- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Dagbok - Polen.


KRAKOW    
8 - 11 JUNI 2017
Eftersom vi planerade att spendera fem veckor i Söderhavet i september 2017 var det svårt att få till ännu en resa tidigare under året. Men jag kände ändå att det var för lång tid helt utan resor så när Norwegian hade en kampanj slog jag till och köpte en billig flygbiljett till ett billigt land under en weekend så vi slapp ta semester. Flygresan fick min man i julklapp.

Fler bilder från Krakow här
 
UTGIFTER SEK
Flyg
Boende
Mat
Lokala transporter
InträdenTotalt
243
1 160
1 144
43
203


2 793
OBS!
Priser för en person! Inget bagage i flygpriset. Nästan halva biljetten betaldes med Norwegians Cash Points som man samlar ihop med deras kreditkort.  KVÄLLSFLYG
Krakow 2017-06-08


Jag mötte Andreas på flygplatsen efter jag slutat jobba. Åt middag på O'Learys och gick sedan upp till loungen för lite snacks, kaffe och drinkar.
Flyget till Krakow har varit försenat vid ett flertal tillfällen de senaste par veckorna så jag blev positivt överraskad att det var i tid idag.
Vi landade också strax före schemalagd tid kl 21:50 och gick direkt för att köpa tågbiljett i automaten. Man kunde välja att betala 3 zloty för handbagage, vilket vi tyckte var märkligt eftersom man inte kunde välja vanligt bagage, men vi valde bara biljett till oss själva och antog att de menade att man skulle betala för stora väskor som inte kan läggas på hatthyllan.
För att komma till tåget fick man åka upp i en rulltrappa, gå igenom en passage till ett hotell över gatan och så ned till markplan igen.
Tåget stod på perrongen och det verkade som om vi hade rätt med bagagebiljetten för konduktören sade inget.

Turen till Krakows centralstation tog 17 minuter och för att komma ut fick vi gå igenom ett underjordiskt köpcentrum. Sedan var vi framme vid norra gränsen till Krakows gamla stad, Stare Miasto.
Vår lägenhet, Scharffenberg Apartments, ligger precis i början av Grodzka, gatan som löper från den sydöstra änden av det stora torget, Rynek Główny, och det var inga svårigheter att hitta dit.
Till skillnad från förra gången vi var i Polen hade detta boende stora skyltar utanför dörren så vi behövde inte ringa utan kunde bara trycka på porttelefonen.

En glad kvinna tog oss till vår lägenhet på andra våningen i den gamla byggnaden från 1300-talet. Den var dock alldeles nyrenoverad och trapphuset var jättefint med stora lyktor och matta på golvet. Lägenheten är stor och har fönster mot innergården.
Vi var svettiga så vi bytte om och gick sedan ned till torget igen för att ta en drink. Satte oss på Hard Rock Cafes uteservering och beställde varsin cocktail. Jag ville återuppleva kokos- och ananasmojiton från New York, men de hade slut på mynta så blev erbjuden en Pina Colada istället.
När vi druckit upp var vi rätt trötta och gick tillbaka och lade oss.


På väg
Vårt rum på Scharffenberg Apartments
Mariakyrkan och Sukiennice by night


Andreas äter frukost på Costa Coffee

Planty

Andreas med pizza och min pasta med scampi

Jag med drinkar på Hard Rock Cafe
STARE MIASTO I SOLSKEN
Krakow 2017-06-09

Jag vaknade tidigt och vid åtta gick jag en runda till Rynek Główny och tillbaka längs Bracka och Grodzka. Solen sken och det skulle bli en fin dag.
Efter att Andreas vaknat gick vi vid 9-tiden till Mariakyrkans biljettkontor för att köpa biljett till att gå upp i tornet. Nästa ledig tid var kl 10:10 så vi bokade den och gick för att äta frukost medan vi väntade. Satte oss på Costa Coffee och beställde varsin kaffe, croissant och en tårtbit som vi åt på uteserveringen.

Sedan gick vi upp i tornet där man bjuds på strålande utsikt över Rynek Główny och bort mot bergen som omger Krakow.
Här satt även trumpetaren som spelar en signal genom fönstret varje heltimme dygnet runt, en tradition som med vissa uppehåll hängt med sedan 1300-talet.

Efteråt promenerade vi norrut längs shoppinggatan Floriańska och bort till den gotiska porten Brama Floriańska, som byggdes 1307 och är en av få bevarade delar från den stadsmur som löpte runt Stare Miasto fram till början av 1800-talet.
På andra sidan porten ligger det runda vakttornet Barbakan, som byggdes 1498 och så förbunden med Brama Floriańska via en vindbrygga. Det fungerade som stadens kontrollstation.
På stadsmurens plats anlades en härlig park kallad Planty. Vi promenerade en bit och bl.a. på en liten sjö med bro och fontän.
Vi vände tillbaka till centrum vid nyrenoverade Plac Szczepański där man hittar flera vackra jugendbyggnader som Pałac Sztuki (Palace of Fine Arts).

Vi stannade till kort i lägenheten innan vi promenerade söderut längs Grodzka. Det var packat av folk överallt, speciellt skolklasser och turistgrupper från olika delar av världen.
Fortsatte upp mot Wawel, det gamla kungliga slottet som ligger uppe på en kulle precis söder om Stare Miasto. Vi letade upp Staromierska-tornet, en av utsiktstornen på slottsmuren, men fick gå till biljettkontoret för att köpa biljett.
Utsikten över floden Wisla, södra och västra Krakow samt själva Wawel var jättefin, men det var svårt att komma åt och se ordentligt samt fotografera eftersom man satt i fönster på insidan av de tjocka väggarna.

Efteråt gick vi längs muren mot Wisla och tittade på utsikten innan vi fortsatte in på gården.
Själva slottet och katedralen besöker vi en annan dag då vädret ska bli sämre.
Vi började bli hungriga och tog oss ned till Stare Miesto igen. Gick runt och spanade in restauranger på torget och valde till slut en italiensk krog på norra sidan. Jag beställde pasta med scampi, chili och vitlök samt en strawberry daquiry och Andreas pizza och en blue lagoon. Det var mycket gott.

Sedan gick vi upp i det gamla Rådhustornet som bevarades när själva Rådhuset revs 1820.
Även här fick man svårt att se ordentligt ut eftersom fönstren var stängda. Det fanns heller inga fönster mot norr.
När vi kommit ned igen gick vi norrut till vackra Juliusz Słowacki-teatern som byggdes 1893 med Parisoperan som förebild. Vi kände oss törstiga och gick in på Spar mittemot, men det visade sig att vi bara hade ett par zloty kvar så vi gick för att leta upp en bank för att ta ut pengar. Hittade en först när vi kommit tillbaka till torget.
Vi hade hittat en liten bar på gatan Szpitalna där de sålde två strawberry mojitos för 25 zloty så vi satte oss på deras uteservering på trottoaren. Drinkarna slank snabbt ned.

Innan det var dags att gå tillbaka till lägenheten tittade vi in i den rikt smyckade Piaristkyrkan, som ligger längst norrut i Stare Miasto, men innerdörren var låst och man kunde bara se in genom fönstret.

Vi gick tillbaka för att duscha och byta om inför vår bordsreservation kl 19:30. Flera veckor före avresa valde jag ut ett par av de restauranger som fått högst betyg på Tripadvisor och bokade i god tid eftersom det kan vara svårt att få bord.
Kvällens restaurang, Zielona Kuchnia, låg på en tvärgata till Karmelicka, gatan som sträcker sig från Rynek Głównys västra sida. Vi hittade den lätt på innergården till en vanlig lägenhetsfastighet, och man satt i en liten mysig trädgård med träd, buskar och små lampor på borden.
Menyn erbjöd många goda alternativ och man bjöd på en gåsleverpaté till appetizer. Till slut valde Andreas anka med sötpotatismos, morötter och en tranbärssås och jag tog filet mignon med rostad potatis, pepparsås och sallad. Till det drack vi ett gott rött vin.
Till efterrätt blev det en whisky till Andreas och så delade vi en fantastisk mörkchokladparfait med smak av cognac och hasselnötspralin, maräng, halloncoulis och sorbet.
När mörket fallit gick vi mätta tillbaka till Stare Miasto och fotograferade lite på torget.

Lite senare på kvällen gick vi återigen till Hard Rock Cafe för en drink.


Gamla Rådhustornet och Sukiennice
Utsikt över Rynek Główny från
Mariakyrkans torn

Barbakan

Wawel från Staromierska-tornet

Utsikt från gamla Rådhustornet

Dessert på Zielona Kuchnia


Uteservering nedanför vår lägenhet på väg mot torget


Vackra S:ta Annakyrkan


Fransiscus av Assisi-kyrkan


Jag på Introligatornia Smaku


Wawel i kvällsljuset
KYRKOR, WAWEL OCH KAZIMIERZ
Krakow 2017-06-10

Vi gick till caféet mittemot vår lägenhet för frukost. Det fanns en liten buffé, där Andreas plockade ihop en tallrik och så blev det varsin croissant. Jag hittade en mango- och banansmoothie och så kunde jag inte motstå en Raffaello-dessert, som sedan visade sig vara så mäktig att jag inte ens orkade äta hälften. Vi tog istället med oss den upp på rummet.

På förmiddagen var vädret betydligt bättre än prognosen sagt. Vi hade dock sparat inomhusaktiviteterna till idag eller imorgon. Vi började med att besöka några av Krakows alla vackra kyrkor. Imorgon är de öppna för turister först på eftermiddagen och då har vi åkt.
Först gick vi till S:ta Annakyrkan i sydvästra delen av Stare Miasto. Det är en jättevacker barockkyrka med magnifik utsmyckning.
Via Bracka gick vi vidare till Fransiscus av Assisi-kyrkan, en mycket färgglad och vacker kyrka i gotisk stil. Den var dock väldigt mörk så det var mycket svårt att fotografera.
Vi bestämde oss för att besöka Wawel idag eftersom biljetterna är begränsade och det skulle finnas en risk att vi inte skulle få tid innan det var dags att resa hem imorgon.

Det var lång kö vid det första biljettkontoret så vi gick vidare till det andra inne i själva slottet. Här var kön något kortare och det var flera biljettluckor öppna.
Det finns två rundturer av själva slottet, Paradvåningarna och Kungliga privata rummen, som leds av en guide.
Vi köpte biljetter till båda, den senare kl 14:15 och den första en timme innan. Men direkt efter kom vi fram till vi hellre tog Paradvåningarna efter. Vi ställde oss i kö igen för att byta tid, men de sa att vi bara kunde dyka upp när som helst.
Vi dubbelkollade på fler håll, men var ändå tveksamma och var rädda att vi inte skulle få komma in om vi dök upp senare.

Vi började i alla fall med att besöka katedralen, som byggdes på 1300-talet. Här finns flera prominenta polacker begravda, däribland kungar, generaler, politiker och kulturpersonligheter. De flesta gravarna finns i kryptan, som kräver särskild biljett, men i övrigt är katedralen gratis att besöka. Det var enormt mycket folk där och det var svårt att komma till att se nånting.

Istället för att spara Paradvåningarna till senare beslöt vi oss för att gå dit direkt, ta en paus och komma tillbaka för den andra turen.
Det gick bra att komma in då, men Andreas fick inte ta med sin minimala ryggsäck (som är mindre än min kameraväska) så vi fick ta en extra tur till bagagerummet.
Våningarna är välbevarade och har ett stort antal konstverk och gobelänger. I övrigt är det ganska sparsamt möblerat. Vi gick rundan relativt snabbt och kom ut drygt 20 minuter senare.

Med 1 timme och 40 minuter kvar till den guidade turen började gick vi tillbaka till centrum för att besöka den berömda Mariakyrkan på Rynek Główny. Vi köpte varsin biljett samt en extrabiljett för att kunna fotografera för 5 zloty. Kyrkan är verkligen vacker och den är framför allt känd för Jungfru Maria-altaret i trä.
Efteråt gick vi till caféet där vi åt frukost imorse, denna gång för att köpa en våffla, något jag längtat efter sedan senast vi var i Polen.

Klockan 14 gick vi tillbaka till Wawel för den guidade turen i de kungliga privata rummen. Guiden, en kunnig kvinna, tog oss igenom rummen där kungligheterna bodde och berättade om slottets historia. Det var intressant och man fick närmare kunskap om t.ex. Sigismund, kung av både Polen och Sverige.

Vädret försämrades radikalt längre in på eftermiddagen och tunga moln drev in. Vi tog varsin cappuccino i slottsträdgården innan vi promenerade söderut mot Kazimierz, en gammal judisk stadsdel som förföll totalt efter Andra Världskriget. Först på 1990-talet, bl.a. tack vare filmen "Schindler's List" som utspelade sig här, rustades stadsdelen upp och har återfått en del av sin judiska identitet med flera synagogor, judiska museer, restauranger och gallerier.

Vi strosade runt och längs gator och torg som vimlar av trevliga restauranger och barer. Det började regna ganska rejält när vi kom fram till torget Szeroka, hjärtat av det gamla judiska distriktet. Vi vände tillbaka och nådde den stora gotiska kyrkan Corpus Christi och gick in. Vi förstod snabbt att vi hamnat mitt i ett bröllop då orgeln började spela Mendelssohns Bröllopsmarsch och ett brudpar tågade ut. Jag hann precis in, men Andreas fastnade i vapenhuset där man kastade mynt på brudparet.
Gick fram mot altaret där man höll på att plocka undan stolar. Längst fram finns ett förgyllt högaltare av imponerande storlek. En snäll kyrkoarbetare sa till mig att jag gärna fick gå fram och ta en snabb titt, vilket jag gjorde.

Efteråt kom vi fram till torget Wolnica där det fanns en marknad med stånd där man sålde lokala varor och grillade stora korvar, spett och fläsklägg. Det fanns också en scen och vi noterade att en orkester skulle ge en konsert med Strauss-musik kl 18. Det lyssnade jag gärna på så vi gick ännu en tur och återkom 40 minuter senare. Andreas köpte en korv i grillståndet och så lyssnade vi på orkestern i en halvtimme innan det var dags att gå till vår restaurang, Introligatornia Smaku, där vi bokat bord. Det är verkligen att rekommendera eftersom stället är litet och åtskilliga fick vända i dörren eftersom det var fullt.
Även här fick man gåsleverpaté som gratis appetizer. Denna var ganska god till skillnad från den igår.
Andreas beställde kanin i senaps- och vinsås, grönsaksstuvning och dumplings medan jag tog oxfilé med grönsaker, grönpepparsås och rosmarinpotatis. Till det drack vi rött vin. Det blev också en efterrätt: chokladsufflé med glass och hallonsås. Maten var fantastisk.

Vi lämnade Kazimierz, där barerna nu börjat fyllas med folk, och promenerade tillbaka till Stare Miasto. Solen höll på att gå ned och det var väldigt vackert ljus. På Rynek Główny var himlen ovanför Rådhustornet och Sukiennice vackert rosafärgad och vi tog några fina foton.

Senare på kvällen gjorde vi ännu ett besök på Hard Rock Cafe där jag äntligen fick min kokos- och ananasmojito.


Hästdroskorna uppställda längs norra sidan av Rynek Główny


Innergården på Wawel


Mariakyrkan med Jungfru Maria-altaret


Szeroka, Kazmierz


Corpus Christi-kyrkan i KazmierzVacker himmel över Rynek Główny


Piaristkyrkan


Mariakyrkan från Sukiennice
WEEKEND SLUT
Krakow 2017-06-11

Eftersom vi hunnit med det vi skulle igår hade vi inte mycket planer för dagen, förutom att besöka en av mina favoritaffärer, Orsay.
Vi packade våra väskor, checkade in oss på flyget hem och åt en enkel frukost i i lägenheten i form av kaffe och resterna från gårdagens frukost.
Checkade ut vid 10-tiden och lämnade väskorna pä kontoret. Det blev en liten runda till Rynek Główny, till östra delen av Planty och vidare mot Floriańska där Orsay ligger. När vi ändå var i närheten tog vi först en avstickare till Piaristkyrkan och den här gången var den öppen eftersom de precis haft gudstjänst. Några besökare var ännu kvar och jag gick bara precis innanför dörren och tog några bilder. Sedan började de släcka ljusen och jag gick ut igen. Det kändes inte lämpligt att gå genom hela kyrkan och fotografera.

På Orsay provade jag en klänning jag sett tidigare, men den fanns inte i min storlek. Istället blev det en kjol på rea och några örhängen.

Vi hade en fundering på att äta en god lunch innan det var dags att åka till flygplatsen, men vi tyckte det blev för tidigt så vi köpte bara en god glass som vi njöt av på torget innan vi gick för att hämta väskorna strax före klockan ett.
Vi hade gärna åkt hem lite senare på kvällen så att vi kunnat utnyttja hela dagen och äta ännu en god middag och när jag bokade biljetten skulle flighten faktiskt gå två timmar senare. Men det är ju inget man kan påverka och Krakow förtjänar absolut fler resor!

Personalen på Scharffenberg Apartments bjöd på en flaska vatten innan vi tog våra väskor för att promenera tillbaka till tågstationen. Stannade till vid Juliusz Słowacki-teatern på vägen för att ta några bilder till eftersom det blivit lite mörkt senast.
Helt plötsligt fick vi lite bråttom, det tar ganska lång tid att gå igenom varuhuset. Köpte snabbt biljett i automaten och tog tåget klockan 13:37 mot flygplatsen. Nu när det var ljust ute kunde vi se det vackra gröna landskapet längs vägen. Lite som Alperna, men betydligt lägre berg såklart.

Det blev en liten stunds väntan innan vi gick på planet strax före kl 15 och avgången blev några minuter försenad.
Tyvärr lyfte vi västerut så vi fick inte se Krakow från ovan, men det blev desto bättre vy över Malmö inför landning - inte minst kunde vi se vårt eget hus.


Floriańska och porten Brama Floriańska
Juliusz Słowacki-teatern

Västra Hamnen, Malmö från ovan