- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Sydney.
Fakta...
Land: New South Wales, Australien
Grundad: 1788
Invånare: 3,8 miljoner
Flygplats: Kingford Smith (10 km söderut)
Utflyktstips: Hunter Valley, Parramatta, Royal National Park, Blue Mountains
Bästa tid: Oktober-april
Prisnivå: Hög
Mer info: www.sydney.com.au

Sevärt i Sydney

Sydney Opera House
Royal Botanic Gardens
The Rocks
Miller's Point
Harbour Bridge
George Street
Pitt Street & Martin Place
Hyde Park
The Domain & Macquarie St
Barangaroo
Darling Harbour
Södra Sydney Harbour
Southern Beaches
Norra Sydney Harbour
Manly & Northern beaches


Få turister kommer till Australien utan att besöka Sydney, en av världens mest imponerande städer med sin oerhört vackra naturliga hamn, arkitektur, parker och stränder. Dessutom har man ett oslagbart nöjesliv med oräkneliga pubar, restauranger, caféer och nattklubbar.
Stadens tre högtidsdagar under året är Australia Day den 26 januari, starten av Sydney-Hobart-seglingen den 26 december och Nyårsafton då världens mest spektakulära fyrverkeri avfyras från Harbour Bridge.
Sydney är inte bara landets största stad utan även den äldsta. Här utropade kapten James Cook Englands nya koloni den 26 januari 1788. Cook anlände först i Botany Bay, men han tyckte att marken här var för sank, det var dålig vattentillgång och vinden för hård. Strax norrut fann han senare platsen som han kallade "världens vackraste hamn" och namngav den Sydney Cove efter den brittiske inrikesministern. Aboriginerna som levde i området minskade drastiskt i antal p.g.a. sjukdomar som britterna förde med sig samt det krig som utkämpades mellan dem. De första åren var även svåra för européerna som hade svårt att skaffa sig mat.
Man satte straffångarna i arbete med att bygga hus och vägar. Fångdeporteringen upphörde 1840. 1851 fann man guld i New South Wales och de efterkommande immigranterna var guldgrävare.
Lord Hopeton svor eden som den nya nationen Australiens första generalguvernör i Centennial Park den 1 januari 1901 och år 2000 var man värd för det OS som enligt många var det bästa någonsin, säkert mycket tack vare stadens skönhet, invånarnas gästvänlighet och deras kärlek för sport.

Sydney Opera House


Concert Hall

Bennelong Point
Vad vore Sydney utan sitt operahus? Det kan man fråga sig idag, ändå har det bara funnits sedan 1973. Som Sydneys främsta turistattraktion är det en dödssynd att lämna staden utan att se det.
Arkitekten är inte Skandinaviens enda bidrag till operahuset. Dess tak är täckt av 1 056 000 kakelplattor från skånska Höganäs.
Uppförandet var som en modern dokusåpa. 1948 beslutade man att det nya operahuset skulle ligga på Bennelong Point där det då låg ett spårvagnsskjul. För att bestämma dess utformning utlyste man 1955 en internationell designtävling som vanns av den danske arkitekten Jørn Utzon, vars ritning skulle efterlikna seglen i Sydney Harbour. En insamling grundades för att finansiera byggnaden som var beräknad att kosta $7 miljoner. Bygget startade 1959 och försenades kraftigt på grund av oenighet, bråk konstruktionsproblem och en sprängd budget. Premiärministern tvingade slutligen Utzon att dra ned på kostnaderna, men han vägrade se sitt verk förvanskas och hoppade utled av 1966. Protesterna var stora bland både allmänhet och medarbetare och en grupp australiensiska arkitekter fick uppgiften att rita en kompromissad interiör. Operahuset stod till slut klart efter 14 år till en kostnad av $102 miljoner, 900 000 kom från insamlingen och resten skrapades ihop i ett lotteri. 1973 invigdes det omstridda operahuset av Drottning Elizabeth II och den första föreställningen var Prokofievs "War and Peace". 2007 fick Operahuset världsarvsstatus.
Operahuset har fyra huvudsakliga salar. Den största, Concert Hall, har en takhöjd på 67 m och rymmer 2 690 personer. De övriga är Opera Theatre, Drama Theatre och Playhouse, den minsta hallen med endast 398 sittplatser.
Trots att Sydney Opera House är landets mest kända operahus är den inte den främsta. Denna finns i Melbourne och i Sydney uppförs huvudsakligen konserter, teater och balett. Sydneys operahus är dock, med sina omkring två miljoner besökare om året, världens mest besökta teater/konsertcentrum.
Den breda trappan, Monumental Steps, och forecourten används ofta till gratisunderhållning, konserter och utomhusbiograf.
För att titta närmare på operahuset utan att gå på konsert eller teater finns guidade turer.
Mer info: www.sydneyoperahouse.com


Sydney Opera House och Bennelong Point
Forecourt

Royal Botanic Gardens


Kakaduor i Royal Botanic Gardens

En av Sydneys trevligaste platser är Royal Botanic Gardens som omger Farm Cove. Här kan man promenera omkring i timmar och utsikten över hamnen är magnifik. Parken, som grundades 1816, är platsen för landets första lantgård, som idag utgör utställningen Australia's First Farm. I National Herbarium of New South Wales finns runt 1 miljon torkade växtarter, bl.a. några som insamlades 1770 av James Cooks botanist Joseph Banks. Sydney Tropical Centre består av två glasbyggnader. I pyramiden visas inhemska tropiska växter och i arken exotiska från låglandsregnskogen och höglandstropikerna i hela världen. Palm Grove, som grundades 1851, har en utsökt samling palmer, ca 180 olika arter, och i Herb Garden växer olika örter från hela världen. Palace Rose Garden upptar platsen där Garden Palace låg. Det viktorianska palatset byggdes för en stor internationell utställning 1879-1880, men brann ned till grunden 1882. Trädgården har över 1800 rosor, ornamentala blomstersängar, statyer och minnesmärken. Rainforest Walk är en detour genom en regnskog med australiska plantor.
Parken har också ett rikt djurliv med pungråttor och fladdermöss samt vita kakaduor och regnbågslorier som gärna låter sig matas ur handen.
Inom parkens gränser ligger också nygotiska Government House som byggdes 1837-1845 och fungerade som New South Wales guvernörs officiella residens fram till 1996, men är idag öppen för allmänheten. Gratis guidade turer erbjuds. Kring huset finns också en magnifik trädgård med fantastisk utsikt. Parken stänger vid solnedgången varje kväll. Mer info: www.rbgsyd.nsw.gov.au
Strax utanför Royal Botanic Gardens nordöstra gate ligger Mrs Macquarie's Point, stadens bästa utsiktspunkt på land, framför allt på nyårsafton då fyrverkerierna från Harbour Bridge lyser upp Operahuset och hamnen.
Utanför den västra entrén ligger gotiska slottsliknande Conservation of Music började byggas 1821 som stall och tjänstebostad för Government House. I början av 1900-talet gjordes det om för att användas av Sydney Conservation of Music och är idag öppet för bl.a. konserter.


Royal Botanic Gardens


Sydney Tropical Centre


Government House

The Rocks


ASN Building

Det var i The Rocks Sydney utvecklades. Stadsdelen har fått sitt namn av de ojämna klippor som omger den. När de första kolonisatörerna anlände 1788 reste man provisoriska hus i The Rocks och senare byggde straffångar mer permanenta bostadshus. Det blev dock snabbt ett farligt område med lössläppta straffångar, prostituerade, kriminella och gatugäng, men på 1820-talet fräschades det upp när staffångarna låstes in i Hyde Park Barracks och de nyrika byggde trevåningshus på klipporna med utsikt över hamnen och slummen.
Senare blev det plats för lagerlokaler och sjöhandel, men när detta flyttade till Circular Quay förslummades området på nytt. I början av 1900-talet drabbades The Rocks av böldpest och hela gator revs och man byggde en mur för att hålla råttorna och de pestsmittade lopporna nere vid vattnet. För att ge plats för Harbour Bridge, rev man på 1920-talet ytterligare områden, därav 800 bostäder för stans fattigaste invånare. På 1960-talet ville politikerna i Sydney riva hela The Rocks för att bygga hotell, affärer och öppna torg, men föreningar startade en kampanj för att bevara området - och det lyckades. Mycket är borta, men än idag står flera gamla byggnader kvar, renoverade och säte för turistinformation, restauranger, caféer, pubar och souvenirbutiker.
The Rocks är ett charmigt och historiskt område med vackra byggnader, smala kullerstensgator, fina restauranger och små souvenirbutiker. Mer info: www.therocks.com
Cadman's Cottage (110 George Street), Sydneys äldsta byggnad, uppfördes 1815 som bostad åt besättning på guvernörens båtar, vilka övervakades av straffången John Cadman, dömd för häststöld. Cadman fick först arbete som styrman på en lastbåt och sedan för regeringen. Han fick därefter full benådning och flyttade hit själv sex år senare. På den tiden låg huset invid kajen, men landfyllnad på 1840-talet flyttade det en bra bit från vattenkanten.
Intill Cadman's Cottage ligger Sailors' Home (106 George Street) som byggdes 1864 som alternativ bostad för de besökande sjömännen för att de skulle slippa de farliga och nedgångna värdshusen och bordellerna. Huset användes som sjömansbostad fram till 1979. Därefter har den hyst en dockteater på 1980-talet och 1994-2005 Sydneys turistbyrå. Idag ligger den exklusiva restaurangen Sailors Thai och Billich Art Gallery här.
Strax söderut ligger ASN Building (1-5 Hickson Road), ett av The Rocks verkliga landmärken, som byggdes 1884-1885 för Australian Steam Navigation Company i den ovanliga Federation Anglo-Dutch-stilen. Här förvarades gods tills importörerna betalat tullen för dem. På 1950-talet gjordes huset om till kontor för Australian Commonwealth och 1991-1992 återfick det sitt ursprungliga utseende. Idag rymmer bottenvåningarna konstgallerier, butiker och restauranger och de övre planen kommersiella kontor.
Mittemot ligger Overseas Passenger Terminal där världens lyxkryssare lägger till när de är på besök i Sydney.
Intill hamnen söder om kryssningsterminalen ligger Campbell's Storehouses (7-27 Circular Quay West), som uppkallats efter den skotske handelsmannen Robert Campbell som köpte marken här 1799. 1839 började han bygga en privata kaj med lagerlokaler för förvaring av te, socker, sprit och kläder som han importerade från Indien. 1861 hade tolv hus byggts. 1890 köpte regeringen husen och lade till en tredje våning. Efter renoveringen av området på 1970-talet inrymmer de återstående 11 husen numera exklusiva restauranger med varierade kök. De mysiga uteserveringarna har underbar utsikt.
Susannah Place (58-64 Gloucester Street) är ett kvarter med fyra gamla irländska terrasshus byggda 1844 i sandsten och tegel. Husen beboddes privat fram till 1990, men är idag museum med utställningar om arbetarklasshemmets historia inklusive en liten kvartersbutik. Mer info: sydneylivingmuseums.com.au/susannah-place
I The Rocks ligger också Museum of Contemporary Art (Circular Quay West) som inryms i en Art Deco-byggnad som uppfördes som säte för sjöfartsrådet 1939-1952. Konstsamlingen utgår från John Powers privata samling som han efter sin död skänkte till University of Sydney. 1991 flyttades samlingen hit tillsammans med ytterligare moderna verk. Museet fick en modern tillbyggnad 2012 och utställningsytan utökades med 50%. Mer info: www.mca.com.au


The Rocks


Cadman's Cottage


Campbell's Storehouses


Museum of Contemporary Art

Miller's Point


Hero of Waterloo Hotel

Miller's Point ligger på västra sidan påfarten till Harbour Bridge och är lugnare än The Rocks på den östra sidan. Här ligger vackra bevarade georgianska och viktorianska terrasshus, den gamla regementskyrkan Garrison Church (60 Lower Fort Street) byggd av straffångar 1840-1878, Sydneys äldsta hotell, Lord Nelson Brewery Hotel (19 Kent Street), från 1842 och det nästan lika gamla värdshuset Hero of Waterloo Hotel (81 Lower Fort Street) vars bar var populär bland garnisonssoldater och sjökaptener. Mer info: heroofwaterloo.com.au
Fin utsikt får man från Observatory Hill, Sydneys högsta punkt. Här ligger Sydney Observatory (Watson Road) som byggdes 1858 för astronomiska observationer och tidskontroll. En boll på tornet föll dagligen klockan 13 för att signalera den rätta tiden. På 1880-talet togs de första bilderna på den södra himlen härifrån. 1982 öppnades observatoriet som astronomimuseum var man bl.a. kan se på natthimlen med teleskop.


Sydney Observatory

Harbour Bridge
  Harbour Bridge, eller Coat Hanger som den allmänt kallas, är tillsammans med Operahuset Sydneys främsta landmärke. Bron förenar centrala Sydney med bostadsområdet North Shore och är världens bredaste bro.
Redan 1815 föreslog man att det skulle byggas en bro över Sydney Harbour, men det blev aldrig av. 1890 menade man att det nu var nödvändigt med en bro och 1916 formgavs ett förslag, men p.g.a. Första världskriget kom bygget aldrig igång. Men 1923 hade man fått ihop finanser och bygget startades. Den 19 mars 1932 kunde bron officiellt öppnas. Dessförinnan kunde man endast komma över via färja eller en 20 km lång väg med fem broöverfarter. Men konstruktionen var inte bara positiv för pendlandet utan även för att det gav arbete under depressionen. Bron kostade $20 miljoner att bygga och det tog över 50 år att betala tillbaka skulden, vilket finansierades genom broavgifter. Idag korsar över 150 000 fordon bron dagligen och att promenera över på 59 meters höjd ger något av den bästa utsikten över hamnen och staden. För att få ännu bättre utsikt finns två alternativ. En s.k. bridge climb har blivit enormt populärt och genomförs med guide. Att klättra upp till toppen och tillbaka tar 3,5 timmar och kostar från $198 (natt) och $235 (dag), mer under gryning och skymning. Mer info: www.bridgeclimb.com.au
Tycker man att det är lite magstarkt har man nästan lika fin utsikt från den södra bropylonen. Det kostar bara en bråkdel och man behöver varken livlinor, overall eller guide. Dessutom får man ta med sin sin egen kamera.


Harbour Bridge

George Street


Sydney Town Hall

Rakt igenom centrala Sydney, från The Rocks i norr till Railway Square i söder, sträcker sig George Street som från början kantades av ler- och kvisthyddor, men efter 1800-talets guldrusch tog affärer och banker över. Gatan hette från början Spring Street, men döptes 1810 om för att hedra George III.
Dess centrala hjärta är sträckan mellan Market Street och Liverpool Street.
Mellan Market Street och Druitt Street ligger Queen Victoria Building (455 George Street) som kallats världens vackraste shoppingcentrum. Den romanska byggnaden med kopparkupol och glastak stod klar 1898 som Sydneys jordbruks-marknad. Denna stängde i slutet av 1910-talet och byggnaden var rivningshotad på 1950-talet. Men lyckligtvis lät man den stå kvar och efter en renovering på $75 miljoner öppnades den som shoppingcentrum 1986. En staty av drottning Victoria, som hittades i en liten irländsk by 1983, står intill entrén. Vid jultid tar en enorm julgran upp hela ytan under kupolen. Mer info: www.qvb.com.au
På andra sidan Druitt Street hittar man Town Hall (483 George Street) som byggdes 1869-1889 ovanpå Old Sydney Burial Ground, stadens första permanenta gravplats, grundad 1792 och stängd 1820. Den vackra sandstrensbyggnaden i viktoriansk stil inspirerades av Hotel de Ville i Paris och används ofta för konserter, mässor och baler. Trapporna vid entrén är en populär träffpunkt.
Granne med Town Hall ligger St Andrew's Cathedral (1400 George Street), landets äldsta domkyrka byggd i sandsten 1837-1868. Det är säte för den anglikanska biskopen av Sydney och en av stadens främsta byggnader i nygotisk stil. Mer info: www.sydneycathedral.com


Queen Victoria Building
St Andrew's Cathedral

Pitt Street & Martin Place


Sydney Tower Eye

Parallellt med George Street ligger Pitt Street var man bl.a. finner shoppingområdet Pitt Street Mall. Upp ur shoppingcentret Centrepoint reser sig Sydney Tower Eye (100 Market Street), landets näst högsta byggnad med sina 305 m. Tornet stod klart 1981 och erbjuder sina besökare vid klart väder en spektakulär utsikt över hela stan och långt utanför. I entréavgiften ingår en multimediashow i 4-D om Australien. Om man söker mer spänning finns en Skywalk där man går på glasgolv utanför tornet på 268 meters höjd. Mer info: www.sydneytowereye.com.au
Tvärs över Pitt Street ligger hjärtat i affärsdistriktet, Martin Place, som sträcker sig mellan George Street och Macquarie Street. Den stora plazan öppnades 1891 och gjordes till trafikfri zon 1971. Martin Place har en egen amfiteater för gratisunderhållning, fontäner och ett krigsmonument som fungerar som huvudscen för firandet av Anzac Day den 25 april. Under middagstid fylls plazan av lunchätande affärsfolk från de närliggande kontoren. Förutom kontorsbyggnader i glas kantas Martin Place av historiska palats. Det främsta är tveklöst General Post Office i viktoriansk-italiensk renässansstil vars kolonnprydda sandstensfasad är populär bakgrund för bröllopsfotografier. Australiens första myndighet för Post- och telekommunikation byggdes 1866-1881 och klocktornet tillkom 1887, vilket gjorde det till stadens högsta officiella byggnad. Tornet revs dock under Andra Världskriget för att göra byggnaden mindre synlig för luftattacker. Det återuppbyggdes 1964. Fram till 1996 var byggnaden huvudsäte för Australia Post i New South Wales, men rymmer numera bl.a. hotell, kontor och bank.


General Post Office,
Martin Place

Hyde Park


Anzac Memorial, Hyde Park

En oas i Sydneys Central Business District är Hyde Park som ligger mellan Elizabeth Street i väster och College Street i öster. Anlagd 1810 och uppkallad efter sin motsvarighet i London, blev Sydneys första offentliga park. Den var då mycket större än den är idag och var populärt exerisfält för garnisonstrupper innan den blev kapplöpningsbana och cricketplan.
I södra delen ligger den 30 m höga Anzac Memorial, reflekterad i den poppelkantade Pool of Remembrance, som öppnade 1934 och hyllar australier och nyazeeländare som stupat i strid. I dess källare finns en utställning om de olika krig Australien deltagit i. Mer info: www.anzacmemorial.nsw.gov.au
I norra änden av Hyde Park står den enorma Archibald-fontänen som vill påminna om den fransk-australiensiska alliansen i Första Världskriget och döptes efter den tidningsägare som såg till att den byggdes.

Intill Hyde Parks nordöstra sida, vid gränsen till The Domain, ligger romersk-katolska St Mary's Cathedral (2 St Mary's Road), Australiens största kyrka och Sydneys biskopssäte. Den nuvarande nygotiska kyrkan, som ritades av William Wilkinson Wardell, började byggas 1866 och avslutades 1928. Den ursprungliga planen med två spiror på tornen på den södra fasaden övergavs p.g.a. finanskris under slutet av 1800-talet. År 1998-2000 kunde de två spirorna äntligen byggas efter Wardells ritning. Mer info: www.stmaryscathedral.org.au


Hyde Park med St Mary's Cathedral och Archibald-fontänen

The Domain & Macquarie Street


St James Church


Hyde Park Barracks

The Domain var en gång guvernörens privata park och blev sedan den främsta platsen för offentliga möten, demonstrationer och protestaktioner. Från 1890 var delar av The Domain också Sydneys svar på "Speakers Corner" i Londons Hyde Park. Idag är den plats för olika konserter och festivaler och en populär utflyktsplats för Sydneyborna. Här ligger också Art Gallery of New South Wales, som grundades 1874 och har funnits i den nuvarande nyklassicistiska byggnaden sedan 1897. Konstmuseet är uppdelat i avdelningar som Australisk, Europeisk, Asiatisk och Samtida konst, Skulpturer, Fotografi, Gravyer och skisser samt Yiribara-galleriet med aboriginsk konst och verk från Torres Strait Islands. Samlingen med aboriginsk konst är den största i världen. Det finns också olika tillfälliga utställningar. Vid middagstid tisdagar-lördagar arrangeras en gratis aboriginsk dansföreställning. Mer info: www.artgallery.nsw.gov.au
Längs The Domains västra sida sträcker sig Macquarie Street, Sydneys mest eleganta gata med några av dess äldsta byggnader, som State Library of New South Wales (1906-1941), Parliament House of New South Wales (1811-1816), Sydney Hospital (1868-1894), Sydney Mint (1811-1816), Hyde Park Barracks (1817-1819), Registrar-General's Building (1908-1913) och St James Church (1820), Sydneys äldsta kyrka. Gatan har uppkallats efter guvernör Lachlan Macquarie, som lät uppföra många av byggnaderna. Han var den förste guvernören som såg en framtid i staden förutom som straffkoloni och anlitade dessutom en straffånge som arkitekt till att rita flera av byggnaderna.
Den centrala delen av Parliament House of New South Wales består av en central del i georgiansk stil, Sydneys äldsta offentliga byggnad, som skulle utgöra norra flygeln av Rum Hospital. Den flankeras på båda sidor av nygotiska tillbyggnader som rymmer parlamentskamrarna och på baksidan, som vetter mot The Domain, finns en nyare tillbyggnad från 1970-talet.
Nyklassicistiska Sydney Hospital står på samma plats som det tidigare sjukhuset, kallat Rum Hospital, eftersom byggnaden finansierades genom arbetskraft från straffångar och monopol på romimport. Framför sjukhuset står bronsvildsvinet Il Porcellino som skänktes av en italiensk kvinna och symboliserar vänskapen mellan Italien och Australien. Det sägs att det bringar lycka om man vidrör dess nos. Originalskulpturen i marmor finns på Uffizierna i Florens.
Sydney Mint skulle rymma den södra flygeln av Rum Hospital, men blev bara militär vårdavdelning. 1854 grundades myntfabriken och sjukhusbyggnaden blev resident för fabriksarbetarna och föreståndaren. Fabriken stängde 1927 och är numera museum. Mer info: sydneylivingmuseums.com.au/the-mint
Hyde Park Barracks byggdes av straffångar som fängelse/bostad åt de 600 fångar arbetade i staden. Trots att Sydney grundades som straffkoloni fanns dessförinnan inget fängelse eftersom man tyckte att land-skapet avskräckte dem från att rymma. När deporteringen av fångar upphörde i slutet på 1840-talet användes den först som bostad för föräldralösa barn och ensamstående invandrarkvinnor och sedan kontor för domstolen. Efter en renovering 1990 öppnade det som museum om platsen och dess invånare genom åren. Mer info: hydeparkbarracks.sydneylivingmuseums.com.au


Art Gallery of NSW


Parliament of New South Wales


Sydney Hospital


Sydney Mint

Barangaroo


Crown Sydney

Centrala Sydneys nyaste stadsdel är Barangaroo, som sträcker sig längs stadens västra strand mellan Millers Point och Darling Harbour. Området användes av aboriginerna till jakt och fiske och efter kolonisationen som industriområde och hamn för containerfartyg. Efter hand som fraktfartygen blev större växte man ur hamnen och Port Botany, som anlades i norra Botany Bay 1979, blev så småningom Sydneys huvudhamn.
år 2003 beslutade New South Wales regering att det gamla hamnområdet skulle förvandlas till en modern affärs- och nöjesdistrikt. Det uppkallades efter Kamaraygal-kvinnan som var gift med Bennelong, som medlade mellan aboriginerna och de första kolonisatörerna. Projektet påbörjades 2012 och förväntas vara klart 2024.
Barangaroo är uppdelad i tre delar: South, Central och Reserve.
Barangaroo South är affärsdelen med av kontorsbyggnader, flerbostadshus, butikslokaler och hotell. Den kröns av moderna skyskrapor. International Towers Sydney byggdes 2013-2016 och består av tre skyskrapor, 168, 178 respektive 217 m höga. Crown Sydney (1 Barangaroo Ave) byggdes 2016-2020 och numera stadens högsta byggnad med sina 271 m. Den rymmer bostäder, hotell, restauranger, casino och en utsiktsplats. Mer info: www.crownsydney.com.au
Barangaroo Central är kultur- och nöjesdelen som mestadels består av låga byggnader. Här kommer den nya metrostationen öppna 2024.
Barangaroo Reserve, på Millers Points norra udde, öppnade 2015 och är ett 6 hektar stort rekreationsområde med gräsytor, nyplanterade träd, stigar, picnicställen och utsiktsplatser. Man återskapade kusten ungefär som den såg ut före 1836 och hamnens kontrolltorn från 1974 revs 2016.
Mer info: www.barangaroo.com


International Towers Sydney
Barangaroo Reserve

Darling Harbour


Pyrmont BridgeChinese Garden of Friendship

Det moderna nöjesområdet kring Darling Harbour började utvecklas inför 200-årsjubileet av den brittiska koloniseringen 1988. Dessförinnan var det ett viktigt industriområde och internationell sjöterminal för export av ull, spannmål, timmer och kol. När containerfrakten tog över förlorade hamnen sin kommersiella betydelse och den började förfalla till en industrislumområde. 1984 skapades Darling Harbour Authority för att utforska hamnens kommersiella framtidsutsikter. 4 år senare hade National Maritime Museum och Sydney Aquarium öppnats. Nu är det ett livligt område med det stora shoppingcenter, restauranger, nattklubbar, IMAX-biograf och mässhall. Det är också ofta plats för stora gratisevenemang och inte minst firandet av Australia Day den 26 januari. Strax intill Darling Harbour byggdes också det stora casinot The Star som förutom spelmaskiner har rekonstruktioner av Outbacken och en tropisk regnskog samt fontäner, en teater, hotell, nattklubbar, barer och restauranger. Mer info: www.star.com.au
Den 70 m långa gångbron Pyrmont Bridge, som spänner över Cockle Bay - den inre delen av Darling Harbour - och förbinder centrum med stadsdelen Pyrmont, var ett mekaniskt underverk när den öppnades 1902 som världens första eldrivna svängbro.
Shoppingcentret Harbourside tar upp hela västra sidan av Cockle Bay. Här finns, förutom butiker, flera restauranger - framför allt snabbmatsställen - även bowlinghall, 9D Action Cinema, vaxmuseet Madame Tussaud's, högteknologiska laserupplevelsen M9 Laser Skirmish och Flight Experience där man i simulator får flyga en Boeing 737. Mer info: www.harbourside.com.au
Norr om Harbourside och Pyrmont Bridge ligger National Maritime Museum (2 Murray Street) har utställningar om Australien sjöfartshistoria, från aboriginska kanoter, britternas upptäcktsresande i Stilla Havet, Royal Australian Navy och straffångarnas ankomst till Watermarks om australiensarnas nöjessegling. Här finns också flera historiska fartyg som en vietnamesisk flyktingbåt, segel- fiske- och pärlfiskebåtar, en kommandoraider från Andra Världskriget och en kopia av James Cooks Endeavor. Mer info: www.sea.museum
Darling Harbours populäraste nöjesställe är Cockle Bay Wharf längs östra Cockle Bay. Här finns en mängd restauranger, pubar och nattklubbar. Mer info: www.cocklebaywharf.com.au
Norr om Pyrmont Bridge och Cockle Bay Wharf ligger Sydney Sealife Aquarium (Aquarium Pier), en av Sydneys främsta sevärdheter. Det är format som en brytande våg och hyser australiska marina djur av ca 700 olika arter uppdelade i fem sektioner: Streams and billabongs med djur som platypus och sötvattensköldpaddor, Sydney Harbour med djur från den egna hamnen, Rocky Shores med djur som lever nära kusten t.ex. wobbegongs, stenfiskar och maneter, South Coast Shipwreck med djur från de södra haven t.ex. pingviner, sjöhästar, flikfiskar, muränor och den märkliga "ananasfisken", Great Barrier Reef med koraller och tropiska fiskar samt Shark Walk and Shark Valley där man kan gå igenom tunnlar med hajar, rockor och andra stora fiskar kring sig. Det finns också en touch pool där man får möjlighet att röra vid djuren. Mer info: www.sydneyaquarium.com.au
Sidan om ligger Wildlife Sydney som öppnade 2006 och är en av få djurparker som är helt inomhus. Här kan man se australiska djur som koalor, kängurur, vallabyer, tasmanska djävular, pungråttor, vombatar och kassuarer. I Butterfly Tropics kan man se både ormar och fjärilar och Kakadu Gorge har både en 5 m lång saltvattenskrokodil och landets största ödleart. Mer info: www.wildlifesydney.com.au
Strax norrut ligger King Street Wharf med bostäder, restauranger, pubar och nattklubbar, öppnat år 2000. Mer info: kingstreetwharf.com.au
I Darling Harbour ligger också Chinese Garden of Friendship anlagd 1984 som 200-årsgåva till Sydney från sin kinesiska systerstad Guangdong. Här finns det typiska kinesiska landskapet med vackra stigar, vattenfall, sjöar täcka av lotusblommor samt paviljonger och ett tehus.
Mer info: www.darlingharbour.com


Harbourside
National Maritime Museum
Cockle Bay Wharf
Sydney Sealife Aquarium
King Street Wharf

Södra Sydney Harbour


Hornby Lighthouse

Macquarie Lighthouse

Längs hela Sydney Harbours kust ligger små vackra bukter med sandstränder eller marinor för de rika invånarnas segelbåtar. Närmast Kings Cross och centrum ligger pittoreska Elizabeth Bay med sina miljonbostäder högt uppe på kullarna. Ett exempel är Elizabeth Bay House (7 Onslow Avenue) som byggdes i nygrekisk stil 1835-1839 för koloniministern Alexander Macleay. Det gjordes på 1940-talet om till hyreshus med 15 lägenheter, men restaurerades och öppnades 1977 som museum, möblerat som på Macleays tid. Exteriören är inget speciellt eftersom den aldrig blev färdig, men dess interiör är magnifik. Parallellt med Onslow Avenue sträcker sig Billyard Avenue, en av Australiens dyraste gator.
Intill Elizabeth Bay ligger Rushcutters Bay, en vacker bukt omringad av en park och full av segelbåtar. Via Double Bay och Rose Bay når man så småningom de fashionabla förorterna Vaucluse och Watsons Bay, vars hus är de dyraste i hela landet. I Vaucluse Park kan man besöka William Charles Wenthworths nygotiska herrgård Vaucluse House (Wentworth Road) från 1827. Den vackra omgivande trädgården har blomstersängar, fontän, bäck och ett vattenfall.
I Nielsen Park ligger den mysiga sandstranden Shark Beach och via Vaucluse och Parsley Bay når man Watsons Bay, vars hamn kantas av en härlig park och en strandpromenad med fina restauranger, t.ex. den berömda fiskrestaurangen Doyle's. Förbi Watsons Bays udde ligger Camp Cove, en annan härlig sandstrand med gamla fiskarhyddor, idag lyxvillor. Det var här James Cook först landsteg efter att ha lämnat Botany Bay för att utforska kusten. Båda sidor av Camp Cove har minnen från krigstider. Laings Point, vid dess västra sida var en försvarspost under andra världskriget och här ankrade man ett nät tvärs äver hamnen för att stoppa fiendebåtar för att komma in. Vid den östra sidan står bl.a. en kanon och en avfyringsvägg med gevärshål. En stig leder vidare till South Head via den lilla avskilda nakenstranden Lady Jane Beach. På South Head, den sydliga spetsen av Sydney Harbours inlopp, står den rödvita fyren Hornby Lighthouse uppförd 1858. Härifrån kan man, förutom det öppna havet, se bort till Manly och North Head.
Längre söderut, förbi HMAS Watsons Military Reserve, ligger The Gap, en spektakulär klippa som stupar rätt ned i havet. Ankaret som sitter på klippan intill gångstigen är ett minnesmärke av fartyget Dunbar som gick på grund här 1857.
Vidare söderut längs kuststigen kommer man så småningom till Macquarie Lighthouse och signalstationen som har varit bemannad konstant sedan 1790.


Elizabeth Bay House
Camp Cove och Watsons Bay
The Gap

Southern beaches
  Stränderna längs Sydneys södra havskust påminner mycket om varandra. Vita sandstränder inklämda mellan höga klippor och med enorma vågor som är något att bita i även för vana surfare.
Längst i norr ligger den 1 km långa halvmåneformade Bondi Beach, som är Australiens mest berömda strand och har så varit sedan 1880-talet, trots att det ansågs olämpligt att bada i havet på dagtid om man inte var straffånge eller annan lågstående person. Först 1903 när en präst och en bankman riskerade sina rykten genom att bada förändrades inställningen i samhället. Bondi invaderades av strandglada Sydneybor och den australiensiska strandkulturen hade fått en början. Det fashionabla Hotel Bondi öppnade 1920 och Bondi Pavillion 1928. Det senare byggdes som omklädningsrum men används numera som balsal, gym, utställningslokal, restaurang, café, turkiskt bad och utomhusteater.
På strandens södra sida ligger Bondi Baths, en havspool där man kan träna simning i riktigt havsvatten. Utmed Bondi Bay sträcker sig den livliga promenadgatan Campbell Parade kantad med caféer, restauranger, hotell och affärer.
Från Bondi Beach söderut till Coogee Beach sträcker sig en havspromenad som passerar ett antal pittoreska bukter och erbjuder fantastisk utsikt. Stanna till och beundra utsikten frå Mackenzies Point innan den lilla bukten Tamarama tar vid. Här finns en kort, men bred vit strandstrand. Bukten är, trots sin storlek, den farligaste av dem alla p.g.a. sina starka strömmar. 1906-1911 fanns här, otroligt nog, en nöjespark med berg- och dalbana.
Efter Tamarama kommer Bronte, en längre lugnare strand intill den härliga Bronte Park, som en gång tillhörde Bronte House, en herrgård från 1800-talet. Uppe på klipporna söder om Bronte ligger Waverley Cemetery, en kyrkogård där många av stans berömda invånare begravts. De viktorianska och edwardianska gravarna är mycket vackra med sina ornament och gravskrifter. Här finns också stora monument fär brittiska, irländska och italienska invånare. På andra sidan Burrows Park ligger den lilla viken Clovelly Bay som också har en fin badstrand. Gordons Bay är den sista stranden före Coogee Beach, som är mycket lik Bondi och har också en havspool, men stranden är inte riktigt lika fullpackad.


Bondi Beach
Tamarama
Waverley Cemetery

Norra Sydney Harbour


Taronga Zoo

Intill Harbour Bridge nordvästra fäste, i Milsons Point, ligger nöjesparken Luna Park med sitt karaktäristiska clownhuvud som entre. Härifrån har man spektakulär utsikt över bron och Operahuset. Mer info: www.lunaparksydney.com
Strax öster om bron ligger stadsdelen Kirribilli vars kustlinje kantas av vackra bostadshus, bl.a. Admiralty House från 1843 och gotiska Kirribilli House från 1855, generalguvernörens respektive premiärministerns Sydneyresidens.
En kort färjeresa från Circular Quay ligger djurparken Taronga Zoo (Bradleys Head Road, Mosman) som förmodligen har världens vackraste utsikt där den ligger intill hamnen högt uppe på en brant klippa. Ordet "taronga" betyder dessutom "utsikt över vatten" på ett aboriginskt språk.
För att komma upp till entrén från färjan kan man ta en gondol som tillsammans med entrén ingår i kombinationsbiljetten som kan köpas vid färjeterminalen. Djurparken har inte bara australiensiska djur som koalor, kängurur, vombater, näbbdjur, echidna och pingviner utan även tigrar, lejon, giraffer, zebror, elefanter, sälar, gorillor, chimpanser, orangutanger och farliga ormar. Mer info: taronga.org.au
Norr om Taronga Zoo och mittemot Manly ligger fashionabla förorten Balmoral med strandpromenad och tre stränder.
Norr om Balmoral går Spit Bridge som är utgångspunkt för Manly Scenic Walkway, en 9 km lång promenad med spektakulär utsikt. Den passerar genom skogar och förbi små bukter och vikar med underbara små vita sandstränder och slingrar sig högt upp på klipporna. Mellanbiten är den allra vackraste och det är svårt att förstå att man är så nära en 4-miljonersstad.


Luna ParkAdmiralty House

Manly & Northern beaches
  Manly, som fått sitt namn av guvernör Arthur Phillip efter de aboriginska männens fysik, ligger på en smal halvö som slutar vid North Heads branta klippor. Manly var bara en liten fiskeby fram till 1852, då entreprenören Henry Gilbert Smith började forma byn för att efterlikna Brighton på Englands sydkust. Smith startade också färjetrafiken till Manly 1854. Färjan är än idag det enklaste sättet att ta sig hit från Circular Quay. Den tar ca 30 minuter och är värd sina pengar bara för utsikten.
Väster om Manly Wharf ligger stranden Manly Cove och Manly Sealife Sanctuary (West Esplanade), ett akvarium där man kan se bl.a. pingviner och djur som lever i Sydney Harbor och undervattenstunnlar med hajar, sköldpaddor, tropiska fiskar och stingrockor. Mer info: www.manlysealifesanctuary.com.au
Från Manly Wharf sträcker sig den 200 m långa gågatan The Corso med restauranger, affärer, barer, cafeer och hotell, som det vackra New Brighton Hotel, byggt i egyptisk nyklassicistisk stil 1926. Vid The Corsos ände tar Manly Beach vid, en lång härlig strand kantad av Norfolktallar. Enligt många är Manly Beach Sydneys finaste.
Söderut leder en promenad bort till den lilla bukten Shelly Beach inklämd mellan höga klippor, varifrån man kan se långt upp längs de norra stränderna. Här finns också ett marint naturreservat med utmärkt dykning.

Norr om Manly ligger stränderna på rad som ett pärlband utefter den 30 km långa kusten. Via Freshwater, Curl Curl, Dee Why, Fishermans Beach, Narrabeen, Mona Vale, Newport Beach, Bilgola, Avalon Beach och Whale Beach når man slutligen den vackra Palm Beach, populär bostadsort för media- och filmpersoner. Här spelar man dessutom in TV-serien "Home and away" ("Hem ljuva hem"). Längst ut på halvön, ca en timmes promenad från Palm Beach, står fyren Barrenjoey Lighthouse varifrån man har en fin utsikt.Corso, Manly


Manly


Palm Beach