- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Christchurch.

Fakta...
Land: Canterbury, Nya Zeeland
Grundad:
1850
Areal:
452 km²
Invånare: 376 000
Flygplatser: Christchurch International (10 km nordväst)
Bästa tid: November-mars
Mer info: www.christchurchnz.com

Sevärt i Christchurch


Cathedral Square
Victoria Square
Botanic Gardens och
Canterbury Museum

International Antarctic Centre
Banks Peninsula
Christchurch är Sydöns största stad och huvudstad i provinsen Canterbury. Den grundades 1850 och har en tydlig engelsk prägel, vilket märks i den nygotiska arkitekturen, de många vackra parkerna och trädgårdarna. Genom hela staden slingrar sig floden Avon River som har blivit en stor turistattraktion i staden, mycket tack vare de gondolliknande träbåtarna som sakta glider fram under tårpilarna längs flodbankarna.
Maorierna flyttade hit redan kring år 1000 och de första europeerna bosatte sig på Banks Peninsula på 1840-talet. Christchurchs första brittiska bosättare, pilgrimer från Canterbury Association, anlände 1850-1851 för att grunda en stad, som redan fått namnet Christchurch, kring en katedral och en skola inspirerad av Christ Church i Oxford, England. 1856 fick man stadsprivilegier och blev därmed den första etablerade staden i Nya Zeeland.
2010-2012 drabbades staden av tusentals jordskalv, den värsta den 22 februari 2011 då 185 människor dödades och de flesta byggnader i centrum raserades till ruiner, inte minst katedralen. Staden håller nu på att byggas upp till en kostnad av flera miljarder dollar.


Cathedral Square


Chalice

Stadens hjärta är Cathedral Square som länge dominerats av den anglikanska Christ Church Cathedral byggd med lokal sten och inhemskt timmer i nygotisk stil. Katedralen började byggas 1864, men fick snart upphöra eftersom pengarna tog slut. Inte förrän den dåvarande biskopen lovade att bidra till bygget med en del av sin egen lön kunde bygget fortsätta och 1904 stod den äntligen klar. Från det 65 m höga tornet hade man fin utsikt över Christchurch, Canterbury Plains och Southern Alps. Katedralen skadades av jordbävningen den 4 september 2010, men i det andra skalvet fem månader senare kollapsade tornet och katedralen lämnades i ruiner. En återuppbyggnad av katedralen och samt ett besökscentrum pågår. Mer info: www.christchurchcathedral.co.nz
Övriga byggnader kring Cathedral Square skadades även svårt och en del, som historiska Gothic Press Building och Southern Encounter Aquarium (tidigare Regent Theatre), har demolerats. Skadade, men kvar är Old Chief Post Office Building som byggdes i renässansstil 1879 och den forna regeringsbyggnaden Old Government Building från 1911, idag en del av Heritage Hotel. I torgets sydöstra hörna står den 18 m höga metallskulpturen Chalice som uppfördes 2001 för att fira det nya millenniet.
Strax söder om Cathedral Square ligger ett av stadens främsta shopping- och nöjesstråk, gågatan City Mall som sträcker sig längs delar av Cashel Street och High Street. Den genomgick en totalrenovering 2007-2009, men flera av de historiska byggnaderna skadades svårt efter jordbävningen 2011; en del har rivits och en del återuppbyggts.
I dess västra ände, vid Oxford Terrace, står en vacker valvport av sten, byggd 1923, som utgör början av Bridge of Remembrance som hedrar soldaterna från Canterbury som tjänade i bl.a. Första och Andra världskrigen. Den överlevde jordbävningen med mindre skador.


Christ Church Cathedral före 2010

Bridge of Remembrance

     
Victoria Square
  Strax norr om Cathedral Square ligger det gröna Victoria Square som anlades 1901. Mellan 1850 och 1870 ägde stadens viktiga boskapsmarknader rum här. Torgets nuvarande utforming skapades 1989. Här hittar man bl.a. en vacker blomsterklocka, formella planteringar, statyer av drottning Victoria och James Cook och två fontäner. Intill torget ligger stadens främsta konserthus, Town Hall of Performing Arts (86 Kilmore Street), som byggdes 1972 i marmor och glas. Det är dock stängt efter att stora delar förstörts i jordskalvet 2011, men det har beslutats om återuppbyggnad.
På andra sidan av parken ligger Provincial Council Buildings (Armagh Street/Durham Street), som uppfördes i nygotisk stil mellan 1858 och 1865 och är de enda rådsbyggnaderna som finns kvar från perioden 1853-1876 då Nya Zeeland styrdes av valda provinsråd. Byggnaderna skadades allvarligt i jordbävningarna och några av dem har demolerats, t.ex. Stone Chamber.
Ett par kvarter bort, länkande Armagh Street och Gloucester Street, ligger New Regent Street, en gågata med charmiga färgglada hus i spansk missionsstil. Här finns caféer, restauranger och små butiker.


New Regent Street

     
Botanic Gardens och Canterbury Museum


Peacock Fountain,
Botanic GardensChristchurch Art Gallery -
Te Puna o Waiwhetu

En del av floden ringlar genom Hagley Park, ett stort grönområde väster om centrum, som reserverades redan vid planläggningen av staden på 1800-talet. Här finns bl.a. golfbana, promenadstigar, konstgjorda sjöar och den fantastiska Botanic Gardens (huvudingång Rolleston Avenue), som innesluts i en krök som floden bildar. Den botaniska trädgården bildades 1863 när en ek planterades för att fira vigeln mellan prins Albert (senare kung Edward VII) och prinsessan Alexandra av Danmark.
Trädgården består av olika delar, t.ex. Water Garden med örtväxter och exotiska träd och buskar, New Zealand Garden med inhemska växter, Rose Garden med rosor som symboliserar stadens engelska härkomst, Conservatory Complex med sex drivhus som hyser tropiska växter och Daffodil Woodland med Bandsmen's Memorial Rotunda som omges av lökar som lyser gult om våren. I parkens östra ände står den vackra blå gjutjärnsfontänen Peacock Fountain. Mer info: www.ccc.govt.nz/parks/BotanicGardens
Här kan man även ta en tur på Avon River med de karikteristiska trägondolerna som sakta glider fram längs de gröna flodbankarna, under de vackra gamla stenbroarna och förbi tårpilarna som hänger över floden. Aktiviteten, som är en av Christchurch populäraste, kallas Punting on the Avon (2 Cambridge Terrace) och Mer info: www.punting.co.nz
I den östra änden finns också huvudentrén där stadens främsta kulturbyggnader är samlade. Canterbury Museum (Rolleston Avenue) grundades 1868 av geologen Julius von Haast och specialiserar sig på tidig maorihistoria, den europeiskt nybyggande och utforskande av Antarktis. Här finns en av södra halvklotets finaste samling uppstoppade fåglar, en utställning om den utdöda moafågeln som blev m hög, en rekonstruktion av en 1800-talsgata i Christchurch, vapen, orientalisk konst, möbler och mode från olika tider, lämningar från Antarktis och utställningar om jordskalv, skeppsfart och maorikultur. För barn finns ett interaktivt centrum. Museet ådrog sig endast mindre skador av jordbävningen 2011, mycket tack vare jordbävningssäkra renoveringar 1987 och 1995. Mer info: www.canterburymuseum.com
I en anslutande byggnad finns Christ's College, ett typiskt engelskt privatinternat för Canterburys överklasspojkar. Guidade turer i skolan erbjuds.
Över gatan ligger Arts Centre (22-36 Rolleston Avenue), vars vackra byggnad en gång var säte för University of Canterbury. När detta flyttade blev det Christchurchs nya konst- och kulturcentrum med över 40 gallerier, ateljéer och butiker, biografer, teatrar, caféer och barer. Varenda helg hålls en utomhusmarknad. Mer info: www.artscentre.org.nz

Ett kvarter längre österut ligger Christchurch Art Gallery-Te Puna o Waiwhetu (Montreal Street/Worcester Boulevard) inrymt i en modern glas- och stålbyggnad från 2003. Det är stadens finaste konstgalleri med 5 000 nyzeeländska och internationella konstverk. Stängt för närvarande, men har tillfälliga utställningar på andra adresser. Mer info: www.christchurchartgallery.org.nz


Botanic Gardens

Canterbury Museum

Arts Centre

     
International Antarctic Centre


Little Blue Penguin Encounter

38 Orchard Street
Några minuters promenad från Christchurchs flygplats ligger populära International Antarctic Centre som grundades 1990 och hyser Nya Zeelands, USA:s och Italiens Antarktisprogram. Här finns administrationskontor, lager, en klädbutik, postkontor, en resebyrå och besökscentret kallat The Antarctic Attraction, som är en av Christchurchs största turistattraktioner. Här finns utställningar om Antarktis, café och bar. Just Christchurch är bas för många expeditioner till Antarktis.
I Antarctic Gallery kan man se hur forskarna och djuren lever i Antarktis. Snow & Ice Experience är ett rum som ständigt håller -5 grader. Man får känna hur det är i en isgrotta, motstå -18 grader i en vindmaskin och uppleva en antarktisk storm varje timme. Inte så spännande för frusna nordbor kanske, men annorlunda för invånare i varmare länder. Det finns en 4D Extreme-biograf där man får uppleva en äventyrlig kryssning till Antarktis och en HD-biograf som visar en film med flygbilder över Antarktis.
Här finns dessutom en åkattraktion, Hagglund Ride, där man får åka en simulerad Antarktistur i ett typiskt terrängfordon som tillverkats i Sverige och använts på moderna expeditioner.
Den nyaste attraktionen är New Zealand Little Blue Penguin Encounter med världens minsta pingvinart. Här tar man in vilda djur som av olika skäl inte skulle klara sig i det vilda.
Mer info: www.iceberg.co.nz


International Antarctic Centre

     
Banks Peninsula


Lyttelton


Den återuppbyggda Lyttelton Timeball Station

Sydost om Christchurch ligger Banks Peninsula som bildades när vulkanerna Lyttelton och Akaroa hade utbrott och var en ö för 25 000 år sedan. Halvön är ovalformad omgärdad av smala vikar och två naturliga hamnar uppkallade efter de två vulkanerna. Banks Peninsula har ett fantastiskt landskap med djupa dalar, branta stup, smala vikar och vackra stränder. En tur längs Summit Road erbjuder storslagna vyer. Halvön har ett antal vandringsleder som passerar vackra havsvikar och charmiga byar, t.ex. den 35 km långa Banks Peninsula Track som tar antingen två eller fyra dagar.

Maorier bodde här när de första européerna, James Cooks besättning, fick syn på halvön år 1769. Ön, som han trodde det var, döptes då efter Cooks botanist, Joseph Banks. Maorier har bott på halvön i över 1 000 år, men konflikter och strider mellan de olika stammarna på 1820- och 1830-talen fick befolkningen att minska kraftigt. När europeerna återvände på 1830-talet blev Banks Peninsula ett europeiskt valfångstcentrum och många maorier dödades även av sjukdomar och strider mot europeerna. 1830 hjälpte den brittiske kaptenen John Stewart Nordöns stamhövding att tillfångata den lokala hövdingen och hans fru och dotter. Detta gillades inte i hemlandet och 1832 skickade man Resident Minister John Busby för att stoppa liknande illdåd, vilket så småningom ledde till Waitangi-fördraget. 1838 förhandlade den franske valfångaren Langlois med maorierna om köp av halvön och skulle återvända med sina landsmän för att bilda ett handelskompani och en fransk koloni. Men under tiden hade britterna undertecknat Waitangi-fördraget, vilket slutligen gjorde Nya Zeeland till brittisk koloni. Då britterna informerades om fransmännens stundande ankomst skyndade man sig att utnämna två magistrater i Akaroa. Bara några dagar före deras ankomst i augusti 1840 hade de lokala maorierna skrivit under Waitangi-fördraget och den brittiska flaggan hissats. Fransmännen stannade dock och grundade en bosättning i Akaroa där de började odla druvor. Akaroa, som är Canterburys äldsta stad, ligger på halvöns södra sida och på Akaroa Harbours östra sida. Det vackra och idylliska staden är numera en populär turistort och det franska arvet märks på de franska gatunamnen. Langlois-Eteveneaux House (71 Rue Lavaud) sägs ha prefabricerats i Frankrike och uppförts på plats 1845. Idag rymmer det Akaroa Museum som berättar mer om ortens historia. I museet ingår även Court House från 1878 och Custom House från 1852. På Barry's Bay Cheese Factory (Christchurch-Akaroa Road) kan man se traditionell osttillverkning på samma vis man gjort sedan 1895. Här finns även ett brett sortiment viner och god mat. Mer info: www.barrysbaycheese.co.nz
Akaroa är också en aktiv konstnärs- och hantverkskoloni med flera butiker och gallerier med lokala produkter. Segling och vattenskidåkning är mycket populärt i Akaroa och i hamnen kan man se pingviner, sälar och den sällsynta Hectors delfin, världens minsta delfin. Mer info: www.akaroa.com
Norr om Akaroa ligger Okains Bay Maori and Colonial Museum (1146 Okains Bay Road) med en stor samling maoriföremål, t.ex. en kanot som används vid firandet av Waitangi Day. Mer info: www.okainsbaymuseum.co.nz

På norra sidan av Lyttelton Harbour ligger staden Lyttelton, var Canterbury-pilgrimmerna, som skulle grunda Christchurch, anlände 1850. Staden är döpt efter Canterbury Associations ordförande, lord Lyttelton, och dess hamn är en av landets mest trafikerade. På Lyttleton Museum (Gladstone Quay) finns utställningar om de lokala sjöfartshistoriken samt en avdelning om utforskandet av Antarktis. Lytteltons största sevärdhet är Lyttelton Timeball Station (2 Reserve Terrace) som uppfördes 1875 och signalerade Greenwich Mean Time till hamnens fartyg genom att varje dag kl 13:00 sänka ned en stor kula som hängde i dess topp. Byggnaden skadades svårt i jordbävningen 2010  och kollapsade helt i efterskalvet i juni 2011 tillsammans med flera andra historiska byggnader i staden. Tornet har senare återuppbyggts och öppnade igen 2018.
6 km nordost om Lyttelton ligger konstnärsbyn Sumner med en fin strand som är populär för surfing.


Utsikt från Banks Peninsula TrackAkaroa och Akaroa HarbourLanglois-Eteveneaux House, Akaroa