Dagbok - Tyskland.


MOSELDALEN & LUXEMBURG

25 - 30 MAJ 2019
Jag besökte Rhendalen, inklusive Koblenz där Rhen och Mosel möts, under en bilresa med mina föräldrar till Tyskland och Österrike 1990. Under senare år har jag lockats av bilderna påde vackra korsvirkeshusen och vinodlingarna i Alsace (Frankrike) och kring Moseldalen. Så under denna resa kombinerar vi de två och passar på att besöka Luxemburg som ligger däremellan.
Så vi flög till Frankfurt, hyrde en bil och körde till Cochem, som vi hade som bas i tre nätter. Sedan bor vi två nätter i i Luxemburg innan vi kör vidare mot Alsace (se Mina Resor - Frankrike).

 UTGIFTER SEK 
 Flyg 765 
 Boende Mosel (3 nätter) 1 478 
 Boende Luxemburg (2 nätter) 2 063 
 Transport 1 206 
 Mat 1 183 
 Inträden 175 


 Totalt
 Totalt inkl. Alsace


6 870 
12 674 
OBS!
Alla priser per person. Flygpriset är hälften av två biljetter inkl. EN väska.
I transport ingår bilhyra 5 dagar, bensin, parkeringsavgifter, buss och färja.
Flygresan hem samt sista delen av resan redovisas på
Mina resor - Frankrike.

Moseldalen
RÜDESHEIM OCH BURG ELTZ
Cochem 2019-05-25

Det blev en tidig morgon eftersom vårt flyg skulle gå redan klockan 07:15. Men först åt vi lite frukost i SAS-loungen.


SAS Loungen på Köpenhamns flygplats

Landade en kvart före schemalagd tid i Frankfurt och väskan låg på bandet när vi kom fram, men vi skulle hämta vår hyrbil först klockan 10. Den var heller inte klar, men mannen i disken skulle kolla om det fanns någon. Han försvann en bra stund och när han väl kom tillbaka var klockan kvart i 10. Vi fick våra papper och gick för att hämta bilen, men då var den inte där så fick vänta ytterligare en stund på att någon skulle hämta den.


Inför landning på Frankfurts flygplats

Väl utanför flygplatsen lyckades vi välja fel väg eftersom vi inte hunnit titta på kartan. Vårt mål för dagen var Cochem, men vi bestämde oss för att göra en avstickare till Rüdesheim am Rhein.
På vägen hamnade vi i bilkö p.g.a. vägarbete. Vid 12-tiden var vi framme och gick en runda i den lilla pittoreska stan som, i synnerhet den smala Drosselgasse, var ganska full av turister, gissningsvis från diverse Rhen-båtar.


Marktplatz och St Jakobuskyrkan, Rüdesheim


Drosselgasse, Rüdesheim

Tittade på Brömserhof, men sitt vackra korsvirkestorn och de gamla borgarna Brömserburg och Boosenburg med tillhörande vinodlingar.


Brömserhof (1542)


Brömserburg, Boosenburg och vinodlingar

Vi var ganska hungriga så vi bestämde oss för att sätta oss nånstans och prova den lokala specialiteten Rüdesheimer Kaffee, som mina föräldrar talat så varmt om vid deras resa för några år sedan. Den serverades genom att man hällde socker och Asbach Uralt (en lokal cognac) i en särskild mugg, flamberade, hällde på starkt kaffe och sedan grädde med hackad choklad på toppen. Till det åt vi en våffla med krokant, glass och grädde. Det var gott!


Andreas med Rüdesheimer Kaffee och våffla

Sedan var parkeringstiden ute och istället för att köra tillbaka samma väg och över en bro för att ta oss vidare körde vi vidare på samma väg. När vi inte hittade ytterligare en bro insåg vi att Google föreslagit en bilfärja över floden. Vi funderade om vi istället skulle ta vägen via Koblenz eller tillbaka till färjan och valde det sistnämnda.


Rüdesheim från Rhen

Färjan kostade €4 per bil samt 1,50 för en medpassagerare. Vyerna över Rüdesheim fick vi på köpet! Från staden Bingen fortsatte vi mot Moseldalen.

Stannade till kort vid medeltidsslottet Burg Thurant ovanför staden Alken innan vi korsade Mosel och körde mot Burg Eltz som vi tänkte k lämma in när vi ändå nästan passerade förbi.


Burg Thurant

Körde upp på slingriga vägar och uppe på toppen blev vi förvånade för det var platt så lång ögat nådde. Här var det små byar och stora rapsfält. Kändes som man plötsligt var tillbaka i Skåne!
Men efter lite efterforskning fick vi lära oss att området är en vulkanisk högplatå som kallas Eifel.

Vi kom fram till borgen strax före kl 16 vilket passade bra eftersom det ska vara mindre folk efter 15:30. Parkerade bilen och började vandringen som ska ta cirka en kvart. Eftersom jag visste att det fanns två vägar dit med olika vyer över borgen valde vi att ta en annan stig till höger. Denna var mycket lång och ledde genom en skog, längst ner till dalen, förbi Elzbach-ån och sedan tillbaka upp igen. Där uppe fick vi en fin utsikt över borgens västra sida. Såg också en annan stig som vi började misstänka var den jag egentligen hade för avsikt att ta.


Burg Eltz

Det var mycket folk i borgen trots att det var så sent. En guidad tur på engelska skulle börja om drygt en kvart så vi började med att titta i Skattkammaren som bestod av rustningar, vapen, porslin och fantastiska smycken och enorma guldföremål.


Innergården på Burg Eltz

Den guidade turen var intressant. Borgen ligger i en dal eftersom den från början bara var ett torn som användes för att ta ut tullar av handelsmän som passerade på medeltiden. Familjen Eltz förgrenades så småningom i tre led med varsitt hus inom borgen. Idag bor en av familjerna kvar, en dog ut och en flyttade. Så på turen visas de två hus ingen längre bor i.

Vi var trötta efter en lång dag och gick tillbaka till parkeringen via bilvägen och där fick vi den andra vyn över borgen. Så med facit i hand hade det varit korrekt att välja den promenadstigen som skylten hänvisar till!


Entrén till Burg Eltz

Kom fram till Cochem vid 19-tiden. Hittade till slut vår lägenhet som ligger centralt på en smal gata. Den är rymlig, drygt 50 kvm och modernt inredd. Killen som tog emot oss visade var vi kunde parkera gratis och länge.
Sedan gick vi nästan direkt ut för att hitta nånstans att äta och det blev till slut restaurangen på Hotel Cochemer Jung. Andreas tog vitt vin och den lokala specialiteten Flammkuchen, som är som en pizza med skinka, creme fraiche, lök och ost. Jag tog en drink med sekt och jordgubbar och en BBQ-hamburgare med sweet potato fries. Det var mycket gott!


Andreas äter middag i Cochem

Senare på kvällen gick vi upp på bron för att ta några bilder på Cochem i kvällsljus.
Vi var trötta och det blev en tidig kväll.COCHEM OCH BERNKASTEL-KUES
Cochem 2019-05-26

Jag vaknade tidigt och tog en promenad över bron och längs floden. Vyn över Cochem och Reichsburg var fantastisk i morgonsolen.


Cochem från Skagerak-Brücke


Reichsburg och Cochem

Det var strålande solsken så vi gick omkring lite i Cochem under förmiddagen. Särskilt Marktplatz är så vackert min sina korsvirkeshus. Gick också längs den mysiga flodpromenaden.


Marktplatz, Cochem

Åt varsin glass och så tog vi bilen och körde mot Bernkastel-Kues som ligger längre västerut. Eftersom Mosel slingrar sig något enormt är närmaste vägen uppe på högplatån.
Vi hade först tänkt stanna vid en utsiktspunkt ovanför Cochem, men den var på fel sida av vägen om man kunde inte vända så vi bestämde oss för att ta den på vägen tillbaka istället.

Resan tog drygt en timme och nästan framme fick vi syn på en otroligt hög bro som visade sig vara Hochmoselbrücke, beräknad vara klar hösten 2019.
Körde igenom den modernare sidan av stan, över bron till den gamla delen och parkerade intill floden. Den första timmen var gratis om man betalade för ytterligare en timme. Tog sedan en promenad längs de smala gatorna som kantades av många vackra korsvirkeshus.


Smalaste huset i Bernkastel

Vinodlingarna låg alldeles bakom husen så man kunde komma riktigt nära. Just nu är druvorna små som sandkorn.
Eftersom det är söndag är inte livsmedelsbutikerna öppna, men vi hittade en liten affär där vi kunde köpa mer dricka.


Korsningen Römerstraße, Hinterm Graben och Burgstraße

Hade funderingar på att sätta oss ner och äta något lätt, men tiden på parkeringen började så smått gå ut och fick välja om vi skulle köra hem eller lägga på pengar för två timmar till. Det blev det sistnämnda och vi satte oss på ett café på det vackra torget. Beställde varsin cappuccino, bulle och jordgubbswienerbröd.


Markt, Bernkastel

Nån timme senare lämnade vi Bernkastel-Kues och då var solen borta. Körde tillbaka en annan väg, men tog en avstickare så att vi skulle nå utsiktspunkten ovanför Cochem från rätt sida av vägen. Tyvärr var ju inte vyn lika fin nu när det var så mulet.


Reichsburg från ovan

Tillbaka i lägenheten bytte vi om och gick till en restaurang i närheten där vi båda beställde 500 g vit sparris med Serrano-skinka och kokt potatis samt Hollandaisesås och smält smör. Till det drack vi ett mycket gott vitt vin.


Jag äter vit sparris

Efter maten satte vi oss på en balkong och beställde kaffe och en mojito. Sen stängde de och vi gick hemåt igen. Det händer inte mycket i Cochem efter klockan halv tio.REICHSBURG OCH BEILSTEIN
Cochem 2019-05-27


Idag var det tunga moln över Moseldalen. Jag gick till ett bageri för att köpa lite bröd som vi åt tillsammans med kaffe och juice i lägenheten.

Efter frukost tog vi bilen och körde upp på berget på andra sidan floden för att titta på utsikten. Den var fin, men hade såklart varit finare med solsken.


Vy över Cochem

Sen körde vi uppför den mycket smala och branta Schloßstrasse för att komma upp till Reichsburg. Men där fanns inga allmänna parkeringsplatser, de som fanns var bara för anställda till borgen och gymnasieskolan som låg där. Till slut frågade vi en parkeringsvakt och det visade sig att man var tvungen att gå upp eller ta borgens shuttlebuss.
För att komma därifrån fick man ta en annan väg som gick upp i bergen och långt utanför stan innan vi kom tillbaka till centrum från motsatta hållet. Parkerade vid floden igen och gick istället uppför den branta backen. När vi kom dit skulle precis en tysk guidning börja, den engelska skulle dröja ett tag till. Så vi följde med den tyska och erbjöds även en översättning till svenska på ett papper. Det var en mycket duktig guide som pratade mycket tydligt och det var inga problem att förstå.


Matsalen, Reichsburg

Borgen byggdes kring år 1000 och förstördes av fransmännen 1689. Den låg sedan i ruiner tills en privatperson köpte den på 1800-talet och återuppbyggde den.


Riddarsalen, Reichsburg

De rummen man fick se var mycket vackra och utsikten över Mosel fantastisk trots ösregnet.
När rundturen var slut bröt solen fram så vi slapp regnet helt.


Reichsburg

Gick återigen ner till bilen för att köra till Beilstein som ligger på motsatta sidan om floden en mil söder om Cochem.


Beilstein och Mosel

Det är en mycket liten ort, men mer pittoresk och charmig. Parkerade bilen längs floden och lade på de kontanter vi hade vilket skulle räcka till knappt två timmar.


Beilstein

Tyvärr täcktes himlen av tjocka moln igen och efter en liten stund började det regna lite grann. Satte oss på ett café, men vi tvingades sätta oss där inne även om det var skönt under parasollerna. Beställde cappuccino, varm choklad och varsin tårtbit. Medan vi satt där började det ösregna igen och vi hade återigen tur som råkade befinna oss inomhus just då.

Efter fikan gick vi en runda längs gränderna och de gamla stenhusen. Det var inte mycket folk alls.
När parkeringstiden närmade sig slut började det ösregna igen och vi skyndade oss till bilen.


Beilstein

Strax utanför Cochem stannade vi till i en livsmedelsbutik för att handla lite snacks och dricka att äta under resan framöver.

Tog det lugnt en stund i lägenheten innan det var tid att gå ut och äta. Vi tog en restaurang vi gått förbi tidigare. På menyn har de mycket kött som de grillar i en lavaugn. Man sitter på en mysig terrass under vinrankor.


God mat i Cochem

Den här gången beställde vi en karaff rött vin och till det åt Andreas en jägerschnitzel och jag rumpstek i rödvinssås. Det var gott.
Här, liksom på många andra ställen, tog man inte kreditkort vilket förvånar oss mycket med tanke på hur lite man använder kontanter i Sverige nuförtiden.


Dessert

Efteråt satte vi oss på hotellrestaurangen vi åt på första kvällen för lite efterrätt. De hade nämligen en dessert där jag varit sugen på sedan dess, en ananas och kokos-glass i en enorm skål. Andreas beställde en våffla med grädde och glass. Det var ingen där alls och vi kände oss lite ensamma.


Cochem by night

Vi gick en liten runda på stan och sen gick vi tillbaka och packade för imorgon reser vi vidare.TRIER
Luxemburg 2019-05-28


Efter frukost packade vi ihop våra saker (som blivit lite mer nu eftersom vi handlade en hel del igår), gick ner till bilen och körde västerut mot Luxemburg.


Cochem

Vi körde först till Trier, som är Tysklands äldsta stad, grundad av romarna redan 16 f.Kr.
Ställde bilen i ett parkeringshus vid ett shoppingcentrum och gick därefter mot gamla staden och stannade först till vid Porta Nigra, som byggdes på 100-talet.


Porta Nigra, Trier

Bakom denna börjar gågatan Simeonstraße som leder upp till Hauptmarkt, ett stort och folkfyllt torg kantat av vackra hus med butiker och restauranger. Vi gick bl.a. in i en affär som sålde Lindt-choklad och köpte några chokladkulor vi inte provat förr.


Hauptmarkt, Trier

Fortsatte vidare längs Fleischstraße och nådde Kornmarkt där man bl.a. hittar det gamla Huvudpostkontoret och en prålig rokokofontän från 1751.


Gamla Huvudpostkontoret, Kornmarkt

Vi tog ut pengar på en närliggande bank och gick sedan tillbaka till Haupmarkt för att köpa italiensk glass i en butik vi gått förbi tidigare. Vädret hade pendlat mellan sol och mörka moln och precis efter vi köpt glassen började det ösregna så vi fick äta den huttrande under en markis.

Vi började gå tillbaka mot bilen, men stannade för att läsa på en skylt om torget vi stod på. Då kom jag på att vi glömt att besöka en av de tre sevärdheterna jag hade skrivit upp på listan, det rosa Kurfürstliches Palais.
Så vi vände igen och på vägen besökte vi Trierer Dom och Liebfrauenkirche som ligger intill varandra.


Liebfrauenkirche, Trier

Tittade på det vackra rokokopalatset och gick en runda i trädgården framför palatset. Sedan gick vi en tur genom shoppingcentret och handlade lite i mataffären. Om man handlade fick man parkera två timmar gratis så det drog vi nytta av.


Kurfürstliches Palais, Trier

På vägen ut ur Trier körde vi förbi de välbevarade romerska kejsarbaden och amfiteatern. Det tog en stod att komma ut ur stan för vi hamnade mitt i rusningstrafiken.

Framme i Luxemburg ville GPS:en att vi skulle köra in på en gatan med förbjuden infart så vi fick köra runt och leta efter en annan gata. Vi hade också flyt och lyckades hitta en tom parkeringsplats. Det är gratis efter klockan 18 så vi lade på pengar för en timme och så kan vi stå till imorgon bitti.


Vy från vårt hotellfönster

Vårt hotelll, Parc Beaux Arts, ligger mycket centralt och rummet är jättemysigt med olika nivåer. Efter att vi tagit det lugnt en stund gick vi ut på stan för att äta. Det är mycket kallare här än i Tyskland så vi fick ta varmare kläder på. Efter en liten promenad hamnade vi på Place d'Armes där vi satte oss på en mexikansk restaurang. Beställde varsin drink och fajitas. Det smakade bra, men har ätit bättre fajitas.


Jag med drinkar på Place d'Armes, Luxemburg

Till efterrätt delade vi en friterad glass täckt av cornflakes med kanel och honung. På torget spelade en duktig blåsorkester. Det blev både Beach Boys- och ABBA-medleyn.
Tog en promenad efteråt. Det är en mycket vacker och ren stad och vi trivs verkligen!
Luxemburg

RUNDTUR I LUXEMBURG
Luxemburg 2019-05-29


Vi fick gå upp ganska tidigt eftersom vi skulle flytta bilen. Före avresan hade jag tagit reda på att det finns ett antal Park + Ride där man kan parkera gratis och sen får man gå eller ta bussen in till centrum. Så vi körde till Bouillon som ligger i sydvästra delen av stan. Det var verkligen rusningstrafik och även parkeringshuset var ganska fullt.
Hoppade på buss nummer 15 som var tillbaka i stan på några minuter.

Åt frukost på rummet och sen gav vi oss ut på stan. Jag hade skrivit ut en färdig rundvandring som någon lagt ut på Internet.


Palais Grand-Ducal

Den började på Place d'Armes, passerade Palais Grand-Ducal (Storhertigpalatset), Cathérale Notre Dame och så gick vi över Passerelle-bron till den nyare delen av stan där det grävdes en hel del eftersom man håller på att anlägga spårvagnsnät.

Passerade bl.a. den imponerande byggnaden som varit stålföretaget ARBED:s huvudkontor.
Sedan gick vi tillbaka över den vackra bron Pont Adolphe och nådde Place de la Constitution där man har fin utsikt över den nya staden och den djupa trädfylla dalen Vallée de Petrusse, nedanför.


Jag ovanför Vallée de Petrusse

Vi gick nedför trapporna till dalen och promenerade längs den lilla bäcken som rinner i mitten. Längre bort fanns en utegym som vi testade.
Nådde fram till stadsdelen Grund, en gammal och mysig stadsdel där ån Alzette rinner igenom. Man har också fin utsikt mot den högre delen av staden.


Grund och floden Alzette

Vi gick uppför backen på andra sidan floden och nådde den romerska stadsmuren som delvis är bevarad. Gick över den och nådde en park intill Alzette. Det var mycket vackert med en romersk bro, vattenfall och en gammal sluss.


Alzette och parken nedanför Casemates du Bock

Här fanns även terrassodlingar nedanför Bock-klipporna. Vi gick upp till Casemates du Bock som är ruiner av en fästning som började byggas år 963.


Utsikt över Abbaye de Neumünster och Alzette från Casemates du Bock

Sedan gick vi längs Chemin de la Corniche och bort till St Esprit-platån för att titta på utsikten över Grund och Bock-klippan från ovan.


Vy över Grund och Casemates du Bock

Klockan hade hunnit bli halv tre och vi gick för att äta lite lunch. Satte oss på ett italienskt café med fantastiska glassar och pizza på Place d'Armes och beställde varsin smoothie och så delade vi en pizza som man fritt kunde välja topping till. Vi fick först en pizza med ost trots att vi inte beställde det och dessutom sa till servitören att vi inte skulle ha ost (om de mot förmodan skulle anta att vi ville ha det ändå).


Jag äter lunch vid Place d'Armes

Efter maten tog vi en promenad på gågatorna och nådde så småningom utkanten av gamla stan där det fanns en fin park. Fortsatte genom den och sedan tillbaka mot centrum, men det blev ett yttre varv och promenaden tog en timme. Kom till slut fram till Pont Adolphe och gick ut på den nytillkomna hängande cykel- och gångbanan under vägbanan. Sedan gick vi tillbaka till hotellet och vilade en liten stund.

Klockan 19 hade jag bokat bord på en finare brasiliansk restaurang, Batucada, för att fira vår 5-åriga bröllopsdag.
Det märktes att det är helgdag imorgon för det var massor av folk utanför barerna. Men på vår restaurang var vi ensamma till en början. De hade bara menyn på franska så vi fick kombinera vår bristfälliga franska med lite Google translate.


Jag på restaurang Batucada

Medan vi översatte drack vi mojito och caipirinha. Till slut valde jag oxfilé med portvinsås och grönsaker och Andreas entrecôte med chimichurri och grönsaker. Till det varsitt glas rödvin.
Maten var fantastisk god!


Dessert på Place d'Armes

Efteråt gick vi till Place d'Armes där en ny blåsorkester spelade. Satte oss på en restaurang och beställde varsin kaffe och dessert, glass med frukt till Andreas och profiteroles till mig.


Place d'Armes

Tillbaka på rummet drack vi en liten flaska bubbel som vi köpt i Tyskland. Utanför var det livat på barerna och på gatan.


Fortsättningen av resan i Alsace >>

Tillbaka till toppen