- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Dagbok - Seychellerna.

SEYCHELLERNA RUNT
2 - 19 MAJ 2010
Seychellerna har varit mitt drömresmål i flera år. Sensommaren 2008 hade jag långt gångna planer med en billig flygbiljett med Air Seychelles bokad hos Touchdown, en brittisk resebyrå för anställda i resebranschen, men i slutändan fanns inga biljetter kvar. Nu var det dags att prova igen, men det såg länge illa ut av samma anledning som förut: inga lediga platser med Qatar Airways. Istället erbjöds lite dyrare Emirates Airways, men tillgängliga platser. Det var dags att slå till! Vi tvingades dock övernatta i Dubai på vägen hem, men det såg vi sedan som en kul grej.

Fler bilder från resan finns här
 
UTGIFTER SEK
Flygbiljett
Inrikesresor (mellan öar)
Boende

Mat
Lokala transporter
Inträden
ÖvrigtTotalt
6 099
1 415
5 815
1 725
356
297
17


15 724
OBS!
På ett av hotellen (fyra nätter) ingick halvpension, vilket är inbakat i boendekostnaden. Utgifterna under stoppet i Dubai är inte med här utan redogörs på Mina Resor - Förenade Arabemiraten.
Praslin| La Digue | Mahé

Praslin


Välkomstdrink på Berjaya Hotel

ANKOMST PRASLIN
Anse Volbert 2010-05-03

Vi lyfte från Köpenhamn med Norwegian kl 08:55. Resan gick smidigt och vi landade före tid på Gatwick. Hämtade våra väskor och tog oss sedan med buss till norra terminalen. Fick vänta drygt en halvtimme till att Emirates öppnade check in. Därefter hade vi fyra timmar att slå ihjäl, men det gick hyfsat snabbt. Tittade i affärer och åt lite.
Flyget blev en dryg halvtimme försenat, men det var en bra flygtur. Fick god mat och det var bra underhållning. Tittade på filmerna "Up in the air" och "Couple's retreat". Fick dessutom för första gången se ett åskväder från sidan uppe i luften. Det var riktigt häftigt och det blixtrade konstant.
En annan trevlig detalj från resan var det vackra taket som såg ut som en stjärnhimmel.
Vi fick fin utsikt över Dubais downtown inför landningen.

Vi blev omkring en timme försenade och fick skynda oss lite till nästa flyg, men det var inga problem att hinna. Vi försökte mest sova under resan.
Landade på tid efter en härlig inflygning. Möttes dock av regnoväder. Det var lång kö till immigrationen, men det gick ganska fort. Värre var det med bagaget. Vi blev lite nervösa för vårt vidareflyg, men när vi kom dit sa de att de öppnade check in 30 min. före avgång, så vi satte oss och väntade. Sen bokade de om oss till det tidigare flyget, 08:30 istället för 08:45. Det skulle visa sig vara bra för ovädret hindrade flygen att lyfta och vi blev en timme försenade igen. Då var det skönt att vara de första att få åka.
Ett litet propellerflyg för 18 passagerare tog oss över till Praslin och en jättefin flygplats i kreolsk stil.
Vi hoppade in i en taxi som körde oss till vårt hotell på andra sidan ön, Berjaya Resort. Fick en välkomstdrink att mumsa på medan vi blev incheckade och visades sedan till vårt rum som är av den billigaste typen, lite slitet men rent och har det som behövs.

Vi gick en runda i byn här och sen la vi oss på stranden intill hotellet, Anse Volbert. Det är en vacker palmstrand, men ganska långgrunt. Jag var jättetrött så jag somnade och sov ett par timmar. Efter vila på rummet gick vi till hotellets strandrestaurang. Jag beställde in kyckling med curry och ris, en typisk kreolsk rätt, och Andreas åt fisk. Maten var okej, inte mer.


Vy över Cousine Island under inflygningen
till PraslinVy över Petit Anse KerlanPraslin Airport

 


ANSE LAZIO
Anse Volbert 2010-05-04

Det spöregnade hela natten, men det lugnade sig på morgonen. Trots det tråkiga vädret bestämde vi oss för att ta bussen till stranden som sägs vara öns vackraste, Anse Lazio. Vi väntade på bussen i ca en timme och sen började vi gå, men vi kom inte långt förrän nästa buss kom. Vi fäktade lite och den stannade. Senare insåg vi att vi precis måste ha missat den första.
Bussen släppte oss på ändhållplatsen och vi fick gå sista biten, 1 km upp och nerför en brant kulle.
Stranden var verkligen fantastisk, och vattnet likaså. Vi låg i vattnet nästan hela tiden. Synd bara att vädret var så tråkigt, det duggade nästan hela dagen.
Vi tog en paus och satte oss på en av restaurangerna. Det var dyrt där och vi beställde varsin hamburgare för ca 140 kr. Men det var inte så gott fö de var dränkta i sås.
Vid 16-tiden gick vi tillbaka mot bussen, vägen tillbaka var värre men tog bara ca 10 min. Vi behövde bara vänta ett par minuter innan bussen kom.

Tillbaka på hotellet vilade vi ett par timmar, sen gick vi ut en runda och drack varsin drink i hotellbaren. Spelade också en omgång biljard.Anse LazioAndreas och jag med goda drinkar på hotellet


Andreas i Vallée de Mai


Vallée de Mai
VALLÉE DE MAI
Anse Volbert 2010-05-05

Vädret såg ut att bli bättre idag. Vi hade bestämt oss för att ta oss till nationalparken Vallée de Mai. Men bussen skulle först gå vid halv tolv så vi började med en tur till den lokala butiken där vi köpte lite juice, vatten och kex.
Bussen kom i tid och den kämpade sig uppför backarna till parken. Vi betalade inträdet och gick in.
Parken är mest känd för sina Coco de Mer-palmer, som ha en manlig och en kvinnlig variant. Den kvinnliga har stora dubbelkokosnätter som kan väga upp till 30 kg och är världens största kärna. Det var en vildvuxen och mysig skog full av endemiska växter, mest palmer, och djur.

Vi gick också till ett litet vattenfall i närheten innan vi tog bussen tillbaka.
Vi var väldigt varma efter promenaden och gick direkt till stranden när vi kom tillbaka. Men nu hade en massa tång flutit upp efter de senaste dagarnas oväder. Vi tog ett långt dopp och sen kom de tjocka regnmolnen in igen. Vi gick tillbaka till hotellet och för att byta om och duscha.
Vid halv sju gick vi ut för att äta. Men de flesta restaurangerna öppnade först halv åtta så det blev samma restaurang som tidigare. Jag åt pasta och Andreas åt fisksoppa och tonfiskmacka. Till efterrätt åt jag fruktsallad med kokossorbet. Regnet öste ner när vi skulle gå tillbaka så vi skulade genom att spela lite pingis och biljard innan vi sprang genom regnet till rummet.Paus vid en utsiktsplats i Vallée de Mai
Coco de Mer-nötter


Jag på Anse Georgette


Andreas i vågorna


Andreas på Pirouge Restaurant
ANSE GEORGETTE
Anse Volbert 2010-05-06

Var uppe kvart över åtta och solen sken. Vi hade planerat att ta oss till Anse Georgette, som ska vara en helt fantastisk strand. Enligt kartan leder en stig dit från Anse Lazio och vi hade tänkt ta den istället för att gå via en lyxig resort eftersom de kan neka en att komma in. Men enligt receptionen på vårt hotell kunde man bara komma in den vägen.
Så vi tog därmed samma buss som igår och åkte genom större delen av ön, vilket tog ca 45 minuter. Vi gick mot Lemuria Resort tillsammans med ett annat par från vårt hotell. Vid porten frågade vakten om vi hade ringt och sagt att vi skulle komma, men det hade vi inte för det visste vi inte att man skulle. Men han var snäll och släppte in oss ändå. Det andra paret blev hämtade i en golfbil, men det fanns ingen plats till oss så vi gick. Det var en bit uppför och man fick passera genom en jättefin golfbana som såg väldigt avancerad ut med branta backar och krön.

Till slut kom vi fram till den fantastiskt vackra lilla bukten med vit sand, palmer och underbart turkost vatten. Vågorna var dock enorma och det var inte lätt att vare sig komma i eller ur vattnet, man fick parera in så gott det gick för att undvika att bli centrifugerad. Men tog man sig bara förbi där vågorna bröts var det lugnt - förutom att man inte bottnade.

Vi låg i vattnet mest hela dagen, men lyckades bränna oss ändå. En bit in på eftermiddagen kände vi att det var dags att bege oss. Det dukades upp ett vackert bord med hjärtformade palmbladsdekorationer och vi anade att det vankades bröllop. Precis när vi gick kom också brudgummen ner och sedan även bruden. Romantiskt!
På vägen stannade en golfbil och gav oss skjuts sista biten. Vi gick också förbi en mataffär för att köpa dricka innan vi hoppade på bussen och åkte hem.
Efter en stunds vila gick vi ut och satte oss på Pirouge Restaurant som vi kollat in tidigare. Beställde in kycklingbröst med grönsaker, sås och pommes respektive snapper med kokos- och saffransås. Det var fantastiskt upplagt och väldigt gott. Vi som nästan tappat hoppet om maten här!

Sen gick vi tillbaka till hotellet. Jag kände mig väldigt frusen eftersom jag bränt mig.


Vi har nått Anse GeorgetteAnse GeorgetteAnse Georgette


Anse Lazio


Andreas på hotellets strandrestaurang
KOKOSNÖTTER PÅ ANSE LAZIO
Anse Volbert 2010-05-07

Efter frukost tog vi återigen bussen till Anse Lazio, med förhoppning om bättre väder denna gång. Men det började inte så bra. Det var väldigt molnigt och efter ett par timmar började det regna rätt så kraftigt. Vi höll oss under en palm och jag virade en handduk om mig för det var lite småkallt. Sen hoppade vi i vattnet för där var varmare än i luften.

Fram emot eftermiddagen började det dock klarna upp och solen tittade fram. Jag passade på att ta några foton och hittade ett par kokosnötter som jag försökte öppna. Efter en stunds ihärdigt kämpande med en pinne hittade jag en slö och rostig machete som låg under ett palmblad precis intill våra handdukar. Jag började hugga så jag fick blåsor på händerna. Andreas tog över och till slut lyckades vi. Vi drack och försökte få ut kokosköttet, men det gick inte så bra utan kniv så vi tog med den hem för vidare försök.
Det blev väldigt varmt i solen och vid fem hade vi fått nog, kämpade oss uppför den långa backen igen och hann precis med bussen.
När vi kom hem åt jag vidare på kokosnöten.

På kvällen gick vi ut och åt på samma strandrestaurang vi brukar, den här gången åt jag biff tournedos och Andreas pasta carbonara. Efteråt tog vi en drink på Pirogue.
När vi kom tillbaka till hotellet var det dags att packa för nästa ö.


Andreas hugger kokosnöt
Anse Lazio

La Digue


Andreas bland bananträden
Sköldpadda längs vägen
Jag med Coco på Petit Anse

GRAND ANSE, PETIT ANSE OCH ANSE COCOS
La Réunion 2010-05-08

Gick upp halv åtta för att checka ut. Vi hade beställt en taxi till kvart över åtta, men det kom inte förrän omkring halv nio.
Ca 10 minuter senare var vi i hamnen, som var full av folk som skulle åka till Mahé eller La Digue. Vi köpte snabbt biljetter och hoppade på båten som skulle avgå klockan nio. En kvart senare lade vi till på La Digue. En handfull människor kom fram och erbjöd taxi och oxkärror, men det var lite för påflugna så vi sa att vi skulle gå dit. Jag visste inte exakt hur långt det var, men det skulle inte vara så långt och jag hoppades att det inte skulle vara nångon uppförsbacke. Promenaden gick okej, det var bara lite jobbigt att dra väskan på det ojämna underlaget.
Vi fick ett trevligt välkomnande på Calou Guesthouse och vår bungalow var snart klar. Den var jättefin med högt i tak, mycket trä, nyrenoverat badrum och en egen terrass med liggstolar.

När vi packat upp lite tog vi en tur till Grande Anse på öns östra sida. Promenaden var omkring 2,5 km lång och slingrade sig förbi små söta guesthouses i kreol stil, tropiska växter som banan, papaya och kokosnötter. Sedan var man nere på stranden, som var jättevacker men vågorna var riktigt höga. Vi gick direkt vidare till nästa strand norrut, Petite Anse. För att komma dit följde man en stig som ledde till en granitkulle som man fick klättra över och ner på andra sidan.
Där stannade vi några timmar och badade. Vågorna bröts lite längre ut så det var okej att bada intill strandkanten. När vi kom tillbaka hade en jättesöt hund lagt sig intill våra handdukar. Jag kelade lite med den och döpte den till Coco. När vi skulle gå vidare till nästa strand, Anse Cocos, följde han med. Vi försökte hitta stigen, men den var väl dold i gräs och buskar. Den ledde genom en djungel och upp över ytterligare en granitkulle. Men det var en jättevacker strand. Vi tog ett dopp där också och Coco låg och väntade vid våra handdukar. Men när ett annat par gick följde han med dem.

Efter ett tag såg molnen alltmer regntunga ut och vi började packa ihop. Sen började det ösregna. Vi var dyngsura när vi kom tillbaka till Grande Anse så vi skulade i en strandbar som inte var öppen. När regnet avtog lite fortsatte vi hemåt. På vägen såg vi Coco igen och han följde oss nästan hela vägen tillbaka till hotellet.

Halv åtta var det dags för middag som ingår. Alla gäster, vi samt två tyska par, sitter tillsammans vid ett bord och maten presenteras av hotellets trevlige tyska ägare, Klaus. Idag serverades två olika sorters fisk samt ris, såser och pumpachutney. Till mig, som inte äter fisk, kom de ut med kycklinglår och -klubba. Vi fick också en märklig efterrätt som påminde om fattiga riddare. Klaus pratade glatt med oss under måltiden.


Grande AnseUtsikt över Petite AnsePetit AnseAnse Cocos


Source d'Argent
SOURCE D'ARGENT
La Réunion 2010-05-09

Vaknade klockan 7 och satte mig på terrassen och läste en tidning. Omkring kvart över åtta gick vi ut för att äta frukost. Den bestod av frukt, bacon, ägg, toast med olika marmelader samt te/kaffe.
Det var fint väder idag så vi tog oss till den berömda stranden Anse Source d'Argent med de stora granitklipporna. Eftersom den ligger inom ett plantage, L'Union Estate, måste man betala inträde. Inträdet har höjts ordentligt det senaste par åren, upptäckte vi. Nu kostade det 10 euro eller 100 rupees. Eftersom 10 euro är omkring 150 rupees så valde vi att betala med rupees... Inom plantaget odlas kokospalmer och vanilj och det finns även hästar, ett hägn med jättesköldpaddor, en historisk kyrkogård, skeppsvarv och ett plantagehus som presidenten ska använda.

Stranden var jättefin, men det var en del död korall ute i vattnet och det kan vara långgrunt beroende på tidvattnet. Jag tog en liten promenad runt de små vikarna som separeras av de enorma klipporna.
Till min glädje dök plötsligt Coco upp igen och stannade en stund för att bli klappad.

Mot eftermiddagen blev det sämre väder igen och det började också regna. Vi gick från stranden vid fem. Åt en glass på vägen tillbaka.
Som vanligt serverades middag klockan halv åtta. Idag var det en köttgryta, nudlar, grönsaker, ris och ett fiskspett. Till efterrätt chokladmousse.


Jag på Source d'Argent
Andreas vid vår bungalowAndreas på Grande AnseAnse Severe
RUNDTUR PÅ LA DIGUE
La Réunion 2010-05-10

Vaknade halv sju imorse och satte mig återigen på terrassen och njöt. Vädret var fint och efter frukost, som idag förutom frukt, bestod av pannkaka och nybakat bröd, promenerade vi till Grande Anse igen. Jag ville gärna ta några bilder från berget. Vi blev genomsvettiga av strapatsen i hetta så vi bestämde oss för att hoppa i vattnet i underkläderna. Vi hade nämligen inte tagit med några badkläder. Det var helt underbart i vattnet och vågorna var inte lika höga som sist. Sen gick vi tillbaka och packade vad vi skulle ha med på dagens resterande utflykt. Först gick vi till affären och köpte vatten, ett choklad, en croissant och en tårtbit som vi försökte äta ur en påse. Kladdigt, men gott.

Gick vidare till Anse Severe för det skulle vara bra snorkling där. Stranden var fin, men det var ganska mycket döda koraller vid strandkanten. Snorklade en stund och fick syn på en hel del fiskar, men absolut inga levande koraller. Däremot dök Coco upp igen! Han förföljer oss nästan.

Sen tog vi en tur till La Digues nordspets där ett par mysiga hotell låg samt en enslig strand, Anse Patates. På vägen hem tittade vi lite i affärer.

Sen satt vi på terrassen och njöt av kvällen innan och efter middagen, där vi nu bara är två par kvar. Några fick avboka på grund av askmolnet. Maten som serverades ikväll var lite trist för mig eftersom den bara bestod av fisk samt friterad brödfrukt, papayachutney, grönsaker och ris. Åt upp min koksnöt efteråt istället.


Utsikt över Grand Anse


Anse Patates


Vy över Anse Severe på tillbakavägen
Andreas och jag vid en bröllopsscen
på Source d'Argent
BERGSPROMENAD OCH BEACH
La Réunion 2010-05-11

Idag fick vi frukttallrik, toast och omelett till frukost. Sen begav vi oss upp mot La Digues högsta berg, Nid d'Aigle. Det var en brant backe som aldrig tog slut. Svetten bara rann. Det fanns ett café en drygt trekvart upp, där jag hade tänkt vänta medan Andreas tog den sista biten, som var ännu brantare. Men caféet var stängt och den var jättesvårt att hitta var vägen upp gick, men han hittade till slut. Under tiden dök en holländsk kille upp med sin cykel. Vi pratade en lång stund och han var inte säker på om han skulle gå vidare eller inte, så han väntade på Andreas för att kolla med honom hur det var. Men när han kom tillbaka genomsvettig bestämde killen sig för att avstå, han var ju ändå på semester, menade han.

Vi gick ner igen, hämtade badkläder och fortsatte mot Source d'Argent via affären, där vi köpte vatten och kex. Vid entrén till L'Union Estate fick vi lite problem för vi trodde att att andra besöket gav ett fritt inträde, men det var tydligen tredje besöket. Vi hade dock inte mer och det fick nog tanten att acceptera, annars hade vi ju fått gå igen.

Vädret var bra idag och det regnade inte alls så vi hade en bra eftermiddag, mestadels i vattnet. Snorklade lite också, men såg bara fyra fiskar.
Vi gick hem vid halv sex och stannade i en affär på vägen. Efter en dusch var det middag igen. Den här kvällen två sorters fisk igen samt grönsaker, men jag fick fläskkotletter. Till efterrätt fick vi en ny variant av fattiga riddare. Idag är hotellet fullt då två italienska och ett franskt par anlänt. Efter maten satt vi på terrassen igen och beundrade stjärnhimlen och spanade efter stjärnfall. Ett fick vi se.


Vy mot Praslin från Nid d'Aigle


Jag på Source d'Argent


Source d'Argent i kvällssol

Mahé


Andreas äter frukost på Calou Guesthouse

MOT MAHÉ
Beau Vallon 2010-05-12

Fick en intressant marmelad till frukost, den såg ut som Coca Cola till färgen och jag skämtade att det var Coca Cola-smak. Det lustiga var att det smakade just det! Men vi tog aldrig reda på vad det verkligen var.
Efter frukost packade vi ihop det sista, checkade ut och gick till hamnen. Där satte vi oss och drack en kall Coca Cola. Sen kom båten in och vi gick dit med bagaget. Vi gick en runda till i La Passe, köpte lite souvenirer och en glass som höll på att rinna av struten innan man börjat äta. 12:15 gick båten tillbaka till Praslin. Därefter hade vi en timme till båten till Mahe skulle avgå. Det var bara några få passagerare på och resan gick smidigt. När vi kom i land hade vi svårt att bestämma oss för om vi skulle gå in till stan och ta en buss eller ta en taxi till Beau Vallon, där vårt hotell ligger. De första vi frågade gav så dålig växlingskurs för euron (vi hade inga rupees kvar), så vi började gå. Sen hittade vi en taxi som gav en normal kurs och vi hoppade in. Det är ju ändå inte så lätt att få in resväskor i bussarna ändå.
Det var lite kaos i receptionen när vi kom fram, ett stort gäng spanjorer skulle checka in, men det gick rätt snabbt ändå. Vi fick rum längst upp på tredje våningen med havsutsikt och TV för första gången. Det enda man saknar är en balkong.
Vi bytte om och gick ner till stranden som ligger intill hotellet. Vi tog ett långt bad, sen hoppade vi in i duschen och gick till Beau Vallons centrum där vi tog ut pengar och handlade lite i en mataffär.
Vi åt middag på hotellet, varsin pizza som var ganska intetsägande, men okej. Sen gick vi längs stranden söderut för att se om vi hittade fler restauranger, men kom bara till ett lyxhotell som inte kändes som vår prisklass. Tog en snabb titt på casinot på vårt eget hotell innan vi avslutade kvällen framför TV:n.


La Passe, La Digue
Baie St Anne, Praslin


Jag på Anse Soleil
Andreas badar på Petite Anse
ANSE SOLEIL OCH PETIT ANSE
Beau Vallon 2010-05-13

Vaknade vid sju som vanligt. Vi hade bokat hotellets shuttle till Victoria kl. 09:45 så vi hade gott om tid. Åt frukost uppe på rummet.
När vi blivit avsläppta i Victoria gick vi direkt till busstationen. Vi hade först tänkt åka till Anse Intendance, men den bussen skulle inte gå förrän 12:40 så vi åkte till Anse Soleil istället. Det blev en rejäl tur på 1 timme och 20 min., men det var väldigt vackert med fantastiska stränder längs vägen. Vi fick också sett en lastbil som kört av vägen (på en raksträcka), prejat ner en betongmur och vält samt en buss som kört ner i diket, lyckligtvis på rätt sida för den andra sidan stupade rätt ner mot havet utan skyddsstaket.

När vi kommit fram till ändhållplatsen fick vi gå en bra bit uppför och sedan en väldigt brant, men inte så lång, backe nedför. Den lilla stranden var mysig med härligt vatten. Men jag började få huvudvärk och vi höll oss mest i skuggan när vi inte badade. Men vi bestämde oss ändå för att ta oss vidare till grannstranden Petite Anse. Vi fick då gå uppför backen igen och sedan nedför genom en djungel som de höll på att bygga villor i.
Så småningom kom vi fram till en kritvit underbar strand med kristallklart vatten. På stranden har en femstjärnig Four Seasons-resort ganska nyligen öppnat och lyxiga villor låg utkastade på bergen runt bukten. Vi badade en stund, men kände oss snart trötta och frågade personalen om det fanns en annan väg tillbaka så vi skulle slippa klättra genom djungeln uppför backen. De sa att vi kunde gå till poolområdet och därifrån skulle en golfbil ta oss till huvudentrén. Det gjorde det också och vi kom smärtfritt tillbaka till toppen av berget. Fantastiskt service för folk som inte ens är gäster på hotellet! Sen var det bara att gå nedför till bussen. En lika lång tur tillbaka till Victoria följde och sen en buss till Beau Vallon.

Klockan blev nästan halv åtta när vi återvände till hotellet. Jag vilade en stund för att bli av med huvudvärken och sen gick vi till restaurangen för att äta trots att klockan var över nio. Åt sallad respektive hamburgare som var helt okej. Sen var det sängdags.


Anse SoleilAnse SoleilPetite AnseJag på Anse IntendanceMiddag på hotellrestaurangen
ANSE INTENDANCE
Beau Vallon 2010-05-14

Idag tog vi den vanliga bussen till Victoria vid nio. Där bytade vi buss till den som körde till Anse Intendance, men vi beslutade oss för att för att hoppa av vid Anse Royale för att titta lite där. Det var lågvatten och extremt långgrunt så vi fortsatte gå längs stranden.
Det blev att vi gick flera kilometer och tänkte fortsätta till Anse Forbans, en annan strand strax söder om Anse Royale. Men det blev så långt så vi stannade istället vid den lilla Anse Parnelle som kantades av massor av kokospalmer. Det var väldigt långgrunt här också, men vi tog ett dopp i alla fall.
Sen gick vi upp till vägen för att ta oss till närmaste busshållplats.
Nästa buss mot Anse Indendance skulle komma omkring halv två och vi ville inte missa den eftersom det bara kör några få om dagen dit.
Runt nästa krök låg faktiskt Anse Forbans och det var här nästa hållplats fanns. Den stranden såg ännu finare ut och inte lika långgrund.
Bussen var ganska försenad, men vi blev lättade när den kom.
Vi släpptes av på vägen och sen var det bara en liten bit att gå. Stranden var lång och härlig och vattnet helt underbart med rätt så höga vågor. Vi stannade till sista bussen skulle gå vid fem, men även den var försenad.

Vi var tillbaka i Victoria vid halv sju. Hade tänkt äta där, men hittade ingenstans, förutom ett som var dyrt för vad vi hade med oss. Istället tog vi bussen hem och tittade runt i Beau Vallon för att se vad som erbjöds. Vi hittade ett par ställen, men beslutade oss för att gå hem, duscha och äta på hotellet eftersom klockan var så mycket.
Beställde varsin cocktail och jag åt panerade kycklingfilébitar med pommes, grönsaker och vitlöksbröd och Andreas provade hamburgaren. Sen var vi trötta och gick tillbaka på rummet.


Anse Parnelle


Anse Forbans


Anse Intendance


Jag dricker kokos på en
marknad i Victoria


Andreas äter kreolsk buffé
i Beau Vallon
VICTORIA OCHN PORT LAUNAY
Beau Vallon 2010-05-15

Tog hotellets shuttle till Victoria och gick omkring lite i stan eftersom vi inte spenderat så mycket tid där. Tittade lite i de få affärer som fanns och gick sen till en marknad där man sålde massvis av nyfångad fisk, tropiska frukter, kryddor, blommor etc. Vi köpte en kokosnöt som de skar upp och satte ett sugrör i. Vi ville äta köttet och killen sa att vi skulle komma tillbaka när vi druckit upp så skulle han skära upp den till oss. Det gjorde han, men vi upptäckte att köttet var mycket tunnare och sladdrigare än vad vi var vana vid. Då förklarade han att det finns två sorters kokosnötter, en röd och en grön. Den röda (som vi just druckit) var till att dricka och den gröna (som är den man brukar se på stranden och i affärerna där hemma) är den man använder i matlagning. Vi kände oss väldigt upplysta av informationen, kul att lära sig.
Vi avslutade med en tur i den "stora" livsmedelsbutiken som var en besvikelse. Hade tänkt handla på oss lite, inte minst vatten, men detta hade de inte ens! Däremot hittade jag ett paket Tim Tams, Australiens nationalkex, och det köpte jag såklart. Underbar nostalgi!
Sen gick vi till busstationen och tog bussen till Port Launay. Turen över bergen var hisnande med branta och skarpa kurvor, men utsikten var makalös över båda sidor av ön.

Port Launay är en liten bukt med lugnt vatten och en marin park. Jag åkte mest dit för snorklingen och den var faktiskt bra. Vattnet var inte helt klart, men jag fick till min glädje se en del levande koraller (om än inte de allra mest färgglada) och ett stort antal fiskar. Det var trevligt.
Eftersom det var söndag var många lokalbor på stranden och en man började prata med Andreas om mestadels skillnader på Sverige och Seychellerna. Han var oerhört pratglad och man blev inte av med honom även om han var trevlig.

På vägen tillbaka tog vi en tur via Port Glaud och tänkte ta bussen därifrån, men den var en timme försenad. Sen var dessutom bussen till Beau Vallon sen så vi var återigen hemma sent på kvällen.
Vi bytte snabbt om och gick sedan för att äta. Vi ville inte äta på hotellet igen så vi försökte hitta nåt annat (det finns inte så många restauranger här).
Vårt första alternativ hade bara buffé, pizza eller kinamat så vi gick vidare. Ratade ett som var dyrt och satte oss till sist på Coral Strand Hotel som är jättemysigt med sitt läge intill stranden med poolen i bakgrunden.
Vi valde vad vi skulle äta, men det tog så lång tid för dem att komma och ta upp beställningen, även efter vi sagt till, så vi gick därifrån.
Istället gick vi tillbaka det första stället. Där valde Andreas kreolbuffén och jag en pizza med kyckling och ananas. För en gång skull hade de verkligen fyllt pizzan med kött och jag blev riktigt mätt. Buffén var också jättefin, servicen bra och priserna låga.
Klockan blev mycket och vi gick hem och såg på TV en stund.


Klocktornet i VictoriaBukten Anse L'Islett vid Port GlaudPort Launay Marine National ParkPå vårt rum på Berjaya Beau Vallon Beach ResortJag i solstolen på hotellet
Solnedgång över Beau Vallon
Middag på Coral
Strand Hotel
VANDRING TILL ANSE MAJOR
Beau Vallon 2010-05-16

Tog det lugnt på morgonen för vi hade inget planerat. Gick till affären för att köpa bröd och sen åt vi frukost i lugn och ro. Först senare funderade vi på om vi skulle ta en tur till Anse Takamaka, en fin strand i närheten av Anse Intendance, men vi kom fram till att klockan blivit för mycket. Det tar lång tid att åka dit och vi ville gärna vara tillbaka till solnedgången för en gång skull, och det skulle bli knappt om tid.

Vi satte oss vid poolen en stund för städerskan ville städa rummet. Sen bestämde vi oss för att gå en vandring genom Morne Seychellois National Park till Anse Major, en enslig strand strax söder om Beau Vallon.
Att ta sig till starten av vandringen tog ca 40 min. Sen började det stiga uppåt genom en skog. Vi kom till ett vägskäl och Andreas stack iväg för att kolla den ena vägen. Det tog väldigt lång tid och till slut gick jag efter för att se om jag hittade honom. Efter en halv kilometer kom han och då hade han gått nästan hela vägen till stranden och sett att det var rätt. Så vi traskade vidare på steniga och backiga stigar med fantastisk utsikt.
Sista biten gick nedåt genom en skog. Det var förvånansvärt många människor som tagit sig dit, en del med båt.
Vi hoppade i vattnet och det var så skönt efter den långa vandringen.

Vi började inse att vi tagit för lite vatten med oss så vi frågade ett gäng lokalinvånare, som packade ihop sin mat för att ta båten hem, om de hade något vi kunde köpa. Jag hoppades på Coca Cola för det var jag jättesugen på, men det enda de hade var öl och de gav oss två Seybrew, den lokala sorten. Ingen av oss är så förtjusta i öl, men det fick duga.
Efter ett dopp till packade vi ihop och begav oss tillbaka. I rätt så raskt tempo tog turen omkring en timme.
På slutet fanns en liten butik där vi köpte varsin läsk - som jag längtat efter!

När vi kom tillbaka till utgångspunkten stod en buss på hållplatsen så vi hoppade på och slapp gå den trista biten tillbaka till hotellet.
Vi gick sen ner till poolen och tog ett dopp och sen ett långt sista bad i havet.
Vi beundrade solnedgången med en tropisk drink och sen bytte vi om för kvällen.

Vi gick längs stranden tillbaka till Coral Strand Hotel där vi fick vänta så länge igår. Idag hade de party i baren och det spelades hög musik. Amerikanska flottan är på ön just nu så det går ganska vilt till på hotellen. Vi beställde BBQ-kycklingpizza respektive red snapper-fisk. Det var gott och servicen var snabbare idag.

Sen gick vi tillbaka för att packa. Imorgon är det dags att lämna paradisöarna för ökenoasen Dubai.

Resan fortsätter i Dubai...


Berjaya Beau Vallon Resort
Vackra vyer genom Morne Seychellois
Anse Major
Anse Major