- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Nationalparker.

Nationalparker

Niagara Falls
Cape Breton Island
Banff National Park
Jasper National Park
Yoho National Park

Mer info:
www.parkscanada.gc.ca


Emerald Lake, Yoho National Park


Naturen tillhör Canadas främsta turistmål. Det finns 39 nationalparker och ett stort antal provinsparker. I de flesta parker finns bra vägar och vandringsleder och ofta cykel- och kanotuthyrning. Campingplatser och vandrarhem finns det ofta gott om också framför allt i de populäraste nationalparkerna. Om man vill campa eller vandra utanför de vanliga campingplatserna respektive vandringslederna bör man bör boka innan eftersom antalet tillstånd ofta är begränsade.
Inträdet ligger ofta kring 5 dollar för en dag och i vissa fall kan man köpa olika pass för en viss tid eller ett visst antal parker. Björnar är vanliga i Canadas nationalparker, fråga gärna på turistinformationen om tips och förebyggande åtgärder.

Niagara Falls


Skylon Tower

Ontario
Niagara Falls är visserligen ingen nationalpark, men ett så imponerande naturligt underverk att den får plats här ändå. Inte minst är den en av Canadas största turistattraktioner med över 13 miljoner besökare varje år. Fallen tillhör knappast de högsta i världen, men det som gör de så speciella är den enorma vattenmängd, 14 miljoner liter, som forsar ned varje minut från Lake Erie till Lake Ontario. Detta regleras av vattenkraftbolag som utnyttjar de enorma krafterna. Dessa har också minskat eroderingen på klippan under fallen från 1 meter om året i början av 1900-talet till 30 cm.
Niagara Falls består av två vattenfall separerade av den lilla ön Goat Island. På den amerikanska sidan ligger 30 m höga Bridal Veil Falls, eller oftare kallade American Falls, och på den kanadensiska ligger det mer spektakulära Horseshoe Falls som böjer sig som en hästsko. Det är 50 m högt och drygt 800 m brett.
Närmast fallen kommer man med båten Maid of the Mist som opererat sedan 1846 och bjuder sina passagerare på en blöt och dånande upplevelse mitt i vatten i vattenstänket från Horseshoe Falls. Mer info: www.maidofthemist.com Ett annat alternativ är Journey Behind The Falls (6650 Niagara Parkway), en tur i tunnlar genom berget ut till baksidan av Horseshoe Falls som är som en vägg av vatten.
Daredevil Gallery (6170 Fallsview Boulevard) har ett museum om Niagarafallens historia samt en IMAX-biograf. Mer info: www.imaxniagara.com
För utsikt från höga höjder finns det två torn man kan åka upp i, det 158,5 m höga Skylon Tower (www.skylon.com) och Minolta Tower som har utsiktsplattformar både inomhus och utomhus. Vill man ännu högre upp erbjuds flera flyg- och helikopterturer.
En tradition sedan 1860 är att lysa upp fallen kvällstid i alla möjliga färger. På sommarhelger skjuter man dessutom fyrverkerier över dem.
Staden Niagara är en kommersiell turistfälla som påminner om en dålig kopia på Las Vegas. Längs och kring Clifton Hill ligger ett casino, souveniraffärer, plojmuseer som Ripley's Believe It or Not, House of Frankenstein, Madame Tussaud's Wax Museum och Criminals Hall of Fame, snabbmatsrestauranger och spelhallar.


Horseshoe Falls, Niagara

Cape Breton Island


Beulach Ban Falls

Nova Scotia
Cape Breton Island är en vild, grön och kuperad ö med en härlig blandning av berg, dalar, floder och sjöar, populära vandringsleder och den magnifika Cape Breton Highlands National Park i norra delen av ön. I parkens utkant leder den 300 km långa Cabot Trail Highway, varav 106 km är inom nationalparken. Vägen har höjdskillnad på 500 m och täcker in det mesta av sevärdheterna i parken från stränder som den långa Ingonish Beach och Black Brook Beach på östkusten förbi våtmarker vid French Lake till bergen French och Mackenzie Mountains. Därefter passeras den charmiga byn vid Pleasant Bay, förbi öns högsta berg, North Mountain, på 475 m, och till Aspy River Valley med en avväg till foten av det 30 m höga Beulach Ban Falls.
Vid Cape North leder en annan avväg till den pittoreska fiskebyn Bay St Lawrence, som är populär för valskådning, och den vackra Meat Cove med fantastiska havsvyer. Vägen fortsätter därefter söderut mot Chéticamp, som befolkas av de fransktalande arcadierna. Staden är populär för valskådning, men den främsta sevärdheten är St Pierre Church från 1883.
Söder om nationalparken ligger den gröna Margaree River Valley som är mycket populär bland vandrare, lax- och forellfiskare och andra turister. I North East Margarree finns dessutom ett laxmuseum.

I västra Cape Breton Island ligger de magnifika Mabou Highlands med Lake Ainslee, en pittoresk sjö med rikt fågelliv och natursköna vandringsleder. Huvudorten Mabou har starka skottiska anor och befolkningen talar fortfarande skottisk gaeliska.
Baddeck, intill St Lawrence Channel, är öns främsta resort och sommarställe för uppfinnaren Alexander Graham Bell. Ortens största attraktion är Alexander Graham Bell National Historic Site (559 Chebucto Street), ett museum med världens största samling fotografier, föremål, olika prototyper och dokument om Bells liv.

Öns enda riktiga stad är Sydney i östra delen. Det är framför allt en industristad med bl.a. stora kolgruvor och Nordamerikas största stålverk. Staden har dock ett charmigt historiskt distrikt vid Esplanade med gamla restaurerade byggnader från 1800-talet. Stadskärnan med butiker och restauranger ligger längs Charlotte Street.
I sydöstra delen av ön, ca 50 km söder om Sydney, ligger Fortress Louisbourg (259 Park Service Road), ett rekonstruerat fort och by som visar franska Canada kring 1744 då krig mellan Frankrike och England förklarades. Det ursprungliga fortet byggdes 1719-1745 och var Frankrikes krigsbastion i Nya Världen. 1745 intog britterna fortet, som knappt var färdigt. 1760 förstördes murarna och staden brändes ned till grunden. Då man stängde Cape Bretons kolgruvor 1961, påbörjades arbetet med att bygga upp Louisbourg som det en gång var. Idag är det Nordamerikas största militära rekonstruktion. Den lilla byn är som en fransk handelsby under 1700-talet och på gatorna och i husen finns hantverkare, handelsmän, soldater, fiskhandlare och tvättarinnor.
Till Cape Breton Island kommer man med buss eller med flyg från Toronto och Halifax.


Cabot Trail Highway


Fortress Louisbourg

Banff National Park


Upper Hot Springs Pool
Johnston Canyon

Alberta
Banff National Park, som ligger strax väster om Calgary och mitt i Klippiga Bergen, var Canadas första nationalpark. Det grundades 1885 efter det att tre järnvägsarbetare upptäckte heta källor här två år tidigare. Parken fick sedan sitt namn efter Banffshire i Skottland, hemstaden för två Canadian Pacific Railway-finansiärer. Den är 6 641 km² stor och har en fantastisk natur med höga berg, skogar, turkosa glaciärsjöar och floder. Djur som grizzlybjörnar, älgar och prärievargar är vanliga. Det är Klippiga Bergens mest berömda och besökta nationalpark och besökarna kommer hit både på sommaren och vintern för att vandra respektive åka skidor.
Orten Banff växte fram kring de varma källorna som upptäckes 1883. Direktören för järnvägsbolaget insåg att källorna skulle locka turister och lät bygga det luxuösa Banff Springs Hotel 1888. Hotellet har fått stilen av ett gammalt skotskt slott och ligger vackert beläget på en sluttning omgivet av höga granar. Man kan fortfarande bada i Upper Hot Springs Pool (Mountain Avenue). Mer info: www.hotsprings.ca
Källan som järnvägsarbetarna hittade ligger vid foten av Sulphur Mountain och här finns idag ett museum om Banff och dess utveckling. Det finns både vandringsleder och en gondol upp till toppen av det 2 281 m höga berget som erbjuder fin utsikt över Klippiga Bergen. Mer info: www.banffgondola.com

19 km väster om Banff leder en lätt och asfalterad vandringsled till den spektakulära Johnston Canyon med två väldiga vattenfall och de så kallade Ink Pots, en serie pooler där blågrönt vatten bubblar upp från de underjordiska källorna.
Något man inte får missa är de fantastiska glaciärsjöarna. Nästan intill varandra ligger de vackra sjöarna Lake Louise och Moraine Lake. Lake Louise har blivit en symbol för Klippiga Bergen för sin knallturkosa färg och de snötäckta berg som omger den. Den spektakulära färgen orsakas av att ljuset reflekteras mot de små mineralpartiklar som floderna drar med sig från glaciärerna. Det finns vandringsleder kring sjön med skyltar som beskriver sjön hur den var för 10 000 år sedan. På ena sidan av sjön ligger det vackra hotellet Fairmont Chateau Lake Louise från 1894. Härifrån utgår den populära vandringsleden till Lake Agnes och Big Beehive. Vid Lake Agnes finns ett tehus som serverat olika teer och scones sedan över 100 år. Från dess terrass kan man njuta av de fantastiska vyerna. Big Beehive är ett bikupeliknande berg varifrån man har strålande utsikt över Lake Louise.
På sommaren kan man ta en gondol från byn Lake Louise upp till Mount Whitehorn på 2 088 meters höjd och njuta av utsikten över Victoria Glacier och Lake Louise. Mer info: www.lakelouisegondola.com
Moraine Lake är inte lika berömd som Lake Louise och är lite svårare att nå, men den är minst lika vacker med sin skimrande turkosa färg. Sjön omges av 10 bergstoppar på över 3 000 m. Här finns en stuga som erbjuder övernattning, måltider och kanothyrning samt ett antal vandringsleder som den natursköna 20 km långa leden genom Valley of the Ten Peaks mellan Moraine Lake och Lake Louise. På sommaren finns en shuttlebuss mellan orten Lake Louise och Moraine Lake.
Längre norrut ligger den vackra isblå Peyto Lake som nås med en kort promenad från Icefields Parkway. Bästa utsikten får man från Bow Summit Lookout och morgonljuset gör sjön mest rättvis.
Den 230 km långa natursköna Icefields Parkway vindlar sig genom Klippiga Bergen från Lake Louise ända bort till Jasper National Park i norr. Vägen byggdes under depressionen på 1930-talet och fick sin nuvarande längd på 1960-talet.
Mer info: www.banfflakelouise.com


Lake Louise
Big Beehive
Moraine Lake
Peyto Lake

Jasper National Park


Athabasca Falls

Alberta
Jasper National Park tar vid vid Banff National Parks norra gräns. Jasper grundades 1907 och är Klippiga Bergens mest kuperade och största nationalpark med en yta på 10 878 km². Parken består av höga berg och dalar med glaciärsjöar och omfattar också Columbia Icefield som är ett 325 km² stort område av åtta olika glaciärer med 400 år gammal is som är 900 m tjock på sina ställen. Det här är världens mest besökta glaciärer och guidade turer på glaciären erbjuds. Här finns Icefield Centre som öppnade 1996 och har en utmärkt utställning om glaciärer samt information om vandringsleder, ekologi etc.
Jasper Town utgör centrum av parken och härifrån utgår många vandringsleder. Jasper Tramway är en gondol som tar besökarna upp till en utsiktsplats nära toppen på Whistler's Mountain på 2 285 meters höjd. Mer info: www.jaspertramway.com. Här börjar en vandringsled som leder upp till toppen av berget på 2 470 m. Utsikten är magnifik över dalarna, som är mest spektakulära i juli då de täcks av färgsprakande vildblommor.
7 km nordväst om stan, längs Pyramid Lake Road, ligger sjöarna Pyramid Lake och Patricia Lake, var man kan fiska, segla, vindsurfa, paddla kanot och rida. Det finns också stränder och picknickplatser och på vintern finns möjligheter för längdskidåkning och skridskoåkning.
Den främsta sevärdheten kring Jasper ligger 11 km österut, Maligne Canyon, som är en av Klippiga Bergens vackraste raviner. Den skapades i slutet av förra istiden när Maligne River skar sig igenom kalkstensgrunden för att nå Athabasca Valley. Man kommer hit via en 4 km lång vandringsled. Från gångbroar an man se de branta kalkväggarna, upp till 15 m djupa, och ett antal vattenfall, källor, fossiler och pooler. Vägen slutar vid den magnifika Maligne Lake, Klippiga Bergens största naturliga sjö, som är mycket långsmal och 22 km lång. Här finns naturligtvis ytterligare vandringsleder och möjligheter till ridning och kanotpaddling. Den mest populära aktiviteten är en båttur till Spirit Island.
Öster om Maligne Canyon ligger den vackra Medicine Lake som är känd för sina varierande vattennivåer orsakade av ett antal underjordiska tunnlar och grottor som då och då dränerar sjön.
61 km nordväst om Jasper Town ligger Klippiga Bergens hetaste källor, Miette Hot Springs, som kan nå upp till temperaturer på 54 grader. Här har man byggt ett termalbad där vattnet dock kylts ned till 39 grader. Baden sägs ha en helande effekt tack vare sina höga mineralhalter.
Över Jasper Town, 30 km söderut, tronar det 3 363 m höga berget Mount Edith Cavell. Berget är känd för sina vackra vildblommor och här finns en naturskön väg som leder upp till Cavell Lake varifrån man kan vandra till Angel Glacier och Cavell Meadows.
Vägen sydost om Jasper Town leder 28 km till det 23 m höga vattenfallet Athabasca Falls, vars vilda, dundrande och skummande vatten är ett resultat av att Athabascafloden forceras genom den mjuka kalkstenen och skapar smala hålvägar, vattenkanaler och kanjoner.
Mer info: www.explorejasper.com


Jasper
Maligne Lake
Cavell Lake & Mount Edith Cavell

Yoho National Park


Takakkaw Falls

British Columbia
Väster om Lake Louise ligger Yoho National Park som inte är lika populär som grannen Banff, men har lika mycket att erbjuda. Ordet Yoho betyder "vördnad och under" och är inspirerat av den vackra naturen med bergen, ängarna, sjöarna, vattenfallen och klippformationerna.
Mitt i parken ligger den lilla charmiga huvudorten Field. Strax norrut ligger Burgess Shale, ett av FN:s världsarv, som består av 515 miljoner år gamla fossilbäddar av perfekt bevarade havsdjur som tillhör Jordens första livsformer. Då låg dessa berg långt under havytan. Man kan endast besöka fossilbäddarna med en guidad tur. Mer info: www.burgess-shale.bc.ca
I närheten ligger den vackra Emerald Lake som är en populär plats för kanotpaddling, ridning och vandring. Namnet har sjön fått för sin intensiva färg. En vandringled sträcker sig runt sjön och upp till vattenfallet Hamilton Falls.

Längre norrut ligger Yoho Valley med det 254 m höga Takakkaw Falls, som betyder "magnifik" och gör verkligen själ för sitt namn. Härifrån utgår Iceline Trail, en 13 km lång vandringsled som passerar ett antal glaciärer.
Något avskilt, sydost om Field, ligger den imponerande Lake O'Hara, en knallturkos sjö omgiven av de höga snötäckta bergen Mount Victoria och Mount Lefroy. Det är lite besvärligt att ta sig hit, men definitivt värt det. Man kan antingen vandra 11 km från parkeringen eller ta en buss som avgår från parkeringsplatsen på Trans Canada Highway dagligen mellan mars och oktober (tidig bokning rekommenderas). Alpine Circuit Trail är en 12 km lång vandringsled som täcker det bästa i området.
Söder om Field finns bl.a. klippformationerna Natural Bridge och Hoodoo Creek som båda är lättillgängliga från huvudvägen.
Mer info: www.parkscanada.gc.ca/yoho


Burgess Shale
Lake O'Hara