- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Mina resor - Polen.
I Sverige är kanske Polen mest känt för billiga hantverkare, kaosartad riksdag och "polska attacheväskor" (dvs plastpåsar), men det finns ju också några riktiga pärlor till städer. Några av dem förstördes helt eller delvis under Andra Världskriget, men har som tur är uppbyggts varsamt igen och tillhör nu några av Europas vackraste stadskärnor.

Resedagbok
GDANSK OCH SOPOT 2015
Tar med mig maken och besöker Gdansk och Sopot några dagar i juni.
Läs mer
  KRAKOW 2017
Jag gav maken en weekendresa till Krakow i julklapp och vi åkte i juni.
Läs mer
 
   


Platser   Boende
GDANSK OCH SOPOT (Antal dagar: 4)
Gdansk är en mycket vacker stad som dessutom är billig och lättillgänglig. Bara att gå runt och beundra de vackra husen är en tacksam upplevelse. Andra Världskriget startade just här och vill man se var det var och besöka minnesmärket kan man ta båt eller buss till Westerplatte.
Staden är kompakt och man kan gå i stort sett överallt, annars finns både bussar och spårvagnar.
Det finns prisvärda boenden i den gamla stadskärnan och det är definitivt det bästa stället att bo på. Då har man bara några meter till restauranger, caféer och barer.
Sopot ligger 12 km norr om Gdansk och har en gedigen historia som kurort. Det vackra Grand Hotel har legat här sedan 1920-talet och Sopot är en av Polens dyraste städer att bo i.
Staden är också känd för sin pir som är Europas längsta träpir med sina 515,5 m. Det kostar 7,50 zloty att gå ut på den och här finns en marina och en trevlig restaurang.
Sopot är absolut värt ett besök, i synnerhet på sommaren då man kanske kan ta sig ett dopp i havet.
För att ta sig hit kan man antingen ta tåg eller båt från Gdansk. Det förstnämnda är billigare och snabbare.
Betyg: 10/8

KRAKOW (Antal dagar: 2,5)
Krakow är en populär och välbesökt stad, inte minst på våren och sommaren då det vimlar av skolklasser och stora turistgrupper från hela världen.
Man kan lätt ta en hel dag till att strosa runt i den gamla stadskärnan med det stora torget Rynek Główny, magnifika slottet Wawel, alla vackra kyrkor, härliga parken Planty och trevliga restauranger.
Det går utmärkt att ta sig runt till fots, men det finns även bussar och spårvagnar att tillgå. Till och från flygplatsen är det enkelt med direkttåg.
Även utanför Krakow finns det flera sevärdheter som lockar turister från när och fjärran. Den mest självklara för många är det gamla koncentrationslägret Auschwitz från Andra Världskriget. Men även saltgruvan Wieliczka som hör till Polens största turistattraktioner och den vackra alporten Zakopane. Det finns mängder av organiserade utflykter hit.
Betyg: 10
  DUE PASSI, SOPOT (Antal nätter: 2)
Vi bodde i Sailors Apartment som var ganska liten, men snyggt och modernt. Sängen var lite låg och hård. Man hade tillgång till kylskåp i hallen. Huset ligger bara några meter från stadens torg och huvudgatan Monte Cassino.
När vi kom fram ringde en granne efter ägaren som kom 10 minuter senare och vi fick vårt rum trots att klockan bara var runt 10 på förmiddagen.
Kontakt: Krolowej Jadwigi 5/1. Tel: +48 530 202 505.
E-mail: info@duepassi.sopot.pl Webbsida: duepassi.sopot.pl
Betyg lägenhet: 8       Betyg läge: 9

APARTAMENTY TRÓJMIASTO, GDANSK
(Antal nätter: 2)
Har flera lägenheter och vi bodde i Pod Artusem med perfekt läge på stadens huvudgata och med fin utsikt mot alla vackra husfasader. Lägenheten var nyrenoverad i vacker gammal stil och hade ett rymligt sovrum med en skön säng och vardagsrum med kök. Det var inte så lätt att hitta vilket hus det var eftersom det inte stod gatunummer på framsidan. Vi frågade i butiken i det hus vi trodde det var och fick veta att entrén var på baksidan av huset. Vi hade fått ett nummer på e-mail till den som skulle möta oss så vi ringde och hon kom en halvtimme senare.
Lägenheten låg på tredje våningen och det fanns ingen hiss.
Kontakt: Ulica Długa 59/61. Tel: +48 509 986 400
E-mail: rezerwacja@apartamentytrojmiasto.com
Webbsida: apartamentytrojmiasto.com
Betyg lägenhet: 10       Betyg läge: 10

SCHARFFENBERG APARTMENTS, KRAKOW
(Antal nätter: 3)
Flera lägenheter i en historisk fastighet bara ett stenkast från det stora torget. Det är lätt att hitta dit och en porttelefon gör det lätt att komma i kontakt med personalen. Lägenheterna är stora, rena, fräscha och nyrenoverade i äldre stil. Det finns fullt utrustat kök, TV och gratis vatten, kaffe och te. Trevlig och hjälpsam personal.
Bra hemsida med mycket information och bilder.
Kontakt: Grodzka 3. Tel: +48 12 307 13 11
E-mail:apartments@scharffenberg.pl
Webbsida: scharffenberg.pl/en
Betyg lägenhet: 10       Betyg läge: 10