- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Toscana.
Fakta...
Land: Italien
Areal: 22 992 km²
Invånare: 3,5 miljoner
Flygplatser: Amerigo Vespucci (Florens), Galileo Galilei (Pisa)
Bästa tid: Vår, höst
Mer info: www.regione.toscana.it

Sevärt i Toscana

Pisa
Siena
Lucca
San Gimignano

Det man kommer till Toscana för är framför allt konsten, det vackra landskapet och det goda vinet. Det var i Toscana renässansen föddes liksom kända konstnärer och vetenskapsmän som Michelangelo, Rafael, Leonardo da Vinci, Machiavelli och Galileo Galilei.
De typiska Toscanabilderna man är van att se är färgrika La Crete, söder om Siena, med sina böljande backar, solrosfält och cypresser och Il Chianti, norr om Siena, med sina vinodlingar och olivlundar.
Det var etruskerna som på 700-talet f. Kr. etablerade bosättningar i nuvarande Toscana, men deras existens som självständigt folk försvann då romarna tog över på 300-talet f. Kr. När lombarderna invaderade år 568 blev Toscana ett hertigdöme styrt från Lucca. Under 1200- och 1300-talen blev Florens och Siena viktiga handelsstäder och Florens var en av Europas största och viktigaste städer. Men mellan 1348 och 1393 tog digerdöden halva Toscanas befolkning, vilket fick stora konsekvenser för utvecklingen.
Under Medici-familjens styre på 1400-talet föddes renässansen och man satsade på kultur och utbildning. 1527 återupprättades republiken Florens. 1555 lyckades man till slut besegra Siena och Florens kontrollerade därmed hela Toscana utom Lucca. 1570 blev Toscana ett storhertigdöme.
När ätten Medici dog ut 1737 övergick Toscana till österrikiska huset Habsburg-Lothringen, men 1799 invaderade Napoleon och 1807 blev Toscana franskt och 1815 återigen österrikiskt. 1847 förlorade även Lucca sin självständighet.
Efter massdemonstrationer körde man iväg hertig Leopold 1859 och efter en folkomröstning 1860 anslöt sig Toscana till Umbrien under Kungadömet av Piedmont för att sedan bli del i ett enat Italien med Florens som temporär huvudstad mellan 1865 och 1871.
Under Andra världskriget bombades många av Toscanas historiska byggnader av de allierade. 1966 drabbades Toscana av en svår översvämning när vattennivån i floden Arno steg med 6 m.


Pisa


Torre Pendente,
Det lutande tornet







Bappistero, Dopkapellet

Pisas storhetstid började på 900-talet där den blev en självständig marin republik och största konkurrent till Genua och Venedig. Från 1000- till 1200-talet var Pisa den dominerande hamnstaden i västra Medelhavet och kontrollerade Korsika, Sardinien, Balearerna och hela den toskanska kusten. 1284 besegrades Pisas flotta av Genua och betydelsen som hamnstad minskar kraftigt. 1406 gick staden under Florens och Medici-familjen, som satsade på kultur och utbildning, återöppnade universitetet.
Idag ligger inte Pisa längre vid havet, däremellan breder en saltöken ut sig.
Få städer har blivit så kända i hela världen för en enda sak. Som dessutom blivit berömt tack vare ett missöde. För inte hade Pisa varit så känt om inte dess domkyrkas klocktorn lutat. Staden har egentligen inte många sevärdheter, men det lutande tornet med omgivande kyrkobyggnader tar minst en halv dag att besöka plus några timmar för avkoppling i det sköna gräset.
Katedralen och det lutande tornet ligger på Campo dei Miracoli, Mirakelfältet, i nordvästra Pisa. Faktum är att alla byggnader på Campo dei Miracoli lutar på grund av den mjuka marken av sand och lera och att byggnaderna inte är tillräckligt pålade. Det som lutar mest är dock klocktornet, Torre Pendente. Det började byggas 1173 och redan när man nått till tredje våningen började det luta. Bygget avslutades och återupptogs inte förrän 1272 då man för att motverka lutningen började bygga rakt upp så att tornet fick en svag bananform. Tornet stod slutligen klart 1350 när man tillfogade klockdelen högst upp. Då var det 54,5 m högt och lutade med 1,4 m. 1989 var tornet nära kollaps och man beslöt att stänga det för besökare. 1993 hade lutningen ökat till 5,4 m och man beslöt att försöka räta upp det så gott det gick. Man lade 1 000 ton blytackor på ena sidan för att försöka motverka sjunkningen på den andra. Det fungerade dock inte riktigt bra och 1999 testade man en ny metod att flytta 70 ton jord från den ena sidan medan tornet var fäst med vajrar i närliggande byggnader. Med denna metod lyckades man räta upp det med med 43,8 cm och år 2001 blev det åter-igen tillåtet att gå upp i tornet. Besöken är dock strikt kontrollerade och bara ett visst antal besökare är tillåtna på samma gång. Man köper en biljett till ett visst klockslag och går i samlad trupp upp och ned. Längst upp har man en magnifik utsikt över Campo dei Miracoli och hela Pisa.
Domkyrkan, Duomo, började byggas 1063 i pisa-romansk stil med vit marmor från Carrara. Dess utsida, framför allt den ornamenterade framsidan, är mer imponerande än insidan, som dock är värd ett besök för de färgglada altarmålningarna och den vackra marmorpredikstolen från början av 1300-talet.
Det vackra rikt ornamenterade dopkapellet, Bappistero, Italiens största, byggdes 1152-1284 i samma vita marmor. Särskilt anmärkningsvärd är dess predikstol, också i marmor, som fullbordades 1260 är smyckad med scener ur Jesu liv.
Sidan om dopkapellet ligger kyrkogården Campo Santo anladegt 1278. Den har vackra romerska sarkofager med arabesker, gotiska nischer och torn och jord från Golgata, hitskeppad under korstågen. Både dopkapellet och kyrkogården kräver inträde. Mer info: www.opapisa.its
Intill Campo dei Miracoli, i katedralens kapitelhus från 1200-talet, ligger Museo dell'Opera del Duomo (Piazza Duomo) som invigdes 1986. Museet har föremål från Duomo och dopkapellet t.ex. avgjutningar av grundstenarna i varje byggnad samt målningar från 1400- till 1700-talet, romerska och etruskiska arkeologiska samlingar och statyer och skulpturer, t.ex. en hippogryf (hälften häst, hälften grip) från 900-talet som togs som krigsbyte i kriget mot muslimerna.

Promenaden mellan Campo dei Miracoli och Pisas centrum passerar det vackra torget Piazza dei Cavalieri i studentkvarteren. På norra sidan av torget ligger Palazzo dei Cavalieri är täckt av svart och vit sgraffito. Palatset, som idag tillhör universitetet, ritades 1562 som högkvarter för riddarorden Cavalieri di San Stefano, och byggdes på platsen där Pisas stadshus låg. När det rivdes sparades dock rådskammaren som idag är föreläsningssal. Intill palatset ligger 1500-talskyrkan Santo Stefano dei Cavalieri och mittemot ligger Palazzo dell'Orologio som idag är bibliotek men fungerade under medeltiden som stadsfängelse.

Söder om Pisas centrum, invid floden Arno, ligger den vackra lilla kyrkan Santa Maria della Spina (Lungarno Gambacorti) som byggdes för att hysa en tagg ur Kristi törnekrona, som han bar när vid kröningen före hans korsfästelse. Den vita marmorkyrkan har ett fantastiskt tak med spetsiga gotiska tinnar, spiror och nischer med apostlar och helgon i.
Mer info: www.pisa.turismo.toscana.it


Duomo

















Piazza dei Cavalieri med Palazzo dell'Orologio och Palazzo dei Cavalieri






Santa Maria della Spina

Siena


Palazzo Pubblico med
Torre del Mangia








Pinacoteca Nazionale

Den lilla medeltidsstaden Siena är förmodligen den vackraste i Toscana. Precis som Rom är den byggd på sju kullar och de smala branta gatorna vindlar sig upp och ned i en härligt virrvarr.
Militärkolonin Siena grundades 20 f. Kr. På 1200-talet blev Siena en rik handelsstad som producerade textilier, vin, kryddor och vax. Under de gyllene åren 1260-1348 bidrog förmögna borgare till uppbyggandet av många av de offentliga byggnaderna i siena-gotisk stil. 1348 inleddes stadens nedgång då digerdöden tog en tredjedel av befolkningen. På 1500-talet var Siena belägrad, ännu flera av stadens invånare dog och man led nederlag mot Florens som satte stopp för stadens vidare utveckling. Detta kanske dock bidrog till att bevara den medeltida charmen. 1966 blev Siena första stad i Europa att förbjuda motortrafik i centrum.
Sienas självklara hjärta är det röda snäckformade torget Piazza del Campo, eller Il Campo som det också kallas. Torget, som en gång var en romersk marknads-plats, är uppdelat i nio sektorer som representerar De nios råd som styrde staden till 1335. Det kantas av uteserveringar och sluttar ned mot det imponerande gotiska stadshuset med sitt 102 m höga klocktorn, Torre del Mangia, byggt 1338-1348. 505 trappsteg leder upp till toppen och en fantastisk utsikt. Stadshuset Palazzo Pubblico, som stod klart 1342, är öppet för allmänheten och man kan besöka vackra rum med fantastiska väggfresker bl.a. av medlemmar i Siena-skolan. En av de vackraste, Maestà skapad av Simone Martini 1315, finns i Råds-salen, Sala del Mappamondo.
På andra sidan torget står Fonte Gaia, en fontän utformad som en rektangulär marmorbassäng dekorerad med statyer. Fontänen är dock en 1800-talskopia av orignialet från början av 1400-talet. Under fontänen finns en 25 km lång labyrint av medeltida tunnlar som byggdes för att leda vatten från de omgivande kullarna in till staden.
Sienas katedral, Duomo (Piazza del Duomo), är en av Italiens vackraste kyrkor och får inte missas. Den byggdes med hjälp av byborna i höggotisk stil 1186-1382. 1339 beslöt man sig för att bygga till ett skepp och göra den till kristen-hetens största kyrka. Planerna släcktes dock av digerdöden som tog större delen av befolkningen.
Den överdådiga fasaden i vit, grön och röd marmor från 1200- till 1300-talet har fantastiska mosaiker och skulpturer. Inuti kyrkan stöder svart- och vitrandiga marmorpelare valven som är målade knallblå med guldstjärnor. Det imponerande marmorgolvet är täckt av 56 paneler som avbildar historiska och bibliska händel-ser. De mest värdefulla panelerna är övertäckta, men visas upp under två mån-ader fram emot hösten. Libreria Piccolomini byggdes 1495 av påve Pius III som förvaring för hans farbror, Enea Silvio Piccolominis (Pius II), böcker och papper. Här finns också vackra fresker som föreställer Piccolominis liv. Mer info: www.operaduomo.siena.it
I den ofullbordade sidoskeppet finns idag ett museum, Museo dell'Opera Metropolitana (Piazza del Duomo 8), där man bl.a. förvarar målningar och skulpturer från Sienaskolan och originalskulpturerna från katedralens fasad. Från taket till museet har man en fantastisk utsikt över Siena och den toskanska landsbygden. Mer info: www.operaduomo.siena.it
Är man intresserad av konst gör man rätt i att besöka Pinacoteca Nazionale (Via San Pietro 29) i 1300-talspalatset Palazzo Buonsignori. Galleriet har världens största samling gotiska verk från Sienaskolan och visar den stora skillnaden mellan 1400- och 1500-talets konst i Siena och Florens. Medan renässansen influerade Florens och övriga Europa stannade gotiken kvar i konsten i Siena. Mer info: pinacotecanazionale.siena.it
Sienas absolut viktigaste händelse, som inte stoppas av vare sig politiska val, krig, svält eller pest, sker den 2 juli och 16 augusti varje år. Då lever staden upp under festivalen Il Palio som äger rum på Il Campo. Palio är en, ofta ganska brutal, tävling i barbackaridning med anor från 1200-talet. 10 av stadens 17 contrade (distrikt) deltar med en ryttare var och hästarna väljs genom lottning och välsignas i respektive församlings kyrka. En självklar del av festivalen är parader, flagguppvisningar, riddare och trumslagare i medeltida traditionella dräkter och naturligtvis vadslagning. Vinnaren får ett "palio" (standar med flagga) i pris. Mer info: www.ilpalio.org
Mer info: www.terresiena.it


Utsikt över Il Campo från
Museo dell'Opera Metropolitana






Duomo






Il Palio

Lucca


San Martino




San Michele in Foro





Palazzo Pfanner

Lucca blev romersk koloni år 180 f. Kr. och det romerska arvet syns i det rutiga gatmönstret och många av kyrkorna är byggda i romansk stil.
Kring hela den gamla stadskärnan löper en 4,2 km lång tegelstensmur som byggdes mellan 1504 och 1645 och är en av Europas bäst bevarade stadsmurar i renässansstil. På toppen av muren finns en trädallé en härlig promenadväg som ständigt är full av cyklister, hundvallare, helg- eller kvällsvandrande luccabor, kompisgäng och förälskade par i gröngräset och turister som njuter av utsikten.
Bara vandra omkring i charmiga och bilfria Lucca är underhållning nog för ett par dagar, men det finns också flera sevärdheter att besöka. Katedralen San Martino (Piazza San Martino), i typisk Pisa-romansk stil, härrör från 1000-talet och är tillägnad den romerska soldaten Martin av Tours. Scener från hans liv täcker den asymmetriska fasaden från 1200-talet. Klocktornet intill byggdes 1060 som försvarstorn och när kyrkan byggdes lade man till de två översta våningarna, som till skillnad från de övriga är vita. Det var för att tornet skulle passa in som framsidan av kyrkan fick sitt lite "avhuggna" utseende. I det forna ärkebiskopspalatset från 1300-talet mittemot katedralen finns ett nyöppnat museum, Museo dell'Opera della Cattedrale (Piazza Antelminelli 5), om med föremål från San Martino.
En annan vacker kyrka i Lucca är San Michele in Foro (Piazza San Michele) som står på platsen för ett gammalt romerskt forum, därav namnet. Kyrkans fasad är med sina vridna marmorkolonner och vackra marmormosaiker en av landets mest praktfulla i den Pisa-romanska stilen.
Även fasaden på kyrkan San Frediano (Piazza San Frediano) har en magnifik färggrann mosaik från 1200-talet och Fontana Lustrale, en otrolig dopfunt från 1100-talet stor som en fontän.
Luccas största affärsgata är den smala Via Fillungo som slingrar sig förbi de gamla medeltidshusen bort till Piazza del Mercato som en gång var en stor romersk amfiteater, Anfiteatro Romano. Stenarna från teatern har använts till andra byggen och det enda som återstår är det ovala torget. De medeltida husen som omgärdar torget byggdes en gång mot teaterns murar och det är därför formen bevarats. De fyra valven i hörnorna är rester av de ingångar där djuren och gladiatorerna kom in på arenan.
Lucca har två medeltida torn man kan njuta av utsikten ifrån. Det lustigaste är det 41 m höga försvarstornet på det röda tegelpalatset Palazzo dei Guinigi (Via Sant' Andrea 41) från sent 1300-tal. Palatset ägdes en gång av den mäktiga familjen Guinigi som härskade i Lucca på 1400-talet. Tornet har en liten trädgård på toppen med stora stenekar. Det andra tornet är det gamla klocktornet Torre dell'Orologio (Via Fillungo) från 1200-talet.
Ett av stadens vackraste palats är Palazzo Pfanner (Via degli Asili 33) som byggdes 1667 och var inspelningsplats för filmen "Ett porträtt av en dam". Palatset har fått sitt namn av den österrikiske invandraren Felix Pfanner som introducerade öl i Italien och använde fram till 1929 husets källare som bryggeri. Idag rymmer palatset ett museum där man bl.a. kan se vackert 1600-talssiden i sovrummen och bryggerimaskiner i källaren, men höjdpunkten är den vackra 1700-talsträdgården med fontäner, blommor, citronträd och barockstatyer av gudar och gudinnor från den romerska mytologin. Mer info: www.palazzopfanner.it
I 1600-talspalatset Palazzo Mansi hittar man Museo Nazionale di Palazzo Mansi (Via Galli Tassi 43) med Luccas bildgalleri. Här finns rokoko- och barockmöbler och målningar av bl.a. Tintoretto. Mer info: www.luccamuseinazionali.it
Den kände operakompositören Giacomo Puccini föddes i Lucca och man kan besöka hans födelsehus, Casa di Puccini (Corte San Lorenzo 8), som är från 1400-talet. Museet har porträtt, kostymuppsättningar och pianot på vilket han bl.a. komponerande "Madame Butterfly" och sin sista opera "Turandot". Mer info: www.puccinimuseum.org
Kring Lucca finns en mängd vackra herrgårdar som är värda ett besök. Några exempel är Villa Torrigiani (Camigliano) i barockstil från 1500-talet, Villa Mansi (Segromigno in Monte) från slutet av 1500-talet, Villa Reale (Marlia) från 1600-talet vars vackra italienska trädgård har en sjö och en utomhusteater. Villa Bernardini (Vicopelago) i senrenässans från 1615 och Villa Garzoni (Collodi) med en fantastisk barockträdgård med terrasser, fontäner.
Mer info: www.luccaturismo.it


Piazza del Mercato




Utsikt från Torre dell'Orologio med
Torre Guinigi i mitten




Villa Torrigiani




Villa Mansi

San Gimignano


Fresker i Collegiata di Santa Maria Assunta

San Gimignano är en av de bäst bevarade medeltida städerna i Toscana och har fått smeknamnet Medeltidens Manhattan för de höga försvarstorn som reser sig upp från staden. Tornen uppfördes under 1200-talet som privata befästningar och som symbol för familjens förmögenhet. Ursprungligen fanns det hela 76 torn, men bara 14 har överlevt till idag. Det äldsta tornet är troligen det 51 m höga Torre della Rognosa som tillhör det gamla borgmästarpalatset Palazzo Vecchio del Podestà (Piazza del Duomo) från 1239. Tornet är stängt för allmänheten, men från det närliggande Torre Grossa (Palazzo del Popolo) har man en sanslös utsikt. Tornet fullbordades 1311 och är med sina 54 m det högsta i staden. Stadshuset Palazzo del Popolo (Piazza del Duomo) byggdes 1288-1323 och rymmer Museo Civico med fresker och målningar som föreställer stadens historia.
Intill Torre Grossa ligger den romanska 1100-talskyrkan Collegiata di Santa Maria Assunta som har en enkel fasad men en helt fantastisk insida som är en av de mest bemålade av alla italienska kyrkor. Taket är knallblått med guldstjärnor, valvbågarna randiga i blått och vitt och väggarna är täckta av vackra 1300-talsväggfresker.
En annan vacker kyrka är Sant'Agostino (Piazza Sant' Agostino) som också har en enkel fasad, men en rikt utsmyckad rokokointeriör från 1700-talet.
San Gimignanos huvudgator är Via San Giovanni som säljer lokala varor som viner, ost och skinka, och Via San Matteo som främst vänder sig till lokalbefolkningen. Mellan Piazza del Duomo och Via San Giovanni ligger Piazza della Cisterna som omgärdas av en mängd palats från 1200- och 1300-talen och i mitten står den brunn från 1237 som givit torget dess namn.
Mer info: www.comune.sangimignano.si.it, www.sangimignano.com


San Gimignano




Piazza della Cisterna