- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Dagbok - USA & Bahamas.

Californien 2003 | Hawaii & Nordöstkusten 2005 | Östra Florida & Bahamas 2009 |
Västra Florida 2011 | New York 2016


ÖSTRA FLORIDA & BAHAMAS
29 NOVEMBER - 16 DECEMBER 2009
Den här resan skulle egentligen varat i en månad och även inkluderat västkusten och Orlando, men en separation gjorde att jag bytte respartner. Min mor erbjöd sig att följa med istället, men jag tvingades korta ner resan till hälften eftersom hon inte ville vara borta så länge.
Bokade 3-dagarskryssningen till Bahamas mest för att testa kryssningslivet. Denna var redan bokad, så lyckades ändra namn och valde sedan att koncentrera resan i sydöstra Florida och spara resten till en annan resa. Och Florida ger verkligen mersmak.

Fler bilder från resan finns här
 
UTGIFTER SEK
Flyg
Boende
Kryssning Bahamas
(inkl. mat)
Transporter (Hyrbil och buss)
Mat
Inträden och utflykter
Internet
Bagageförvaring
Vykort och frimärkenTotalt
4 879
3 503
2 556
383 + 464
1 926
662
14
32
35


14 454
OBS!
I transporter räknas, förutom bilhyra och buss, även vägtullar och bensin.
Vi bodde på enkla men centralt belägna hotell/motell.
Inga souvenirer eller klädinköp räknas in.

Fort Lauderdale-Palm Beach | Everglades-Key West | Miami | Bahamas
Fort Lauderdale-Palm Beach
  ANKOMSTPROBLEM
Fort Lauderdale 2009-11-26

Startade som vanligt resan med en stund i loungen. Min kollega vid gaten fragade om vi ville bli uppgraderade till businessklass om det gick. Det sa vi ja till, men kabinpersonalen var inte så intresserade av att uppgradera oss så vi behöll vår fina plats på nödutgången i ekonomiklass.
Resan till London gick bra, men vi lyckades gå fel när vi kom fram så vi tvingades gå helt ut och genom säkerhetskontrollen igen. Det tog en väldig tid, men vi hann utan problem.
Det var ett nästan fullt jumbojet och vi kom iväg ca en halvtimme för sent. Resan gick bra. Vi fick god mat, jag åt kyckling tikka masala och så fick vi en helt gudomlig vit chokladmousse med hallon och chokladkex till efterrätt.
Tittade på ett par filmer och lite TV.
Vi kom ur planet 45 minuter försenade och det tog en stund att komma fram till immigrationen. Väl där uppstod nästa problem. De kunde inte se att jag lämnat landet när jag var här 2005. Vi fick sitta och vänta en bra stund och skickades sedan ner till ytterligare ett rum som var fullt av mestadels latinamerikaner. Där skulle de kolla lite noggrannare.
Efter totalt två timmar kallade de äntligen upp mitt namn och så gav de mig mitt pass tillbaka och sa att nästa gång ska jag se till att jag lämnar ifrån mig den lilla delen av Visa Waiver-blanketten när jag lämnar landet.
Jag visste inte ens att detta inte var gjort sist och det är definitivt deras jobb att se till att detta blir gjort.

Sen skyndade vi oss ut för att hämta vår bil som var bokad till en timme tidigare. Det skulle komma en buss och hämta upp och det kom massor av bussar hela tiden för alla olika hyrbilsfirmor utom vår.
Men efter omkring 40 minuter kom den äntligen. Vi fick hämtat vår lilla Cheva och försökte hitta vägen till Fort Lauderdale. Det var inte helt lätt efter att vi kört av motorvägen. Det var också becksvart så man kunde inte se på kartan heller. Vi kom helt vilse på alla motorvägar och alla boulevarder som vi inte hittade namnen på.
Till sist kom vi dock rätt och kunde checka in på vårt strandliggande hotell vid midnatt.

 Jag dricker Piña Colada
FORT LAUDERDALE
Fort Lauderdale 2009-11-30

Vaknade klockan 4 och kunde inte sova mer. Åt frukost vid 8. Ett lätt frukost som bestod av te/kaffe, juice samt bagel, toast eller muffins och ingick i rumspriset.
Vi gick till stranden därefter och tog ett dopp. Det var jätteskönt i vattnet, omkring 25 grader.
Sen gick vi tillbaka till hotellet, bytte om och promenerade mot centrum på Las Olas Boulevard. Passerade alla kanaler som kantas av enorma palatsliknande villor, varav de flesta har en stor eller enorm lyxyacht utanför. Vid lunchtid satte vi oss på Mango's, en trevlig restaurang. Beställde in en jättegod ciabattasandwich med kyckling, bacon, sallad och barbecuesås.

Sen fortsatte vi strosa längs shoppinggatan och gick senare ner till floden och längs den mysiga Riverwalk. Här fick man se ännu fler och större lyxyachter som bogserades fram. Vi satte oss på en intressant bar med väggar och tak täckta av alla möjliga havsrelaterade saker som fiskenät, koraller, kanoter och vithajar i naturlig storlek. Här drack vi varsin vansinnigt god Piña Colada och promenerade sedan tillbaka mot stranden i solnedgången.


Fort Lauderdale BeachLas Olas Boulevard
Morsan med vår Chevrolet på
Deerfield Beach
ROADTRIP NORRUT
West Palm Beach 2009-12-01

Vaknade kvart i fem och gick efter en stund ner till stranden för att titta på soluppgången. Sen åt vi den lilla frukosten på hotellets terrass. Efteråt körde vi till Port Everglades för att titta på Oasis of the Seas, som jag tror gör sin jungfrutur idag. Vi fick inte köra in i hamnen så vi fick se den på håll från en bro. Den var verkligen enormt stor och det såg nästan ut som om den skulle tippa.
Sen körde vi tillbaka, checkade ut och körde vidare norrut längs kusten. Det var väldigt vackert överallt och de palatslika filmstjärnevillorna avlöste varandra, i synnerhet omkring Hillsboro Beach. Vi stannade för att bada i Spanish River Park, norr om Boca Raton.

Vid 15-tiden kom vi fram till West Palm Beach. Checkade in på våt hotell som ligger vid flygplatsen och har till och med kök på rummet.
Vi promenerade in till centrum för att få nåt att äta. Det var egentligen inte speciellt långt, men vi fick gå längs en bred väg som delvis saknade trottoar.
Centrum var väldigt fint med nybyggda fina hus och det gulliga City Place som är några vackra och färgglada smågator med butiker, restauranger och cafeer. Vi åt god mat på Kona Grill och handlade sen mat i en affär innan vi promenerade tillbaka igen.

Vackra villor i Hillsboro Beach
Spanish River ParkPalm Beach
PALM BEACH
West Palm Beach 2009-12-02

Vi åt frukost i vårt rum. Sen körde vi över Lake Worth mot Palm Beach. Först stannade vi vid Flagler Museum, men det hade inte öppnat än så vi promenerade längs vattnet och sen tilllbaka till bilen. Sen körde vi längs kusten och tittade lite på de fantastiska villorna. Det blåste en del och vågorna slog våldsamt in mot stranden. Inget badväder idag direkt.
Vi parkerade på Worth Avenue, lyxgatan nummer 1. Det är här man hittar Cartier, Chanel, Gucci, Ralph Lauren, Saks Fifth Avenue etc.
Vi gick vidare längs South County Road och tittade på bl.a. Town Hall och Memorial Park. Vädret blev lite sämre och det kom nån regnskur. Vi satte oss på Starbucks och tog en kaffe innan vi hämtade bilen och körde vidare till The Breakers, ett femstjärnigt historiskt hotell. Vi gick in i lobbyn och beundrade de vackra juldekorationerna och takmålningarna. Väldigt trevlig personal här, även för oss som bara var inne och tittade.

Därefter körde vi tillbaka till Flagler Museum. En guidad tur skulle börja en kvart senare så vi följde med på den. Det var intressant, man fick veta det mesta som fanns att veta om huset och de som bodde där.

Sen åkte vi tillbaka till West Palm Beach och stannade till i centrum. Vi parkerade bilen och gick omkring för att hitta nånstans att äta, men det fanns inte mycket att välja på. Det blev bara en pizzeria. Vi beställde en stor att dela på och den var verkligen stor! Jag besökte biblioteket för att använda Internet och sen åkte vi tillbaka till hotellet och tog det lugnt resten av kvällen.Worth Avenue
Drawing Room, Flagler Museum

Everglades-Key West


Häer i Everglades

Jag med Strawberry Daiquiry på Mutineer's

SAWGRASS MILLS OCH EVERGLADES
Florida City 2009-12-04

Körde från West Palm Beach igår morse omkring halv nio. Vi körde tillbaka till Fort Lauderdale för att besöka det enorma shoppingcentret Sawgrass Mills som består av 300 outlets. Vi spenderade 7 timmar där och jag shoppade för över $150, hälften dock julklappar och presenter.
Sen körde vi vidare söderut mot Florida City där vi skulle bo. När vi väl kommit dit hade vi återigen stora problem att hitta hotellet. Vi körde helt fel. Hade vi bara vetat att hotelladressen var detsamma som Highway US 1 hade det varit betydligt lättare. När vi kommit av motorvägen skulle vi bara tagit till vänster och kört ca 100 m istället för att ta höger och köra flera mil runt hela stan.
Vi checkade in och gick sedan till Subway för lite mat. Sen blev det TV resten av kvällen.
Sängarna och kuddarna här är himla sköna!

Idag vaknade vi äntligen i normal tid, klockan 8. Åt frukost, som var den största vi fått hittills. Sen hoppade vi in i bilen och körde mot Everglades National Park. Vädret var mulet och när vi kom fram till besökscentret började det regna.
Vi körde först till Royal Palm där två korta vandringsleder utgår. Innan parkeringen varnades det för gamar som förstör bilar. När vi kom fram förstod vi vad de menade. Uppe på biltaken stod ett gäng svarta stora fåglar som slet och tuggade på bilarnas gummilister. Vi satte fast ett antal plastpåsar under vindrutetorkarna för att undvika detta.
Sen gick vi först längs Anhinga Trail där vi bl.a. fick se fyra alligatorer, två av dem så nära att vi kunnat ta på dem.
Sen gick vi också Gumbo Limbo Trail genom en regnskog där man blev väldigt myggbiten.

Därefter körde vi vidare till ett par andra kortare vandringar på träramper över sumpmark och i skog.
Till slut nådde vi Flamingo på Floridas sydkust. Där fanns hamn och campingplats. Fram till 2005 fanns också ett hotell här, men det förstödes av två orkaner.

Sen var det bara att köra hela vägen tillbaka igen. På vägen stannade vi vid en stor fruktodling där de sålde tropisk frukt och goda milkshakes. Vi köpte en shake med smak av färsk ananas och kokos. Mums!
Vi besökte också ännu en outlet innan vi körde tillbaka till hotellet.
Senare på kvällen gick vi till Mutineer's, en mysig restaurang med pirattema. Jag åt rökt kött på foccacia och drack en strawberry daquiry till. Jättegott!


Alligator längs Anhinga Trail
Jag på Anhinga Trail
Pa-hay-okee OverlookKey West Shipwreck MuseumJag provar hängmattan
på Key Lime Inn
KEY LARGO OCH KEY WEST
Key West 2009-12-06

Efter frukosten igår körde vi mot Florida Keys. Vi stannade i Key Largo för att snorkla i John Pennekamp Coral Reef State Park. Vi hann precis med 09.15-båten. Det var en sanslöst snabb båt och vi var långt ute på havet i ett huj.
Det var ganska blåsigt och sikten var inte den bästa. Vi fick se koraller och några fiskar dock.
När vi kom tillbaka till båten berättade besättningen att de sett delfiner, vilket tydligen är väldigt ovanligt på Atlantsidan av Florida. Synd att vi missade det.

Vi körde vidare mot Key West längs Overseas Highway, men vädret blev sämre och sämre. Ett tag ösregnade det så vi fick inte sett så mycket. Vid halv tre kom vi fram till Key West.
Checkade in på vårt hotell som består av en samling gulliga små trähus. Vi tog bilen och körde bort till Outback Steakhouse som vi kört förbi tidigare. De hade så himla god mat när vi var där sist, i New York 2005.
Jag åt oxfilé med portvin- och svampsås och klyftpotatis. Det var gott, men inte som sist. Vi handlade också lite i en stor mataffär som låg bredvid.
Klockan sju hade de en lång julparad på gatan utanför hotellet. Vi tittade på den och fångade godis som de slängde ut.

Inatt vaknade vi halv tre pga en tupp som gol. Sen höll han på hela natten och morgonen så det blev inte mycket sömn.
Vi åt frukost som serverades på terrassen vid poolen. Det var jättemysigt. Sen tog vi en runda på stan. Tittade på Casa Antigua, Hemingways hus, huvudgatan Duval Street och så var vi nere i hamnen. Vi funderade på om vi skulle ta en båttur och kanske snorkla, men vi struntade i det, vädret var så mulet ändå.
Vi provade däremot den lokala specialiteten Key Lime Pie. Den var god såklart.

Vi tog en liten paus vid poolen på eftermiddagen och sen gick vi tillbaka till Mallory Square och hamnen för att titta på solnedgången, men den syntes inte bakom molnen.
På vägen tillbaka stannade vi och åt middag på Denny's.


Vårt hotell Key Lime Inn

Key West

Miami
7 Mile Bridge
Solnedgång över Miami

FRÅN FLORIDA KEYS TILL MIAMI
Miami Beach 2009-12-07

Efter frukost lämnade vi hotellet och körde längs Key Wests sydkust till Smathers Beach. Vi badade dock inte där utan körde vidare över 7 Mile Bridge och stannade till vid Knight Key för att ta en bild. Vädret var lite bättre nu än sist vi körde över.
Vid Marathon körde vi av mot Sombrero Beach, en liten vit sandstrand med några palmer. Det var riktigt mysigt där och vi badade en stund.

Sen fortsatte vi norrut och kom till Miami vid 16-tiden. Vi körde ut till Key Biscayne och stannade på Virginia Key på vägen för att titta på utsikten över Miami.
Åt middag på en mexikansk restaurang, fajitas och burritos. Det var gott.

Stannade till vid Crandon Park Beach innan vi körde tillbaka till Virginia Key för att återigen titta på utsikten över Miami nu när solen gått ner.
Sen körde vi direkt vidare till Miami Beach och vĂ¥rt hotell vid Española Way. Vi skyndade oss att checka in och lasta av bagaget på rummet som låg på tredje våningen utan hiss. Sen satte vi fart mot flygplatsen för att lämna tillbaka bilen. Vi fick först fylla upp tanken på ett jättedyrt ställe och sen lämnade vi bilen fem minuter innan utsatt tid.
Vi började gå därifrån för att leta upp bussen. Då körde en civil polis förbi och sa att vi inte skulle gå på den vägen för att det var farligt. Hon körde oss tillbaka till hyrbilsfirman så att vi kunde ta deras shuttlebuss till flygplatsen istället och ta bussen därifrån.
När vi väl hittat bussen hade vi precis missat en och fick vänta i en timme på nästa.
Bussresan tog lång tid och när vi hoppat av fick vi gå i säkert 45 minuter innan vi kom till hotellet. Totalt tog det nästan fyra timmar att lämna bilen och komma tillbaka!Sombrero Beach, Marathon


Miami från Virginia Key
Biltmore Hotel, Coral Gables
CORAL GABLES OCH COCONUT GROVE
Miami Beach 2009-12-08

Åt en primitiv frukost på hotellet och gick sen ut för att ta bussen till stan. Vi fick veta att man inte längre kunde köpa transferbiljetter på bussen utan skulle ha ett kort, så vi gick till ett apotek för att köpa varsitt sådant.
Sen åkte vi in till stan och bytte till bussen mot Coral Gables. Hoppade av vid Miracle Mile och gick längs gatan som säkert hade 10 brudklänningsaffärer! Sen promenerade vi vidare genom ett mysigt bostadsområde förbi Venetian Pool (som höll på att renoveras) till Biltmore Hotel, ett stort lyxhotell. Tittade lite på den stora fantastiska poolen, golfbanan och lobbyn.

Vi fortsatte vandra och kom så småningom till Coconut Grove. Vi stannade till vid shoppingcentret Coco Walk och åt på restaurang Chili's. Morsan åt kycklingsallad och jag cajunkyckling med pasta och vitlöksbröd. Det var jättegott och vi blev jättemätta. Sen promenerade vi vidare längs havet och nådde Villa Vizcaya, en gammal enorm privatbostad som nu är museum.
Det var oerhört välbevarat och vackert och hade mer 1700-talsstil än 1900-talsstil. Gick en runda i trädgården också, men solen var tyvärr på väg ner så det var lite mörkt där.

Sen gick vi till bussen och fick vänta en bra stund i downtown på bussen till Miami Beach.
Clay Hotel och Española Way

Villa Vizcaya, Coconut GroveJag vid Miami Beach
Ocean Drive
MIAMI BEACH OCH DOWNTOWN
Miami Beach 2009-12-10

Gårdagen var en planerad stranddag. Efter frukosten gick vi först ner mot Ocean Drive och tittade på alla vackra Art Deco-hus. Sen gick vi ut till stranden. Den är väldigt bred och ganska grovkornig, men fin och vattnet är helt underbart: varmt och klart med härliga vågor.
Vi stannade hela dagen bortsett från en lunchpaus på hotellet. På kvällen gick vi tillbaka till Ocean Drive och åt god middag på TGI Fridays. Jag åt en god stek med Jack Daniels-glaze, pommes och lökringar och morsan åt kyckling med ris och broccoli.
Efter maten tog jag en tur till biblioteket och skaffade ett lånekort för att använda Internet.

Idag tog vi återigen bussen till downtown. Stannade först vid Bayside Marketplace, men affärerna hade inte ens öppnat. Det var så varmt så vi satte oss i skuggan och tog det lugnt.
Klockan 11 åkte vi på en båttur i Biscayne Bay. Vi fick se Miamis skyline, hamnen och de små öarna Fisher Island, Star Island och Palm Island med sina lyxvillor. Guiden pekade ut olika kändisars hem. Det största och lyxigaste tillhörde mannen som uppfann Viagra.

Sen försökte vi hitta nånstans att äta, men det var inte helt lätt. Till slut hittade vi en Pizza Hut där vi beställde en stor Super Supreme-pizza som vi delade.

Vi tog också en tur med gratismonorailen som kör ett varv runt downtown och gick lite runt till fots.

Sen satte vi oss på biblioteket en stund och när vi kom ut därifrån fick vi en chock för det regnade! Men det var ändå varmt.
Innan vi tog bussen hem till Miami Beach tog vi en promenad upp på MacArthur Causeway för att titta på skylinen i kvällsljuset. Jättevackert!Båttur i Biscayne Bay

Viagra-uppfinnarens villa

Bahamas


Jag i vår hytt på Majesty of the Seas

DAGS FÖR KRYSSNING
Bahamas 2009-12-11

Tog en promenad längs Miami Beachs vackra strandpromenad till biblioteket på morgonen.
Sen checkade vi ut och tog bussen till downtown. Gick ut till hamnen för att gå ombord på Majesty of the Seas mot Bahamas. Vi var ombord redan klockan 13, lämnade bagaget i hytten och gick till cafeet för en lunchbuffé. Det var onekligen mycket mat och man blev rejält mätt. Klockan 16.15 hade vi en nödfallsövning och klockan 17 avgick båten.
Det var häftigt att stå där högt uppe och titta ner på Miami Beach och de andra småöarna.

18:15 var det dags för middag. Den blev en positiv överraskning. Fin matsal, otroligt trevlig och serviceminded personal och ingen buffe utan a la carte-meny. Jag valde hallonsoppa med ananas till förrätt, kyckling med potatismos och grönsaker till huvudrätt och fryst banankaka med nötter och kolasås till efterrätt. Det var jättegott.
Efter maten gick vi på en välkomstshow med lite dans, musik och stand-up comedy, kollade in butikerna, drack en drink och lyssnade på lite livemusik i barerna.


Morsan och jag tar en drinkMiddagsdags
INGEN COCO CAY
Nassau 2009-12-12

När vi satte oss vid frukostbordet fick vi veta att vi inte skulle kunna lägga till vid Coco Cay p.g.a. blåst och höga vågor. Istället skulle vi fortsätta mot Nassau och anlända där omkring 18:30. Det var en stor besvikelse. Nu miste vi ju hälften av stoppen på hela kryssningen.
Vi låg mest på rummet idag. Var ute vid poolen en liten stund, men det var ganska kallt och blåsigt. Kände mig också lite yr, av gungandet antar jag.
Vi åt i alla fall lunch och på kvällen det dags för den formella middagen då man skulle klä upp sig. Det hade de flesta också gjort och såg väldigt fina ut. Som vanligt var fotograferna runt och tog bilder av alla.
Till middag valde jag päronsoppa med tranbär till förrätt, oxfilé med potatismos, grönpepparsås och sparris till huvudrätt och till efterrätt åt jag vanilj- och kokoskaka och morsan Grand Marnier-sufflé. Mums.

Efter middagen tog vi en tur i Nassau. Nästan allting var stängt så det blev bara en kort promenad och så tillbaka till båten. Vilade en stund och vid halv 12 gick vi upp på pooldäck där det hade dukats upp en stor buffe. Fantastisk frukt, desserter och annan mat samt ett antal isskulpturer. Förstår inte hur folk orkar äta så mycket...Poolbuffé
Cabbage Beach, Paradise Island
NASSAU OCH PARADISE ISLAND
Bahamas 2009-12-13

Åt frukostbuffé och gick sen ut på stan. Det var ganska dött eftersom det var söndag och vi fick vänta i en timme innan affärerna öppnade. Vi köpte dock inget, utan gick vidare till hamnen och hoppade på en liten motorbåt för att åka till Paradise Island på andra sidan hamnen. Ön har den närmaste badstranden och det vill vi ha. På vägen pekade en guide ut Nicolas Cages hus.
Framme på ön gick vi förbi en liten by med lyxbutiker intill en marina med ett gäng yachter. Sen fick man gå igenom Atlantis Hotel & Casino innan man kom ut till stranden. Det var en lång vit strand med härligt turkost vatten och enorma vågor. Det var lite svårt att komma upp ibland när man vältes av en stor våg...
Vi stannade hela dagen tills det var dags att gå tillbaka till båten.

Ombord den stora båten satt vi på däck en stund och hämtade lite mat i restaurangen innan de stängde.

Maten idag blev jordgubbssoppa med mynta, Angus-biff med potatismos och grönsaker samt hallonpannacotta.
Efteråt tackade alla servitörer för sig genom att sjunga "O Sole Mio" för oss.
Senare på kvällen tittade vi på en dans- och sångshow med 70-talstema.
Paradise Island

Pool deckJag på Miami Beach
TILLBAKA I MIAMI
Miami Beach 2009-12-15

Vaknade upp och såg Miamis glittrande hamn glida förbi utanför hyttfönstret. Gick upp på däck och njöt av den stilla morgonen och såg solen gå upp.
Sen åt vi frukost och gick av båten, vilket tog lite tid. Vi promenerade in till stan, tog bussen till Miami Beach och checkade in på Clay Hotel, samma som sist. Sen gick vi till stranden och låg där i drygt 6,5 timmar. Njöt av årets sista bad.
Satte en stund på biblioteket och sen åt vi på en OH Mexico, en mexikansk restaurang vid entrén till hotellet. Det var okej; hade förväntat oss mycket bättre.
Tittade lite i affärer efteråt; morsan var på jakt efter presenter.

Idag blir det hemresa. Det är rekordvarmt idag, över 30 grader och alla säger att det är den varmaste vintern på typ 15 år! Önskat att man hade kunnat ligga på stranden, men det fick bli lite shopping istället. Gick bl.a. upp och nedför Lincoln Road, där vi fick väja för en filminspelning.

Vi gick till Ocean Drive för en sen lunch innan avresan. Jag åt en jättegod kyckling med en massa tropiska frukter och grönsaker och pommes samt en Virgin Colada till. Det var jättegott.
Tog den nya expressbussen till flygplatsen. Flyget går 20:45.Miami i gryningen
Lunch på Ocean Drive