- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Western Australia.
Fakta...
Land: Australien
Huvudstad: Perth
Invånare: 2 miljoner
Areal: 2 532 400 km²
Flygplats: Perth Int'l (13 km öst)
Bästa tid: Sept-april (södra), april-okt (norra)
Mer info: www.westernaustralia.com


Sevärt i Western Australia

Perth
Perths omgivningar
Fremantle
Rottnest Island
Bunbury
Margaret River & Augusta
Albany
Albanys nationalparker
Denmark & Southern Forests
Wave Rock & Esperance
Nambung National Park
Kalbarri
Shark Bay
Coral Coast
Karijini National Park
Broome
Kimberley
Purnululu National Park


Western Australia
upptar ungefär en tredjedel av landets yta och är den största delstaten. Dessutom står man för nästan hälften av Australiens export, framför allt fyndigheter som järnmalm, guld och naturgas.
Fler och fler turister söker sig till Australiens västkust, men den är fortfarande oexploaterad i jämförelse med den turistinvaderade östkusten. Det märks på både högre priser och bristen på flexibla transportalternativ. Bussar och turarrangörer har ganska få avgångar och den begränsade konkurrensen håller knappast priserna nere. Att hyra bil är det som är mest flexibelt, men avstånden är gigantiska och det blir mycket körande.
Western Australia är känd för sina vildblommor, vilket gör våren till den absolut bästa tidpunkten att komma hit (sept-nov). Då är också vädret behagligt både i norr och söder. Vintern kan bli kall i söder och sommaren olidligt varm i norr och öster.
De första människorna som kom till Australien, anlände till Kimberley-regionen i norra WA och förflyttade sig så småningom söderut och österut. Den första europén som satte sin fot här var holländaren Dick Hartog, som kom ur kurs och hamnade i Shark Bay 1616. Men den som kartlade hela västkusten var en annan holländare, Abel Tasman, 1644.
Inte förrän fransmännen i slutet av 1700-talet visade intresse av den nya kontinenten, fick britterna bråttom att bygga upp sina bosättningar. 1791 inmutade man marken vid nuvarande Albany och 1829 Swan River Colony (nuvarande Perth). 1850 skickades de första straffångarna till Fremantle eftersom man behövde arbetskraft. De fick i uppgift att bygga vägar och officiella byggnader. 1885 hittade man guld i Kimberley och senare kring Pilbara, Coolgardie och Kalgoorlie. Perths befolkning fyrdubblades och den fattiga staten blev plötsligt rik. 1890 fick Western Australia självstyre, men förenades med resten av Australien 1901.

Perth


London Court
Swan Bell Tower

Western Australias enda storstad har omkring 1,4 miljoner invånare, dvs. nästan 74% av hela statens befolkning. Tidsbrist och avlägsenheten från alla städer och sevärdheter på ostkusten får till följd att den ofta försummas av besökarna. Det är synd eftersom staden och dess omgivningar har mycket att erbjuda. Perth är också en av Australiens soligaste städer och klimatet är perfekt.
Bosättningen Swan River Colony grundades av kapten James Stirling 1829 och 1850 började man importera straffångar eftersom man behövde arbetskraft. Stadens befolkning ökade fyrfaltigt när man upptäckte guld i Coolgardie och Kalgoorlie.
Perth-bornas egen favoritplats är den stora Kings Park (Fraser Avenue, West Perth), som högt belägen över staden erbjuder spektakulära vyer över Swan River och stadens skyline. Följ bara den 222 m långa stigen som slingrar sig runt bergväggen i parkens sydöstra hörna. Här finns en mängd olika monument och en vacker botanisk trädgård med över 2 000 olika växter från Western Australia och en del med inhemsk urskog från tiden före den den europeiska koloniseringen. På våren finns det också en utställning med delstatens berömda vildblommor som också växer i parken. Kostnadsfria guidade turer i parken erbjuds. Mer info: www.kpbg.wa.gov.au
Stadens shoppinggator är Murray Street Mall och Hay Street Mall. Mellan Hay Street Mall och St George's Terrace ligger den smala pittoreska gatan London Court, kantad av engelska hus i tudorstil. Några av Perths äldsta byggnader ligger vid den vackra parken Stirling Gardens (27 St George's Terrace). Gotiska Government House är från 1859-1864 och Old Court House, intill Supreme Court, är från 1836 och stadens äldsta bevarade byggnad. Perth Mint (310 Hay Street) från 1899 är idag öppet för allmänheten under guidade turer, varav vissa kulmineras i ett spektakulärt guldregn. Man visar olika mynt, inklusive en 1 kg tung guldklimp och en 11,3 kg tung guldtacka. Man kan också tillverka sina egna mynt. Mer info: www.perthmint.com.au
Vid James Street Mall i Northbridge ligger Perths två främsta museer, Western Australian Museum och Art Gallery of Western Australia, båda med gratis inträde. Western Australian Museum (Perth Cultural Centre, James Street Mall) inryms i flera byggnader i olika byggnadsstilar. I Jubilee Building från 1899 finns utställningar om däggdjur, fåglar, fjärilar och det marina livet vid Dampier-arkipelagen. Hacket Hall, som byggdes 1903 som bibliotek, rym-mer idag museets bästa utställning, WA Land and People, om Western Australia från dinosauriernas tid till idag, inklusive dinosaurmodeller i full storlek och en insyn i aboriginernas liv, den europeiska invasionen och hur landet utvecklats av dess invånare. I Old Gaol, som byggdes av straffångar 1856 och användes som domstol och fängelse fram till 1888, visas Western Australias europeiska historia. Beaufort Building har de mycket intressanta utställningarna Katta Djinoong om aboriginer och Diamonds to Dinosaurs om univer-sums utveckling med bl.a. meteoriter och stenar från Månen och Mars. Mer info: www.museum.wa.gov.au
Art Gallery of Western Australia (Perth Cultural Centre, Roe Street) grundades 1895 och rymmer delstatens främsta konstsamling inklusive en av landets mest imponerande samling aboriginsk konst, internationell konst, en avdelning med modern konst, möbler, glas, keramik och metallverk samt verk som speglar Perths grundande och utveckling. Mer info: www.artgallery.wa.gov.au
En av Perths nyare sevärdheter är Swan Bell Tower (Barrack Square Riverside Drive), ett 80 m högt torn med 40 ton tunga klockor från 1700-talet. Klockorna hängde i St Martin-in-the-Fields-kyrkan på Trafalgar Square i London och ringde bl.a. för att fira James Cooks hemkomst. När man insåg att de 40 ton tunga klockarna var för tunga för kyrktornet beslöt den brittiska regeringen att skänkta dem till Western Australia som 200-årspresent 1988. Tornet, som kostade $6 miljoner, är allt annat än populärt bland Perth-borna som menar att deras borgmästare kunde använt pengarna till något bättre.  Mer info: www.thebelltower.com.au


Perth
State War Memorial, Kings Park
Government House

Western Australia Museum

Perths omgivningar


Svart svan, Perth Zoo


Shipwreck Coast, AQWA

Två av Perths största sevärdheter ligger utanför stadskärnan. I South Perth, strax söder om Kings Park, ligger Perth Zoo (20 Labouchere Road, South Perth) som öppnade 1898 och rymmer omkring 1 300 djur vackra naturliga omgivningar och en botanisk trädgård. Djurparken är uppdelad i tre större avdelningar: Australian Walkabout, Asian Rainforest och African Savannah. Australian Walkabout inkluderar Australian Wetlands med den svarta svanen, hägrar, olika ankarter, storkar, grodor, sköldpaddor och både sötvattens- och saltvattenskrokodiler och Penguin Plunge med pingviner, Nocturnal House med nattaktiva djur, Reptile Encounter med olika ormar och ödlor från hela världen samt Australia Bushwalk där man kan se dingos, emuer, koalor, kängurur och vallabyer, myrpungdjur, quokkas, myrpiggsvin, vombater, tasmanska djävular och kakaduor.
Asian Rainforest
rymmer flera utrotningshotade arter som elefanter, den klolösa uttern, solbjörnar, röd panda, sumatratigrar och olika aparter. African savannah ska likna en afrikansk savann och har bl.a. lejon, geparder, babianer, hyenor, surikater, afrikansk vildhund, giraffer, zebror, strålsköldpaddor och noshörningar.
Andra mindre avdelningar är South American Birds med färgglada fåglar, Lesser Primates med lemurer och småa apor och Galapagos Tortoises med galapagossköldpaddor. Det finns också en sjö med två öar där man har djur som pelikaner, kassuarer, lemurer och gibbonapor.
Djurparken arbetar med att avla fram lokala utrotningshotade djur och släppa ut dem i det vilda. Man har även världens mest framgångsrika avel av orangutanger och 2006 släppte man ut den första djurparksfödda orangutangen i Sumatras regnskog. Mer info: www.perthzoo.wa.gov.au

Aquarium of Western Australia
(91 Southside Drive, Hillarys), 25 km norr om centrala Perth, öppnade 1988 och var då Australiens största akvarium. Här visas det marina livet i Western Australia upp. Dess huvudattraktion är Shipwreck Coast, en 98 m lång undervattenstunnel omringad av tusentals djur av ca 200 olika arter som hajar, stingrockor, bläckfiskar och sköldpaddor. Andra publikdragare är Coral Reef med en av världens största levande korallrevsutställning och DangerZone med olika farliga och giftiga djur som stenfisk, koffertfisken, kägelsnäckan, havsorm, drakfisk och blåringad bläckfisk.
I övrigt har man bl.a. krokodiler, flikfiskar, sjöstjärnor, maneter, humrar och en mängd olika bläckfiskarter.
Man kan få dyka med hajar mot en extra avgift och en biograf visar olika undervattensdokumentärer nästan hela dagen. Mer info: www.aqwa.com.au

En av Perths pärlor är Sunset Coast med dess kritvita stränder och, som namnet antyder, underbara solnedgångar. Det gå snabbt att ta sig dit med tåg eller buss. 14 km nordväst ligger den långa Scarborough Beach som är särskilt populär bland surfare och ungdomar. En av kustens allra bästa surfingplatser är Trigg Beach, strax norr om Scarborough. 11 km sydväst om Perth ligger den minst lika populära Cottesloe, en mindre och mer familjevänlig strand. Närmare stan ligger den breda fina City Beach.


Orangutanger, Perth Zoo

Scarborough Beach

Cottesloe Beach

Fremantle


Town Hall

Scots Presbyterian Church

Fremantle, Perths hamn, ligger 18 km sydväst om centrala Perth. Den har utvecklats från att vara en egen stad till att växa ihop med Perth och bli mer som en förort. Fremantle har fått sitt namn av sjökapten Charles Howe Fremantle, som landsteg här 1829 och tog hela västkusten i besittning i Kung George IV:s namn. Först när straffångar skickades hit utvecklades kolonin och några av delstatens äldsta och mest högskattade byggnader uppfördes.
På 1890-talet byggdes den konstgjorda hamnen och 1987 stod man värd för seglingstävlingen America's Cup, vilket medförde att Fremantle moderniserades, fräschades upp och blev mer exklusiv.
Fremantles charm ligger i de mysiga restaurangerna, caféerna längs Cappuchino Strip och de vackra historiska byggnaderna som uppfördes strax före och under guldruschen under slutet av 1800-talet. Några exempel är St John's Anglican Church (Adelaide Street/Queen Street) från 1882, Town Hall (Kings Square) från 1887, Fremantle Post Office (13-15 Market Street) byggt 1906-1907, P&O Hotel (25 High Street) från 1896, Orient Hotel (39 High Street) från 1902, Evan Davies Building (13 South Terrace) från 1899, Fremantle Markets (South Terrace) från 1898-1902, Fremantle Train Station från 1907, gotiska Scots Presbyterian Church (90 South Terrace) från 1890, Old German Consulate Building (5 Mouat Street) från 1903, Esplanade Hotel (46 Marine Terrace) från 1875, Victoria Hall (179 High Street) från 1897, Holmes Brothers & Co Building (85-87 Market Street) från 1883, Customs House (Cliff Street/Phillimore Street), Elder Building (11 Cliff Street) från 1902 och Lionel Samson Building (31-35 Cliff Street) från 1835-1899.
Western Australias äldsta officiella byggnad och Swan River Colonys första permanenta byggnad, Round House (10 Arthur Head Road), byggdes 1831 som stadens första fängelse och var också platsen för Australiens första hängning. När straffdeporteringen från England startade 1850 blev fängelset för litet och man använde den istället till att hålla aboriginer före deras förflyttning till Rottnest Island. För de lokala aboriginerna är Round House heligt eftersom så många av dem dog här.
När de första straffångarna kom till Western Australia insåg man snart att Round House blev för litet och man beslöt att bygga ett mycket större och säkrare fängelse. Old Fremantle Prison (1 The Terrace) blev den första byggnad straffångarna uppförde. Fängelset användes från 1855 till 1991 och är idag öppet för guidade turer. Mer info: www.fremantleprison.com

Hamnstad som Fremantle är måste det ju finnas ett sjöfartsmuseum. Western Australian Maritime Museum (Victoria Quay Road) inryms i en vacker arkitektritad byggnad från 2002 och ligger i hamninloppet. Här finns segelbåten Australia II, med vilken Australien 1983 vann den åtråvärda America's Cup efter 132 års amerikansk dominans. Andra utställda båtar är en indonesisk kanot som användes av aboriginer i Kimberley, en pärlloggert från Broome och ubåten HMAS Ovens, som användes av den australiensiska flottan 1969-1995. Mer info: museum.wa.gov.au/museums/maritime
Till Maritime Museum hör också det ursprungliga marina museet som idag är Shipwrecks Museum (Cliff Street). Museet specialiserar sig på Western Australias skeppsvrak, framför allt från det holländska Ostindiska Kompaniet. Fokuseringen ligger på berömda holländska vraket Batavia och inkluderar bl.a. en rekonstruktion av en del av dess skrov och en stenfasad som skulle användas som ingång till Batavia Castle i Jakarta, dit skeppet var på väg. I den nyrenoverade Commissariat Building får man höra berättelser om upptäcktsresande, myteri och mord. Mer info: museum.wa.gov.au/museums/shipwrecks
Fremantle Arts Centre (1 Finnerty Street) inryms i en vacker nygotisk byggnad från 1860-talet som fungerade som mentalsjukhus för straffångar som blivit farliga för sina cellkamrater. 1909 stängdes sjukhuset och byggnaden användes senare som inkvartering för äldre kvinnor och under Andra Världskriget som huvudkontor för den amerikanska flottan. 1972-2009 inrymdes ett museum om Fremantles historia. Fremantle Arts Centre har samtida konst och hantverk, konstkurser, musikkonserter etc. Mer info: www.fac.org.au
Mer info: www.fremantlewesternaustralia.com och www.freofocus.com


Esplanade Hotel

Elder Building

Old Fremantle Prison

Western Australian Maritime Museum

Rottnest Island


Quokka

19 km, eller en halvtimmes båtfärd, från Fremantle ligger Perth-bornas populäraste semesterställe, Rottnest Island, omringad av vackra vita sandstränder och härligt kristallklart vatten perfekt för bad, snorkling och dykning bland korallrev, färgglada fiskar, kalkstensgrottor och skeppsvrak.
Rottnest Island, som är 11 km lång och 4 km bred, satt ursprungligen ihop med fastlandet men blev till en ö när havsnivån steg efter istiden. När den första europén, den holländske upptäcktsresanden Willem de Vlamingh, kom hit 1696 var ön obebodd. Han döpte sin nyupptäckta ö till Rotte-nest, Råttboet, efter de enorma råttor han sett där. "Råttorna" han såg var dock inga råttor utan quokkas, en liten släkting till kängurun.
Rottnest Islands bosättning grundades 1838 som fängelse för aboriginer från fastlandet. Fängelset stängde 1920 och många av cellerna är idag hotellrum. Rottnest Museum (Kitson Street), i öns huvudort Thomson Bay, har mycket information om öns historia.
Eftersom biltrafiken är mycket begränsad är det många som väljer att cykla runt. Antingen kan man ta med sig en egen eller hyra en. Men ett annat bra alternativ är att köpa en dagsbiljett på bussarna som går i en loop och stannar vid de flesta stränder och sevärdheter. Till öns bästa stränder hör Fay's Bay, Longreach Bay, The Basin, Parakeet Bay, Little Salmon Bay, Salmon Bay och Riley Beach. Längst ut på den västra spetsen ligger Cape Vlamingh med spektakulär utsikt.
Mer info: www.rottnest.wa.gov.au


Pinky Beach, Rottnest Island

Bunbury


Dolphin Discovery Centre

Hamn och industristaden Bunbury, 175 km söder om Perth, är Western Australias fjärde största stad efter Perth och Mandurah. Den växer mycket snabbt och har åter blivit en populär semesterort.
Bunbury grundades 1836 och den en av de äldsta bevarade byggnaderna är King Cottage från ca 1880. Idag har det öppnat som King Cottage Museum (77 Forrest Avenue) och visar hur en typisk Bunbury-familj bodde på 1880-talet. Mer info: www.bunburyhistoricalsociety.com.au
Rakt igenom centrum sträcker sig stadens huvudgata Victoria Street där man hittar bl.a. Bunbury Tower från 1986 och det historiska Rose Hotel från 1865. Mycket aktivitet finns också i Boat Harbour, ett nybyggt område norr om centrum, med restauranger och caféer intill vattnet.
Längs kusten sträcker sig Lighthouse Beach med den karaktäristiska svart- och vitrutiga smala Bunbury Lighthouse. Inne i hamnen ligger Koombana Beach med Dolphin Discovery Centre där man kan träffa på de omkring 100 vilda delfiner som lever i bukten. Centret bildades 1989 och i början av 1990 började delfinernas möten med allmänheten. Nu kommer de in till stranden flera gånger om dagen, mer sällan under vintern, för att bli matade och man kan snorkla intill dem. Centret har också en utställning om delfiner och man kan åka på delfinkryssningar och turer där man får simma med delfiner. Mer info: www.dolphindiscovery.com.au
Mangrove Boardwalk, mittemot Dolphin Discovery Centre, ger sina besökare möjlighet att beskåda kvarlevor av mangrove som växte här under en mer tropisk period för ca 20 000 år sedan. Här finns också 60 arter vattenfåglar.
Mer info: www.visitbunbury.com.au


BunburyRose Hotel

Margaret River & Augusta


Cape Leeuwin Lighthouse

Söder om Bunbury radar de populära semesterorterna upp sig längs Geographe Bay, runt spetsen Cape Naturaliste och ned mot Cape Leeuwin i söder. Busselton, Dunsborough, Yallingup, Margaret River och Augusta lockar stora skaror semesterfirare för sina vackra vita familjevänliga stränder, perfekta surfingvågor, spektakulära utsiktspunkter, grottor och pittoreska vingårdar.
Charmiga Margaret River sägs ha Australiens bästa surfstränder och i mars och november arrangeras stora surfingtävlingar. Men lika populärt är Margret River för sitt vin, som tillhör landets främsta. Runtomkring stan finns omkring 65 vingårdar där man kan prova på dess eget vin. En årlig mat och vinfestival anordnas i november. En fantastisk syn ges där Margaret River rinner ut i Indiska Oceanen 10 km väster om staden. Mer info: www.margaretriver.com

Det finns över 300 kalkstensgrottor i Leeuwin-Naturaliste Ridge, bergskedjan mellan Margaret River och Augusta, men endast ett knappt dussin är öppna för allmänheten. Då vatten sipprar igenom den porösa ytan i grottorna frigörs kalciumkarbonater som så småningom bildar spektakulära stalaktiter (hängade droppstenar), stalagmiter (stående droppstenar) och andra formationer. Den mest lättillgängliga är färgglada Calgardup Cave med trädrötter i taket, en sjö samt en bäck som transporterar näring till djuren och växterna inne i grottan. Intill ligger den enorma Mammoth Cave som utgjorde skydd för de lokala aboriginstammarna. Här finns över 10 000 fossiler, däribland ett käkben från Zygomaturus, ett vombatliknade djur stort som en ko. Caveworks Visitor Centre (Caves Road), 25 km sydväst om Margaret River, har utställningar om områdets geologi, hur grottorna bildades, om fossiler och djur som finns där idag. De vackraste är Lake och Jewel Caves. Lake Cave, invid Caveworks Visitor Centre, ligger i en enorm krater och ingången är omgärdad av höga karriträd. Grottan är mycket djup och har nästan kritvita dekorationer och hela golvet täcks av en sjö som speglar de vackra stalaktiterna. Jewel Cave är områdets största och en av de djupaste. Den har fantastiska dekorationer, heliktiter, världens högsta kända stråstalaktit på 5,9 meter samt en troligen 25 000 år gammal fossil av en tasmansk tiger. Man kan köpa en kombinationsbiljett till Caveworks, Lake, Jewel och Mammoth Caves.
Moondyne Cave är en riktig äventyrsgrotta. Det finns inget ljus, men två gånger om dagen man har guidade turer med lanternor.
Ytterligare en grotta ligger ca 1 km öster om Yallingup (se ovan). Ngigli Cave upptäcktes 1899 och öppnades för allmänheten 1901. Kalkstensgrottan, som tros vara 500 000 år gammal, är djup och täckt av magnifika stalagmiter, stalaktiter och heliktiter.
5 km från Augusta ligger Cape Leeuwin, Australiens sydvästligaste punkt där Indiska Oceanen möter Southern Ocean och Blackwood River rinner ut i havet. Solnedgången och vyerna från Cape Leeuwin Lighthouse är magnifika och mellan juni och september finns det stora chanser att se valar. I närheten av fyren står ett gammalt vattenhjul som byggdes samtidigt som fyren för att ge färskt vatten åt byggnadsarbetarna. Trähjulet har genom åren förvandlats till sten och är ett mycket populärt fotoföremål.
Mer info: www.downsouth.com.au


Margaret River


Lake Cave

Albany

 


 
Albany blev Western Australias första europeiska bosättning, tack vare läget vid dess finaste hamn, Princess Royal Harbour i King George Sound. Sundet upptäcktes officiellt 1791 av George Vancouver som döpte det efter den dåvarande kungen George III. 1826 seglade Major Edmund Lockyer från Sydney med en grupp soldater och straffångar och grundade staden som då fick namnet Fredrickstown. Hamnen var kolonins viktigaste innan Fremantle byggdes på 1890-talet. Ett stort antal valar passerar Albany under sin migrationstid och valfisket var en viktig industri fram tills det avslutades 1978. 21 km västerut ligger Whale World (Frenchman Bay Road) som är världens största valfångstmuseum och det enda i världen som grundats utifrån en riktig valfångarstation. Här finns valskelett, valfångarbåten Cheynes IV, den gamla valfabriken, en konstsamling och en biograf som visar en film i 3D. Mer info: www.whaleworld.org
Albany är en mysig stad med många historiska byggnader, framför allt längs Stirling Terrace och York Street. En av de vackraste byggnaderna är Residency Building (Residency Road) som byggdes 1850 och fungerade som affär och arbetsförmedling för staffångar. 1873-1953 fungerade det som residens för guvernören och lokal för sociala händelser i staden. Sedan 1975 är det museum och idag en del av Western Australia Museum. Museet har utställningar om bl.a. byggnadens och Albanys historia, områdets flora och fauna, aboriginska föremål och utställningen "Sea & Touch" som handlar om både havs- och landdjur. Intill museet finns en kopia av briggen Amity, som förde hit stadens grundare från Sydney 1826. Mer info: museum.wa.gov.au/museums/albany
Mitt i stan finns den märkliga sevärdheten Dog Rock (Middleton Road), en deformerad målad granitklippa som ser ut som ett hundhuvud.
Albany har också en dramatisk och vacker kust med fina stränder som Middleton Beach, Emu Beach och naturreservatet vid Two People's Bay 20 km österut.
Mer info: www.albanytourist.com.au


Blåvalsskelett, Whale World


Dog Rock


Two People's Bay

Albanys nationalparker


Balancing Rock,
Porongurup NP

Fem nationalparker ligger i området kring Albany. Söderut ligger Torndirrup National Park med sin spektakulära kustlinje. Här kan man kan bl.a. titta på granitklippan Natural Bridge, ravinen The Gap som stupar 24 m ned i havet och The Blowholes, som dock bara sprutar vatten när det är mycket blåsigt. I nationalparken finns även vackra stränder och vyer.
30 km väster om Albany ligger West Cape Howe National Park känd för sina klättringsområden och sin vackra kust.
I bergen 80 km norr om Albany ligger Stirling Range och Porongurup National Parks som är vackrast på våren och försommaren (oktober-december) när vildblommorna blommar. På vintern kan det bli mycket kallt och till och med snöa. Stirling Range National Park är 48 gånger större än Porongurup och består av den 65 km långa och 10 km breda bergskedjan Stirling Ranges, mest känd för sina spektakulära färgskiftningar från lila till blått och rött. Den vågiga stenen på flera ställen vittnar om att bergskedjan låg under ett grunt hav för ca 500 miljoner år sedan.
Bergen upptäcktes 1832 och fick 3 år senare sitt namn efter Captain James Stirling, den första guvernören av Swan River Colony. Kombinationen av klimatet och höjdskillnaden har parken en mycket rik lokal flora med över 2500 olika arter, varav 60 är endemiska. En av de vackraste är bergsklockan. Här finns också 140 olika fågelarter. Det finns en mängd branta vandringsleder i parken, den mest kända är den upp till den högsta punkten Bluff Knoll på 1095 meters höjd. Tre andra tips är 857 m höga Mount Trio och 735 m höga Toll Peak för vildblommorna samt det 1054 m höga Toolbrunup för de vackra vyerna. Mer info: www.stirlingrange.com.au
Porongurup National Park består av en 12 km lång bergskedja med över 1 miljard år gamla granitberg som har en helt annan geologisk bakgrund än Stirling Range. Den högsta punkten ligger på bara 670 m.ö.h och vackra vyer och landskap, stora karriträd och fina vandringleder erbjuds. Nancy Peak circuit passerar Tree in the Rock, ett stort karriträd som ser ut att växa upp genom en stor granitsten. Men den bästa leden går upp till Castle Rock, varifrån man har en fantastisk utsikt. Leden passerar också Balancing Rock, en stor stenbumling som står på högkant.
Parken är också känd för sitt unika växt- och fågelliv och över 700 olika växtarter och 78 olika fågelarter är representerade. 2007 drabbades Porongurup av en våldsam skogsbrand som brände ut nästan hela parken. Mer info: www.porongurup.info


Natural Bridge, Torndirrup NP


Shelley Beach, West Cape Howe NP

Denmark & Southern Forests


Gloucester Tree

55 km väster om Albany ligger Denmark, en liten och charmig ort med små caféer och butiker. Staden grundades för att förse guldfälten med timmer. Men trots namnet har den har dock ingen anknytning till Danmark utan är uppkallad efter en brittisk läkare som slog sig ned här för ca 150 år sedan. Här kan man bl.a. besöka Denmark Chocolate Company (2023 South Coast Highway) var man kan smaka handgjord choklad och lokalt vin. Till de största sevärdheterna i området hör Wilson Inlet och Ocean Beach. Mer info: www.denmark.com.au
18 km väster om Denmark ligger William Bay National Park med sin vackra kust med sanddynor och stränder som Waterfall Beach, Madfish Bay, Elephant Cove med sina gigantiska stenbumlingar och Greens Pool, som en av de säkraste badplatserna i regionen eftersom vågorna bryter mot stenarna som omgärdar vattnet innanför.
Mellan Denmark och Walpole ligger Denmark Dinosaur World (Bandit Road, Bow Bridge) som har en fantastisk utställning med dinosaurskelett. Mer info: www.dinosaurworld.com.au
I Walpole-Nornalup National Park, väster om Denmark, finns fina stränder och en vacker klippig kust, men den stora behållnigen är djupa skogen med sina gigantiska träd. I Valley of the Giants växer fyra sällsynta eukalyptusarter inklusive gum, tingle och karri. Det finns både vandringsleder och scenic drives och man kan åka på en kryssning i inloppen och flodsystemen. Från toppen av Mount Frankland har man en fin utsikt. Parkens huvudattraktion är Tree Top Walk, en 680 m lång bro som leder högt bland de gigantiska eukalyptusträdens kronor. Bron är maximalt 40 m hög och man har en fantastisk utsikt. På marken finns en boardwalk, Ancient Empire, som leder förbi basen av de stora träden som är upp emot 46 m höga och 16 m i omkrets. Mer info: walpole.southernforests.com.au
I närheten av Walpole ligger flera fina stränder t.ex. Mandalay Beach där man kan se vraket efter den norska barken Mandalay som led skeppsbrott 1911 och den vackra svepande stranden intill Conspicuous Cliffs.
Området kring Pemberton består också av djupa skogar och fem nationalparker. 3 km utanför Pemberton ligger Gloucester National Park med det 61 m höga karriträdet Gloucester Tree man kan klättra upp till toppen av, vilket man också kan göra i det 52 m höga Diamond Tree, 9 km utanför Manjimup. Dessa träd, samt ytterligare sex, användes i mitten av 1900-talet för att spana efter skogsbränder och att klättra upp är ganska krävande.
Uppe i det 68 m höga Bicentennial Tree i Warren National Park finns en utsiktsplats som byggdes 1988. Great Forest Trees Drive i Shannon National Park är en 48 km lång vacker scenic drive genom skogen. Man kan också vandra den 8 km långa Great Forest Trees Walk.


Elephant Rocks, William Bay NP
Tree Top Walk

Wave Rock & Esperance


Känguru i Lucky Bay
Lake Hillier

Western Australias sydkust kännetecknas av kritvita sandstränder, små pittoreska städer och urskog.
De flesta reser loopen runt sydvästra hörnet, Perth-Albany-Margaret River-Perth, men den extra omvägen, via Wave Rock och Esperance är väl värd de extra milen.
Wave Rock ligger ungefär halvvägs mellan Perth och Esperance, 4 km utanför det lilla samhället Hyden. Fenomenet är en enorm granitsten, vars ena sida under över 27 miljarder år formats till en ca 150 m lång och 15 m hög brytande våg. Illusionen förstärks av de grå, ockra och rödfärgade ränderna som löper vertikalt på vågens insida. Ränderna bildas av kolsyra och järnoxid som avlagras på stenen när det rinnande vattnet avdunstar. www.waverock.com.au
I närheten av Wave Rock finns också andra stenformationer som Breakers, Humbs och Hippo's Yawn, en gigantisk gäspande mun. Väggarna i Mulka's Cave är täckta av aboriginska grottmålningar.

Western Australias östligaste stad, Esperance, som betyder "hopp" på franska, uppkallades 1792 efter det skepp som franska upptäcktsresande utforskade området med. Fransmännen hoppades finna ett vackert och rikt nytt land. Staden är på grund av sitt isolerade ingen turistmagnet trots att stränderna här är de vackraste i hela Australien. Esperance Municipal Museum (The Esplanade/James Street) har utställningar om bl.a. den europeiska koloniseringen, den amerikanska rymdstationen Skylab som kraschade i området 1979 och det koreanska skeppsvraket Sanko Harvest som gick på grund 1991.
Det bästa Esperance har är Great Ocean Drive, en 36 km lång väg längs det turkosblå havet och den ena fantastiska stranden efter den andra. Det finns ett antal utsiktspunkter och en rosafärgad sjö, Pink Lake, som missfärgats av en alg som bildar karoten. Mer info: www.visitesperance.com
56 km öster om Esperance börjar Cape Le Grand National Park med kritvita stränder, vars sand är så fin att det knarrar under fötterna när man går på den. Stanna till och häpnas över de folktomma Cape Le Grand Beach, Hellfire Bay, Thistle Cove och Lucky Bay där chansen är stor att se kängurur. Från toppen av Frenchman's Peak har man den bästa utsikten över nationalparken. Promenaden upp är 3 km lång och tar cirka en timme.
Ytterligare 64 km österut, vid början av Stora Australbukten, ligger Cape Arid National Park också med fantastiska stränder samt ett rikt djur- och växtliv. De flesta vägarna i parken kräver fyrhjulsdriven bil.
Utanför kusten ligger skärgården Recherche Archipelago vars största ö, Middle Island, har en knallrosa saltsjö, Lake Hillier.
Halvvägs mellan Esperance och Albany ligger Fitzgerald River National Park som har en vacker kustlinje, berg, djupa dalar och lysande exempel på Australiens unika flora och fauna. Det finns gott om vackra vildblommor, hälften av alla orkidéer i WA och ett antal arter som inte fått namn än. Ett stort antal fåglar, reptiler och olika pungdjur finns också.


Wave Rock
Thistle Cove, Cape Le Grand NP
Fitzgerald River National Park

Nambung National Park
  Nambung National Park ligger 19 km söder om den lilla staden Cervantes, 245 km norr om Perth. Den sträcker sig från stränderna och sanddynorna vid Indiska Oceanen en bit inåt landet. Dess största sevärdhet, och en av Western Australias främsta naturfenomen, är Pinnacles Desert, en gul öken med omkring 150 000 märkliga 30 000 år gamla kalkstenspelare i olika former och storlekar. Många teorier finns om dess uppkomst och en av dem är att den kalkrika sanden bildats av snäckskal, som av regnet sammanpressats, därefter eroderat och skapat pelarna som varierar från små stumpar på några centimeter upp till 5 meters höjd.
Öknen påminner om ett månlandskap eller ruiner efter en antik stad, som de tidigaste holländska upptäcktsresanden trodde det var när de såg dem från havet.
En 3 km lång bilväg följer en loop genom öknen och det finns även en kortare vandringsled.
Pinnacles Desert är som vackrast i soluppgången, solnedgången, vid fullmåne och på vintern-våren (juni-november) när vildblommorna står i blom.
På vägen ut ur parken ligger två stränder, Kangaroo Point och Hangover Bay, där man kan ta sig ett svalkande bad efteråt. Här finns också goda chanser att se kängurur och emuer.
Mer info: parks.dpaw.wa.gov.au/park/nambung


Pinnacles Desert

Kalbarri


Natural Bridge, Kalbarri NP

Kalbarri är en liten pittoresk semesterort och en stor nationalpark 585 km norr om Perth.
Huvuddelen av nationalparken ligger omedelbart nordost om Kalbarri. En 20 km lång gropig grusväg leder till de två bästa utsiktspunkterna, The Loop och Z-Bend. The Loop överblickar den vackra Murchinson River Gorge, skapad av Murchinson River som skurit sig ned i berggrunden. Det finns flera utsiktsplatser, men den största attraktionen är Nature's Window, en ca 2 m hög bågformad klippa som ramar in floden. Här börjar och slutar en 8 km lång vandringsled runt The Loop på ca sex timmar.
Z-Bend har fått sitt namn av den Z-formade krök som kanjonen gör och utsikten är spektakulär. Det finns också en vandringsled mellan Z-Bend och The Loop som tar två dagar.
Två andra vackra utsiktsplatser, som nås via en asfalterad led, är Hawk's Head och Ross Graham Lookouts. Vid den sistnämnda kan man bada i floden. Att vandra de 38 km mellan Ross Graham och The Loop tar fyra dagar.
Även Kalbarri är som bäst på våren, mellan juli och oktober, när landskapet fylls av vackra vildblommor. På sommaren blir det ofta över 40 grader varmt.
4 km söder om Kalbarri ligger Rainbow Jungle, en vacker tropisk trädgård med blommor, vattenfall, fontäner, dammar och landets mest imponerande aviarium man kan vandra igenom med ett stort antal olika papegojarter fritt flygande omkring.
13 km söder om Kalbarri sträcker sig Coastal Ranges, som också är en del av Kalbarri National Park. Vid det 100 m höga Red Bluff har man stora chanser att se t.ex. delfiner och knölvalar. Nedanför ligger en av Kalbarris populäraste stränder.
Mushroom Rock är magnifik vid soluppgång och -nedgång då klipporna färgas i solljuset. Nedanför den smala ravinen Pot Alley och Eagle Gorge kan man hitta ödsliga stränder. Spektakulära stenformationer som formats av havets vågor kan man se vid Island Rock and Natural Bridge.
Mer info: www.kalbarri.org.au


Nature's Window, Kalbarri NP

Hawk's Head, Kalbarri NP

Shark Bay


Monkey Mia

Mitt i viken Shark Bay ligger Peron Peninsula med Shark Bay World Heritage & Marine Park och Francois Peron National Park. Området fick världsarvsstatus 1991 och är hemvist för många utrotningshotade djur och växter.
Det var här den första europén, holländaren Dirk Hartog, landade på australiensisk mark 1616. Ön var han landsteg bär idag hans namn.
Lilla och oexploaterade Denham, Australiens västligaste stad, grundades som pärlfiskestad och fungerar som huvudort för Shark Bay-området. Flera av husen i Denham är byggda av skalen från de hjärtmusslor som finns i området.
26 km nordost om Denham ligger Monkey Mia, en semesterort som får regelbundet besök av de lokala delfinerna som kommer in till stranden flera gånger om dagen. Historien börjar på 1960-talet då lokala fiskare handmatade delfinerna. På 1980-talet spreds ryktet och turister började strömma hit och tillströmningen ökar för varje år.
I Monkey Mia finns en liten utställning om huvudsakligen delfiner samt en hotellresort, vandrarhem, restaurang och en liten affär. Delfinerna matas med fisk vanligen tre gånger dagligen och allmänheten får också hjälpa till under strikta förhållanden. Man får dock varken röra dem eller simma inom den s.k. "dolphin interaction area".
Man kan också åka ut med ett par olika wildlife tours med båt där man, förutom delfiner, kan få se delfiner, hajar, valar, havsormar, sköldpaddor och den ovanliga dugongen.
Peron Peninsulas spets utgörs av den vackra Francois Peron National Park där den stora röda outbacken, som sträcker sig över nästan hela kontinenten, möter havet. De långa vita orörda stränderna inklämda mellan det blå havet och de dramatiska röda klipporna är en spektakulär syn. Halvön användes som fårstation från 1880-talet till 1990 då regeringen köpte stationen och bildade nationalparken. Vegetationen är anmärkningsvärd eftersom sydvästliga blommorna når dess norra gräns just här och möter arter typiska för de nordliga regionerna.
Parken är också känd för Project Eden som arbetar för att motverka minskningen av inhemska däggdjur som hotas av räv och vildkatt. Peron Homestead, Perons gamla fårstation, har information om projektet och fungerar som besökscenter. Hit kan man komma med vanlig bil, men för att utforska nationalparken närmre krävs fyrahjulsdriven bil. Har man inte det finns ett par olika turer att välja emellan.
Det finns ett par sevärdheter på vägen till Denham och Monkey Mia. Den 6 km långa Shell Beach som är täckt med små skal av hjärtmusslor som staplats till 10 meter tjocka lager. Regnvatten löser upp snäckornas kalciumkarbonat långt ned under sanden och sammanfogar dem i kalkstensblock, vilka man i stor utsträckning använt som byggnadsmaterial i Shark Bay-området. Hamelin Pool är ett marint reservat med världens mest kända koloni stomatolites som sticker upp ur vattnet vid lågvatten. Dessa mikrober har bildats av cyanobakterier, jordens äldsta organismer.
Mer info: www.sharkbay.asn.au


Francois Peron NP


Hamelin Pool

Coral Coast


Yardie Creek Gorge

Coral Coast sträcker sig från Coral Bay i söder till Onslow i norr och bjuder på vackra stränder, ett stort korallrev och en nationalpark.
Den lilla sömninga orten Coral Bay utan kommunalt vatten och el har inte mer än en gata med ett hotell, ett vandrarhem, camping, bensinmack, affär och ett antal företag som anordnar snorklings- och dykutflykter. Samhället ligger intill en härlig bukt med en lång fin sandstrand, varifrån man kan simma ut till revet endast 50 m bort.
Ningaloo Reef sträcker sig 250 km utmed North West Cape Peninsula och är mycket mindre än sin konkurrent på östkusten, men mer lättillgängligt då det endast ligger 100 m från kusten. Här finns över 520 fiskarter och 250 korallarter och en mängd sköldpaddor och andra marina djur. Möjligheter erbjuds att dyka med de stora mantorna (maj-november) och den gigantiska valhajen (april-juni), som dyker upp vid tidpunkten för korallernas fortplanting varje år för att frossa i gröten av korallägg och -spermier. Att valhajen kommer hit just vid denna tidpunkt upptäcktes sent och möjligheten att snorkla med dem har bara funnits sedan början av 1990-talet.
Även för oss människor är korallernas fortplantning ett spektakulärt skådespel (se Stora Barriärrevet).
Norr om Coral Bay på östra sidan av halvön ligger den större orten Exmouth, som grundades 1967 för att betjäna den närliggande kommunikationsbasen som användes till att vidarebefordra radiomeddelanden mellan de amerikanska och australiensiska befälstationerna och fartygen i västra Stilla Havet och Indiska Oceanen. En av basens antenner, som breder ut sig på den norra spetsen av halvön, är en av södra halvklotets högsta byggnader med sina 388 m. Allmänheten har inte tillträde till området.
Stränderna i Exmouth är inte de bästa längs Coral Coast, men huvudattraktionen är Cape Range National Park på motsatta sidan av North West Cape Peninsula. Parken består av en bergskedja med fantastiska raviner och sandstränder som avlöser varandra längs hela den 260 km långa kusten. Under sommaren kan man se skölpaddorna komma in till land och lägga ägg på stranden. Vackra Turquoise Bay har något av revets bästa snorkling och från Vlamingh Head Lighthouse vid halvöns nordspets har man underbar utsikt över revet och North West Cape Peninsula. Där vägen som tillåter tvåhjulsdrivna bilar tar slut ligger sevärda Yardie Creek Gorge. Antingen kan man gå längs floden eller åka på båtkryssning in i ravinen som har rikt fågelliv och en koloni med den sällsynta svartfotade klippvallabyn. Har man fyrahjulsdrift kan man från Yardie Creek fortsätta ända ned till Coral Bay.
Mellan augusti och oktober har man stora chanser att se knölvalar under deras förflyttning till Antarktis. Mer info: www.exmouth-australia.com


Valhaj, Ningaloo Reef

Turquoise Bay

Karijini National Park


Oxers Lookout

50 km öster om den lilla gruvstaden Tom Price ligger Karijini National Park, som omger den 300 km långa rödfärgade bergskedjan Hamersley Range. De floder som rinner igenom bergskedjan har genom årens lopp grävt sig ner i berggrunden och skapat djupa spektakulära raviner med sötvattenspooler, vattenfall och lummig växtlighet.
De allra flesta sevärdheterna ligger längs den 67 km långa grusvägen Banyjima Road i norra delen av parken. Besökscentret, i nordvästra hörnet, ägs av parkens traditionella ägare, Banyjima. Här kan man få kartor och se en utställning och en film om Karijini.
Även om vägen kan vara svårframkomlig ligger sevärdheterna bra till och det finns parkeringsplats intill.
En av de vackraste utsiktspunkterna är Oxers Lookout där man kan se tre av ravinerna: Weano, Red och Hancock Gorges. Nere i botten ligger den vackert gröna Junction Pool.
I närheten av Oxers Lookout finns en trappa ned till Weano Gorge, vilken man kan vandra igenom för att nå Handrail Pool, en pittoresk badplats inklämd mellan de höga branta klippväggarna. För att komma ända ned måste man först ta sig igenom en smal passage och sedan klättra nedför klippväggen med ett rep.
Knox Gorge, Joffre Gorge med det vackra vattenfallet Joffre Falls samt Kalamina Gorge med en liten skuggig pool, är tre andra fantastiska raviner man kan se på utsiktsplatser på vägen mot Dales Gorge, den största av ravinerna. Här kan man klättra ned i botten och promenera bort till Circular Pool, ett underbart vattenhål som är perfekt att bada i. Härifrån kan man fortsätta ända till Fortescue Falls, parkens enda permanenta vattenfall, eller gå upp igen och köra dit. Att promenera längs botten tar ca 3 timmar medan promenaden ned från parkeringsplatsen bara tar en kvart.
Nedanför Fortescue Falls, finns också en stor och härlig sötvattenspool att bada i och om man fortsätter till höger kommer man så småningom fram till Fern Pool, en grön mycket vacker oas med två små vattenfall på ena sidan.
Väster om nationalparken ligger Hamersley Gorge som är känd för sina färgnyanser i lila, grönt och rosa. Fortescue River rinner genom ravinen och skapar vackra vattenfall och pooler.
Mer info: www.karijini.com


Handrail Pool, Weano Gorge

Fortescue Falls, Dale's Gorge

Broome


Staircase to the Moon

Tropiska Broome, 2 433 km norr om Perth, grundades som pärlfiskecentrum av japanska entreprenörer på 1880-talet. Detta lockade många invandrare från bl.a. Kina och Sydostasien, vilka gav staden den mångkulturella prägel den har än idag. Pärlindustrin var som störst i början av 1900-talet då Broome stod för 80% av världens pärlemor, vilken huvudsakligen användes till knappar. Pärlfisket finns kvar än idag, men i en mycket mindre skala.
Broomes historiska och kommersiella hjärta finns i Chinatown, i nordöstra delen. Här finns små souvenirbutiker, gallerier, pubar och restauranger, ett köpcentrum samt Pearl Luggers (31 Dampier Terrrace), en intressant utställning om Broomes pärlindustri.
Broome Historical Society Museum (Hammersley Street/Saville Street), som inryms i det gamla tullhuset, har gamla fotografier som visar stadens historia.
En gång i månaden blir det folkfest på Town Beach, i sydöstra Broome, för att fira Staircase to the Moon, ett fenomen som äger rum mellan Karratha och Derby två dagar efter varje fullmåne mellan mars och oktober. Den rödgyllene trappan till månen skapas när månskenet speglas i den vågiga sandbotten vid lågvatten.
I Broome firas i augusti-september man Shinju Matsuri, Pärlfestivalen, och i november har man en mangofestival.
Broome är utgångspunkt för Kimberley-regionen (se Kimberley), men många turister kommer också för den vackra naturen och den berömda Cable Beach, en bred och 6 km lång sandstrand 4 km väster om centrum. En populär aktivitet här är att rida kamel vid solnedgången.
På Cable Beach sydligaste spets ligger Gantheaume Point med sina fantastiska röda klippor omringade av det turkosa havet. Vid extremt lågvatten kan man se 130 miljoner år gamla dinosaurfotspår.
I Cable Beach ligger också Broome Crocodile Park (Cable Beach Road) med över 500 reptiler som enorma saltvattenskrokodiler, alligatorer, Nya Guinea-krokodiler, kajmaner och sötvattenskrokodiler.
Norr om Broome ligger Dampier Peninsula som endast är tillgänglig med fyrahjulsdriven bil. Norra delen av halvön är aboriginskt land och det finns camping och stugor, men inga övriga faciliteter. Cape Leveque, på Dampier Peninsulas spets, är fantastiskt vackert med sina stränder och röda klippor.
Mer info: www.broomevisitorcentre.com.au


Cable Beach


Gantheaume Point

Kimberley


Mitchell Falls
Geikie Gorge
Emma Gorge

Kimberley-regionen är ett 421 000 km² (nästan som Sverige) stort naturområde som sträcker sig från Derby i sydväst ända upp till gränsen till Northern Territory i nordost. Området är extremt glesbefolkat och tillhör landets minst besökta eftersom stora delar är mycket svårtillgängliga.
219 km norr om Broome ligger Derby, vars största sevärdhet är Boab Prison Tree, ett ihåligt kurvigt träd med en diameter på 14 m. Det sägs vara över 1000 år gammalt och har fått sitt namn för att man här vid slutet av 1800-talet låste in fångar under natten innan den sluliga resan till det grymma fängelset Old Derby Gaol. Trädet står 7 km söder om staden.
Derby är också en bra utgångspunkt för de tre fantastiska nationalparker som går under namnet Devonian Reef National Parks eftersom området för 350 miljoner år sedan var en del av ett korallrev. De vertikala bergsväggarna i den 3,5 km långa Windjana Gorge stupar 100 m rakt ned i Lennard River. Floden forsar fram under våtperioden, men blir bara ett antal sjöar under torrperioden. Den finns en 7 km lång vandringsled från campingplatsen till ravinens slut och tillbaka, men man kan också kryssa på floden med båt. Tunnel Creek, som gräver sig genom Napier Range, är bara 3-15 m bred och 750 m lång och under torrperioden kan man kan gå hela vägen genom tunneln, men glöm inte ficklampa.
18 km norr om Fitzroy Crossing ligger Geikie Gorge, en 14 km lång och 30 m djup klyfta som skapats av Fitzroy Rivers. Det bästa sättet att avnjuta den gul-orange-grå-färgade ravinen är med båt, men det finns också en 1,5 km lång vandringsled längs den västra banken. Under våtperioden stiger vattennivån 17 m. Här lever, förutom stora sötvattenskrokodiler, hajar, sågfiskar och stingrockor som under århundraden anpassat sig till sötvattnet.

I nordvästra Kimberley ligger Mitchell River National Park med Mitchell Plateau och de spektakulära vattenfallen Mitchell Falls, som under våtperioden kastar sig nedför en serie terrasser och avslutas i en stor pool. Man bör avsätta en hel dag till att besöka fallet då det är en bra bit att gå. På vägen passerar man Merton Falls.
Längs den svårframkomliga Gibb River Road passerar man, på vägen mellan Derby och Mitchell Plateau, flera spektakulära raviner som Lennard River, Bell, Adcock, Galvans, Manning, Barnett River Gorges med vattenfall, klippformationer och härliga sötvattenspooler att bada i.
Western Australias nordligaste nationalpark är Drysdale River National Park som man behöver tillstånd för att besöka. Det är förmodligen också landets mest avlägsna nationalpark och eftersom inga vägar leder hit får den inte många besökare. Regnskog, djupa raviner, vattenfall, aboriginska målningar och naturligtvis ett mycket rikt växt- och djurliv med flera unika arter finns här. Undvik att bada i floden som har många saltvattenskrokodiler.
150 km sydväst om Halls Creek, i sydöstra Kimberley, ligger världens näst största meteoritkrater, Wolfe Creek Meteorite Crater, 850-950 m bred och 50 m djup. Den uppskattas vara 309 000 år gammal och upptäcktes av europeer 1947 under en undersökning av området från luften.
Wyndham, i nordöstra Kimberley, grundades 1888 som serviceort för guldfälten i Halls Creek och som bas för den lokala boskapsindustrin. Det finns fortfarande flera gamla 1800-talsbyggnader och en historisk hamn. En 20 m lång betongkrokodil markerar infarten till staden som ligger i ett av landets krokodiltätaste områden.
Från Five River Lookout på toppen av Mount Bastion kan man se de fem floderna King, Pentecost, Durack, Forest och Ord utmynna i Cambridge Gulf.
48 km sydväst om Wyndham ligger sevärdheter som El Questro Gorge, Moonshine Gorge, Zebedee Springs, Chamberlain Gorge och den vackra Emma Gorge.
Sista staden före Northern Territory är Kununurra som ligger vackert mellan Lily Creek Lagoon, en våtmark med rikt fågelliv, och Mirima National Park med boabträd och de vridna sandstensravinerna i Hidden Valley. Mer info: www.eastkimberley.com


Boab Prison Tree
Windjana Gorge
Wolfe Creek Meteorite Crater
Wyndham

Purnululu National Park
  I östra Kimberley, nära gränsen till Northern Territory, ligger den 3 000 km² stora Purnululu National Park, även kallad Bungle Bungles. Det är förmodligen den mest kända, men också en av de mest svårtillgängliga nationalparkerna i Kimberley. Den är bara öppen under torrperioden mellan april och december.
Purnululu, som betyder "sandsten" på lokalt aboriginskt språk, innefattar Bungle Bungle Range, en över 200 m hög och 350 miljoner år gammal bergskedja av tigerrandiga bikupeformade sandstenskullar. De olika lagren återger hur mycket vatten de kan innehålla. De svarta lagren består av en genomtränglig mineral där alger frodas, medan de mindre genomträngliga ljusa orangefärgade lagren bildas av järn- och manganfläckar. Mellan kullarna finns vattenfyllda klyftor med frodig vegetation, t.ex. den ovanliga solfjäderspalmen.
Tre av parkens sevärdheter nås genom en timmes promenad från parkeringsplatsen: Echidna Chasm och Frog Hole/Mini Palms Gorge i norr samt Cathedral Gorge i söder. Piccaninny Gorge ligger 9 km från parkeringsplatsen och tar 8-10 timmar fram och tillbaka. Ravinerna i den norra delen av parken kan bara ses från luften.
Purnululu har också en mängd aboriginska målningar och ett rikt djur- och fågelliv.
Området är så svårframkomligt att det dröjde så långt som till 1982 innan det upptäcktes av den vite mannen då ett TV-team filmade det. Nationalparken bildades 1987 och 2003 fick Bungle Bungle Range världsarvsstatus.
Mer info: parks.dpaw.wa.gov.au/park/purnululu


Bungle Bungle (Purnululu NP)