- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Vancouver.
Fakta...
Land: British Columbia, Canada
Grundad: 1867
Areal: 115 km²
Invånare: 612 000
Flygplats: Vancouver International (12 km syd)
Utflyktstips: Bowen Island, Whistler
Bästa tid: Maj-September
Mer info: www.tourismvancouver.com

Sevärt i Vancouver

Gastown
Canada Place
Downtown
Chinatown och Dr Sun
Yat-sen Chinese Garden

Science World
Stanley Park
Granville Island
Vanier Park
Museum of Anthropology
Vancouver Island
Victoria
Vancouver
är staden som gång på gång röstas fram bland världens bästa städerna att bo i. Läget är magnifikt intill havet nedanför de höga bergen.
1778 steg kapten James Cook iland vid Nootka Sound på Vancouver Island och utropade området som brittiskt. Den förste europé att 1791 besöka Georgia Sound (mellan Vancouver Island och fastlandet) var spanjoren José María Narváez. Staden uppkallades efter en annan upptäcktsresande, britten George Vancouver, som utforskade området tillsammans med spanjorerna 1792.
Timmerindustrin blev den fösta stora industrin längs Burrard Inlet. Det första sågverket öppnade på norra stranden 1863. Fyra år senare öppnade det första på södra stranden och den lilla bosättningen Gastown började långsamt växa till.
1870 uppmärksammades bosättningen av British Columbias regering, som sände ut en lantmätare att anlägga en officiell ort kallad Granville. Den nya orten låg vid en naturlig hamn och valdes därför till Canadian Pacific Railways slutstation. Järnvägschefen gillade dock inte namnet Granville utan föreslog istället "Vancouver", eftersom folket i Toronto och Montreal kände till Vancouver Island men inte Granville.
Det nya Vancouver fick stadsprivilegier i april 1886. Men i juni förstördes hela staden i en våldsam brand på mindre än en halvtimme. Det skulle dock senare anses positivt då den nya staden återuppbyggdes med moderna vatten-, elektricitet- och spårvagnssystem.
Vancouver var 1986 värd för Världsutställningen, Expo86, då ett flertal av stadens landmärken byggdes. År 2010 stod staden åter igen i centrum som värd för vinter-OS.


Gastown


Gassy Jack Deighton

Gastown ligger öster om stadskärnan mellan Columbia Street i öster och Burrard Street i väst. Det är här historien om Vancouver börjar. 1867 öppnade John "Gassy Jack" Deighton en liten saloon utanför sågverkets alkoholfria område. Strax efteråt flyttade folk hit och den lilla bosättningen fick namnet Gassy's Town, vilket efter återuppbyggnaden efter branden 1886 förkortades till Gastown. Statyn av Gassy Jack på Maple Tree Square är en idag av områdets största attraktioner.
Gastown blev så småningom nedgånget och rivningshotat. Lokalbefolkningen tryckte på för dess bevarande och 1971 förklarades Gastown historiskt område och byggnaderna fick stå kvar. Idag är det ett härligt strövområde med kullerstenar, restaurerade viktorianska byggnader, små butiker och mysiga restauranger och caféer. Den viktigaste gatan är Water Street med sina dekorativa trottoarer och vackra gatlyktor.
Den främsta turistattraktionen är Steam Clock (Water Street/Cambie Street), som sägs vara världens första ångstyrda klocka, tillverkad på 1870-talet för att dölja en ångspringa. Klockan tar tillvara på ångan från stadens värmesystem för att varje kvart tuta en Westminster-ringning på sina fem ångvisslor.
Mer info: www.seegastown.com


Steam Clock

Canada Place
  999 Canada Place
Canada Place är förmodligen Vancouvers mest fotograferade objekt. På denna plats låg tidigare en fraktpir. Inför Världsutställningen i Vancouver 1986 beslöt man sig för att bygga om piren till en attraktiv och unik plats och locka folk från hela världen. Canada Place ska efterlikna seglen på en båt och ska påminna om den rika maritima historian i British Columbia. Promenade into History är en 2 km lång gångväg var man får utforska Vancouvers historia med fotografier och anektdoter samtidigt som man får vackra vyer över hamnen. I norra änden finns också ett Interpretive Center där man kan lära sig mer om hamnen genom interaktiva spel, videor och informationsskyltar.
På West Promenade spelas musik från kanadensiska artister från hela landet.
Idag är det huvudsakligen kryssningsterminal, men här finns också västra Canadas största mäss- och kongresshall Vancouver Convention Centre, affärer, kontor, hotell och olika events. En IMAX-biograf visar ett antal 2D- och 3D-filmer.
2009 byggdes kongresshallen ut med en ny miljövänlig byggnad väster om Canada Place. Den är särskilt unik med sina glasväggar och "levande tak" med 400 000 inhemska växter.
Mer info: www.canadaplace.ca


Canada Place

Downtown


Harbour Centre
Marine Building

Downtown Vancouver ligger omedelbart sydväst om Gastown.
Här ligger en av stadens främsta attraktioner, Harbour Centre (555 West Hastings Street), som stod klar 1977 och syns från nästan hela Vancouver. Det består av 28 våningar och är 177 m högt inklusive den ornamentala pylonen högst upp som ska efterlikna Space Needle i Seattle. Här uppe ligger den dyra roterande restaurangen Top of Vancouver och en utsiktsplats, Vancouver Lookout. Denna invigdes av Apollo 11-austronauten Neil Armstrong, vars fotspår graverades i cementen. Man kommer upp via glashissar som sitter på byggnadens fasad och från toppen har man en fantastisk utsikt över hela Vancouver, kusten och bergen. Mer info: www.vancouverlookout.com
Mittemot Harbour Centre ligger Waterfront Station (601 West Cordova Street), som byggdes av Canadian Pacific Railway 1914 som den västra slutstatationen för tåglinjen från Toronto och Montreal. Den linjen har nu flyttat och stationen fungerar idag som transporthub för lokaltåg, metro, vissa bussar och SeaBus som förenar Downtown med North Vancouver. Den nyklassicistiska byggnaden i röd sten har en vacker interiör i beaux arts-stil med väggmålningar som föreställer landskapets scenerier från tågfönstret mellan östra och västra Canada.
Några kvarter västerut ligger Marine Building (355 Burrard Street) som sägs vara Canadas och ett av världens främsta exempel på Art Deco-stilen. Torontoentreprenören LW Hobbs såg Vancouvers potential som stor hamnstad och menade att staden förtjänade en skyskrapa av klass, likt Chrysler Building i New York. När byggnaden stod klar 1930 var den med sina 98 m den högsta i det brittiska samväldet.
Vancouver Art Gallery (750 Hornby Street) grundades 1931 och inryms i en nyklassicistisk marmorbyggnad som uppfördes 1911 för British Columbias domstol. 1912 byggde man till ett annex som idag hyser domarbänkar och andra domstolsföremål. Framför huset står Centennial Fountain som byggdes 1966 för att fira sammanslagningen av provinsen British Columbia och Vancouver Island. Byggnaden byggdes om under 1970-talet och galleriet flyttade hit 1983. Det hyser över 80 000 konstföremål, med tyngdpunkt på lokala konstnärer inklusive världens största samling av en av Canadas främsta konstnärer, Emily Carr, som 1945 testamenterade över 150 målningar till museet. De permanenta samlingarna innehåller även konst från övriga Canada och även en del internationella verk. Galleriet har även en av Nordamerikas främsta samling av internationell fotografi. Mer info: www.vanartgallery.bc.ca
Den anglikanska Christ Church Cathedral (690 Burrard Street) från 1895 är Vancouvers äldsta bevarade kyrka. Den totalrenoverades 2004 då man bl.a. återskapade det ursprungliga golvet av douglasgran och taket av cederträ, vilka gömts bakom vita paneler. Mer info: www.cathedral.vancouver.bc.ca
Längre söderut i Downtown ligger de två sportarenorna BC Place och General Motors Place bredvid varandra. BC Place Stadium (777 Pacific Boulevard) byggdes 1983 inför Världsutställningen tre år senare och har plats för 60 000 åskådare. Den täcks av en luftstödd vit kupol som 2011 kommer att göras om till ett infällbart tak. Det är hemmaplan för BC Lions fotbollslag och under OS 2010 hölls öppnings- och avslutningsceremonierna här. Stadion rymmer även BC Sports Hall of Fame and Museum. Mer info: www.bcplacestadium.com
General Motors Place (800 Griffiths Way) rymmer omkring 19 000 åskådare och är hemmaarena för ishockeylaget Vancouver Canucks. Mer info: www.generalmotorsplace.com


Waterfront Station


BC Place Stadium

Chinatown & Dr Sun Yat-Sen Chinese Garden
  Pender Street /Keefer Street
Vancouvers Chinatown ligger söder om Gastown och öster om downtown. Området, som är Nordamerikas tredje största, är äldre än staden självt. De första kinesiska invandrarna anlände 1858 i hopp om att hitta guld. Ännu fler lockades hit på 1880-talet för att jobba med anläggandet av Canadian Pacific Railroad.
Chinatown förklarades som historiskt område 1970 och de typiska orientaliska husen med dekorerade tak och täckta balkonger har renoverats.
Här finns naturligtvis mängder av kinarestauranger, terum och bagerier, men även butiker och juvelerare med jade som specialitet.
Ett par kvarter söderut ligger Dr Sun Yat-Sen Chinese Garden (578 Carrall Street) som anlades för Världsutställningen 1986. Den skulle efterlikna en 800 år gammal trädgård typisk för Ming-dynastin. Den är baserad på harmonin av fyra element: sten, vatten, växter och arkitektur. Parken skapades med traditionell teknik och verktyg av 50 utbildade kinesiska hantverkare som hämtade materialet från hemlandet. Här finns bl.a. paviljonger, vackra kalkstenar som ändrar färg, importerade från Taisjön i Kina, en damm med jadegrönt vatten samt växter som bambu, cypress, tall, plommonträd och minirhododendron.
Mer info: www.vancouverchinesegarden.com
Intill ligger Dr Sun-Yat Sen Park med mer grönska och färre byggnader. Parken har, till skillnad från trädgården, fritt inträde.


Dr Sun Yat-Sen Chinese Garden

Science World
  1455 Quebec Street
Längst in i viken False Creek, som delar Vancouver, ligger denna 47 m höga geodesiska stålkupol som inrymmer stadens vetenskapsmuseum. Kupolen ritades för Världsutställningen 1986 och museet flyttade hit 1989. Här finns en mängd interaktiva och barnvänliga aktiviteter. Eureka! är museets största galleri. Här får man utforska och testa luft, vatten, ljus, ljud, rörelser och maskiner. I Search: The Sara Stern Gallery får man känna på päls och djurhudar, höra vibrationer genom stenar, klättra genom ett gigantiskt 800 år gammalt cederträd, krypa genom en äkta bäverhydda och se på ett T-Rex skelett. Our World handlar om hur vi människor påverkar vår värld. I Body Works får man lära sig allt om hur kroppen fungerar. Science News & Views har tre teman: Science Bulletins där man får veta alla nyheter inom vetenskapen, Illusions med märkliga synillusioner och Puzzles med besvärliga pussel bestående av bl.a. rep, metallringar och träbitar.
Det finns också en avdelning för barn mellan 2 och 6 år, kallad Kidspace, som utforskar fyra teman: färg, vatten, ljus och rörelse.
Science Theater är en teater med antingen liveshower eller bandade filmvisningar med vetenskap som tema.
I kupolens topp finns en Omnimaxbiograf med världens näst största filmduk, 27 m i diameter. Här visas filmer med olika teman.
Mer info: www.scienceworld.ca


Science World

Stanley Park


Belugaval, Vancouver Aquarium

2099 Beach Avenue
Strax norr om Downtown ligger denna magnifika park som en gång tillhörde två stammar av Canadas ursprungsbefolkning. Området var marinbas för Royal Navy innan brittiska regeringen 1888 sålde det till Vancouver för en symbolisk summa. Det döptes efter Canadas generalguvernör Lord Stanley som gjorde området till park. Den är Nordamerikas största stadspark och erbjuder stränder, promenadstigar, barrträd- och cederskogar, en simbassäng, bowlingbana samt vackra vyer över bergen och hamnen.
De flesta besökare promenerar den 11 km långa gång- och cykelbanan, Seawall, som sträcker sig längs hela parkens kustlinje. Vill man inte gå kan man hyra cykel, åka häst och vagn eller ta den kostnadsfria shuttlebussen som stannar på 15 olika hållplatser. I starten av Seawall kan man se en samling totempålar från 1800-talet. Dessa är en symbol för västra Canada. Längre fram hittar man The Nine O'Clock Gun, en kanon från 1816. Den har fått sitt namn för att den ljuder högt klockan nio varje kväll.
Från parkens nordspets, Prospect Point, har man en magnifik utsikt över North Vancouver och Lions Gate Bridge, som byggdes 1938 och påminner om Golden Gate Bridge i San Francisco, men är grön istället för röd.
På Stanley Parks västra sida ligger ett par sandstränder.
I parken ligger också Vancouver Aquarium som öppnade 1956 och har över över 70 000 djur. Här kan man se delfiner, sälar, sjölejon, sköldpaddor, uttrar, belugavalar, bläckfiskar, hajar, maneter och andra lokala fiskarter i enorma tankar. Det finns också program där man får träffa flera av djuren på närmare håll. En biograf visar filmer i 4D, dvs. man får även känna på vattenstänk, diverse djur etc. Mer info: www.vanaqua.org


Stanley Park
Lions Gate Bridge

Granville Island
  Granville Island är en liten halvö som förbinds med Downtown via Granville Street Brige. Halvön skapades när man 1915 muddrade False Creek för att skapa Vancouvers hamn. Landfyllnaden kom att kallas Industrial Island då den öppnade 1916. Det blev då ett ett industriområde med sågverk, kolföretag, rep- och stålfabriker. Under Andra Världskriget var det ett stort båtbyggarcentrum. Industrierna försvann gradvis och området förföll. 1973 började några affärsmän utveckla Granville Island till en kommersiellt och socialt centrum, vilket blev klart med öppnandet av Granville Public Market 1979. Marknaden är mycket populär än idag liksom övriga butiker, teatrar, konstnärsstudior, gallerier som Emily Carr Institute of Art & Design (1399 Johnston Street), butiker och museer som Model Trains Museum och Model Ships Museum (1502 Duranleau Street).
Mer info: www.granvilleisland.com


 Granville Public Market

Vanier ParkDenna stora park anlades på en halvö i södra Vancouver 1967. Vyerna över vattnet och downtown Vancouver är magnifika. Parken är värd för flera sommarfestivaler och hyser tre av stadens främsta sevärdheter: Vancouver Maritime Museum, Vancouver Museum och HR MacMillan Space Centre.
Vancouver Maritime Museum (1905 Ogden Avenue) hyllar Vancouvers historia som hamn- och handelsstad och dess tanke är att upplysa sina besökare genom "utbildning, bevarande och inspiration". Här finns ett flertal modellfartyg och fotografier, men dess främsta attraktion är skonaren St Roch, som byggdes 1928 och var första fartyg att navigera Nordvästpassagen från båda håll 1940-1942. En annan utställning handlar om den brittiske kaptenen George Vancouver och hans besättning som kartlade British Columbias havsinlopp 1792. Mer info: www.vancouvermaritimemuseum.com
Museum of Vancouver (1100 Chestnut Street) grundades och är idag Canadas största samhällsmuseum, dedikerad till utforskning av mänsklig och naturlig historia i Vancouver-området. 1968 flyttade det till Vanier Park och den byggnad som uppfördes inför Canadas 100-årsjubileum 1967. Den har en uppseendeväckande design med sitt runda vita betongtak, som liknats vid ett flygande tefat. Några av de permanenta utställningarna är Boom, Bust and War om Vancouver från 1920-tal till 1940-tal, The Gateway to the Pacific om staden på 1900-1920-talen, the 50's Gallery om efterkrigstidens Vancouver och You Say You Want Revolution om hippietiden på 1960-talet. Mer info: www.museumofvancouver.ca
HR MacMillan Space Centre (1100 Chestnut Street) ligger intill Vancouver Museum och byggdes 1968. Det är speciellt populärt bland barn. Cosmic Courtyard fokuserar på rymdupptäckter inklusive Canadas engagemang i rymdforskning och astronomi. Här finns ett planetarium och en simulator som tar besökarna på en färd genom rymden. Ground Station Canada är en multimediateater med liveaction och videoproduktioner. Mer info: www.hrmacmillanspacecentre.com


Museum of Vancouver

Museum of Anthropology
  6393 NW Marive Drive
Detta magnifika museum, och Vancouvers mest intressanta, grundades 1947 och öppnade i källaren på University of British Columbias huvudbibliotek 1949. 1976 flyttades samlingen till den nuvarande byggnaden i betong och glas, inspirerad av ursprungsbefolkningens bostäder. Det har ett magnifikt läge med utsikt över bergen och havet.
Museet har en av världens främsta antropologiska samling och konst från ursprungsbefolkningen i nordvästa Nordamerika.
Här finns drygt 500 000 arkeologiska och 35 000 etnografiska föremål.
När man kommer in på museet passerar man först The Ramp som visar stora föremål av British Columbias ursprungsbefolkning, exempelvis sniderier och totempålar. The Ramp leder fram till den 15 m höga Great Hall, museets hjärta, som inspirerats av Haidahusens timmerramsarkitektur med sina stora fönster och höga stolpar. Här finns ännu större föremål, t.ex. höga totempålar, kanoter och skulpturer. Härifrån kan man också se återuppbyggda Haidahus och totempålar som byggts utanför museet.
I Multiversity Galleries kan besökarna se över 10 000 föremål från hela världen.
De flesta av museets samlingar är från Asien. Det finns bl.a. kinesisk keramik, kalligrafi, målningar och textilier, t.ex. några av världens främsta kantonesiska operakostymer.
Samlingar från Afrika och Stilla Havs-området är också stora och en avdelning tillägnas europeisk keramik från 1500-1800-talet.
En av museets höjdpunkter är en modern skulptur skapad 1980 av Haidahantverkaren Bill Reid: The Raven and the First Men. Skulpturen i blå nutkacypressträ har blivit en av Vancouvers viktigaste symboler och står mitt i en rotonda. Den föreställer Haida-legenden om människans uppkomst. En av versionerna av legenden är korpen som flög från himlen mot Jorden och fann den täckt av snö. Han stal då solen från gudarna och skapade djur, skogar, floder och hav. En dag hittade han ett stort musselskal med fem människor i. Korpen försökte få dem att lämna skalet med ett löfte om ett välmående liv. De tvekade först men kom sedan ut ur skalet och blev de första Haidamänniskorna. Sen berättade korpen för dem var de skulle hitta sina kvinnor.
Mer info: www.moa.ubc.ca


The Raven and the First Men

Vancouver Island


Della Falls, Strathcona
Provincial Park


Elk Falls

454 km långa och som mest 18 km breda Vancouver Island ligger strax utanför Vancouver. De täcks till stora delar av skogar, floder och sjöar. Öns största stad är Victoria (se nedan) som också är provinshuvudstad i British Columbia.
På en 130 km lång sträcka av öns västkust ligger Pacific Rim National Park som karakteriseras av sin klippiga kust och tempererade regnskogar. Området är mycket känt för sin valskådning. Under migrationsperioden från mars till augusti passerar över 20 valarter och det finns ett flertal valskådningsturer. Parken består av tre delar: Long Beach, West Coast Trail och Broken Group Islands. Long Beach, som får flest besökare, ligger i den norra delen av parken och har en mängd vandringsleder och goda surfingmöjligheter. I mitten av parken ligger Broken Group Islands, en skärgård med omkring 100 öar där det är populärt att dyka och paddla kajak. Längst i söder ligger West Coast Trail som anlades för att rädda seglare som drabbats av skeppsbrott. Sträckan, som är 75 km lång och tar 5-7 dagar att vandra, passerar regnskogar, steniga stränder och djupa raviner.

Nästan mitt på ön ligger Gold River, en liten timmerby som är känd för sina gruvor. I närheten ligger också Strathcona Provincial Park som grundades 1911 och består av höga berg, sjöar, glaciärer, urgamla skogar och vattenfall, t.ex. Canadas högsta, det 440 m höga Della Falls. Vid kusten, strax öster om Gold River ligger Campell River. Floden är känd för sitt laxfiske och erbjuder särskilda laxturer. Strax nordväst ligger Elk Falls Provincial Park med sina stora douglasgranar och vackra vattenfall.

Mitt på öns södra del ligger Cowichan District som består av Chemainus Valley och Cowichan Valley. Här ligger den vackra Cowichan Lake, som är varm nog att bada i på sommaren. Även fiske- och kanotmöjligheter finns. I den lilla staden Duncan har en samling totempålar längs huvudvägen och i Cowichan Native Village visas den lokala ursprungsbefolkningens historia.
Vancouver Islands näst största stad är Nanaimo, drygt 10 mil norr om Victoria. Nanaimo grundades som kolgruvestad på 1850-talet och här finns en charmig gammal stadsdel, Old City Quarter, med flera 1800-talsbyggnader som Nanaimo Court House. På Nanaimo District Museum (100 Cameron Road) i Piker's Park har man återskapat Victorias Chinatown från 1800-talet.

21 km norr om Victoria ligger Butchart Gardens (800 Benvenuto Avenue, Brentwood Bay) som 1904 började anläggas av Jennie Butchart, makan till en cementfabrikant. När makens kalkbrott var uttjänt 1909 bestämde hos att det skulle förvandlas till en Sunken Garden. Projektet var klart 1921 och besökare började komma hit. Under åren samlade paret en mängd växter från hela världen och utökade sin Sunken Gardens. Nu är växterna uppdelade i egna områden, som en japansk trädgård, en rosenträdgård, en medelhavsträdgård och en italiensk trädgård med liljedamm och fontän. På sommaren arrangeras ofta konserter. Mer info: www.butchartgardens.com
Mer info: www.vancouverisland.travel


Pacific Rim National Park
Lower Myra Falls, Strathcona PP
Butchart Gardens

Victoria


The Bay CentreTotempålar på Royal British Columbia Museum

British Columbias huvudstad Victoria är en vacker småstad med historiska gator och en charmig hamn. Den hade sin storhetstid under guldruschen på 1850-och 1860-talen och det var en självklarhet att Victoria 1866 skulle bli provinsens huvudstad. Parlamentet (501 Belleville Street) ritades av en 25-årig brittisk arkitekt, Francis Rattenbury, som 1893 vann en nationell tävling att designa det nya parlamentet. Det är särskilt vackert på kvällen då fasaden lyses upp av 3000 glödlampor, en tradition sedan öppnandet 1897. Samme arkitekt stod också bakom det berömda Empress Hotel (721 Government Street) som stod klart 1905.
Intill hamnen ligger också Bastion Square, där Fort Vancouver en gång stod. Här finns några av stadens äldsta 1800-talsbyggnader, däribland MacDonald Block Building från 1863 och Old Courthouse från 1889. Denna rymmer idag Maritime Museum of British Columbia (28 Bastion Square). Första våningen av museet har utställningar om bl.a. upptäcktsresande, pirater, valfångst, skeppsbyggande och navigation, andra våningen hyser både antika och moderna modellfartyg och på tredje våningen kan man besöka den gamla rättssalen. Mer info: www.mmbc.bc.ca. Andra byggnader utgjorde på 1800-talet lyxhotell och kontor, men inryms idag av fina butiker och presentaffärer. Mer info: www.bastionsquare.ca
Mittemot ligger The Bay Centre (Government Street), ett trevånings shoppingcentrum som byggts bakom flera historiska byggnader som Driard Hotel, som ritades 1892, Times Building från 1910 och Lettice and Sears Building från 1800-talet.
Ett par kvarter norr om Bastion Square ligger ett annat torg, Market Square (560 Johnson Street), med vacker viktoriansk arkitektur från guldruschåren på 1880- och 1890-talen. Torget renoverades 1975 och idag finns här en mängd affärer av alla slag.

Victoria har två sevärda museer. Royal British Columbia Museum (675 Belleville Street) räknas bland Canadas bästa museer och visar pronvinsens naturhistoria, geologi och folk. Här finns tre permanenta utställningar. På tredje våningen ligger utställningen First People's Gallery med ceremoniella masker från lokala stammar, sniderier, ett långhus och en bildserie som handlar om den ödesdigra smittkoppepedemin som drabbade ursprungsbefolkningen 1862. Modern History Gallery på samma våning har bl.a. en rekonstruktion av 1900-talets Victoria, en kopia av George Vancouvers fartyg HMS Discovery från 1790-talet och ett vattenhjul som användes i guldgruvorna. Andra våningen hyser Natural History Gallery med en mängd uppstoppade djur och en mammut i naturlig storlek samt dioramor som återskapar bilder, ljud och lukter från Stilla Havs-kusten, havet och regnskogen. På första våningen finns en IMAX-biograf. Kring museet finns historiska byggnader Helmcken House från 1852, Ann's Schoolhouse från 1844 och Thunderbird Park som anlades 1941 och hyser figurer, sniderier och totempålar. Mer info: www.royalbcmuseum.bc.ca
Art Gallery of Greater Victoria (1040 Moss Street) öppnade 1951 och inryms i det viktorianska Spencer Mansion från 1889, strax öster om centrum. Bland de permanenta utställningarna finns en samling moderna kanadensiska målningar inklusive Victoria-födda Emily Carr samt en sttor samling kinesiska och japanska målningar, en kinesisk klocka, gjuten under Ming-dynastin 1641, och en av Nordamerikas främsta bärnsten- och elfenbenssniderier. Mer info: www.aggv.bc.ca
Ett par kvarter österut ligger Craigdarroch Castle (1050 Joan Crescent), ett slott byggt 1887-1890 av den skotske invandraren Robert Dunsmuir som blev miljonär på Vancouver Islands kol. Slottet baserades på hans barndomshem i Skottland och består av flera olika stilar som romansk och fransk gotik. Det var nära att rivas 1959 men räddades och är idag restaurerat och öppet för allmänheten. Några av dess främsta sevärdheter är blyglasfönstrena i jugendstil, de vackra parkettgolven och väggpanelerna i vit ek, ceder och mahogny. Från tornet har man fin utsikt över staden och bergen. Mer info: www.craigdarrochcastle.com
British Columbias löjtnantsguvernörs officiella residens är Government House (1401 Rockland Avenue), som stod klart 1959 efter att en eldsvåda förstört den föregående byggnaden från 1903. Man kan boka turer för skolklasser och stora grupper. Den vackra trädgården är öppen för alla. Mer info: www.ltgov.bc.ca
Mer info: www.tourismvictoria.com


Parlamentet

Empress Hotel

Mammut på Royal British Columbia Museum

Craigdarroch Castle