- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Canberra.
Fakta...
Land: Australian Capital Territory, Australien
Grundad:
1913
Areal: 814,2 km²
Invånare: 368 000
Bästa tid: September-april
Mer info: www.canberratourism.com.au

Sevärt i Canberra

Parlamentsområdet
Parliament House
Australian War Memorial
National Museum of Australia
National Botanic Gardens
National Zoo & Aquarium
Yarralumla
Gold Creek Village
Övriga ACT

Australiens huvudstad Canberra ligger i ett eget territorium, Australian Capital Territory eller ACT, som omges helt av delstaten New South Wales.
Området där Canberra ligger var en gång bara en fårstation vid Molonglo-flodens strand. 1908, sju år efter bildandet av Australiens statsförbund, planerade regeringen en ny stad för det federala parlamentet för att få slut på rivaliteten mellan Sydney och Melbourne. 1911 beslöt man var den nya huvudstaden skulle ligga.
Canberra, ett aboriginskt ord för mötesplats, blev en diplomatisk lösning för sitt läge mitt emellan Sydney och Melbourne. Året därpå utlyste man en arkitekttävling för stadens utförande. Vinnaren blev amerikanen Walter Burley Griffin som ville ha en låg och modern trädgårdsstad med de viktigaste byggnaderna placerade kring en stor sjö. 1913 lades grundstenen, men byråkratiska tvister och utbrottet av Första världskriget försenade bygget. Inte förrän 1921 kom det igång igen på allvar och 1927 flyttades parlamentet hit från Melbourne.
2003 drabbades stadens utkanter av en förödande skogsbrand, men centrum klarade sig väl.
Stadsplanen är välplanerad med sina gator och parker. Det finns inga skyskrapor i stan och landskapet består mest av låga hus, grönområden och sjön Lake Burley Griffin som skapades 1963 när man dränerade Molonglo River. Kring sjön har man skapat den vackra Commonwealth Park, som i mitten av september till mitten av oktober står i full blom i samband med firandet av vårens ankomst i blomsterfestivalen Floriade. I april firas varmluftsballongfestivalen.
Staden omges av fyra berg: Capital Hill och Red Hill i söder och Black Mountain och Mount Ainsle i norr.
Canberra är väl egentligen bara Australiens huvudstad på papperet, men trots sin ringa storlek är den definitivt värd ett besök för sin lantliga charm och vackra byggnader och parker, kanske som dagstur eller weekend från Sydney om man inte har vägarna förbi.

Parlamentsområdet

 

Canberras första parlamentsbyggnad, idag kallad Old Parliament, byggdes 1927 och användes fram till 1988 då man flyttade till nytt eftersom den gamla byggnaden blivit för liten och dessutom behövde renoveras. Den var rivningshotad, men till slut beslöt man att den skulle bevaras för sin historiska betydelse. Efter en renovering öppnades den för allmänheten 1992 med bevarade kontorsrum, kamrar och möblemang från 1930-talet. Sedan 2008 tillhör det Department of the Prime Minister and Cabinet och hyser dessutom Museum of Australian Democracy at Old Parliament (18 King George Terrace) som hyllar demokrati och Australiens politiska historia. De permanenta utställningarna är Living Democracy: Power of the people om enskilda personer som kämpat för sin sak, Designing Democracy om vägen till demokrati, Hands on Democracy-Make: Play där familjer kan delta i demonstrationer och återuppleva händelser i Australiens politiska historia, Prime Ministers of Australia Exhibition om landets premiärministrar samt Opposition Party Room and the Leader of the Opposition’s Office om hur det är att sitta i opposition.
Bakom Old Parliament finns en trädgård med vackra rosenplanteringar. Mer info: www.moadoph.gov.au

National Library of Australia (Parkes Place), från 1972, är landets största bibliotek med mer än 6 miljoner böcker, ett exemplar av alla tidningar som publicerats i Australien, smalfilmer, manus, fotografier och historiska föremål som kapten James Cooks originaldagböcker från sina resor med Endeavour. Mer info: www.nla.gov.au

Questacon - National Science and Technology Centre (King Edward Terrace/Parkes Place) har 200 vetenskapsutställningar i sex olika gallerier. Man kan bl.a. uppleva en jordbävning, känna blixten slå ner, åka berg- och dalbanesimilator och spela harpa utan strängar. Mer info: www.questacon.edu.au

High Court of Australia (Parkes Place) är landets högsta domstolsinstans. Byggnaden invigdes 1980 av drottning Elizabeth II av England. Den är centrerad kring en imponerande allmän sal i glas. Inträdet är gratis. Mer info: www.hcourt.gov.au
Sidan om ligger National Portrait Gallery (King Edward Terrace) med en samling på omkring 400 porträtt av australiensare som haft stor betydelse för nationen. Samlingen grundades 1998 och inrymdes i Old Parliament fram till 2008 då dagens byggnad stod klar. Mer info: www.portrait.gov.au

National Gallery of Australia (Parkes Place) öppnade 1982 och speglar nationens mångkulturella samhälle med 100 000 konstverk. Huvudpunkten ligger i australiensisk konst från aboriginska målningar till 1900-talskonst och verk från de första årtiondena av den europeiska koloniseringen. Dessutom har man avdelningar med modern europeisk och amerikansk konst, internationell konst, asiatisk konst och verk från Afrika och Amerika inklusive fotografier, möbler, keramik, mode och silverföremål.
Intill sjön utanför museet ligger Skulpturträdgården. Mer info: www.nga.gov.au


Old Parliament

Questacon

National Gallery of Australia

Parliament House


Foajén, Parliament House

Capital Hill
Den nuvarande parlamentsbyggnaden, som ligger precis bakom den gamla, stod klar 1988 och har en mycket unik arkitektur. Den gigantiska konstruktionen, som består av 4 700 rum, ser mycket mindre ut än den är eftersom den byggts in i Capital Hill och "gömts" under ett gräsbeklätt tak för att bevara platsens ursprungliga landskap. Uppe på taket står en 81 m hög och 220 ton tung flaggstång.
Förgården täcks av röd sand och en damm, som representerar det australiensiska landskapet. En aboriginsk mosaik, som representerar landets urinvånare, är placerad mitt i dammen. Verandan vid entrén är klädd med vit italiensk marmor som huggits ut från en enda klippa och inne i foajén står 48 grågröna pelare som ska efterlikna en eukalyptusskog. Under flaggstången ligger Great Hall, byggnadens centrum med passager till kamrarna på respektive sidor. Här visas bl.a. dokumentet som bildade statsförbund Australien, signerad av drottning Victoria,och en av endast fyra kända exemplar av Magna Charta från 1297.
Det finns guidade turer i parlamentet, men man kan också på egen hand besöka flera av parlamentets salar inklusive de båda kamrarna, House of Representatives och Senate Chamber. Om man har tur kan man bli vittne till en politisk debatt och se premiärministern i aktion. Inträde till parlamentet är gratis.
Mer info: www.aph.gov.au


Parliament House

Australian War Memorial


Hall of Memory, AWM

Limestone Avenue
Landets mest besökta turistattraktion efter Sydney Opera House, Australian War Memorial, hyllar alla australiensare som dött under strider för sitt land. Monumentet fullbordades i sin nuvarande form 1941. Det var från början tänkt att endast tillägna Första Världskriget, men efter hand Andra världskriget spred sig över hela världen insåg man att en utbyggnad krävdes. 1952 byggdes den ut ytterligare för att tillägna alla krig där Australien deltagit.
När man tagit sig in i monumentet kommer man fram till Roll of Honour som sträcker sig längs pelargångarna på båda sidor om en lång damm, Pool of Reflection, där anhöriga kan sörja sina bortgångna. Roll of Honour har bronsplattor med namnen på alla de 102 600 australiensare som dödats i strid.
Under den stora kupolen, som pryds med en av världens största mosaiker, ligger Hall of Memory med den okände australiensiske soldatens grav. Den okände soldatens kvarlevor återvände från ett slagfält från Första världskriget 1993 och får symbolisera alla australiensare som dödats medan de tjänat sitt land.
Monumentet hyser också tre gallerier om Gallipoli, Första världskriget samt Andra världskriget.
Mellan monumentet och Lake Burley Griffin sträcker sig den rödfärgade Anzac Parade, som kantas av nio minnesmärken från olika krig Australien deltagit i under 1900-talet.
Bakom War Memorial tronar det 842 m höga Mount Ainsle, varifrån man har en fantastisk utsikt över parlamenten och Lake Burley Griffin. Med Mount Ainsle som utgångspunkt placerade Walter Burley Griffin Australian War Memorial, Anzac Parade och Parlamentet i en rak axel.
Mer info: www.awm.gov.au


Roll of Honour, Australian War Memorial

National Museum of Australia
  Lawson Cres, Acton Peninsula
Ett parlamentsbeslut 1980 ledde till Australiens nationalmuseums bildande och 2001 invigdes det på sin nuvarande plats. Den unika specialkonstruerade byggnaden har fått inspirationen av ett pussel.
Som första punkt under besöket är en audiovisuell introduktion, Circa, i en roterande biograf. De olika utställningarna placeras ut i sitt geografiska sammanhang på en tredimensionell karta över Australien genom digital animation och interaktiva mediastationer.
De olika utställningarna utforskar vilka människor, händelser och frågor som har skapat och influerat landet. Museets mål är att vara ett forum för att skildra historier och uppmuntra till debatt. Interaktiva utställningar involverar besökare genom att be dem att själva bidra.
Galleriet First Australians är den största permanenta utställningen och skildrar historier, kulturer, språk och upplevelser samt samtida sociala frågor om landets två ursprungliga folkgrupper: aboriginerna och öborna i Torres sund.
I Nation: Symbols of Australia finns över 700 föremål som används för att illustrera hur symboler bidrar till att definiera en känsla av nationell identitet. Till dem hör kängurur, flaggan, Anzac Day, australiensiska ord och uttryck, australiensiska uppfinningar och mat genom tiderna inklusive det bredbara smörgåspålägget Vegemite.
Horizons handlar om hur de över 10 miljoner invandrare som anlänt sedan 1788 format Australien som vi ser idag och rollen som regeringen spelat. Både individuella historier och föremål från museets samlingar visar vem invandrarna är och var, varifrån de kom, vad de hade med sig och vilka förhoppningar och förväntningar de hade.
I Eternity levandegörs personliga berättelser från 50 australiensare, vilket ska utforska historien, nutiden och framtiden genom deras känslor och erfarenheter. Besökarna kan också spela in sin egna historier som sedan blir en del av samlingen.
I Tangled Destinies undersöker man förhållandet mellan människan och miljön i Australien, naturen och kulturen. Man får veta hur människan försökt utmana, anpassa och kontrollera naturen.
Garden of Australian Dreams innehåller flera symboler för australiensisk kultur.
Mer info: www.nma.gov.au


National Museum of Australia

National Botanic Gardens


Telstra Tower, Black Mountain

Clunies Ross Street, Acton
Den botaniska trädgården, uppe på Black Mountains sluttningar, har Australiens största och finaste vetenskapliga samling av inhemska växter. Här finns över 90 000 växter av 5 000 olika arter. Växter från östra Australiens regnskogar har samlats i Rainforest Gully och på Eucalypt Lawn kan man se 600 olika eukalytpusarter. Här finns också en självguidad tur som berättar om hur aboriginerna utnyttjat olika växter i tusentals år. Mer info: www.anbg.gov.au/anbg
På toppen av Black Mountain tronar det 195 m höga Telstra Tower som, förutom sin funktion som mobiltelefon-, radio- och TV-sändare, har en utställning om telekommunikationens historia i Australien och tre utsiktsplattformar på olika våningar vilka ger fantastisk utsikt över hela Canberra.
 
National Zoo & Aquarium
  999 Lady Denman Drive, Scrivener Dam
Detta är Australiens enda kombinerade zoo och akvarium. Akvariet har en fantastisk samling med fiskar från hela Australien och utlandet. Hajar, sötvattensfiskar från floderna i Australien, Sydafrika och Sydamerika och färgglada tropiska fiskar från korallreven ryms i omkring 20 olika akvarier. Grodor och reptiler finns också här.
I zoo:t finns olika endemiska djur som koalor, kängurur, dingos, emuer, vombater, dvärgpingviner och tasmanska pungdjävular samt många internationella arter som uttrar, flera sorters apor, fåglar, brunbjörnar, giraffer, afrikanska antiloper, pumor, zebror, lejon, tigrar, snöleoparder och geparder.
Man kan också boka särskilda turer där man får komma närmare djuren mot en kostnad.
Mer info: www.nationalzoo.com.au
 
Yarralumla
  I den lummiga förorten Yarralumla, strax väster om Parlamentsområdet, ligger de flesta av Australiens ambassader, diplomatvillor och politikers officiella residens.
Premiärministern bor i närliggande The Lodge (5 Adelaide Avenue, Deakin) som byggdes i georgian revival-stil 1927. Det är stängt för allmänheten men man kan få en skymt av residenset genom de stora grindarna.
Sedan 1972 är Government House (Dunrossil Drive) generalguvernörens officiella residens. Huset tillhörde under 1800-talet en fårstation kallad Yarralumla. 1913 köpte Samväldets regering Yarralumla för att användas som generalguvernörens tillfälliga residens. Sedan dess har det byggts ut och om flera gånger. Nu bor, förutom generalguvernören, den brittiska kungafamiljen och andra statsöverhuvuden här när de är på officiella besök i Australien. Allmänheten har vanligtvis inte tillträde till huset, men från en utsiktsplats på Lady Denman Drive får man en fin vy över huset och den stora trädgården.
Många av ambassaderna utmärker sig genom att deras byggnadsstil påminner om den traditionella stilen i det egna landet. Några av de främsta exemplen är Kinas (15 Coronation Drive) med pagodformat tak, drakstatyer och röda kolonner, USA:s (1 Moonah Place) som ser ut som en typisk villa i den amerikanska Södern, Indiens (3-5 Moonah Place) med vallgrav och en tempelbyggnad, Papua Guineas (39-41 Forster Crescent) som ser ut som ett andehus med totempålar utanför, Thailands (111 Empire Circuit) med typisk thailändsk arkitektur och Mexicos (14 Perth Avenue) som har en kopia av den aztetiska solstenen.


Government House

Gold Creek Village


National Dinosaur Museum

Gold Creek Road, Nicholls
Gold Creek Village, 16 km norr om Canberra, är ett trevligt område med butiker, konstgallerier, nöjen, restauranger, den engelska puben The George och en flera intressanta attraktioner.
National Dinosaur Museum (Gold Creek Road/ Barton Highway) öppnade 1993 och har numera landets största dinosaurutställning. Här finns över 300 fossiler och 23 kompletta skelett och utställningen spänner från Jordens uppkomst till senare dinosarietid. Mer info: www.nationaldinosaurmuseum.com.au
Cockington Green Gardens (11 Gold Creek Road), som öppnade 1979, är en av Canberras populäraste turistattraktioner. Det började som en charmig brittisk miniatyrby med vackra trädgårdar, skotska slott, engelsk pub, en labyrint, Stonehenge och scener med fotbolls- och cricketmatcher. Den kallas idag Original Display och 1998 byggdes parken ut med International Display där 30 länder finns representerade med en minitatyrbyggnad som ländernas ambassader valt ut och sponsrat parken med.
Rose Room har inomhusutställningar t.ex. "Waverley", ett 34 rum stort dockhus. Mer info: www.cockingtongreen.com.au
Australian Reptile Zoo (29 O'Hanlon Place) har flera av världens giftigaste ormar, pytonormar, krokodiler, sköldpappor och en mängd olika ödlor. Mer info: www.canberrareptilezoo.com.au
Canberra Walk-in Aviary (26 O'Hanlon Place, Federation Square) är ett öppet område där man kan se och mata omkring 500 fåglar av 55 olika australiska arter som duvor, finkar, vaktlar och naturligtvis papegojor som undulater, kakaduor och lorier. Mer info: www.canberrawalkinaviary.com.au


Cockington Green Gardens

Övriga ACT


Gibraltar Falls

Mer än 70% av Australian Capital Territory är bushmark och nästan hälften utgörs av Namadgi National Park, som är ett vackert, kargt landskap med höga berg, snö och floddalar och ett rikt djurliv. Det finns också viktiga aboriginska och europeiska kulturplatser. Vid Yankee Hat finns aboriginska klippmålningar. Det finns flera vandringsleder och två campingplatser i parken. I Gibraltar Creek Pine Forest kan man se det vackra 50 m höga vattenfallet Gibraltar Falls.
Norr om Namadgi, 45 km sydväst om Canberra, ligger vildmarksområdet Tidbinbilla Nature Reserve med en stor skog, gräsmarker, berg och bäckar. Här kan man se ett stort antal kängurur, emuer, näbbdjur, koalor, pungråttor och unika fåglar. Området drabbades hårt av den våldsamma branden i januari 2003.

18 km väster om Canberra ligger Mount Stromlo Observatory (Via Cotter Road), som grundades 1924 och öppnades för allmänheten 1997. Större delen av observatoriet förstördes i den stora skogsbranden 2003, men det är under återuppbyggnad.
I ACT, 40 km sydväst om Canberra, finns också ett rymdcentrum, Canberra Space Centre, som utforskar yttre rymden. Här kan man bl.a. se en 3,8 miljoner år gammal månsten som plockades upp av Apollo 11 1969, undersöka en rymddräkt och se nya fotografier från Mars, Saturnus och Jupiter. Mer info: www.cdscc.nasa.gov