- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Dagbok - Ungern.


BUDAPEST 2013
7 - 10 APRIL 2013
Har varit sugen på att åka tillbaka till Budapest en längre tid. Härlig stad och vackra byggnader! Det var också fruktansvärt tomt i resekalendern mellan september och augusti och det saknades någon liten resa, inte för dyr med tanke på Australien senare under året. Så kom jag på att jag skulle ge pojkvännen en miniresa i julklapp, då kan han ju inte ens säga nej! Så jag var ute i god tid för att säkra hyfsat billiga biljetter och hotell var lätt att hitta, det är ju så billigt!

Fler bilder från Budapest finns här
 
UTGIFTER SEK
Flygbiljett
Boende
Mat
Lokala transporter
InträdenTotalt
803
801
969
48
206


2 827


På Kedjebron


Jag med hamburgare och drink på Hard Rock Cafe

TUNG START
Budapest 2013-04-07

Dags för Andreas att få uppleva sin julklapp, en 3-dagarsresa till Budapest.
Checkade in oss på self service-maskinen, placerade oss vid nödutgången och gick upp till vår lounge efter säkerthetskonrollen. Där åt vi lite gott och drack vin, Bailey's, cappuccino och Coca Cola. Hade gärna suttit där lite längre, men det blev dags att gå till gaten. Pursern och andrepursern på Norwegian-flyget kände igen mig direkt, eftersom vi ses så ofta på jobbet, så de bjöd på vatten och te. Man kände sig lite extra VIP-behandlad.

När vi kom fram tog vi ut pengar och köpte en bussbiljett i kiosken, sedan hoppade vi på bussen som stod precis utanför. Jag hade kollat upp på Google maps precis hur vi skulle åka och förvånades lite över att hållplatsen låg så nära när Google menar att man ska gå 400 m till en stor väg och sedan ta en buss fyra stopp, vilket skulle ta 11 min. Efter fyra stopp och ca 11 min. hoppade vi av vid en tågstation. Försökte hitta metron och funderade på om tåget var metron. Efter en stunds överläggande och rynkade pannor frågade vi en tjej på stationen som sa att metrostationen var mycket längre bort och att vi skulle ta bussen dit. Vi blev något förvirrade, men jag insåg till slut att vi hoppat AV på den hållplats vi, enligt Google, skulle gå till och för att ta bussen. Där låg ju också terminal 1 som inte används längre...
Vi hoppade i alla fall på bussen igen efter att ha förlorat en halvtimme. Väl på bussen inser jag att jag glömt min kamera i stolsfickan på flyget! Jag som alltid brukar kolla där noga innan jag går, men har av någon anledning missat det idag! Tog dessutom ut kameran ur väskan precis före landning ifall jag ville ta kort. Klantigt!
När vi hoppat på metron, mycket riktigt efter fyra busstopp, ringde jag till vårt trafikkontor på CPH för att be dem kolla om den fanns kvar när flyget landar igen, vilket det skulle göra.
Vi steg av vid rätt station den här gången och hittade till rätt adress ganska snabbt. Där träffade vi en kille som tog oss till den lägenhet vi bokat, ett kvarter längre bort i ett äldre hus med en risig och trist innergård. Men dörren till vår lägenhet lyste vitt och inuti är den lika fin och modern. Det finns ett litet kök, matbord och badrum där nere och en trappa upp ett mysigt loft med säng, garderob och TV. Dessutom fanns en liten laptop med bredband som man kunde använda gratis.
Vi installerade oss lite och gick sedan ut på stan en runda. Det var ganska kallt och när jag bokade resan hade jag förväntat mig lite varmare temperaturer och grönare träd, men så sent som våren anlänt hemma var det inte förvånande att det var ungefär likadant här.

Vi promenerade längs Donau förbi Kedjebron och till Vörösmarty tér där man hade satt upp olika stånd med där man sålde och lagade lokal mat i stora grytor. Det luktade jättegott över hela torget.
Hard Rock Cafe låg också där och vi bestämde oss för att äta där eftersom vi gillar deras mat. Men först strosade vi längs gågatan Váci utca och tittade lite i affärerna. Provade lite kläder, men köpte inget. Sedan gick vi tillbaka till Hard Rock Cafe var vi beställde varsin cocktail och hamburgare. Jag valde en barbecueburgare och Andreas provade en lokal variant med gåslever. Det smakade gott som vanligt!
Ringde också tillbaka till jobbet för att höra om de fått tag på min kamera, men det hade de tyvärr inte. Oroväckande, för om de lämnat den till gate-personalen i Budapest borde de nämnt det. Ringer dem imorgon.

Ordentligt mätta efter maten gick vi tillbaka längs Donau, gick över Kedjebron och bort till Batthýany tér för den fina utsikten över Parlamentet. Där hade gärna fått vara en bro också för vi vår lägenhet ligger precis på andra sidan floden. Men det var bara att gå tillbaka över Kedjebron och hemåt.


Jag i loungen på Kastrup

Vårt sovloft på Art & Design Studio

Parlamentet

Kedjebron från Budasidan
GellértmonumentetFiskarbastionenS:t StefansbasilikanJag med drinkar på TGI Fridays
BUDA I SOL
Budapest 2013-04-08


Idag visste vi skulle bli solig så vi planerade att fylla den med att besöka Buda-sidan med de stora sevärdheterna. Var ute redan vid 9 och gick längs Donau mot Elisabetbron och över till Gellértberget. Tog en snabb titt i lobbyn på Hotel Gellért innan vi promenerade upp till toppen. Man har en fantastisk utsikt därifrån och det var tur att solen sken, annars är det inte lika imponerande såklart.
Sedan gick vi ned på andra sidan, förbi Gellértmonumentet, och vidare mot Budaslottet. Museerna var stängda eftersom det var måndag, men vi hade inte tänkt gå in ändå. Tittade bara på utsidan och utsikten och precis när vi nått Sándorpalatset, där presidenten bor, var klockan 11:55 och de skulle ha ett ceremoniellt vaktombyte. Det visste vi inte ens om så vi hade ren tur. Sånt är alltid lite kul, även om det är en typisk turistfälla.
Slottsbyggnaderna blev ju ordentligt bombade under Andra världskriget och är till största delen återuppbyggt, om än i en något enklare utformning, men nu var man igång med att försöka bygga upp ytterligare en byggnad som hört till slottet en gång i tiden, och som tills idag bara varit en tom plats.

Vi fortsatte bort mot Matthiaskyrkan, som såg helt nyrenoverad ut, och Fiskarbastionen varifrån man har magnifik utsikt över centrala Pest. Vi köpte en biljett för att gå upp i bastionen, men konstaterade att det var helt i onödan eftersom den bara gällde ena sidan, den andra sidan, som rymmer restaurang och bar, kunde man gå upp i gratis! Märkligt... Men vi spekulerade i om det kanske inte är möjligt att komma upp där utan att äta under högsäsongen. Vi struntade i att köpa biljett till Matthiaskyrkan utan fortsatte till de små medeltida gatorna i den gamla staden. Upptäckte en mysig trädkantad promenad längs kullens västra sida och föreställde oss vilken underbar utsikt och solnedgång de boende måste njuta av från sina hus.

Vi hade varit hungriga ett tag och bestämde oss för att gå ned till Batthyáni tér, se på Parlamentet igen och leta upp en restaurang där. Efter ett par foton och en snabb titt i S:ta Anna-kyrkan satte vi oss på Café Angellikas uteservering intill torget. Andreas beställde en gulaschsoppa och en varm vit choklad och jag en chokladsufflé med vit choklad i mitten och till det en kaffe toppad med Bailey's och vispgrädde. Det var skönt att sitta ned en stund efter all gång.

Sedan gick vi tillbaka över Kedjebron, förbi S:t Stefansbasilikan, till paradgatan Andrássy út och upp till Operan. Vi funderade på att gå hela vägen till Városliget, Stadsparken, nu när det ändå var sol, men struntade i det, vi ska ju ändå dit imorgon. Istället gick vi tillbaka, handlade lite i en matbutik, kollade in Stora synagogan, Nationalmuseet, Universitetet och Stadshuset.
Sedan kände vi oss färdiga för dagen och släpade oss tillbaka till lägenheten. Vilade nån timme och gick ut för att äta. Vi hade sett en skylt tidigare med reklam för TGI Fridays och då bestämt oss för att äta där, älskar deras mat. Nu gällde det bara att hitta det också, vi mindes inte exakt vad det stått på skylten. Till slut hittade vi det dock.
Eftersom Ungern är så billigt drog vi till och beställde filet mignon och varsin drink. Klockan var över tio när vi fått maten, men det var väldigt gott.
Sedan gick vi direkt tillbaka.

Under dagen ringde vi även till Norwegians ungerska handlingsbolag, som bekräftade att de hade fått in en kamera från den flighten vi åkte. Oerhört skönt, men vågar inte helt hoppas på att det verkligen är den!
Utsikt från GellértbergetBudaslottetVaktombyte på SándorpalatsetMatthiaskyrkanAndreas på Café AngellikaDen vackra kupolen i S:t Stefansbasilikan

Café New York

Andreas på Széchenyibadet

Andreas på restaurangbåt
på Donau
PEST OCH VARMT BAD
Budapest 2013-04-09

Var uppe ganska tidigt igen och åt lite yoghurt och frukt innan vi var redo för stan. Det var ganska mulet och grått som utlovat och vi hade planerat in inneaktiviteterna till idag. Vi gick först en runda förbi Parlamentet och funderade lite på om vi skulle gå in, jag visste att man kan det, men inte när och hur. Såg ett par grupper som gick in, men till slut bestämde vi oss för att gå vidare. Gick förbi Szabadság tér med sina stora vackra byggnader, som Ungerska Riksbanken och Amerikanska ambassaden. Utanför f.d. börshuset spelade man in en brittisk actionfilm.

Vi fortsatte till S:t Stephansbasilikan och gick in den här gången. Det stod att man skulle donera HUF200 per person men vi hade bara 230 så vi försökte och växla sedlar, men det gick inte till. Slut gick lade vi bara det vi hade och gick in och det var inga problem, det var ju i vilket fall som helst bara en donation och inget krav. Kyrkan är väldigt vacker och välunderhållen.
Efteråt gick vi vidare mot Vörösmarty tér och in på Café Gerbaud, ett av de gamla klassiska caféerna i Budapest. Vi beställde varsin cappuccino och en dessert. Jag åt en jordgubbsmousse övertäckt av vit chokladglace samt en kula jordgubbsglass och Andreas åt en chokladkaka med hallonglass. Det smakade supergott.

Vi promenerade vidare mot Andrássy út och till först till Operan igen. Gick in och tittade i den vackra lobbyn. Vi konstaterade att det var väldigt billigt att gå på opera. De bästa platserna till kvällens föreställning av "Tosca" kostade drygt 300 kr och de billigaste bara 13 kr! Vi blev nästan lite sugna, men kände inte riktigt att vi hade tid. Hade gärna också gått på en liten tur inne på operan, men de skulle avgå först under eftermiddagen.
Vi fortsatte istället längs Andrássy och in på en sidogata till New York-palatset med det berömda Café New York, som jag inte fick besökt under mitt senaste Budapest-besök eftersom det renoverades. Jag visste att ett lyxhotell öppnat och trodde därmed inte att caféet fanns kvar som det var, men det gjorde det tydligen så det var bara att ta en fikapaus till! Man fick ändå inte komma in om man inte tänkte äta. Men att sitta där inne är som ögongodis om man gillar överdådig barock! Det var guld, kristallkronor, tak- och väggmålningar för hela slanten!
Vi beställde en vit ischokladdryck med kokos och en passionsfruktmousse med kolasås. En riktig dessertdag idag! Njöt en bra stund av sötsakerna och den vackra inredningen innan vi gick tillbaka mot Andrássy. Funderade på om vi skulle besöka Terrormuseet och när vi kom fram bestämde vi oss för att göra det. Huset var ungerska säkerhetspolisens högkvarter efter Andra världskriget och nu museum om de många år Ungern varit hårt styrt av olika regimer. I källaren har man återskapat fängelseceller där många torterats. Det var intressant, men inte lika informativt som förväntat.

Sedan fortsatte vi längs den sista biten av Andrássy och bebyggelsen förändrades från höghus till stora villor. Så kom vi fram till Hjältarnas torg med Milleniummonumentet. Gick förbi Vajdahunyadslottet med sina olika byggnadsstilar och till slut hamnade vi på Széchenyibadet där vi tänkte bada. På den ena sidan kunde man bada till klockan sju (inomhusbaden) och på den andra sidan till klockan tio (utomhusbaden) så vi valde att gå in på utomhussidan eftersom klockan redan var fem. Vi fick en hytt, bytte om och gick först en runda runt badområdena. Jag tyckte inte att inomhusbaden var något speciellt så jag höll Andreas sällskap en stund och gick sedan ut till utomhusbassängerna. Vissa håller upp till 40 grader, men det tyckte jag var för varmt så jag höll mig till de andra. Simmade först några längder och spenderade resten av kvällen i äventyrspoolen som höll ca 32 grader. Här fanns bl.a. en virvelpool med strömmar som fick en att flyga runt i en jäkla fart - superkul!

När det började bli mörkt gick lämnade vi vattnet, duschade och tog tunnelbanan in till centrum. Tittade lite i affärer och jag köpte en väska jag spanat in på Orsay.
Vi hade tänkt äta på ett lite mer klassiskt ungerskt ställe den här gången och när vi kom ner till floden och fick syn på restaurangbåtarna blev det ett självklart val. Klockan hade blivit nio och det var inte mycket folk. Fick ett bord med fin utsikt över Budaslottet och Kedjebron. Vi beställde en halv flaska rödvin, Andreas valde gåslever och jag med fläskfilé ungersk ratatouille. Mycket gott!
Efter maten var vi jättetrötta och gick tillbaka till lägenheten direkt.Szabadság tér
Jag på Cafe Gerbaud
Foajén på Operan
Barockdelen av Vajdahunyadslottet
Jag i poolen på Széchenyibadet
Vy över Budaslottet och Kedjebron

 


HEMRESA
Budapest 2013-04-10

Dags att lämna Budapest för den här gången. Hade önskat att flyget hem gick senare, men inte mycket att göra åt det.
Vi gick först för att ta ut pengar eftersom man bara kan betala boendet med kontanter. Packade ihop det sista och gick in till stan igen. Satte oss på Starbucks vid S:t Stefansbasilikan och drack kaffe och åt mandelcroissant och mandeltårta till frukost.
Sen gick vi en liten runda i centrum innan vi tog metron och bussen till flygplatsen. Nu när vi visste var vi skulle hoppa av och på var det betydligt lättare!

Efter vi checkat in gick jag bort till en telefon och ringde till personalen i ankomsthallen som kom ut och hämtade mig och så gick vi in och jag fick äntligen min kamera!

Vi handlade lite sprit i taxfreebutiken och köpte en kaka på ett café för våra sista kontanter och sen var det dags att boarda och flygresan hem gick bra.
 

BUDAPEST 2002
8 - 9 JUNI 2002
En av anledningarna till att jag ville läsa tyska i Wien en månad var för att kunna se lite av Centraleuropa på helgerna. Budapest var ett självklart resmål och blev min första weekendresa. Vi tog Eurolines-bussen dit och hade inte bokat boende i förväg.


Jag i Fiskarbastionen

BUDA
Budapest 2002-06-08

Jag har så ont i benen! Vi har gått och gått och gått! Det var hemskt väder imorse och jag såg inte fram emot att gå på sightseeing i regn. Men när vi kom fram till Budapest dök solen upp! Tjoho! När vi steg av bussen kom en kvinna fram och erbjöd oss rum. Hon körde oss till ett ganska trevligt hyreshus i centralt i Buda. Vi tog över den lilla ettan från tre islänningar som bott där tre nätter. Sen började den långa promenaden.
Mina föräldrar har rest hit på en weekend och träffade först dem en stund. Sen gick vi runt i Gamla Stan. Det är väldigt vackert, men husen hade behövt en renovering.
Beundrade utsikten från Fiskarbastionen och gick sedan vidare till slottet. Det var stort och vackert. Jag tog massor av kort och filmen är nästan slut! Har flera i Wien, men jag trodde en skulle räcka...

Sen gick vi till Gellértmonumentet och upp på Gellértberget. Vi stannade vid ett ställe där vi hade en hänförande utsikt, tittade in på Gellértbadet och sen till en lokal ungersk restaurang där vi brände pengar. Men maten var god.

Därefter gick vi tillbaka till Gamla Stan och till Batthyáni tér, ett torg där man har en jättebra utsikt över det vackra tårtliknande Parlamentet. Innan vi gick tillbaka till lägenheten satte vi oss på ett café.Utsikt från Slottshöjden
Kungliga Slottet

 


PEST
Wien, Österrike 2002-06-09

Det hände nåt hemskt när vi skulle ta tunnelbanan idag. Vi missade att stämpla biljetterna när vi skulle åka och när vi kom fram stod kontrollanterna där och plockade in oss. De ville ha 25 euro, annars tog de våra pass! Det var väldigt obehagligt! Vi försökte prata bort det och säga att vi var vilsna turister, men det gick inte. Surt!

Sen kom vi i alla fall till Varosliget-parken med Milleniummonumentet, slott, badhus, sjöar osv. Fint ställe.
Vi promenerade vidare längs hela Andrássygatan med sina storslagna villor. Vi ville till det berömda Café New York, men det var tyvärr stängt p.g.a. renovering. Så vi gick dit i onödan. Suck!
Istället gick vi till shoppinggatan Váci utcá och hamnade på strandpromenaden som var jättemysig. Sen gick vi runt Parlamentet och till S:t Stefansbasilikan med en kung Stefans mumifierade hand. Trevligt...
Vi besökte naturligtvis det kända Operahuset och gick också in och tittade i foajén. Pratade med en tjej från Taiwan.

Vi käkade på McDonald's på vägen till tunnelbanan och tog sedan bussen tillbaka till Wien. Mycket bra resa, men jag är helt slut! Nu är vi i alla fall hemma i Wien.


Milleniummonumentet