- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Florens.
Fakta...
Land: Italien
Grundad: 59 f. Kr.
Invånare: 367 000
Flygplats: Amerigo Vespucci (5 km nordväst)
Bästa tid: Vår, höst
Mer info: www.turismofirenze.it

Sevärt i Florens

Duomo
Ponte Vecchio
Uffizierna
Palazzo Pitti och Boboliträdgårdarna
Piazza della Signoria
Bargello
Santa Maria Novella
Santa Croce
Galleria dell'Accademia

Ljuvliga renässans- och kulturmetropolen Florens tillhör Europas vackraste städer och ett lystmäte för konstälskare med sina gallerier i världsklass, vackra arkitektur och magnifika fontäner och statyer som är utplacerade över hela staden. Inte konstigt att UNESCO 1982 förklarade hela Florens som ett världsarv. Den allra bästa utsikten över staden får man från Piazzale Michelangelo i Oltrarno, på andra sidan om Arnofloden (se bild t.h.).
Den nyblivne konsuln Julius Caesar grundade år 59 f. Kr. staden Florentia, "Den blomstrande", för romerska krigsveteraner. På 100-talet e. Kr. blev Florentia huvudstad i Toscana och Umbrien.
1333 drabbades Florens av en översvämning som dödade en stor del av invånarna och drog med sig bron Ponte Vecchio. 15 år senare kom nästa bakslag då digerdöden halverade den resterande delen av befolkningen.
Nästa århundrade tog Florens över kontrollen över stora delar av Toscana och den förmögna bankfamiljen Medici tog 1434 makten och gjorde Florens till den konststad den är än idag. Medici-ätten dog ut 1737 och Toscana övergick till huset Habsburg-Lothringen. 1860 avskaffades storhertigdömet och blev så småningom en del av ett enat Italien. Florens var landets huvudstad 1865-1870 innan makten flyttades till Rom.
Under Andra världskriget förstördes Florens av de allierades bomber, men man lyckades rädda många värdefulla konstverk genom att transportera bort dem eller mura in dem. För att hindra de allierade att närma sig den tyska gränsen sprängde man alla stadens broar utom Ponte Vecchio.
Nästa katastrof drabbade Florens den 4 november 1966 när ett enormt skyfall fick vattennivån i Arno att stiga med 6 meter, svämmade över och lämnade kvar lera, olja och slam över hela staden. 66 människor dödades, 14 000 blev hemlösa och tusentals ovärderliga konstverk skadades svårt.

Duomo


Duomos framsida
Yttersta Domen i kupolen

Florens hjärta är Piazza del Duomo med stadens största byggnad och världens fjärde största katedral, den imponerande Duomo, eller egentligen Santa Maria del Fiore, som rymmer hela 20 000 människor. Detta var en av de tre kyrkor som byggdes och finansierades av kommunen. De andra två var Santa Maria Novella och Santa Croce.
På denna plats byggdes på 300-400-talet kyrkan Santa Reparata och ett dop-kapell. Santa Reparata revs 1296 för att ge plats åt den nya katedralen som började byggas samma år. 1359 stod kampanilen klar och 1436 den väldiga kupolen, men inte förrän 1887 blev katedralens fasad helt klar.
Kyrkans nygotiska fasad är klädd i vit, grön och rosa toskansk marmor och taket är tegel lagt i fiskbensmönster. Kupolen, skapad av Brunelleschi, var historiens största kupol utan vanligt stöd, istället fungerar det inre skalet som stöd för stockarna som bär upp ytterväggen. 463 trappsteg leder upp till toppen av kupolen, varifrån man har en fantastisk utsikt över Florens och det omgivande landskapet. Som hyllning till Brunelleschi har ingen av stadens senare byggnader byggts högre än den 107 m höga kupolen.
Interiörens höjdpunkt är fresken på domens insida som föreställer Yttersta domen och målades 1568-1579 av Giorgio Vasari och senare Federico Zuccari som motsvarighet till Michelangelos berömda fresker i Sixtinska kapellet, Vatikanen. Golvet i kyrkan består av ett vackert marmorgolv från 1500-talet. I kryptan kan man se lämningar av 300-talskyrkan Santa Reparata som en gång stod på samma plats.
414 trappsteg tar dig upp i den 85 m höga Campanile varifrån man har en fin utsikt över domkyrkan och centrala Florens.

Dopkapellet, Battistero (Piazza de San Giovanni), i romansk stil har stått här sedan 300-talet och den vit- och grönrandiga marmorfasaden är från 1000-talet. Här finns vackra takmosaiker från 1200-talet, men är mest berömt för de magnifika bronsdörrarna, framför allt de på den östra sidan, kallade Porta del Paradiso (Paradisporten). De skapades av Lorenzo Ghiberti 1424-1452 till minne av Florens befrielse från digerdöden och föreställer olika scener från Gamla Testamentet. Dörrarna som sitter på dopkapellet är dock kopior, originalen förvaras i Museo dell'Opera del Duomo (Piazza del Duomo 9) som visar katedralens historia. Här finns i övrigt bl.a. föremål som en gång fanns i kyrkan, kampanilen och dopkapellet, verktyg som användes till kupolen och en faksimil av katedralens originalfasad samt religiösa målningar och skulpturer som Michelangelos Pietà, vilken var tänkt pryda hans egen grav. Det var här inne på gårdsplanen som Michelangelo skapade sin berömda skulptur David (se Galleria dell'Accademia)
Mer info: www.operaduomo.firenze.it


Duomo
Battistero

Ponte Vecchio
  972 e. Kr. byggdes den första bron över den här delen av Arno, vilken är den smalaste längs hela floden. Bron förstördes under översvämningar 1177 och 1333. Den nuvarande bron, idag kallad Ponte Vecchio, Gamla bron, byggdes 1345 och är naturligtvis Florens äldsta bro. Det var också den enda bron som besparades från att bombas sönder av tyskarna under deras reträtt under Andra världskriget 1944. Istället blockerade man den på båda sidor och satte minor i butikerna.
Små juveleraraffärer och hantverkare trängs längs sidorna som de gjort i flera hundra år.
Även slaktare, smeder och garvare hade sina verksamheter här, men de använde floden som soptipp och vräktes 1593 på grund av bullret och stanken. Deras butiker byggdes om och hyrdes istället ut till guldsmederna.
På ovanvåningen längs brons östsida ligger Vasaris galleri som uppfördes 1565 och förbinder Palazzo Vecchio, Uffizierna och och Palazzo Pitti. På väggarna hänger självporträtt av kända konstnärer som Rembrandt, Da Vinci, Chagal och Rubens. Här finns också Vasarikorridoren, den privata gångvägen som lät byggas av Medicifamiljen för att de skulle kunna förflytta sig mellan det nyinköpta residenset Palazzo Pitti och det gamla palatset, nuvarande Palazzo Vecchio, utan att tvingas beblanda sig med det vanliga folket på gatorna.
Planer finns på att flytta självporträtten till första våningen och öppna Vasarikorridoren som offentlig länk mellan Uffizierna och Palazzo Pitti.


Ponte Vecchio

Uffizierna
  Loggiato degli Uffizi 6
Uffizierna byggdes 1560-1580 och var en mängd kontor, uffici, för greve Cosimo I:s nya administration. På översta våningen skapades en nästan obruten glasvägg som släppte in mycket ljus och från 1581 använde Cosimo våningsplanet till utställningar av familjens konstskatter, vilket blev början till världens första galleri.
I museet finns några av renässansens främsta konstverk, med ursprung i de verk som familjen Medici beställde av de stora mästarna. 1737 testamenterade Anna Maria Lodovica, den sista av medicéerna, hela samlingen till invånarna i Florens och 1765 öppnades det officiellt för allmänheten.
Museet består av tre våningar med utställningar på andra och tredje våningen. Tillfälliga utställningar tar upp stora delar av andra våningen, men här finns också en stor hall tillägnad Caravaggio, toskansk konst från 1400-talet och spanskt, franskt och holländskt måleri från 1600- till 1700-talet.
Museets huvudsakliga samling ligger på tredje våningen och består av 45 små rum samt Levantekorridoren med antika statyer av romerska kejsare, Ponentekorridoren med grekiska och romerska marmorstatyer samt Andra korridoren, som vetter mot Arno, med antika skulpturer. De små rummen rymmer bl.a. toskanska målningar från 1300-talet, internationell gotisk konst, tidig renässans (1400-tal), icke-florentinsk konst, hög-renässansen och manierismen (1500-tal) samt senare målningar från 1600-talet. Rummen inkluderar målningar från Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael, Tizian, Tintoretto, Rubens och Rembrandt. Den åttkantiga tribunen, med sitt vackra pärlemortak och sammetsväggar, byggdes 1581-1586 för att visa de personliga favoriterna ur familjesamlingen.
Mer info: www.uffizi.firenze.it och www.uffizi.org


Tribunen

Palazzo Pitti och Boboliträdgårdarna


Sala di Venere, Palatingalleriet
Sala dell'Iliade, Palatingalleriet

Gröna rummet, Kungliga våningarna

Piazza dei Pitti
Palazzo Pitti började byggas 1457 för bankiren Luca Pitti, men palatset ruinerade till slut Pittis arvingar och 1549 köptes det av familjen Medici som byggde till det så att det blev tre gånger så stort och de stora trädgårdarna, Boboli, anlades. På 1550-talet blev det familjens huvudresidens. Toscanas regenter bodde här från Medicidynastins slut 1737 fram till 1919 då palatset blev statlig ägodom.
Idag rymmer palatset flera olika museer: Palatingalleriet & Kungliga våningarna, Galleria d'Arte Moderna, Galleria del Costume, Museo degli Argenti och Boboliträdgårdarna med Museo delle Porcellane. Entrébiljett krävs för respektive museum.
I den vänstra flygeln på andra våningens ligger Palatingalleriet som skapades på 1600- och 1700-talen för att rymma mästerverk från familjen Medicis och hertiginnorna av Habsburg-Lothringen privata konstsamling. 1833 öppnades det för allmänheten och idag finns här en fantastisk samling renässans- och barockmålningar och europeiska verk från 1500- och 1600-talen, varav de flesta av Rafael och därefter Tizian. Rummen har också vackra takfresker.
Från Palatingalleriet når man Kungliga våningarna som ligger i den högra flygeln utmed Piazza dei Pitti. De 14 överdådiga salarna inrättades på 1600-talet, men gjordes delvis om under 1700- och 1800-talen. Taken har vackra kristallkronor och stuckatur i guld och vitt och väggarna är klädda med sidentyg. Många av rummen har uppkallats efter sin respektive färg som grön, vinröd och guld.
På bottenvåningen under Palatingalleriet samt på mezzaninplanet ligger Museo degli Argenti vars salar inreddes 1635 inför ärkehertig Ferdinando I:s bröllop. Här visas kungafamiljens vackra och sällsynta skatter som antikt och romerskt glas, vaser, elfenben, kristall, bärnsten, mattor, guldsmedsarbeten, juveler och ebenholtzmöbler med inlägg av ädelstenar. Även här finns fantastiska fresker, framför allt i Sala di San Giovanni.
På tredje våningen finns Galleria d'Arte Moderna med modernare konst, framför allt italiensk, från 1784-1924. En av de främsta verken är Macchiaioli-samlingen. Macchiaiolikonstnärerna målade med den franska impressionismstilen: stänk av klara färger, vilket gjorde det toskanska landskapet mer rättvisa i målningarna.
Galleria del Costume, som öppnade 1983, tillhör världens främsta modemuseer och visar smakförändringarna i hovmodet från slutet av 1700-talet till 1960-talet. Det inryms i bottenvåningen på Palazzina della Meridiana, som ritades 1776 för kungafamiljen som levde här fram till monarkin avskaffades.

Boboliträdgårdarna anlades på Oltrarnos sluttning bakom Palazzi Pitti av Medicifamiljen 1550. 1766 öppnades renässansparken för allmänheten och bjuder på välansade häckar och planteringar, vilt växande cypresser och järnekar, ett stort antal statyer och fontäner samt fantastisk utsikt över Florens.
Till vänster om palatset ligger bl.a. La Grotta Grande, ett lusthus från 1573-1593. I hörnen står kopior av Michelangelos Quattro Prigoni.
Omedelbart framför borggården på baksidan av palatset ligger Amfiteatern, ett hål som uppkom när man bröt sten till palatsets uppförande. Hålet gjordes om till scen för historiens första operaföreställingar. Mitt i står en egyptisk obelisk. En serie terrasser leder upp till Neptunusfontänen i en stor sjö. Runt sjön till vänster ligger Kaffeehaus, en rokokopaviljong från 1776 som sommartid fungerar som café.
På Boboliträdgårdarnas högsta punkt ligger Museo delle Porcellane, Porslinsmuseet, med sin vackra rosenträdgård, Giardino del Cavaliere. Härifrån har man en underbar utsikt över de backiga omgivningarna med sina olivträd, cypresser, toskanska villor och kyrkan San Miniato.
Nedför sluttningen leder den långa cypressallén Viottolone som planerades 1612 och kantas av klassiska statyer. Vid alléns slut ligger L'Isolotto, Lilla ön, i en sjö med statyer som sticker upp ur vattnet.
Mer info: www.uffizi.it/en/pitti-palace


Palazzo Pitti och Amfiteatern
La Grotta Grande
Museo delle Porcellane
L'Isotto

Piazza della Signoria


Palazzo VecchioInnergården på Palazzo Vecchio

Piazza della Signoria har sedan 1300-talet varit medelpunkten i florentinsk politik. Det är också stadens främsta samlingsplats. Tronar över torget gör Florens stadshus, Palazzo Vecchio, som byggdes 1299-1322. Det har under åren gått under namnen Palazzo del Popolo (Folkets Hus), Palazzo della Signoria (efter "i signori", ledarna av de familjer som regerade staden) och Palazzo Ducale, som blev det nya namnet då Cosimo I 1540 flyttade hit från Palazzo Medici och gjorde det till hertigresidens och regeringsbyggnad. Trots omfattande renoveringsarbeten av Vasari flyttade man till Palazzo Pitti nio år senare och Palazzo Ducale fick då sitt nuvarande namn: Palazzo Vecchio, Gamla Palatset.
Byggnadens grund utgör resterna av en antik romersk teater och under utgrävningar har man hittat läktare, scen etc.
Palatset är öppet för allmänheten och har vackra rum med väggmålningar och statyer. Den inre borggården och huvudentrén, designad 1453, är magnifik med sina valvbågar, tak- och väggfresker och den lilla fontänen i mitten.
Salone dei Cinquecento från 1494 är den stora rådssalen med marmorstatyer och fresker om stadens historia. Idag används den mycket som konsertsal. På andra våningen ligger palatsets två praktfullaste rum: Sala dell'Udienza och Sala dei Gigli. Taken i de båda rummet har förgylld stuckatur och väggarna i det senare rummet täcks av fresker av romerska stadsmän och gyllene liljor, som är Florens emblem.
Från palatset sträcker sig det karaktäristiska 94 m höga tornet Torre di Arnolfo varifrån man har en strålande utsikt över staden.
Invid entrén står statyerna Hercules och Cacus (originalet finns i Sala dei Gigli) av Bandinelli och den berömda David skulpterad av Michelangelo 1504. Det är dock en kopia som står här då originalet flyttades till Galleria dell'Accademia (se Galleria dell'Accademia) 1873.

Norr om Palazzo Vecchio står Neptunusfontänen från 1563-1575, skapad till minne av toskanska sjösegrar, samt en ryttarstaty i brons från 1594 föreställande Cosimo I.
Mittemot står Loggia della Signoria, även kallad Loggia dei Lanzi, som byggdes 1376-1382 för att ge dignitärerna skydd mot vädret under offentliga ceremonier, men blev så småningom utställningsmonter för skulpturer. Smeknamnet, Loggia dei Lanzi, fick det eftersom Cosimo I brukade placera ut sina schweiziska legotrupper här, beväpnade med lansar, för att påminna folket om vem som regerade. Idag rymmer den en samling antika romerska statyer.


David och Hercules & Cacus

Neptunusfontänen

Bargello


Donatellos David

Via del Proconsolo 4
Palazzo del Bargello, en gång Florens stadshus, uppfördes 1256 och är stadens äldsta regeringsbyggnad. Tornet är dock från 1100-talet och den tredje våningen byggdes till efter en brand 1323. Palatset omgärdar en innergård centrerad av en brunn.
Palatset fungerade från 1574 till 1859 som fängelse och polischefens residens. Avrättningar ägde rum på innergården fram till 1786 då dödsstraffet avskaffades.
1865 blev det ett av Italiens första statliga museer med Italiens mest omfattande samling skulpturer från gotiken och renässansen samt manieriska bronser och dekorativ konst.
Här finns ett Michelangelo-rum med bl.a. ett av hans första verk, Bacchus från 1497. Intill ligger borggården där tortyr och avrättningar ägde rum fram till 1786. På andra våningen finns ett Donatello-rum med bl.a. hans berömda bronsskulptur David från 1400-talet, Magdalenakapellet med fresker från 1340 föreställande helvetet, Elfenbenssamlingen, Carrandsamlingen samt Islamiska samlingen. På tredje våningen finns en vapensamling och ett bronsgalleri med en mängd fantastiska skulpturer som framför allt föreställer mytologiska sagor och grekisk historia.
Mer info: www.polomuseale.firenze.it/musei/?m=bargello


Bargello

Santa Maria Novella
  Piazza di Santa Maria Novella
Läget, intill tågstationen, är inte stadens bästa men den gotiska kyrkan, som har några av Florens viktigaste konstverk, är väl värd ett besök. Liksom de två andra kommunfinansierade kyrkorna har den en vacker vit marmorfasad i typisk florentinsk-romansk stil. Den byggdes av dominikanerna 1279-1357.
Den mest berömda målningen är kanske Treenigheten, på mittskeppets vänstra sida. Masaccio skapade det tidiga renässansmästerverket kring 1427 och införde härmed perspektivet i konsten och med hjälp av arkitektoniska element skapade en tredimensionell effekt.
Några av de vackraste väggfreskerna finns i Spanska Kapellet, Strozzi di Mantova-kapellet med Nardo di Ciones 1300-talsfresker inspirerade av en episk dikt av Dante, Tornabuoni-kapellet med Ghirlandaios berömda freskcykel Johannes Döparens liv och Jungfru Marias liv samt Filippo Strozzi-kapellet.
Bredvid kyrkan finns en kyrkogård omgärdad av gravnischer. Pelargångarna är idag museum med fantastiska fresker.


Santa Maria Novella

Santa Croce
  Piazza di Santa Croce 16
Den vackra gotiska kyrkan Santa Croce byggdes 1294-1385, men den vackra nygotiska fasaden kläddes om med färgad marmor 1863 och har stora likheter med Duomo och Santa Maria Novella. Den smala nygotiska kampanilen byggdes 1842 efter att originalet förstörts av blixten 1512.
Kyrkan är viloplats för många berömda florentinare som Michelangelo, Galileo Galilei, Machiavelli, Lorenzo Ghiberti och Leonardo Bruni.
Omedelbart till vänster om entrén finns Michelangelos grav. Gravmonumentet med figurer som föreställer Målning, Arkitektur och Skulptur, hans stora passioner i livet, skapades av Vasari 1570. Den Pietà Michelangelo ville ha på sin grav blev aldrig färdig och står numera på Museo dell' Opera del Duomo.
Kyrkan är smyckad med fantastiska fresker från 1300-talet, framför allt Baroncelli-kapellet, Bardi- och Peruzzikapellet, Bardi di Verniokapellet och i Sakristian. Cappella de' Pazzi, som ritades av Brunelleschi 1430, är ett fantastiskt exempel på renässansarkitektur med sitt vackra grå murverk runt vit puts med terrakottarundlar där apostlarna avbildats.
Från korsgången till höger om framsidan når man det lilla Museo dell' Opera di Santa Croce med sakral konst och skulptur.


Santa Croce

Galleria dell'Accademia


Michelangelos David

Via Bettino Ricasoli 60
Detta galleri inryms i ett f.d. sjukhus med tillhörande kloster som senare blev säte för Accademia di Belle Arti. Denna konstakademi grundades av Cosimo I 1563 och var Europas första skola att undervisa i att rita, måla och skulptera. 1784 inskaffade man konstsamlingen för att ge studenterna material att studera och kopiera. Samlingen innehåller skulptur, religiös renässanskonst och sedan kort tid även musikinstrument. Många av Michelangelos främsta verk finns här, inklusive den berömda David som gjorde Michelangelo till sin tids främste skulptör.
Från entrén leder dörren till höger till Museo degli Strumenti Musicali och till vänster finns ingången till Accademia och korridoren Galleria dei Prigionieri som kantas av fyra ofärdiga skulpturer av Michelangelo, Quattro Prigoni. I Tribuna di Michelangelo, i slutet på korridoren står den 4 m höga och 19 ton tunga David, uthuggen ur ett enda block marmor och föreställande den bibliske David som besegrade jätten Goliat. Mästerverket, som Michelangelo skapade mellan 1501 och 1504, beställdes av staden för att placeras framför Palazzo Vecchio. Det tog fyra dagar att förflytta statyn från Duomo till palatset och i september 1504 avtäcktes den.
Den vänstra armen hackades loss under ett upplopp och användes för att döda en duva. 1873 flyttade man hit den för att den inte skulle förstöras av väder och vind - och galna upploppsmakare. Men inte ens på Accademia har den fått stå i fred. 1991 hackade en besökare sönder några av tårna med en hammare.
Till vänster om Tribuna di Michelangelo finns rum med tidig florentinsk konst, exempelvis Livets träd av Buonaguida.
På andra våningen finns konst från sent 1300-tal och verk av den florentinske målaren Lorenzo Monaco, som visar bron mellan gotisk och renässanskonst.
Andra kända verk är målningarna Madonna del Mare av Botticelli och Venus och Cupido av Jacopo Pontormo.
Mer info: www.gallerieaccademia.org


Galleria dell'Accademia