- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Rom.
Fakta...
Land: Italien
Grundad: 753 f. Kr.
Invånare: 2,7 miljoner
Flygplats: Fiumicino (30 km sydväst), Ciampino (15 km sydöst)
Utflyktstips: katakomberna, Tivoli, Hadrianus Villa, Via Appia Antica
Bästa tid: Vår och höst
Mer info: www.romaturismo.it

Sevärt i Rom

Forum Romanum
Palatinen
Domus Aurea
Colosseum
Fori Imperiali
Capitolium
Piazza Venezia
Piazza di Spagna
Piazza del Popolo och Pinciokullen
Villa Borghese
Fontana di Trevi
Piazza del Quirinale
Piazza Navona
Pantheon
Vatikanen
Peterskyrkan
Janiculum & Trastevere

Rom
är en av Europas äldsta städer och grundades enligt legenden av Romulus, den första av Roms sju etruskiska kungar, uppe på Palatinen år 753 f. Kr. Då var det bara en liten by med hyddor, men år 510 f. Kr. blev Rom republik och tog över den största delen av Italien och senare Spanien, Nordafrika och Grekland.
År 44 f. Kr. valdes Ceasar till diktator på livstid men mördades strax efter, vilket ledde till ett inbördeskrig som varade i 17 år. Därefter blev Augustus Roms förste kejsare och under denna tid föddes Jesus och Rom blev kristendomens säte.
År 64 e.Kr. förstördes stora delar av staden av en omfattande brand. Under 100-talet var Romarriket som störst och omfattade nästan hela den kända världen. År 330 tog Konstantinopel över som huvudstad i det stora imperiet och Rom började förfalla. År 395 delades Romarriket i två delar: Östromerska och Västromerska riket (det senare upplöst 475). Inte förrän påvedömet flyttade tillbaka till Rom efter exilen i Avignon och påve Nikolaus V tog över 1447 blommade staden upp igen och konstnärer och arkitekter renoverade de förfallna byggnaderna och en storhetstid för den romerska renässansen startade. 1870 blev Rom huvudstad i det enade Italien. I Rom signerades 1957 det viktiga Romfördraget som blev början till EG.
Genom historien har Rom varit en av de viktigaste städerna i världen, dels som centrum i romarriket och senare som huvudstad för katolicismen i hela världen. Andra exempel är latinet som är bas i många språk, den romerska arkitekturstilen och flera politiska och juridiska system som härrör från romarna.
Staden är som ett utomhusmuseum med sevärdheter i varenda gatuhörn. Man kan fylla sin dag med att beta av dem en efter en - eller så sitter man med en god pasta eller kaffe och njuter av sitt sällskap, vyerna eller folkvimlet.

Forum Romanum


VestatempletRomulustemplet

Via della Salaria Vecchia 5/6
När de tre kullarna Palatinen, Esquilinen och Capitolium bebyggdes anlade man en plats för rådslagning och handel i dalen mellan kullarna och det var i detta område Antikens Rom hade sitt politiska, kommersiella och juridiska hjärta. Resterna man kan se idag är från kejsar Caesar och Augustus tid och tillhör världens största turistattraktioner.
Utgrävningarna i området inleddes av CF Fredenheim, den svenske ambassadören i Rom, 1788. Då låg flera av templen och kyrkorna till hälften under jord. Den bästa utsiktsplatsen över området är från baksidan av Piazza del Campidoglio på kullen Capitolium (se Capitolium). Härifrån ser man de åtta respektive tre kolonnerna som utgör resterna av Saturnustemplet från 42 f. Kr. och Vespasianus tempel. Intill står ruinerna av Rostra som användes som talarpodium och den stora och välbevarade Septimius Severus triumfbåge byggd 203 e. Kr. för att fira 10-årsdagen av Septimus Severus tillträde som kejsare. Till vänster står Santi Luca e Martina, en medeltidskyrka som byggdes om helt 1640.
Via Sacra, Heliga Vägen, löper igenom Forum fram till Colosseum. På höger sida passerar man det viktiga rättshuset Basilica Giulia som började byggas av Julius Ceasar år 54 f. Kr. och Castor- och Pollux-templet vars rester härrör från den senaste ombyggnaden år 6 e. Kr. Bredvid står Caesars tempel som restes av adoptivsonen Octavianus (senare kejsar Augustus) på den plats där han kremerades. Framför står Vestatemplet, som var en av Roms heligaste och vackraste byggnader, skulle hedra Vesta, som var hemmets och härdens gudinna. En eld i mitten vaktades av vestalerna, de enda av Roms kvinnliga präster, men deras verksamhet förbjöds av Theodosius I år 394 och elden släcktes. Templet rekonstruerades i travertin på 1930-talet, men delar är från en restaurering på 190-taket e.Kr. Vestalerna bodde i Vestalernas hus som låg intill templet. Runt näckrosdammen står rader av statyer som föreställer de äldre vestalerna.
På vänster sida av Via Sacra ligger Antonius Pius och Faustinas tempel från 141 e. Kr. På 1000-talet omvandlades templet till en kyrka och den nuvarande kyrkobyggnaden är från 1601. Intill ligger Romulustemplet som byggdes på 300-talet och har sedan 500-talet fungerat som förrum till kyrkan Santi Cosma e Maniano. Bredvid ligger den enorma Maxentiusbasilikan som en gång var Forums största byggnad och den första basilikan som någonsin byggts. Den började byggas 308 e. Kr. och användes för juridisk administration, rättegångar och handel. Rakt fram ligger kyrkan Santa Francesca Romana med Antiquarium Forense, en gång kloster men numera museum med de arkeologiska fynd som upphittats i Forum. Till höger om kyrkan står den imponerande Titusbågen som restes år 81 e. Kr till ära för Titus seger över judafolket och Jerusalems förstörelse 70 e. Kr. Här finns entrén till Palatinen (se Palatinen).
Närmast Colosseum på Via Sacras vänstra sida ligger Venus och Romas tempel som uppfördes 121-135 f.Kr. av kejsar Hadrianus. Templet, som stod uppe på ett podium, bestod av två kammare med varsin staty, en tillägnad kärleksgudinnan Venus och en Roms egen gudinna Roma. Templet förstördes av en jordbävning på 800-talet och en kyrka byggdes senare ovanpå tempelruinen.
En 2-dagarsbiljett som gäller för Forum Romanum, Palatinen och Colosseum kostar €12 (€7,50 för EU-medborgare i åldrarna 18-25 och gratis för barn under 17 år).
Mer info: www.archeoroma.beniculturali.it/en/archaeological-site/roman-forum-and-palatine-hill


Forum Romanum med Saturnustemplet i förgrundenSeptimius Severus triumfbåge

Venus och Romas tempel

Palatinen
  Palatinen ett behagligt och vackert område som visat sig var bebyggt före stadens officiella grundande. När staden växte blev området adelns stadsdel tills kejsarna tog över, byggde sina palats och drev iväg adeln till Aventinen. Idag finner man ruiner av tempel, kyrkor och kejsarpalatsen Domus Flavia, som användes till officiella ändamål, och Domus Augustana, som var den privata delen där kejsarna bodde. Intill finns Stadion som byggdes för idrottstävlingar, kapplöpningar och gladiatorspel. Ett av Palatinens mest välbevarade byggnader är Livias hus, där kejsar Augustus och hans fru Livia bodde.
1550 köpte kardinal Alessandro Farnese, brorson till påve Paul III, en del av Palatinen och skapade världens första botaniska trädgård ovanpå ruinerna av Tiberius palats. Farnesiska trädgårdarna är idag en vacker plats med paviljonger, rosenträdgård, alléer och en fantastisk utsikt.
Mellan Palatinen och Aventinen ligger den antika kapplöpningsbanan Cirkus Maximus som var 800 m lång, 300 m bred och hade plats för omkring 150 000 åskådare. De vilda, och ibland dödliga, kapplöpningarna var oerhört viktiga under antiken och kuskarna var folkhjältar som tjänade enorma summor.
Mellan Palatinen och Colosseum (se Colosseum) står den vackra Konstantins triumfbåge till minne av Konstantins seger över Maxentius i slaget vid Ponte Milvio år 312. Triumfbågen invigdes år 315 över antikens Via Triumfalis (Triumfvägen).
En 2-dagarsbiljett som gäller för Forum Romanum, Palatinen och Colosseum kostar €12 (€7,50 för EU-medborgare i åldrarna 18-25 och gratis för barn under 17 år).
Mer info: www.archeoroma.beniculturali.it/en/archaeological-site/roman-forum-and-palatine-hill


Konstantins triumfbåge

Domus Aurea


Domus Aurea

Via Labicana
I en lummig park uppe på Esquilinen ligger Domus Aurea, Gyllene Huset, som byggdes som bostad till kejsar Nero. Han utnyttjande branden som ödelade Rom 64 e. Kr. till sitt palats som täckte 1,5 km² och omfattade en stor skog med vilda djur, en zoologisk trädgård, tusentals stulna statyer från Grekland, en konstgjord sjö, ett svavelbad och ett saltvattensbad med vatten från Medelhavet. Det överdådiga palatset var utsmyckat av pärlemor, halvädelstenar, förgyllda tak och elfenbensinläggningar i exotiska träslag samt överfyllt av lyx som duschar som sprutade parfym och luckor i taket som kunde släppa ned regn av blommor.
När Vespasianus och Titus kom till makten efter Neros självmord försökte de utplåna hela hans bygge. Sjön torrlades, palatset plundrades på allt som var löst och resten användes till att bygga bl.a. Colosseum. Palatset fylldes med jord och ovanpå byggdes nya byggnader, t.ex. Titus termer och senare Trajanus termer och Venus och Romas tempel. Freskerna och stucken bevarades under jorden och hittades först under renässansen då några konstnärer firade sig ner för att undersöka vad de trodde var grottor. Senare kopierade de motiven, vilka fick namnet "grotesker" av det italienska ordet för "grotta". Fukten som dekorationerna nu utsattes för avfärgade dem och till slut glömdes de bort. Inte förrän upptäckterna av Pompejis fresker blev man intresserade av Domus Aureras skatter och 1772 återupptog man utgrävningarna.
Idag kan man se resterna av både den officiella och privata delen inklusive ett kapell och och vackra väggutsmyckningar i pompejansk stil. Området har varit stängt under flera år p.g.a. rasrisk och översvämningar, men har återigen öppnat om än begränsade tider. Restaureringsarbeten förväntas dock pågå till 2018.
Mer info: www.archeoroma.beniculturali.it/en/archaeological-site/domus-aurea


Domus Aurea

Colosseum
  Piazza del Colosseo
Nedanför Esquilinen, vid Forum Romanums sydöstra utgång, står den enorma Colosseum. Stadens främsta amfiteater beställdes av kejsar Vespasianus och började byggas år 72 e. Kr. ovanpå den konstgjorda sjö kejsar Nero anlagt intill sitt palats (se Domus Aurea ovan). Trots att den förfallit och plundrats genom åren som gått är den en oerhört imponerande byggnad, 186 m lång, 50 m hög och 3 600 m² stor. Man tror att dess namn härrör från Neros koloss, en enorm förgylld bronsstaty som stod vid hans palats.
Amfiteatern omgärdades av 80 arkadförsedda ingångar och korridorer som underlättade rörligheten för de 55 000 åskådarna. Dessa kom för att se de föreställningar som anordnades av kejsarna. Föreställningarna inleddes ofta med djur som gjorde cirkuskonster och därefter utkämpades strider på liv och död mellan gladiatorerna som oftast var slavar, krigsfångar, dömda brottslingar eller ibland frivilliga äventyrare. Gladiatorerna kämpade också mot vilda djur med vapen. Vid arenans invigning, som varade i 100 dagar, dödades hela 5 000 djur.
Arenan var täckt av sand och under fanns rum till gladiatorer, scenarbetare och djurburar. Djuren fördes upp på arenan med handdrivna hissar. Ett vattenledningssystem kunde också fylla arenan så att man kunde uppföra scener med sjöslag.
Gladiatorstriderna förbjöds år 404 när de kristna fick makten. Sedan dess användes Colosseum till bl.a. bostäder och spinneri, på 1200-talet förvandlades den till ett fort och under 1500- och 1600-talen användes ruinerna som stenbrott och stenblock stals för att bygga bl.a. palats, broar och delar av Peterskyrkan. Under början av 1800-talet var ruinerna helt överväxta, men växtligheten togs bort 1870 och utgrävningar av området inleddes.
Idag kan man få guidade visningar av hela arenan. En 2-dagarsbiljett som gäller för Forum Romanum, Palatinen och Colosseum kostar €12 (€7,50 för EU-medborgare i åldrarna 18-25 och gratis för barn under 17 år).
Mer info: www.archeoroma.beniculturali.it/en/archaeological-site/colosseum


ColosseumInne i Colosseum

Fori Imperiali


Trajanuskolonnen

Intill Piazza Venezia (se Piazza Venezia), nordost om Forum Romanum, ligger resterna av de monumentala offentliga torg, Fori Imperiali, kejsarna lät bygga som politiskt, ekonomiskt och religiöst centrum i det romerska riket. Det första byggdes av Caesar 46 f.Kr. och det sista, nästan intill Viktor Emanuelmonumentet, av Trajanus 112-113 e.Kr. Under antiken var Capitolium och Quirinalen förbundna av en hög ås. Kejsar Trajanus gillade inte att staden delades på detta sätt och lät gräva bort den för att bygga sitt torg. Här finns ruinerna av Trajanus marknader som från början tillhörde den antika världens underverk. Byggnadskomplexet, som byggdes 100-112 e. Kr., rymde 150 affärer och kontor och fungerade som dagens shoppingcenter.
Vid Trajanus marknaders nordvästra hörn står den magnifikt välbevarade 40 m höga Trajanuskolonnen som minner om Trajanus seger över dacherna och invigdes av honom själv år 113 e. Kr. Askan efter Trajanus är begravd i en urna av guld vid kolonnens fot. Kolonnen visar hur hög den ås som förband Capitolium och Quirinalen var.
Mussolini lät riva ett medeltida kvarter för att frilägga de antika minnesmärken som finns här och 1924-1932 byggdes avenyn Via dei Fori Imperiali som leder rakt igenom Fori Imperiali från Piazza Venezia till Colosseum. Den har varit impopulär genom åren då man dels byggt den ovanpå de romerska och antika ruinerna och rivit historiska byggnader, dels för att den tunga trafiken skadar de kvarvarande monumentet med vibrationerna och avgaserna.


Trajanus Marknader

Capitolium


Santa Maria in Aracoeli

På Capitoliums högsta punkt ovanför Forum Romanum byggde de första romarna sin fästning Arx mitt för Tiberön som var den bästa platsen att korsta Tibern. Här ligger idag kyrkan Santa Maria in Aracoeli, byggd av franciskanerna 1250.
Intill fästningen låg ett tempel och republikens arkiv, Tabularium. På Medeltiden var Capitolium säte för Roms administration och Tabularium var överbyggt av ett befäst palats. 1537 fick Michelangelo i uppdrag att flytta Marcus Aurelius ryttarstaty från Laterankyrkan till Capitolium med anledning av kejsar Karl V:s ankomst till Rom. Detta var början till utbyggnaden av platsen till en värdig rådhusplats, Piazza del Campidoglio. Han ritade det vackra torget, fasaderna till de tre omgärdande byggnaderna: Palazzo Nuovo, Palazzo dei Conservatori och Palazzo Senatori, som byggdes ovanpå Tabularium, samt den breda magnifika trappa som leder upp till platsen. Torget fullbordades 1655, drygt 100 år efter Michelangelos död.
Roms officiella rådhus, Palazzo Senatori användes från 1100-talet av romerska senaten, men fungerar numera som borgmästarens kontor. Palazzo Nuovo och Palazzo dei Conservatori, som under medeltiden var säte för stadens domarkår, inrymmer idag de Capitolinska museerna, grundat 1741. Huvudingången är på bottenvåningen av Palazzo dei Conservatori, där även Roms registreringskontor ligger. Andra våningen hyser magistraternas ceremoniella salar, de äldsta delarna av palatset. Här signerades bl.a. Romfördragen 1957.
Salarna hyser flera skulpturer, den viktigaste är bronsskulpturen av varginnan Lupa Capitolina, som blivit Roms symbol då hon enligt myten räddade Romulus och Remus som satts i ett tråg i Tibern. På tredje våningen finns även måleri av bl.a. Rubens, Tintoretto, Veronese och Tizian. I en ny glasshall, Marcus Aurelius Exedra, står ryttarstatyn av Marcus Aurelius som tidigare stått mitt på torget, samt andra viktiga bronsstatyer från olika ställen i Rom. Annexet Palazzo Clementino Caffarelli, som byggdes 1538-1680, blev en del av museet år 2000 och har bl.a. skulpturer, en sal med delar av terrakottapediment från antika byggnader, en sal med bevarade fresker och samling mynt, medaljer, ädelstenar, smycken. I Palazzo Nuovo visas framför allt statyer och byster, varav flera en gång stod uppe på Capitolium, samt mosaiker, sarkofager och andra romerska föremål. Mer info: www.museicapitolini.org


Palazzo Senatori, Piazza del Campidoglio

Lupa Capitolina, Capitoliska museerna

Piazza Venezia


Santa Maria di Loreto och Santissomo Nome di Maria al Foro Traiano från Viktor Emanuel-monumentet

Nedanför Capitolium ligger Piazza Venezia med Palazzo Venezia, en av de första offentliga renässansbyggnaderna i Rom. Det första palatset var kardinalsbostad, men 1455-1464 byggdes det om på påve Paul II:s befallning. 1564 skänktes det till republiken Venedig som ambassad i Rom och då Norditalien blev österrikiskt 1797 togs ambassaden över av Österrike fram till Första världskriget då den italienska staten köpte tillbaka det. När Mussolini kom till makten gjorde han det till sitt residens. Numera är rymmer det Museo del Palazzo Venezia med förstklassiga renässansmålningar, gobelänger, skulpturer, brons- och silverföremål, vapen och vapensköldar, vapen m.m.
Piazza Venezia kröns av det kolossala Viktor Emanuel-monumentet i vit marmor. Det byggdes 1885-1911 till ära av Viktor Emanuel II, det enade Italiens förste kung. Inuti monumentet finns ett museum över händelserna före enandet. Här finns också Den okände soldatens grav från Första världskriget.
Romborna har aldrig gillat monumentet och tycker inte att det passar in bland byggnaderna runt omkring. Den är dock populär bland turister och utsikten från terrassen är fantastisk.
Nordost om Viktor Emanuel-monumenet och mittemot Trajanus marknader (se Fori Imperiali) ser man kupolerna på de vackra barockkyrkorna Santa Maria di Loreto från 1582 och Santissimo Nome di Maria al Foro Traiano från 1751.


Viktor Emanuel-monumentet

Piazza di Spagna


Trinità dei Monti och
Obelisco Sallustiano
Palazzo Magistrale, Via Condotti

Spaniens ambassadör vid påvestolen hade på 1600-talet sitt högkvarter här och området omkring ansågs som spanskt territorium, därav har platsen Piazza di Spagna, Spanska torget, fått sitt namn. Många stora kulturella berömdheter har bott här, däribland Byron, Keats, Goethe, Liszt, Shelley, Balzac och HC Andersen.
Idag är torget en av Roms mest besökta torg, både av turister och Romborna. Till stadens främsta sevärdheter hör den magnifika Spanska trappan som uppfördes 1723-1725 och är ständigt full av folk som umgås och njuter av solen.
Det var på 1600-talet som de franska ägarna till Trinità dei Monti beslöt sig för att förbinda kyrkan med Piazza di Spagna med en vacker ny trappa. Den breda trappan med sina terrasser stod klar 1720 och i maj varje år utsmyckas den med underbara ceriserosa azaleor.
Den engelske poeten John Keats bodde i huset på högra sidan om trappan fram till sin död 1821. 1909 öppnade Keats-Shelley Memorial House (Piazza di Spagna 26) i hans lägenhet. Museet är tillägnat både Keats och hans vän Percy Bysshe Shelley, en annan engelsk poet som bodde i Italien. Mer info: www.keats-shelley-house.org
Nedanför trappan står Berninis Fontana della Barcaccia, Den fula båtens fontän, som utfördes 1627-1629 till minne av den båt som strandade här under en av Tiberns stora översvämningar 1598. På grund av det låga trycket i akvedukten som leder vatten till fontänen bjuder den inte på några spektakulära kaskader.
En vacker bakgrund till Spanska trappan är 1500-talskyrkan Trinità dei Monti (Piazza della Trinità dei Monti 3) med sina två klocktorn. Framför kyrkan står den 14 m höga Obelisco Sallustiano, en av 13 obelisker från det antika Rom. Den stod ursprungligen i Sallustianoträdgården som anlades några kvarter längre österut på 000-talet f.Kr., men flyttades hit 1789.

Framför Spanska trappan börjar Via Condotti, Roms främsta modegata, kantad av exklusiva märkesbutiker som Armani, Dolce & Gabbana, Gucci, Valentino, Prada, Hermès, Burberry, Bulgari, Dior, Luis Vuitton, Jimmy Choo, Furla, Cartier och La Perla. Men här ligger också flera palats, barockkyrkan Santissima Trinità a Via Condotti och Caffé Greco (Via Condetti 86), som grundades 1760 och är Roms mest berömda café där gäster som Byron, Keats och Liszt, Goethe, Wagner och Casanova varit på besök.


Spanska Trappan med Fontana
della Barcaccia i förgrunden

Prada på Via Condotti

Piazza del Popolo och Pinciokullen


Piazza del Popolo med Obelisco Flaminio och tvillingkyrkornaFontana della Dea di Roma och Pinciotrappan

Strax norr om Piazza di Spagna ligger ett av Roms främsta torg, Piazza del Popolo, Folkets torg. Här låg Aurelianusmurens norra port, Porta Flaminia, som utgjorde starten på Via Flaminia, vägen till Ariminum (dagens Rimini). Det var också på Piazza del Popolo man uträttade avrättningar, den senaste ägde rum 1826.
Dagens nyklassicistiska utformning, med de två halvcirklarna skulle efterlikna Petersplatsen, skapades av arkitekten Giuseppe Valadier 1811-1822.
Den norra porten som syns idag, Porta del Popolo, skapades av Bernini åt påve Alexander VII för att välkomna svenska drottning Kristina som just abdikerat och konverterat till katolicismen 1655. Öster om porten ligger renässanskyrkan Santa Maria del Popolo som byggdes 1099, men det vi ser idag stammar från 1400-talet.
I mitten av torget står den 24 m höga egyptiska obelisken Obelisco Flaminio som kom från Heliopolis i Grekland år 10 f.Kr. Den restes på Piazza del Popolo 1589 och kantas av fyra minifontäner med varsitt lejon.
Från torgets södra sida strålar tre huvudgator, den s.k. Tridente, mot staden: Via del Babuino, Via del Corso och Via di Ripetta. Mellan dessa står de två tvillingbarockkyrkorna Santa Maria del Miracoli från 1681 och Santa Maria in Montesanto från 1675.
På de västra och östra sidorna av torget står två fontäner skapade av Ceccarini 1822-1823, Fontana del Nettuno på den västra och Fontana della Dea di Roma på den östra. Bakom den senare leder en vacker terrasserad trappa upp till Pinciokullen, varifrån man har en magnifik utsikt över Rom, i synnerhet i solnedgången.
I antika Rom täcktes kullen av aristokratens villor och trädgårdar och namnet kommer av Pincii, en av familjerna som bodde här på 300-talet. Idag består den mestadels av en stor park som anlades 1809-1814 efter ritningar av arkitekt Giuseppe Valadier som även stod bakom Piazza del Popolo. Här finns ett flertal fontäner, statyer och monument. På Piazza Bucarest står Obelisco del Pincio, en romersk obelisk från 100-talet, som restes på platsen 1822. Här ligger också Casina Valadier, en villa i nyklassicistisk stil byggd 1816-1837. Idag rymmer det café, en elegant restaurang och festsalar/konferensrum. Mer info: www.casinavaladier.com
I parkens södra ände, inte långt från kyrkan Trinità dei Monti (se Piazza di Spagna), ligger Villa Medici som uppfördes av Ferdinand I de Medici, storhertig av Toscana 1544. Den stannade i huset Medicis ägo till den manliga linjen dog ut 1737. 1803 togs den över av fransmännen och Napoleon skänkte den till Franska Akademin i Rom som huserat där sedan dess. Mer info: www.villamedici.it
Casina Valadier
Villa Medici

Villa Borghese


Asclepiustemplet, Villa Borghese

Angränsande till Pinciokullen i väster ligger Villa Borghese med den vidsträckta och vackra parken med samma namn. Parken, med en omkrets på 6 km, och villan ritades för kardinal Scipione Borghese 1605 och kunde ståta med nyplanterade pinjeträd, cypresser, skulpturer och vattenkonst. Sedan 1901 tillhör parken italienska staten och inrymmer numera museer, gallerier, utländska akademier, arkeologiskolor, ett zoo, en ridskola, statyer, fontäner, ett fågelhus, en konstgjord sjö med ett joniskt tempel, en amfiteater och ett antal sommarhus.
Familjen Borgheses privata konstsamling är samlade på Galleria Borghese i Villa Borghese (Piazzale Scipione Borghese 5). Bottenvåningen tillägnas skulpturer (Museo Borghese) och övervåningen tavelgalleriet med målningar (Galleria Borghese) av bl.a. Rafael, Tizian, Botticelli och Bellini. Man måste boka tid för besök. Mer info: www.galleriaborghese.it

I parkens nordvästra hörn ligger Villa Giulia (Piazzale di Villa Giulia 9) byggdes 1550-1555 som lantställe för påve Julius III. Renässansvillan rymmer sedan 1889 Museo Nazionale Etrusco, världens finaste museum för etruskisk konst och kultur. De förromerska föremålen är från mellersta Italien. I den vackra trädgården finns en rekonstruktion av ett etruskiskt tempel och fantastiska paviljonger och fontäner som skapats av berömda arkitekter. Mer info: www.villagiulia.beniculturali.it
Strax öster om Villa Giulia finns bl.a. Galleria Nazionale d'Arte Moderna (Viale delle Belle Arti 131) med målningar från 1800- och 1900-talen och ett antal jugendbyggnader som härrör från Världsutställningen som ägde rum här 1911. En av de vackraste är Brittiska skolan som idag är ett researchinstitut för klassiska studier, historia och bildkonst. Mer info: en.galleriaartemodernaroma.it
Ytterligare en bit österut ligger Museo Zoologico med djurparken Bioparco (Viale del Giardino Zoologico). Mer info: www.bioparco.it


Villa Borghese
Villa Giulia

Fontana di Trevi
  Piazza di Trevi
Fontana di Trevi är tillsammans med Colosseum och Spanska trappan en av Roms mest besökta sevärdheter och det lilla torget är ständigt fullpackat av turister. Inte så konstigt eftersom den måste vara en av världens mest berömda fontäner. Den har också varit kuliss i flera filmer, den mest kända torde vara Fellinis "La Dolce Vita" (1960) med den berömda scenen där Anita Ekberg tar ett bad. Detta är dock strikt förbjudet.
Den stora mängd mynt på fontänens botten beror på att det sägs att man återkommer till Rom om man slänger i ett mynt med sin höga hand över sin vänstra axel. Pengarna, cirka €3000 om dagen, går till en mataffär för stadens fattiga invånare.
Fontänen, som mestadels består av travertinsten bruten i Tivoli 35 km öster om Rom, fullbordades 1762, men platsen markerade ursprungligen slutet på Aqua Virgoakvedukten som byggdes år 19 f. Kr. Figurerna föreställer bl.a. Neptunus med två tritoner som representerar havets två ansikten, det lugna och det vilda. Fonden till fontänen, bakre fasaden på Palazzo Poli, är utformad som en triumfbåge med en nisch. Palatset, som stod klart 1730, hyser en fin samling kopparstick samt Nationella grafiska institutet.
I november 2015 återinvigdes Fontana di Trevi efter en 17 månader lång och €2,2 miljoner dyr restaurering, den största i dess historia.


Fontana di Trevi

Piazza del Quirinale


Sala degli Specchi,
Palazzo Quirinale
Fontana dei Dioscuri

Piazza del Quirinale
Quirinalen är den högsta av Roms ursprungliga sju kullar. På toppen ligger Piazza del Quirinale varifrån man har en vacker utsikt över staden. Det var här påve Gregorius XIII valde att bygga ett sommarresidens för påvarna eftersom Vatikanen ansågs ohälsosamt på grund av malaria. Palazzo Quirinale byggdes 1583-1585, men det vi ser idag härrör från en ombyggnad i början av 1600-talet. Då Napoleon intagit Rom 1809 deporterades påven och palatset utvaldes till kejsarens residens. Detta blev dock aldrig en realitet, istället återvände påven till sitt palats 1814. Efter Italiens enande 1870 blev palatset kungligt residens och renoverades ännu en gång. Sedan 1947 är det presidentens säte. Till palatset hör en magnifik trädgård med palmer, blomsterrabatter, fontäner och ett kaffehus från 1700-talet.
För att besöka Palazzo Quirinale måste man boka en guidad tur minst 5 dagar i förväg. Man kan välja på två turer: N1 visar de ståtliga salarna i huvudbyggnaden och museet om palatset på bottenvåningen och N2 visar dessutom trädgården, Vagnmuseet med historiska vagnar samt Vasella med porslin och köksredskap.
Hjärtat av palatset är Salone delle Feste och Salone dei Corazzieri som båda används till olika ceremonier. Sala degli Specchi, Spegelsalen, i rokokostil är också viktig då en del mindre ceremonier äger rum här och Högsta Domstolens domare svärs in i salen som var tänkt att fungera som balsal. Andra ståtliga salar är Capella dell'Annunziata som var en del av påve Paulus V:s privata våningar, Sala dello Zodiaco som skulle vara huset Savoys ceremoniella rum, Sala degli Arazzi med förgyllda stuckaturer och magnifika 1700-talsgobelänger och Sala degli Arazzi di Lilla också med vackra gobelänger.
Mer info: palazzo.quirinale.it
Södra sidan upptas av Scuderie del Quirinale, som byggdes 1722-1732, och hyser ett konstmuseum med tillfälliga utställningar. Mer info: www.scuderiequirinale.it
På torgets östra sida ligger Palazzo della Consulta som byggdes i senbarock 1732-1735 och rymmer Corte costituzionale della Repubblica Italiana, Italiens Högsta Domstol.
Söder om denna ligger Palazzo Pallavicini-Rospigliosi som byggdes av familjen Borghese 1611. Bygget förstörde resterna av av Konstantins termer, det sista av de berömda allmänna badhusen i antika Rom. Palatset är privatägt och hyser konstgalleriet Galleria Pallavicini med över 540 målningar och skulpturer och paviljongen Casino dell'Aurora med sina fantastiska fresker.
På torgets mitt står Fontana dei Dioscuri framför de 5,5 m höga statyerna av Castor och Pollux, ryttarnas beskyddare. De är romerska kopior av grekiska original från 400-talet f. Kr. och stod en gång vid ingången till Konstantins termer som låg här. Påve Sixtus V lät restaurera dem och på nuvarande plats har de stått sedan 1558. Den höga obelisken i mitten flyttades hit från Augustusmausoleet 1786.


Palazzo del Quirinale
Palazzo della Consulta
Casino dell'Aurora, Palazzo Pallavicini-Rospigliosi

Piazza Navona


Sant' Agnese in Agona och
Fontana del Moro

Piazza Navona är ett av Roms absolut vackraste torg med vackra barockfasader, fontäner, uteserveringar och ett ständigt folkvimmel.
Det ovala torget är byggt över Domitianus stadion som rymde 33 000 personer. Stadions läktare utgör grunden av dagens byggnader som kantar torget.
Den mest framträdande är den vackra barockkyrkan Sant'Agnese in Agone, skapad av Barromini 1653-1657. Intill står Palazzo Pamphili som, liksom många av byggnaderna kring torget, byggdes för påve Innocentius X och hans familj på 1600-talet. Idag rymmer palatset den brasilianska ambassaden och ett kulturcenter. Framför står Berninis fontän Fontana del Moro, skapad 1653 och föreställande en etiopier som kämpar med en delfin.
I mitten av torget står Fontana dei Quattro Fiumi, "De fyra flodernas fontän", som genom fyra jättar representerar de största floderna i de fyra kontinenter man då kände till: Donau, Nilen, Ganges och Rio de la Plata. Den romerska obelisken i mitten stod under antiken på Circus Maxentius på Via Appia. Fontänen skapades 1651, också av Bernini.
På torget norra hörn står ytterligare en magnifik fontän, Fontana di Nettuno (1878), som föreställer Neptunus brottande med en bläckfisk.


Fontana di Nettuno

Pantheon


Insidan av Pantheon

Piazza della Rotonda
Denna, en av Roms äldsta kyrkor, har en historia som sträcker sig tillbaka till 27 f. Kr. då den första Pantheon började byggas av Augustus härförare Agrippa. År 118 e. Kr. byggde Hadrianus den andra över grunden på den första. Idag är det den enda av de stora antika byggnadsverken som är intakt bevarad.
Byggnaden var beklädd av marmor och taket täckt av förgylld brons. Dessa båda togs dock bort under antiken. Bronsporten är i original och därmed snart 1 900 år gammal. Från början var den klädd med guldplattor, vilka togs bort för att skickas till Bysans, men skeppet förliste och nu ligger de troligen på havets botten.
Från början var Pantheon ett tempel för alla gudar, men år 609 förvandlades den av påve Bonifatius IV till kyrka för alla martyrer. Han lät forsla hit 28 vagnslaster ben från katakomberna, vilka placerades i en förseglad grav under högaltaret. På 1300-talet, då påvensätet flyttat till Avignon, användes Pantheon som fästning och fågelmarknad. Påve Urban VIII bad på 1600-talet Bernini att göra om kupolens utsmyckning, men denne avböjde med motiveringen att även om Peterskyrkan hade hundratals fel, så hade Pantheon inte ett enda.
Kyrkan består av en portik i grekisk tempelstil framför en klassisk romersk rundhall och dess främsta särprägel är den stora perfekt rundade kupolen centrerat av ett 9 m stort hål, oculus, kyrkans enda ljuskälla. Regnvattnet som kommer in genom hålet samlas upp i en brunn under golvet och förs ut i Tibern. De dekorativa fyrkantiga håligheterna i domen reducerade dess vikt. Rotondan är lika bred som den är hög, 43,3 m. Efter 1870 beslöts det att Panthon skulle vara gravplats för landets kungar. En annan av dem som begravts här är konstnären Rafael som dog 1520.
Torget framför Pantheon, Piazza della Rotonda, är en populär samlingsplats med uteserveringar och små butiker.


PantheonPiazza della Rotonda

Vatikanen


Yttersta Domen,
Sixtinska kapellet

Vatikanen må ligga inom Roms gränser, men är inte en del utav Italien, utan en suverän stat, världens minsta. Den kom till genom Lateranfördraget 1929 då Mussolini lyckades stifta fred mellan stat och kyrka efter den strid som pågått sedan 1870.
Vatikanstaten har ett eget postväsende, egen dagstidning, järnvägsstation, brandkår, domstol och en radiostation som sänder på i stort sett alla språk. Statschef är påven och det självklara hjärtat är den enorma Peterskyrkan (se nedan).
Mer info: www.vatican.va
Intill Peterskyrkan ligger Vatikanmuseerna, en gång påvliga palats, men idag en av världens främsta konstsamlingar av klassisk- och renässanskonst. Tyngdpunkten ligger på romersk och grekisk konst. Ett av museets främsta verk är Rafaels stanzer. Påve Julius II var imponerad av Rafaels verk och valde honom till att smycka rummen i sin privata våning. Arbetet påbörjades år 1508 och tog, med hjälpen av sina elever, över 16 år att fullborda.
Mest berömt är Vatikanpalatsets huvudkapell och påvens privata kapell, Sixtinska kapellet, som freskomålades under 1400- och 1500-talen av dåtidens främsta konstnärer. Mest känd av väggfreskerna är Michelangelos Yttersta domen som skapades 1534-1541. Michelangelo ligger också bakom den imponerande takmålningen Skapelsen som målades mellan 1508 och 1512. Mer info: www.museivaticani.va

Från Peterskyrkan leder paradgatan Via della Conciliazione bort till Castel Sant'Angelo som byggdes som kejsar Hadrianus mausoleum år 139 e. Kr. Sedan dess har den fungerat som stadsmur, medeltida citadell och fängelse samt påveresidens. Under medeltiden byggdes en passage, Vatikankorridoren, från Vatikanpalatset till Castel Sant'Angelo och utgjorde en befäst flyktväg för påven vid fara. Som fängelse fungerade det fram till 1901. Idag är borgen museum och från dess terrass på taket har man en underbar utsikt över Rom och Vatikanen. Mer info: www.castelsantangelo.com


Rafaels stanzerCastel Sant'Angelo

Peterskyrkan


Berninis baldakin

Peterskyrkan är den katolska religionens centrum och världens största kyrka. Hit kommer pilgrimer från hela världen och påvens audienser på Petersplatsen är alltid lika välbesökta.
Den 198 m långa och 148 m breda Petersplatsen omges av två kolonnader av doriska travertinpelare i vardera fyra led. Dessa kröns av 140 helgonstatyer. Kolonnaderna skapades av Bernini på 1600-talet. I mitten av Petersplatsen står en egyptisk obelisk som år 39 hämtades av Caligula i Heliopolis.
Apostlen Petrus grav utgör grunden för kyrkan. På 100-talet byggdes en helgedom på platsen och år 349 e. Kr. uppfördes den första basilikan med ett högaltare direkt över Petrus grav. På 1400-talet var kyrkan så nedgången att det antingen behövdes totalrenoveras eller byggas upp på nytt. Påve Nikolaus V beslöt sig för det senare och basilikan revs. 1452 börjades den nya byggas men upphörde när påven dog. Påve Julius II bestämde att man skulle bygga kristenhetens största tempel och dagens barockkyrka påbörjades 1506 samtidigt som man rev den kyrkan Nikolaus V börjat bygga. Kyrkan stod dock inte klar förrän 1626 och med sina 187 meter blev den också världens största kyrka. På golvet i det stora kyrkorummet ser man måtten av världens andra största kyrkor.
Särskilt imponerande är den 136 m höga kupolen som ritades av Michelangelo. Från dess tak har man en slående utsikt över Petersplatsen och de kolonnader som omger den. Vid högaltaret under kupolen står Berninis baldakin av förgylld brons och 20 m höga spiralkolonner.
Kyrkans främsta konstskatt är Michelangelos Pietà, direkt till höger vid entrén. Marmorstatyn föreställer en sörjande Maria med sonen Jesus som precis tagits ned från korset. Intill Pietà finns sarkofagen tillhörande drottning Kristina, som avsade sig svenska kronan och konverterade till katolicismen.
Särskild entré gäller till Skattkammaren, Vatikens grottor, Petrus sakristia och kupolens tak. Tänk på att man inte blir insläppt i Peterskyrkan med bara axlar och knän.
Mer info: www.vaticanstate.va/content/vaticanstate/en/monumenti/basilica-di-s-pietro.html


Petersplatsen och Peterskyrkan

Janiculum & Trastevere


Trastevere

Söder om Vatikanen höjer sig den lummiga kullen Janiculum. En lång promenad sträcker sig uppför kullen genom en park med en en fantastisk vy över centrala Rom. Här kan man också se en gammal fyr och ståtliga monument som Garibaldi-monumentet (Piazzale Giuseppe Garibaldi) som hedrar de heroiska insatser som gjordes av Garibaldis republikaner på Janiculum då franska armén gick till attack mot staden 1849.
Nedanför kullen, invid Tibern, kan man bl.a. besöka Botaniska trädgårdarna, Palazzo Corsini och Villa Farnesina som ligger mer eller mindre intill varandra. Botaniska trädgårdarna (Largo Cristina di Svezia 24) anlades 1883 och har mer än 7 000 plantarter från hela världen, t.ex. palmer, sekvojor, orkidéer och bromelior. Från början var trädgårdarna en del av Palazzo Corsini men de tillhör Roms universitet sedan 1983.
Palazzo Corsini (Via della Lungara 10) uppfördes 1510-1512, men byggdes helt om för kardinal Corsini 1736. Palatset har haft många kända gäster genom åren, bl.a. Michelangelo och drottning Kristina av Sverige som dog här 1689. Idag rymmer Palazzo Corsini huvudsakligen Galleria Nazionale d'Arte Antica med kända internationella konstverk och även italiensk regional konst från 1600- och 1700-talen. Mer info: galleriacorsini.beniculturali.it
Mittemot Palazzo Corsini ligger Villa Farnesina (Via della Lungara 230), byggd i renässansstil på 1500-talet för en välbärgad sienesisk bankman. Villan har fantastiska fresker, bl.a. av Rafael, och en vacker fransk trädgård. Mer info: www.villafarnesina.it

Trastevere, söder om Janiculum, är ett charmigt och genuint område med smala gränder, mysiga uteserveringar och fallfärdiga hus. Stadsdelens främsta sevärdhet är basilikan Santa Maria in Trastevere (Piazza Santa Maria in Trastevere), som man tror är Roms första officiella kristna helgedom, byggd på 200-talet och år 340 ombyggd till basilikakyrka. Dagens kyrka är huvudsakligen från 1100-talet och är känd för sina fantastiska mosaiker både på fasaden och insidan. Torget framför kyrkan är Trasteveres hjärta och den åttkantiga 1600-talsfontänen i dess mitt är en populär avkopplings-, lunch- och mötesplats.


Garibaldi-monumentet, Janiculum
Piazza Santa Maria in Trastevere