- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Dagbok - Spanien.Barcelona 2009 | Mallorca 2012 | Andalusien 2013 | Menorca 2015
MENORCA
6 - 13 SEPTEMBER 2015
Jag vill besöka alla öar i gruppen Balearerna och efter att ha besökt Mallorca blev jag sugen på Menorca som ska ha fantastiska stränder av en typ jag verkligen gillar: vita sandstränder i små bukter omgivna av höga klippor.
Det är dessutom en mycket mindre ö och det tar inte så lång tid att resa runt så även om vi bodde långt ut på den ena udden hann vi se mycket på en och samma dag.

Fler bilder från Menorca
 
UTGIFTER SEK
Flyg och hotell (charter)
Mat
Lokala transporterTotalt
6 098
2 418
1 006


9 522
OBS!
Vi reste charter. Bokade till transfer från flygplatsen till hotellet, men ingen mat.
Vi hyrde bil i fyra dagar totalt. I transporter ingår transfer, bilhyra, bensin och lokala bussresor.


 

AVRESA
Cala 'n Bosch 2015-09-06

Dags att avsluta sommaren på vackra Menorca! Vårt flyg skulle gå kl 16 och vi tog tåget över bron vid 14-tiden. Det var fortfarande en hel del kö, men mina kolleger tog snabbt hand om våra väskor. Vi fick också veta att det var ett annat bolag som skulle flyga, Atlantic Airways, och det var dessutom ett mindre plan. Då flighten var fullbokad innebar det att det inte skulle finnas säten till alla om nu alla passagerare dök upp. Inte så rolig situation på ett charterflyg!

Blev hänvisade till CPH Express i säkerhetskontrollen så vi var snabbt igenom där också. Köpte en skjorta till Andreas i en av butikerna och satt en stund i loungen innan vi gick vidare till gaten. Där fick vi veta att flyget var försenat och boardingen skulle starta först halv fem p.g.a. en extra säkerhetscheck. Vi vände om igen, men så ropades det ut att vi skulle starta boarding kl 16:10 så det var bara att gå tillbaka. Vi kom iväg klockan halv fem och överbokningssituationen löste sig då det faktiskt var tre "no shows" och en fick sitta på jump seat.
Vi hade fått rad 13 och sett fram emot att sitta vid nödutgången, men då det var en annan flygtyp var det tyvärr inte nån nödutgång.

Vi landade bara en knapp kvart för sent på Menorca och då vi fått våra väskor blev vi hänvisade till en buss som fylldes av gäster som skulle till samma hotell som oss. Det tog en timme till hotellet i Cala 'n Bosch och check-in tog också en bra stund eftersom vi var så många som kom samtidigt.

Vi fick en rymlig 2-rumslägenhet med en gigantisk terrass, utsikt mot gatan dock.
Packade upp våra kläder och gick sen ut för att äta nåt lätt, t.ex. på Burger King. Men är vi kom ner till marinan hittade vi så många trevliga restauranger så vi satte oss på ett mexikanskt steak house istället. Tog varsin mojito och delade på lökringar, chili con carne och revbensspjäll. Det var mycket gott.

Efteråt gick vi runt hela marinan och tillbaka till hotellet.


Vy över bl.a. Binibeca på inflygningen till Menorca

Marinan i Cala 'n Bosch


Jag äter räkor på Toro Negro
Andreas med oxfilé på Toro Negro
CAMI DE CAVALLS
Cala 'n Bosch 2015-09-07

Vi började dagen med att äta frukost på balkongen. Hade bestämt att vi idag skulle gå längs kuststigen, Camí de Cavalls, som leder runt hela ön. Vi tänkte dock endast gå till bukten Cala Talaier, vilket enligt en sida på Internet skulle ta en timme. Men enligt en skylt vi såg skulle det snarare ta runt fyra timmar!
Stigen var inte speciellt backig, men stenig. Vi såg flera cyklister som fick leda sina mountainbikes. Jag var tacksam att jag valde bilen trots att det innebär stora omvägar för att komma till de vackra stränderna.

Det var oerhört varmt och vi ångrade att vi tog så lite vatten med oss. När vi kom fram till stranden Son Saura såg vi en man som sålde vattenmelon, ananas och kokosnötter. Vi kunde inte motstå en söt och saftig ananas så vi köpte med oss en till bukten som låg runt krönet. När vi kom fram konstaterade vi att det tagit oss nästan två timmar istället för en!

Bukten var jättevacker och vattnet kristallklart. Det var så skönt att få bada! Vi stannade ett par timmar och när fruktgubben tagit sig dit köpte vi även en kokosnöt.

Vi påbörjade så den mödosamma vandringen tillbaka och siktade på att ta en paus vid en annan kristallklar bukt vi sett i början, Cala Parejals.
Men det kändes som om det tog evigheter innan vi äntligen kom dit. Nu skulle vi bara luska ut hur man tog sig ner till vattnet, det fanns nämligen bara vassa klippor runtom. Vi hittade till slut ett ställe att klättra ner på och ut i vattnet. Det visade sig att det under klipporna fanns grottor som ledde till en liten sandstrand längst in. Hela bukten bestod av helt underbar mjuk och fin vit sand och vattnet var så klart! Det badet är ett av mitt livs skönaste!
Ett irländskt par som kom dit med kajak jämförde det med Maldiverna och Karibien och det kan jag hålla med om.

Klockan började bli mycket och vi försökte ta oss samman och lämna vattnet som jag just då kände för att övernatta i.

När vi kom tillbaka till stan gick vi in i en matbutik ock köpte dricka. Vi tryckte i oss en liter Coca Cola på nästan ingen tid alls.

Efter en dusch bytte vi om för att gå ut och äta. Vi gick ner till Toro Negro, ett spanskt steakhouse som vi blev nyfikna på igår. Beställde en halv flaska rosevin och delade heta vitlöksräkor till förrätt. Sedan blev det oxfilé till huvudrätt, Andreas en med grönpepparsås och jag en baconlindad tournedos med rödvinssås.
Sidan om oss satte sig strax samma två danska par som vi satt bredvid på restaurangen igår också!

Intill restaurangen stod en duo och spelade underbar spansk musik hela kvällen. Emellanåt gick folk upp och dansade vals och salsa.

Vi beställde till sist en crème caramel och en chokladkaffe. Innan vi gick tillbaka till hotellet stannade vi till i en matbutik ock köpte med oss lite mer till kylskåpet.


Jag på Camí de Cavalls


Son Saura


Cala Talaier


Grotta i Cala Parejals
Andreas på restaurang Aquarium
FORNELLS OCH NORDKUSTEN
Cala 'n Bosch 2015-09-08


Klockan nio skulle vi hämta vår hyrbil på ett kontor i närheten. Efter formaliteterna var avklarade körde vi iväg österut. Först körde vi upp till öns högsta berg, El Toro för att titta på utsikten och sen körde vi vidare norrut till den lilla charmiga byn Fornells. Vi parkerade bilen i utkanten och gick in till centrum. Det var ganska lugnt där och inte så mycket turister. Vi gick en runda bland de smala gatorna och stannade för att köpa glass.

Sen körde vi vidare till grannbyn Son Parc där vi tänkte bada vid stranden Arenal de Son Saura. Det var en relativt stor strand och det fanns flera hotell på ena sidan. Det var härligt att bada där chans vi stannade ett tag. Stördes dock av en liten fisk som gärna bets om man inte rörde sig hela tiden. Detta problemet upptäckte vi även igår.

När vi badat klart körde vi tillbaka till västkusten. Stannade först till vid en annan strand, Cala d'Algariens, men vi badade aldrig där.

Körde runt i Ciutadella för att leta upp en Lidl som skulle finnas där, men hittade den inte. Hittade dock en annan stor mataffär som vi handlade i.

Körde sista biten hem, bytte om och gick ut för att äta. Satte oss på Aquarium, en fiskrestaurang i marinan. På bordet fick vi en glasvas med en guldfisk i.
Vi delade återigen vitlöksräkor till förrätt och sen åt jag kyckling i marsalavinsås och Andreas en John Dory i sås.

Till sist satte vi oss på en bar intill scenen där den spanska duon återigen spelade fin musik.

Fornells
Cala d'AlgariensJag badar i Cala Macaralleta
Jag med fajitas och margarita
CALA MACARELLA OCH CALA TURQUETA
Cala 'n Bosch 2015-09-09


Idag stod bad på schemat. Vi tog bilen och körde mot Cala Macarella, en ljuvlig bukt omringad av höga klippor en bit längre öster om Cala 'n Bosch. Parkeringen har plats för ett begränsat antal bilar, men vi var tidiga nog och fick en bra plats. Sen var det en bra bit att gå nedåt genom skogen. Vi kom fram till en strand som ännu var glest befolkad, men efter nån halvtimme var det massor av folk där. Efter ett skönt bad vandrade vi vidare till grannstranden, Cala Macarelleta, en mindre bukt i bukten. Vyerna från stigen var magnifika och stranden ett riktigt paradis, mycket finare än den andra. Nackdelen var att det såklart var mycket folk även där. Men det var oerhört skönt att bada där och vi hade återigen svårt att ta oss ur vattnet.

Men vi ville gärna ta en titt på Cala Turqueta som ligger mellan Cala Macarella-bukten och Cala Talaier som vi besökte i förrgår. Vi kämpade oss uppför tillbaka till parkeringen och körde vidare. Vi hoppades att det skulle vara ledigt på parkeringen med tanke på att klockan var över fyra. När vi kom fram till avtagsvägen blev vi stoppade av en kille som sa att parkeringen var full. Vi frågade om vi kunde vänta en stund, men man fick inte stanna på vägen. Vi körde längre bort och ställde oss i en ficka och funderade. Jag gick bort för att kolla om någon körde ut och det var det så vi körde tillbaka och vinkades in den här gången. Vi parkeringen blev man så tilldelad en plats. Sen var det 10 minuters promenad till stranden. Det var också en mysig bukt, men inte i samma klass som den senaste och det var fortfarande ganska mycket folk där.

Vi tog ett långt bad och körde därifrån vid halv sju. Tog en dusch och bytte om och gick sen ner till marinan. Satte oss på en restaurang med internationell meny. Jag åt jättegod fajitas och Andreas en thaiwok. Till det blev det varsin cocktail. Efter maten gick vi till en trevlig cocktailbar för en drink till samtidigt som vi lyssnade på ett coverband som spelade Bee Gees-musik på hotellet intill.
Cala MacarellaCala MacarelletaCala TurquetaBinibeca
CALA EN PORTER, BINIBECA OCH MAÓ
Cala 'n Bosch 2015-09-10


Idag väntades mulet väder så vi sparade stranddagen till imorgon och åkte istället på andra äventyr. Vi körde först till Cala en Porter, en trevlig ort på östra delen av sydkusten. Det var väldigt backigt och i stort sett alla gator var enkelriktade. Vi körde längs klippvägen och beundrade utsikten. Stannade till vid Cova d'en Xoroi som är en stor attraktion. Vi var nyfikna på vad det egentligen är så vi gick fram för att kolla. Jag visste bara att det är en nattklubb på kvällarna. De tog €8,50 i inträde och så fick man ett glas vin/öl. Det är alltså en bar och terrasser i grottor högt över havet. Det såg trevligt ut, men vi struntade i att gå in.
Istället körde vi ner och tittade närmare på stranden och sen körde vi vidare längs kusten österut. Passerade flera mysiga orter med vackra hus.
Vi hade sett att flera turistbussar gör stopp i byn Binibeca så vi bestämde oss för att stanna till där. Den liknar andra orterna i närheten, men den är känd för ett litet område med söta vita hus. Vi trodde till en början att det var genuint, men när vi läste mer om den visade sig att den byggdes på 1970-talet för att efterlikna en traditionell gammal fiskeby. Det var dock fint och inte alls tydligt att det var byggt så sent.

Vi satte oss på ett café och åt en lätt lunch innan vi körde vidare mot Maó. Nu täckte molnen himlen helt, vilket passade bra när vi bara skulle gå runt i stan. Vi stannade först i förorten Es Castell och tittade på utsikten över den enorma naturliga hamnen, som ska vara Europas näst största, och de vackra villorna i Cala Llonga på den andra sidan.

Sen körde vi mot centrum och parkerade vid hamnen. Gick en runda längs kajen och tittade på de vackra yachterna och sen gick vi upp till den gamla stadskärnan. Det började regna medan vi gick och strosade på shoppinggatorna utan att hitta något intressant.
Gick tillbaka till bilen och körde tillbaka till restaurangerna vid båtarna. Vi hittade ett ställe med en 3-rättersmiddag med vin för €12 så vi satte oss där. Min meny blev gazpacho, kycklingbröst med pepparsås och crepes med mangosås och Andreas räksallad, pizza och cheesecake.

Vid halv nio körde vi tillbaka till Cala 'n Bosch och var framme en knapp timme senare. Det var ett gäng dom sjöng härliga låtar på hotellet så vi satte oss för att lyssna på dem, men då var showen nästan slut.Cala en PorterBinibecaMaós hamnJag i solnedgången vid Cap d'Artrutx


Jag äter middag i Ciutadella
CALA MITJANA OCH CALA TREBALÚGER
Cala 'n Bosch 2015-09-11


Sista dagen med bilen hade vi ytterligare två stränder att besöka. Efter frukost körde vi iväg mot Cala Galdana, en annan turistort på sydkusten. Det var mulet och började strax regna, men det slutade när vi kom fram. Vi försökte hitta den parkering som ska finnas intill stranden Cala Mitjana.

Ställde oss i ett högt beläget villaområde varifrån det fanns en stig, men enligt en skylt var det ganska långt att gå. Eftersom vi skulle gå till grannstranden också ville vi parkera så nära som möjligt. Efter att vi beundrat utsikten över Cala Galdana gick vi tillbaka till bilen och fortsatte leta. Hittade snart en annan parkering intill stora vägen. Sen visade det sig att man därifrån gick på en smal bilväg ner till stranden och längst ner fanns parkeringen. Vägen är dock numera avstängd för biltrafik.

Cala Mitjana är en jättefin strand i en vacker klippomgärdad bukt. Vi valde att direkt gå vidare till Cala Trebalúger som man endast kan nå till fots eller med båt. Vi träffade en annan svensk som gärna ville till en strand med färre barn så vi hade sällskap dit. Vandringen tog cirka 20 minuter och var inte så svår. Vi kom fram till en bukt med nästan inga människor, lite fler när en båt kom in, men det var glest mellan alla. Vi stannade några timmar och åt vår medhavda lunch. Sen kom solen fram och vi gick tillbaka till Cala Mitjana, som jag tyckte hade klarare vatten och vackrare omgivningar. Nackdelen var dock att det var väldigt mycket folk där. Vi hoppade i vattnet och stannade där i 2,5 timmar. Vi försökte gå upp i en halvtimme, men varje slutade det med att vi hoppade tillbaka i vågorna. Det var så otroligt skönt i vattnet!

Till slut kände vi ändå att vi fick lämna innan det blev för sent. På vägen hem stannade vi till på Lidl utanför Ciutadella och handlade lite. Vi bestämde oss för att komma tillbaka och äta middag ikväll.

Åkte hem och duschade och bytte om. Solen höll på att gå ned när vi satte oss i bilen igen så vi åkte ut till fyren vid Cap d'Artrutx. Det var jättevackert där och de fina villorna på udden har magnifik havsutsikt.

Framme i Ciutadella parkerade vi vid hamnen och promenerade in till stan. Gick först runt lite och satte oss sedan på en av restaurangerna utmed hamnen.
Andreas tog en 3-rättersmeny med musslor, kalventrecôte och citronsorbet medan jag åt fläskfilé med pepparsås. Sen var vi jättetrötta, men var tvungna att fylla tanken i bilen innan vi körde hem.


Cala TrebalúgerCala MitjanetaCiutadellas gamla hamn


Carrer Major des Born, Ciutadella
CIUTADELLA
Cala 'n Bosch 2015-09-12

Vi gick först ner och lämnade bilen och sen tillbaka för att äta frukost. Tog bussen till Menorcas gamla huvudstad Ciutadella kl 10:15. Där strosade vi bland de gamla gränderna och torgen. Det är en vacker och välbevarad gammal stadskärna. Tittade också i några butiker och tänkte att vi kunde återkomma innan de stängde för siesta. Det fanns en fantastisk saluhall/kvarter med ostar, kött och en stor hall med färsk fisk.

Tog en vända ner till hamnen och så köpte vi en god glass för att svalka oss. Gick tillbaka till butikerna, men den butik Andreas ville in i stängde precis då. Vi hittade en annan istället där han hittade en snygg tröja på rea.
Satte oss under barrträden på ett torg vid busshållplatsen och drack en cocktail innan vi hoppade på bussen kl 15.

Efter klädombyte på hotellet gick vi ner till stranden här i Cala 'n Bosch. Det var mycket folk där såklart. Vi badade en lång stund i de härliga vågorna även om det var blev rätt mulet. Folk började gå tidigare här än på de andra stränderna vi besökt. Efter det gick vi en liten runda runt udden intill och sen tillbaka till hotellet.

Efter ombyte gick vi och handlade ett par badskor och vykort i en souvenirbutik och sen till marinan för middag. Gick tillbaka till Toro Negro intill scenen där den duktiga spanska duon spelar varje kväll.
Åt vitlöksbröd först och sen tog Andreas den baconlindade tournedon och jag revbensspjäll. Till efterrätt delade vi en Crema Catalana och en glasskaffe. Mumsigt!

Sista kvällen på Menorca är tyvärr slut.


Catedral de Santa María de Ciutadela

Stranden i Cala 'n Bosch
Jag äter middag före hemresan
SISTA DAGEN
Cala 'n Bosch 2015-09-13

Jag vaknade halv åtta som vanligt. Vi packade och åt frukost och tog sedan en promenad förbi stranden och fyren vid Cap d'Andtrutx. Sedan gick vi gnom villaområdet tillbaka till hotellet. Det var nu dags att checka ut och vi bytte om till badkläder, satte in våra saker i bagagerummet och gick ned till stranden. Det var riktigt bra väder idag och den varmaste under veckan.

Vi badade i över två timmar och njöt av årets förmodligen sista bad.
Sen gick vi till hotellet och tog några simtag i den härliga poolen innan vi duschade och tog på reskläder. Det blev dock väldigt varmt och vi svettades enormt.

Gick ned till marinan för att äta innan bussen skulle hämta oss kl 17. Åt på samma ställe som första kvällen. Jag beställde en Piña Colada, men den saknade grädde/mjölk. Andreas tog en paella och jag filéstek med en chilisås. Jag läste på deras svenska meny där det stod oxfilé, men det var det knappast. På de andra språken stod det dock bara filé och jag struntade i att klaga; det smakade ändå gott.

Vi betalade snabbt och gick tillbaka till hotellet. Packade ihop det sista, inklusive de blöta badkläderna och väntade på bussen.

Bussturen gick snabbt och vi var nästan först framme i kön så 18:03 var vi incheckade. Vi satte oss i solen utanför en stund innan vi gick in. Kl 20 flyger vi hem.
Fyren vid Cap d'Andtrutx

Andreas i poolen