- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Ottawa.
Fakta...
Land: Ontario, Canada
Grundad:
1826
Areal: 2 778 km²
Invånare: 812 000
Flygplats: Ottawa MacDonald Cartier (18 km syd)
Utflyktstips: The Thousand Islands
Bästa tid: Maj-September
Mer info: www.ottawa.ca, www.capcan.ca

Sevärt i Ottawa

Parlamentet
Château Laurier
National Gallery of Canada
Canadian War Museum
Cathédrale Notre Dame
Rideau Hall
Laurier House
Canadian Museum of Nature
Canada Science and
Technology Museum

Canada Aviation and Space Museum

Canadas huvudstad Ottawa ligger vackert på Ottawa Rivers södra bank.
De som först bebodde regionen var Algonquin-indianerna. Sedan kom de franska pälshandlarna och 1759 började britterna anlända. 1826 grundade brittiska trupper en permanent bas för att bygga Rideau Canal, som skulle sammanlänka Ottawa River och Lake Ontario. Staden fick då namnet Bytown, vilket ändrades till Ottawa 1855.
Eftersom Canada inte hade någon permanent huvudstad alternerade dess lagstiftning mellan Toronto och Quebec City under flera år. 1857 beslutade Drottning Victoria att Ottawa skulle bli Canadas huvudstad. Det blev då en kompromiss med tanke på rivaliteten mellan de engelska och franska folken och de två storstäderna Toronto och Montreal.
Idag är det en stad med en helt egen identitet och blandar det engelska och franska på ett utmärkt sätt.
Ottawa är ingen stor stad och de flesta sevärdheter kan nås till fots. Det finns gott om parker, promenad- och cykelvägar och på vintern kan man åka skridsko på Rideau Canal.
Stadens bästa utsiktspunkt är Nepean Point vid foten av Alexandra Bridge. Här får man en magnifik vy över Parliament Hill och staden Hull i Quebec på andra sidan Ottawa River.


Parliament of Canada


Library of Parliament

Parliament Hill
Canadas parlament ligger uppe på en 50 m hög kulle och syns från stora delar av staden. De tre byggnaderna, West Block, Centre Block och East Block, byggdes i viktoriansk gotisk stil och stod klara 1860. Byggnaderna förstördes delvis av en eldsvåda 1916, förmodlingen orsakad av en pyrande cigarr i studierummet, men har återskapats till hur de var.
Parlamentet består av två kammare: Senaten och House of Commons, som båda sitter i det centrala Centre Block. På Centre Blocks baksida ligger den magnifika Library of Parliament. Det byggdes 1859-1876 och är den enda delen av Centre Block som överlevde branden 1916, tack vare dess starka järndörrar. 1952 utbröt dock en brand i dess kupol vilket orsakade allvarliga rök- och vattenskador. Träpanelerna gjordes vid och kunde återinföras, medan parkettgolvet ersattes. Biblioteket renoverades 2002-2006.
Intressanta guidade turer erbjuds i Centre och East Block. De är gratis, men man måste boka tid, vilket vintertid sker inne i byggnaden och sommartid ute i ett tält på gårdsplanen. Turen i Centre Block tar 20-60 minuter beroende på de aktuella sammanträden och besöker inte de olika kamrarna när de används. Efter turen kan man på egen hand besöka det 92 m höga Peace Tower och dess utsiktsplattform samt Memorial Chamber, som hyser en samling böcker som hyllar kanadensare stupade i krig.
East Block, som användes under landets första 100 år, kan besökas juli-september. Fyra kontor har renoverats för att se ut som de gjorde 1872.
Från slutet av juni till slutet av augusti mellan 10.00-10.30 kan man beskåda vaktavlösningen utanför Parlamentet. En rekommendation är också att stanna till skymningen för en spekatulär ljud- och ljusshow som projiceras på Center Blocks fasad. Showen, som handlar om Canada, äger rum från början av juli till början av september.
Mer info: www.parl.gc.ca, www.parliamenthill.gc.ca


Centre Block med Peace Tower
East Block

Château Laurier
  1 Rideau Street
Detta anrika hotell byggdes på uppdrag av järnvägsbolaget Grand Trunk Railways ordförande Charles Melville Hays 1909-1912. På väg till dess invigning den 26 april 1912 förolyckades Hays ombord på Titanic när hon sjönk 11 dagar före.
Hotellet uppkallades efter Canadas dåvarande premiärminister Wilfrid Laurier, som såg till att marken säkrades inför hotellbygget. Med sitt perfekta läge intill Parlamentet och Union Station, som byggdes samtidigt, blev Laurier det självklara valet för kungliga, statschefer, politiker, adelsmän och kändisar. På 1960- och1970-talen hamnade dock kronan lite på sned när man stängde Union Station och byggde ett flertal andra exklusiva hotell i staden. Hotellet renoverades under 1980-talet och tillhör åter stadens mest exklusiva hotell, idag en del av Fairmont-kedjan.
Bottenvåningen är öppen för alla och det är definitivt värt ett besök. Här finns två trevliga restauranger, Zoë's Lounge med kristallkronor och palmer och den större prisbelönta Wilfrid's med kanadensisk mat som specialitet.
Mer info: www.fairmont.com/laurier


Château Laurier

National Gallery of Canada
  380 Sussex Drive
Nationalgalleriet grundades 1880 och har huserat i många olika byggnader sedan dess. Den nuvarande öppnade 1988 i en modern glas- och granitbyggnad. Det är Canadas främsta konstmuseum med både nationella och internationella utställningar.
Den andra våningen hyser världens största samling kanadensisk konst. En av höjdpunkterna här är den kronologiska utställningen om kanandensiskt måleri och skulptur, vilken förutom landets konsthistoria också visar landets utveckling från indianernas tid, européernas ankomst till nutid. På en innergård i mitten finns Rideau Street Convent Chapel, ett kapell från 1888 som räddades undan rivning några kvarter bort, renoverades och flyttades hit. Här finns också Water Court, en modern öppen plats med skulpturer som omgärdar en vattenbassäng.
Tredje våningen hyser främst europeiska och amerikanska gallerier. Det europeiska galleriet har verk från medeltiden, renässansen och 1900-talet och det amerikanska koncentreras på modern konst inklusive några av Andy Warhols främsta verk. På tredje våningen finns också ett galleri med trycksaker, ritning och fotografier samt en liten hörna med asiatisk konst, framför allt från Indien, Tibet och Kina.
Tillfälliga utställningar och den stora viktiga samlingen modern och samtida konst, som byts ut var tredje till sjätte månad, finns på både andra och tredje våningen.
På bottenvåningen finns ett litet galleri med inuitkonst.
2005 invigdes Louise Bourgeois stora spindelskulptur, Maman, på gårdsplanen utanför entrén.
Mer info: www.gallery.ca


National Gallery med skulpturen "Maman"

Canadian War Museum
  1 Vimy Place
Canadian War Museum har landets största militära samling. Den moderna spektakulära byggnaden byggdes med helt återvunna material. Marken var förorenad och fick först saneras innan bygget kunde starta 2004. Man har tänkt på allt när det gäller miljötänkande; en konstruktion som släpper ut så lite koldioxid som möjligt, använder så lite vatten och el som möjligt och med ett grästak som renar luften ovanför.
Här finns sju olika gallerier: Galleri 1-Battleground handlar om krigets betydelse för Canada, framför allt om Sjuårskriget 1754-1763 mellan de brittiska och franska kolonialmakterna som kulminerade i slaget vid Plaines d'Abraham i Quebec City samt Amerikanska Inbördeskriget 1775-1783 då Canada stod emot en amerikansk invasion.
Galleri 2-For Crown and Country handlar om Sydafrikanska kriget och Första världskriget. Här kan man bl.a. se en kopia i naturlig storlek av en skyttegrav från Första Världskriget.
Galleri 3-Forged in Fire dedikeras till Andra Världskriget med flera rekonstruktioner av exempelvis landstigningen i Normandie 1944. Mercedesen som Hitler använde som paradbil finns också utställd.
Galleri 4-A violent Peace handlar om efterkrigstiden fram till idag, t.ex. NATO:s grundande, Koreakriget, Kalla Kriget och Östeuropas fall.
The Royal Canadion Legion Hall of Honour visar hur Canada hedrar sina krigsveteraner inklusive en modell av National War Memorial.
Le Breton Gallery hyser olika föremål som använts i krig av kanadensare, t.ex. stridsvagnar, flygplan och kanoner.
Regeneration Hall är en mörklagd sal med högt i tak och snedväggar handlar om eftertanke och fredstänkande. Genom ett litet fönster skymtar man Parlamentets Peace Tower som en liten specialeffekt.
Museet har också ett antal tillfälliga utställningar.
I foajén har man skapat en stillsam Memorial Hall, vars vita väggar ska efterlikna de allierades krigskyrkogårdar. Här finns endast en bänk och en plakett tillägnad den okända soldaten. På Remembrance Day den 11 november klockan 11 bryts solljuset genom ett litet fönster och strålar rakt på plaketten.
Mer info: www.warmuseum.ca


Le Breton Gallery

Notre Dame Cathédral


Notre Dame Cathédral

385 Sussex Drive
Den romersk-katolska basilikan, som är säte för stadens ärkebiskop, är Ottawas äldsta och största kyrka. Den ersatte en liten träkyrka från 1832, vilken revs 1841 för att ge plats åt en ny i nyklassicistisk stil. När den nedre delen stod klar 1844 tvingades man avbryta eftersom pengarna tog slut. Året därpå finner man nya finansiärer som bestämde att kyrkan forts√§ttningsvis skulle byggas i den vid tiden mer vanliga nygotiska stilen. Huvudkonstruktionen stod klar 1846, medan de två silverglänsande tvillingtornen färdigställdes 1866.
Interiören är magnifik med sitt blå gotiska tak, målade fönster som handlar om Jesus och jungfru Marias liv, träsniderier i mahogny, statyer samt den enorma orgeln från 1892.
Mer info: www.notredameottawa.com


Insidan av Notre Dame Cathédral

Rideau Hall
  Sussex Drive
Rideau Hall har varit generalguvernörens officiella residens sedan 1867. Den stora tomten är öppen för allmänheten och huset kan besökas under guidade visningar.
Från slutet av juni till slutet av augusti arrangeras en typisk europeisk vaktavlösning vid huvudingången.
Platsen där Rideau Hall ligger valdes av Thomas MacKay som utvandrade från Skottland till Montreal 1817 och blev sedan huvudansvarig för byggandet av Rideau Canal. Nyrik byggde han sig ett hus med utsikt över både Rideau och Ottawa River, vilket blev grundstenen till dagens Rideau Hall.
1864, sex år efter Ottawa valts till huvudstad, hyrde MacKay ut Rideau Hall till den brittiska kronan för att fungera som tillfälligt hem för landets första generalguvernör, Lord Monck, tills man byggt ett nytt. Huset byggdes ut till 3-4 gånger den ursprunliga storleken och Canadas första generalguvernör, Viscount Monck, flyttade in. 1868 köptes huset för $82 000 för att bli generalguvernörens officiella residens. Det blev därmed också Ottawas sociala centrum för baler, ceremonier, banketter, barnkalas och teater.
Rideau Hall var dock inte populärt bland de som bodde där och renoveringar ägde rum kontinuerligt. De största förändringarna gjordes 1913 då bl.a. fasaden och entrésalen gjordes om. Under Andra Världskriget levde många europeiska kungligheter i exil här.
Det enda som återstår av MacKays villa är Reception Room och det kungliga sovrummet ovanför Rideau Hall huvudentré. I Reception Room hänger porträtt av de kanadensiska generalguvernörerna. Här brukar små ceremonier äga rum. Sidan om Reception Room ligger det stora Tent Room som pryds av porträtt av de brittiska generalguvernörerna. Det byggdes för att vara både inomhustennisbana och mottagningsrum. Numera används till endast för officiella ceremoniella funktioner.
På andra sidan Reception Room ligger Balsalen som är den huvudsakliga ceremonisalen i Rideau Hall. Den stora Waterford-kronan i taket var en gåva till Canada från den brittiska regeringen 1951, som tack för deras roll i Andra Världskriget. De två flyglarna, som rymmer Tent Room respektive Balsalen, byggdes till av den tredje generalguvernören Lord Dufferin 1872-1878.
Monckflygeln tillbyggdes av Lord Monck 1865-1866 för att efterlikna hans kära hem i Quebec City. Den rymmer en kunglig svit, gästrum, arbetsrum, bibliotek och matsalar för mer informella sammanhang.
Mintoflygeln lades till 1899 för att skapa mer boendeyta. Här finns också generalguvernörens arbetsrum som byggdes 1906.
Under åren har man moderniserat Rideau Hall och sett till att den återspeglar och förstärker sin identitet som Canada nationalhem med att visa upp kanadensisk konst, möbler, mat och vin och ära stora kanadensare.

Rideau Halls 3 600 m² stora tomt, som varit öppen för allmänheten sedan 1921, består av ett kanadensiskt landskap, designad i naturlig stil med stora gräsmattor, trädlundar, blomsterplanteringar och promenadstigar samt en farmområde med små hus och Rideau Cottage.
Många aktiviteter har ägt rum här under de kungliga åren. De första generalguvernörerna skapade attraktioner som en curlingrink, skridskodamm, tennisbanor och kälkbanor. Många av de prominenta gästerna deltog i de populära aktiviteterna.
Trädgården har också fruktträd, grönsaks- och örtodlingar som används i köket och blomplanteringar som används i palatset och i andra regeringsbyggnader i Ottawa. Man tillverkar även sirap från lönnträden.
Varenda gång Rideau Hall får officiellt besök av en dignitär ombeds denne plantera ett träd, så trädgården, i synnerhet kring huvudstigen, är täckt av nästan 100 träd med små plaketter med planterarens namn och titel. Här finns bl.a. Kung George VI, Prinsessan Diana, Prins Charles, flera stycken av Drottning Elizabeth II, Drottningmodern, John F Kennedy, Jacqueline Kennedy Onassis, Richard Nixon, Bill Clinton, Kofi Annan, Vladimir Putin och Boris Jeltsin.
Vid entrén finns ett besökscentrum som arrangerar turer.
Rideau Hall Cricket Association och Ottawa Valley Cricket Council har sedan 1866 sitt säte här, vilket fullföljer traditionen av cricketspel i kungliga residensträdgårdar. Matcher spelas fortfarande på sommarhelgerna.
Mer info: www.gg.ca/en/visit-us/rideau-hall
Över gatan, på 24 Sussex Drive, ligger premiärministerns officiella residens, som byggdes 1866-1868. Det är dock inte är öppet för allmänheten.


Rideau Hall med vakter

Rideau Halls huvudenté med Balsalen till vänster och Tent Room till höger

Tent Room

Ballroom

Laurier House
  335 Laurier Avenue
Laurier House har varit två premiärministrars residens, Sir Wilfrid Laurier (1897-1919) och William Mackenzie King (1923-1950), och har fått besök av många storheter som Kung George VI, Winston Churchill, Charles de Gaulle och Franklin D Roosevelt. Den senare testamenterade huset till Canadas folk vid hans död 1950 och är nu ett nationellt historisk plats och museum med vacker inredning och minnesföremål från de båda premiärministrarna. På dess veranda arrangeras teaterföreställningar på sommaren.
Det viktorianska huset i det populära bostadsområdet Sandy Hill byggdes av juveleraren John Leslie 1878. När Wilfrid Laurier blev premiärminister 1896 tvingades han skaffa en bostad i huvudstaden, något inte regeringen ordnade. Det behövdes dock vara stort och elegant nog för att kunna användas som mottagningslokal. Tack vare partivänner lyckades han skrapa ihop pengar för att köpa huset och man bildade en fond för att hjälpa honom att betala dess kostnader.
Även nästkommande premiärminister, William Mackenzie King, fick hjälp med en fond för att kunna betala kostnaderna och dessutom en renovering.
Mer info: www.pc.gc.ca/en/lhn-nhs/on/laurier


Laurier House

Canadian Museum of Nature
  240 Mc Leod Street
Naturmuseet inryms i den vackra Victoria Memorial Museum Building som byggdes 1905-1911 och öppnade 1912. Efter den ödesdigra branden i Parlamentet 1916, flyttades regeringen hit och stannade i fyra år.
Hela museet totalrenoverades mellan 2004 och 2010 och har flera permanenta och tillfälliga utställningar.
Animalium består av en samling insekter, spindlar, grodor och sniglar. Fossil Gallery handlar om dinosaurier och de händelser som utrotade dem och uppkomsten av däggdjuren. Galleriet spänner över 50 miljoner år och har 300 olika arter, varav hela tre fjärdedelar är äkta. Modeller av dinosaurier i naturlig storlek är placerade i naturtrogna miljöer. Man får också se ett stort antal kompletta skelett, marina djur, som jättesköldpaddan och stora havsmonster, tidiga däggdjur och en 3D-show där man får uppleva "levande" dinosaurier. I Mammal Gallery får man träffa Canadas djurliv som grizzlybjörnar, isbjörnar, älgar, bisonoxar, prärievargar, caribouer och arktiska harar, och se hur de anpassat sig till det hårda och kalla klimatet. Bird Gallery är ett fantastiskt fågelgalleri där man får en nära titt på olika fåglar i 3D med ljud, rörliga bilder och ett stort antal fåglar från hela Canada.
Earth Gallery handlar om mineraler och stenar och hur geologin har byggt upp vår planet. Här finns några av världens största ädelstenar och mineraler samt interaktiva aktiviteter var man t.ex. kan skapa ett vulkanutbrott, en jordbävning och utforska en kalkstensgrotta. Water Gallery handlar om Canadas sjöar och floder samt de tre hav som omger landet med världens längsta kustlinje. Man får veta allt om dricksvattnet, olika marina djur, tidvattnet och hur det är på ett arktiskt forskningsfartyg. Här finns också en äkta skelett från en blåval.
Discovery Zone är en perfekt avdelning för barn. Här får man undersöka och röra olika naturliga arter som mineraler, fossiler och snäckor. Det finns också filmvisning och Trading Post, för barn mellan 6 och 14 år, där man får byta olika naturliga föremål.
Mer info: nature.ca/en/home


Canadian Museum of Nature


Blåvalsskelett, Water Gallery

Canada Science and Technology Museum
  1867 St Laurent Boulevard
Det här interaktiva museet, sydöst om centrala Ottawa, grundades 1967 och har utställningar om kommunikation, förnybara resurser, naturtillgångar, rymdhistoria, transporter och industriteknologi.
Artifact Alley ligger i museets centrala hall och visar 700 föremål som bilar, kameror, hushållsapparater, teleskop och verktyg. Besökarna får även testa att köra ett sci-fi-rymdskepp, testa arbetsverktyg och upptäcka gamla teknologier.
Crazy Kitchen +, museets äldsta utställning, är en interaktiv upplevelse som får hjärnan att arbeta. Man får stiga in i ett rum där golvet lutar, men möblerna sitter fast.
From Earth to Us handlar om hur människan använder Jordens naturresurser och hur det påverkar världen. Man får lära sig om ämnen som gruvdrift, klimatförändringar, metallurgi, energi och vattentillgång.
Hidden Worlds visar hur vi använder våra sinnen och teknologi för att lära oss saker vi inte inte når eller ser, som små objekt och saker i rymden och djupt ner i havet.
I Medical Sensations får man ta del av medicinska framsteg genom alla fem sinnen.
Sound by Design visar de viktigaste uppfinningarna inom ljudteknologin de senaset 150 åren.
Steam: A World in Motion handlar om olika ångtransporter i Canada från år 1900 till 1960. I en avancerad simulator får besökare chansen köra ett ånglok.
Technology in Our Lives handlar om relationen mellan kanadensarna och hushållsteknologin sedan 1940-talet, som bilen, kylskåpet och strykjärn.
Wearable Tech är en utställning om teknologi som är avsedd för kroppen, som pacemakers, smartklockor och dolda kameror.
Zooom Children's Innovation Zone √§r för att främja barns fantasi och kreativitet.
Into the Great Outdoors handlar om hur man använt transporter för att upptäcka Canadas natur. Som cyklar, kajaker, bergsklättringsutrustning, snöskor etc.
Mer info: ingeniumcanada.org/scitech


Canada Science and Technology MuseumCrazy Kitchen +Steam: A World in Motion

Canada Aviation and Space Museum
  11 Aviation Parkway
I närheten av flygplatsen ligger detta stora triangulära museum som hyser fler än 100 flygplan från både krig och fred. Det finns en samling av de första flygmaskinerna, t.ex. kanadensisktillverkade Silver Dart från 1909, den första Viscount-trafikflyget med turbomotor, flygplan från Första och Andra Världskriget, t.ex. Spitfire, ett antal bushflygplan och tidiga passagerarjetflyg.
Här finns även en audiovisuell promenadväg med världens flyghistoria.
2010 utökades museet med rymddelen som bl.a. hyser rymdfärjan Endeavours "Canadarm", robotarmen som byggdes i Canada.
Mer info: ingeniumcanada.org/aviation