- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Dagbok - Polen.


GDANSK  
3 - 7 JUNI 2015
Att besöka vackra Gdansk har jag velat länge och när min man varit där några gånger i jobbet under den senaste tiden blev jag mer sugen. Tittade lite på att följa med honom dit, men biljetten var väldigt dyr. Hittade istället en jättebillig biljett under min semestervecka, 1,5 dagar efter vi kommit hem från Edinburgh, och så bestämde vi oss för att åka även om maken inte visste om han fick ledigt. Men han kunde ju alltid jobba där eftersom det var ett Gdansk-projekt han var upptagen med!

Fler bilder från Gdansk här
 
UTGIFTER SEK
Flyg
Boende
Mat
Lokala transporter
InträdenTotalt
263
1 157
1 513
26
70


3 029
OBS!
Inget bagage i flygpriset.
I mat ingår frukost på Sturups flygplats innan avresa.
Sopots fyr från Skwer KuracyjnyFärgglad fontän framför SpahusetFestliga drinkar på
Coctail Bar Max

PROMENAD I VACKRA SOPOT
Sopot 2015-06-03

Den här gången skulle vi flyga från Malmö Airport så klockan 06:15 satte vi oss i bilen och körde mot Sturup. Åt en snabb frukost på Espresso House innan det var dags att boarda Wizz-planet med avgångstid klockan 07:45. Vi träffade Andreas kollega som skulle med samma flyg men i tjänsten.
Vi hann knappt upp i luften förrän det var dags att landa. Jag fick en fin vy över Gdansk under inflygningen.
Det var skönt att bara ha handbagage för vi kunde gå direkt ut och leta efter busshållplatsen. Jag hade planerat vilken buss vi skulle ta in till centrum där vi sen skulle ta tåget till Sopot, men medan vi stod i kö till biljettautomaten kom en buss som det stod Sopot på. Vi tryckte snabbt en biljett och tryckte oss på den fulla bussen. Turen tog drygt en timme och på vägen passerade vi en stor hästsportarena där hoppryttaren Alexander Zettermans buss stod parkerad.

När vi hoppat av bussen hittade vi rätt gata ganska snabbt, men det var svårare att hitta huset eftersom det låg på motsatt sida än vad som visats på kartan på hotellbokningssidan.
En man som bodde i huset ringde upp lägenhetsföreståndaren som kom drygt 10 minuter senare. Vi fick vårt rum direkt och kunde äntligen byta om till shorts för det var ganska varmt.

Vi började med att gå ner till stranden och tittade på Spahuset och de två stora fina hotellen som ligger där. Gick ut i vattnet och badade fötterna, men det var jättekallt. Sen låg vi en stund på sanden och njöt.

Efter ett tag tog vi en promenad längs den trevliga strandpromenaden och köpte en god glass. Hittade också en restaurang som verkade intressant att äta på senare.
Fortsatte mot shoppinggatan Monte Cassino där vi tittade på Krzywy Domek, Krokiga Huset, som påminner om en läskburk som plattats till en aning, och tittade i några affärer.
Stannade till på McDonald's och delade på en hamburgermeny. Köpte också lite yoghurt och dricka i en snabbköp.

Tog en eftermiddagslur på rummet innan vi gick en runda till. Jag köpte ett par shorts på H&M och en hårborste eftersom den jag hade med mig försvunnit på vägen.

Vi gick ut för att äta och valde den fina restaurangen vid stranden vi tittat på tidigare, Smak Morza.
Andreas beställde en gös med risotto och weissbier och jag drack vin och fick en enorm tallrik med en gigantisk T-bonestek, sparris, pommes och pepparsås. Det var supergott!
Sedan delade vi en mojito och en crème brûlée.

Vi avslutade kvällen på en populär cocktailbar, Coctail Bar Max, där man själv fick bestämma ingredienserna och drinkarna serverades i ett enormt glas med fantastisk garnering med olika frukter och rabarber som "paketsnören".


Andreas på stranden framför
Hotel Sofitel Grand

Krzywy Domek

God T-bonestek på Smak Morza


Chokladdessert
PIREN
Sopot 2015-06-04

Strålande solsken och vi tog med vår yoghurt och tänkte köpa en bulle i ett bageri, men det var stängt idag försökte hitta något annat, men lyckades inte så vi köpte en croissant på Costa och satte oss på torget och åt. De hade nån religiös parad på Monte Cassino och det stod en massa människor längs hela gatan.

Vi gick istället mot stranden och tittade lite på den vackra fontänen framför Dom Zdrojowy, Spahuset. Promenerade igen längs strandpromenaden och kände på vattnet, men det var lika kallt idag. Sen gick vi ut på den berömda träpiren som kostade 7,50 zloty i inträde.
Den är riktigt mysig och vi spenderade en lång stund där. Vilade på en bänk, tittade på alla båtar, bl.a. en stor fin piratbåt som gör turer ut i bukten.
Sen satte vi oss på uteserveringen på Restauracja Meridian och njöt av solen, även om det blåste en del. Drack en piña colada och en caipirinha och åt en skål med lökringar till.

Sen gick vi tillbaka och jag fick köpa ett par solglasögon eftersom jag glömde mina i bilen på Sturups parkering och solen var stark.
Tog en eftermiddagslur på rummet innan vi satte oss på stadens torg, Plac Przyjaciól Sopotu, för middag.
Jag åt kyckling med grönsaker och pommes frites och Andreas friterad havsaborre med stekt potatis. Till det drack vi white russian, mojito och en pina colada.

Efter en liten paus gick vi ut för att äta dessert på ett trevligt chokladcafé som vi sett igår kväll.
Här fanns praliner, varma och kalla chokladdrycker och flera olika desserter. Jag tog en kall dryck med vit choklad och jordgubb och en chokladsufflé och Andreas drack kaffe med choklad och en chokladtårta. Det var väldigt gott!


Dom Zdrojowy, Spahuset, på Skwer Kuracyjny

Piren


Sovrummet i vår lägenhet
Dom Mlynarza
Gamla Rådhuset
Andreas tar dagens sista cocktail
STADSPROMENAD
Gdansk 2015-06-05

Vi ställde klockan på 07:30 för att vi ville till Gdansk tidigt, Sopot har vi i alla fall sett ordentligt.
Köpte en bulle i bageriet, som idag var öppet, och en stor cappuccino på McDonald's. Satte oss och åt på en parkbänk med en massa duvor som sällskap. Sen gick vi till tågstationen och efter vi köpt biljett var det bara drygt 5 minuter till tåget gick klockan halv tio. Drygt 20 minuter senare var vi framme i Gdansk och promenerade mot gamla stan och till vår lägenhet som ligger på huvudgatan Długa, Långa Gatan. De flesta hus saknade nummer, men jag visste ungefär var det låg och frågade i en matbutik om det var nummer 59. Det var det och tydligen var det ingång från baksidan. Ringde till den som skulle checka in oss och de verkade förvånade att vi ringde, men de skulle höra av sig. Under tiden fortsatte vi gatan fram tills vi nådde torget, Długi Targ, som liksom övriga gamla stan kantas av oerhört vackra husfasader, alla återuppbyggda efter bombningarna under Andra Världskriget som förstörde 90% av innerstadens byggnader. Tittade på den berömda Neptunus-fontänen som verkar väldigt populärt att bli fotograferad vid.
Vi gick också genom Gröna Porten och ut mot floden Motława och tittade på Żuraw, den berömda gamla kranen från 1400-talet. Fick ett SMS av tjejen vi ringde och hon skulle snart komma så vi gick tillbaka till huset.

Lägenheten är vackert renoverad i gammal stil och rymlig med ett sovrum och ett vardagsrum/kök. Höga fönster vetter mot ut mot folklivet och de vackra husen på Długa.

Efter att vi lämnat våra saker gick vi ut en runda igen. Letade upp en restaurang som mina föräldrar rekommenderat, Pod Łososiem, som har anor från 1600-talet och har serverat åtskilliga presidenter och andra celebriteter och genom åren. Att äta här står med på listan. Restaurangens gata ledde rakt till kranen som vi gick igenom och nådde återigen kanalen. Promenerade längs kajen där det fanns en massa restauranger och längst bort höll man på med ett byggprojekt med moderna bostadshus. Vi stannade till i en kiosk och köpte fantastiskt goda våfflor med grädde och chokladsås. Sen gick vi mot den äldsta delen av staden som består av vackra gamla kyrkor, korsvirkeshus och Raduni-kanalen som klämmer in sig mellan husen. Här finns bl.a. Wielki Mlyn, den gamla kvarnen som stammar från 1350, Dom Mlynarza, det forna kontoret för mjölnarskrået som är ett charmigt gammalt korsvirkeshus och Gamla Rådhuset intill Heweliusz-parken.
Gick igenom ett modernt shoppingcentrum där jag hittade en av mina favoritaffärer, Orsay, som inte finns i Sverige. Hittade en hel del fint och köpte till slut en klänning och en spetstopp. På vägen tillbaka gick vi förbi den enorma Bazylika Mariacka, Mariakyrkan, en av Europas största kyrkor. Den har ett torn man kan gå upp i och vi övervägde om vi skulle gå upp där lite senare.

Vi återvände till lägenheten för att vila och lämna shoppingpåsar. Vi ville gärna upp i Rådhusets torn, men de hade stängt för dagen  så vi gick istället tillbaka till Mariakyrkan och klättrade upp där. Det var en jobbig trappa med 402 trappsteg och väl uppe konstaterade vi att man kunde se långt bort, men plattformen var så låg att man nätt och jämnt kunde se över kanten på taket. Så utsikten över innerstaden nedanför var inte så bra; kameran fick se för mig.

Efteråt promenerade vi längs den smala och pittoreska gatan Mariacka som sträcker sig bakom kyrkan. Här fanns en del barer och butiker som sålde bärnstenssmycken.
Vi fortsatte ut på ön Wyspa Spichrzów som man når från en bro intill Gröna Porten. Här finns en del nybyggda hus med hotell och restauranger samt en marina.

Vi gick tillbaka till lägenheten, bytte om och gick ut för att äta. Idag valde vi mellan tre köttrestauranger och efter mycket om och men valde vi en på Długi Targ.
Drack varsitt glas rött vin och så åt jag Hereford-stek från Uruguay med Jack Danielssås och Andreas en amerikansk stek med vitlökssmör. Efteråt tog vi en kaffe och delade en crème brûlée.
Men vi var också sugna på en cocktail så efter att vi tagit några kvällsfoton på torget satte vi oss på en pub vid kanalen och drack mojito respektive strawberry daiquiry. Supergott!


Żuraw intill floden Motława
Wielki Mlyn
Utsikt över Rådhuset och Długi Targ från Mariakyrkans torn
Mariacka med Maria-kyrkan i bakgrunden
Długi Targ by night


Jag på Hard Rock Cafe på Długi Targ

Długa från Rådhuset

Andreas på Brovarnia
MUSEUM OCH VĂ„RME
Gdansk 2015-06-06

Jag vaknade redan 06:10 och kunde inte sova så jag tog en tur ut på stan. Det var så stillsamt och solen hade precis börjat lysa upp byggnaderna på södra sidan av Długa så jag passade på att ta liten foton.
Sedan gick jag hem till Andreas och det blev ännu en promenad, bl.a. längs den vackra gatan Mariacka och till Heweliusz-parken.
Vi tog en dusch och gick ut för att äta frukost. Lyxade till den med en crème brûlée-latte, mandelcroissant och en Oreo-tårtbit på Costa.
Sen gick vi till Rådhuset som rymmer ett museum om stadens historia. Här fick man besöka flera av de vackra salarna och man hade byggt upp rum som skulle efterlikna bostäder, apotek, polisstation, affärer och dylikt under början av 1900-talet. Det fanns också en mängd bilder och filmer från Gdansk före och efter staden bombades under Andra Världskriget. Det var hemskt att stadens byggnader som en hög av bråte. Men samtidigt så imponerande hur man lyckats återuppbygga nästan allt som det var.
Vi hade också en separat biljett till tornet och här var utsikten mycket bättre även om det inte var lika högt.

Satte oss sedan på Hard Rock Cafe på torget för en drink eftersom vi höll på att smälta i den 30-gradiga värmen. Det blev tre cocktails och en tallrik med lökringar.

Sedan gick vi ut mot busstationen för att kolla upp var vi ska ta bussen ifrån imorgon. Vi ska ju flyga redan 06:20 så man vill inte hålla på att gå runt och leta så tidigt på morgonen.
Tittade också på Gyllene Porten vid Długas västra ände, Höga Porten, som rymmer en turistbyrå och Fängelsetornet, som rymmer ett bärnstensmuseum.
Sen kom vi på att vi kanske borde boka bord på Pod Łososiem så vi gick dit och en elegant herre i kostym och fluga mötte oss i dörren. Men tyvärr var det fullbokat hela kvällen. Vi hade verkligen sett fram emot att äta där så det var en stor besvikelse! Men vi tänkte att vi kunde försöka igen senare.

Vi gick tillbaka till rummet och vilade ett par timmar. Sen gick vi tillbaka till Pod Łososiem, men en annan herre sa samma sak som den andra så vi gav upp och bestämde oss för att gå till en restaurang som en gammal kollega skrev på Facebook och rekommenderade, Brovarnia. Vi visste bara vid vilket hotell den fanns, men var hotellet låg så vi frågade på turistbyrån och det visade sig ligga vid marinan ungefär mittemot kranen, men på andra sidan Wyspa Spichrzów-ön.
Vi hade ju tänkt äta traditionellt och det blev så att vi beställde samma rätter som vi tänkt äta på det andra stället, men med lite andra tillbehör. Andreas beställde soppa serverad i en bulle och jag anka med rödkål, tranbär, apelsin och klimp. Eftersom det även är ett bryggeri provade Andreas en öl till och jag drack en mojito. Under tiden vi åt blev vi underhållna av en dragspelare och en violinist. Trevligt!

Efter maten gick vi ner till kajen och tittade bl.a. på det stora fartyget som tillhör Marinmuseet och på väg tillbaka kunde vi se solen gå ner bakom husen.

Vi ville inte lämna Polen utan en våffla till så vi stannade till i samma kiosk på kajpromenaden, den här gången åt jag en med jordgubbar och vit chokladsås - så fantastiskt gott!
Vi gick tillbaka till lägenheten en vända innan vi gick ut för att ta några kvällsbilder längs kajen.
Imorgon ska vi upp tidigt så det blir en relativt tidig kväll.


Długi Targ
Rådhuset och Arturshov
Röda rummet, Stora Rådssalen i Rådhuset
Längs Motława i skymningen