- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Ligurien.
Fakta...
Land: Italien
Areal: 5 420 km²
Invånare: 1,6 miljoner
Flygplats: Cristoforo Colombo, Genova
Bästa tid: Vår, höst
Prisnivå: Medel-Hög
Mer info: www.turismoinliguria.it

Sevärt i Ligurien

Savona
Albenga
Imperia
San Remo
Cinque Terre
Golfo della Spezia
Portofinohalvön

Den 350 km långa kuststräcka mellan Ventimiglia (vid franska gränsen) och La Spezia i regionen Ligurien kallas Italienska Rivieran. Ligurien är uppdelad i fyra provinser, från nordväst till sydost: Imperia, Savona, huvudstaden Genua och La Spezia. Sträckan öster om Genua kallas Östra Rivieran, Riviera di Levante, och sträckan väster om Genua kallas Västra Rivieran, Riviera di Ponente. Generellt kan man säga att Östra Rivieran är vackrast med de små vackra byarna, däribland det berömda Cinque Terre, och den sagolika naturen. Västra Rivieran har dock finare och längre badstränder som lämpar sig bra för barnfamiljer och äldre. Klimatet här är också fantastiskt vilket har gett upphov till en stor mängd blomster-, oliv- och citrusodlingar.
Det är mycket lätt att ta sig runt längs Rivieran. Tåg är billiga och går ofta, men är inte alltid så snabba. Ett dyrare alternativ är att hyra bil, men det är mycket trafik i området och inte så lätt att hitta parkeringsplats.

Savona


Torri del Brandale

Savona är den största staden på Riviera di Ponente och rivaliteten mellan Savona och Genua har varit stor sedan 1153 då Savona tvingades skriva under ett avtal som begränsade deras affärsuppgörelser.
1528 erövrade Genua Savona och förstörde hamnen, som inte byggdes upp igen förrän på 1800-talet. Inte förrän Italiens enande 1870 slapp man undan oket Genua. Men olyckan var inte borta. Under Andra Världskriget bombades staden våldsamt.
Trots att Savona inte är någon större turistmagnet finns det mycket att se här. En av de främsta sevärdheterna är Fortezza del Priamàr (Piazza Chabrol 1), som började byggas efter Savona erövrats av Genua 1528. Inför bygget rev man Savonas gamla borg och första katedral. Fortet stod klart 1680 och användes under 1800-talet som fängelse, men är idag ett stort museumskomplex. I Palazzo della Loggia finns tre museer. På första våningen ligger Civico Museo Storico-Archeologico som koncentreras på den ursprunliga bosättningen i Savona med hushållsföremål, dokument, keramik, benrester etc. Här kan man också beskåda nordafrikanska mosaikgolv från 300- och 400-talet. Andra våningen rymmer Museo Sandro Pertini, med den forne presidentens och Savonasonens egna samling modern konst. På tredje våningen ligger Pinacoteca Civica, ett konstgalleri med verk från liguriska konstnärer från Medeltiden till 1900-talet samt ett rum med keramik. Mer info: www.fortezzadelpriamar.it
På varsin sida om hamnen finns två torn. I den södra änden står det välbevarade Torre del Brandale från 1100-talet och i norra änden står Torre di Leon Pancaldo, som är den enda kvarvarande delen av ringmuren från 1300-talet. Tornet uppkallades efter den savonesiske navigatören som medföljde Magellan på hans upptäcktsresor 1521. Från Torre di Leon Pancaldo sträcker sig den härliga shoppinggatan Via Paleocapa in mot centrum. Den charmiga medeltida gatan Via Pia, som kantad av alla möjliga affärer, börjar vid Via Paleocapa och sträcker sig till Torre del Brandale. I dess södra ände ligger Palazzo della Rovere (Via Pia 28), som började byggas 1495 för den blivande påven Julius II. Palatset togs över av en nunneorden 1673, då man förstörde flera av målningarna för att de ansågs för sekuläriserade. Idag är palatset polishögkvarter.
Mitt i staden ligger Piazza del Duomo med Cattedrale dell'Assunta, som byggdes i slutet av 1500-talet för att ersätta den gamla katedralen som revs för att ge plats till Fortezza del Priamàr. En del av innehållet flyttades dock över till den nya kyrkan som har magnifika målningar och ett eget Sixtinskt kapell, byggt 1481 som gravplats för påven Sixtus IV:s föräldrar. Kyrkan har dessutom en skattkammare med målningar från 1300-1400-talen.


Fortezza del PriamàrHamnen med Torre di Leon Pancaldo till högerCattedralen dell'Assunta

Albenga


Tre medeltida torn på
Piazza San Michele

Albenga är en av de viktigaste städerna på Riviera di Ponente. Staden grundades redan 181 f. Kr. och den medeltida stadskärnan, omgärdad av en ringmur från 1200-talet, är en av Liguriens mest välbevarade. Medeltidens rutiga gatmönster syns tydligt och flera kyrkor, torg och palats stammar från denna tid. Framför allt längs Via Enrico d'Aste, Via Bernardo Ricci och shoppinggatan Via Medaglie d'Oro finner man fina exempel på den välbevarade arkitekturen.
Många sevärdheter koncentreras kring stadens hjärta Piazza San Michele. Romanska Cattedrale di San Michele byggdes på 1100-talet, men har byggts om ett flertal gånger, det gotiska klocktornet är t.ex. från slutet av 1300-talet. Intill katedralen står det magnifika romanska dopkapellet som troligen byggdes på 400-talet och är den enda kvarvarande byggnaden från den tidiga kristendomen i Ligurien. Till vänster om dopkapellet ligger Palazzo Vescovile, en samling medeltida byggnader ombyggda på 1500-talet. Den äldsta delen, på högra sidan, stammar från ca år 1000. Ett torn från 1100-talet står på vänstra sidan. Palatset rymmer Museo Diocesano d'Arte Sacra med kyrkomöbler, manuskript, silver och konstverk.
Mittemot katedralen, på motsatta sidan av Piazza San Michele, ligger Palazzo Peloso Cepolla, som rymmer Museo Navale Romano med föremål från ett romerskt skepp som sjönk utanför Albenga på 100-talet f. Kr. Palatset karaktiseras av ett romanskt torn.
På baksidan av katedralen ligger stadens vackraste torg Piazza dei Leoni, uppkallat efter de tre stenlejon som flyttades hit från Rom 1608. Kring torget ligger flera medeltida stadshus som tillhörde några av stadens rikaste familjer.


Vy över Albengas medeltida stadskärna med Cattedrale di San Michele i mitten

Imperia


Duomo di San MaurizioOratorio di San Pietro

Imperia består av de två städerna Oneglia och Porto Maurizio, belägna på varsin sida om floden Impero. Städerna samt ett antal intilliggande byar förenades av Mussolini 1923, men de är bara förenade politiskt och vill inte ha så mycket med varandra att göra. Det finns faktiskt två hamnar, två järnvägsstationer och två olika dialekter.
Väster om floden ligger Porto Maurizio, den rikaste, vackraste och mest historiska av de två städerna. Centro Storico, Gamla Staden, är nästan intakt sedan republiken Genuas guldålder. I hamnen ser man mest semesterbåtar till skillnad från industrifartygen i Oneglia. Intill ligger Spiaggia d'Oro, stadens finaste strand.
I Port Maurizios centrum ligger Piazza del Duomo med Duomo di San Maurizio, Liguriens största kyrka. Den byggdes 1781-1838 i nyklassicistisk stil och ersatte en äldre kyrka som rivits. Både fasaden med sina doriska pelare och insidan med sina tavlor och fresker är imponerande. Många av målningarna och skulpturerna räddades från rivningen av kyrkan San Maurizio som en gång stod i Parasio (se nedan). Mer info: www.parrocchiasanmaurizio.it
På motsatta sida av torget ligger Pinacoteca Civica, stadens konstgalleri med en del lokala konstnärer och konst som erhållits genom donationer och arv. Torget hyser också Museo Navale Internazionale del Ponente Ligure, Imperias lilla men intressanta sjöfartsmuseum.
På en kulle i södra Port Maurizio ligger den gamla medeltida stadsdelen Parasio som fått sitt namn efter Genuas gamla guvernörspalats, Paraxu, som låg på toppen av kullen. Efter flera års förfall har området nu restaurerats med hjälp av utländska investerare. Det är ett mycket charmigt område med branta gator kantade av gamla kyrkor och palats, t.ex. Palazzo Pagliari (Via Acquarone) från 1300-1400-talet. Oratorio di San Pietro (Salita San Pietro) som grundades år 1100 och byggdes ovanpå ruinerna av stadsmuren. Fasaden med sina kolonner är från 1789.
Högt uppe på stadens kulle ligger Convento di Santa Chiara (Via Santa Chiara 9), som stammar från 1300-talet och hyser en fantastisk arkad med underbar utsikt över havet. Här arrangeras ofta klassiska konserter på sommaren. Lilla kapellet Oratorio di San Leonardo (Via Santa Caterina) med sin fina havsutsikt byggdes 1600.

Oneglia ligger öster om floden och är den stad som är mest modern, kommersiell och industriell. Den utvecklades så sent som under 1700- och 1800-talen. Hamnen har fortfarande en stor betydelse, framför allt för olivoljehandeln. Staden har också ett museum tillägnat den nyttiga oljan, Museo dell'Olivo (Via Garessio 13), vilken producerats i 6 000 år. Mer info: www.museodellolivo.com
Längs hamnen, Porto di Levante, sträcker sig promenaden Calata Giovanni Battista Cuneo kantad av färgglada hus med traditionella arkader. Här samlas barer, restauranger och fiskhandlare och på eftermiddagarna arrangeras auktioner när fiskarna kommer in med sin fångst.
Oneglias hjärta är Piazza Dante varifrån flera gator strålar ut. Här ligger flera palats, t.ex. den före detta Palazzo Comunale som byggdes på 1890-talet. Mitt på torget står en imponerande fontän. En av gatorna som börjar på torget är stadens främsta shoppinggata, Via Silvio Bonfante. I shoppingdistriktet ligger den vackra kyrkan Collegiata di San Giovanni Battista (Piazza San Giovanni) som byggdes 1739-1762 i nybarock stil. Kyrkan har många vackra konstverk från 1700- och 1800-talen samt en marmortabernakel från 1516.
I Oneglia ligger också den överdådiga Villa Grock (Via Fanny Roncati Carli) som byggdes av den berömde schweiziske clownen Grock på 1920-talet. Villan och trädgården är öppna för allmänheten. Mer info: www.villagrock.com


Spiaggia d'Oro, Porto MaurizioOnegliaPiazza DanteVilla Grock

San Remo


La Pigna

Chiesa Russa Ortodossa

San Remo ligger är den främsta semesterorten på Västra Rivieran. Staden är känd för sina blomsterodlingar och kallas "Blommornas stad".
En av årets största händelser här är San Remo Music Festival som ägt rum varje år sedan 1951 och gav inspiration till Eurovision Song Contest.
Staden är av romerskt ursprung och började blomstra i mitten av 1800-talet då turismen ökade. Lyxhotell och Art Nouveau-palats började byggas, staden bredde ut sig längs kusten och flera av Europas storheter, framför allt britterna, semestrade här. Idag har San Remo omkring 57 000 invånare.
En av San Remos största attraktioner är det nyklassicistiska Casino San Remo (Corso Inglesi 18), som byggdes 1904-1906 och är nästan lika känt som casinot i Monte Carlo. Mer info: www.casinosanremo.it
Längs Corso Matteotti finns flera arkitektoniska mästerverk som Palazzo Borea d'Olmo (Corso Matteotti 143) byggt i slutet av 1400-talet. Idag rymmer det bl.a. Museo Civico med arkeologiska föremål och målningar från 1700- och 1800-talen.
La Pigna är San Remos gamla medeltida stadsdel som befästes på 1000-talet. Det ligger uppe på en höjd och består av små gränder, branta gator och trappor som cirklar nedför kullen. På det centrala torget Piazza San Siro ligger Basilica di San Siro som grundades på 1100-talet.
I San Remo finns också en rysk kyrka med typiska lökkupoler, Chiesa Russa Ortodossa (Via Nuvoloni 2). Den byggdes av ryska invandrare på 1920-talet. Ryssarna var nästan lika frekventa besökare som britterna, tack vare Maria Alexandrovna, hustru till tsar Alexander II, som spenderade en minnesvärd vinter här 1874 och i tacksamhet skänkte de palmer som än kantar stranden. Staden uppkallade i sin tur en strandpromenad efter henne, Corso Imperatrice.
Strax öster om centrala San Remo ligger Villa Ormond (Corso Felice Cavallotti 113) med sin enorma park som en gång sträckte sig ända ned till havet. Idag löper huvudgatan Corso Cavallotti rakt genom parken som därmed är uppdelad i två. Den norra delen, som omsluter villan, har en mängd sällsynta och exotiska växter samt en japansk trädgård. Den södra delen, Giardini Alfred Nobel, har bl.a. en stor fontän och statyer av San Remos mest berömda invånare: den mexikanske politikern, historikern och poeten Ignacio Altamirano och Nicola I, kung av Montenegro.
Villan byggdes av den schweiziske familjen Ormond 1889 och köptes 1930 av staden som bl.a. använde den som domstolsbyggnad. Sedan 1987 är en flygel säte för International Institute of Humanitarian Law, medan resten av villan används till olika blomsterevenemang och andra utställningar.
På andra sidan gatan något längre österut ligger Villa Nobel (Corso Felice Cavallotti 112) som byggdes i morisk stil 1874. Det var här den svenske uppfinnaren Alfred Nobel bodde från 1891 fram till sin död 1896. Därefter bytte villan ägare ett flertal gånger därefter, men 1993 påbörjades en välbehövlig totalrenovering och 2002 öppnade ett museum om Nobel själv samt italienska Nobelpristagare. I källaren finns Nobels laboratorier med beskrivningar av hans experiment medan konferenssalar och Nobels privata rum finns längre upp.
Kring huset ligger en vacker medelhavsträdgården med palmer, olivträd, citrusträd och exotiska blommor. Här finns också en kanon, skänkt av Bofors, som Nobel använt för experiment.
Ännu idag firar man Nobel genom att sända stora laster med blommor till Nobelfesten i Stockholm varje år. Mer info: www.villanobel.provincia.imperia.it
Mer info: www.sanremoguide.com


San RemoCasino San RemoVilla Nobel

Cinque Terre


Monterosso


Riomaggiore

Cinque Terre är det populäraste resmålet på Östra Rivieran och lockar massor av besökare för sin spektakulära vandringsleder, fantastiska vyer, bad och pittoreska färgglada byar.
Namnet kommer av de fem byar, Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore, som ligger längs bergssidorna utefter kusten. Hela området är sedan 1997 med på UNESCO:s världsarvslista och är sedan 2000 nationalpark. Byarna är stängda för trafik och det enda sättet att ta sig runt här med tåg och båt. Men många väljer att promenera mellan byarna. Hela nationalparken har en mängd vandringsleder, men den tveklöst populäraste är led nummer 2, den s.k. Sentiero Azzuro som går utmed havet mellan Monterosso och Riomaggiore. Hela sträckan är 11 km och tar ca 5 timmar att vandra. Har man mer tid till förfogande rekommenderas att ta kortare etapper och övernatta i någon av byarna.
En betydligt mer krävande promenad är nummer 1, Sentiero di Crinale, som sträcker sig från Portovenere i söder upp till 800 meters höjd över havet och sedan ned till Levanto i norr. Promenaden är drygt 40 km lång och tar 10 timmar.
Den nordligaste byn Monterosso är den största av de fem, den mest turistiga och minst charmiga. Monterosso är plattare än de andra byarna och har även Cinque Terres enda riktiga sandstrand. Byn består av en gammal och en ny del som separeras av Torre Aurora, en av de 13 vakttorn från stadsmuren som på Medeltiden omgärde den.
Byn har två kyrkor. San Francesco med tillhörande kloster byggdes på 1600-talet och har ett antal viktiga konstverk. San Giovanni Battista från 1244 ligger på det centrala torget.
Promenaden från Monterosso till nästa by, Vernazza, anses vara den vackraste, men också den längsta och tuffaste med en rejäl uppförsbacke i början. Vernazza är mycket vacker och har en välbevarad medeltidsarkitektur från den blomstrande tiden då man samarbetade med Genua. Byn består mest av trappor, små gränder samt huvudgatan Via Roma där de flesta affärer, hotell och restauranger ligger. På terrasserna ovanför byn produceras det egna vinet som inte exporteras. Här finns Cinque Terres enda naturliga hamn och en liten sandstrand. Nere i hamnen ligger den vackra gotiska kyrkan Santa Margherita d'Antiochia, byggd 1318. Den 20 juli firas byns skyddshelgon, som kyrkan fått sitt namn av, med fyrverkeri och ett fackeltåg från torget till byns slut uppe vid vinodlingarna.
Ute på en udde ligger borgen Doria med vakttornet Belforte, ursprungligen från 1000-talet.
Promenaden till Corniglia leder genom vinodlingar och olivlundar. Ett sidospår leder till byn och klostret San Bernadino belägen 325 m över havet. Corniglia ligger på klippa 193m över havet omgärdad av vinodlingar och kan inte nås med båt. För att nå havet måste man klättra 377 trappsteg ned till tågstationen och sedan gå nedför en sluttning tills man hamnar på naturiststranden Guvano (inträde). Sevärdheter i Corniglia är bl.a. barockkyrkan San Pietro, byggd 1330-1334 och Oratorio dei Disciplinati di Santa Caterina (Largo Taragio), som byggdes på 1700-talet och har en terrass med underbar utsikt över Cinque Terre.
Manarola är mångas favoritby eftersom den är mycket vacker, pittoresk och inte alls så exploaterad som t.ex. Monterosso och Vernazza. I byns centrum ligger kyrkan San Lorenzo som byggdes 1338. Byns skyddshelgon firas den 10 augusti då man vandrar nedför gatorna med ljus i händerna.
Hamnen är populärt bland badare för de höga klipporna man kan hoppa ifrån.
I Manarola börjar Via dell'Amore, som leder till Riomaggiore och är den kortaste och lättaste av de fyra sträckorna. Det sägs att stigen var populär bland unga förälskade par, men var från början, under 1930-talet, vägen till ett krutmagasin.
Riomaggiore grundades på 600-talet av greker som flydde undan religionsförföljelse. Det är den näst största av byarna och säte för både nationalparken och dykcentret. Här kan man också hyra kajaker och båtar. Byn kan vara besvärlig att ta sig runt i på grund av nivåskillnaderna. I den högsta delen ligger den romanska kyrkan San Giovanni Battista som byggdes 1340. Då den ursprungliga fasaden var på väg att förfalla helt ersattes den av en ny i gotisk stil 1870.
Runt udden söder om Riomaggiore finns en stenstrand med härligt kristallklart vatten.
Mer info: www.cinqueterre.it


Vernazza

Corniglia

Manarola

Golfo della Spezia


Passeggiata Costantino
Morin, La Spezia

San Pietro, Portovenere

Längst in i Golfo della Spezia, även kallad Golfo dei Poeti, ligger provinshuvudstaden La Spezia som är en viktig hamn- och militärstad. På Arsenale Militare & Museo Navale (Viale Amendola 1) får man en inblick i hur staden förändrats sedan man byggde militäranläggningen år 1861. Här finns också Italiens äldsta och viktigaste sjöfartsmuseum. I gamla borgen Castello di San Giorgio (Via XXVII Marzo), ursprungligen byggd på 1200-talet, finns Museo Civico Archeologico Ubaldo Formentini, som grundades på 1800-talet för att hysa de föremål och fossiler som hittades vid vid utgrävningarna i samband med uppförandet av militärbasen. Här finns lämningar från etruskerna och romarna samt sandstenskulpturer från brons- och järnåldern. Mer info: museodelcastello.spezianet.it
Ett annat sevärt museum är Museo Amedeo Lia (Via Prione 234) som inryms i ett gammalt 1600-talskloster. Här finns konst från 1200- till 1700-talet, av bl.a. Tintoretto och Titian samt romanska föremålsskatter. Mer info: museolia.spezianet.it
I den före detta skolbyggnaden och senare rättshuset ligger museet och kulturcentrat CAMeC (Piazza Cesare Battisti 1) för modern och samtida konst. Centret öppnade 2004 med huvuduppgiften att bevara och visa upp samlingarna från målningstävlingen "Golfo della Spezia" som ägde rum 1949-1965. Senare har Cozzani- och Battolini-samlingarna tillkommit genom donationer och man har även permanenta utställningar. Mer info: camec.spezianet.it
Längs marinan sträcker sig den trevliga palmkantade promenaden Costantino Morin.
I buktens västra halvö ligger Portovenere som grundades någon gång under Romartiden som Portus Veneris (Venus hamn) och var en viktig fiskeby. I början av 1100-talet blev staden en del av republiken Genua. Det är en mycket vacker stad med sina smala höga hus i alla regnbågens färger uppradade i hamnen. Tronar över Portovenere gör fortet, Castello, som uppfördes av genoveserna 1161 och byggdes om 1458. Härifrån man har en fantastiskt utsikt över bukten.
Staden har två kyrkor. Längst ut på udden står den randiga San Pietro som byggdes i gotisk stil 1256 över ett tempel i Venus ära. Romanska San Lorenzo byggdes 1116-1130 och har unikt nog inte förändrats mycket sedan dess. Mer info: www.portovenere.it
Mittemot Portovenere ligger de tre öarna Palmaria, Tino och Tinetto. Den populäraste är Palmaria med sitt kristallklara vatten. Öns västra sida består av höga klippor som når upp till 188 m. Den östra sidan sluttar mot havet och består av medelhavsvegetation. Isola del Tino och lilla Isola del Tinetto har båda ruiner av byggnader, exempelvis kloster och kyrkobyggnader från 1000-talet.
På andra sidan bukten ligger Lerici, som var en viktig hamn under Medeltiden. Idag är det en populär turistort med en vacker gammal stadskärna och ett bedårande och färgglatt torg. Tronar över hamnen och staden gör Castello, som byggdes av pisanerna på 1200-talet som gensvar mot genovesernas fort i Portovenere. Genoveserna erövrade det dock senare och byggde ut det under 1400-talet. Inuti finns ett arkeologiskt museum. Mer info: www.castellodilerici.it
Nedanför fortet ligger sandstranden Baia di Maralunga.
Mer info: www.golfodeipoeti.com


PortovenereIsola del TinoLerici

Portofinohalvön


San Fruttuoso

Camogli

På Portofinohalvöns östra utpost ligger Rapallo, en badort underbart belägen längst inne i Tigullio-bukten. Här finns en bred palmkantad strandpromenad, Lungomare Vittorio Veneto, med restauranger och caféer. Den gamla medeltida stadsdelen kallad "borgo murato", som avgränsas av Via Venezia, Via Marsala och Via Mazzini, har massor av butiker. Staden har flera historiska byggnader. I centrum ligger kyrkan Santo Stefano från huvudsakligen 1600-talet, ett torn från 1400-talet och bron Ponte di Annibale. Ute vid strandkanten ligger Castello, en fästning som byggdes 1551 för att försvara staden mot pirater. Senare var det även fängelse, men används idag till olika utställningar. Rapallo kan dessutom erbjuda en mängd aktiviteter som golf, segling, tennis, ridning och simning och med en linbana kan man ta sig upp till 1500-talstemplet Santuario di Montallegro varifrån man har spektakulär utsikt över kusten.
Santa Margherita Ligure är en vacker ort med fashionabla gamla hotell, lyxiga butiker och restauranger. Den grundades så sent som på 1800-talet när de två byarna Pescino och Corte slogs ihop och blev snart en populär semesterort, framför allt bland britter. Kullen mellan de två forna byarna är idag Parco di Villa Durazzo. Högst upp står villan som byggdes i slutet av 1600-talet. Här kan man se dess originalinredning och en konstsamling. Från den tillhörande trädgården har man underbar utsikt. Mer info: www.villadurazzo.it
Mellan Santa Margherita Ligure och Portofino ligger den lilla byn Paraggi med sina färgglada hus som ligger tätt kring en sandig vik. Byn hade en gång en blomstrande fiske- och olivoljeindustri, men idag är det turismen som bidrar till ekonomin.
Portofino är en av Italiens förnämsta semesterorter och en av de absolut vackraste med sina vackra färgglada hus som kantar den lyxyachtfyllda hamnen nedanför de upp till 600 m höga bergen. Portofino grundades på romartiden under namnet Portus Delphini, efter den många delfiner som lever här. Bäst utsikt har man från Castello San Giorgio, eller Castello Brown, som stod klart 1557 och var en del av stadens försvarsverk. Borgen köptes 1867 av den engelske konsuln i Genua, Montague Yeats Brown, och gjordes om till privatbostad. Det är idag ett litet museum och erbjuder underbar utsikt över Portofino. Mer info: www.castellobrown.it
Väster om Portofino ligger San Fruttuoso, en pittoresk by beläget längst in i en vik omgärdad av gröna bergssidor. Här ligger ett kloster som började byggas år 984 av benediktinerna, men sekulariserades senare och togs över av adelsfamiljen Doria i Genua. På 1500-talet byggde man till ett vakttorn för att skydda det mot kustpiraterna. Enda sättet att komma hit är med båt eller promenad från Portofino.
På halvöns västra utpost ligger Camogli, en charmerande medeltidsstad med höga smala hus kring hamnen som på 1800-talet var en framstående segelfartygshamn. Museo Marinaro Gio Bono Ferrari (Via GB Ferrari 41) har samlat minnen från denna tid med flera fartygsmodeller. På en liten halvö kallad Isola, för att det en gång var en ö, ligger Basilica di Santa Maria Assunta, som grundades på 1100-talet, men har förändrats mycket sedan dess. Fasaden är i nyklassicistisk stil och insidan är rikt utsmyckad. På en klippa i hamnen står det gula slottet Castello della Dragonara, som byggdes på 1100-talet och rymmer idag ett litet akvarium där man kan se vilka arter som finns längs kusten. Mer info: www.camogli.it


RapalloSanta Margherita LigurePortofino