finns bl.a. en lång krigskanot, möteshussniderier och krigare med typiska vapen. Nature Gallery har vetenskapsföremål och historier från Otago och Animal Attic är en zoologiskt gallery med antika exemplar av olika djur. People of the World har föremål från människokulturer över hela världen, t.ex. en egyptisk mumie och Pacific Cultures har masker, vapen och verktyg från Stilla Havs-ögrupperna Polynesien och Melanesien. Martime Gallery handlar om Otagos och Nya Zeelands sjöfartshistoria med över 50 modellskepp och en valskelett.
Discovery World är ett interaktivt vetenskapscenter där man med hjälp av datorer och olika experiment kan lära sig mer om teknik, matematik och fysik. Tropical Forest är en uppslukande regnskogsupplevelse med hundratals exotiska fjärilar och andra djur och växter samt ett 6 m högt vattenfall. Museet har också ständigt tillfälliga utställningar. Mer info: otagomuseum.nz


University of Otago
Tropical Forest, Otago Museum

     
Olveston House


Olveston House

42 Royal Terrace
Intill Roberts Park, väster om universitetet, ligger Olveston House, ett magnifikt residens i jakobitisk stil som byggdes 1904-1906 för den förmögna handlaren David Theomin och hans familj. Nymodigheter som centralvärme, interntelefonsystem, handdukstorkar, servicehiss och matberedare saknades inte. I ett atrium i mitten ligger Great Hall som användes för sociala sammankomster. Intill det enorma Billiards Room ligger det magnifika persiskinspirerade Card Room, som fungerade som en liten lounge för dem inte spelade. Theomin var en gedigen samlare av konst, keramik och möbler från hela världen, i synnerhet föremål från Japan. Många intressanta föremål kan ses i entréhallen. Samlingen är idag ovärderlig.
Dottern Dorothy testamenterade huset och dess inventarier till staden 1966 och är öppet för allmänheten genom guidade turer. Här finns över 240 konstverk och antika möbler från Europa, Amerika och Asien.
Till villan hör också en vacker trädgård och i garaget kan man beskåda Theomins eleganta Fiat 510 Tourer av 1922 års modell. Bilen hittades stående i vatten i ett övergivet skjul i början av 1990-talet och återfördes till Olveston House efter en två år lång renovering.
Mer info: www.olveston.co.nz


Great Hall

     
North East Valley


Baldwin Street

I North East Valley, 3,5 km norr om stadskärnan ligger världens, enligt Guinness Rekordbok, brantaste gata, Baldwin Street. Den lutar hela 19 grader eller 35% och är 350 m lång. I februari arrangeras Baldwin Street Gutbuster där man springer uppför och nedför gatan och i juli arrangeras ett välgörenhetsrace där 30 000 "Jaffas" (godisdragerade chokladkulor), vardera sponsrade av en person, rullas nedför gatan.
På gränsen mellan North East Valley och North Dunedin ligger Dunedin Botanic Gardens (Great King Street/Opoho Road) som anlades 1863 och var den första i landet. Den 28 hektar stora parken består av en nedre och en övre del. Den flacka nedre delen har formella planteringar, stora välskötta gräsmattor med träd, en inhemsk bush, blomsterträdgårdar och en edvardiansk vinterträdgård som öppnades 1908. Den övre delen, belägen uppe på kullarna, hyser en stor rosenträdgård och den magnifika 4 hektar stora Rhododendron Dell med över 2 200 rhododendron av 128 olika arter. Mer info: www.dunedinbotanicgarden.co.nz


Lower Garden, Dunedin Botanic Gardens

     
Södra Otago Peninsula


Larnach Castle

Utanför Dunedin sträcker sig den 24 km långa Otago Peninsula som är särskilt populär för sitt rika djurliv. Här kan man komma nära bl.a. gulögda och blå dvärgpingviner, albatrosser, sjöleoparder, sjöelefanter, pälssälar, sjölejon och Hectors delfin. En 64 km lång tur längs kusten längs den lägre belägna Portobello Road och tillbaka på den högt belägna Highcliff Road erbjuder vackra vyer och många sevärdheter. Mer info: www.otago-peninsula.co.nz
I Macandew Bay, 9 km norr om Dunedin, ligger Glenfalloch Woodland Garden (430 Portobello Road), en vacker trädgårdspark med rhododendron, azaleor och rosor, gamla träd, sköna vandringsleder, ett hemman från 1871, ett mysigt tehus och en keramikateljé där man säljer föremål som tillverkats här. Mer info: glenfalloch.co.nz/woodland-gardens
På halvöns högsta punkt ligger Nya Zeelands enda slott, Larnach Castle (145 Camp Road), som byggdes 1871-1885 i skotsk baronstil av politikern och affärsmannen William Larnach som ville imponera på sin hustru som härstammade från den franska adeln. Slottet förföll efter Larnachs självmord i parlamentet 1898, men köptes av 1967 familjen Barker som renoverade det och har det som bostad. Det är dock öppet för allmänheten och man får själv gå runt med ett häfte. Man kan också övernatta i ett anslutande hus. I balsalen, belägen i en yttre flygel, finns numera ett café och från den stora trädgården har man fantastisk utsikt över Otago-halvön. Mer info: www.larnachcastle.co.nz
I kustbyn Portobello, 19 km norr om Dunedin, finns ett akvarium, Marine Studies Centre (185 Hatchery Road), som är en del av University of Otagos marina forskningscenter. Här får man se regionens marina liv och har en liten tank där man kan få röra sjöstjärnor, krabbor och havsanemoner. Mer info: www.otago.ac.nz/marine-studies


Glenfalloch Woodland Garden

     
Norra Otago PeninsulaGulögd pingvin, Penguin Place

30 km norr om Dunedin ligger Otago-halvöns yttersta och nordligaste udde Taiaroa Head. Här finns en fyr från 1864 och Fort Taiaroa, en försvarsanläggning som byggdes 1886 för en eventuell attack från ryssarna, vilken aldrig ägde rum. Här finns världens enda "försvinnande kanon" som fungerar och står kvar på sin originalplats. Kanonen utformades så att den skulle dyka fram ur marken, avlossa ett skott och gå tillbaka till sitt gömställe igen.
Men den största sevärdheten är världens enda albatrosskoloni på fastlandet. Kolonin etablerade sig här 1919 och består av över 100 nordliga kungsalbatrosser. Bästa tiden att komma hit är januari-februari då en av föräldrarna vaktar ungarna medan den andra letar mat. Det är också störst chans att se dem på eftermiddagen då det blåser mer. Enda sättet att komma hit är genom guidade tur som anordnas av Royal Albatross Centre. Tre turer erbjuds: Fort Taiaroa, en 30 minuters tur i det gamla fortet, Albatross Classic, en 60 minuters tur med kungsalbatrossens och Otago-folkets historia, filmvisning och albatrossbesök samt Unique Taiaroa Tour, en 90 minuters tur som kombinerar de två andra turerna. Mer info: www.albatross.org.nz
Andra turer tar en till en utsiktsplattform vid Pilots Beach där man kan se världens minsta pingvin, dvärgpingvinen eller Little Blue Penguin som den kallas här. Pingvinerna kommer in till sina bon i sanddynorna vid skymningen. Mer info: www.bluepenguins.co.nz
Den gulögda pingvinen är en av världens mest sällsynta pingviner och minskar ständigt i antal då bönder låter sina boskap beta på pingvinernas områden. Penguin Place (McGrouther's Farm, Harrington Point Road) försöker skydda arten och få dem att föröka sig genom attr återskapat deras häckningsplatser. Här får man turer på området och att boka före rekommenderas. Bästa tiden att se pingvinerna är på sommaren. Pingviner häckar också på flera stränder i området, bl.a. Sandfly Bay. På senare år har de har dock så smått börjat flytta härifrån eftersom de störts av närgångna turister. Mer info: www.penguinplace.co.nz


Albatrosser på Taiaroa Head


Little Blue Penguins