- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Mina resor - Polynesien.
Bora Bora - det ultimata drömresmålet får många! Den där turkosa lagunen med det toppiga berget i mitten är sinnebilden av Söderhavet. Det var även här vattenvillan uppfanns.
Många klassiska filmer har spelats in i Polynesien och lika många gåger har man bara velat hoppa in i filmen!
Det finns helt enkelt inte mycket som slår denna del av världen om man gillar vita palmkantade stränder och turkost vatten!

Resedagbok
FRANSKA POLYNESIEN OCH COOK ISLANDS 2017
Jag och maken gör en 5 veckor lång rundresa där vi besöker sju öar i Franska Polynesien och två i Cook Islands.
Läs mer
     
     

Allmänt
Eftersom Polynesien (och resten av Söderhavet) ligger så avsides och är så dyrt får öarna inte alls mycket turister, vilket är en av de stora fördelarna med att resa hit. Vissa öar får fler turister än andra (t.ex. Tahiti, Moorea, Bora Bora och Rarotonga), men det är ändå inte i närheten av de mängder som reser till Karibien och Sydostasien.
Det är huvudsakligen två typer av turister som kommer hit. Antingen välbärgade par på bröllopsresa/högtidsdagsfirande som spenderar 1-2 veckor på kryssning eller en lyxresort, gärna i en vattenvilla, på Moorea och Bora Bora ELLER medelklasspar/-familjer som gör en rundresa och bor på pensionat eller enklare hotell och dyker, vandrar eller åker på utflykter på dagarna.
Oavsett vilket så blir det dyrt eller mycket dyrt. Lyxhotellen kostar 5 000-20 000 kr/natt (eller ännu mer) och då ingår inte ens mat. Pensionat kostar omkring 1 000-2 000 kr/natt (inkl. mat på öar utan restauranger).

Att flyga mellan öarna är också mycket dyrt. Ska man besöka fler än två öar i Franska Polynesien gör man bäst i att köpa Air Tahitis multi island pass som finns i olika varianter beroende på hur många öar man vill besöka. Dessa är enormt prisvärda om man jämför med vad det skulle kosta att köpa biljetterna separat. Det innebär dock vissa begränsningar, t.ex. vilken ordning man kan ta öarna i. Mer info: www.airtahiti.com/multiisland-fares
Flygen går ofta till de mest besökta öarna, men vissa sträckor har bara en avgång i veckan vilket gör planeringen komplicerad. Det ärr också viktigt att boka i god tid eftersom flygen kan bli fullbokade. Priserna är dock fasta så de går varken upp eller ner beroende på när man bokar.
Att boka i god tid gäller även boende, åtminstone på de öar där det inte finns så många hotell/pensionat.

De flesta har bara 1-3 veckor att spendera på sin semester och det är inte lätt att välja vilka öar man ska besöka. Den absolut vanligaste kombinationen är Moorea och Bora Bora (och eventuellt 1-2 nätter på Tahiti), men då får man också två av de vackraste öarna, Moorea med sin spektakulära natur med berg och stränder och Bora Bora med sin minst lika spektakulära lagun. Här finns också många hotell, både enkla och lyxiga.
Vill man besöka lite genuinare öar med färre turister och vackra stränder kan jag rekommendera Huahine, Maupiti och Tuamotuöarna.
Har man lite mer tid och vill utforska de lite mer avlägsna öarna kan man ta sig till Austral- och Marquesasöarna som skiljer sig ganska mycket från både Sällskapsöarna och Tuamotuöarna.

Cook Island har lite färre öar och Rarotonga får överlägset de flesta besökarna, i synnerhet de nyzeeländska barnfamiljerna som kanske bara kommer för en vecka. Turister från andra länder besöker oftast även Aitutaki, och möjligtvis Atiu.
Flyg är dyrt även på Cook Island, i synnerhet om man ska ta sig till den norra avlägsna ögruppen, men här är inte priserna fasta och det blir oftare dyrare om man bokar sent. Till Aitutaki kan man köpa en dagstur med Air Rarotonga, men jag rekommenderar absolut flera dagar där.

Öar Franska Polynesien
MO'OREA (Antal dagar: 4)
Vackra Moorea ligger nära Tahiti och man kan komma hit med både flyg och färja. För att ta sig runt är det lättast med bil eller guidade utflykter som det finns många av. Flera restauranger har gratis upphämtning vid bordsbokning.
Det är öns norra del där de flesta hotell och restauranger ligger. Här finns också de vackraste stränderna. Den längsta är Plage Temae, söder om flygplatsen. I dess södra ände, vid Hotel Sofitel, såg vi den bästa snorklingen. Annars finns även bra snorkling mellan de två öarna utanför Mooreas nordvästra udde.
Betyg: 10

HUAHINE (Antal dagar: 4)
Huahine, som består av två öar som förbinds med en liten bro, får betydligt färre turister än t.ex. Moorea och Bora Bora och överhuvudtaget är det inte mycket människor man möter. Det finns få hotell och mycket få restauranger, men en jättestor mataffär i huvudstaden Fare på Huahine Nui. Det är också i Fare man ska bo om man vill vara nära där det händer lite mer. Här finns även en vacker strand. Den finaste stranden är dock Avea Bay på södra Huahine Iti.
Vill man ta sig runt på Huahine krävs bil eller moped om man inte väljer att åka på guidade utflykter.
Betyg: 8

BORA BORA (Antal dagar: 5)
Bora Bora anses vara en av världens vackraste öar och det är onekligen en spektakulär kuliss med den turkosa lagunen med Mont Otemanu i bakgrunden. De flesta av Franska Polynesiens besökare kommer hit och det är absolut den mest kommersiella ön och de flesta av landets lyxhotell ligger här, ute på dess motus. Det är extremt dyrt att bo på dem, men billigare pensionat finns på huvudön - även om man får mycket mindre för pengarna här än på alla övriga öar.
För att ta sig runt måste man hyra bil eller ta taxi. Det mesta av intresse på Bora Bora är lagunen och att åka på en lagunutflykt är ett måste. Annars kan man hyra kajak eller liten motorbåt.
Från flygplatsen har Air Tahiti en båt som gratis kör till huvudstaden Vaitape. Vidare därifrån kan man ta taxi eller bli hämtad av den transport hotellet oftast ordnar.
Hotellen ute på de olika motus har egna båtar och tar bra betalt för att hämta sina gäster.
Betyg: 10

MAUPITI (Antal dagar: 5)
Det sägs att Maupiti är som Bora Bora var för 50 år sedan. Öarna liknar varandra geografiskt, även om Maupiti är mindre, men hit kommer nästan inga turister och boendet som finns är små familjepensionat. Det finns mycket få affärer och restauranger och de har mycket begränsat utbud. De flesta pensionat har frukost och middag med i priset. De hämtar också upp på flygplatsen med egna båtar.
Att ta sig runt huvudön gör man enklast med cykel. Den enda stranden är Plage Tereia i sydvästra änden. Fler stränder finns på de olika motus där flera pensionat också ligger.
En nackdel med Maupiti att flygen hit går så sällan och det kan vara besvärligt att få det med i sitt flygpass.
Betyg: 8

RAIATEA-TAHA'A (Antal dagar: 2)
Raiatea och Taha'a är två öar i samma lagun. Den förra är Franska Polynesiens största efter Tahiti, men är inte lika vacker som grannöarna. Den senare har ett par lyxresorterna och bra snorkling i lagunen.
Raiatea är en stor bas för seglingsresor och det finns även många fina vandringsleder. Rekommenderar dock inte ön i övrigt, i synnerhet inte för bad- och strandliv. Det är hopplöst att ta sig runt utan bil för det finns ingen lokaltrafik och taxi är dyrt. Dessutom finns det få hotell och ännu färre restauanger.
Taha'as huvudö ser ut som en taggig boll, dvs. rund med små vikar runtom. Här finns inga stränder, men vacker natur. Här finns bl.a. en av Franska Polynesiens största producenter av svarta pärlor och vanilj.
På motus runt ön finns vackra stränder och de båda lyxresorterna.
Betyg: 3/6

TIKEHAU
(Antal dagar: 3)
Tikehau tillhör ögruppen Tuamotus som ligger nordost om Sällskapsöarna (där ovanstående öar tillhör). Dessa öar består av atoller, dvs en lagun omringad av ett pärlhalsband av småöar. De är mycket kända för sin fina dykning. Vissa av atollerna är enorma och att ta sig från ena sidan till andra kan ta ett par timmar med båt. Tikehau är lite mindre och är mest känd för sina rosa stränder.
De flesta boenden, mest pensionat, ligger på huvudön Tuherahera medan de lite lyxigare hotellen ligger på egna öar en liten bit bort. Man äter på sitt hotell/pensionat eftersom det inte finns så mycket restauranger eller affärer.
Att komma ut på en laguntur är ett måste även om det finns vackra stränder intill boendet.
Betyg: 9

PAPEETE, TAHITI (Antal dagar: 1)
Papeete är en ganska stor stad och visst finns det vissa sevärdheter, men det är ingen stad man "måste" se. Den finaste delen är den vackra parken Jardins de Paofai som sträcker sig längs kusten.
Papeete har flera restauranger och barer och några nattklubbar och det är en bra bas fö seglingsturer.
Det är lätt att ta sig runt till fots i centrum, men det finns även bussar.
Betyg: 5
Öar Cook Islands
RAROTONGA (Antal dagar: 4)
Cook Islands huvudö Rarotonga är ganska turistigt, åtminstone jämfört med Franska Polynesien. Det är framför allt många nyzeeländare som reser hit och vägen runt ön består nästan bara av hotell och semesterhus. Detta innebär såklart att det finns mycket att göra när det gäller utflykter och restaurangbesök. De flesta hotell ligger på västkusten och kring Muri Beach i sydost. På norra sidan ligger flygplatsen och huvudstaden Avarua och den södra sidan är lugnare.
Det enklaste sättet att ta sig runt är med bil eller scooter, men man måste gå till polisstationen för att skaffa ett lokalt körkort för att kunna hyra. Annars finns bussar som kör runt ön en gång i timmen. (Sista bussen som går medurs avgår från Avarua kl 23:00 och sista som går moturs avgår kl 16:30. Kortare på helgerna). Mer info: www.busaboutraro.com
Rarotonga har vackra stränder, i synnerhet södra och sydöstra sidan. Stränderna på västra och norra sidorna är lite mer steniga. Det finns också mycket snorkling på ön, men de flesta koraller är tyvärr döda.
Ön erbjuder även vackra vandringsleder.
Betyg: 7

AITUTAKI (Antal dagar: 4)
Aitutaki är Cook Islands svar på Bora Bora med en fantastisk lagun. Ön är ganska liten, men för att ta sig runt gör man bäst i att hyra en scooter eller cykel.
De flesta boenden ligger på öns västkust, norr om huvudorten Arutanga, och kring Ootu Beach på den lilla halvön i nordost.
Stranden längs västkusten är fin, men det går knappast att bada vid lågvatten. Här finns även hyfsad snorkling även om de flesta koraller är döda.
Djupare kanaler vid Ootu Beach gör att man kan bada här även vid lågvatten.
Att inte åka på en laguntur medan man är här är ett stort misstag för det är lagunen som är Aitutakis höjdpunkt. Här finns de vackra palmkantade stränderna man drömmer om, inte minst den ofta fotograferade One Foot Island.
Det finns flera företag som gör heldagsutflykter inkl. lunch. De skiljer sig lite åt, vissa besöker fler öar och vissa gör fler stopp för snorkling. Jag rekommenderar varmt de mindre båtarna som Kia Orana Cruises och Teking Tours.
Man kan också boka en vattentaxi till valfri ö där man kan njuta några timmar innan man blir hämtad igen.
Betyg: 9
 
Boende Franska Polynesien
MOOREA SUNSHINE BEACH, MO'OREA (Antal nätter: 4)
Mycket modernt inredda bungalows/lägenheter med terrass/balkong. Består av vardagsrum/kök och sovrum. Fullt utrustat kök inkl. Nespresso-maskin. Gratis wifi. AC, TV och tvättmaskin finns också. Bra läge på Mooreas nordvästra spets. Gångavstånd till en vacker strand med dykcenter och båt- och kajakuthyrning.
Kontakt: PK 26, Cote Mer Haapiti, Hauru. Tel: +689 40 55 13 00.
E-mail: reception@mooreasunsetbeach.com
Webbsida: www.mooreasunsetbeach.com
Betyg boende: 9     Betyg läge: 9

FRANKY'S FARE, HUAHINE NUI (Antal nätter: 2)
Litet hus i en tropisk trädgård en liten bit inåt land från Fare. Mycket gropig väg till centrum. Huset är enkelt byggt och inrett som en surf shack. Rymligt vardagsrum och fullt utrustat kök. Gratis wifi, men AC saknas. Sovrummet ligger en brant trappa upp. Cyklar ingår för lokala transporter. Ägarna, som bor i huset intill, är mycket trevliga och hjälpsamma. De hämtar och lämnar på flygplatsen för en nätt summa.
Kontakt: BP 125, Quartier Lemaire, Fare. Tel: +689 87 26 49 95.
Betyg boende: 6     Betyg läge: 7

HOTEL LE MAHANA, HUAHINE ITI (Antal nätter: 2)
Mysigt hotell intill den vackraste delen av Avea Bay. De bästa och dyraste bungalowerna ligger på stranden, men de med utsikt över lagunen är också bra. Vackert inredda bungalows med halvöppet badrum, terrass på framsidan och en liten trädgård på baksidan. Det finns AC, kylskåp och liten TV. Gratis wifi, men det är extremt långsamt. Mycket trevlig personal. Gratis lån av kajaker och stand up paddle. Fin snorkling intill piren. Hotellet har restaurang för frukost, lunch och middag. Transport till flygplatsen kostar extra. Hotellet har bra läge för strandliv, men långt från butiker och restauranger. Förutom hotellet finns endast en restaurang i närheten.
Kontakt: Avea Bay, Parea. Tel: +689 40 66 28 87.
E-mail: huahine@relaismahana.com Webbsida: www.lemahanahotel.com
Betyg boende: 9      Betyg läge: 9

HOTEL MATIRA, BORA BORA (Antal nätter: 3)
Hotellet har förmodligen huvudöns bästa läge alldeles intill den bästa delen av Plage Matira. Består av 16 bungalows utspridda på en gräsmatta med tropiska blommor och träd. Nr 1 och 11 har absolut beach front. Annars är nr 2, 12, 14 och 10 nästan lika bra. Bungalowerna är stora, men mörka eftersom de består av mörkt trä och saknar vanliga fönster. Visst underhåll behövs. Frukost ingår och det finns kylskåp, men AC saknas (och det blir varmt!). Wifi och transfer från hamnen i Vaitape kostar extra.
Kontakt: Matira. Tel: +689 40 67 70 51 eller 40 60 58 40.
E-mail: hotel.matira@mail.pf Webbsida: www.hotel-matira.com
Betyg boende: 8      Betyg läge: 10

INTERCONTINENTAL RESORT & THALASSO SPA, BORA BORA
(Antal nätter: 2)
Ett av Bora Boras flera lyxresorter på de olika motus i lagunen. Här finns endast vattenvillor, priset blir högre med bättre utsikt. De snyggt inredda villorna är på 95 kvm och består av vardagsrum med TV, minibar och skrivbord, sovrum, badrum, liten walk-in closet och en stor terrass med badbrygga. Vissa villor har även privat pool. Resorten har en vacker sandstrand och en gigantisk infinitypool. Fri tillgång till kajaker och stand up paddle boards. Det finns även fitness center, spa, tre restauranger, bar med biljardbord och butiker. Det finns en liten lagun med småkoraller och även korallodling, men i övrigt ingen bra snorkling på denna resort.
Hotellet har egen båttransport, men den är mycket dyr. Det är hälften så dyrt (men tar längre tid) att ta sig med Air Tahitis gratisbåt till Vaitape, taxi till Matira/InterContinental Le Moana och sedan hotellens egen båtshuttle.
Kontakt: Motu Piti A'au. Tel: +689 40 60 76 00.
E-mail: intercontinental.borabora.thalasso@ihg.com
Webbsida: thalasso.intercontinental.com
Betyg boende: 10     Betyg läge: 8

PENSION ESPACE, MAUPITI (Antal nätter: 3)
Ligger på Maupitis finaste strand, Plage Tereia, med gratis tillgång till cyklar, kajaker och stand up paddle. Lagunutflykt erbjuds, men minst fyra måste deltaga.
Det finns tre strandbungalows med palmbladsväggar och golv av korall/stenar samt liten uteplats. Inget glas/nät i fönstren så insekter och krabbor kommer lätt in. Finns dock myggnät runt sängen. I ett hus inne på tomten finns även tre små rum med tillgång till delat badrum.
Frukost och middag ingår. Wifi i gemensamma utrymmen är gratis (men man måste be om lösenord). Hämtar på flygplatsen mot en extra kostnad. Trevlig personal, men de pratar bara franska.
Kontakt: Tereia. Tel: +689 89 57 98 90.
E-mail: espacebeachmaupiti@yahoo.fr
Webbsida: www.pensionespacebeachmaupiti.com
Betyg boende: 5     Betyg läge: 10

PENSION PAPAHANI, MAUPITI (Antal nätter: 2)
Ligger på en av Maupitis motus med vackra stränder och lugn atmosfär. Frukost, middag och transfer ingår. Man kan köpa till en lunch. Fyra bungalows med badrum och terrass, varav en ligger direkt på stranden. Gratis kajaker. Den kvinnliga föreståndaren pratar hyfsad engelska. Gratis wifi i restaurangen.
Kontakt: Motu Tiapaa. Tel: +689 40 60 15 35.
Betyg boende: 5     Betyg läge: 8

PENSION MANAVA, RAIATEA (Antal nätter: 2)
Flera bungalows utspridda i en tropisk trädgård med pool. Bungalowerna är fräscha och rymliga med sovrum, badrum och en stor terrass med kök. Frukost kan köpas och man kan även beställa middag från en cateringfirma. Gratis wifi och transfer från och till flygplatsen.
Ägarinnan pratar endast lite engelska. Läget är dåligt eftersom det är långt till stan och det finns varken restauranger eller affärer i närheten.
Kontakt: BP 559, Utorua. Tel: +689 66 28 26.
E-mail: manavaraiatea@gmail.com Webbsida: www.manavapension.com
Betyg boende: 6     Betyg läge: 1

PENSION JUSTINE, TIKEHAU (Antal nätter: 3)
Ligger vid en fin strand på Tikehaus huvudö. Enkla bungalows med två mindre dubbelsängar, badrum, kylskåp och terrass. Gratis wifi och transfer från och till flygplatsen. Fri tillgång till kajaker och cyklar.
Frukost och middag ingår, men man äter vid långbord i en ganska trist lokal. Utflykter erbjuds. Personalen pratar endast lite engelska.
Kontakt: Tuherahera. Tel: +689 96 22 87.
E-mail: pensionjustine@yahoo.fr Webbsida: www.pensionjustinetikehau.com
Betyg boende: 4     Betyg läge: 9

FARE SUISSE, PAPEETE, TAHITI (Antal nätter: 1)
Perfekt ställe att öernatta i väntan på flyget. Gratis transfer till och från flygplatsen och gångavstånd till centrala Papeete. Frukost kan köpas till, men det finns en stor mataffär i närheten om man vill fixa egen frukost.
Ligger uppe på en kulle och från den härliga terrassen har man fin utsikt.
Den schweiziske ägaren är mycket trevlig och hjälpsam och pratar utmärkt engelska. Rummen är moderna och fräscha och sängen är mycket skön.
Kontakt: Papeete. Tel: +689 42 00 30. E-mail: info@fare-suisse.com
Webbsida: www.fare-suisse.com
Betyg boende: 9     Betyg läge: 9

Boende Cook Islands
ARAPATI HOLIDAY HOMES, RAROTONGA (Antal nätter: 4)
Består av tre hus med lägenheter i olika storlekar. Vi bodde i den minsta som dock var rymlig med stort sovrum, badrum, kök/vardagsrum, uteplats undertak samt terrass med solstolar. Det var fräscht, rent men lite kalt och omysigt. Gratis tillgång till kajak och tvättmaskin (inkl. tvättmedel). Bra läge precis intill en vacker strand på Rarotongas sydkust. Affär och ett par restauranger inom 1 km. Transfer kostar extra. Eftersom inte ägarna finns på plats är det en bra idé att få instruktioner till hur man kommer in i huset.
Kontakt: Vaimaanga. Tel: +682 25 761 eller +682 54 966.
E-mail: stay@arapati.com Webbsida: www.arapati.com
Betyg boende: 7     Betyg läge: 9

PARADISE COVE, AITUTAKI (Antal nätter: 4)
Mysigt hotell som ligger intill en fin strand i norra delen av Aitutakis västkust. Bungalowerna är små och ligger tätt intill varandra. De har badrum, gardebrob, litet kök och terrass. Mycket trevlig och hjälpsam personal. Enkel frukost och transfer från och till flygplatsen ingår. Det finns en bar med enkel matservering på stranden, annars är det en bra bit att gå till affärer och restauranger. Cykel eller scooter är bra att ha.
Kontakt: Tel: +682 31 218. E-mail: paradisecove@aitutaki.net.ck
Webbsida:www.paradisecove-aitutaki.com
Betyg boende: 7     Betyg läge: 7