- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Bryssel.

Fakta...
Land: Belgien
Grundad: 979
Areal: 32,61 km²
Invånare: 189 000
Flygplats: Brussels Airport Zaventem (11 km nordost)
Bästa tid: Maj-September
Mer info: visitbrussels.be

Sevärt i Bryssel

Grand Place
Manneken Pis
Parc du Cinquantenaire
Cathédrale des Saints-Michel et Gudule
Comic Strip Museum
Palais de Bruxelles & Palais de la Nation
Place Royal
Palais de Justice och Palais d'Egmont
Europaparlamentet och
Quartier Européen

Institut Royal des Sciences Naturelles
Atomium
Bruparck
Domaine de Laeken

Belgiens huvudstad Bryssel är även inofficiell huvudstad för hela EU då EU-kommissionen, Europaparlamentet, Europeiska rådet och Europeiska unionens Råd och har sina säten här. Staden är dessutom huvudsäte för NATO.
Bryssel är officiellt tvåspråkig, men franskan har dominerat över flamländskan sedan 1800-talet och är idag modersmål för drygt 80% av invånarna.
Bryssel består av en lägre och en högre stad. Det är i den lägre staden stadens historia började och det är här stadens hjärta, Grand Place, ligger. Högre staden blev senare hemvist för Bryssels franskspråkiga aristokrater, adel och kungligheter då luften var renare här.
Det anses att Bryssel grundades då Karl av Nedre Lorraine (Ludvig XV:s son) lät bygga ett litet fort på ön år Saint-Géry i floden Senne 979. Senare byggdes de första stadsmurarna och på 1100-talet blev staden knutpunkt på handelsvägen mellan Brugge och Köln. 1695 attackerades staden av franska trupper och centrala Bryssel jämnades med marken.
1830 ägde den belgiska revolutionen rum och året därpå steg Belgiens förste kung, Léopold I, upp på tronen och lät riva stadsmuren och uppföra nya byggnader.
Stadens uppbyggande fortsatte under Léopold II:s tid, då bl.a. floden Zenne överbyggdes eftersom den blivit hälsovådlig.
Under Andra Världskriget bombades Bryssel svårt, men byggdes upp igen under 1950- och 1960-talen, mycket till förmån för EU. Byggandet blev både positivt och negativt för staden och den ibland hänsynslösa moderniseringen har skapat ordet "brusselization" som används för att beskriva historiska städer som byggs ut utan genomtänkt stadsplanering.
2016 drabbades Bryssels flygplats och en av metro-stationerna av våldsamma terrorattacker.Grand Place


Hôtel de Ville

Bryssels geografiska och kommersiella hjärta, Grand Place, räknas bland Europas vackraste torg, kantat av Belgiens vackraste exempel på flamländsk renässansarkitektur.
Området kring torget användes till marknade redan på 1000-talet, men det var efter stadshusets uppförande på 1400-talet som det började utvecklas till ett torg då köpmän byggdes gilleshus i olika stilar. 1695 brann de flesta hus ned då de utsattes för franska kanoner. De byggdes upp igen, men den här gången skulle byggnadsstilarna godkännas av stadens råd vilket medförde att torget blev så homogent i sin arkitektur som det är idag.
Det vackra Hôtel de Ville, på torgets sydvästra sida, överlevde lyckligtvis kanonelden. Stadshuset byggdes i nygotisk stil 1401-1459 och består av tinnar, torn, skulpturer, utsirade kolonner och vackra valv. På det 96 m höga tornets topp står en staty av stadens skyddshelgon Mikael. Guidade visningar erbjuds och man får bl.a. se vigselrummet och rådskamrar med magnifika tapeter, förgyllda stuckaturer, konstverk och mosaikgolv.
På torgets sydöstra sida ligger La Maison des Ducs de Brabant, en grupp om sju gilleshus med en gemensam fasad. De byggdes 1698, men den nuvarande fasaden är från 1770. Huset är uppkallat efter bysterna av 19 hertigar som sitter på fasaden.
I mitten på nordöstra sidan ligger Maison du Roi som uppfördes 1536. Det var en gång bostad för de styrande spanska monarkerna men rymmer idag Musée de la Ville som visar 1500-talsmåleri, vävda tapeter och 400 kostymer burits av Manneken Pis. Mer info: www.brusselscitymuseum.brussels
Sidan om ligger en rad gilleshus, i det ena, Le Pigeon, bodde franske författaren Victor Hugo som levde i exil i Belgien.
Längs hela nordvästra sidan ligger sex höga smala gilleshus, alla utsmyckade med guldstatyer, utsirade fönster och vackra tak. La Maison des Boulangers, längst till höger, byggdes i nybarock 1697 av det rika och mäktiga bagargillet och kröns av en vacker kopparkupol. Huset rymmer idag torgets främsta bar, Le Roi d'Espagne.
I mitten av augusti vartannat år hålls Tapir des Fleurs (se bild ovan) för att hylla Bryssels blomsterindustri. Hela Grand Place täcks av en 2000 kvm stor blomstermatta av snittblommor. Mönstret återspeglar historiska scener.
Mer info: www.lagrandplace.org


La Maison des Ducs de BrabantGrand Place med Maison du Roi i mittenGilleshusen Le Cornet, La Louvre, Le Sac, La Brouette och La Maison des Boulangers

Manneken Pis


Manneken Pis

Rue de l'Étuve/Rue du Chêne
Menneken Pis är en av Bryssels främsta sevärdheter, trots att statyn av den kissande pojken bara är 61 cm hög. Statyn i brons och stenbassängen nedanför skapades av Brysselskulptören Hieronimus Duquesnoy d.ä. 1619. Stennischen runtomkring tillfördes 1770 för att framhäva den redan då populära statyn.
Manneken Pis har försökts stjälas ett flertal gånger; 1817 lyckades tjuven dessutom krossa den. Året efter gjöts en kopia som placerades på samma plats. Det restaurerade originalet förvaras på Musée de la Ville på Maison du Roi (Grand Place). Statyn som står på plats idag är från 1965.
Traditionen att klä ut Manneken Pis började då guvernör Maximilian-Emmanuel donerade en kostym 1698. Nu skänker många besökande statschefer en miniversion av sitt lands nationaldräkt. Det är också populärt att gästande idrottslag skänker sin lagdräkt, men pojken har även fått dräkter som föreställer Elvis Presley, Mozart, Dracula, en rysk kosmonaut och jultomten. Drygt 400 av dräkterna, som nu överstiger 800 till antalet, kan man se på Musée de la Ville.
Det finns flera liknande statyer runt om i Belgien och även i övriga världen, t.ex. i Brasilien och Japan.
Mer info: www.manneken-pis.be

 

Parc du Cinquantenaire
  Parc och Palais du Cinquantenaire byggdes som utställningsområde för att fira 50-årsjubiléet av Belgiens självständighet 1880. Projektet, som leddes av arkitekt Gédéon Bordiau, hann dock inte bli färdigt och bygget avstannade helt 1890 brist på finansiering. Istället sattes flera tillfälliga byggnader upp inför Världsutställningen 1897. 1905, ett år efter Bordiaus död, återupptogs arbetet, denna gång under ledning av kung Leopold II. De tillfälliga byggnaderna ersattes av permanenta och parken runt omkring fick vackra trädgårdar, dammar och vattenfall. Åtskilliga utställningar och festivaler hölls här i början av 1900-talet, men 1930 beslutades det att området skulle bli nöjespark. Sista utställningen hölls 1935 och byggnaderna hyser idag olika museer.
Triumfbågen i mitten ritades av Bordiau och började byggas 1897 men den blev aldrig färdig. En ny, mer spektakulär, triumfbåge byggdes 1905 efter att Leopold II tagit över projektet. Man kan se likheter med både Triumfbågen i Paris och Brandenburger Tor i Berlin. Vid bågens norra sida ligger Norra Bordiau Hall som rymmer Musée Royal de l'Armée et d'Histoire Militaire (Parc du Cinquantenaire 3). Museet invigdes 1923 och har utställningar om Belgiens militärhistoria under 200 år. I Norra Hallen intill finns en samling historiska flygplan. Mer info: www.klm-mra.be
Södra Bordiau Hall, triumfbågens södra flygel, förstördes i en brand 1946 och komplexet är inte längre symmetriskt. Dagens flygel är större och rymmer Art & History Museum (Parc du Cinquantenaire 10), ett historiskt och arkeologiskt museum med föremål från hela världen. Museet delas in i Nationell arkeologi från förhistorisk tid till Merovingerperioden år 751, Antiken med föremål från antika Främre Orienten och Iran, Egypten, Grekland och Rom med bl.a. en stor modell av 400-talets Rom, Icke-europeiska civilisationer med föremål från Asien, Amerika, Oceanien och islamiska världen samt Europeiskt konsthantverk från Medeltiden till 1900-talet med bl.a. skulpturer, möbler, gobelänger, textilier, kläder, keramik, spets, fotografisk utrustning, glas, metaller och gamla fordon.
Några av museets främsta föremål är samlingen av förcolumbiansk konst, egyptiska sarkofager, kolossalstatyn från Påskön och mosaikgolvet från antika syriska staden Apamea. Mer info:  www.artandhistory.museum
I Södra Hallen intill ligger Autoworld (Parc du Cinquantenaire 11), som grundades 1985 och har en av världens främsta samling bilar. Här finns en utställning om bilens historia och över 250 bilar - och även motorcyklar - av olika slag, europeiska och amerikanska veteranbilar från 1800-talet till nyare från 1970-talet. Några exempel är en fortfarande fungerande T-Ford från 1924, en Bentley från 1928, en Bugatti från 1930, microbilar från 1950-talet, flera limousiner som använts av den belgiska kungafamiljen och ett antal racerbilar. Det finns också en hel utställning om racerseriefiguren Michel Vaillant och en motor från 1886 visas upp. Mer info: www.autoworld.be


Triumfbågen, Parque du Cinquantenaire


Norra Bordiau Hall


Södra Bordiau Hall


Autoworld

Cathédrale des Saints-Michel et Gudule


Cathédrale des Saints-Michel et Gudule

Place Sainte-Gudule
Denna katedral, belägen på Treurenbergkullen, är Belgiens nationalkyrka och det finaste exemplet på gotisk brabantstil. Redan på 800-talet byggdes en kyrka på platsen. Den ersattes 1047av en ny kyrka i romansk stil. Kyrkan som står här idag började byggas på uppdrag av Henri I av Brabant 1225 och fullbordades först inför Karl V:s kröning till kung av Spanien 1516, vilken ägde rum här.
Interiören är inte lika överdådig idag som den har varit på grund av protestantiska plundringar på 1500-talet och stölder av franska revolutionärer 1783. Katedralen tillägnas ärkeängeln Mikael, Bryssels skyddspatron, och Sankta Gudula, brysselbornas kära helgon, vars reliker spreds för vinden under protestanternas plundring.
Ovanför entrén finns det magnifika målade fönstret Yttersta domen från 1528. Den vackra predikstolen i barockstil från 1700-talet föreställer Adam och Evas förvisning från Edens lustgård respektive jungfru Maria och barnet som spetsar en orm. Högaltaret och orgeln är nya sedan renoveringen på 1990-talet.
Mer info: www.cathedralestmichel.be
 
Comic Strip Center
  Rue des Sables 20
Comic Strip Center, eller Centre Belge de la Bande Dessinée, öppnade 1989 och tillägnas seriekonsten som Belgien är så känt för.Museet inryms i Waucquezmagasinet, en magnifik jugendbyggnad, ritad av landets främsta jugendarkitekt, Victor Horta, 1903-1906.
Samlingen, som består av både permanenta och tillfälliga utställningar, är utbredd på tre våningar. De permanenta är L’Invention de la Bande Dessinée om seriekonstens uppkomst, L'Art de la BD om seriernas skapande och de olika sorters serier som finns i Europa idag, Horta et les magasins Waucquez om byggnadens historia och Le Musée de l’Imaginaire (1929-1959) om de största händelserna i Europas seriekonsthistoria och i synnerhet de kända belgiska serietecknare, som Hergé (Tintins skapare), Peye (Smurfarnas skapare) och Roba, som gjort Belgien till seriernas kungadöme.
Mer info: www.comicscenter.net


Comic Strip Center

Palais de Bruxelles & Palais de la Nation


Palais de la Nation

I Högre staden ligger Palais de Bruxelles (Place des Palais), belgiska kungafamiljens officiella residens. Palatset började byggas 1783 på samma plats där det medeltida Coudenbergpalatset låg innan det brann ned 1731. Då kung Leopold II övertog tronen 1865 tyckte han att palatset var för modest och fram till hans död 1909 nästan dubblade han dess yta, tillade flera ståtliga salar och en helt ny fasad med en formell trädgård framför. Palatset är öppet för allmänheten från 21 juli till början av september. Man kan då bl.a. besöka Spegelsalen, Lilla vita rummet med rokokomöbler och porträtt av kungligheter, Stora vita rummet med sina välbevarade 1700-talsutsmyckningar, det ståtliga Tronrummet med sina pilastrar och förgyllda ljuskronor och representationssalen Grand Hall med sina fantastiska takmålningar som representerar gryningen, dagen och skymningen. Mer info: www.monarchie.be/palace-and-heritage/palace-brussels
På platsen där Coudenbergpalatsets trädgårdar och jaktmarker låg, direkt norr om Palais de Bruxelles, ligger Parc de Bruxelles som anlades i nyklassicistisk stil 1776-1783. Den smyckades med fontäner, statyer och vackra lindalléer. Dessutom uppfördes mötes- och konserthallen Vauxhall och teatern Théãtre Royal du Parc. Kring parken ligger flera palats, t.ex. Palais des Académies (Rue Ducale 1), uppförd som kronprinsens bostad 1823-1826 och idag säte för Académie Royale de Belgique.
Genom Parc de Bruxelles sträcker sig en aveny, med Palais de Bruxelles på ena sidan och Palais de la Nation (Rue de la Loi 16) på den andra. Palatset byggdes i nyklassicistisk stil 1779 då Belgien hette Österrikiska Nederländerna och styrdes av Maria-Theresia av Österrike. Sedan självständigheten 1830 är det säte för det belgiska parlamentet. Placeringen av de två palatsen i en rak axel symboliserar Belgiens statsskick som konstitutionell monarki.
Man kan besöka parlamentet under dess sammanträden. Guidade turer endast för förbokade grupper.


Palais de Bruxelles

Palais des Académies

Place Royal


Musée des Instruments de Musique

Vid Parc de Bruxelles sydvästra hörn tar vackra Place Royal vid. Platsen var tidigare en marknadsplats intill det nerbrunna Coudenbergpalatset, men förvandlades till ett praktfullt torg i nyklassicistisk stil av guvernör Charles de Lorraine 1773-1780.
Torgets främsta byggnad är Eglise St-Jacques-sur-Coudenberg som byggdes 1787 för att ersätta den kyrka som tillhörde Coudenbergpalatset. Kupolen fullbordades dock först 1849.
På torgets mitt står en ryttarstaty av brabantsoldaten Godefroi av Bouillon.
Vid dess sydvästra hörna ligger Musée Royaux des Beaux-Arts de Belgique (Rue de la Régence 3) som består av två museer: Musée d'Art Ancien (1400-1700-tal) och Musée d'Art Moderne (1800-tal och framåt). Musée d'Art Ancien ligger i huvudbyggnaden, som uppfördes i nyklassicistisk stil 1874-1880, och hyser den främsta samlingen flamländsk konst i världen. Här finns bl.a. ett helt rum med verk av Peter Paul Rubens. Musée d'Art Moderne grundades 1984 och ligger till största delen under jord. Mer info: www.fine-arts-museum.be
Intill ligger Magritte Museum som öppnade i ett gammalt hotell 2009. Museet hyser världens största samling verk av den belgiske surrealisten René Magritte, som tidigare varit en del av Musée d'Art Moderne. Mer info: www.musee-magritte-museum.be
I Place Royals nordöstra hörna ligger Musée BELvue (Place des Palais 7), ett museum som tillägnas Belgiens historia och är ett centrum för demokrati. Byggnaden byggdes som lyxhotell på 1700-talet, men blev museum 1977. Musée BELvue flyttade in 2005. Mer info: www.belvue.be
Några steg från Place Royals nordvästra sida, och mittemot Magritte Museum, ligger Musée des Instruments de Musique (Rue Montagne de la Cour 2), som grundades 1877 då man slog ihop en samling antika och exotiska instrument som staten köpt med Leopold II:s donation av indiska instrument han fått av en maharadja 1876.
Efter att museet varit spritt över hela Bryssel flyttade man år 2000 in i det nyrenoverade f.d. varuhuset Old England, en av stadens vackraste jugendbyggnader, uppförd 1899. Fasaden består av glas och smidesjärn och har en inglasad balkong på taket. Här finns en restaurang med panoramautsikt över hela Bryssel. Museet har en samling av över 8000 instrument och utställningar om Belgiens musikhistoria, t.ex. om belgaren och musikuppfinnaren Adolphe Sax som bl.a. uppfann saxofonen och om Bryssels viktiga blockflöjtstillverkning under 1700- och 1800-talen. Mer info: www.mim.be


Musée BELvue och Eglise St-Jacques-sur-CoudenbergMusée Royaux des Beaux-Arts de BelgiqueMagritte Museum

Palais de Justice och Palais d'Egmont


Palais de Justice
Mémorial d'infanterie

Avenyn som börjar vid Place Royal slutar vid Palais de Justice (Place Poelaert 1), Belgiens högsta domstol. Det ritades av arkitekten Joseph Poelaert och byggdes i eklektisk stil 1866-1883. Med sina 160x150 m är det den största byggnaden som uppfördes under 1800-talet. För att ge plats tvingades man riva omkring 3000 hus i stadsdelen Marollen, vilket skapade uppror bland invånarna som tillhörde Bryssels fattigaste. Ordet "arkitekt" blev därefter ett skällsord i Bryssel.
Vid befrielsen av Bryssel, mot slutet av Andra Världskriget, satte de reträtterande tyska armén Justitiepalatset i brand i förhoppning om att förstöra det. Kupolen kollapsade och övriga byggnaden förstördes svårt. 1947 hade Justitiepalatset återuppbyggts och kupolen gjorts 2,5 m högre än förut.
2003 startades en omfattande renovering av byggnaden och den vackra förgyllda kopparkupolen fick ett nytt lager bladguld.
Justitiepalatset står uppe på Galgenbergkullen och på Place Poelaert sidan om har man fantastisk utsikt över Bryssel. Mitt på torget står Mémorial d'infanterie till minne av de belgiska trupperna som stred i Första och Andra Världskriget.
Mer info: justice.belgium.be
Inte långt från Justitiepalatset ligger Palais d'Egmont (Rue aux Laines) som ursprungligen byggdes i flamländsk gotisk stil 1548-1560.  Under 1700-talet byggdes det om helt i klassicistisk stil, men efter en brand 1891 förstördes den äldsta delen av byggnaden och hela byggnaden fick en klassicistisk stil. Idag hyser palatset belgiska utrikesministeriet och är stängt för allmänheten, men den vackra parken framför palatset är öppen.
På andra sidan Rue aux Laines, till vänster om Palais d'Egmont, ligger den vackra trädgården Place du Petit Sablon som anlades 1890. Högst upp står 48 bronsstatyetter som representerar olika medeltida skrå i Bryssel. Här finns också en fontän till minne av grevarna Egmont och Hornes, martyrerna som ledde det nederländska upproret mot det tyranniska spanska väldet under 1500-talet. Kring fontänen står statyer av viktiga belgiska politiker, konstnärer och forskare under 1500-talet.


Palais d'Egmont

Place du Petit Sablon

Europaparlamentet och Quartier Européen
  I Bryssel finns ett av Europaparlamentets (Rue Wiertz 60) högkvarter. Huvudsätet ligger i Strasbourg, Frankrike, sekretariatet i Luxemburg och i Bryssel hålls utskotts- och plenarsammanträden. Av kostnads- och miljöskäl har man dock diskuterat att flytta permanent till Bryssel, men då en flytt ska beslutas enhälligt av medlemsstaternas regeringar har det fallit eftersom, i synnerhet, Frankrike motsatt sig förslaget.
Parlamentet huserar i ett antal byggnader som går under namnet Espace Léopold intill Parc Léopold. Paul-Henri Spaak är den äldsta och mest kända byggnaden. Den byggdes 1989-1995 och används till plenarsammanträden och rymmer även presscenter och presidentens kontor. Altiero Spinelli-byggnaden, som uppfördes 1991-1997, är den största och hyser främst ledamöternas kontor. Andra parlamentsbyggnader är Willy Brandt och József Antall, båda färdigställda 2008, och f.d. ingången till Bryssel-Luxemburgs järnvägsstation, som idag används som informationskontor.
Man kan besöka Europaparlamentet under kostnadsfria guidade visningar och möjlighet ges också att följa ett plenarsammanträde under en timme. Det är dock begränsade platser. Ett annat alternativ är besökscentret Parlamentarium, som öppnade 2011 och inryms på Willy Brandt-byggnadens bottenvåning. Via en 360-graders digital skärm får veta allt om parlamentet, ledamöterna och hur EU påverkat varje enskilt medlemsland under årens lopp. Det finns också en rösttunnel där man får uppleva de många språken och kulturerna i Europa samt parlamentets tre högkvarter.
Mer info: www.europarl.europa.eu/visiting/sv
Några kvarter norrut ligger Quartier Européen, där EU:s övriga institutioner ligger. Europabyggnaden (155 Rue de la Loi) som byggdes 1923-1927, men genomgick en totalrenovering och öppnade på nytt 2016 som säte för Europeiska rådet och Europeiska unionens råd. Intill ligger Justus Lipsius-byggnaden (175 Rue de la Loi) byggdes 1989-1995 och hyste fram till 2017 Europeiska unionens råd, nu har dess sekretariat sitt säte här.
På andra sidan gatan ligger den ikoniska kryssformade Berlaymont-byggnaden (200 Rue de la Loi), EU-kommissionens huvudsäte, som byggdes 1963-1969. Intill ligger Charlemagne-byggnaden (170 Rue de la Loi) som hyser Generaldirektoraten för ekonomi och finans, handel och utvidgning. EU-kommissionen kan endast besökas av grupper på minst 15 personer.


Paul-Henri Spaak-byggnaden, EuropaparlamentetEuropabyggnaden, Quartier EuropéenBerlaymont-byggnaden, Quartier Européen

Institut Royal des Sciences Naturelles
  Rue Vautier 29
Intill Europaparlamentet ligger detta naturvetenskapliga museum som grundades 1846. Det är mest känt för sin samling med 30 nästan kompletta skelett av iguanodondinosaurer, vilka hittades i en kolgruva i Bernissart, Vallonien, 1878 och är över 250 miljoner år gamla. Dinosaurhallen är världens största museumshall tillägnat endast dinosaurer. Intill ligger en helt ny utställning som handlar om mosasaurier, stora vattenlevande dinosaurer.
På 1800-talet hittade man runt om i Belgien ett flertal valskelett och även ett mammutskelett. De har visats upp på museet sedan dess.
Andra utställningar handlar om evolutionen, mineraler, insekter, snäckor, utdöda och nu levande däggdjur, Nordsjön och dess invånare och Nordpolen-Sydpolen där man går genom en tunnel och får se hur olika de två polerna är.
Det finns också tillfälliga utställningar och speciella avdelningar för barn där de på ett aktivt sätt kan lära sig olika ämnen som paleontologi och om de djur som finns i våra hus och trädgårdar.
Mer info: www.naturalsciences.be


Iguanodondinosaurie

Atomium
  Avenue de l'Atomium
Atomium byggdes till Världsutställningen 1958 och är kanske Bryssels mest kända landmärke. Den 102 m höga konstruktionen, som består av nio sammanbundna stålklot, ska föreställa en enhetscell ur en järnkristall förstorad 165 miljarder gånger. Slutet av 1950-talet var en period med många vetenskapliga upptäckter och ny teknologi, t.ex. rymdfärderna. Det var detta som ingenjören André Waterkeyn ville återspegla med sin byggnad/skulptur. Det var meningen att Atomium skulle monteras ned efter utställningen, men den blev så populär att rivningsbeslutet sköts upp hela tiden och till slut valde man att behålla den. Då man inte underhållit byggnaden under åren blev renoveringsbehovet till slut akut på 1990-talet. Ett räddningsprojekt sattes igång och 2004 startade renoveringen då klotens aluminumskal byttes ut mot ett nytt stålskal och nya utställningsytor och en restaurang byggdes. Nyöppningen ägde rum 2006.
Kloten är vardera 18 m i diameter och förbinds via trappor eller rulltrappor. Atomium är idag framför allt museum, men det finns även en Kids Sphere för skolbarn och två av kloten kan hyras. På våning 1-2 och 7 ligger den permanenta utställningen Atomium - From symbol to icon som visar Atomiums historia och allt om Expo'58. På 7:e våningen, i översta klotet, finns en utsiktsplats där alla landmärken i Bryssel pekas ut och man kan jämföra dagens utsikt med bilder på hur det såg ut 1958. På våning 3-5 finns tillfälliga utställningar och på våning 8 finns en restaurang.
Mer info: atomium.be


Atomium

Bruparck
  Boulevard du Centenaire 20
Vid foten av Atomium ligger nöjesparken Bruparck, vars huvudattraktioner är Mini-Europe och Oceade.
Mini-Europe öppnade 1989 och är med sina 350 000 årliga besökare en av Bryssels största attraktioner. Det består av 300 miniaryrer av kända europeiska byggnadsverk från 80 olika städer i skala 1:25. Man kan dessutom se animationer som Vesuvius vulkanutbrott, en raketuppskjutning och rivningen av Berlinmuren. Belgien representeras av bl.a. Grand Place och Berlaymont från Bryssel, klocktornet Belfort från Brugge och Grote Markt i Antwerpen. Frankrike har också flera byggnader, t.ex. Eiffeltornet, Triumfbågen, Sacré Cœur och Loire-dalens Château de Chenonceau. Miniatyrer från Italien är bl.a. Lutande tornet i Pisa helt i marmor, Dogepalatset och Kampanilen från Venedig och Sienas Palazzo Publicco. Från Spanien kan man se Plaza de Toros i Sevilla och katedralen i Santiago de Compostela. Storbritannien har bidragit med bl.a. House of Parliament och Shakespeares födelsehus i Stratford-upon-Avon. Sverige representeras av Stockholms Stadshus.
Den interaktiva utställningen "Spirit of Europe" ger en överblick av EU genom multimediaspel. Parken är öppen mars-oktober. Mer info: www.minieurope.com
Oceade är en tropisk vattenpark till hälften utomhus och till hälften inomhus. Här finns 14 olika vattenrutschbanor, sandstränder, vågpool, ett Saunaland med bastu och bubbelbad och Aqua Fun House som är som en interaktiv lekplats för stora och små barn. Mer info: oceade.be
I Bruparck ligger också IMAX-biografen Kinepolis Brussels som visar film från olika länder på 29 olika dukar. The Village är en liten by med restauranger, snabbmatställen, cocktailbarer och lekplats med en gammaldags karussell.
Mer info: www.bruparck.com


Mini-Europe

Domaine de Laeken


Monument Léopold

I stadsdelen Laeken, 5 km norr om stadskärnan, ligger Parc de Laeken som anlades av kung Leopold II på 1800-talet. Den engelska parken är vacker med dalar, lundar och växter som rhododendron, magnolior och blommande hagtorn.
Här ligger också de kungliga ägorna, Domaine de Laeken, där Belgiens kung har sitt residens. Här finns en vacker park med flera orientaliska inslag. Kung Leopold II hade storslagna planer att skapa en arkitektonisk jorden runt-resa i parken, men planerna verkställdes aldrig helt. Så idag är det enda vi ser är en japanskt pagoda och en vacker kinesisk paviljong. Båda är öppna för allmänheten och den Pavillon Chinois, som är inredd i en kineseri-nyklassicistisk stil, visar bl.a. orientaliskt porslin och silverhantverk.
Château de Laeken uppfördes som sommarresidens åt Österrikiska Nederländernas guvernörer 1782-1784. 1890 förstördes palatset delvis i en brand och 1902 fick det dagens utseende. Intill ligger Serres Royales, ett glashus som rymmer exotiska träd, palmer och kamelior. Det är kungens privata egenom, men i april varje år håller det öppet för allmänheten och det är mycket välbesökt.
I parken ligger även Villa Belvedere som är tronarvingens residens, men idag bor exkung Albert II och exdrottning Paola där. Intill står vackra Monument Léopold, som byggdes i nygotisk stil till Belgiens första kungs ära.


Château de Laeken