- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Dagbok - USA.

Californien 2003 | Hawaii & Nordöstkusten 2005 | Östra Florida & Bahamas 2009 |
Västra Florida 2011 | New York 2016


HAWAII & NORDÖSTKUSTEN
11 JUNI - 5 JULI 2005
När jag kom hem från resan till Californien 2003 började jag planera nästa USA-resa, denna gång till östkusten. Denna blev verklighet när jag helt enkelt inkluderade ett par stopp här under min årslånga Jorden runt-resa. Efter Fiji gjorde jag ett stopp på Hawaii och sen ett stopp i Washington DC med hemresa från Toronto. Från Washington reste jag med buss norrut till New York och Boston och sedan vidare Canada, varifrån jag flög hem (se Canada).
 
UTGIFTER SEK
  Hawaii W-NY-B 
Boende
Inrikesresor
Mat
Lokala transporter
Inträden och utflykter
Internet
Övrigt
(souvenirer, vykort, kläder etc)


Totalt
1 912
1 022
433
280
1 270
86
85


5 088
600 
950 
347 
22 


629 

2 548 
OBS!
Flygresan dit var en del av min Jorden runt-biljett (se Australien). Mat har jag huvudsakligen lagat själv.

Hawaii | Washington DC | New York | Boston
Hawaii


Aloha Tower

WAIKIKI OCH HONOLULU
Waikiki 2005-06-11

Jag har anlänt på Hawaii och det var inga problem att komma in i USA trots mitt söndriga pass, men det var väl tejpat snyggt!
Däremot dök inte min väska upp. Han anmäla den och allt, men sedan hade de hittat den längs in i en vrå på planet. Tur! Det hela gick ganska snabbt ändå.

Åkte till Waikiki, som är som ett gigantiskt Surfers Paradise blandat med Ibiza och Las Vegas. Det finns hotell och turistaffärer precis överallt, men det är mysigt, fräscht och fint. Tillbringade första dagen med att ligga på stranden; Waikiki Beach är faktiskt finare än jag trodde. Men jag saknar Australien...

Hostlet jag bor på är invaderat av fransmän av nån anledning. Det är inte lika fint som man är van vid från Australien, men jag har toa på rummet och dubbelsäng.

I dag arrangerade hostlet en gratistur till Pearl Harbor. Vi fick vänta i två timmar innan det blev vår tur att gå in, men man kunde titta på en utställning under tiden. De visade en dokumentärfilm och sen får man åka ut till USS Arizona Memorial, som ligger som en bro över det sjunkna fartyget. Nåt som är lite konstigt att det fortfarande, 64 år senare, fortfarande läcker massor av olja varje dag.
Senare på dagen åkte jag till Honolulu. Det är en trevlig stad. Besökte bl.a. det f.d. kungliga residenset 'Iolani Palace, Högsta Domstolen Ali' Iolani Hale och Aloha Tower var det fanns ett jättefint, men ganska dyrt, shoppingcentrum.

Nu ikväll tittade jag på en hula-show på stranden. Det var kul och kändes självklart att se något sådant när man är här.

Min hjärna är nog kvar i Australien fortfarande. Jag räknar om alla priser till australiensiska dollar och tittar ibland åt fel håll när jag ska gå över gatan. Suck...


Waikiki Beach

USS Arizona Memorial, Pearl Harbor


Little Beach
Waimoku Falls
TROPISKA MAUI
Wailuku 2005-06-14

I förrgår gick jag upp tidigt på morgonen för att flyga till Maui. Lämnade den stora ryggsäcken på hostlet och hade bara med mig en liten väska.
Medan jag väntade på att bli hämtad på flygplatsen av hostlet jag bor på pratade jag med en jättetrevlig kille från Israel. Hostlet har gratis turer varje dag, vilket innebär att jag klarar mig utan bil. Annars hade jag inte ens kommit hit.
Första dagen gick turen till Makena Beach, en av öns vackraste stränder. Vågorna var enorma. Sedan gick vi över en kulle till Little Beach, en nudiststrand där en massa hippies samlats. Vi stannade och tittade på solnedgången där.

Igår åkte vi till Iao Valley, en historisk hawaiiansk plats med berg och massor av tropiska växter som bananplantor. Sen solade vi på den fina stranden Baldwin Beach, som hade härligt turkost vatten. Vi gjorde ett kort besök i hippie-staden Paia innan vi avslutade turen vid vattenfallet Twin Falls, som man kunde bada i. På vandringen dit såg vi ett passionsfruktträd. Exotiskt!

Idag åkte vi den slingriga vägen längs Mauis östkust till Hana. Den ledde genom en tropisk regnskog, förbi stränder med svart lavasand. Såg en massa vattenfall och ännu fler vilda exotiska fruktplantor som bananer, ananas, papaya, kokosnöt, passionsfrukt och så plockade vi guavafrukter och åt.
Vi stannade och badade i en grotta och promenrade i en regn- och bambuskog för att komma till ett helt enormt högt vattenfall, Waimoku Falls, 121 m högt. Det regnade en del på vägen och vi fick gå igenom två forsande bäckar för att komma dit. Det var väldigt häftigt.
På vägen hem stannade vi och badade i en liten bukt med vinröd lavasand.
Dessutom åkte vi förbi Oprah Winfreys hus!
Turen tog 12 timmar...
Baldwin Beach


Mauis sydkust

 


SKÖLDPADDOR OCH SOLNEDGÅNGAR
Wailuku 2005-06-16

Turerna på Maui fortsätter. Igår åkte vi till Kaanapali för att snorkla och sola. Det var en strand kantad av stora lyxhotell. Jämfört med annat jag sett under min resa i Australien och Fiji var det inte så intressant. Men det roliga var att jag såg tre sköldpaddor och fick simma intill en som kom upp för att hämta luft. Det var jättehäftigt.

På vägen hem stannade vi i den mysiga gamla valfångarstaden Lahaina. Gick runt och tittade i gallerier och affärer, drack en Piña Colada i en bar och tittade på solnedgången. Mysigt.

Köket här är bra och jag har lagat mat en del. Det finns dessutom ett mangoträd utanför så jag går gärna och nallar där! Mums!

Imorse var jag uppe tidigt. Bokade bl.a. om mitt flyg så jag åker härifrån imorgon redan.
Dagens tur gick till stranden. Det är filmfestival på Maui nu så en massa kändisar är här, bl.a. Jack Nicholson, Robert De Niro och Tom Hanks. Tydligen sågs Tom för två dagar sedan på den strand, Maluaka Beach, där vi snorklade idag. Tyvärr var han inte kvar...
Snorklingen var inte så mycket att hurra för idag heller, men jag fick se fyra sköldpaddor till och klappade en på skalet!
Sen badade vi på Makena Beach igen. Det var jättehärligt.
Slutligen tittade vi på solnedgången i Kihei.
Solnedgång över Lahaina

Sköldpadda vid Maluaka Beach

 


BAD PÅ OAHU
Waikiki 2005-06-18

Nu är jag tillbaka på Oahu. Gårdagen bestod mest av väntan. Först flyget tillbaka till Honolulu med allt det innebär och bussen som tog nästan 1,5 timme. Sedan har jag ringt Qantas flera gånger för att boka om min biljett till Washington eftersom jag vill åka en dag tidigare. Andra gången fick jag vänta i en hel timme och hon som svarade sa att jag inte kunde boka om för jag måste skicka dem till Tucson och hinner inte få tillbaka dem. Men jag kunde ringa till American Airlines och fråga om de kunde fixa det. Det kunde de inte men de sa att Qantas har kontor på flygplatsen. Ringde dem och de sa att det inte fanns platser kvar och att det skulle kosta 75 dollar att ändra den... Sen fick jag vänta på bussen i över två timmar när jag skulle till och från affären...

Idag pratade jag med Qantas igen och nu fanns platser, men det skulle kosta 105 dollar att boka om! Till slut åkte jag till flygplatsen, träffade supervisorn och hon sa att det var lugnt, klistrade på en lapp på min biljett och det var helt gratis! Så där ja! Skulle gjort detta redan igår och sluppit allt skit.

Tre timmar senare var jag tilllbaka till Waikiki och tog bussen till Makapuu Lookout på Oahus östkust. På vägen passerade vi ett Beverly Hills-liknande område med helt otroliga villor!
Jag satte mig på stranden en stund medan jag väntade på nästa buss som tog mig till Waimanalo Beach, en jättehärlig strand med det mest turkosa vatten! Det var så härligt att bada, men vågorna var enorma och jag flög runt ett par gånger. Kom upp ur vattnet precis i tid för att rädda min väska från att dränkas, men filten, skorna och shortsen var dyngsura! Sen var det inte lönt att stanna längre för högvattnet gled in över hela stranden.
På vägen hem stannade jag på Ala Moana Shopping Center, som var fint och stort. Hittade ett par Sketchers-skor jag eventuellt köper. De jag har nu har efter fem månader fallit i sönder, precis som paret innan som jag lyckades ha i fyra månader. Dålig kvalitet eller extremt använda!


Makapuu LookoutWaimanalo Beach 


HÖGT ÖVER OAHU
Waikiki 2005-06-21

I förrgår gick jag med hostlet till Diamond Head, en vulkankrater strax utanför Waikiki. Det var svettigt att ta sig upp, men utsikten var fin!
Sen gick jag i affärer, låg på stranden samt tvättade.

Igår gjorde jag nåt som jag ångrat att jag inte gjorde på Nya Zeeland, eftersom alla jag träffar har gjort det - hoppa fallskärm! Det var en speciell upplevelse som är svår att beskriva. Allting gick så fort och jag hann inte ens bli nervös!
På vägen upp var jag mest intresserad av att titta på vad piloten gjorde eftersom jag alltid drömt om att sitta i cockpit. Jag var sist att hoppa och man har ingen aning om när det ska ske. Plötsligt känner man bara hur man faller rätt ut i luften i en enorm hastighet. Helt otroligt, men häftigt! När fallskärmen vecklades ut fick ont i öronen och mådde nästan lite illa, men det var fantastiskt att sväva ned till marken och beundra utsikten. Det var de dyraste minuter jag levt, men det var värt det!
Har tyvärr inga foton på hoppet, tyckte priset på 100 dollar var lite magstarkt.
De skulle egentligen kört mig till Haleiwa på North Shore efteråt, men eftersom jag inte hade lust att vänta i 2,5 timmar började jag gå till bussen. Det var långt, varmt och tråkigt. Fick skjuts sista biten och hann med en buss. Sen såg jag på en karta att det var ca 15 km...

Åkte till Waimea Bay (som omnämns i Beach Boys-hiten "Surfing USA"), men var där inte så länge för det regnade och var kyligt. Promenerade vidare upp till Sunset Beach. Det var fint, men det regnade mer nu och var jättekallt. Sedan tog jag bussen hem visa nordkusten. Det tog hela 2,5 timmar och jag fick se jättefina stränder med palmer och höga berg, men vädret var ju trist.
Köpte även de skorna jag tittat på så nu kan jag gå i Washington.

Idag åkte jag till Kailua och Lanikai Beach. Den sistnämnda var den finaste jag sett på Hawaii. Stannade hela dagen och njöt av solen och det tropiska turkosa vattnet som jag badat i för sista gången under min resa. Kunde knappt slita mig från badandet. Mycket sorgligt, men det dröjer nog inte alltför länge tills jag kommer tillbaka...
Utsikt över Waikiki från Diamond HeadJag på Lanikai Beach, Oahu

Washington DC


Capitolium

FRÅN SEMESTERORT TILL HUVUDSTAD
Washington DC 2005-06-24

Upptäckte till min fasa när jag skulle ta på mig skorna på morgonen för att flyga till Washington att jag fått två vänsterskor i butiken på Hawaii! Det är ju helt sanslöst! Försökte hitta ett sätt att åka in och byta dem men det var bara 40 min. till flygplatsshutteln skulle hämta mig. Busschauffören sa att jag inte skulle hinna och nästa shuttle gick först kl 11:30. Gick på bussen med bara en sko och fick gräva upp nya i resväskan när jag kom fram till flygplatsen. Får försöka byta dem i Washington, men de vill nog inte ha två vänsterskor heller...

När jag landade tidigt igår morse efter mellanlandning i Los Angeles hittade jag en buss som körde in till stan och därifrån fick jag ta tunnelbana och sedan gå till hotellet. Ska ju träffa morsan här, men jag kunde inte checka in utan henne så jag gick omkring i sex timmar. Det är underbart väder och väldigt varmt. Tittade på de olika monumenten, Vita Huset, Capitolium, Supreme Court och fick en guidad visning i det vackra Library of Congress.
De hade stängt av gatan framför Vita Huset, men det såg inte jag och vakten sa inget till mig. När jag kom fram till huset frågade de om jag hade pass och jag undrade vad jag behövde det för. Tydligen höll de på med nåt där inne och vakten var väldigt förundrad över hur jag kom in.
På kvällen landade morsan och vi kunde checka in på hotellet som är jättefint. Skönt att slippa bo på hostel ett tag!

Idag gick vi en tur längs The Mall. Besökte Museum of Natural History och National Air & Space Museum. I det sistnämnda fastnade jag bland flygplanen och rymdutställningarna. Jätteintressant!

Sen åkte vi till ett varuhus för att jag vill byta mina skor. Jag kunde göra det, men hittade inga jag ville ha så jag fick ta med mig dem igen. Är så irriterad på det hela!

Vita Huset

Supreme Court

Washington Monument
WASHINGTON
Washington DC 2005-06-26

Igår gick vi upp tidigt för att försöka få biljett till Washington Monument, de brukar ta slut vid 9 på morgonen. Stod i en lång kö och vi hade tur för vi var bland de sista som lyckades få biljett. Men vi fick vänta till eftermiddagen.
Under tiden gick vi bl.a. till Capitolium och där fanns delade de också ut biljetter så vi fick en och gick på en guidad visning. Men man fick bara sett tre rum och kom inte i närheten av de politiska salarna. Men det är en vacker byggnad.
Sedan fick vi nästan springa tillbaka till Washington Monument. Man hade fin utsikt över staden från toppen.

Därefter gick vi vidare till Georgetown, en gammal stadsdel med mysiga hus, restauranger och massor av dyra butiker. Vi åt middag på en italiensk restaurang.
På kvällen var vi helt färdiga.

Säkerheten i Washington är helt otrolig. Det finns poliser precis överallt och man kan inte komma in någonstans utan att tvingas skicka sina tillhörigheter genom en röntgenmaskin. Mat får man inte heller släpa med sin in nånstans.

Idag tar vi bussen till New York.
Utsikt över Capitolium från Washington Monument


Jag utanför vår restaurang i Georgetown

New York
Times Square

NEW YORK
New York 2005-06-27

Så har vi ankommit till The Big Apple, New York City, och det är precis man tror: livligt med människor, bilar och hus överallt.
Det har varit väldigt varmt, men också mulet och ganska regnigt.

I dag gick vi omkring på 5th Avenue och tittade på kända byggnader som Chrysler, Empire State Building, Rockefeller Center, Metropolitan Opera House, Trump Tower, FN-byggnaden, det fantastiska Main Library m.m.

Skaffade också ett provisoriskt pass till mig och letade efter skor. Lämnade in mina, men hittade fortfarande inga andra. Som tur är kunde vi byta dem till babyskor på en annan avdelning (till min systerson). Sen fick jag leta upp nya och hittade ett par som jag inte var helt nöjd med och dessutom dyrare, men jag var tvungen för jag vill inte gå runt i flip flops mer, man blir så extremt smutsig om fötterna.


Jag vid Rockefeller CenterJag på Brooklyn Bridge
BROOKLYN OCH CENTRAL PARK
New York 2005-06-29

Igår åkte vi till Greenwich Village, SoHo, Little Italy och Lower Manhattan. Vi åt en god lunch i Little Italy, tittade på World Trade Center Site, fikade vid World Financial Center och promenerade över Brooklyn Bridge. Från Brooklyn Heights tittade vi på när solen gick ned över Manhattan. Synd att inte World Trade Center är kvar längre...

Idag var det mestadels dåligt väder igen - trist! Vi gick omkring i Central Park och i Upper West Side. Besökte American Museum of Natural History, vilket jag verkligen gillade och spenderade väldigt lång tid där.

Vandrade omkring på Bloomingdale's och till sist åt vi middag på Outback Steakhouse, en "australiensisk" restaurang vars enda koppling till Australien är grilltemat, namnen på rätterna och tavlorna på väggarna. I övrigt kändes det väldigt amerikanskt, det var baseball på TV och man serverade inte ens australiensisk öl! Men det var himla gott och jag åt en gigantisk portion med kycklingfilé, revben och pommes med barbecuesås och äpple-kaneldipp. En av de bästa måltider jag ätit i hela mitt liv!
Brooklyn Bridge by night
Jag på Bow Bridge, Central Park


Empire State Building i
4 juli-utsmycking
LOWER MANHATTAN
New York 2005-07-02

I förrgår gjorde vi egentligen inte så mycket. Tittade på Grand Central Station, Chrysler Building och besökte det stora biblioteket. Det var helt fantastiskt vackert, påminde om ett slott. Gick också till Flatiron Building, men de håller på att renovera den så fasaden var täckt av presenning. Typiskt, den är så fin.
Annars shoppade vi mest. Köpte bl.a. skor, skärp och en kjol. Det är tur att morsan kan ta med alla grejor hem!
Åt också en god grillad middag i Empire State Building.

I går åkte vi till Lower Manhattan och tittade på Wall Street och South Street Seaport. Sedan terrorattackerna star nu tungt bevapnade vakter utanför New York Stock Exchange varje dag! Helt otroligt! Man undrade ju vad som stod på när man såg deras k-pistar och stridsmunderingar.

Sen åkte vi ut till Frihetsgudinnan och Ellis Island. Det var kul att se statyn på nära håll, men tyvärr var biljetterna till att gå upp slut! Man ska visst boka flera dagar i förväg.
Ellis Island var jätteintressant och vi var där ganska länge.

Vi åt middag på en italiensk restaurang som inte hade den godaste maten jag ätit, men servitören var minnesvärd. Han såg väldigt bra ut, ville gå ut med mig och följa med mig till Boston. Pratade också med två andra gäster som trodde jag var från Australien, haha.

Idag gjorde vi inte så mycket, gick mest runt lite. Sen åkte morsan hem och det är även dags för mig att lämna New York. Naturligtvis passade solen på att komma fram precis när man ska åka.


South Street Seaport

Frihetsgudinnan

Boston
Acorn Street, Beacon Hill

BOSTON
Boston 2005-07-03

Anlände till Boston, New Englands huvudstad, i går kväll vid 20-tiden. Men jag saknar morsan, det var trevligt att vara med henne.

Boston är en av landets trevligaste städer, enligt mig, och det är lätt att känna sig hemma här. Den känns väldigt liten och avstånden ser för en gång skulle större ut på kartan än de är i verkligheten.
Men jag gillar inte hostlet jag bor på. Här finns inget kök, man kan inte ta emot samtal eller handtvätta. Dessutom är personalen otrevlig och det är dyrt.

Idag gick jag omkring i den lilla, dyra och mysiga stadsdelen Beacon Hill med gamla hus och smala gator. Hade inte haft något emot att bo där! Det var så lugnt och fridfullt.
Sen gick jag genom de stora parkerna, Public Garden och Boston Common, och Theater District. Till sist besökte jag Downtown där jag tittade på fler av de historiska byggnaderna. Det var en festival där och man fick en del gratismat som glass, juice, tomatsåser, kaffe etc. Gott.

Till slut gick jag till Back Bay och tog några kort på skylinen från en bro över floden. På vägen tillbaka blev jag kompis med en kille, Cyrus, som började prata med mig. Jag satt och funderade på olika alternativ att besöka Cape Cod och han ringde runt lite till mig. Sen köpte han en pizza till mig och jag hängde med honom hem en stund. Han bodde i en pyttelägenhet i utkanten av Beacon Hill. Den var mysig men för 1000 dollar får han dela badrum och har inte ens tillgång till kök!
Jag använde även Internet hos honom och sen gick vi till hamnen för att köpa biljett, men det var stängt. Gick till busstationen istället och köpte biljett till Montreal. Sen tog vi taxi tillbaka.
Public Garden
Back Bay


Nationaldagsfyrverkeri öuver Charles River
CAPE COD
Boston 2005-07-05

Igår, på USA:s nationaldag, gick jag upp tidigt för att åka till Provincetown, på halvön Cape Cod, en populär semesterort. Färjan gick klockan nio och man fick fina vyer över Bostons skyline.
Provincetown är väldigt mysigt med små vita trähus och fin natur. Men mycket folk naturligtvis, har aldrig sett så många homosexuella i hela mitt liv!

Tittade på 4 juli-paraden som inte var nåt att se. Bara en massa poliser, militärveteraner, brandbilar och ambulanser. Trist.
Sen gick jag till stranden och badade, men det var inte precis som jag blivit van vid. Mycket tång och sten, lite som i Sverige. Låg där ett tag i alla fall och fick lite bråttom tillbaka till färjan.

På kvällen träffade jag Cyrus igen. Vi gick och tittade på fyrverkerierna över floden från en bro. De var jättefina, men det var en dryg väntan i över en timme innan. Kom man inte dit i tid fanns det ingen chans att få en hyfsad plats.
Var trött när jag kom tillbaka till hostlet, men det var härligt för jag hade hela rummet för mig själv.

Idag åkte jag till Cambridge och tittade på bl.a. Harvard University och de gamla kvarteren där de ringa engelska rojalisterna bodde på 1700-talet. Stan påminde lite om Lund faktiskt.
Sen tog jag mig till Back Bay, ett annat dyrt område. Strosade längs paradgatan Commonwealth Avenue och beundrade de vackra husen. Kikade in på lyxhotellet vid Copley Square och efter ett besök på biblioteket beslöt jag mig för att göra en sen sväng till Charlestown, ett gammalt och mysigt ställe med mycket historia.
Skulle egentligen gått hem till Cyrus, men klockan blev så mycket, jag fastnade framför TV:n och sen var det inte lönt.
Inatt går bussen till Montreal.


Fortsättningen av resan i Canada...


Boston Harbor
Provincetown, Cape Cod
Copley Square