- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Quebec City.
Fakta...
Land: Canada
Grundad: 1608
Areal: 543 km²
Invånare: 622 000
Utflyktstips: Sainte-Anne- de-Beaupré, Parc de la Jacques Cartier, Lac-Saint-Jean, Mont Sainte Anne
Bästa tid: Maj-September
Mer info: www.bonjourquebec.com

Sevärt i Quebec City

Haute-Ville
Basse-Ville
Grande Allée
Montmorency Falls &
Ile d'Orléans

Quebecs huvudstad Quebec City är den äldsta staden i Canada och USA. Det var ursprungligen en Iroquoisby, kallad Stadacona, som upptäcktes av den franske upptäcktsresanden Jacques Cartier 1535. 1608 grundade en annan fransk upptäcktsresande, Samuel de Champlain, en stad kallad Kebec (ett Algonquinord för "floden smalnar här") och en bas på Cap Diamant. Här idkade han pälshandel tillsammans med Huron-indianerna. 1619 dubbades Champlain till kungens löjtnant i Canada. Det fanns inte många kolonisatörer här så Frankrike skickade 200 dit för att hjälpa till med varuexporten till moderlandet.
I slutet av 1600-talet började staden utvecklas, men 1759 förlorade man till slut kampen mot Storbritannien i slaget vid Plaines d'Abraham och 1763 överlämnade Frankrike sina nordamerikanska kolonier till Storbritannien. Upper och Lower Canada förenades 1841 och Quebec City var det nya landets huvudstad 1851-1855 och 1859-1865.
Sedan 1985 har hela Quebec City gamla stad fått Världsarvsstatus av FN och staden lockar hela 9 miljoner besökare varje år.
Man kan dela in Quebec City kan i tre delar: Basse-Ville (Lägre Staden) vid foten av Cap Diamantklipporna; Haute-Ville (Övre Staden) och Grande Allée bortom stadsmurarna. Både Lägre och Övre Staden tillhör Vieux Ville (Gamla Staden) och omgärdas av Nordamerikas enda stadsmur.

Haute-Ville


Place d'Armes


Basilique Notre-Dame-de-Quebec

Haute-Ville med sina gamla kullerstensgator och historiska hus är den charmigaste delen av Quebec City. Stadens dominerande landmärke, och världens kanske mest fotograferade hotell, är det stora Château Frontenac (1 Rue des Carriéres) med tinnar, torn och ett koppartak med rader av vindskupefönster. Hotellet byggdes av Canadian Pacific Railway som låg bakom ett antal lyxhotell över hela Canada. Den första delen öppnade 1893 och den sista slutfördes 1983. Guidade turer erbjuds varje timme.
Framför hotellet sträcker sig den 425 m långa promenaden Terrasse Dufferin med fantastisk utsikt över Basse-Ville, St Lawrence-floden, Laurentian Mountains och Ile d'Orleans. På vintern skapas en isbana för kälkåkning på terrassen.
Bakom hotellet ligger det vackra gräsklädda torget Place d'Armes, som användes som paradmark av franska soldater. Idag är det "parkeringsplats" för de många hästdroskor som kör runt turister i staden. I mitten av torget står Monument de la Foi från 300-årsjubileet av de katolska missionärerna år 1615. Vid torgets sydvästra hörn ligger det vackra Palais de Justice från början av 1800-talet. Mittemot ligger Musée du Fort som har en stor modell av 1800-talets Quebec City.
Den magnifika katedralen Basilique Notre-Dame-de-Québec (Place de l'Hotel de Ville) är huvudsäte för den romersk-katolska biskopen i Quebec vars biskopssäte en gång sträckte sig härifrån till Mexico. Samuel de Champlain grundade ett kapell på platsen 1633, men detta förstördes i en brand 1640. 1647 byggde man istället en mindre stenkyrka, som under åren eldhärjade och förstördes av olika krigsslag. Det återuppbyggdes kontinuerligt och blev varje gång några storlekar större tills den blev en katedral, vilken revs av britterna 1759. Den fjärde versionen från 1771 eldhärjades 1922 och interiören förstördes. Dagens exemplar skapades 1925 i samma stil som originalet från 1647 och med några bevarade delar, som klocktornet och delar av väggarna. Resten av exteriören är huvudsakligen från ombyggnaden 1771 och interiören gjordes i nybarock. Kyrkan har värdefulla målningar och reliker från tidiga franska härskare i Quebec.
Ett kvarter längre söderut ligger Cathedral of the Holy Trinity (31 Rue des Jardins) som byggdes 1800-1804 och var den första anglikanska kyrkan utanför de brittiska öarna. Den modellerades efter en St Martin-in-the-Fields-kyrkan i London och har många delar och föremål som importerats från England.
Stadshuset Hôtel de Ville (2 Rue des Jardins), byggdes 1833 och inrymmer Centre d'Interpretation de la Vie Urbaine med en stor modell av Quebec City som det såg ut 1975. Framför Stadshuset ligger torget Place de l'Hôtel-de-ville som är en central mötesplats för stadens befolkning, inte minst för konstnärer som säljer sina verk här. På sommaren sätts även teaterföreställningar upp.
Uppe på Cap Diamant ligger fortet Le Citadelle (1 Cote de la Citadelle) som delvis är generalguvernörens andra officiella residens. Det började byggas av den franska armén 1750 och slutfördes av den brittiska armén 1831. Fortets uppgift var att försvara Quebec dels mot en amerikansk invasion, dels en revolt av den lokala fransktalande befolkningen. Därför pekar kanonerna både mot floden och staden. Inget av det inträffade dock. Fortet har sedan 1920 varit säte för det berömda fransk-kanadensiska regementet Royal 22-ème som slogs i båda världskrigen samt i Koreakriget. 1976 drabbades fortet av en eldsvåda som förstörde östra flygeln av generalguvernörens residens. Det byggdes om i georgiansk stil för att bättre harmonisera med Citadellets traditionella stil.
Det är öppet för allmänheten och man kan se regementets dagliga uppgifter, paradövningar och sommartid vaktombytet klockan 10 på Parade Square. Mer info: www.lacitadelle.qc.ca


Terrasse Dufferin och Château Frontenac
Hôtel de Ville

Basse-Ville


Rue du Petit Champlain

Från Haute-Ville kan man antingen ta en kabelbanan från Terrasse Dufferin eller promenera ner till Basse-Ville. En genväg nedåt är längs Escalier Casse-Cou, Halsbrytande trappan, förbi ett antal presentbutiker, ned till Rue du Petit Champlain i den äldsta delen av staden. Gatan är en av de äldsta och smalaste gatorna i Nordamerika. Franska hantverkare byggde bostäder här redan på 1680-talet och i början av 1800-talet flyttade irländska hamnarbetare hit. Området förföll på 1900-talet, men har nu renoverats och de gamla bostäderna har blivit affärer och restauranger och gatan är nu en av de livligaste i staden. Många av husen från 1600- och 1700-talen har fantastiska väggmålningar.
Place Royale (Rue Saint Pierre) är Canadas mest historiska torg. Det var här stadens första bosättare slog sig ned och var dess grundare Samuel Champlain planterade sin trädgård. 1673 gjorde guvernör Frontenac om torget till en marknadsplats och blev stadens affärs- och industricentrum. 1931 förärades platsen av en staty av Ludvig XIV. Idag ser det ut som det gjorde på 1700-talet och kring torget ligger byggnader från början av 1700-talet med sina typiska pastellfärgade fönsterluckor. Byggnaden som dominerar torget är den äldsta stenkyrkan i både USA och Canada, Eglise Notre-Dame-des-Victoires, som byggdes 1688 och fick sitt namn efter den franska flottans segrar över britterna 1690 och 1711. I taket hänger en kopia av träskeppet "Brézé" som ansågs vara lyckobringare inför seglingar över de stora haven samt för slag mot Irquoiserna.
I nordvästra Basse-Ville ligger Vieux-Port (100 Quai Saint Andre), ett härligt område kring den gamla hamnen som under 1600-talet var anlöpshamn för alla europeiska fartyg som transporterade varor och nybyggare till kolonin. När skeppshandeln dalade och den ekonomiska makten flyttade till Montreal i början av 1900-talet förföll hamnen snabbt. Sedan mitten av 1980-talet har den dock fått en pånyttfödelse med strandpromenader, trendiga caféer och butiker, en konserthall och moderna bostadshus. Intill hamnen ligger Musée de la Civilisation (85 Rue Dalhousie), ett av Quebecs bästa museer. Museet inryms i en fantastisk glas- och kalkstensbyggnad som uppfördes 1988 av dels nya konstruktioner med traditionell Quebec-arkitektur och dels existerande gamla byggnader, t.ex. Maison d'Estèbe från 1752, nu museets souvenirbutik. Museet har fem permanenta utställningar, bl.a. Mémoires som tar upp 400 år av Quebecs historia med föremål från vardagslivet under olika eror och Encounter with the First Nations som handlar om kulturerna hos Quebecs ursprungsbefolkning. De tillfälliga utställningarna är i huvudsak moderna och interaktiva. Mer info: www.mcq.org


Utsikt över Basse-Ville


Place Royale med Eglise Notre-Dame-des-Victoires

Grande Allée
  Grande Allée är ett populärt område för både lokalbor och besökare med den vackra viktorianska arkitekturen och de härliga uteserveringarna och takterrasserna. Här finns restauranger, caféer, barer och nattklubbar för alla smaker. Avenyn Grande Allée har helt förståeligt kallats Quebec Citys "Champs Elysées".
Sydväst om Le Citadelle (se Haute-Ville) ligger Parc des Champs-de-Bataille (835 Avenue Wilfrid Laurier) med Plaines d'Abraham där brittiska soldater den 13 september 1759 besegrade den franska armén och gav Canada brittiskt styre. 1808-1812 byggde britterna fyra försvarstorn då man befarade en amerikansk invasion. Ett av dem, Tour Martello 1, är öppet för allmänheten. Här finns en interaktiv utställning om tornens tekniska historia och hur soldaterna levde här. 1908 blev slagfältet officiell park och är nu en av Nordamerikas största stadsparker, men minnen från parkens blodiga historia finns i stora monument, statyer, gamla kanoner och en tillägnad fontän. Det var också här landets nationalsång "Oh Canada" sjöngs för första gången den 24 juni 1880. Här finns hela 5 000 träd av 80 olika arter, självklart ett flertal olika typer av lönn. Parken hyr ut inlines på sommaren och på vintern erbjuds 11 km av längdåkningsspår.
I Discovery Pavillion visas "Canada Odyssey", en 75 minuter lång multimedia-show som visar slaget och de brittiska och franska invandrarnas liv. Quebec Citys huvudturistbyrå har också sitt säte här. Mer info: www.ccbn-nbc.gc.ca
I parken ligger också ett av stadens främsta museum, Musée National des Beaux-Arts du Québec, med provinsens viktigaste konstsamling av lokala konstnärer. Museet inryms i tre byggnader: Entrén ligger i Grand Hall, en modern glas- och granitbyggnad från 1991. De permanenta utställningarna finns i nyklassicistiska Pavillon Gérard-Morrisset från 1933. Tillfälliga utställningar finns i Pavillon Charles-Baillairgé, som byggdes 1867 som stadens fängelse. En cell har bevarats som utställning. Museet har också konst från de tidiga franska kolonierna, en samling inuitkonst och en del internationella målningar, skulpturer, keramik, fotografi och hantverk. Mer info: www.mnba.qc.ca
Norr om Parc des Champs-de-Bataille, ligger Assemblée Nationale (Avenue Honoré-Mercier), Quebecs provinsparlament, i en vacker byggnad i Fransk empirstil från 1886. 22 bronsfigurer föreställande olika personer och händelser som spelat en viktig roll för Quebecs utveckling pryder fasaden och det centrala tornet. Gratis guidade turer erbjuds hela året, men man kan också besöka byggnaden på egen hand. Mer info: www.assnat.qc.ca


Plaines d'Abraham


Assemblée Nationale

Montmorency Falls & Ile d'Orléans


Montmorency Falls

I Beauport, 11 km nordost om Quebec City, ligger Montmorency Falls, en av Quebecs största turistattraktioner. Vattenfallet är med sina 84 m högre än Niagarafallen och bildas när Montmorencyfloden töms ut i St Lawrencefloden.
Man kan se fallen från huvudvägen, annars finns det många sätt att komma dem närmare på, exempelvis från en hängbro ovanför avsatsen, en kabinbana och från trappan som klättrar uppför de omgärdande klipporna. Den bästa utsikten får man från bron.
I slutet av augusti till början av september äger fyrverkerifestivalen Grands Feu Loto Quebec rum här.

I närheten av fallen leder en bro till Ile d'Orléans, en bördig semesterö fylld av blommor, jordbruksmarker och jordgubbsfält. Ön var länge isolerad från fastlandet och man kunde fram till 1935 endast ta sig hit med båt på sommaren eller över isen på vintern. Därför finns mycket bevarat från den franska kolonialtiden, exempelvis gamla stenkyrkor som numera är sällsynta i Quebec. Här finns sex små pittoreska byar med konstgallerier, trä- och stenstugor i normandisk stil och historiska 300 år gamla hus. Ett par exempel är La Moulin de Saint-Laurent (754 Chemin Royal, St-Laurent), mjölkvarn mellan 1720 och 1928, men numera öns mest romantiska restaurang, och Manoir Mauvide-Genest (1451 chemin Royal, St Jean), en vacker välbevarad herrgård från 1752. Turer erbjuds i huset som också är restaurang. Mer info: www.iledorleans.com


Manoir Mauvide-Genest