- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Dagbok - Storbritannien.

EDINBURGH      
29 MAJ - 1 JUNI 2015
Jag hade planerat en resa till Edinburgh ett tag och min man, som varit där mycket i jobbet, älskar staden. Han gav en weekend-resa hit till sin mamma i födelsedagspresent och jag följde med. Dessutom blev det ett  minifirande av vår första bröllopsdag som inföll på avresedagen.


Fler bilder från Edinburgh finns här


 
UTGIFTER SEK
Flygbiljett
Boende
(3 nätter)
Mat
Lokala transporter

Inträden


Totalt
792
2 007
1 006
140
209


4 154
OBS!
Reste med EasyJet utan handbagage. Eftersom vi var tre behövde vi två sovrum och det blev billigare att bo i lägenhet än på hotell. Maten vi åt på Köpenhamns flygplats ingår.
Dugald Stewart Monument, Calton Hill
Ramsay Garden
Princes Street Gardens

OLD TOWN OCH NEW TOWN
Edinburgh 2015-05-30

Vårt flyg skulle gå 17:15 och vi satte oss i loungen och åt och drack lite. Men tyvärr fick vi snart veta att flyget var kraftigt försenat  och ny beräknad avgångstid var kl 20:00! Flyget hade tydligen haft tekniska problem och de fick hitta ett annat. Vi gick till transfercentret och fick en meal voucher på DKK 33,50 var (!) och sen gick vi och tittade på kameraväskor i en elektronikaffär. Andreas köpte en till mig i bröllopsdagspresent.
Vi återvände till loungen och följde flyget på Flight radar.
Innan vi gick till gaten åt vi hamburgare respektive pasta på en av de enklare restaurangerna. Så det blev inget bröllopsdagsfirande på en trevlig restaurang i Edinburgh som planerat.

Vi lyfte först vid 21-tiden och var framme 1,5 timme senare. Tog bussen till centrum och hittade snabbt vår lägenhet som ligger på Old Fishmarket Close, en gränd precis vid High Street på Royal Mile.
Det är en stor lägenhet med två sovrum, vardagsrum och fullt utrustat kök.
Andreas och jag tog en liten promenad längs Royal Mile och upp till Edinburgh Castle innan vi gick tillbaka.

Imorse vaknade jag tidigt och kunde inte sova så jag gick en runda i morgonsolen. Ville gärna se den klassiska vyn över Edinburgh och nu såg jag var den fanns så jag gick över North Bridge och upp till Calton Hill där det finns flera monument och ett observatorium. Utsikten var magnifik över hela staden. Det var så fridfullt och det var bara jag och två till där.

Sen gick jag tillbaka till lägenheten via Princes Street. Andreas och Birgitta hade precis gått upp. Vi gjorde vid oss och gick till Starbucks för att äta frukost.
Sedan promenerade vi förbi St Giles' Cathedral, Edinburgh Castle och ner till Grassmarket, Chambers Street och besökte den gamla kyrkogården vid Greyfriars Kirk. Gick runt Edinburgh Castle och vidare mot New Town. Tog en liten paus i mysiga Princes Street Gardens som ligger i botten på klyftan mellan Old Town och New Town. Fortsatte längs Princes Street, över North Bridge och tillbaka till Old Town.
Åt en lätt lunch på ett enkelt ställe på en innergård och sen gick vi till Travel Centre för att hitta rätt buss till Royal Botanic Gardens. Där spenderade vi 1,5 timme fram till de stängde. Tittade på alla trädgårdar, växthus och beundrade alla rhododendronbuskar av flera olika sorter, några hade blommat klart, men många stod i full blom i alla möjliga färger.
Vi lämnade parken när de började ringa i klockorna och tog bussen tillbaka till High Street och vår lägenhet.

Vi var rejält trötta i våra ben och ryggar så vi vilade i en och en halv timme innan vi bytte om och gick ut för att äta middag.
Hittade en italiensk restaurang en liten bit bort som verkade fin. Vi fick vänta i 20 minuter på ett ledigt bord så vi satte oss i baren så länge med en drink och en whisky.
När vi fått vårt bord beställde jag fläskfilé med rostade paprikor och oliver, Andreas åt pasta och Birgitta marulk med kikärtor. Till det fick vi en korg med gott bröd och drack gott vin.

Vi var extremt trötta efteråt så vi gick tillbaka till lägenheten och slappade.Edinburgh från Calton Hill
Grassmarket
Rhododendron, Royal Botanic Garden
Andreas och jag med drink i väntan på bordHigh Street med historiska John Knox House till högerCanongate Tolbooth från 1591, Royal MileKlosterruinen, Palace of Holyroodhouse
SHOPPING OCH SLOTT
Edinburgh 2015-05-31

Vi visste att det skulle bli sämre väder på förmiddagen så vi hade bestämt oss för att börja dagen med att gå i affärer. Först satte vi oss och åt en god frukost på Costa i ett köpcentrum.
Stannade till i en souvenirbutik för några presentinköp och fortsatte mot Princes Street där vi spenderade en bra stund på bl.a. Primark. Regnskurar blandades med solsken när vi sedan strosade en stund på Rose Street och George Street.

Ett av alternativen för eftermiddagen var att besöka Palace of Holyroodhouse, drottningens officiella residens i Skottland. Efter att vi lämnat av shoppingkassarna i lägenheten gick vi så längs Royal Mile ner mot slutet där palatset, och även Parliament of Scotland, ligger. Hade inte bestämt om vi skulle gå in eller inte, men det valde vi att göra när vi väl kom dit. Det var roligt att för en gång skull besöka ett kungligt slott som fortfarande används av kungligheter, istället för slotten man besöker i t.ex. Österrike och Frankrike som numera enbart är museer. Man får besöka matsal, representationssalar och Great Gallery där flera skottar dubbats till riddare av drottningen samt flera sovrum som använts av kungar och drottningar på 1500- och 1600-talen.
Besökte också klosterruinen intill palatset och trädgården.

Andreas var sugen på att springa upp på Salisbury Crags som ligger intill. Under tiden tog jag och Birgitta en fika på slottscaféet.
Vi hade tänkt ta bussen tillbaka, men missade den precis och orkade inte vänta på nästa så vi gick tillbaka.

Vi vilade en stund i lägenheten innan vi gick ut för att äta middag. Bredvid vår egen gränd finns ett grillställe jag fastnade för igår och ville gärna gå dit idag. Men när vi kom dit visade det sig att de var fullbokade hela kvällen. Vi kunde dock sitta vid baren eller utomhus vilket vi bestämde oss för att göra även om det var svinkallt. Efter att vi tittat på menyn en stund hade de dock fixat ett bord till oss i alla fall, vilket var skönt för vi huttrade rejält där vid den öppna dörren. Jag och Andreas valde varsin hamburgare, som ska vara stans bästa, med sweet potato fries till och Birgitta åt revben. Jag drack även strawberry daiquiry. Det var väldigt gott.

Efteråt blev det en promenad tillbaka till Calton Hill för att titta på solnedgången. Regnmolnen var tillbaka så vi fick inte riktigt sett solen. Stannade kvar en stund för att se skymningen falla över staden, men höll på att frysa ihjäl på kuppen. Andreas och Birgitta gav upp och en halvtimme senare gav jag upp.
Jag och Andreas hade bestämt träff på Princes Street för att vi skulle gå ut och ta en drink, men vi var så kalla och frusna så vi struntade i det och gick hem.Jag och Andreas på High Street, Royal MilePalace of HolyroodhouseUtsikt över Holyroodhouse från Salisbury CragsJag äter hamburgare
Scott Monument
UTSIKT OCH HEMRESA
Edinburgh 2015-06-01

Packade ihop våra saker och gick till ett mysigt café och åt frukost, en supergod cappuccino och en maffig mandelcroissant.
Andreas gick till The Scotch Whisky Experience för en guidad rundtur och provsmakning av whisky. Jag och Birgitta promenerade ner till Princes Street och funderade på att gå upp i Scott Monument, ett 61 m högt monument i viktoriansk gotisk stil tillägnat författaren Sir Walter Scott. Men det var 287 trappsteg upp. Efter lite övervägande bestämde Birgitta att hon ville göra det så vi började gå uppför den smala stentrappan och stannade och tittade på den vackra utsikten på de olika plattformarna. Det var rejält kallt och blåsigt och trappan blev smalare ju längre upp man kom. Om man fick möte gällde det att dra in magen och inte ha för stora väskor med sig. För att komma genom den översta delen får man inte vara alltför överviktig.

Sen gick vi tillbaka till lägenheten och hämtade vårt bagage, mötte Andreas på High Street och gick till busshållplatsen för transport till flygplatsen.

Det var lång kö till säkerhetskontrollen och Andreas skulle ju såklart hinna köpa en whisky innan det var dags att gå till gaten. Flyget var dock en aning försenat även idag, endast en kvart dock. Jag och Birgitta fick packa om vårt handbagage innan vi kunde gå ombord, handväska/kamera och trolley var inte godkänt som det brukar vara.
Jag behövde något gott att dricka efter dagens övningar så jag och Andreas köpte varsin flaska gott rosévin under flygningen.

Vy över Edinburgh Castle och Scottish National Gallery från Scott MonumentVy över Calton Hill, The Balmoral och
Waverley Station