- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Melbourne.
Fakta...
Land: Victoria, Australien
Grundad:
1835
Areal city: 37,7 km²
Invånare: 4,3 miljoner
Flygplats: Tullamarine (22 km nordväst)
Utflyktstips: Great Ocean Road, Yarra Valley, Phillip Island, Mornington & Bellarine Peninsulas
Bästa tid: November-mars
Mer info: www.melbourne.com.au, www.visitmelbourne.com

Sevärt i Melbourne

Swanston Street
Collins Street
Royal Botanic Gardens &
King's Domain

Parliament & Old Treasury
Fitzroy & Treasury Gardens
Flinders Street Station &
Federation Square

Southbank
Carlton Gardens och
Melbourne Museum

Royal Park & Melbourne Zoo
St Kilda
Como House
Rippon Lea

Melbourne, Victorias huvudstad, tillhör världens mest storslagna viktorianska städer med sin vackra 1800-talsarkitektur och stora eleganta parker. Det är också Australiens kulturella, ekonomiska och kulinariska huvudstad samt en viktig sportstad då man är värd för exempelvis Australian Open i tennis, galopptävlingen Melbourne Cup och Grand Prix i Formel 1. Melbourne och Sydney har ständigt varit lite av rivaler, men de skiljer sig mycket då Melbourne är mer europeisk medan Sydney har en mer amerikansk atmosfär.
Melbournes historia går tillbaka till den dag då tasmanen John Batman 1835 anlände till platsen och av aboriginerna köpte ca 240 000 hektar land. Men det var John Pascoe Fawkner, son till en straffånge, som får äran för uppbyggandet av den nya staden.
1851 blev Victoria självständigt från New South Wales och Melbourne växte snabbt, inte minst tack vare de immigranter från hela världen som på 1850-talet kom för att leta guld på Victorias fält. De nyrika guldgrävarna stannade sedan kvar och byggde upp storslagna palats, och mot slutet av 1800-talet hade "Marvellous Melbourne" blivit Australiens industriella och finansiella huvudstad. Men 1889 kollapsade tomtmarknaden vilket ledde till en djup depression.
1901 blev Australien självständigt och Melbourne fungerade som den nya nationens huvudstad fram till Canberras grundande 1927.
Efter Andra Världskriget och värdskapet för OS 1956 drog Melbourne till sig ytterligare grupper invandrare och blev den multikulturella stad den är idag där hela 48% av befolkningen är födda utomlands. Den brittiska identiteten har blandats ut med grekisk, kinesisk, italiensk och vietnamesisk.

Swanston Street


St Paul's Cathedral

Swanston Street, som sträcker sig från Yarra River till Carlton, har alltid varit Melbournes huvudgata och den kantas av stadshus och andra offentliga byggnader, många av dem uppförda i viktoriansk stil i början av 1900-talet.
Vid hörnet mot Collins Street ligger Manchester Unity Building, en magnifik nygotisk byggnad från 1932 med stadens första rulltrappa. Idag rymmer byggnaden framför allt juvelerare och tandläkarpraktiker.
Bredvid ligger Capitol Theatre (113 Swanston Street), byggd 1925-1927. Efter TV:n genombrott på 1950-talet sjönk publiksiffrorna drastiskt och i början på 1960-talet fick teatern stänga. Fasaden revs och insidan byggdes om för att istället rymma shoppingarkaden Capitol Arcade och en biograf. Det spekakulära kritalliknande taket med de färgade glödlamporna behölls dock. 1999 köptes byggnaden av RMIT-universitetet som återskapat stora delar till ursprungsutseendet och används till föreläsningar, festivaler och andra events både för studenter och Melbournes befolkning.
Mittemot ligger det vackra Stadshuset, Melbourne Town Hall (90-130 Swanston Street), byggdes 1867-1870 och bekostades av inkomster från guldrushen. Det var Melbournes främsta konsertbyggnad fram tills Concert Hall i Southbank stod klar, men än idag används den för baler, mässor, konserter och komedishower. I Main Hall finns en vacker orgel från 1929. Även om Town Hall har gjorts om till museum träffas Victorias guvernör och det verkställande rådet varje vecka för att godkänna lagar i den vackra Executive Council Chamber på första våningen.
St Paul's Cathedral (Swanston Street/Flinders Street) är ett nygotiskt mästerverk från 1880-1931. Den ersatte den mindre St James som stadens anglikanska katedral. Mer info: www.stpaulscathedral.org.au
Det enorma stadsbiblioteket, State Library of Victoria, byggdes 1854 i nyklassicistisk stil. 1913 lades den stora centrala kupolen till ovanför den åttkantiga Läsesalen. Biblioteket har en mycket stor samling böcker, bl.a. ett 4000 år gammalt anteckningsblock från Mesopotamien, och flera utställningar.
I norra delen ligger den vackra edvardianska City Baths (420 Swanston Street), som rymmer både sim- och badbassänger, squashbanor, gym, bastu, salonger och solarium. Byggnaden uppfördes 1903 och fick förfalla i flera år, men räddades 1983 och öppnades på nytt i ett modernare skick. Mer info: www.melbournecitybaths.com.au
Bredvid City Baths ligger den uppseendeväckande RMIT Building 8 (383 Swanston Street), en postmodern byggnad i starka färger från 1993. Det tillhör universitetet Royal Melbourne Institute of Technology.
Det stora affärs- och kontorskomplexet Melbourne Central (Latrobe Street) är ett av Melbournes populäraste shoppingcenter. Byggnadens sex våningar rymmer omkring 200 butiker utgår från ett 20 våningar högt konformat glastorn som omsluter ett gammalt tegelskottorn från 1889. Mer info: www.melbournecentral.com.au


Melbourne Town Hall
RMIT Building

Collins Street


Olderfleet Building
Rialto Towers

Collins Street sträcker sig från Spencer Street Railway Station till Spring Street vid Treasury Garden och är en populär adress för företag och butiker. I den västra delen ligger flera banker och aktiehandlare medan den östra har femstjärniga hotell och exklusiva butiker. Denna del kallades förr "Paris End" för sina eleganta byggnader, uteserveringar och platanträd. Från början var det bostadsområde för läkare, jurister och handelsmän, men under åren har de flesta av husen rivits och ersatts med moderna glasbyggnader. Två av dem som står kvar är nummer 1 och 36, som är säte för Melbourne Club, Australiens främsta herrklubb grundad 1838. Bakom de höga murarna breder sig en underbar trädgård ut sig. Mittemot klubben ligger det moderna Collins Place (35/55 Collins Street) med tvillingtorn som förbinds av den stora öppna platsen Great Space. Här finns butiker och restauranger och tornen ockuperas av kontor respektive det femstjärniga Sofitel Hotel. Mer info: www.collinsplace.com.au
Närmare Swanston Street ligger Regent Theatre (191 Collins Street), kallat "Melbournes drömpalats" med sin överdådiga rokokointeriör. Teatern byggdes och öppnades 1929 och anmärkningsvärt är att den rymmer två olika teatrar. Salongen på ovanvåningen används till teater- och musikframträdanden och Plaza Theatre på bottenvåningen var från början danssalong, men byggdes om till biograf efter talfilmens entré. 1945 förstördes salongen på ovanvåningen av en eldsvåda, men den renoverades snabbt och öppnades åter för allmänheten 1947. Teatern var rivningshotad under 1970-talet, men räddades till slut och efter en totalrenovering återöppnades den 1996 i sin forna glans. Foajén är fantastisk med sina skulpturer, väggmålningar, marmortrappa och tidstypiska möbler.
Block Arcade (282 Collins Street) är en underbart vacker shoppingarkad från 1891-1893. Dess design är inspirerad av Galleria Vittorio i Milano och har en central kupol, mosaikgolv, marmorpelare och viktorianska fönsterbågar. Här finns exklusiva butiker som säljer underkläder, kristall och glas samt Hopetoun Tearooms, en gammaldags teservering. Mer info: www.theblockarcade.com.au
Originalfasaden på CBA Bank Building (333 Collins Street) var en av de främsta exemplen på klassicistisk stil då den byggdes för Commercial Bank of Australia 1891-1893. 1939 byggdes fasaden dessvärre om och 1990 hade man ovanpå den ursprungliga byggnaden byggt ett högt kontorskomplex försett med en kopparkupol på taket. Den centrala delen av fasaden återställdes den till en enklare version av den ursprungliga. Interiören är lika grandiös nu som på 1800-talet. Vestibulen och banksalen under det kupolprydda taket fungerar nu som foajé till det företag som idag inryms i byggnaden och det är populärt att ha bröllopsfester. Mer info: www.333collins.com
I en unik och vacker venetiansk byggnad i nygotisk stil från 1887 ligger ANZ Gothic Bank (380 Collins Street). Den jämförs med Dogepalatset i Venedig och den blå interiören pryds med utsirade förgyllda löv bland kolonner och valv. Första våningen rymmer ANZ Banking Museum.
Mitt på Collins Street mellan Kings Street och William Street, ligger fem magnifika kontorsbyggnader sidan om varandra. Den första, Olderfleet (nr 471-477), byggdes i venetiansk-gotisk stil 1889-1890 med ett klocktorn på taket. Sidan om ligger Record Chambers (nr 479-481) som byggdes i manierist-klassisk stil 1887. South Australian Insurance Building (nr 483-485) byggdes 1888 i venetiansk-gotisk stil.
Winfield Building (nr 487-495) byggdes som Wool Exchange Building i Queen Anne-stil 1891. Ett atrium förbinder Winfield med Rialto Building (nr 497-503) som, även denna, byggdes i venetiansk-gotisk stil 1890-1891. Den rymmer idag femstjärniga hotellet Intercontinental Melborne The Rialto.
Intill ligger de moderna Rialto Towers (525 Collins Street), södra halvklotets högsta kontorsbyggnad med sina 58 våningar och 253 m. Den uppfördes 1986 och på 55:e våningen fanns fram till 2009 en utsiktsplats, som nu byggts om till restaurang. Mer info: www.vuedemonde.com.au
Mittemot ligger Stock Exchange (530 Collins Street) med en imponerande foajé.


Block Arcade

CBA Bank Building

ANZ Gothic Bank

Flinders Street Station & Federation Square
  Flinders Street/Swanston Street
Den enorma Flinders Street Station är inte bara Melbournes viktigaste järnvägsstation utan även en symbol för staden och hjärtat av dess sociala och kulturella identitet. Klockorna vid hörntrapporna är en av stadens mest populära mötesplatser. Platsen har varit central punkt för Melbournes järnvägssystem sedan 1854 då stationen utgjordes av en liten träbyggnad. På 1880-talet ansågs den provisoriska byggnaden otillräcklig och 1899 utlystes en arkitekttävling om att rita den nya järnvägsstationen. 1910 stod det vinnande bidraget färdigbyggt. Den edvardianska barockskapelsen med sin bronskupol, torn och röd och guldgula tegelfasad erbjuder allmänheten ett stort antal aktiviteter och funktioner förutom den huvudsakliga funktionen som järnvägsstation. Faciliterna är unika för alla offentliga byggnader från sin tid. Vänthallen och toaletterna ser mer ut att tillhöra en herrklubb än en järnvägsstation.
Intill Flinders Street Station ligger det nybyggda Federation Square som anlades på en tom bangård 2002 för att sammanföra centrala Melbourne med Yarra River. Kring torget ligger byggnader med futuristisk arkitektur i stål, glas och sandsten. Några exempel är amfiteatern, konstgalleriet Ian Potter Centre - NGV: Australian Art, museet Australian Centre for the Moving Image med utställningar om film, TV och digitala media samt ett atrium, som används som gångväg mellan Flinders Street och Yarra River. I Federation Squares mitt ligger Plaza, en öppen gård med Melbournes turistbyrå i sitt nordvästra hörn. I samband med Federation Square anlades också parken Birrarung Marr i tre olika nivåer förbundna med gångbroar. Mitt i parken finns Federation Bells som spelar olika melodier varje morgon och kväll. Mer info: www.fedsq.com


Flinders Street Station

Royal Botanic Gardens & King's Domain


Jätteknölkalla, Royal Botanic Gardens
Ornamental Lake

Dessa två parker och grönområden ligger intill varandra på Yarra Rivers södra strand.
Området där Royal Botanic Gardens ligger var ursprungligen sankmark i stadens utkant men 1846 anlades den nuvarande parken som består av botaniska trädgårdar, sjöar, monument, promenadstigar och statyer, men har även ett rikt djurliv med arter som ankor, svanar, fiskar, fladdermöss, kaniner och pungråttor. Den tillhör en av världens finaste trädgårdar och har blivit världsberömd för sina spektakulära vyer över utbredande gräsmattor och sjöar. Trädgårdarna omfattar en stor samling växter från hela världen och är hem för National Herbarium of Victoria, som har mer en 1 miljon växtarter som idenficeras och delas in i olika grupper. Här finns samlingar av rosor, kamelior, eukalyptus, ormbunkar med en subtropisk regnskog, kaktusar och andra ökenväxter (Arid Garden), vita och grå växter (Grey Garden), olika örter (Herb Garden), stora almar och ekar (Oaks), vanliga och ovanliga kinesiska växter (Southern China Collection) samt en samling perenner och andra prydnadsväxter medkontrasterande färger, former och strukturer (Perennial Border). Här finns också några utställningar: Australian Rainforest Walk om Australiens regnskog och Water Conservation Garden som visar hur man sköter växter med minimal vattenförbrukning, samt det grekiska och romerska monumentet Temple of Winds, byggd till minne av Charles La Trobe. Runt hela parken sträcker sig den 4 km långa Tan, en före detta träningsbana för kapplöpningshästar men numera Melbournes populäraste joggingslinga.
Mer info: www.rbg.vic.gov.au

King's Domain härrär från firandet av Melbournes 100-årsjubileum 1935 då 17 hektar land på Government Houses marker gjordes om till allmän park. Stora träd sprider ut sig över grönområdet som även har egna trädgårdar som Pioneer Women's Garden, anlagd 1934 för att hylla Victorias kvinnliga grundare, Alexandra Park med ormbunksdike, stora träd och gräsmattor, ridväg, cykelväg båthus och grillfaciliteter samt Queen Victoria Gardens, anlagd 1909 som inramning till den nya statyn av Drottning Victoria som avlidit fyra år tidigare. Trägården, som är en av stadens vackraste, består av träd, blomstersängar, rosenbuskar, ornamentala dammar, skulpturer, en rotonda och statyer av Kung Edward VII till häst. Det vackra blomsteruret, som ändrar mönster och blommor med årstiderna, skänktes till Melbourne av schweiziska urmakare 1966.
Byggnader i King's Domain är bl.a. Stapley Pavillion, Walker-fontänen, flera statyer, monumentet Shrine of Remembrance som hyllar australiska soldater som stupat i krig, Sidney Myer Music Bowl, en amfiteater för utomhuskonserter och baletter samt La Trobe Cottage som skeppades hit från England 1839 och var Victorias första guvernörs bostad. På hösten och vintern görs den ibland om till skridskobana.
Mitt i parken ligger Kings Domains landmärke, det italianiserade Government House (Dallas Brooks Avenue), uppfört 1872 som en kopia av Drottning Victorias palats på Isle of Wight. Det är dagens officiella residens för guvernören, drottningens representant i Victoria, och har en enorm balsal.
Längs hela parken sträcker sig den trädkantade Alexandra Avenue utmed Yarra River ända till stadsdelen South Yarra.


Shrine of Remembrance

Government House

Fitzroy Gardens & Treasury Gardens


Fairy Tree

Vid gränsen mellan centrum och East Melbourne ligger Fitzroy Gardens (Lansdowne Street/Wellington Parade/Clarendon Street/Albert Street) som anlades på 1857 och döptes efter Sir Charles Augustus Fitzroy, New South Wales guvernör 1846-1851. Parken är idag en av Melbournes största attraktioner och lockar årligen över 2 miljoner besökare. Här finns vackra platan-, alm-, ceder- och eukalyptusalléer, slingrande stigar, vattenfall, blomsterplanteringar, skogar, musikrotonda och Conservatory, ett underbart konservatorium från 1928 som har blomsterutställningar och tropisk regnskogsatmosfär året runt. Stigarna och alléerna formar Union Jack-flaggan.
Tudor Village, belägen mitt i parken, skapades i cement av en pensionär från England som gjorde detta som en hobby. Han byggde tre liknande byar och invånarna i Lambeth i London skänkte en av dem till staden Melbourne som tack för de matpaket som sändes till Storbritannien efter andra värlskriget. Byn öppnades officiellt av Melbournes borgmästare 1948. Modellbyggnaderna representerar en typisk by i Kent under Tudortiden i England, och den består av olika stugor med halmtak, en bykyrka, skola, hotell, lador, lagerbyggnader, pump, offentliga byggnader samt miniatyrer av Shakespeares hem och Anne Hathaways stuga.
Fairy Tree är en av de populäraste barnattraktionerna i parken. Det är en vackert utsnidat trädstam av ett över 300 år gammalt gummiträd. Olika sagofigurer, dvärgar, gnomer, koalor, flygande rävar, emuer, kängurur, pungråttor och fåglar ristades in av författaren Ola Cohn 1931-1934.
Captain Cook's Cottage, kapten James Cooks föräldrahem i Yorkshire i England, sattes upp till försäljning av dess sista ägare, Mrs Dixon, 1933 och det föreslogs att det kunde bli en idealisk centralpunkt för Victorias 100-årsjubileum 1934. Men den patriotiska Mrs Dixon vägrade låta stugan lämna England och hade redan tackat nej till välbärgade amerikaner av denna anledning. Till slut lät hon övertalas att godta Victorias bud eftersom Australien trots allt var en del av det brittiska imperiet. Den prominente Melbournebon Russell Grimwade köpte stugan 1933, varpå den monterades ned i 253 packlådor och 40 tunnor och skeppades till Melbourne var den anlände i maj 1934. I oktober donerades till Melbournes borgmästare under en jubileumsceremoni och platsen i Fitzroy Gardens valdes för dess stora skuggande europeiska träd. Då stugan byggts om betydande sedan familjen Cook bodde där, hade man en tung uppgift att restaurera den så likt ett 1700-talshus som möjligt, man har bl.a. möblerat den med passande material och omgärdat den med en trädgård av 1700-talskaraktär. Idag hyser den ett museum om James Cooks liv och upptäcktsresor.
Mer info: www.fitzroygardens.com

Söder om Old Treasury Building och väster om Fitzroy Gardens ligger Treasury Gardens (Lansdowne Street/Spring Street/Treasury Place), som anlades 1856. Den bildar en kreativ landskapsomgivning för Parlamentsbyggnaden och innefattar stora gräsmattor och promenadstigar kantade av stora träd. Här finns en ornamental damm och flera monument, bl.a. för John F. Kennedy. Parken är känd för sina fikonträd, hortensior och den japanska trädgården som omger dammen. Här ordnas också regelbunda kvällskonserter, en konstshow och andra nöjesevenemang.


Captain Cook's Cottage, Fitzroy Gardens
Treasury Gardens

Parliament & Old Treasury


St Patrick's Cathedral

Detta är ett mycket elegant område som av de första invånarna reserverades för stadens offentliga och kyrkliga byggnader. De viktorianska husen bekostades av inkomsterna från guldrushen. Parliament House (Spring Street) började byggas 1856 då de två kamrarna, Lower House (Representanthuset) och Upper House (Senaten) bildades. Biblioteket byggdes 1860, Queen's Hall 1879 och enligt originalritningarna skulle även en kupol uppföras. Den är fortfarande på planeringsstadiet. Portarna till Parlamentet är i vackert snidade och utanför står fina gammaldags lampor. Interiören är också mycket vacker med sina kolonner och tak i tudorstil prytt av kristallkronor och förgyllda löv. Man kan följa parlamentets sammanträden eller få en guidad tur. Bakom byggnaden finns en vacker liten trädgård som är öppen för allmänheten. Mittemot Parlamentsbyggnaden ligger den eleganta Princess Theatre från 1886 och ett av Australiens mest storslagna historiska hotell, Windsor Hotel, som öppnade 1884.
Strax intill Fitzroy Gardens ligger den romersk-katolska St Patrick's Cathedral (Cathedral Place), som byggdes 1858-1897, är en av världens vackraste nygotiska kyrkor. De tre spirorna, den högsta är hela 103 m hög, tillkom 1937-1939. Kyrkan har stora fönster med målat glas och en glasmosaik tillverkad i Venedig. Mittemot ligger en annan vacker kyrka, St Peter's Church (469 Albert Street), som är en av stadens äldsta. Den började byggas 1846 och från dess trappa utropades Melbourne som stad.
Nyklassicistiska Old Treasury Building (Treasury Place) hör till en av de vackraste offentliga byggnaderna i Australien. Det byggdes i nyrenässansstil 1857 som regeringskontor och förvaring av en stor del av det guld, värt 200 miljoner, dollar som grävdes fram på guldfälten i Victoria. Sedan 1994 inrymmer byggnaden Gold Treasury Museum som visar stadens historia, arkitektur konst och nutida liv. Museet har tre permanenta utställningar. Den som drar mest folk är Built on Gold, belägen i åtta av de gamla guldvalven i källaren.
Making Melbourne beskriver Melbournes utveckling mellan 1852 och 1862. Hur Victorias nyvunna rikedomar formade Melbournes framtid och betalade uppförandet av de många storslagna byggnader som ännu pryder stadens gator. Utställningen visar även det nutida Melbourne ur ekonomisk, kulturell och aktiv aspekt.
I Growing up in the Old Treasury kan man promenera runt i rekonstruerade vardagsrum hos typiska familjer under 1800-talet. Här finns också roterande tillfälliga utställningar.
Mer info: www.oldtreasurymuseum.org.au


Parliament of VictoriaOld Treasury Building

Southbank


Eureka Tower


Arts Center Melbourne

Yarra River slingrar sig genom hela Melbourne och utgör gränsen mellan norra och södra delen, kallad Southbank. Här anordnas roddtävlingar regelbundet och det finns möjlighet att hyra roddbåtar på flera platser. Längs floden sträcker sig en lång trädkantad strandpromenad.
Southbank var industriell ödemark fram till början av 1990-talet då man sanerade området, anlade parker och uppförde intressanta kulturbyggnader.
För att ta sig till Southbank från centrala Melbourne kan man exempelvis promenera över den bågformade karaktäristiska gångbron Southgate Footbridge, som byggdes 1992 och har blivit en av Melbournes kännemärken. En av de bästa utsikterna över staden kan man få på den vackra Princes Bridge intill gångbron. Denne stod klar 1888 och döptes efter Edward, Prince of Wales.
Längs Southgate Promenade finns mängder av restauranger, butiker, pubar och andra nöjesanläggningar. Southgate, som öppnade 1992, är ett av Melbournes främsta nöjescenter med lyxiga butiker, fina restauranger och caféer samt en biograf.
Australiens näst högsta byggnad (eller högsta upp till taket), Eureka Tower (7 Riverside Quay), är 297 m hög och byggdes 2001-2006. Det är idag den byggnad i världen som har flest våningar för bostäder. 2007 öppnade en utsiktsplattform på 88:e våningen, Eureka Skydeck 88, 285 m upp. Det finns även en utomhusterrass. För extra spänning kan man besöka "The Edge", en glaskub som skjuts ut från fasaden nästan 300 m över marken. Mer info: www.eurekaskydeck.com.au
Längre bort ligger Crown Entertainment Complex (8 Whiteman Street), en modern byggnad från 1997 som inrymmer lyxhotell, restauranger, barer, caféer, nattklubb, biograf och södra halvklotets största casino.
På Southbank ligger Arts Centre Melbourne (100 St Kilda Road), Melbournes främsta konst-, musik- och teaterkomplex och hemmascen för Australian Ballet och Melbourne Theatre Company. Efter Andra Världskriget ansåg man att Melbourne behövde ett kulturcentrum och 1960 godkändes slutligen en plan. Bygget startade 1973 och består av två huvudbyggnader, Hamer Hall som öppnades 1982 och Theatres Building från 1984. Här finns tre teatrar: State Theatre, The Playhouse och Fairfax Studio samt flera gallerier och Performing Arts Collection, som har tillfälliga utställningar om allt som har med konst, musik, dans och teater att göra. Från Theatres Buildings tak reser sig Melbournes främsta landmärke, en 162 m hög spira som är vackert upplyst på kvällen. Centret har guidade visningar varje dag. Mer info: www.vicartscentre.com.au
Intill ligger National Gallery of Victoria (180 St Kilda Road), som invigdes 1861 som Australiens första allmänna konstgalleri. Det flyttades till den nuvarande platsen, intill Arts Centre, 1968 och rymmer idag landets största och finaste konstsamling med verk från 2400 f. Kr. till modern tid. Mest framstående är den fantastiska samlingen med australisk konst från aboriginska verk till moderna, men även den europeiska och kinesiska samlingen är stor. En annan stor sevärdhet är Great Halls vackra glastak som skimrar i rött, grönt och blått. Runt byggnaden sträcker sig en vallgrav med fontäner, bl.a. Angel, en 10 m hög trehövdad mytologisk ängel med tre ben.
Längs Yarra River längre västerut ligger Polly Woodside (Lorimer Street East), ett populärt sjöfartsmuseum vars huvudattraktion är järnbarken Polly Woodside byggd i Belfast 1885 som lastfartyg för handeln mellan Sydamerika och Storbritannien. 1904-1924 seglade hon runt i Tasmanhavet och de följande 40 åren användes hon som kolmagasin för ångbåtar i Port Melbourne innan hon togs ur tjänst 1960. 1968 donerades skeppet till National Trust varpå hon restaurerades av frivilliga och idag kan man besöka skeppet och se hur bestättningen levde ombord. I den intilliggande museibyggnaden på land kan man studera utställningar, föremål, fotografier och nautiska modeller. Mer info: www.pollywoodside.com.au
Intill museet ligger Melbourne Exhibition Centre som årligen håller ett antal intressanta utställningar om allt möjligt.


Utsikt över Southbank och Princes Bridge
Polly Woodside

Carlton Gardens & Museum of Melbourne
  Carlton Street/Rathdowne Street/Victoria Street/Nicholson Street
Carlton Gardens ligger i stadsdelen Carlton 3 km norr om Melbournes centrum. Stadsdelen är känd som Little Italy eftersom många italienare slog sig ned här på 1950-talet. Lygon Street blev huvudgatan i stadsdelen som nu också är populär bland studenter då det ligger nära University of Melbourne. Drummond Street, parallellgata till Lygon Street, har stadens främsta exempel på viktorianska bostadshus från 1800-talet.
Parken består främst av stora gräsmattor och små slingriga stigar kantade av ståtliga träd som ekar, almar, plataner, barrträd och fikonträd, men även två konstgjorda sjöar, vackra blomstersängar och flera djurarter. Målet var att stigarna och blomsterrabatterna skulle dra uppmärksamheten till den kungliga mässhallen Royal Exhibition Building (Nicholson Street) som uppfördes till världsutställningen 1880. Hallen var även säte för Victorias parlament i 27 år då deras egna parlamentsbyggnad på Spring Street var upptagen av Australiens federala parlament fram till dess att Canberra byggdes och blev huvudstad 1927. Royal Exhibition Building fortsatte fungera som utställningshall fram till 1996 då Melbourne Exhibition Centre i Southbank öppnades, men även idag anordnas ibland utställningar här, bl.a. International Flower and Garden Show.
Bakom Royal Exhibition Building ligger det moderna Museum of Melbourne, en spännande och nyskapande attraktion som öppnade 2001. Museet har permanenta och roterande utställningar, dynamiska uppträdanden, IMAX-biograf och olika event spridda på sex våningar. Utställningarna handlar om vetenskap, teknik, miljö, människans hjärna och kropp, det australiensiska samhället och de inhemska folken. Några av höjdpunkterna är det aboriginska centret Bunjilaka, ett regnskogsgalleri med över 8 000 växter, ryggradsdjur som ormar, fåglar, fiskar och insekter samt Austalia Gallery med olika minnesföremål som rum tillägnade 1930-talets berömda galopphäst Phar Lap och TV-serien "Grannar" som spelades in i Melbourne. Blå Lådan är anpassad för barn ochhandlar om olika sinnen på temat växande. Mer info: www.melbourne.museum.vic.gov.au
Norra delen av Carlton Gardens har också vackra trädalléer samt en lekplats och Carlton Garden Tennis Courts.


Royal Exhibition Building

Royal Park & Melbourne Zoo
  Flemington Road, Parkville
Den enorma Royal Park ligger i stadsdelen Parkville i norra Melbourne. Den består av stora öppna ytor, träd och sportarenor och banor för tennis, cricket, fotboll, hockey och golf. I sydöstra hörnan finns en trädgård med inhemska australiensiska växter och 2005 anlades ett våtmarksområde.
Mitt i parken ligger Melbourne Zoo (Elliot Avenue) som sägs vara en av världens främsta djurparker. Den grundades 1861 och är världens tredje äldsta. Djurparken har vackra landskap och breda stigar, och djurens inhägnader är avbildade av deras naturliga miljöer. Här finns framför allt en stor mängd australiensiska djur som koalor, emuer, reptiler, näbbdjur, kängurur, vombater, punggrävlingar och en stor tropisk voljär med träd och dammar och hundratals australiensiska fåglar. Men här finns också lejonpark, tigrar, björnar, röda pandor, jaguarer, sköldpaddor, reptiler, hyenor, giraffer, zebror, sälar, arapapegojor, elefanter, en regnskog med gorillor och trädapor samt ett tropiskt fjärilshus. Mer info: www.zoo.org.au
Strax nordost om Royal Park ligger Melbourne University, grundat 1853 och väl värt ett besök för dess vackra arkitektur, lummiga trädgårdar och kostnadsfria gallerier och museer. Exempel är Ian Potter Museum of Art med samtida konst och University Gallery med australisk konst.


Melbourne Zoo

St Kilda


Luna Park

Den pittoreska förorten St Kilda ligger 6 km söder om Melbournes centrum och är mycket populärt i synnerhet för närheten till sandstränderna i Port Phillip Bay. Under guldåren 1880-talet drog St Kilda till sig förmögna familjer som byggde eleganta hus och bosatte sig eller bara kom hit på sommarsemester för att koppla bort den trånga, dammiga och varma stan. Järnvägen till St Kilda stod klar 1857 och under guldrushen byggde societen sina ståtliga residens i området och Fitzroy Street blev en av stadens mest fashionabla gator. Hotell, danslokaler och badhus öppnades och gjorde St Kilda till den trendigaste stadsdelen i hela Melbourne. Men efter hand biltrafiken och de stora folkmassorna kom hit flyttade societeten vidare till de mer fashionabla stadsdelarna Toorak och Brighton. Med den ekonomiska kollapsen på 1890-talet började St Kilda förfalla och de stora villorna revs eller byggdes om till lägenheter. På 1960- och 70-talet blev det centrum för prostituerade och knarkare och de låga hyrorna drog till sig bohemer, invandrare, flyktingar och utslagna.
Idag har dessa människor tvingats bort av de hastigt ökade fastighetspriserna och St Kilda har fått en renässans med restauranger, caféer, musikklubbar, konstgallerier och sin charmiga Art Deco-arkitektur och avslappnade livsstil. Husen har renoverats och blivit populära bland konstnärer och författare och de stora hotellen har byggts om till konsertlokaler, exempelvis Victoria från 1859. Det är dock, som förr i tiden, inte endast överklassen som kommer hit. St Kilda har numera en extrem mix av exklusiva butiker, backpackerhostels, fina restauranger och billiga snabbmatshak. Livliga Acland Street har blivit en av Melbournes främsta matgator med otaliga restauranger, caféer, barer, bagerier och matbutiker. Men även skivaffärer, bokhandlar, modebutiker och presentaffärer.
Den största sevärdheten är Coney Island-inspirerade Luna Park (Lower Esplanade), Melbournes stora nöjespark som varit St Kildas symbol sedan den byggdes 1912. Den är något omodern men har bl.a. en häftig berg- och dalbana, spöktåg, radiobilar och pariserhjul. Mittemot ligger Palais Theatre (Cavell Street), som byggdes 1927 och var då en av Australiens största och bästa biografer med över 3000 platser. Den har idag olika typer av liveframträdanden.
St Kilda Botanical Gardens (Blessington Street, Herbert Street, Dickens Street) anlades 1859 och har ett nytt konservatorium och en vacker rosenträdgård.
St Kildas kust har också fått en totalrenovering. Stränderna har städats, parker anlagts, cykelbanor byggts och palmer planterats. St Kilda Pier byggdes 1857 och är fortfarande en stor turistmagnet med trevliga restauranger och caféer. Från piren utgår olika båtturer, bl.a till en pingvinkoloni.


St KildaSt Kilda Pier

Como House
  Williams Road/Lechlade Avenue, South Yarra
Residenset Como House ligger vackert i Como Park vid Yarra Rivers strand. Det byggdes 1847 som bostad för societetsparet Edward Eyre Williams och hans fru Jessie Gibbon i en unik blandning av australiensisk regency och klassisk italiensk stil. Huset sägs ha fått sitt namn efter Comosjön i Italien, var Edward friade till Jessie. 1852 sålde de villan till investeraren Fredrick Dalgety som inom ett år i sin tur sålde det vidare till skotten John Brown med fru Helen. De byggde på en extra våning, torn och ytterligare byggnader på tomten. 1861 tvingades Brown pantsätta huset av ekonomiska skäl. 1864 auktionerades det ut till societetsparet Charles och Caroline Armytage som bodde i huset med sina 10 barn. De skapade bl.a. den vackra balsalen som finns kvar idag. När paret Armytage avlidit bodde tre döttrar kvar. 1906 gifte sig den ena dottern, Constance, med Victorias guvernörs adjutant, vilket i media kallades "Årets sociala händelse".
Familjen Armytage bodde kvar till 1959 då villan testamenterades till National Trust för att bevaras som exempel på det rika koloniala Victoria. Natinonal Trust har restaurerat och inrett Como House med originalmöbler och de möbler som Caroline Armytage köpte in under en långresa i Europa på 1870-talet.
Den stora vackra trädgården ser ut nästan exakt som den gjorde förr med sluttande gräsmattor, blomsterpromenader, tall- och cypressgläntor, fontänterrass, krocketplan och en vattenpark.
Como House är öppet dagligen mellan 10.00 och 16.00.
Mer info: www.comohouse.com.au


Como House

Rippon Lea
  192 Hotham Street, Elsternwick
Residenset Rippon Lea byggdes i romansk stil 1868 för den välbärgade affärsmannen, politikern och Sir Frederick Sargood. 1897 byggdes huset om rejält då den norra sidan byggdes ut och tornet lades till. Huset var också ett av de första i i Australien med elektriskt ljus. Sargood och hans familj bodde i huset till hans död 1903, då det såldes till ett konsortium som skulle riva huset och stycka upp tomten. Avstyckningen påbörjades, men konsortiets ledare avled innan man hann riva huset. 1910 såldes villan istället till möbelhandlarparet Ben och Agnes Nathan, som bodde här till Bens död 1935. Det ärvdes då av dottern Louisa, som under mellankrigstiden höll flera fester för Melbournes societet. Hon ersatte delar av den viktiorianska inredningen med mer återhållsam vit klassisk stil, inredde matsalen med italienska renässansmöbler och många rum inspirerades av filmstjärnornas residens i 1930-talets Hollywood, däribland den stora salongen. Dessutom revs Sargoods balsal och ersattes med swimmingpool och ny balsal.
På 1950-talet tog regeringen i Victoria, mot Louisas vilja, över delar av egendomen och använde den som TV-studio. När Louisa dog 1972 donerade hon Rippon Lea till National Trust och det är idag öppet för allmänheten.
Det är nu den sista privata lantegendomen från den viktorianska tiden. Den överdådiga viktorianska inredningen stammar från familjen Sargood, medan många möbler och tillbyggnader stammar Louisa Jones. På husets baksida ligger Vinterträdgården som hyste ormbunkar, orkidéer och andra växter. Residenset omringas av en stor elegant viktoriansk-engelsk park med blomsterplanteringar, ormbunkslund, konservatorium, tennisbana, fruktträdgård, rosenlundar, ökenträdgård med kaktusar samt en sjö med broar, vattenfall, små öar och en båtpaviljong. I trädgården strövar påfåglar fritt omkring.
Mer info: www.ripponleaestate.com.au


Rippon Lea