- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 
Nationalparker.

Nationalparker

Uluru-Kata Tjuta & Watarrka National Parks
Kakadu National Park
Litchfield National Park
Daintree Rainforest
Blue Mountains
Great Ocean Road
Kangaroo Island
Kimberley
Purnululu National Park
Karijini National Park
Kalbarri National Park
Nambung National Park


Australien har över 500 nationalparker och på flera platser verkar det som om de avlöser varandra.
Men landet har också den mest storslagna naturen och till skillnad från många andra ställen i världen är den inte så exploaterad och turistinvaderad eftersom det ofta är mycket svårframkomliga platser. Det krävs ofta fyrhjulsdriven bil och tur med vädret. I norra Australien stängs många vägar i regnperioden, andra är från och till omöjliga att komma fram på. Att resa till Australien utan att ta del av dess naturområden är dock ett stort misstag.
Under Queensland och Western Australia finns fler nationalparker omnämnda.

Uluru-Kata Tjuta National Park & Watarrka National Park


Uluru

Northern Territory
Trots sin avlägsenhet mitt ute i the Outback tillhör Uluru (Ayers Rock), ofta ett av Australienbesökarens huvudmål. Uluru är världens största monolit, 348 m hög, 3,6 km lång och 10 km i omkrets. Man tror dessutom att två tredjedelar av stenen ligger under jorden. Utplacerad mitt i den röda öknen är den en märklig men fantastisk syn.
Stenen har en matt brun färg under dagen, men under soluppgång och -nedgång får den sin karaktäristiska lysande eldröda färg.
Uluru är helig för aboriginerna och vissa områden kring stenen är inte tillåtna att besöka. Aboriginerna äger även nationalparken, men hyrs permanent av Environment Australia.
Det är tillåtet att bestiga Uluru, men det strider mot aboriginernas andliga tro. Vill man ändå göra det är det viktigt att ta med sig mycket vatten och undvika att klättra de varmaste timmarna på dagen. Promenaden är 1,6 km lång och tar ca två timmar upp och ned. Annars finns vandringsleder runt berget eller delar av det.
30 km väster om Uluru ligger Kata Tjuta (The Olgas) som betyder "många huvuden" och består av ett antal runda berg samlade i grupp. Det högsta berget är Mount Olga, 546 m.ö.h. Även här finns ett par vandringsleder, en som är 7,4 km, Valley of the Winds, och en på 2,6 km, Walpa Gorge.
Kata Tjuta är också som vackrast under solnedgång och -uppgång (nedgången särskilt) och särskilda utsiktsplatser för dessa tidpunkter är belägna på strategiska ställen.
Mer info: www.parksaustralia.gov.au/uluru

20 km från Uluru och 53 km från Kata Tjuta ligger Yulara, Ayers Rock Resort, nästan som en egen stad med hotell, vandrarhem, camping, mataffärer, post, bank, café, polisstation, bibliotek, bensinstation, vårdcentral och turistinformation. Vill man övernatta i närheten av nationalparken är detta den enda möjligheten. Annars är staden Alice Springs, 463 km öster om Uluru-Kata Tjuta, det näst bästa alternativet. Härifrån utgår också många av turerna till parken.

323 km sydväst om Alice Springs ligger Watarrka (Kings Canyon) National Park. Denna ingår i flera av bussturerna ovan och består av spektakulära raviner och stupande och välvda klippor. I den smala ravinbottnen växer en grönskande palmlund, kallad Garden of Eden.
Mer info: www.parksandwildlife.nt.gov.au/parks/find/watarrka


Kata Tjuta
Watarrka (Kings Canyon)

Kakadu National Park


Rock art, Nourlangie Rock
Jim Jim Falls

Northern Territory
Kakadu är något av det vackraste och mäktigaste Australien har att erbjuda. De mest spektakulära ravinerna och vattenfallen, fler växt- och djurarter än någon annanstans i landet samt de bästa exemplen på aboriginsk stenmålning. Några av de främsta målningarna finns på Ubirr Rock och Nourlangie Rock i nordöstra delen av parken. En del av målningarna är över 20 000 år medan andra är endast omkring 20 år gamla.
Parken är Australiens största, 200 km lång och 100 km bred. Namnet kommer av Gagadju, ett lokalt aboriginskt språk som dock inte används längre. Det är aboriginskt land som hyrs av staten för att användas som nationalpark och den sköts gemensamt av de båda. Omkring 300 aboriginer bor i olika byar runt om i nationalparken.
1984 blev Kakadu upptagen både på UNESCO:s natur- och kulturarvslista, vilket inte hör till vanligheterna.
Det är skillnad mellan att besöka parken på vintern eller sommaren. Många anser att det är som bäst under våtsäsongen (oktober-maj) då växtligheten frodar, vattendragen är fulla och djurlivet som rikast. Men det är också svårast att komma till och många vägar är avstängda eftersom de är oframkomliga.
Det är under torrperioden (juni-september) de flesta besökare kommer hit. Solen skiner, temperaturen är behaglig, de flesta sevärdheter är tillgängliga och man kan simma i de många vattenhålen i parken eftersom man flyttat på de farliga saltvattenskrokodilerna. Men torrperioden innebär också att de spektakulära vattenfallen förvandlas till små strilar eller försvinner helt.
Kakadus centrum är Jabiru som har bank, post, läkarmottagning bibliotek, polis, mataffär och en simhall. Strax utanför ligger parkens högkvarter, Bowali Visitor Centre med utställningar och shower om Kakadu samt böcker, kartor och en souvenirbutik.

Två av Kakadus vackraste och mest besökta vattenfall är Jim Jim och Twin Falls i sydöstra delen. Man kan endast ta sig hit under torrperioden, övrig tid kan man bara se fallen från luften. Ett antal helikopter- och flygturer finns. 215 m höga Jim Jim Falls är spektakulärt under våtsäsongen, men försvinner helt under torrperioden. Platsen är dock alltid fantastisk och det finns ett härligt vattenhål med en vacker vit sandstrand. Vägen hit kräver en 1 km vandring över stock och sten.
Ytterligare 10 km längre bort finns Twin Falls, som man kan nå med en kort båttur genom en ringlande ravin. Ett annat alternativ är att ta en brant stig upp på platån och till toppen av fallen där det finns naturliga pooler att bada i. Till skillnad från Jim Jim, flödar Twin Falls året runt, även om det inte är mycket.
Barramundi Gorge, Gunlom (Waterfall Creek), Koolpin Gorge och Graveside Gorge är tre fantastiska raviner med vackra vattenfall och badvänliga pooler. För att besöka de två senare krävs tillstånd och endast ett fåtal turarrangörer har detta.
Det stora sumpiga vattenområdet Yellow Water utanför Cooinda är en av de bästa platserna för att beskåda Kakadus fågelliv. Man kan också få syn på en och annan krokodil. Att se solnedgången härifrån en en spektakulär upplevelse, framför allt under torrperioden då röken från de många skogsbränderna gör solen till ett klarrött eldklot. Yellow Water Cruises har båtturer på floden. Mellan Yellow Water och Cooinda ligger Warradjan Aboriginal Cultural Centre med utställningar om aboriginerna.
Vill man se krokodiler kan man bege sig till South Alligator River i västra delen av parken. Störst chans att se dem har man under torrperioden.
Även om det ger mer frihet att besöka Kakadu på egen hand, får man förmodligen mer ut av besöket genom en guidad tur. De känner till området väl och det kan vara svårt att komma fram på vägarna med egen bil. För att ta sig utanför de stora asfalterade vägarna krävs fyrahjulsdriven bil och hos de flesta biluthyrare gäller inte försäkringen på exempelvis vägen till Jim Jim och Twin Falls.
Mer info: www.kakadu.com.au


Twin Falls

Yellow Water

Barramundi Gorge

Litchfield National Park


Cathedral Termite Mound
Tolmer Falls

Northern Territory
Endast 115 km söder om Darwin ligger denna nationalpark som omsluter stora delar av den vackra Tabletop Range, en sandstensplatå omgärdad av klippor. Den är som ett mini-Kakadu med regnskog, termitstackar, raviner, vattenfall och djupa vattenhål att bada i.
Parken är uppkallad efter Frederick Litchfield, medlem i den expedition som utforskade Northern Territory 1864.

Florence Falls är ett av Litchfields många vattenfall. Det finns en cirkulär vandringsled ned i dalen. Här finns en fin utsiktsplats på vägen och nedanför fallen kan man bada i det härliga vattenhålet.
Inte långt från Florence Falls parkering når man Buley Rockhole, ett lättillgängligt vattendrag med små pooler man kan bada i.

Strax öster om Florence Falls ligger de s.k. Magnetic Termite Mounds, Magnetiska termitstackar, som fått sitt namn för att de står på en nord-sydlig rad för att fånga morgon- och eftermiddagssolen. De enorma stackarna, omkring 2 m höga, består av jord som sammanfogats av termitsaliv och kan innehålla miljontals termiter. I området finns även s.k. Cathedral Mounds som kan vara över 6 m höga.
En väg endast öppen för fyrahjulsdrivna bilar leder till söderut till Lost City, en samling sandstenskolonner som blivit kvar när den mjukare jordmånen eroderats bort.
Vägen till Tolmer Falls passerar Tabletop Swamp, en våtmark med en mängd vattenfåglar.
Tolmer Falls utsiktsplats nås via en 450 m lång vandringsled som sedan fortsätter vidare förbi vackra klippdammar ovanför fallet och tillbaka till parkeringsplatsen. Man kan inte gå ända fram till fallet eftersom man vill skydda de utrotningshotade fladdermössen som lever i grottorna.
Söder om Tolmer Falls ligger Sandy Creek Falls med ett härligt kristallklart vattenhål med utmärkt snorkling.

Litchfields största och vackraste vattenfall är Wangi Falls i parkens västra kant. Själva fallen ligger nära parkeringen, men det finns också en vandringsled som leder upp till och över fallet. Även här kan man bada och snorkla i det stora vattenhålet nedanför fallen.

Litchfield är en utmärkt dagstripp från Darwin. Det är lätt att köra själv och vägarna är bra, men det finns också massor av turarrangörer.
Mer info: www.parksandwildlife.nt.gov.au/parks/find/litchfield


Florence Falls


Wangi Falls

Daintree Rainforest


Kassuar i Daintree Rainforest

Queensland
Norr om Port Douglas ligger den magnifika Daintree Rainforest, världens äldsta regnskog (10 gånger äldre än Amazonas), som för 50 miljoner år sedan täckte nästan hela Australien. När européerna anlände återstod endast 1% och efter skövling för timmer, betesmarker, sockerrörsfält och husbygge återstår idag 0,3%.
5 km väster om Mossman, söder om Daintree, ligger den spektakulära Mossman Gorge med kristallklara vattenhål och en 2,7 km lång vandringsled som slingrar sig igenom en låglandsregnskog. Mer info: www.mossmangorge.com.au
Norr om Mossman rinner Daintree River som är populär för båtkryssningar och området är rikt på djurliv som fåglar, fjärilar och framför allt krokodiler. En kort färjeresa på två minuter leder till Cape Tribulation, ett stort område mellan Daintree River och Bloomfield River, med en av världens äldsta regnskogar, långa vita sandstränder och höga berg som Thornton Peak (1375 m) och Mount Sorrow (770 m). Cape Tribulation fick sitt namn av James Cook när hans skepp gick på grund på revet och är en av få platser i världen där regnskogen möter havet.
I södra delen ligger de vackra stränderna Cape Kimberley och Cow Bay (som är privat och inte en del av nationalparken) och mellan de båda tronar Walu Wugirriga (Alexandra Peak) Lookout varifrån man har en fin utsikt över bergen och kusten. Nästan intill ligger Daintree Discovery Centre (Cape Tribulation Road/Tulip Oak Road) var man kan lära sig allt om regnskogen. En gångbro leder över skogen till ett 23 m högt torn. Man visar också filmer om olika djur och bevaring av regnskogen. Mer info: www.daintree-rec.com.au
Thorntons Beach och Noah Beach är två långa vackra stränder. Vid den senare startar den 540 m långa Marrdja Botanical Walk som följer Noah Creek genom regnskogen och mangroveträsken till en utsiktsplats. Om man har tur ser man den utrotningshotade kassuaren som bara lever här och är livsviktig för regnskogen.
Längst i norr ligger samhället Cape Tribulation med bl.a. Myall Beach och Cape Tribulation Beach. Dubuji Boardwalk är en 1,8 km lång rundväg som leder genom regnskog och mangroves till Myall Beach. Här slutar också vägen och norrut leder den kontroversiella, men vackra kustvägen Bloomfield Track mot Cooktown. Vägen byggdes 1983 och fick mycket protester då den drogs genom regnskogen. Bil med fyrahjulsdrift krävs.


Myall Beach, Cape Tribulation

Blue Mountains


Katoomba Falls efter ösregn

New South Wales
105 km utanför Sydney ligger denna nationalpark som fått sitt namn av den blåaktiga dimman av små oljedroppar från eukalyptusträden.
Blue Mountains var i flera år ett stort hinder för kolonins expansion västerut, men en expedition ledd av Gregory Blaxland, William Lawson och William Charles Wenthworth hittade en väg över bergen 1813 och alla tre har nu fått städer uppkallade efter sig. 1815 byggde straffångar den södra vägen, nuvarande Great Western Highway, som följer den rutt Blaxland, Lawson och Wenthworth fann. 1824 hittade man kol där staden Lithgow nu ligger och 24 år senare började gruvdriften, men man hade stora problem att frakta kolen till kusten innan den berömda Zig Zag Railway öppnade 1869. Idag har man restaurerat delar av järnvägen och gamla ångtåg går dagligen och transporterar bl.a. vandrare till eller från Zig Zag Railway Track.
1959 blev Blue Mountains nationalpark.
Det går utmärkt att göra en dagstripp hit från Sydney, men det är inga problem att stanna längre och utforska parken närmare.
Blue Mountains har gott om vackra utsiktsplatser, raviner, klippor, dalar, vattenfall, skog och vandringsleder.
Det främsta turistmålet är Echo Point, varifrån man har en spektakulär utsikt över Jamsion Valley och Three Sisters, en klippvägg som eroderats och formats till tre toppar. Enligt den aboriginska legenden var det systrarnas trollkarl till far som förvandlade dem till sten för att skydda dem mot ett elakt monster.
Strax väster om Echo Point, och Blue Mountains största stad Katoomba, kan man åka med gondolen Scenisender eller Scenic Railway, ett tåg som byggdes 1880 för att transportera kolgruvearbetarna. Tågresan är en av de brantaste i världen och når 400 m ned i den djupa dalen. Men det är minst lika givande att promenera ned och man kan komma ända fram till det vackra vattenfallet Katoomba Falls. Det 300 m höga Wentworth Falls är ett annat vackert vattenfall i området.
Utanför staden Blackheath ligger den mäktiga Grose Valley med Grand Canyon och Blue Mountains högsta vattenfall Bridal Veil Falls. Från Govetts Leap har man fin utsikt över dalen.
I sydvästra Blue Mountains ligger Jenolan Caves, ett stort grottsystem som upptäcktes 1838. Nio grottor är öppna för allmänheten och de har alla fantastiska kalkstensformationer, floder och vattenhål.


Three Sisters, Blue Mountain

Jenolan Caves

Great Ocean Road


Cape Otway LighthouseGrotto

Victoria
Great Ocean Road är en storslagen kustväg som sträcker sig 270 km mellan Torquay och Warnambool. Dess historia börjar år 1900 då en australiensisk guvernör blev så imponerad av Highway 1 i Californien att han ville bygga en liknande i Australien. Han skapade en fond 1917 och i slutet av Första Världskriget anställdes soldater för att förverkliga den. Arbetet slutfördes 1932 och vägen slingrar sig förbi regnskogar, brant stupande klippor, idylliska sandstränder, eukalyptusskogar, fantastiska klippformationer, nationalparker och charmiga byar.
Torquay, som är hemort för de kända klädes- och surfmärkena Quicksilver och Rip Curl, är en populär surfingstad med ett stort antal surfingbutiker, ett surfingmuseum och vackra sandstränder. Ur surfsynpunkt är huvudstranden Bells Beach, strax väster om Torquay.
Lilla Angelsea har också vackra sandstränder samt konstgallerier, golfbana, äventyrspark för barn och vandringsleder med rikt fågel- och växtliv. Från Point Addis utanför Anglesea har man en vacker utsikt över klipporna.
Söder om Aireys Inlet, med sin rödvita fyr, letar sig vägen ned mot kusten och kilar in sig mellan de branta klipporna och havet. Här ligger också Angahook-Lorne State Park med regnskog, vattenfall och gummiträdskog och flera djurarter.
Lorne är den mest eleganta och populära av de små städerna längs kusten. Här finns konstmuseum, en fantastisk strand och golfbana.
45 km senare når man fiskestaden Apollo Bay som inte är lika trendig som Lorne, men mycket vackert belägen vid foten av böljande kullar och en vit sandstrand. Härifrån utgår ett antal fisketurer, båt- och flygturer och man har möjlighet att hängflyga och rida på stranden. Därefter leder vägen inåt land och genom Otway Ranges och Great Otway National Park med nästan orörda regnskogar, ormbunkar, vattenfall och skogar med höga rönnträd. En avtagande väg leder till Cape Otway. Längst ute på den 78 m höga klippkanten står en 20 m hög fyr från 1848.
Vägen fortsätter mot inlandet igen och passerar Victorias våtaste område. Här finns regnskogen Melba Gully med vackra vandringsleder och grottor där man på kvällarna kan se lysmaskar.

Campbell National Park är den mest karaktäristiska och fotograferade sträckan av Great Ocean Road. Havet har skulpterat de omkring 70 m höga klippformationerna genom att vågorna gröpt ut den mjuka kalkstenen, skapat grottor som blivit till bågar vilka små småningom kollapsar och blir pelare. De mest kända är Twelve Apostles, som inte är tolv till antalet utan åtta. Man vet inte om de någonsin varit tolv, men några har eroderats sönder och försvunnit i havet, den senaste rasade 2005.
Den ihåliga klippan Loch Ard Gorge fick sitt namn av segelfartyget Loch Ard som led skeppsbrott här efter resan från England 1878. I byn Port Campbell ligger Loch Ard Shipwreck Museum (26 Lord Street), som har modeller av skeppsvrak och en videofilm om Loch Ards skeppsbrott. Hela 80 fartyg har förlist utanför denna del av kusten, som fått namnet Shipwreck Coast.
Mellan Port Campbell och Peterborough ser man den bågformade klippan The Arch, Grotto och London Bridge, en klippformation som en gång bestod av två valvbågar och satt ihop med fastlandet. 1990 kollapsade ena valvbågen och två turister blev strandsatta på ön på andra sidan.
8 km väster om Peterborough ligger Bay of Martyrs och Bay of Islands, vilka avslutar den vackraste delen av Great Ocean Road. Vägen mellan Bay of Islands och Warrnambool bjuder på vulkansjöar, kratrar och man kan köra upp till toppen på en av vulkanerna och överblicka landskapet och havet.
Warrnambool är en av de största städerna längs kusten och ett stort industriellt och kommersiellt centrum. Det är en studentstad med livligt nattliv. Härliga stränder, den botaniska trädgården och konstgalleriet lockar många besökare men den största attraktionen är Flagstaff Hill Marine Village, en kopia av en australiensisk fiskeby med utställningar om aboriginsk historia, val- och säljakt, skeppsvrak samt en biograf som visar olika dokumentärfilmer med marint tema. Här finns också en porslinspåfågel från England som var en av få föremål som räddades undan Loch Ards skeppsbrott 1878.
Strax väster om Warrnambool ligger den historiska fiskebyn Port Fairy, en av Victorias äldsta bosättningar och värd för flera festivaler, bl.a. en av Australiens främsta musikfestivaler, Port Fairy Folk Festival, i början av mars. Victorias äldsta stad är dock Portland, som grundades av Edward Henty 1834. Här finns bl.a. en botanisk trädgård, en stor tidvattenslagun med rikt fågelliv och Maritime Discovery Centre med intressanta utställningar om länken mellan havet och människan.
21 km väster om Portland leder den vackra vägsträckan till Cape Bridgewater och Bridgewater Bay med sjöar, laguner och vackra vita sandstränder. Inåt landet ligger den artrika Mount Richmond National Park vid foten av en slocknad vulkan.
Kusten mellan Cape Bridgewater och Nelson, Discovery Bay Coastal Park, är skyddat kustområde med långa sandstränder och höga sanddyner.
Den sista sevärdheten innan gränsen mot South Australia är och den stora Lower Glenelg National Park med djupa raviner och ett rikt djur- och växtliv. Kängurur, vallabyer, pungråttor, vombater, emuer och hägrar är några av de djur som finns i parken. Det är också populärt att paddla kanot på Glenelg River som skurit ur spektakulära hålrum i de mjuka kalkstensklipporna mot sin väg mot havet.


Bells Beach

Lorne

Twelve Apostles före 2005

Loch Ard Gorge

Port Fairy

Kangaroo Island


Cape du Couedic

South Australia
Kangaroo Island, Australiens tredje största ö, ligger 13 km utanför Fleurieu Peninsula i sydöstra South Australia och har en vacker orörd natur med spektakulära klippor, sandstränder och skogar. Men dess främsta attraktion är det rika djurlivet. Nästan alla Australiens inhemska arter finns representerade här: koalor, platypus, vombater, ormar, fåglar, sälar, sjölejon, pingviner och naturligtvis ett stort antal kängurur.
Den första att grundligt undersöka ön var en fransk upptäcktsresande 1802 och 1803. Det är därför många platser har fått franska namn. Det var dock engelsmannen Matthew Flinders som döpte hela ön efter den kängurumåltid han och hans besättning avnjöt. Strax efter Flinders besök anlände en grupp med val- och sälfångare, fartygsdesertörer och förrymda straffångar tillsammans med några tasmanska aboriginska kvinnor de kidnappat. Dessa grundade därmed den första europeiska bosättningen på ön 1836.
30% av ön är idag national- eller konservationspark. Det finns ingen lokaltrafik och det enda sättet att ta sig runt är genom att åka på en tur eller hyra bil. Färjan från Cape Jervis på fastlandet anländer i Penneshaw som bl.a. har en stor pingvinkoloni och fin sandstrand i Hog Bay.
Men öns huvudort är Kingscote, 60 km västerut. Här ligger bl.a. Kangaroo Island Marine Centre (Kingscote Wharf) med ett saltvattensakvarium och en pingvinkoloni.
Längs norra kusten ligger flera härliga badstränder som Emu Bay, Stokes Bay, Snelling Beach och Western River Cave.
Flinders Chase National Park tar upp hela västra sidan av ön. En av öns finaste vandringsleder är den 6,5 km låa Ravine des Casoars, strax söder om Cape Borda.
På öns sydvästra spets ligger Cape du Couedic med höga klippor och en vacker fyr från 1906. Admirals Arch är en naturlig valvbåge formad av havets vågor. Här hittar man ofta nyazeeländska pälssälar. 2 km österut ligger Kirkpatrick Point med de berömda Remarkable Rocks, en samling stora granitbumlingar som av väder och vind fått osannolika former.
Kangaroo Islands sydkust är betydligt vildare än den norra och den är mindre lämpligt att bada p.g.a. hajar och farliga strömmar.
Från Hanson Bay går en vacker vandringsled till Kelly Hill Conservation Park. Den är 18 km tur och retur. Här finns ett antal kalkstensgrottor som upptäcktes 1880 av hästen Kelly, som föll ned i dem genom ett hål i marken.
I Vivonne Bay finns en lång vacker strand och här börjar Seal Bay Conservation Park med en stor koloni sjölejon.
Little Sahara strax öster om Seal Bay har ett antal enorma vita sanddynor.


Snelling Beach

Remarkable Rocks

Kimberley


Mitchell Falls

Geikie Gorge

Emma Gorge

Western Australia
Kimberley-regionen är ett 421 000 km² (nästan som Sverige) stort naturområde som sträcker sig från Derby i sydväst ända upp till gränsen till Northern Territory i nordost. Området är extremt glesbefolkat och tillhör landets minst besökta eftersom stora delar är mycket svårtillgängliga.
219 km norr om Broome ligger Derby, vars största sevärdhet är Boab Prison Tree, ett ihåligt kurvigt träd med en diameter på 14 m. Det sägs vara över 1000 år gammalt och har fått sitt namn för att man här vid slutet av 1800-talet låste in fångar under natten innan den sluliga resan till det grymma fängelset Old Derby Gaol. Trädet står 7 km söder om staden.
Derby är också en bra utgångspunkt för de tre fantastiska nationalparker som går under namnet Devonian Reef National Parks eftersom området för 350 miljoner år sedan var en del av ett korallrev. De vertikala bergsväggarna i den 3,5 km långa Windjana Gorge stupar 100 m rakt ned i Lennard River. Floden forsar fram under våtperioden, men blir bara ett antal sjöar under torrperioden. Den finns en 7 km lång vandringsled från campingplatsen till ravinens slut och tillbaka, men man kan också kryssa på floden med båt. Tunnel Creek, som gräver sig genom Napier Range, är bara 3-15 m bred och 750 m lång och under torrperioden kan man kan gå hela vägen genom tunneln, men glöm inte ficklampa.
18 km norr om Fitzroy Crossing ligger Geikie Gorge, en 14 km lång och 30 m djup klyfta som skapats av Fitzroy Rivers. Det bästa sättet att avnjuta den gul-orange-grå-färgade ravinen är med båt, men det finns också en 1,5 km lång vandringsled längs den västra banken. Under våtperioden stiger vattennivån 17 m. Här lever, förutom stora sötvattenskrokodiler, hajar, sågfiskar och stingrockor som under århundraden anpassat sig till sötvattnet.

I nordvästra Kimberley ligger Mitchell River National Park med Mitchell Plateau och de spektakulära vattenfallen Mitchell Falls, som under våtperioden kastar sig nedför en serie terrasser och avslutas i en stor pool. Man bör avsätta en hel dag till att besöka fallet då det är en bra bit att gå. På vägen passerar man Merton Falls.
Längs den svårframkomliga Gibb River Road passerar man, på vägen mellan Derby och Mitchell Plateau, flera spektakulära raviner som Lennard River, Bell, Adcock, Galvans, Manning, Barnett River Gorges med vattenfall, klippformationer och härliga sötvattenspooler att bada i.
Western Australias nordligaste nationalpark är Drysdale River National Park som man behöver tillstånd för att besöka. Det är förmodligen också landets mest avlägsna nationalpark och eftersom inga vägar leder hit får den inte många besökare. Regnskog, djupa raviner, vattenfall, aboriginska målningar och naturligtvis ett mycket rikt växt- och djurliv med flera unika arter finns här. Undvik att bada i floden som har många saltvattenskrokodiler.
150 km sydväst om Halls Creek, i sydöstra Kimberley, ligger världens näst största meteoritkrater, Wolfe Creek Meteorite Crater, 850-950 m bred och 50 m djup. Den uppskattas vara 309 000 år gammal och upptäcktes av europeer 1947 under en undersökning av området från luften.

Wyndham, i nordöstra Kimberley, grundades 1888 som serviceort för guldfälten i Halls Creek och som bas för den lokala boskapsindustrin. Det finns fortfarande flera gamla 1800-talsbyggnader och en historisk hamn. En 20 m stor betongkrokodil markerar infarten till staden som ligger i ett av landets krokodiltätaste områden. För att se krokodiler under ordnade förhållanden kan man besöka Wyndham Crocodile Park (Barytes Road) med komodovaraner, sötvattenskrokodiler och de livsfarliga saltvattenskrokodilerna.
Från Five River Lookout på toppen av Mount Bastion kan man se de fem floderna King, Pentecost, Durack, Forest och Ord utmynna i Cambridge Gulf.
48 km sydväst om Wyndham ligger sevärdheter som El Questro Gorge, Moonshine Gorge, Zebedee Springs, Chamberlain Gorge och den vackra Emma Gorge.
Sista staden före Northern Territory är Kununurra som ligger vackert mellan Lily Creek Lagoon, en våtmark med rikt fågelliv, och Mirima National Park med boabträd och de vridna sandstensravinerna i Hidden Valley. Mer info: www.eastkimberley.com


Boab Prison TreeWindjana GorgeWolfe Creek Meteorite Crater

Purnululu National Park
  Western Australia
I östra Kimberley, nära gränsen till Northern Territory, ligger den 3 000 km² stora Purnululu National Park, även kallad Bungle Bungles. Det är förmodligen den mest kända, men också en av de mest svårtillgängliga nationalparkerna i Kimberley. Den är bara öppen under torrperioden mellan april och december.
Purnululu, som betyder "sandsten" på lokalt aboriginskt språk, innefattar Bungle Bungle Range, en över 200 m hög och 350 miljoner år gammal bergskedja av tigerrandiga bikupeformade sandstenskullar. De olika lagren återger hur mycket vatten de kan innehålla. De svarta lagren består av en genomtränglig mineral där alger frodas, medan de mindre genomträngliga ljusa orangefärgade lagren bildas av järn- och manganfläckar. Mellan kullarna finns vattenfyllda klyftor med frodig vegetation, t.ex. den ovanliga solfjäderspalmen.
Tre av parkens sevärdheter nås genom en timmes promenad från parkeringsplatsen: Echidna Chasm och Frog Hole/Mini Palms Gorge i norr samt Cathedral Gorge i söder. Piccaninny Gorge ligger 9 km från parkeringsplatsen och tar 8-10 timmar fram och tillbaka. Ravinerna i den norra delen av parken kan bara ses från luften.
Purnululu har också en mängd aboriginska målningar och ett rikt djur- och fågelliv.
Området är så svårframkomligt att det dröjde så långt som till 1982 innan det upptäcktes av den vite mannen då ett TV-team filmade det. Nationalparken bildades 1987 och 2003 fick Bungle Bungle Range världsarvsstatus.
Mer info: parks.dpaw.wa.gov.au/park/purnululu


Purnululu National Park

Karijini National Park


Oxers Lookout

Western Australia
50 km öster om den lilla gruvstaden Tom Price ligger Karijini National Park, som omger den 300 km långa rödfärgade bergskedjan Hamersley Range. De floder som rinner igenom bergskedjan har genom årens lopp grävt sig ner i berggrunden och skapat djupa spektakulära raviner med sötvattenspooler, vattenfall och lummig växtlighet.
De allra flesta sevärdheterna ligger längs den 67 km långa grusvägen Banyjima Road i norra delen av parken. Besökscentret, i nordvästra hörnet, ägs av parkens traditionella ägare, Banyjima. Här kan man få kartor och se en utställning och en film om Karijini.
Även om vägen kan vara svårframkomlig ligger sevärdheterna bra till och det finns parkeringsplats intill.
En av de vackraste utsiktspunkterna är Oxers Lookout där man kan se tre av ravinerna: Weano, Red och Hancock Gorges. Nere i botten ligger den vackert gröna Junction Pool.
I närheten av Oxers Lookout finns en trappa ned till Weano Gorge, vilken man kan vandra igenom för att nå Handrail Pool, en pittoresk badplats inklämd mellan de höga branta klippväggarna. För att komma ända ned måste man först ta sig igenom en smal passage och sedan klättra nedför klippväggen med ett rep.
Knox Gorge, Joffre Gorge med det vackra vattenfallet Joffre Falls samt Kalamina Gorge med en liten skuggig pool, är tre andra fantastiska raviner man kan se på utsiktsplatser på vägen mot Dales Gorge, den största av ravinerna. Här kan man klättra ned i botten och promenera bort till Circular Pool, ett underbart vattenhål som är perfekt att bada i. Härifrån kan man fortsätta ända till Fortescue Falls, parkens enda permanenta vattenfall, eller gå upp igen och köra dit. Att promenera längs botten tar ca 3 timmar medan promenaden ned från parkeringsplatsen bara tar en kvart.
Nedanför Fortescue Falls, finns också en stor och härlig sötvattenspool att bada i och om man fortsätter till höger kommer man så småningom fram till Fern Pool, en grön mycket vacker oas med två små vattenfall på ena sidan.
Väster om nationalparken ligger Hamersley Gorge som är känd för sina färgnyanser i lila, grönt och rosa. Fortescue River rinner genom ravinen och skapar vackra vattenfall och pooler.
Mer info: www.karijini.com


Handrail Pool, Weano Gorge

Fortescue Falls, Dale's Gorge

Kalbarri National Park


Natural Bridge, Kalbarri NP

Western Australia
Kalbarri är en liten pittoresk semesterort och en stor nationalpark 585 km norr om Perth.
Huvuddelen av nationalparken ligger omedelbart nordost om Kalbarri. En 20 km lång gropig grusväg leder till de två bästa utsiktspunkterna, The Loop och Z-Bend. The Loop överblickar den vackra Murchinson River Gorge, skapad av Murchinson River som skurit sig ned i berggrunden. Det finns flera utsiktsplatser, men den största attraktionen är Nature's Window, en ca 2 m hög bågformad klippa som ramar in floden. Här börjar och slutar en 8 km lång vandringsled runt The Loop på ca sex timmar.
Z-Bend har fått sitt namn av den Z-formade krök som kanjonen gör och utsikten är spektakulär. Det finns också en vandringsled mellan Z-Bend och The Loop som tar två dagar.
Två andra vackra utsiktsplatser, som nås via en asfalterad led, är Hawk's Head och Ross Graham Lookouts. Vid den sistnämnda kan man bada i floden. Att vandra de 38 km mellan Ross Graham och The Loop tar fyra dagar.
Även Kalbarri är som bäst på våren, mellan juli och oktober, när landskapet fylls av vackra vildblommor. På sommaren blir det ofta över 40 grader varmt.
4 km söder om Kalbarri ligger Rainbow Jungle, en vacker tropisk trädgård med blommor, vattenfall, fontäner, dammar och landets mest imponerande aviarium man kan vandra igenom med ett stort antal olika papegojarter fritt flygande omkring.
13 km söder om Kalbarri sträcker sig Coastal Ranges, som också är en del av Kalbarri National Park. Vid det 100 m höga Red Bluff har man stora chanser att se t.ex. delfiner och knölvalar. Nedanför ligger en av Kalbarris populäraste stränder.
Mushroom Rock är magnifik vid soluppgång och -nedgång då klipporna färgas i solljuset. Nedanför den smala ravinen Pot Alley och Eagle Gorge kan man hitta ödsliga stränder. Spektakulära stenformationer som formats av havets vågor kan man se vid Island Rock and Natural Bridge.
Mer info: www.kalbarri.org.au


Nature's Window, Kalbarri NP

Hawk's Head, Kalbarri NP

Nambung National Park
  Western Australia
Nambung National Park ligger 19 km söder om den lilla staden Cervantes, 245 km norr om Perth. Den sträcker sig från stränderna och sanddynorna vid Indiska Oceanen en bit inåt landet. Dess största sevärdhet, och en av Western Australias främsta naturfenomen, är Pinnacles Desert, en gul öken med omkring 150 000 märkliga 30 000 år gamla kalkstenspelare i olika former och storlekar. Många teorier finns om dess uppkomst och en av dem är att den kalkrika sanden bildats av snäckskal, som av regnet sammanpressats, därefter eroderat och skapat pelarna som varierar från små stumpar på några centimeter upp till 5 meters höjd.
Öknen påminner om ett månlandskap eller ruiner efter en antik stad, som de tidigaste holländska upptäcktsresanden trodde det var när de såg dem från havet.
En 3 km lång bilväg följer en loop genom öknen och det finns även en kortare vandringsled.
Pinnacles Desert är som vackrast i soluppgången, solnedgången, vid fullmåne och på vintern-våren (juni-november) när vildblommorna står i blom.
På vägen ut ur parken ligger två stränder, Kangaroo Point och Hangover Bay, där man kan ta sig ett svalkande bad efteråt. Här finns också goda chanser att se kängurur och emuer.
Mer info: parks.dpaw.wa.gov.au/park/nambung


Pinnacles Desert